8 vaikuttavaa kirjojen naishahmoa

naiset

Kirjablogeissa vietetään 18.-24.7. naistenviikkoa, ja Tuijata-blogin Tuija emännöi siihen liittyen naistenviikon haastetta. Haasteeseen voi osallistua esimerkiksi lukemalla naisten kirjoittamia kirjoja, havainnoimmalla naiskuvia tai käsittelemällä viikon nimipäiväsankareihin liittyviä kirjoja. Itse ajattelin listata lempinaishahmoni kirjallisuudesta. Kaikki suosikeistani esiintyvät suhtellisen suosituissa teoksissa, mutta hyvin kirjoitettuja naisia löytyy tietenkin myös vähemmän tunnetuista kirjoista.

naistenviikko-2016Hermione Granger
J. K. Rowling: Harry Potter -sarja
Hermione on yksi lempihahmoistani, ja häneen on aina helppo samaistua Pottereita lukiessa. Alussa hän on aika näsäviisas ja hieman ärsyttävä, mutta nopeasti hänestä kasvaa fiksu, rohkea ja taitava noita. Hän tykkää lukea ja rakastaa kirjoja, ja onkin hauskaa että aktiivisena päähenkilönä voi olla myös kirjaviisas kympin tyttö. Hermione on selvästi aktivistiluonne, ja hänet löytää milloin vapauttamasta kotitonttuja tai perustamasta Albuksen kaartia. Hän myös tasapainottaa hyvin Harrya ja Ronia. Ilman häntä Harry ei olisi luultavasti selvinnyt monistakaan seikkailuista yhtä kunniakkaasti kuin nyt.

Elizabeth Bennet
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Ihastuin BBC:n Ylpeys ja ennakkoluulo -minisarjaan (1995) ennen kuin luin itse kirjaa, joten yhdistän hahmon hyvin vahvasti häntä näytelleeseen Jennifer Ehleen. Viidestä sisaruksesta toiseksi vanhin Lizzy on älykäs ja hilpeä nuori nainen. Perheen vähävaraisuudesta huolimatta hän haluaisi mennä naimisiin rakkaudesta eikä pelkästään taloudellisen turvan takia. Siinä välissä pitäisi tasapainotella omituisten ja välillä hävettävienkin perheenjäsenten kanssa. Elizabethin ja herra Darcyn rakkaustarina ei ole mikään itsestäänselvyys, ja Elizabethkin joutuu tarinan kuluessa kypsymään ja tarkistamaan omat ennakkoluulonsa.

Jane Eyre
Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
Jane Eyre on kiinnostava hahmo. Hän on hiljainen, hyväkäytöksinen ja arkisen näköinen nainen, jolla on kuitenkin rikas sisäinen elämä ja joka ulkokuorensa takana tuntee hyvin vahvasti. Hän on kasvanut syrjittynä ottolapsena rikkaassa sukulaisperheessä ja sittemmin ankeissa oloissa sisäoppilaitoksessa. Hänen elämänsä muuttuu, kun hänet palkataan kartanoon kotiopettajattareksi. Jane yllättää sisäisellä voimallaan ja vahvalla moraalillaan: vaikka tarjolla olisi rakkautta ja taloudellista turvaa, hän ei voi toimia vastoin omia arvojaan ja kääntyy sen sijaan pois. Jane on hyvin realistisesti kuvattu hahmo, ja ilmeisesti hänessä on paljon omaelämäkerrallisia aineksia kirjailijasta itsestään.

Lyra Belacqua 
Philip Pullman: Universumien tomu -sarja
Nuori Lyra on mielenkiintoinen ja monipuolinen hahmo, ja hän käy fantasiatrilogian aikana läpi melkoisen kasvutarinan. Alussa hän on omapäinen ja itsekäs lapsi, joka valehtelee sujuvasti itsensä ulos milloin mistäkin tilanteesta ja jolla ei ole lainkaan käytöstapoja. Odottamattomat seikkalut kasvattavat hänestä hieman viisaamman, rohkean nuoren naisen, joka osaa myös uhrautua muiden puolesta. Hän ei menetä oveluuttaan tai itsepäisyyttään, mutta osaa ehkä käyttää niitä paremmin. Kiinnostavan lisän Lyran hahmoon tuo hänen daimoninsa Pantalaimon.

Éowyn
J. R. R. Tolkien: Taru Sormusten Herrasta
Täytyy sanoa, että Tolkienin kirjasarjassa ei ole kovin montaa aktiivista naishamoa, joista voisi valita. Näistä muutamasta Éowyn on kuitenkin ehdottomasti kovin tyyppi (Arwen ei tee oikeastaan muuta kuin hymistelee ja Galadriel antaa lahjoja). Toisaalta Éowyninkin ansio on siinä, että hän haluaa olla kuin mies ja karkaa taistelemaan. Hän on kuitenkin sitkeä luonne, joka ei anna helposti periksi. Hän huomioi myös Merrin ja otti tämän mukaansa taisteluun, kun kukaan miehistä ei ottanut hobittia vakavasti. Éowyn oli pitkään yksipuolisesti rakastunut Aragorniin, mutta onneksi hänkin löytää onnellisen loppunsa ja oppii että elämässä on muutakin kuin kuolemaa ja taistelua.

Arya Stark
George R. R. Martin: Tulen ja jään laulu
Valtaistuinpelissä
ja sitä seuranneissa kirjoissa kaikki Starkit ovat olleet lempihahmojani, ja erityisesti nuori Arya. Hänessä on paljon samaa kuin Éowynissa: hänkin kieltäytyy perinteisestä naisen roolista ja haluaa ompelemisen sijaan taistella. Veljeltään hän saa miekan ja isä järjestää hänelle opettajan antamaan miekkailutunteja. Arya on itsepäinen ja vahva hahmo, ja on nuoresta iästään huolimatta selviytynyt jo vaikka mistä. Minulla on vielä viimeisin ilmestynyt kirja lukematta (ja monta kautta sarjaa katsomatta), joten en tiedä mitä Aryalle käy. Luotan kuitenkin siihen, ettei Martin tapata häntä – kuulemma hänen vaimonsa on sanonut ottavansa eron, mikäli Arya kuolee. Toivottavasti hänestä kasvaa entistä vahvempi nuori nainen ja merkittävämpi henkilö kirjassa.

Katniss Everdeen
Suzanne Collins: Nälkäpeli
Katniss kuuluu taisteleviin naisiin samoin kuin Éowyn ja Arya, mutta hänen kohdallaan kyse ei ole kapinasta naisen roolia vastaan vaan ensin perheen ruokkimisesta ja myöhemmin hengissä selviytymisestä. On aina mukavaa lukea hahmoista jotka ovat erityisen hyviä jossain, ja Katnissin ehdoton bravuuri on jousiammunta. Hän on toisaalta kova taistelija ja valmis tekemään mitä tahansa perheensä puolesta, mutta toisaalta myös hyvin haavoittuvainen. Mikään supliikkinainen hän ei ole, eikä vallankumouksen keulakuvana toimiminen käy ihan helposti. Ympärillä on myös Peetan ja Galen muodostama kolmiodraama, eikä ole lainkaan selvää kumman Katniss valitsee. Myös Katniss käy kirjojen aikana läpi melkoisen kasvun henkilönä.

Juliette Nichols
Hugh Howey: Siilo
Juliette on uusin tulokas lempihahmokategoriassani. Hän on päähenkilö Siilon saagan ensimmäisessä kirjassa, syvätasolta kotoisin oleva nuori nainen, josta tulee erinäisten tapahtumien kautta seriffi. Hän alkaa selvittää siilon mysteeriä ja onnistuukin siinä. En ole vielä lukenut saagan viimeistä osaa, joten Julietten lopullinen kohtalo on vielä auki. Joka tapauksessa älykkään ja vahvatahtoisen nuoren naisen seikkailuista on mukava lukea.

Ketkä ovat sinun lempinaishahmojasi kirjallisuudessa?

12 comments

Hieno lista. :) Olen valintojesi kanssa samaa mieltä, vaikka osan ”tunnenkin” muualta kuin kirjoistaan. Näistä teoksista / sarjoista olen lukenut vain Potterit, Tarun sormusten herrasta, Nälkäpelit ja Siilo-saaagan.

Game of Thronesin kanssa olen tehnyt päätöksen pidättäytyä vain tv-sarjassa, sillä lähipiirin kokemusten mukaan en välttämättä viihtyisi kirjojen maailmassa kovin hyvin.

Elizabeth Bennett puolestaan on minulle tuttu vain Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit teoksesta ja Jane Eyre jostain monesta Kotiopettajattaren romaanin filmatisoinnista. Alkuperäisteosten lukeminen on kuitenkin tavoitteena ja molemmista löytyy kappale omastakin kirjahyllystä.

Kiitos! Ylpeyttä ja ennakkoluuloa katselen edelleen mieluummin sarjana kuin luen kirjana, mutta suosittelen sitä ja Kotiopettajattaren romaania lämpimästi :)

Game of Thrones -sarja eroaa tosiaan kirjoista aika paljon. Molemmat ovat loistavia omalla tavallaan! Valtaistuinpelin luettuani päätin, että haluan lukea kirjat läpi ennen kuin katson sarjaa, koska sarjan jälkeen tuskin jaksaisin alkaa tahkoamaan kirjoja enää :D Nyt olen katsonut sarjaa kolmanteen kauteen asti ja onhan se hyvä myös.

Vaikuttava lista! Elizabeth Bennet on lähellä sydäntäni – ja nyt hän on taas telkkarissa (joskaan ei vastaa mielikuvaani uusiodraaman roolituksena).

Tosiaan! Minulla on Death comes to Pemberley digiboksissa odottamassa katselua :D

Kia/ Luetaanko tämä?

Hauska lähestyminen Naistenviikon haasteeseen. Meillä näyttää olevan jokusia yhteisiä naishahmosuosikkeja. Lyrasta pidän, samoin Hermionesta. Harry Potter -elokuvissa jälkimmäisen hahmo ei kuitenkaan ole mielestäni hyvin näytelty, mikä on sääli. Omiin suosikkeihini kuuluvat myös Ronja Ryövärintytär ja CeNedra Belgarionin taru -sarjasta. Pienenä ihailin Pikku naisia – kirjan Jo:ta.

Jo on ihana, sen unohdin omasta listastani alla! :)

Fanitan Emma Watsonia näyttelijänä, mutta mielestäni Potter-elokuvat eivät yleensäkään ole kovin hyvin näyteltyjä päähenkilöiden osalta :D Ronja Ryövärintytär on muistaakseni hyvä tyyppi myös, kirjan lukemisesta vaan on aikaa. CeNedraa ja Jo:ta en tunnekaan, täytyypä joskus tutustua!

Minullakin Elizabeth on yksi, muita Lucy Narniasta ja Vihervaaran Anna. Heijastelevat kyllä hyvin myös sitä, mitkä ovat ylipäänsä lempikirjani :)

Joo, Lucy on hyvä tyyppi myös! Kirjoista en tosin muista paljoa joten mielikuvani on lähinnä Lucy Narnia-leffoista. Minunkin naissuosikkini kertovat hyvin paljon lempikirjoistani. :D

Harry Potterin Hermione ja Nälkäpelin Katniss olisivat minunkin listallani. Lisäksi Ajan pyörä kirjasarjan Nynaeve, joka on vahva, osaava ja voimakastahtoinen nainen.

Aloitin joskus Ajan pyörän ensimmäistä osaa, mutta se jäi nopeasti kesken (silloin en vielä ollut oppinut että hitaasta alusta huolimatta kirja saattaa olla loistava). Voisi joskus yrittää uudestaan :)

Helen Keller on mielestäni upea naiskirjallisuuden haahmo sekä kirjailijana että sankarittarena.

Vastaa