Vieraana kirjabloggaaja

Vieraana kirjabloggaaja: Tuntematon lukija

Ihmiset ovat aina kiinnostavia, varsinkin kirjoista pitävät ihmiset. Tässä sarjassa haastatellaan kirjabloggaajia ja kysellään kirjoista, lukemisesta ja tietenkin bloggaamisesta. Nyt vuorossa on Tuntematon lukija-blogin Hande!

Hei! Kuka olet ja mitä teet?
Hei! Olen Hande, kirjoja rakastava duunari Helsingistä. Lukemisen ja bloggaamisen lisäksi harrastan viulun soittamista sekä satunnaisesti käsitöiden tekemistä ja piirtämistä.

Esittele blogisi lyhyesti.
Olen kirjoittanut Tuntematon lukija -nimistä blogiani reilut kaksi vuotta – en siis ole enää aivan keltanokka, mutten vielä konkarikaan. Olen hyvin kaikkiruokainen lukija, joskin minulle tulee ajoittain kausia, jolloin suurkulutan tietynlaista kirjallisuutta enemmän kuin muita lajityppejä. Silloin tällöin vastailen myös erilaisiin kirja-tageihin ja olen kirjoittanut myös pohdintoja suhteestani lukemiseen sekä yhden hahmoanalyysin. Erään lukuhaasteen myötä olen kirjoittanut arvioita myös muutamasta tv-sarjasta.

Blogini on melko pieni, mutta kyllä siellä vierailijoita käy. Rekisteröityneitä lukijoita blogillani on tällä hetkellä 73, mikä ilahduttaa minua kovasti. Lisäksi seuraajia ja tykkääjiä on myös blogini muilla kanavilla.

Miten päädyit perustamaan kirjablogin?
Olen pitänyt vuodesta 2011 paperista lukupäiväkirjaa, johon olen kirjannut ajatuksiani lukemistani teoksista. Nelisen vuotta sitten huomasin, että monet ihmiset pitivät kirjablogia. Ajatus omankin blogin perustamisesta alkoi kypsyä mielessäni, mutten uskaltanut tehdä aloitetta – kynnystä nosti myös se, etten keksinyt millään hyvää nimeä mahdolliselle kirjablogilleni. Asia muuttui vuonna 2015, kun yhtäkkiä nimiehdotus putkahti päähäni. Varmistin, ettei nimi ollut jonkun toisen käytössä, ja niin blogini syntyi. Paperisesta lukupäiväkirjasta en ole luopunut – nykyisin sen tekstit ovat raakaversioita blogiteksteistäni.

Mistä sait idean blogin nimeen?
Halusin blogini nimen erottuvan joukosta, joten halusin nimetä blogini jonkun minulle tärkeän teoksen mukaan. Väinö Linnan Tuntematon sotilas on ollut yksi suosikkikirjoistani teini-iästä lähtien, joten on melko huvittavaa, että tajusin hyödyntää sitä niin myöhään. Lisäksi nimi Tuntematon lukija sopi blogilleni erinomaisesti, sillä en halua kirjoittaa blogia oikealla nimelläni tai kertoa itsestäni liikaa internetissä.

Mikä on parasta bloggaamisessa?
Olen aina ollut kova lukemaan, mutta bloggaaminen on lisännyt lukutahtiani entisestään. Kaikkein parasta on kuitenkin yhteisöllisyys: aiemmin lukeminen on ollut minulle melko yksinäinen harrastus, mutta blogin ansiosta olen voinut keskustella laajemmin lukemistani teoksista ja saada muilta lukuvinkkejä. Vuosien varrella olen myös tutustunut moniin bloggaajakollegoihini ja he ovat paljastuneet mahtaviksi persooniksi.

Mikä on vaikeinta bloggaamisessa?
Ajoittain minulle iskee kirjoitusjumeja, jolloin minulle kertyy monia luettuja kirjoja, mutten saakaan aikaiseksi kirjoittaa niistä kohtuullisessa ajassa.

Onko blogisi näkyvillä myös sosiaalisessa mediassa? Missä kanavissa?
Blogillani on Facebook-sivu ja sen lisäksi olen Twitterissä nimellä @Tuntematon_luki.

Mikä on ollut suosituin postauksesi?
Suosituin postaukseni on, huvittavaa kyllä, arvioni Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Huvittavaksi tilanteen tekee se, että kyseessä on juuri se teos, jonka mukaan blogini olen nimennyt.

Onko bloggaaminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Bloggaamisen kautta olen tutustunut suureen joukkoon mahtavia ihmisiä, jotka jakavat kanssani intohimon kirjallisuuteen. Lisäksi olen loikannut rohkeammin kirjallisen mukavuusalueeni ulkopuolelle lukuisten vinkkien ja lukuhaasteiden myötä.

Tänä vuonna sain myös hienon mahdollisuuden olla osana Ylen Kirjojen Suomi 101 kirjaa-projektia: Ylen kirjallisuustoimittajat ovat valinneet jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuodelta kirjan, ja ne on arvottu halukkaiden kirjabloggaajien kesken. Jokainen lukee saamansa teoksen ja kirjoittaa siitä blogiinsa omalla tyylillään.

Oletko kirjoittanut myös jotain muuta kuin kirjablogia?
En ole kirjoittanut muita blogeja – Tuntematon lukija avasi minulle oven bloggaamisen maailman.

Mitä vinkkejä antaisit tätä lukeville ihmisille, jotka haluaisivat perustaa oman kirjablogin?
Kannattaa valita itseään miellyttävä aihe tai aiheita, tehdä ulkoasusta omaleimainen, mutta selkeä, pyrkiä kirjoittamaan säännöllisesti – muistaen kuitenkin olla armollinen itselleen, ”jalkautua” muiden blogeihin eli kommentoida muiden tekstejä  ja kirjoittaa blogiaan omalla tyylillä.

Kuinka paljon luet?
Lukutahtini vaihtelee: joskus luen yli 10 kirjaa kuukaudessa, kun taas joskus saldoni jää kahteen kirjaan. Blogiaikani lukemiston perusteella luen keskimäärin 5-7 kirjaa kuukaudessa.

Oletko osallistunut joskus lukuhaasteisiin? Millaisiin?
Olen osallistunut monenlaisiin lukuhaasteisiin vuosien varrella. Jos teema miellyttää ja minulla on aikaa, lähden mukaan. Tänä vuonna olen kahminut itselleni monia haasteita: löytyy kirjoja ja televisiota yhdistävää, Suomen historiaan liittyvää, lapsuuden suosikkeihin sekä muihin aiemmin luettuihin kirjoihin palaamista sekä dekkareita, kuin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Kuka on lempikirjailijasi?
Tämä on erittäin vaikea kysymys, sillä minulla ei ole vain yhtä suosikkia suurin piirtein missään asiassa. Väinö Linna on ainakin yksi, kuten ehkä aiemmista vastauksistani voi arvata. Lisäksi pidän kovasti Jane Austenista, John Boynesta, J. K. Rowlingista ja Victor Hugosta – näin muutaman mainitakseni.

Kuka on kaikkien aikojen lempihenkilöhahmosi ja missä kirjassa hän esiintyy?
Apua, toinen vaikea kysymys! Minulla on hirmuisen pitkä lista suosikkihahmoja, joita en missään nimessä pysty asettelemaan paremmuusjärjestykseen. Tällä hetkellä aivan ensimmäiseksi minulle tulee mieleen Sherlock Holmes sir Arthur Conan Doylen novelleista ja romaaneista. Tasapuolisuuden nimissä voisin sanoa vielä yhden naispuolisen hahmon: Harley Quinn Batman-sarjakuvista.

Missä on paras paikka lukea?
Kulmasohvani nurkkaus on kotini paras lukupaikka. Kesäisin on ihanaa lukea ulkona keinussa tai nurmikolla.

Mikä on mielestäsi paras TV/elokuvasovitus kirjasta?
Granadan tv-sarjaversio Sherlock Holmes-tarinoista vuosilta 1984-1994 on vertaansa vailla. Lisäksi pidän kovasti BBC:n vuoden 1995 minisarjasta Ylpeys ja ennakkoluulo. Kumpikin on alkuperäisteoksilleen uskollinen, on huomioinut tarinoiden aikakauden ja näyttelijöiden roolisuoritukset saavat minut unohtamaan, että he ovat näyttelijöitä.

Mikä on huonoin kirja, jonka olet koskaan lukenut? Miksi?
Kirjoille antamieni arvosanojen perusteella huonoimmat lukemani kirjat ovat Susan Hillin Rebekan varjo sekä Brian Azzarellon Jokeri. Rebekan varjo on irvikuva Daphne du Maurierin Rebekasta, jonka jatko-osa Hillin teos olevinaan on. Jokeri-sarjakuvassa taas nimikkohahmo on menettänyt luonteestaan kaiken sen, mikä hänestä tekee kiinnostavan, eikä tarina lunastanut takakannen lupauksia.

Mitkä kolme kirjaa ottaisit autiolle saarelle matkalukemiseksi?
Meikäläisen painajainen: joutua valitsemaan vain kolme niin monesta ihanasta! Mutta, jos on pakko valita, niin ottaisin mukaani sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes – kootut kertomukset-kokoelman, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla-trilogian sekä Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon. Yrittäisin varmaankin myös salakuljettaa mukaan muutamia sarjakuvia, mutta siitä ei sitten puhuta. :D

Kiitos vastauksista! 
Otan sarjaan jatkuvasti mukaan uusia haastateltavia. Haluatko mukaan? Heitä kommentti tai laita meiliä tulemaan (osoite löytyy sivupalkista).

Lähetä kommentti
Kirjoittanut Sanna aiheesta Vieraana kirjabloggaaja

Vieraana kirjabloggaaja: Lukutoukan kulttuuriblogi

Ihmiset ovat aina kiinnostavia, varsinkin kirjoista pitävät ihmiset. Tässä sarjassa haastatellaan kirjabloggaajia ja kysellään kirjoista, lukemisesta ja tietenkin bloggaamisesta. Nyt vuorossa on Lukutoukan kulttuuriblogin Krista!

lukutoukkaselfHei! Kuka olet ja mitä teet?
Olen Krista, työskentelen kirja-alan freelancerina. Arkeeni kuuluvat kirjat monella tapaa, lukeminen ja bloggaaminen tietysti myös. Lukutoukan kulttuuriblogin lisäksi bloggaan päätomittajan roolissa Suomi lukee -sivulle.

Esittele blogisi lyhyesti.
Lukutoukan kulttuuriblogi on intohimoisen kirjallisuuden harrastajan kirjablogi josta löytyy kirjoja moneen makuun. Blogi täyttää tänä vuonna neljä vuotta. En oikeastaan keskity tietynlaisiin kirjoihin vaan lukumakuni on todella monipuolinen. Luen kaunoa, dekkareita, chick litiä ja lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Pikkuhiljaa olen yrittänyt myös avata ovia fantasian ja scifin maailmaan. En osaa itse sanoa onko blogini suosittu, sillä on mukavasti rekisteröityneitä lukijoita ja on mukavaa että kävijöitä riittää muutenkin.

Miten päädyit perustamaan kirjablogin?
Olen aina lukenut paljon, joskin lukumakuni on laajentunut runsaasti blogin perustamisen myötä. Oman blogin perustaminen oli alunperin äitini ajatus, sillä olin puhunut hänen kanssaan usein kirjablogeista joita kävin lukemassa.

Mistä sait idean blogin nimeen?
Blogini nimi vaihtui alkuaikoina useamman kerran. Lukutoukka nimi tuli luonnollisesti kun tutut sanoivat (ja sanovat) minua usein lukutoukaksi – onhan minulla usein, lähestulkoon aina, kirja mukana. Lukutoukan kirjablogi vaihtui kulttuuriblogiksi sillä ikuinen tavoitteeni on saada myös kirjoitettua muustakin kulttuurista – vaikka kirjoitan lähestulkoon pelkästään kirjoista.

Mikä on parasta bloggaamisessa?
Yhteisöllisyys. Lukeminen itsessään on aika yksinäinen harrastus ja bloggaamisen kautta pääsee vaihtamaan muiden kanssa mielipiteitä lukemistaan kirjoista ja tietysti saa myös lukuvinkkejä. Olen blogimaailman kautta tutustunut ihaniin ihmisiin ja saanut todella hyviä ystäviä.

Mikä on vaikeinta bloggaamisessa?
Itselleni vaikeinta on blogata sellaisesta kirjasta joka ei herättänyt juuri mitään tunteita tai josta en pitänyt lainkaan. Kuten muutenkin ihmisenä myös bloggaajana pyrin olemaan positiivinen, joten pyrin löytämään jokaisesta kirjasta jotain hyvää. Täytyyhän siinä olla, kun olen lukenut kirjan loppuun!

Onko blogisi näkyvillä myös sosiaalisessa mediassa? Missä kanavissa?
Olen Instagramissa (@bloggarikrista), Twitterissä (@bloggarikrista) ja facebookissa (Lukutoukan kulttuuriblogi & Suomi lukee). Instagramissa ja Twitterissä olen pyrkinyt yhdistämään molemmat blogit, Suomi lukee -sivun sekä Lukutoukan kulttuuriblogin, Facebookissa taas molemmilla on oma sivunsa.

Mikä on ollut suosituin postauksesi?
Olen itsekin hieman yllättynyt että suosituin bloggaukseni on ollut Maritta Lintusen Hulluruohola, joka kyllä sinällään oli loistava kirja. Saan vieläkin usein kommentteja bloggaukseeni Kira Poutasen Ihanasta merestä, joka onkin toiseksi suosituin bloggaus ja todella tärkeä kirja.

Onko bloggaaminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Runsaasti. Olen tutustunut todella mahtaviin kirja-alan ihmisiin ja teen myös nykyään kirja-alan töitä. Näitä mahdollisuuksia ei varmasti olisi tullut eteen ilman kirjablogia.

Oletko kirjoittanut myös jotain muuta kuin kirjablogia?
Olen kirjoittanut aivan nuoresta asti, enimmäkseen runoja ja päiväkirjaa. Romaani ei ole koskaan ole ollut ajatuksissani, mutta proosaa olen kirjoittanut satujen ja novellien muodossa. Nuo ovat jääneet lähestulkoon kokonaan pois bloggaamisen tultua kuvioihin, mutta ehkä vielä joskus…

Mitä vinkkejä antaisit tätä lukeville ihmisille, jotka haluaisivat perustaa oman kirjablogin?
Kirjabloggaaminen on ihana harrastus, lähde ihmeessä mukaan blogimaailmaan! Kannattaa tutustua ensin kirjablogeihin niitä lueskelemalla ja sitten pohtia yksityiskohtia, esimerkiksi alustaa ja blogin nimeä tarkkaan. Tämä on harrastus jota voin suositella kaikille lukutoukille.

Kuinka paljon luet?
En osaa sanoa kuinka monta tuntia luen päivässä (varmaankin todella monta), mutta kuukaudessa luen nykyään noin kolmekymmentä kirjaa, joskus enemmän, joskus vähemmän.

Oletko osallistunut joskus lukuhaasteisiin? Millaisiin?
Klassikkohaaste on yksi suosikeistani lukuhaasteissa ja sen lisäksi olen osallistunut useamman kerran lukumaratoniin. Klassikkohaasteen kautta innostuinkin klassikkokirjallisuudesta ja nyt olen ottanut tavoitteeksi lukea säännöllisin väliajoin jonkun klassikkon.

Kuka on lempikirjailijasi?
Heitä on hurjan monta. Nimeän ainakin Tuija Lehtisen, Antti Tuomaisen sekä Haruki Murakamin.

Kuka on kaikkien aikojen lempihenkilöhahmosi ja missä kirjassa hän esiintyy?
Komisario Koskinen Seppo Jokisen dekkareissa sekä Outi Pakkasen luoma Anna Laine. Molemmat esiintyvät kirjailijoiden lähestulkoon kaikissa kirjoissa.

Missä on paras paikka lukea?
Sohvannurkka. Toinen suosikkini on Punkaharjulla, isovanhempieni mökin ”Kristan penkillä”.

Mikä on mielestäsi paras TV/elokuvasovitus kirjasta?
Mieleeni tulevat Kirjavaras sekä Tähtiin kirjoitettu virhe.

Mikä on huonoin kirja, jonka olet koskaan lukenut? Miksi?
En osaa sanoa. Jos kirja on niin huono että se olisi ”huonoin”, niin todennäköisesti en ole lukenut sitä loppuun.

Mitkä kolme kirjaa ottaisit autiolle saarelle matkalukemiseksi?
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, Haruki Murakamin 1Q84 sekä Kate Mortonin Paluu Rivertoniin.

Kiitos vastauksista! 
Otan sarjaan jatkuvasti mukaan uusia haastateltavia. Haluatko mukaan? Heitä kommentti tai laita meiliä tulemaan (osoite löytyy sivupalkista).

2 kommenttia
Kirjoittanut Sanna aiheesta Vieraana kirjabloggaaja

Vieraana kirjabloggaaja: Kirjavarkaan tunnustuksia

Ihmiset ovat aina kiinnostavia, varsinkin kirjoista pitävät ihmiset. Tässä sarjassa haastatellaan kirjabloggaajia ja kysellään kirjoista, lukemisesta ja tietenkin bloggaamisesta. Nyt vuorossa on blogi Kirjavarkaan tunnustuksia!

kirjavaras

Hei! Kuka olet ja mitä teet?
Olen blogimaailmassa Kirjavaras-nimellä kulkeva kirjojen suurkuluttaja, joka raportoi kirjavarkauksistaan blogiinsa ja blogin ulkopuolella juuri ylioppilaskirjoituksista selvinnyt abiturientti.

Esittele blogisi lyhyesti.
Kirjavarkaan tunnustuksia on ollut olemassa vasta alle vuoden, joten olen varsin tuore bloggaaja. Esittelemäni kirjavarkaudet eivät kohdistu mihinkään tiettyyn genreen vaan näpistän niin nuorten- kuin aikuistenkirjoja, isoja klassikoita ja uutuuksia sekä kotimaista että ulkomaista kirjallisuutta. Syyllistyn usein myös BookTuben maailmasta napattujen book tagien tekemiseen.

Miten päädyit perustamaan kirjablogin?
Ajatus oli pyörinyt mielessäni jo useampia vuosia, kun kesällä 2015 osallistuin Nuori Aleksis –lukijaraatiin. Raadin seurauksena löysin itsestäni entistä intohimoisemman lukijan ja tarpeen keskustella lukemistani kirjoista ja sekä välittää että saada lukuvinkkejä.

Mistä sait idean blogin nimeen?
Mietiskelin muutaman päivän osuvaa ja erottuvaa nimeä. Kirja-sanalla leikittely toi mieleen kirjavarkaan ja sen jälkeen nimi Kirjavarkaan tunnustuksia tuli välähdyksenä takaraivosta. Sen jälkeen kirjavaras-teema on vienyt mennessään, enkä voisi olla tyytyväisempi nimivalintaani. Myös monet muut ovat kehuneet kekseliästä nimeä.

Mikä on parasta bloggaamisessa?
Yhteisöllisyys. Lukeminen käsitetään usein hyvin eristäytyneeksi tekemiseksi, mutta se on harmittava harhaluulo. Netti on pullollaan ihania bloggaajia, joita yhdistää lukemisharrastus ja jotka jakavat lukukokemuksiaan ja mielipiteitään. TBR-listan lyheneminen on tosin mahdottomuus, kun kaiken aikaa kuulee kiinnostavista kirjoista, mutta se on pieni paha.

Mikä on vaikeinta bloggaamisessa?
Olen nyt kevättalvella ja keväällä lukenut ensin ylioppilaskirjoituksiin ja sitten pääsykokeisiin, mikä on vienyt suurimman osan ajastani. Se vie aikaa sekä itse lukemiselta että bloggaamiselta. Aika on ollut tähän mennessä suurin haaste, mutta eiköhän tilanne helpotu pääsykokeiden jälkeen.

Onko blogisi näkyvillä myös sosiaalisessa mediassa? Missä kanavissa?
Aktiivisin olen Twitterissä nimellä @kirjavarkaan, mutta Kirjavarkaan tunnustuksia löytyy myös Facebookista. Lisäksi minulla on käyttäjä Kirjavaras-nimellä myös Pinterestissä ja tietenkin Goodreadsissa, jossa pysyn (ja muutkin voivat pysyä) parhaiten ajan tasalla lukemisteni kanssa.

Mikä on ollut suosituin postauksesi?
Suosituin postaukseni on ollut Kutkuttavat kirjauutuudet 2016, jossa listasin tämän vuoden mielenkiintoisimpia kirjauutuuksia. Moni löytää sen hakiessaan tietoa uutuuskirjoista yleensä tai jostain tietystä kirjasta, jonka mainitsin bloggauksessani.

Onko bloggaaminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Ainakin se on avannut oven kirjabloggaajien yhteisöön, mikä on jo itsessään ollut iso juttu.

Oletko kirjoittanut myös jotain muuta kuin kirjablogia?
Kirjavarkaan tunnustuksia on ensimmäinen ja ainut blogini, mutta varsinkin pari vuotta sitten kirjoittelin paljon fiktiivisiä tekstejä pöytälaatikkooni.

Mitä vinkkejä antaisit tätä lukeville ihmisille, jotka haluaisivat perustaa oman kirjablogin?
Älä jää miettimään blogin perustamista vaan kokeile sitä, et voi muuten tietää pidätkö bloggaamisesta. Luo blogi ja kirjoittele sinne kirjoista, jotka aidosti kiinnostavat sinua, älä vain niistä kirjoista, joita kaikki muut kirjoittavat. Kannattaa myös lukea muiden blogeja, kommentoida heidän postauksiaan ja sitä kautta tutustua muihin kirjabloggaajiin.

Kuinka paljon luet?
Lukurytmini on tänä keväänä vaihdellut paljon. Viime vuonna luin reilu seitsemän kirjaa kuukaudessa, nyt olen lukenut kolmesta kuuteen kirjaa yhden kuukauden aikana.

Oletko osallistunut joskus lukuhaasteisiin? Millaisiin?
Ahmin tälle vuodelle mielenkiintoisia lukuhaasteita: Kurjen siivellä –haaste vie tutustumaan Itä-Aasian kirjallisuuteen, Läpi historian –haaste kannustaa lukemaan eri aikakaudet läpi, Seitsemännen taiteen tarinat –haasteessa tartutaan elokuvamaailmasta tuttuihin kirjoihin ja Kansojen juurilla –haaste ohjaa alkuperäiskansoista kertovien kirjojen pariin.

Kuka on lempikirjailijasi?
Jane Austenilla on horjuttamaton sija lempikirjailijoideni joukossa, samoin J. K. Rowlingilla. Suomalaisista kirjailijoista Terhi Rannelalla on minulle suuri merkitys ja Tommi Kinnunen on hyvää vauhtia kipuamassa kärkisijoille.

Kuka on kaikkien aikojen lempihenkilöhahmosi ja missä kirjassa hän esiintyy?
Onpas vaikea kysymys! Ensimmäisenä tulee mieleen Harry Pottereiden Hermione Granger, joka on sielunsiskoni niin lukemisen kuin opiskelun suhteen. Hän on älykäs, rohkea ja loistava ystävä, joka jättää muiden mielipiteet omaan arvoonsa ja jolla jalat pysyvät turvallisesti maassa.

Missä on paras paikka lukea?
Kotitaloni parveke lämpimällä kesäsäällä. Siellä on ainainen lomafiilis ja maisemat ovat suorastaan idylliset.

Mikä on mielestäsi paras TV/elokuvasovitus kirjasta?
Ainut TV- tai elokuvasovitus, josta pidän alkuperäistä kirjaa/kirjasarjaa enemmän on Sara Shepardin Pretty Little Liars –kirjasarjan pohjalta tehty saman niminen TV-sarja. BBC:n tekemä minisarja Ylpeys ja ennakkoluulo on myös aivan ihana, mutta ei voita Jane Austenin kirjaa.

Mikä on huonoin kirja, jonka olet koskaan lukenut? Miksi?
En nyt vanno, että tämä on kaikkien aikojen huonoin kirja, mutta Karen Joy Fowlerin Jane Austen –lukupiiri oli iso pettymys. En saanut sen henkilöistä oikein mitään irti, eikä se mielestäni tehnyt oikeutta Austenille.

Mitkä kolme kirjaa ottaisit autiolle saarelle matkalukemiseksi?
Robert K. Massien Nikolain ja Alexandran, joka menee enemmän faktan kuin fiktion puolelle, mutta en kyllästyisi Venäjän viimeisen tsaariparin elämään (ja kuolemaan), huijaisin ottamalla The Complete Works of Jane Austen –kokoelmateoksen ja kolmanneksi ottaisin vielä jonkun paksun, erittäin mielenkiintoisen kirjan, jota en ole aiemmin lukenut.

Kiitos vastauksista! 
Otan sarjaan jatkuvasti mukaan uusia haastateltavia. Haluatko mukaan? Heitä kommentti tai laita meiliä tulemaan (osoite löytyy sivupalkista).

3 kommenttia
Kirjoittanut Sanna aiheesta Vieraana kirjabloggaaja

Vieraana kirjabloggaaja: Todella vaiheessa

Ihmiset ovat aina kiinnostavia, varsinkin kirjoista pitävät ihmiset. Tässä sarjassa haastatellaan kirjabloggaajia ja kysellään kirjoista, lukemisesta ja tietenkin bloggaamisesta. Nyt vuorossa on Todella vaiheessa-blogin Reta Anna Maria!

todellavaiheessaHei! Kuka olet ja mitä teet?
Olen Anna ja bloggaan nimellä Reta Anna Maria. Opiskelen yliopitossa, pääaineenani suomen kieli. Sivuaineina olen lukenut muun muassa historiaa ja yleistä kirjallisuutta.

Esittele blogisi lyhyesti.
Blogini, Todella vaiheessa, on eräänlainen katsaus kaikesta siitä, mikä minua milloinkin kiinnostaa ja mitä olen milloinkin tehnyt. Enimmäkseen kirjoitan sinne lukemistani kirjoista, mutta jos käyn katsomassa näytelmän tai elokuvan tai innostun jostain TV-sarjasta, saatan blogata siitäkin. Joskus bloggaan myös pieniä paloja elämästäni, mutta enimmäkseen keskityn blogiarvosteluiden kirjoittamiseen.

Koska mielenkiintoni kohteet ovat niin sanotun spekulatiivisen fiktion eli spefin puolella, sitä lajia löytyy blogistani kaikista eniten. Kenties se on saanut blogilleni jonkin verran uskollisia lukijoita – spefiä kun ei aivan joka blogissa esiinny. Itsekin pyrin bongaamaan blogit, joissa luetaan kirjallisuutta, josta itse pidän. Blogillani on hieman yli 150 seuraajaa bloggerin kautta, mutta todellista seuraajamäärää on mahdotonta arvioida.

Miten päädyit perustamaan kirjablogin?
Alun perin pidin jonkinlaista sarjakuviablogia vuodatus.netin puolella, mutta sen tarjoama blogipohja alkoi tuntua kömpelöltä. Samalla kun vaihdoin Bloggeriin, blogini sisältö vaihtui. Olin jo vanhassa blogissani kyllästynyt piirtämiseen ja kirjoitellut satunnaisia ajatuksia lukemistani kirjoista, mutta sivuston vaihdos kannusti minua bloggaamaan enemmän kirjoista. Luulin silloin olevani Suomen ainoa kirjabloggaaja, ja kuinka olinkaan väärässä. :)

Mistä sait idean blogin nimeen?
Blogini nimi herättää usein kysymyksiä. Ihmiset myös muistavat nimen väärin. Puoliksi valmis? Vähän kesken? Alun perin nimi sai alkunsa siitä, kun olin perustamassa blogia ja kirjoitin otsikkokentään ”todella vaiheessa” kertoakseni, ettei blogin ulkoasu ole vielä kunnossa. Se sitten jäi siihen ja nyt se on blogini nimi. Kai sitä voisi ajatella, että kirjahyllyni lukeminen on aina todella vaiheessa, kun en koskaan pysy perässä kaikkien niiden kirjojen kanssa, jotka ostan hyllyyni.

Mikä on parasta bloggaamisessa?
Ajatusten vaihto, yhteinen kirjojen fanitus tai päivittely ja ihan vain se tyydytyksen tunne, että on taas saanut blogattua yhdestä kirjasta. Blogi auttaa järjestelemään lukuharrastusta. Ennen bloggaamista lukemiseni oli hyvin sekalaista. Nyt tuntuu, että olen paljon paremmin perillä siitä, mitä oikein luen. Bloggaaminen myös auttaa muistamaan lukemani kirjat paremmin. Jotkut teini-iän kirjat ovat päässeet unohtumaan, mutta nykyään muistan lähes kaikki kirjat, mitä olen blogin aloittamisen jälkeen lukenut.

Mikä on vaikeinta bloggaamisessa?
Joskus ei huvita. Silloin tuntee turhautumista, sillä bloggaamattomat kirjat kasaantuvat. Vaikeita ovat myös ne kirjat, jotka ovat aivan uskomattoman hyviä. Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta olen huomannut, että lähes täydellisistä kirjoista on hankalaa blogata mitään järjellistä, sillä teksti menisi pelkäksi hehkutukseksi.

Onko blogisi näkyvillä myös sosiaalisessa mediassa? Missä kanavissa?
Minulla on twitter-tili, joka on yhtä aikaa henkilökohtainen twitterini ja blogini ”mainoskanava”. Linkkaan uusimmat bloggaukseni sinne, tweettaan joskus lukuprosesseistani ja jaan linkkejä kirjallisuutta koskeviin kirjoituksiin. Löydyn sieltä nimimerkillä @reta_rees.

Minulla on myös Goodreads-tunnus. Se bloggauksen sivussa auttaa pitämään kirjaa siitä, miten lukemiseni edistyy. Siellä nimimerkkini on sama kuin blogissani, eli Reta Anna Maria.

Mikä on ollut suosituin postauksesi?
Kaikista suosituin bloggaukseni on Rouva Bovary, sitä seuraava The Fault in Our Stars, kolmas Orange is the New Black ja neljänneksi tulee Taivaslaulu. Ensimmäinen on suosittu todennäköiseksi siksi, koska kirja on klassikko, jota monet koululaiset ja opiskelijat joutuvat lukemaan omasta tahdostaan riippumatta ja siksi sitä sitten googlaillaan ja päädytään blogiini. The Fault in Our Stars on ollut ahkeran googlauksen kohteena viime kesänä ilmestyneen elokuvan johdosta ja Orange is the New Black on taas kirjan lisäksi suosittu Netflix-TV-sarja. Taivaslaulu herätti huomiota vähän yli vuosi sitten, ja koska minun mielipiteeni kirjasta oli hieman poikkeava monien ihailujen joukossa, uskon että bloggaustani päädyttiin lukemaan senkin takia.

Yllättävän suosittuja ovat olleet raportit erilaisista tapahtumista, kuten Finnconista tai Fanfestistä. Niihin on tullut paljon kommentteja ja niitä on jaettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Jos siis haluaa blogilleen huomiota, kannattaa lukea kirjoja, jotka ovat todella suosittuja. Silloin ainakin hakukoneet löytävät ne.

Onko bloggaaminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Kun aloitin bloggaamisen, en ikinä olisi osannut kuvitella, että minulta pyydettäisiin haastattelua minnekään. Olen myös saanut arvostelukappaleita ja kutsuja kirjanjulkistustilaisuuksiin ja kustantamoiden muihin tapahtumiin, jotka valitettavasti usein ovat Helsingissä, jonne ei ihan noin vain matkusteta. Varsinaista taloudellista hyötyä en ole blogistani saanut, vaan taidan olla matkakustannusten ja kirjaostosten seurauksena miinuksella, mutta muita hyötyjä blogista on ollut. Ainakin se on jotain, jolla voin todistaa innostukseni kirjallisuuteen.

Oletko kirjoittanut myös jotain muuta kuin kirjablogia?
Fiktiivisiä tekstejä jonkin verran, mutta en oikein muita. Muutamiin harrastelijalehtiin on tullut kirjoitettua pari tekstiä.

Mitä vinkkejä antaisit tätä lukeville ihmisille, jotka haluaisivat perustaa oman kirjablogin?
Kirjoita rehellisiä arvosteluja hyvällä suomen kielellä. Ole aktiivinen ja kommentoi muiden blogeja – näin sinutkin huomataan. Liian aggressiivinen mainostaminen saattaa karkoittaa ihmisiä, mutta ystävällisessä aktiivisuudella voi saada paljon aikaan. Lue kirjoja, joista oikeasti pidät tai haluat lukea, sillä se on kaikista tärkeintä.

Kuinka paljon luet?
Noin 4-6 kirjaa kuukaudessa. Jos jää alle neljän, olen huolissani, mutta joskus niinkin on päässyt käymään. Luen harvoin monta tuntia putkeen, vaan pystyn keskittymään parhaiten pariin lukuun kerrallaan. Tietenkin vastaan tulee tapauksia, joita ei voi laskea käsistään, mutta yleensä olen sellaisen jälkeen ihan pää pyörällä.

Oletko osallistunut joskus lukuhaasteisiin? Millaisiin?
Aina välillä tulee osallistuttua, mutta vain silloin, jos haasteet sopivat jo valmiiksi niihin kirjoihin, joita olen ajatellut lukea. Esim. viime kesänä osallistuin kesäbingoon, jossa oli tarkoitus lukea bingoruudusta kirjoja tiettyjen kriteerien perusteella, kuten ”yli 500 sivua paksu kirja” tai ”kannessa eläimen kuva”. Bingon kriteerit osuivat hyvin kirjoihin, joita olin muutenkin ajatellut lukevani, joten kun osallistuin siihen, se kannusti minua lukemaan ko. kirjat.

Kuka on lempikirjailijasi?
Ian McEwan nousee ensimmäisenä mieleen. Hänen kirjoissaan on pieniä arkisia huomiota, jotka voi lähes aina allekirjoittaa. Hän tuntuu ymmärtävän elämän pieniä hetkiä ja pienien valintojen suuria seurauksia. Viime aikoina olen myös ihastellut Rainbow Rowellin kirjoja. Hänen kirjojaan ei ole vielä suomennettu, valitettavasti. Hän kirjoittaa kepeästi mutta osuvasti.

Kuka on kaikkien aikojen lempihenkilöhahmosi ja missä kirjassa hän esiintyy?
Nuorempana fanitin kovastikin kirjojen hahmoja, kuten Sirius Mustaa Pottereissa, mutta nykyään olen huomannut, etteivät yksittäiset hahmot jää erityisesti mieleeni. Ne ovat usein henkilöitä, joiden välityksellä tarina kerrotaan. Viime aikoina lukemistani kirjoista Tulen ja jään laulun Tyrion Lannister on kyllä jäänyt vahvasti mieleen.

Missä on paras paikka lukea?
Sohva, jolle voi asettua mukavasti. Alun perin minulla ei ollut uudessa asunnossani sohvaa, mutta jouduin lopulta hankkimaan sellaisen ihan vain siksi, että voisin lukea mukavasti.

Mikä on mielestäsi paras TV/elokuvasovitus kirjasta?
Olen pitänyt Game of Thronesista, sillä se tuntuu tekevän sarjaan juuri ne muutokset, jotka olisin itse tehnyt kirjoihin. Myös Nälkäpeli-elokuvat ovat olleet positiivisia yllätyksiä. Olen jopa pitänyt niistä enemmän kuin kirjoista.

Mikä on huonoin kirja, jonka olet koskaan lukenut? Miksi?
Kuten hahmokysymykseen, tähänkin on hankalaa vastata. Kirjat voivat olla huonoja monella tavalla. On kirjoja, jotka eivät millään jaksa kiinnostaa, vaikka ne ovatkin klassikoita tai muuten hyvinä pidettyjä (minun kohdallani esimerkiksi Rikos ja rangaistus) ja on kirjoja, jotka tiedostaa hyviksi, mutta joista ei vain itse jostain syystä pidä (kuten edellä mainittu Taivaslaulu). Usein kirja ei itsessään ole huono, vaan lukija ei vain ole kohderyhmää. Olen lukenut joitain nuortenkirjoja, joista olisin voinut pitää 13-vuotiaana, mutta jotka nyt koin liian lapsellisiksi. Jos kirja on tarpeeksi huono, en tietenkään lue sitä loppuun.

Mitkä kolme kirjaa ottaisit autiolle saarelle matkalukemiseksi?
Varmaan kolme paksuinta teosta, jotka vielä odottavat hyllyssäni lukemista. Niissä ainakin riittäisi lukemista.

Kiitos vastauksista! 
Otan sarjaan jatkuvasti mukaan uusia haastateltavia. Haluatko mukaan? Heitä kommentti tai laita meiliä tulemaan (osoite löytyy sivupalkista).

Lähetä kommentti
Kirjoittanut Sanna aiheesta Vieraana kirjabloggaaja

Vieraana kirjabloggaaja: Yöpöydän kirjat

Ihmiset ovat aina kiinnostavia, varsinkin kirjoista pitävät ihmiset. Tässä sarjassa haastatellaan kirjabloggaajia ja kysellään kirjoista, lukemisesta ja tietenkin bloggaamisesta. Nyt vuorossa on Yöpöydän kirjat-blogin Niina!

yöpöydänkirjat_niina_tHei! Kuka olet ja mitä teet?
Tervehdys kaikille! Olen Niina Tolonen, 28-vuotias kirjallisuuden graduvaiheen opiskelija Oulun yliopistossa. Graduni käsittelee Emmi Itärannan teosta Teemestarin kirja. Opiskeluideni ohella luen aina vain kun se on mahdollista. Vapaa-ajallani olen myös kahden ystäväni kanssa yhteisen lukupiirimme vetäjänä.

 Esittele blogisi lyhyesti.
Aloitin kirjablogin pitämisen toukokuussa 2011, eli kohta neljä vuotta sitten. Blogini on alusta asti keskittynyt paljon spekulatiiviseen fiktioon, etenkin scifin alatyyleihin. Suurin osa blogissani esittelyistä kirjoista menee  nuorten dystopia-lokeroon. Luen myös steampunkkia, fantasiaa, klassikoita, runoja ja näytelmiä.

Toisinaan saatan kirjoittaa myös näytelmistä tai elokuvista, jotka olen käynyt katsomassa sekä kirjallisuustapahtumista, joihin olen osallistunut. Viimeisimmäksi kerroin helmikuussa blogini lukijoille Blogistanian kirjapalkintojen voittajien kukittamistilaisuudesta. Tahtoisin laajentaa blogini tarjontaa enemmän myös tähän suuntaan.

En osaa sanoa kuinka suosittu blogini on suhteessa muihin kirjablogeihin, mutta tilastollisesti blogini saa jopa yli 8000 klikkausta kuukaudessa ja uusia postauksia luetaan parhaimmillaan n. 150 kertaa ilmestysmiviikkonsa aikana. Kirjautuneita lukijoita minulla on 190 ja ilahdun aina suuresti, kun huomaan uuden kuvakkeen lukijapaneelissa.

Miten päädyit perustamaan kirjablogin?
Olin pitänyt jo aiemmin useita erilaisia blogeja, mm. käsitöihin liittyen ja koska olen aina ollut lukutoukka tuntui hyvin loogiselta aloittaa kirjablogi, joskin aluksi ihan vain lukupäiväkirjaksi. Jo enimmäisen vuoden aikana blogini muotoutui rautalankaversioonsa, joka on edelleen blogini selkärankana, vaikka aika onkin lisännyt lihaa luiden päälle vuosien varrella.

Mistä sait idean blogin nimeen?
Aluksi blogini koko nimenä oli Yöpöydän kirjat – Kirjakissan luetut, sittemmin yksinkertaistin nimeä. Blogini osoitteessa on edelleen jäänne noista ajoista. Kissa-teema ei kuitenkaan kadonnut kokonaan, vaan annan edelleen teoksille arvosanan kissamittarilla perinteisten tähtien sijaan. Yöpöydän kirjat tuntui nimenä loogiselta, sillä monien muiden paljon lukevien tapaan, oli yöpöytäni reunalla aina vähintään yksi keskeneräinen teos. Nykyään blogini löytyy jopa yllätyksekseni Wikipediasta yöpöytä-artikkelista viittauksena kyseiseen ilmiöön.

Mikä on parasta bloggaamisessa?
Bloggaamisen kohokohta on ehdottomasti yhteisöllisyys, kun pääsee keskustelemaan lukemistaan kirjoista ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät mistä puhun. Yllätyin myös kuinka kovasti kirjailijat ja kustantajat arvostavat bloggaajia. En kuitenkaan perustanut blogia kalastellakseni arvostelukappaleita, vaan kertoakseni rehellisiä lukukokemuksistani muille lukijoille. Bloggaamisen myötä olen myös löytänyt monia samantyylisestä kirjallisuudesta pitäviä blogisiskoja.

Mikä on vaikeinta bloggaamisessa?
Joskus hauskakin harrastus voi muuttua taakaksi ja etenkin jos olen vaikkapa lomalla lukenut kirjoja, enkä pääse niistä heti kirjoittamaan blogiin jäävät postaukset ikävästi roikkumaan. Tekemättömät ”työt” ovat siis tässäkin inhottavana kivenä kengässä. Kirjoista onkin siis blogattava mahdollisimman pian, vaikka teenkin runsaasti muistiinpanoja lukiessani.

Tällainen, sanotaan vaikka uskollisuus lukijoita kohtaan, tuntuu joskus itsestänikin huvittavalta ja turhalta huolelta, sillä kun kirjoitan teoksista, ajattelen aina ensimmäisenä sitä, kuinka saan kirjoitettua teoksesta ylös mahdollisimman hyvän kuvauksen itselleni, muistin jatkeeksi, paljastamatta kuitenkaan liikaa teoksen juonta. Kirjallisuussuositukset tulevat siis tärkeysjärjestyksessä vasta toisena, vaikka kirjoittaessani myös tämä näkökulma on koko ajan mukana.

Onko blogisi näkyvillä myös sosiaalisessa mediassa? Missä kanavissa?
Blogillani on myös Facebook-sivu.

Mikä on ollut suosituin postauksesi?
Eräässä nettilukupiirissä luettiin ehdotuksestani Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut. Sain siihen 33 kommenttia, pääosin lukupiiriin osallistuneilta ja sitä on katsottu jo 2180 kertaa. Teosta luetaan paljon kouluissa, joten klikkaukset kertovat siitä, kuinka paljon nuoret lukijat etsivät teoksesta tietoa netistä. Pitkään suosituin postaus olikin plagioinnin vastaisen valejuonikamppanjan postaus Margaret Mitchellin Tuulen viemästä, koska postaus mainittiin Helsingin Sanomien nettisivuilla, mutta se on nykyään vasta neljänneksi suosituin.

Onko bloggaaminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Bloggaamisen myötä olen päässyt Risingshadow-sivuston kriitikoksi ja saan (pyytäessäni) kirjoja myös suoraan kustantajalta arvostelukappaleina. Blogistani on lainattu katkelmia joidenkin teosten takakansiin tai lieppeisiin. Kun löytää omaa tekstiään painettuna, ensijärkyttymisen jälkeen tulee tosi jännä olo.

Blogin myötä olen myös tarttunut rohkeammin teoksiin, joista en ilman yhteisöllisyyttä olisi koskaan kuullutkaan. Kirjallinen maailmankatsomukseni on siis ehdottomasti laajentunut mahtavien lukijakollegoiden myötä. Kunhan valmistun yliopistosta, toivon, että bloggaajataustastani on hyötyä myös työmarkkinoilla.

Oletko kirjoittanut myös jotain muuta kuin kirjablogia?
Kuten jo aikaisemmin mainitsin, olen kirjoittanut useampaakin blogia, joista suurin osa on nykyään tauolla. Ensimmäinen blogini keskittyi käsitöihin ja koruihin, joita tein, lisäksi minulla on ollut matkapäiväkirja, runoblogi, NaNoWriMon aikaan myös kirjoittajablogi. Olen myös yhtenä ylläpitäjänä yliopistollani toimivassa kirjallisuuden opiskelijoiden lukupiirin blogissa.

Mitä vinkkejä antaisit tätä lukeville ihmisille, jotka haluaisivat perustaa oman kirjablogin?
Jos kirjablogin pitäminen kiinnostaa, siitä vain! Netistä löytää nykyään todella mainioita ohjeita blogin tekniseen pystyttämiseen ja vertaistukea kiperiin ongelmiin saa nopeasti. Jotain perusteita blogin sisällöllisestä puolesta voi poimia esimerkiksi kirjablogia itsekin pitävien Katja Jalkasen ja Hanna Pudaksen Sivujen Välissä – Kirjablogikirjasta, mutta käytännössä vain taivas on rajana. Käytä mielikuvitustasi ja rakenna blogistasi sellainen kuin sen haluat olevan. Kirjablogin pitäminen on ainakin minulle ollut hieno kokemus ja koko ajan opin uutta niin tekniikan, sisällöntuoton kuin laillistenkin näkökulmien osalta.

Kuinka paljon luet?
Minut löytää mieheni mukaan melkein aina nenä kirjasta. Vuodessa luen keskimäärin 50 kirjaa, joka on kirjabloggaajien keskusteluiden perusteella melko keskiverto määrä, vaikka jotkut ehtivätkin lukemaan jopa yli 200 romaania vuodessa. Lukunopeuteni ei ole kauhean vauhdikas, tunnissa ehkä n. 50 sivua. Kuukaudessa luen n. 4-7 kirjaa, mutta tämä vaihtelee paljon. Jossain kuussa lukee vain yhden kirjan, toisessa menee helposti 10. Tämä riippuu niin paljon mielialasta, kirjan paksuudesta ja aiheesta.

Oletko osallistunut joskus lukuhaasteisiin? Millaisiin?
Osallistun useinkin erilaisiin lukuhaasteisiin ja tempauksiin. Yleensä haasteen täytyy olla mielekäs esimerkiksi teemaltaan tai suoritusajaltaan. Olen osallistunut niin  lukumaratooneihin, eri kirjailijoiden juhlapäivän tai -vuoden lukutempauksiin kuin myös haasteisiin, joihin luettavat teokset olisivat muutoinkin makuuni sopivia.

Olen myös viimeaikoina kunnostautunut itse vetämään haasteita. Käynnissä on parhaillaan kaksi haastetta, jotka ideoin. Toisessa on tarkoitus lukea Terry Pratchettin kunniaksi hänen laajaa tuotantoaan (huhtikuun loppuun saakka) ja toisessa keskitymme kimppalukemaan Diana Gabaldonin Muukalaista, ennen kuin siitä tehty tv-sarja alkaa pyörimään Suomen tv:ssä toukokuussa.

Kuka on lempikirjailijasi?
Lempikirjailijaa on aina niin vaikea valita. Kun lukee todella hyvän kirjan, on aina sen hetkinen kirjailija suosikkini, mutta pidemmällä aikavälillä kirjailijat asettuvat jonkinlaiseen epämääräiseen hierarkiaan. Jos olen lukenut kirjailijalta vain yhden teoksen, on vaikea sanoa kuinka hänen yksittäinen teoksensa edustaa koko tuotantoa, joten  yhtä tiettyä nimeä on hankalaa sanoa. Kärjestä löytyvät kuitenkin niin Magdalena Hai, Philip Reeve, Leena Krohn kuin Catherynne M. Valente.

Kuka on kaikkien aikojen lempihenkilöhahmosi ja missä kirjassa hän esiintyy?
Ehdoton mieshahmosuosikkini on Diana Gabaldonin luoma Jamie Fraser. Hänen ensiesiintymisensä on teoksessa Muukalainen. Toista sukupuolta edustaa vasta vähän aikaa sitten tutustumani L.M. Montgomeryn Runotytön Emilia, johon oli todella helppoa samaistua.

Missä on paras paikka lukea?
Koska lukeminen vaatii omanlaistansa keskittymistä ja harmoniaa, suosin kotia. Luen siis yleensä joko lukutuolissa tai sängyssä.

Mikä on mielestäsi paras TV/elokuvasovitus kirjasta?
Vastaukseni alkavat toistaa itseään, sillä tähänkin vastauksena on jo aiemminkin mainittu Muukalainen (Outlander). Muita hienoja adaptaatiota ovat Taru Sormusten herrasta ja Nälkäpeli -trilogiat.

Mikä on huonoin kirja, jonka olet koskaan lukenut? Miksi?
Yleensä jätän huonon kirjan kesken, mutta koulussa ja yliopiston kursseilla on joutunut pakkolukemaan myös teoksia, joihin en ole saanut otetta. Tähän kategoriaan kuuluvat viime vuosien lukukokemuksista mm. Rosa Liksomin teokset, Nora Robertsin Varjojen ratsu, Gertrude Steinin Ida ja Henrik Tikkasen Kulosaarentie 8 joiden arvosanat ovat yhden ja 2½:n välissä.

Mainittujen klassikoiden kohdalla pakkolukeminen toi oman epämieltymyksen kerroksensa, mutta ne olivat myös kerronnallisesti vaikeasti ymmärrettäviä tai samaistuttavia. Liksomin kohdalla puolestaan inhorealismi ei uponnut minulle. Robertsin vikana oli aiemmista teoksista kierrätetty materiaali, köyhä juoni ja deus ex machina -rakenteen taaja käyttäminen.

Mitkä kolme kirjaa ottaisit autiolle saarelle matkalukemiseksi?
Tämä on jopa lempikirjailijaa vaikeampi kysymys. Kuinka valita vain kolme teosta? Jos valitsee teoksia, jotka on jo lukenut, niissä ei ole yllätyselementtejä matkassa. Lukemattomissa teoksissa puolestaan saattaisi osua huonoon lukukokemukseen.

Yhden teoksen täytyy olla jokin pitkä, ehkä Raamattu. Ei siksi, että olisin kovin hengellinen (päinvastoin, olen kirkosta eronnut ateisti), vaan siksi, että teos olisi kiinnostavaa lukea romaanina – onhan se merkittävässä osassa eri kulttuuri-ilmiöissä. Toinen teos olisi ehkä jokin selviytymisniksejä sisältävä tietoteos tai romaani, vaikkapa Gormac McCarthyn Tie. Kolmantena haluaisin matkaan jonkin itselleni todella rakkaan teoksen, jonka voisi lukea uudelleen ja uudelleen. Tällä hetkellä se voisi olla (jälleen kerran) Gabaldonin Muukalainen.

Kiitos vastauksista! 
Otan sarjaan jatkuvasti mukaan uusia haastateltavia. Haluatko mukaan? Heitä kommentti tai laita meiliä tulemaan (osoite löytyy sivupalkista).

1 kommentti
Kirjoittanut Sanna aiheesta Vieraana kirjabloggaaja