3 tietokirjaa pienille työmaafaneille

Fanitan lasten tietokirjoja, koska niissä asiat on pakko esittää lyhyesti, selkeästi ja mielenkiintoisesti. Ja niissä on kuvia! Kokosin alle kolme pienille lukijoille suunnattua kotimaista tietokirjaa, joissa tutustutaan rakennustyömaihin.

Salla Savolainen: Asfalttia!

WSOY 2021

Laura mittaa mittalaitteillaan, että katu, kaivot, viemärit ja muut tulevat tarkasti juuri siihen paikkaan, mihin ne on suunniteltu. Esimerkiksi sadevesikaivot pitää olla tarkasti oikeassa kohdassa, jotta vesi juoksee niihin.”

Asfalttia!-kirjassa tutustutaan asfaltin valmistukseen. Parasta Savolaisen kirjoissa ovat yksityiskohtaiset kuvat erilaisista isoista työkoneista ja työmaan arjesta. Kirja on pullollaan koneiden osia, rakennusalan termejä ja työvaiheiden kuvailua. Kun lastenkirjassa mainitaan 3D-koneohjausjärjestelmä, sen on pakko olla hyvä!

Oli myös hauska huomata, miten monipuolinen kirjan hahmokaarti on. Kyöstin ja Matin lisäksi työmaalta löytyy vaikkapa Annukka, Kamilla ja Hassan. Kevennyksenä toimii kirjoissa seikkaileva Piki-koira, joka löytyy milloin mistäkin.

Lukukokemus: ****

*Osta kirja Adlibriksesta


Salla Savolainen: Betonia!

WSOY 2022

Muotin sisälle rakennetaan harjateräksestä raudoitus. Raudoitus ja betoni tarttuvat lujasti toisiinsa kiinni. Siitä tulee teräsbetonia.

Betonia!-kirja on hyvin samantyylinen kuin asfalttikirja, mutta tällä kertaa kurkistetaan betoniasemalle ja siltatyömaalle. Kerralla luettuna Savolaisen kirjat ovat yllättävän tuhteja tietopaketteja aikuisellekin, ja opin itsekin paljon uutta. Vaikka kustantajan ikäsuositus kirjalle on 3+, lukijaa ei tosiaan aliarvioida! Aiheesta innostuneen lapsen kanssa kirjojen äärellä saisi varmasti vietettyä useamman tunnin.

Lukukokemus: ****

Katso lukunäyte kirjasta
*Osta kirja Adlibriksesta


Pasi Lönn & Jussi Kaakinen (kuv.): Rakennustyömaa

Tammi 2022

Kaikki työvaiheet on tarkasti suunniteltu. Arkkitehti on piirtänyt talon, me toteutamme hänen kynänjälkeään. Aikataulujen on sovittava täsmälleen yhteen.”

Rakennustyömaa-kirjassa keskitytään talonrakennukseen ja seurataan kerrostalon valmistumista. Kuvitustyyli on mielenkiintoinen ja hyvin erityyppinen kuin Savolaisen kirjoissa, ja toi jollain tavalla mieleeni vanhat mainokset. Rakentamisen ekologisuutta käsitellään yhdellä aukeamalla, jossa kerrotaan muun muassa betonin hiilipäästöistä. Tässäkin kirjassa on mukana koira! Kustantajan ikäsuositus kirjalle on 5+.

Lukukokemus: ****

*Osta kirja Adlibriksesta

Fontenelle: Maailmojen moninaisuudesta

Mikäli kysymys olisi pelkästä lentämisestä, mistäpä me tiedämme – kuten sanoin jo eilen – etteikö jonain päivänä hyvinkin osatttaisi lentää? Myönnän kyllä, että tässä on mukana aika paljon epävarmuustekijöitä. Kuun ja Maan välinen valtava etäisyys olisi jo sinänsä melkoinen haaste voitettavaksi, mutta vaikka kaksi planeettaa olisi lähelläkin toisiaan, ei olisi noin vain mahdollista siirtyä yhdenlaisesta ilmakehästä toiseen.

Tässäpä kiinnostava tuttavuus, nimittäin scifi-kirjallisuuden klassikko vuodelta 1686! Maailmojen moninaisuudesta sekoittaa astronomiaa ja avaruusfantasiaa. Kirjassa oppinut tiedemies käyskentelee viehättävän markiisittaren kanssa öisessä puutarhassa kuutena peräkkäisenä iltana ja mansplainaa maailmankaikkeuden salaisuuksia.

Ensimmäisenä iltana todetaan, että Maa on planeetta, joka pyörii itsensä ympäri ja kiertää Aurinkoa. Toisena iltana päädytään jo siihen, että Kuu on asuttu maailma. Nykylukijan näkökulmasta huvittaa erityisesti, kuinka tiedemies visioi, että kaikilla muilla planeetoilla voisi mahdollisesti olla elämää PAITSI Marsissa.

Ranskalainen Bernard Le Bovier de Fontenelle oli aikansa ansiokas tieteen popularisoija. Maailmojen moninaisuudesta ehti edustaa aikansa luonnonfilosofista huippua kokonaisen yhden vuoden, ennen kuin Newtonin painovoimateoria julkaistiin vuonna 1687. Kävi ilmi, ettei taivaankappaleiden liike johdukaan tähtienvälisen aineen pyörteistä.

Kirja tarjoaakin mielenkiintoisen aikamatkan 1600-luvulle: Millaisia scifi-tarinoita syntyy, kun painovoimaa ei ole keksitty ja mietitään, voiko ihminen koskaan lentää? Iästään huolimatta tarina on miellyttävä lukea ja yllättävän viihdyttävä. Fanitan erityisesti nokkelaa markiisittaren hahmoa: ”Huvittavaa, Maa tekee kaiken ja Aurinko ei mitään!

Suomentaja, tieteenhistorian dosentti Osmo Pekosen esipuhe antaa kattavat taustatiedot kirjan ymmärtämiseen. Hän vinkkaa myös lukuisia muita suomentamiaan ja toimittamiaan teoksia. Esipuhetta lukiessa alkoi tehdä mieli lukea muitakin vanhoja avaruusaiheisia kirjoja – viime vuonna on julkaistu suomeksi esimerkiksi Lento kuuhun vuodelta 1638.

Lukukokemus: ****

Bernard Le Bovier de Fontenelle
Maailmojen moninaisuudesta
Suom. Osmo Pekonen
Art House 2021
142 sivua

Sanni Ylimartimo: Pimeässä hohtavat tähdet

Olen kuin se perkeleen pitkähiuksinen prinsessa
lukittuna torniin
mutta mun pelastava prinssi on vain aika

kun prinsessa täyttää 18
sitä ei nähdä tornissa enää koskaan

Kun huomasin että kirjagrammaaja ja -tubettaja Sanni Ylimartimo eli Varjokirjat julkaisi esikoiskirjansa, se piti tietenkin laittaa lukujonoon.

Pimeässä hohtavat tähdet on nuorten säeromaani 14-vuotiaasta Mirasta, jonka suurin intohimo on k-pop. Miraa kiusataan koulussa, mutta hän on onneksi löytänyt netin faniyhteisöstä samanhenkisiä ystäviä. Kun Miran lempibändi saapuu Helsinkiin, keikalle on tietenkin pakko päästä. Ongelmana on, että ylisuojeleva äiti ei ole samaa mieltä suunnitelmasta.

Olen lukenut aiemmin pari mainiota säeromaania, Dess Terentjevan Ihanan ja Kirsti Kurosen Pöntön. Pimeässä hohtavien tähtien alku ei yltänyt näiden tasolle, mutta onneksi jatkoin lukemista. Pian tarina vei mukanaan ja luin kirjan kerralla putkeen.

Kyllä tämä läikähti tunteissa mukavasti! Säeromaani on nopealukuinen, ja tykkäsin myös lopusta, jossa vedettiin sopivasti lankoja yhteen. Mukana on paljon samaistuttavia teemoja nuorille, kuten kaiken ylittävä fanitus, salainen ihastus, nettikaverit, ulkopuoliseksi jääminen, koulukiusaaminen ja ylihuolehtivat vanhemmat. (Päässä alkoi soida vanha kunnon Maija Vilkkumaan Ei.)

Lukukokemus: ****

Sanni Ylimartimo
Pimeässä hohtavat tähdet
Karisto 2022
152 sivua