Jutustelua

15+1 vinkkiä kotona viihtymiseen

15+1 vinkkiä kotona viihtymiseen

Mitä tehdä kun vapaa-ajan menot peruuntuvat ja pitäisi pysytellä kotona? Kotoilun kokemusasiantuntija vinkkaa tekemistä.

1. Lue lukemattomia kirjoja

Jos olet innostunut kirjaharrastaja, sinulla on todennäköisesti hyllyssäsi kymmeniä (tai satoja) lukemattomia kirjoja. On TBR-pinoa ja hyllynlämmittäjiä odottamassa sitku on enemmän aikaa. Nyt on hyvä tilaisuus tarttua uuteen kirjaan ja lukea se! Jos kirjahylly kumisee tyhjyyttään, kipaise kirjastoon tai ota maksuton kokeilukuukausi äänikirjapalveluun.

Kokeile Bookbeat Premiumia maksutta 2 viikkoa* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

2. Kirjoita, kirjoita, kirjoita

Kirjoittaminen vaatii ajattelua, aikaa ja omaa rauhaa. Kirjoita nyt siis blogia, runoja, aforismeja, kritiikkejä, esseetä, novellia, romaania, draamaa tai vaikka tietokirjakässäriä. Jos inspiraatio puuttuu, lue kirjoitusopas tai joku niin surkea kirja, että palat halusta kirjoittaa paremman.

3. Tee ruokaa tai leivo

Hernekeittoa on toki hyvä olla kaapissa varalla, mutta on myös kiva laittaa kunnolla ruokaa. Herkuttele! Lainaa keittokirja tai lue jo hyllystä löytyviä reseptikirjoja. Mitä jos leipoisit? Vaikka kaupan leipähyllyt ammottaisivat tyhjyyttään, useimmilta löytyy kaapista ainekset ainakin helppoon arkileipään.

4. Keskity käsitöihin

Ompelukoneen kaivaminen kaapin pohjalta on jostain syystä kauhean työlästä. Kotoiluviikonloppuna voi kuitenkin pyhittää vaikka kokonaisen päivän ompelulle. Tee itse hame tai helppo paita, tai korjaa kerralla kaikki ne rikkinäiset vaatteet. Kirjastosta löytyy kivoja käsityökirjoja, esimerkiksi Joka tyypin kaavakirja 1 & 2 tai Joka tyypin parhaat kaavat. Tai entä jos neuloisit sukat tai säärystimet? Talvi tulee taas yllättävän pian, ainakin jos on yhtä hidas neuloja kuin minä.

5. Uppoudu elokuviin ja sarjoihin

Ota Yle Areena, Katsomo, Ruutu, Netflix, HBO, Viaplay ja C-More tehokäyttöön tai käy läpi omaa leffahyllyäsi. Useimpiin suoratoistopalveluihin saa maksuttoman kokeilujakson. Kuukaudessa ehtii todistetusti katsoa esimerkiksi aika monta kautta Game of Thronesia (joka toki oli lopulta suuri pettymys). Itselläni on katselujonossa muun muassa kirjoihin perustuvat His Dark Materials, Anna, a lopussa ja Outlander.

6. Löydä uusia tubettajia

YouTubesta löytää mahdottomasti mielenkiintoista katsottavaa. Kirjatubettajista seuraan lähinnä ulkomaisia tyyppejä, mikä on muuten hyvä tapa kehittää myös kielitaitoa. Englanninkielisistä mainittakoon Hailey in Bookland, A Clockwork Reader ja Jean Bookishthoughts, ja jos espanja taipuu niin laita tilaukseen Clau Reads Books ja Bicheando Libros. Nörttiaiheista kiinnostuneiden kannattaa tsekata Lindsay Ellisin loistavat videoesseet ja Shadiversityn keskiaikaan keskittyvät videot. Jos jaksat katsoa parituntisia analyyseja siitä, kuinka huonoja uudet Star Warsit ovat, tutustu MauLerin kanavaan.

7. Lähde ulos kävelylle

Vaikka sisällä onkin paljon tekemistä, ulkoilua ei tosiaan ole kielletty. Lähde vaikka metsään lenkille, jos sinulla on sellainen lähistöllä.

8. Tee taidetta

Millä välineellä taiteilet mieluiten? Laskin että minulla on kotona lyijykynäsetti, värikynät, Promarker-tussit, akryylimaalit ja Wacomin piirtopöytä odottamassa sitku on enemmän aikaa. Hups. Tavallisella lyijykynällä tai mustalla tussillakin pääsee pitkälle. Etsi inspiraatiota Instagramista tai Pinterestistä!

9. Nauti musiikista

Soita, laula, kuuntele lempimusiikkiasi tai fiilistele musikaaleja. Katso vaikka Oopperan kummituksen 25-vuotisjuhlaversio Royal Albert Hallista.

10. Tee sanatehtäviä

Vessapaperi on ehkä hamstrattu kaupoista loppuun, mutta ristikkolehtiä on vielä taatusti jäljellä. Voit myös kokeilla mobiilisovelluksia kuten Sanajahtia tai Wordamentia, mutta niihin jää todennäköisemmin pahasti koukkuun.

11. Aloita peliharrastus

Jos et ole vielä peliharrastaja, lataa koneellesi Steam tai EA Origin ja hanki pelattavaa. Valinnanvaraa riittää räiskintäpeleistä roolipeleihin ja simulaatioista seikkailuihin. Kestosuosikkejani ovat The Sims 3, pari versiota vanha Civilization ja mahdottoman koukuttava Banished. Pelijonossa odottavat minulle suositellut Cities Skylines, Pillars of Eternity ja Life is Strange.

12. Suunnittele tulevia matkoja

Mikään ei estä haaveilemasta tulevista reissuista, vaikka juuri nyt ei pääse matkustamaan. Kaiva esiin matkalehdet, matkablogit sekä Rome2Rio-sovellus, joka näyttää reitit, matka-ajat ja hinnat minkä tahansa kahden paikan välillä. Innostu maata pitkin matkustamisesta Maatapitkin.netissä ja maata pitkin matkustavien omassa Facebook-ryhmässä. Ja kannattaa tietysti seurata minun reissufiilistelyäni Välimatkoja-blogissa.

13. Lue blogeja

Kun kerrankin on aikaa, aloita vaikka suomalaisista kirjablogeista ja suomalaisista matkablogeista.

14. Sivistä itseäsi

Laita YouTubessa seurantaan TedED-kanavan laadukkaat puheenvuorot ja opetusvideot. Netistä löytyy huikea määrä ilmaisia tai edullisia verkkokursseja oman osaamisen syventämiseen. Esimerkiksi Udemyssä kurssit ovat melkein aina alennuksessa. Itse olen ostanut parilla kympillä WordPress-koodauskurssin, digitaalisen taiteen kurssin ja japanin alkeiskurssin. Äläkä unohda podcasteja, joita löytyy melkein aiheesta kuin aiheesta.

15. Tylsisty

Keitä kuppi teetä tai kahvia ja tuijottele ikkunasta ulos. Tylsistyminen on, noh, tylsää, mutta fiksut ihmiset väittävät että se on avain luovuuteen. Parhaat ideat tulevatkin yleensä silloin, kun ei aktiivisesti yritä keksiä niitä. Tämän postauksen hahmottelin esimerkiksi aamulla suihkussa. Kirjoita kaikki mieleen pulpahtavat ideat ylös, jotta muistat työstää niitä myöhemmin eteenpäin.

+1 Nuku

Päiväunet ovat ehdottomasti aliarvostettuja. Toinen vaihtoehto on mennä kerrankin ajoissa nukkumaan. Suosittelen lämpimästi!

Jäikö jotain puuttumaan? Jaa parhaat kotoiluvinkkisi kommenteissa!

 

Posted by Sanna in Jutustelua, 0 comments

Seuraa kirjajoulukalenteria somessa!

Joulukalenterin kuvauksissa kulissien takana.

Lukujonossa-blogin ensimmäinen joulukalenteri on täällä! Tajusin tänään että on jo joulukuu, joten ei kun työn touhuun. Onneksi oli vapaapäivä ja aurinko paistoi, joten parvekkeella oli tarpeeksi valoisaa kuvata.

Päätin esitellä uutuuksien sijaan 24 kirjahyllyni klassikkoa: itse hankittuja tai lahjaksi saatuja lempikirjoja ajalta ennen kirjablogia. Luvassa on perinteiseen tapaan yksi luukku päivässä jouluaattoon saakka.

Hyppää mukaan!

Posted by Sanna in Jutustelua, 0 comments

Kirjavuoden 2017 kooste Lukujonossa

Vuosi 2017 alkaa olla paketissa, ja on perinteisen vuosikoosteen aika. Viime vuonna listasin 7 parasta lukemaani kirjaa, tänä vuonna ajattelin tehdä hieman kattavamman katsauksen. Aloitin tammikuussa käyttämään vihdoin Goodreadsia, joten olen ensimmäistä kertaa dokumentoinut koko vuoden lukemiset kunnolla.

Asetin vuoden lukutavoitteeksi 50 kirjaa, ja lopulta yllätin itseni lukemalla 62 kirjaa vuoden aikana.
Olen vieläkin aika hämmästynyt, koska vuosi on tuntunut todella kiireiseltä. Välillä on ollut pitkiäkin aikoja (lue: viikko tai pari) kun en ole juurikaan lukenut. Kaikista kirjoista en myöskään ole blogannut. Osa luetuista on ollut vanhojen teosten uusintalukua, ja muutamasta kirjasta on vielä postaus odottamassa varastossa.
Vuoden 2017 luetut Goodreadsissa

Osallistuin myös vuoden 2017 Helmet-lukuhaasteeseen, ja tähän mennessä olen täyttänyt 31/50 kohtaa.
Muutamia kohtia tulee vielä lisää, kun julkaiset loput postaukset vuonna 2017 luetuista. Lähinnä sijoittelin lukemiani kirjoja sopiviin haastekohtiin, en siis aktiivisesti etsinyt lukemista haastekohtien perusteella. Sitäkin olisi hauskaa kokeilla tulevissa lukuhaasteissa.
Vuoden 2017 Helmet-lukuhaasteeni

Osallistuin vuoden aikana yhteen lukumaratoniin. Tulos jäi omasta näkökulmastani hieman vaisuksi, vain reilut 400 sivua. Goodreads on kuitenkin avuliaasti laskenut koko vuoden luetun sivumäärän: 20 385 sivua. Cool!

Lukutilastot 2017 Goodreads-tililtäni.

Tilastoista näkee, että suurimman osan luetuista kirjoista olen tähdittänyt neljällä tai viidellä tähdellä. Olen siis pääasiassa oppinut valitsemaan kirjallisuutta, josta pidän. Myös kolmen tähden ihan hyviä teoksia on listassa, ja yhdelle teokselle annoin kaksi ja yhdelle teokselle yhden tähden. Pisin lukemani kirja on vanha kunnon Harry Potter ja Feeniksin kilta – 1050 sivua on vähän hankala ylittää.

Lukemani kirjat julkaisuvuoden mukaan.

Goodreadsista löytyy myös mielenkiintoinen tilasto luetuista kirjoista julkaisuvuoden mukaan. Oma tilastokäppyräni näyttää aika tasaiselta, koska syksyllä lukemani pari tuhatta vuotta vanha Odysseia hieman vääristää sitä. Ihan uusien kirjojen lisäksi olen kyllä lukenut teoksia myös 1900-luvun puolivälin tienoilta ja siitä eteenpäin (esimerkiksi Kätköpaikka, Paholaisen kirjeopisto, Anne Frankin päiväkirja, vielä bloggaamattomat Näkymätön lapsi ja Poldark – Kapinallinen).

Aloitin syksyllä myös kirjallisuuden perusopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Vaikka en ole vähään aikaan postannut kuulumisia, opinnot ovat edelleen käynnissä. Tähän mennessä olen suorittanut 10 opintopistettä ja nyt tammikuussa meillä alkaa kolmen opiskelijan yhteinen lukupiiri kotimaisen kirjallisuuden tuntemuksen kurssille. 11 kirjaa kolmessa kuukaudessa, vähän hirvittää! Yhtään en ole tietenkään lukenut valmiiksi. On siis todennäköistä, että 1800-1900-luvun suomalaiset klassikot näkyvät täällä bloginkin puolella.

Kaiken kaikkiaan kirjavuosi 2017 onnistui oikein hyvin. Ensi vuodeksi pitäisi keksiä vähän vaativampi lukutavoite! 65 kirjaa ehkäpä, vai pitäisikö tähdätä vielä korkeammalle?

Pääkuva: Pixabay

Posted by Sanna in Jutustelua, 4 comments