
Minäkin olin viime viikon lauantaina Turun kirjamessuilla, vaikka en ole ehtinyt vielä päivittää tänne kuulumisia. Twitterissä jo jonkin verran kommentoinkin päivän tapahtumia. Heräsin siis lauantaiaamuna kuudelta, jotta ehdin päivän ensimmäiseen Onnibussiin Helsingistä kohti Turkua. Aurakadun pysäkiltä liu’uin sujuvasti messubussiin numero 100. Turun messukeskus ei tosiaan ole yhtä keskeisellä paikalla kuin Helsingin messukeskus, mutta onneksi suora bussiyhteys on olemassa niin tämmöiset turistitkaan eivät eksy.

Kiersin toki läpi kaikki messuhallit (jonkin aikaa meni että opin suunnistamaan), mutta päätin kirjojen hamstraamisen sijaan keskittyä ennemmin ohjelman kuuntelemiseen. Ostokset ehtii hoitaa sitten Helsingin messuilla… Ehdottomasti kiinnostavimman ohjelman löysin aivan A-hallin takanurkassa sijaitsevalta Fiore-lavalta, jonka ohjelmaa tuotti Suomen kirjailijaliitto. Siellä viihdyinkin viidestä messutunnistani melkein kolme. Lava olisi ehdottomasti kaivannut enemmän tilaa ja lisää penkkejä. Keskustelut vetivät melkoisen paljon yleisöä, varsinkin jos nimekkäitä kirjailijoita oli mukana.
Tein minä yhden kirjaostoksenkin. Luin alkuvuodesta erinomaisen Steve Jobsin elämäkerran, ja nyt löysin sen minikirjana eli MIKI-formaatissa kahden euron kirjalaarista. Kirja oli sen verran edullinen ja pieneen tilaan mahtuva, että se lähti mukaan. Täytyy myöhemmin testata, miten helposti minikirjan lukeminen oikein onnistuu. Tietysti ostin myös metrilakuja. Kunnon lounaan jätin välistä, kun meinasin saada slaagin 16 euroa maksavasta lounasbuffasta.

Kuuntelin Fiore-lavan ääressä keskustelut Kieli kirjailijan kotina, Kirja-ala murroksessa, Kirjoitusoppaiden merkityksestä, Kirjailijan toinen ammatti, Scifin yhteisöt ja vielä Dekkarikirjailija työssään. Puolen tunnin mittaisissa paneelikeskusteluissa ei ehditty pureutua kovin syvälle, mutta osa niistä oli varsin mielenkiintoisia.
Kieli kirjailijan kotina -paneelissa pohditiin sitä, millaista on kirjoittaa vieraassa kieliympäristössä. Markku Kaskela kirjoittaa Italiassa suomeksi ja Slovakiasta kotoisin oleva Alexandra Salmela asuu Suomessa ja kirjoittaa sekä slovakiksi että suomeksi. On jotenkin todella siisti ajatus, että osaa vierasta kieltä niin hyvin, että voi kirjoittaa sillä suoraan kirjan. Salmela puhui myös kääntämisestä, ja totesi sen olevan todella vaikeaa kielten erilaisuuden takia. Saattaa olla helpompaa kirjoittaa itse suoraan kohdekielellä kuin kääntää tekstiä.
Keskustelu Kirjoitusoppaiden merkityksestä (kuva yllä) harhautui jostain syystä keskusteluun siitä, kuinka opettajat ovat pistäneet kirjoittajaopiskelijat tekemään seksinovelleja, mutta loppuun tuli hyvä neuvo, jonka olen myös itse havainnut toimivaksi:
”Yksi tärkeimmistä kirjoitusoppaista on jokainen kaunokirjallinen teos, jonka te luette.” #turunkirjamessut
— Lukujonossa (@lukujonossa) 1. lokakuuta 2016
Scifin yhteisöistä olivat puhumassa Jukka Laajarinteen ja Markku Soikkelin lisäksi Johanna Sinisalo, joka oli tuttu myös kesän Finncon-tapahtumasta. Enkä ole vieläkään lukenut yhtään hänen teoksistaan, pitäisi kyllä ehdottomasti tutustua.
”Jos haluat oppia kirjoittamaan scifiä ja fantasiaa, lue myös oman mukavuusalueen ulkopuolelta.” – Johanna Sinisalo #turunkirjamessut
— Lukujonossa (@lukujonossa) 1. lokakuuta 2016

Mielenkiintoisin oli viimeinen lavalla kuuntelemani paneelikeskustelu Dekkarikirjailija työssään. Tuula-Liina Varis haastatteli ja keskustelemassa olivat Outi Pakkanen ja Matti Rönkä. Oli kiinnostavaa kuulla esimerkiksi kirjailijoiden erilaisista työtavoista: Rönkä kertoi, ettei voi aloittaa kirjoittamista ennen kuin tietää mitä kirjassa tapahtuu. Hän tekee myös juonesta ja henkilöistä tarkkoja kaavioita. Pakkanen totesi olevansa aika erityyppinen kirjoittaja – riittää kun tietää ensimmäisen ja viimeisen lauseen. Itse tunnistan itseni ennemmin tuosta etukäteen valmistautuvasta ja kaavioita ja karttoja väsäilevästä tyypistä.
Lopuksi kävin kuuntelemassa vielä nopeasti Type & Tellin osastolla esikoiskirjailija Kata Melanderin haastattelua. Törmäsin Melanderiin joskus Twitterissä, ja jäin ihmettelemään miten hän voi jo mainostaa esikoiskirjansa ilmestyvän alkuvuonna 2017, vaikka ei ole kirjoittanut sitä loppuun. Kävi ilmi, että hän julkaisee kirjansa Type & Tell-palvelun kautta ja hänellä on kokonainen tiimi mukana hiomassa teosta. Täytyy jäädä seuraamaan tätä!
Turun messukeskus tarjosi pressipassin kirjamessuille.