Jan Forsström: Sydäntenmetsästäjät

Pistää niin vihaksi, kun oma sydän ei tottele. Nuorallakin aina alkaa pomppia ja heiluttaa tasapainoa! Ilman sitä Reetta olisi varmasti jo kaikkien ihailema sirkusjulkkis.

Millaista olisi, jos sydän kulkisi mukana olalla ja paljastaisi kaikki tunteet muille? Entä jos haluaa aivan eri asioita kuin sydämensä? Olisiko parempi olla kokonaan ilman?

Reetan huimat sirkustemput eivät tahdo onnistua, kun pelkurimainen sydän takoo hurjana. Eräänä päivänä Reetta humpsahtaa ojaan ja huuhtoutuu toiseen maailmaan. Kun rannalla valittava pieni punainen möhkö paljastuu Reetan omaksi sydämeksi, käy ilmi, että tässä maailmassa ihmisen sydän onkin kehosta irrallaan.

Pahamaineiset sydäntenmetsästäjät saavat vihiä vapaana liikkuvasta saaliista, ja Reetta tajuaa sydämensä olevan vaarassa. Samalla hän tutustuu joukkoon kapinallisia, jotka ovat onnistuneet piilottelemaan metsästäjiltä. Pystyvätkö he pelastamaan vangitut sydämet?

Sydäntenmetsästäjät on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Jan Forsströmin ensimmäinen lastenromaani. Tarinassa on tunnistettavia klassikkoaineksia Ihmemaan Liisasta Narniaan, mutta kanin sijaan Reetta seuraa kalailmapalloa ja keskellä metsää loistava lyhty onkin merikrotti. Maailma tuo mieleen myös japanilaiset Studio Ghiblin animaatioelokuvat: erikoislaatuiset mummot, keskellä ei mitään kulkevat junat ja sydämestä luopuminen ovat tuttuja Henkien kätkemästä ja Liikkuvasta linnasta.

Kirja on ilmeisen tietoinen hyödyntämistään kliseistä eikä ota itseään turhan vakavasti. Coolilta kapinallispojalta kysytään suoraan, onko pakko esittää niin vähäsanaista ja mystistä. Vahva kertojanääni kommentoi Reetan edesottamuksia, leikittelee kielellä ja tavoittaa hauskasti lapsenomaisen mielenmaiseman. Hurjimmissa kohdissa kerrontaa etäännytetään hieman, ja kertoja pitää huolen, ettei tarina käy liian jännittäväksi pienille lukijoille.

Parhaimmillaan Forsström on dialogin kirjoittamisessa, ja ihmisten ja sydänten välinen keskustelu sai minut hekottelemaan ääneen monessa kohdassa. Reetan ylitunteellisesta sydämestä kuoriutuu hulvaton sivuhahmo, joka milloin loukkaantuu verisesti, milloin huiskuttaa ihastukselle nenäliinaa kuin Titanicin kannella konsanaan. Mystisen pojan sydän puolestaan on eksistentialisti, joka ”tykkää puhua tylysti lyhyillä lauseilla ja juoda viiniä hattu päässä”. Toisaalta tällaiset kikkailut menevät todennäköisesti nuorilta lukijoilta ohi.

Lopulta Reetta saa melko ennalta-arvattavasti oppia, ettei pahinta olekaan pelko, vaan välinpitämättömyys. Olen lukenut tästä kirjasta melko vaihtelevia arvioita, enkä ole varma, miten se uppoaa varsinaiseen kohderyhmäänsä (kustantajan ikäsuositus kirjalle on 5+). Itse viihdyin kuitenkin mainiosti.

Lukukokemus: *****

Jan Forsström
Sydäntenmetsästäjät
Teos 2022
160 sivua

Ihania kuvakirjoja ystävyydestä ja tunteista – Purkissa & Purkista

Deborah Marcero: Purkissa

Leevi oli keräilijä. Hän keräsi asioita purkkeihin. Kun Leevi piti purkkia käsissään ja tiiraili sen sisään, hän muisti kaikki ne ihanat asiat, joita oli nähnyt ja tehnyt.”

Pieni Leevi-pupu keräilee purkkeihinsa ihan tavallisia asioita, kuten kukkia, sulkia ja kiviä. Sitten hän tapaa Elvin, ja he alkavat keräillä kaikenlaista mielikuvituksellista: kirsikanpunaista valoa, sateenkaaria ja valtameren ääniä. Eräänä päivänä Elvi kuitenkin muuttaa toiseen kaupunkiin. Voisiko ystävyys jatkua kauempaakin?

Purkissa on nopeasti luettu lastenkirja, jossa on vain vähän tekstiä. Mutta voi mikä upea kuvitus! Rakastuin tähän 😍 Ja vähän tuli tippa linssiin lopussa. Lainasin tämän ensin kirjastosta, mutta päädyin ostamaan kirjan omaankin hyllyyn.

Kustantajan sivuilta voi katsoa näytesivut kirjasta. Tämä onkin hyvä käytäntö lastenkirjojen kohdalla, joita ostetaan lahjaksi!

Lukukokemus: *****

Deborah Marcero
Purkissa
Suom. Mari Nurminen

Kumma-kustannus 2021
40 sivua


Deborah Marcero: Purkista

Leevi rakasti pelottavia kirjoja, pelottavia vitsejä ja pelottavia piirrettyjä. Leevi ei kuitenkaan tykännyt oikeasti pelätä. Hän yritti työntää pelon pois.

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Leevin tarina jatkuu, ja tällä kertaa käsitellään pienen pupun suuria tunteita. Leevi ei haluaisi tuntea pelkoa tai vihaa, joten hän päätyy säilömään ne purkkeihin ja laittamaan piiloon komeroon. Pikku hiljaa mukana menevät kivatkin tunteet, jotka tuntuvat liian vahvoilta. Mutta mitä käy, kun komerosta loppuu tila?

Voi että, tämä oli samalla tavalla ihana kirja kuin ensimmäinenkin! Niin tarina kuin kuvituskin ovat supersympaattisia, ja tunnekasvatus kulkee sujuvasti mukana.

Kustantajan suositusikä kirjalle on 4+. Kumma-kustannuksen sivuilta voi kurkata näytesivut tästäkin!

Lukukokemus: *****

Deborah Marcero
Purkista
Suom. Mari Nurminen

Kumma-kustannus 2022
40 sivua

Sympaattisia kuvakirjoja pienille – Kasa-sarja

Tutustuin Emilia Erfvingin kirjoittamiin ja kuvittamiin Kasa-kirjoihin alun perin Lasten Keskuksen kanssa tehdyn yhteistyövideon kautta. Sain toisesta osasta arvostelukappaleen ja lainasin myöhemmin loput kirjastosta, mutta onneksi sarjan voi lukea missä järjestyksessä vain.

Kirjojen päähenkilönä on metsässä asuva Kasa, joka koostuu risuista, lehdistä ja sen sellaisesta. Kasalla on paljon eläinystäviä, joiden kanssa se kohtaa erilaisia kommelluksia. Luontoteema on iso osa sarjaa, ja jokaisessa osassa on vaihtuva värimaailma. Metsä voi myös olla sininen tai vaaleanpunainen!

Rakastan näissä kirjoissa kaikkea: tarinaa, kuvitusta, värejä ja Kasan hahmoa. Voisi kuvitella että risukasasta ei saa irti paljoakaan tunteita, mutta hahmo on valtavan ilmeikäs jo pelkillä silmillään. Kuvituksia voi käydä kurkkaamassa etukäteen kirjailijan nettisivuilla.

Kirjat ovat pienille lapsille suunnattuja, mutta suosittelen näitä lämpimästi kaikenikäisille! Itsehän olen kolmekymmentä ja suuri Kasa-fani.


Emilia Erfving: Kasa

Lasten Keskus 2020

Metsässä on Kasa. Kasassa on milloin mitäkin. Käpyjä, kukkia, kuusenneulasia, tatteja ja tammenterhoja.

Aloitusosassa käydään läpi metsän vuosi, kun Kasa muuttuu vuodenaikojen mukana.

Lukukokemus: *****


Emilia Erfving: Roskakasa

Lasten Keskus 2021

Kasaan on kertynyt kaikkea kummaa. Metsän eläimetkin ovat ihmeissään erikoisista esineistä. Onneksi hiiri tietää, että mystiset mytyt ja möhkäleet ovat roskia.”

Toinen osa tutustuttaa ympäristönsuojeluteemaan roskaamisen kautta.

Lukukokemus: *****


Emilia Erfving: Kasan nenä

Lasten Keskus 2022

Kasan pieni kaarnanenä on kadonnut! Kasa etsii nenäänsä metsästä, niityltä, suolta ja järven pohjasta. Matkan varrella ystävälliset eläimet ehdottavat vuorollaan Kasalle uutta nenää. Mutta mikään niistä ei ole yhtä hyvä.”

Kolmas osa on samaistuttavaa luettavaa kaikille, jotka ovat joskus kadottaneet rakkaan tavaran tai lelun.

Lukukokemus: *****

Keväällä 2023 ilmestyy sarjan neljäs osa Kasan perhe. Katso kaikki kevään kirjatärpit lapsille!