Haasteet

Unpopular Bookish Opinions -haaste

kirjaaukiEpäsuosittujen kirjallisten mielipiteiden haaste on kiertänyt viime vuonna kirjablogeissa. Myös minut on haastettu, kiitos Neverendingly! Tämä postaus on majaillut sen verran kauan pöytälaatikossa, että pistetään se nyt vihdoin ulos. Säännöt kuuluvat siis näin:

1. Linkitä haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkitä heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkitä heille postauksesi, jotta he tietävät mikä on homman nimi.

1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et?

Tämä oli vaikein kysymys koko haasteessa. Heitän nyt lopulta vastaukseksi Nobel-palkitun klassikon Sadan vuoden yksinäisyys, josta on Suomessakin otettu yli 20 painosta. Minun mielestäni se oli vain käsittämättömän tylsä, enkä saanut juonesta oikein mitään tolkkua. Kaiken lisäksi suurin piirtein joka toisella hahmolla oli sama nimi, että yritä siinä sitten ymmärtää jotain.

2. Kirja tai kirjasarja, josta sinä pidät, mutta kukaan muu ei pidä?

Twilight-sarja on auttamatta sopivaa lukemista tiettyyn mielentilaan. Harva aikuinen varmaan tykkää kyseisistä teoksista :D Toinen paheeni on kirjahyllyssäni majaileva Caroline Courtneyn kepeä harlekiinihömppäkirja Naamioitu rakastettu, jonka olen lukenut varmaan kymmenen kertaa.

3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut?

Oopperan kummitus. Kirjan olen lukenut vain kerran, ja täytyy myöntää, että kummitus oli siinä aika pelottava sekopää. Mutta joka kerta katsoessani Phantom of the Opera -elokuvaa (2004) olen ehdottomasti sitä mieltä, että Gerard Butler eikun kummitus olisi ollut miljoona kertaa parempi valinta kuin tylsä Raoul.

4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty:

Dekkarit. Näitä olen kokeillut lukea muutaman niin kotimaisena kuin ulkomaisenakin, mutta ei oikein nappaa. Kirsi kirjoittaa Kirjanurkassaan hyvin samaistuttavalla tavalla kotimaisten dekkareiden tasosta. Ehkä pitää jatkaa yrittämistä – varmasti niitä helmiäkin on. Ostin Akateemisen kirja-alesta Millennium-trilogian kun sitä on niin kovasti kehuttu, joten voisin kokeilla seuraavaksi sitä.

5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä?

Sinuhe Egyptiläinen. Tätä oli vaikea keksiä, mutta lopulta tuli mieleen rakastettu Waltarin klassikko, joka meinasi lentää minulla seinään. Sinuhe oli ainakin kirjan alussa ihan tajuttoman raivostuttava hahmo. Jätin kirjan kesken siinä vaiheessa, kun epätoivoinen nuorimies hassasi kaiken omaisuutensa, koska Nefernefernefer oli vaan niiiiin ihana. Ehkä pitäisi yrittää lukemista uudelleen, josko hahmo vaikka kehittyisi tarinan myötä.

6. Kirjailija, josta monet pitävät, mutta sinä et?

Sofi Oksasen kirjat eivät oikein uppoa. Okei, olen lukenut ainoastaan Puhdistuksen, mutta tyyli eikä aihe ei valitettavasti iskenyt. Norma toisaalta kyllä kiinnostaisi, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi lukea sitä.

7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa?

Piti käydä selailemassa vähän kirjakaupan bestsellerien valikoimaa. Löytyihän sieltä heti jotain epäkiinnostavaa: Sophie Kinsellan Himoshoppaaja-sarja. En ole koskaan lukenut, ja ajatuskin puistattaa.

8. Kirja joka on huonompi kuin siitä tehty elokuva?

Tuulen viemää. Katsoin leffan taas jokin aika sitten, ja onhan se nyt aivan hemmetin laadukas elokuva kaikessa komeudessaan. Kirjan olen lukenut kerran, ja se oli muistaakseni vähän turhan pitkä ja puuduttava.

En nyt haasta enää ketään, napatkoon tästä blogiinsa ken tahtoo!

2 kommenttia
Kirjoittanut Sanna aiheesta Haasteet

Helmet-lukuhaaste 2017 on täällä!

Jo perinteeksi muodostunut HelMet-kirjastojen lukuhaaste järjestetään vuonna 2017 kolmatta kertaa. Leikkimielisessä lukuprojektissa on joka vuosi viidenkymmenen kirjan lista, joista on tarkoitus lukea mahdollisimman monta, toki jokainen omalla tyylillään. Aikaisempina vuosina olen saanut rastittua kohdista keskimäärin kaksikymmentä.

Tavan mukaan olen perustanut haasteelle oman sivun, jonne kokoan kaikki arvioidut kirjat linkkeineen sekä seuraan etenemistä.

Lukujonossa esittää: Lukuhaaste 2017 

Ensi vuonna luettavien kirjojen lista tuntuu tavallistakin inspiroivammalta! Ehkä kohdissa on hieman enemmän liikkumavaraa kuin tänä vuonna. Erityisen mukava on tietenkin kohta 2, Kirjablogissa kehuttu kirja.

Kurkkaa Helmetin sivuilla lista haasteeseen osallistuvista kirjablogeista!

Tutustu myös aikaisempiin Lukujonon haastekoosteisiin:
Lukuhaaste 2016
Lukuhaaste 2015

Kuva: Pixabay

2 kommenttia
Kirjoittanut Sanna aiheesta Haasteet

8 vaikuttavaa kirjojen naishahmoa

naiset

Kirjablogeissa vietetään 18.-24.7. naistenviikkoa, ja Tuijata-blogin Tuija emännöi siihen liittyen naistenviikon haastetta. Haasteeseen voi osallistua esimerkiksi lukemalla naisten kirjoittamia kirjoja, havainnoimmalla naiskuvia tai käsittelemällä viikon nimipäiväsankareihin liittyviä kirjoja. Itse ajattelin listata lempinaishahmoni kirjallisuudesta. Kaikki suosikeistani esiintyvät suhtellisen suosituissa teoksissa, mutta hyvin kirjoitettuja naisia löytyy tietenkin myös vähemmän tunnetuista kirjoista.

naistenviikko-2016Hermione Granger
J. K. Rowling: Harry Potter -sarja
Hermione on yksi lempihahmoistani, ja häneen on aina helppo samaistua Pottereita lukiessa. Alussa hän on aika näsäviisas ja hieman ärsyttävä, mutta nopeasti hänestä kasvaa fiksu, rohkea ja taitava noita. Hän tykkää lukea ja rakastaa kirjoja, ja onkin hauskaa että aktiivisena päähenkilönä voi olla myös kirjaviisas kympin tyttö. Hermione on selvästi aktivistiluonne, ja hänet löytää milloin vapauttamasta kotitonttuja tai perustamasta Albuksen kaartia. Hän myös tasapainottaa hyvin Harrya ja Ronia. Ilman häntä Harry ei olisi luultavasti selvinnyt monistakaan seikkailuista yhtä kunniakkaasti kuin nyt.

Elizabeth Bennet
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Ihastuin BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -minisarjaan (1995) ennen kuin luin itse kirjaa, joten yhdistän hahmon hyvin vahvasti häntä näytelleeseen Jennifer Ehleen. Viidestä sisaruksesta toiseksi vanhin Lizzy on älykäs ja hilpeä nuori nainen. Perheen vähävaraisuudesta huolimatta hän haluaisi mennä naimisiin rakkaudesta eikä pelkästään taloudellisen turvan takia. Siinä välissä pitäisi tasapainotella omituisten ja välillä hävettävienkin perheenjäsenten kanssa. Elizabethin ja herra Darcyn rakkaustarina ei ole mikään itsestäänselvyys, ja Elizabethkin joutuu tarinan kuluessa kypsymään ja tarkistamaan omat ennakkoluulonsa.

Jane Eyre
Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
Jane Eyre on kiinnostava hahmo. Hän on hiljainen, hyväkäytöksinen ja arkisen näköinen nainen, jolla on kuitenkin rikas sisäinen elämä ja joka ulkokuorensa takana tuntee hyvin vahvasti. Hän on kasvanut syrjittynä ottolapsena rikkaassa sukulaisperheessä ja sittemmin ankeissa oloissa sisäoppilaitoksessa. Hänen elämänsä muuttuu, kun hänet palkataan kartanoon kotiopettajattareksi. Jane yllättää sisäisellä voimallaan ja vahvalla moraalillaan: vaikka tarjolla olisi rakkautta ja taloudellista turvaa, hän ei voi toimia vastoin omia arvojaan ja kääntyy sen sijaan pois. Jane on hyvin realistisesti kuvattu hahmo, ja ilmeisesti hänessä on paljon omaelämäkerrallisia aineksia kirjailijasta itsestään.

Lyra Belacqua 
Philip Pullman: Universumien tomu -sarja
Nuori Lyra on mielenkiintoinen ja monipuolinen hahmo, ja hän käy fantasiatrilogian aikana läpi melkoisen kasvutarinan. Alussa hän on omapäinen ja itsekäs lapsi, joka valehtelee sujuvasti itsensä ulos milloin mistäkin tilanteesta ja jolla ei ole lainkaan käytöstapoja. Odottamattomat seikkalut kasvattavat hänestä hieman viisaamman, rohkean nuoren naisen, joka osaa myös uhrautua muiden puolesta. Hän ei menetä oveluuttaan tai itsepäisyyttään, mutta osaa ehkä käyttää niitä paremmin. Kiinnostavan lisän Lyran hahmoon tuo hänen daimoninsa Pantalaimon.

Éowyn
J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta
Täytyy sanoa, että Tolkienin kirjasarjassa ei ole kovin montaa aktiivista naishamoa, joista voisi valita. Näistä muutamasta Éowyn on kuitenkin ehdottomasti kovin tyyppi (Arwen ei tee oikeastaan muuta kuin hymistelee ja Galadriel antaa lahjoja). Toisaalta Éowyninkin ansio on siinä, että hän haluaa olla kuin mies ja karkaa taistelemaan. Hän on kuitenkin sitkeä luonne, joka ei anna helposti periksi. Hän huomioi myös Merrin ja otti tämän mukaansa taisteluun, kun kukaan miehistä ei ottanut hobittia vakavasti. Éowyn oli pitkään yksipuolisesti rakastunut Aragorniin, mutta onneksi hänkin löytää onnellisen loppunsa ja oppii että elämässä on muutakin kuin kuolemaa ja taistelua.

Arya Stark
George R. R. Martin: Tulen ja jään laulu
Valtaistuinpelissä
ja sitä seuranneissa kirjoissa kaikki Starkit ovat olleet lempihahmojani, ja erityisesti nuori Arya. Hänessä on paljon samaa kuin Éowynissa: hänkin kieltäytyy perinteisestä naisen roolista ja haluaa ompelemisen sijaan taistella. Veljeltään hän saa miekan ja isä järjestää hänelle opettajan antamaan miekkailutunteja. Arya on itsepäinen ja vahva hahmo, ja on nuoresta iästään huolimatta selviytynyt jo vaikka mistä. Minulla on vielä viimeisin ilmestynyt kirja lukematta (ja monta kautta sarjaa katsomatta), joten en tiedä mitä Aryalle käy. Luotan kuitenkin siihen, ettei Martin tapata häntä – kuulemma hänen vaimonsa on sanonut ottavansa eron, mikäli Arya kuolee. Toivottavasti hänestä kasvaa entistä vahvempi nuori nainen ja merkittävämpi henkilö kirjassa.

Katniss Everdeen
Suzanne Collins: Nälkäpeli
Katniss kuuluu taisteleviin naisiin samoin kuin Éowyn ja Arya, mutta hänen kohdallaan kyse ei ole kapinasta naisen roolia vastaan vaan ensin perheen ruokkimisesta ja myöhemmin hengissä selviytymisestä. On aina mukavaa lukea hahmoista jotka ovat erityisen hyviä jossain, ja Katnissin ehdoton bravuuri on jousiammunta. Hän on toisaalta kova taistelija ja valmis tekemään mitä tahansa perheensä puolesta, mutta toisaalta myös hyvin haavoittuvainen. Mikään supliikkinainen hän ei ole, eikä vallankumouksen keulakuvana toimiminen käy ihan helposti. Ympärillä on myös Peetan ja Galen muodostama kolmiodraama, eikä ole lainkaan selvää kumman Katniss valitsee. Myös Katniss käy kirjojen aikana läpi melkoisen kasvun henkilönä.

Juliette Nichols
Hugh Howey: Siilo
Juliette on uusin tulokas lempihahmokategoriassani. Hän on päähenkilö Siilon saagan ensimmäisessä kirjassa, syvätasolta kotoisin oleva nuori nainen, josta tulee erinäisten tapahtumien kautta seriffi. Hän alkaa selvittää siilon mysteeriä ja onnistuukin siinä. En ole vielä lukenut saagan viimeistä osaa, joten Julietten lopullinen kohtalo on vielä auki. Joka tapauksessa älykkään ja vahvatahtoisen nuoren naisen seikkailuista on mukava lukea.

Ketkä ovat sinun lempinaishahmojasi kirjallisuudessa?

12 kommenttia
Kirjoittanut Sanna aiheesta Haasteet, Listaukset