Kirjallisuuden perusopinnot 25 op
Jyväskylän avoin yliopisto
Tein sen! Monen vuoden miettimisen jälkeen ilmoittauduin avoimeen yliopistoon lukemaan 25 opintopisteen suuruiset kirjallisuuden perusopinnot. Tilanne työn ja muun elämän kanssa on nyt ensimmäistä kertaa sellainen, että voin realistisesti kuvitella suorittavani ne. Ajattelin kirjoitella kokemuksia matkan varrelta tänne blogiin, koska jotakuta muutakin saattaa kiinnostaa aihe.
Jyväskylän valitsin siksi, että kaikki kurssit on mahdollista suorittaa etänä ja kurssit vaikuttivat kiinnostavammilta kuin Helsingin avoimen yliopiston kurssit. Lisäksi Jyväskylän yliopiston nettisivut ovat tarpeeksi selkeät että löysin tarvittavat tiedot ja osasin ilmoittautua. Se ei tunnu olevan ollenkaan itsestäänselvyys kun eri yliopistojen sivuja selailee…
Avoimet opinnot tietenkin maksavat, 25 opintopistettä irtosi 250 eurolla. Toisaalta aika kallista, mutta toisaalta käypä hinta uudesta harrastuksesta (maksaa se salilla käyminenkin). Opinnoilla on vuoden verran suoritusaikaa ja ne voi aloittaa milloin vain (vielä ehtii, siis). Itse olin kärppänä ilmoittautumassa heti elokuun toinen päivä.
Opiskelen ihan harrastuspohjalta kokopäiväisen työn ohessa, joten hommaa varmasti riittää. Mielenkiinnolla odotan, onko meikäläisellä keväällä enää yhtään sosiaalista elämää :D Haluaisin joskus tulevaisuudessa työskennellä kirja-alalla ja kirjallisuuden parissa, joten sivistyminen aiheesta ei ainakaan haittaa. Lisäksi kaikki aiheet ovat todella kiinnostavia! En usko että lähden kokonaista kirjallisuuden tutkintoa suorittamaan, mutta mistä sitä toisaalta tietää.
Perusopintoihin kuuluvat seuraavat kurssit:
- Länsimaisen kulttuurin teemat ja kuvasto 5 op
- Kirjallisuustieteen perusteet 5 op
- Kirjallisuuden analyysi 5 op
- Kotimaisen kirjallisuuden historia 2 op
- Länsimaisen kirjallisuuden historia 3 op
- Yleisen kirjallisuuden tuntemus 5 op
Suoritustapoja on monia – useimmista pystyy tekemään joko kirjatentin, itsenäisen oppimistehtävän tai suorittamaan verkkokurssin. Pariin kurssiin tarjotaan myös viikonlopun lähiopetussessiota Jyväskylässä. Ilmoittauduin yksille syksyn lähiopetuspäiville, ja toivon että minimiosallistujamäärä täyttyy.
Aloitin ensimmäisenä työstämään Länsimaisen kulttuurin teemoja ja kuvastoa, jonka kevyt kurssimateriaali näkyy postauksen pääkuvassa. Kaikkea ei tietenkään tarvitse lukea, mutta aiheet olivat niin mielenkiintoisia että lukaisin kaksi ohuempaa opusta Mitä jokaisen tulee tietää antiikista ja Alussa oli Sana kokonaan. Teen kurssin itsenäisenä oppimistehtävänä, jota pääsi tarkastelemaan vasta ilmoittautumisen jälkeen. Vähän meinasi leuka tippua, kun tajusin että jostain on keksittävä 20 sivua sanomista, ja siinä on vasta ensimmäinen kurssi. Sain kuitenkin nyt viikonloppuna ensimmäisen 5-sivuisen esseen naputeltua, jee.
Ongelmana on lähinnä se, että aiheet ovat liian kiinnostavia ja aika rajallista. Yhdessä tehtävässä pitää kirjoittaa teoksesta, joka ammentaa aiheensa antiikista. Lainasin kirjastosta Margaret Atwoodin Penelopeian, mutta samalla otin myös Homeroksen Odysseian taustalukemiseksi. Toisessa tehtävässä pitää pohtia Kalevalan suhdetta suomalaisuuteen Kalevalan kulttuurihistoria -teoksen pohjalta, joten meikäläinen lainasi tietysti Lettoon myös originaalin Kalevalan paremman kokonaiskuvan saamiseksi...
Saa nähdä kuinka diippiin oheislukemistoon aika riittää, mutta nyt on ainakin harvinaisen hyvä tilaisuus lukea näitä klassikoita, jotka ovat vaikuttaneet kirjallisuuteen niin paljon. Jos ja kun näitä tulee luettua, kirjoittelen niistä tietysti arvioita myös blogiin. Kaiken kaikkiaan luulen, että tämä entinen ammattikorkeakoululainen tulee tekemään kiinnostavimmat mutta myös työläimmät 25 opintopistettään ikinä. Pysykää kanavalla!
Lue lisää Jyväskylän avoimista kirjallisuusopinnoista
Päivitys 31.7.2018: Lue myös Kokemuksia kirjallisuuden opiskelusta osa 2!
Tekis mieli kanssa! Kiinnostaa siis kuulla jatkossakin sun kurssien etenemisestä. :) Vietin joskus vuosia sitten tuhottomasti aikaa avoimen yliopiston kursseja selatessa ja mietin, että mitä kaikkea haluaisin siellä opiskella sitten kun on rahaa. Kävin tiedotusopin perusopinnot ja pari yksittäisiä kurssia muista aineista. Varmaan löydän itseni selaamasta kurssivalikoimaa ihan just heti kohta kommentin lähettämisen jälkeen. :D
Olin muuten näkevinäni sut Kierrätyskeskuksessa tässä jonain päivänä. Oli vaan sen verran epäsosiaalinen päivä, etten jaksanut alkaa edes moikkaamaan…
Veera / http://kirjamatkat.wordpress.com
Hauska kuulla! Avoimen yliopiston kurssien ja työväenopiston juttujen selailu on ollut mulle jokasyksyistä viihdykettä, nyt se konkretisoitui ensimmäistä kertaa kunnolla :D Kirjoittelen näitä opiskelupostauksia aina kun jotain sanottavaa tulee.
Hyvin mahdollista että oon ollut (Espoon) Kierrätyskeskuksessa, asun nykyään lähistöllä ja löysin sieltä sen valtavan ja edullisen kirjaosaston …
Kuten Twitterissä jo kommentoin, niin itse suoritin kanssa nämä opinnot viime vuonna – edellisen OPSin aikana ja nyt siirryin aineopintoihin. Oma ala on jostain ihan muualta, mutta näiden opiskelu on ollut aivan järjettömän ihanaa ja rentouttavaakin tavallaan! Ja miten paljon sitä on tullut syvennettyä omaa tietoa!
Hassua muuten, minäkin käyn usein Espoon Kierrätyskeskuksessa kirjahyllyjen välissä kiertelemässä – paras paikka käytettyjä kirjoja etsiä :)
Se on kyllä jännä että vaikka opiskelu on kovaa duunia, se silti rentouttaa työn vastapainona. Ja vaikka oma varsinainen tutkintokin oli kiinnostava ja tykkäsin opiskelusta (matkailu), tämä on ihan eri tavalla innostavaa. Kirjat <3
Ehkä törmäillään sitten Kierrätyskeskuksen hyllyväleissä :D
Onpa mielenkiintoista päästä tällä tavalla kurkkaamaan, mitä muissa Suomen yliopistoissa on opetettu kirjallisuustieteen peruskursseina. Helsingin yliopistossa ei ainakaan ennen sisällytetty kotimaista kirjallisuutta näihin ollenkaan.
Kiva! Aika jännä kyllä jos kotimainen kirjallisuus jätetään kokonaan pois. Minullakin jäi tuo Kotimaisen kirjallisuuden historia -kurssi suorittamatta, täytyy katsoa jos tässä joskus vielä innostuu.
Johtuupi siitä, että yleinen kirjallisuustiede ja kotimainen kirjallisuus ovat tai ainakin olivat eri oppiaineita Helsingin yliopistossa :) Itse kävin myöhemmin myös kaksi kotimaisen kirjallisuuden kurssia. Äikänopettajaksi jos halusi, niin niitä oli pakollisenakin.