Kevään 2023 kirjatärpit aikuisille

Hyvää alkanutta kirjakevättä! Keräsin jälleen kasan kiinnostavia uutuuskirjoja aikuisille. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat tästä toivottavasti kauno- ja tietokirjavinkkejä vuodelle 2023. Postaus sisältää tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta saat kirjat samaan hintaan ja minä tienaan hieman taskurahaa.

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiakirjoja ja scifiä

Leigh Bardugo: Salatun tiedon seura
Suom. Meri Kapari
Aula & Co 2023

Galaxy ”Alex” Stern on selvittämättömäksi jääneen joukkomurhan ainoa selviytyjä. Sairaalavuoteella Alexille tarjotaan uusi mahdollisuus: hän pääsee aloittamaan yhdessä maailman parhaista yliopistoista. Kun Alex saapuu New Haveniin toteuttamaan hyväntekijänsä antamaa tehtävää, hänelle ei vieläkään ole selvinnyt miksi. On yleisesti tiedossa, että Yalessa on kahdeksan salaseuraa, mutta vain harva on kuullutkaan yhdeksännestä, johon Alex on kutsuttu.”

Leigh Bardugo tunnetaan nuorten aikuisten Grishaversumi-kirjoista, ja tämä on hänen ensimmäinen romaaninsa aikuisille. Mustan magian ja murhien kyllästämä juoni kuulostaa synkältä, mutta kiinnostava teos joka tapauksessa. Suomenkielistä kantta ei ollut vielä julkaistu.

*Osta kirja Adlibriksesta

Sarah J. Maas: Maan ja veren huone (Crescent City #1)
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2023

Bryce Quinlanin elämä oli täydellistä. Päivät hän paiski töitä ja yöt juhli rankasti. Sitten demoni murhasi hänen lähimmät ystävänsä. Kun samankaltaiset murhat alkavat toistua, Bryce ymmärtää jonkun janoavan hänen vertaan. Hän on kuitenkin päättänyt kostaa ystäviensä kuoleman hinnalla millä hyvänsä.”

Lisää murhia! Tämäkin on nuorten aikuisten kirjoista tunnetun Sarah J. Maasin ensimmäinen romaani aikuisille, ja synkältä vaikuttaa. Tästäkään ei ollut vielä suomenkielistä kantta.

*Osta kirja Adlibriksesta

TJ Klune: Kuiskailevan oven alla
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2023

Kun viikatemies noutaa Wallacen tämän omista hautajaisista ja erikoisen teehuoneen omistaja lupaa auttaa hänet rajan yli, Wallace tajuaa olevansa kuollut. Wallace ei ole kuitenkaan valmis jättämään elämää, josta oli hädin tuskin nauttinut. Kun käy ilmi, että Wallacella on vain viikko aikaa siirtyä tuonpuoleiseen, hän yrittää mahduttaa kokonaisen eliniän seitsemään päivään.

Talo taivaansinisellä merellä oli oikein lämmihenkistä luettavaa, joten odotan mielenkiinnolla seuraavaa suomennosta TJ Klunelta. Ihanan värikäs kansi tässäkin!

*Osta kirja Adlibriksesta

Iain M. Banks: Muista Flebasta (Kulttuuri #1)
Suom. Ville Keynäs
Aula & Co 2023

Muuttujat ovat lähes sukupuuttoon kuollut rotu, jonka jäsenet pystyvät solujensa rakennetta säätelemällä muuttumaan keheksi tahansa. He ovat universumin pelätyimpiä ja tavoitelluimpia vakoojia. Bora Horza Gobuchul on muuttuja. Hän taistelee idiriläisten puolella uskonsodassa Kulttuurin kylmiä koneenpalvojia vastaan. Nyt hän haluaa vapautensa.

Alkuteos ilmestyi jo vuonna 1987, mutta kirja julkaistaan suomeksi ensimmäistä kertaa kovakantisena ja suomennos on uudistettu. Pikaisen googlauksen perusteella kyseessä on palkittu scifi-klassikko, joka voisi olla tutustumisen arvoinen. Tästäkään ei ollut virallista kansikuvaa vielä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Martha Wells: Hälytystila (Murhabotin päiväkirjat #1)
Suom. Mika Kivimäki
Hertta Kustannus 2023

Tulevaisuudessa avaruusmatkoille on palkattava henkivartijaksi vartiointi- ja turvallisuusandroidi. Murhabotti on lähetetty kaukaiselle planeetalle tutkijaryhmän turvaksi, mutta töiden tekemisen sijaan se mieluiten pysyttelisi omissa oloissaan, ahmisi saippuasarjaa ja välttelisi kiusallisia kohtaamisia. Mutta kun tutkijat joutuvat pahaan pulaan, jää Murhabotin vastuulle pelastaa ihmisensä.”

Sain pari päivää sitten tietää tästä uudesta pienkustantamosta nimeltä Hertta Kustannus. Ensimmäisen kevään kirjakattaus on varsin vakuuttava! Martha Wells on palkittu scifi-kirjailija, ja Murhabotin päiväkirjoja on myyty yli miljoona kappaletta. Suomennoksen on tehnyt kokenut spefi-suomentaja Mika Kivimäki. Ja mikä huikea kansi!

*Osta kirja Adlibriksesta


Dekkareita ja mysteereitä

Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä
Suom. Nelli Hietala
Aula & Co 2023

Beatrice Hyde-Clare kutsutaan Englannin järvialueella sijaitsevaan kartanoon. Kyseessä on parempien piirien tilaisuus, jossa naimaikäiset perilliset tapaavat toisiaan ja päätyvät mahdollisesti avioliittoon. Nokkela ja nopeaälyinen Beatrice ei mahdu tähän leikkiin, hän on 26-vuotiaana jo liian vanha, eikä hänellä ole tarjota myötäjäisiä. Sateinen keli pakottaa kaikki viettämään aikaa yhdessä sisällä. Uuvuttavan illan jälkeen Beatrice törmää kartanon kirjastossa lojuvaan ruumiiseen.”

Historiallista cozy crimeä, jossa kuvaustekstin mukaan Jane Austen tapaa Miss Marplen. Kuulostaa hauskalta! Tästäkään ei ollut vielä suomennoksen kansikuvaa tarjolla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Hope Adams: Vaaralliset naiset
Suom. Arto Konttinen
Sitruuna Kustannus 2023

Englanti, 1841. Satakahdeksankymmentä naista nousee purjelaivaan, jonka määränpää on Tasmania. He ovat tyttäriä, sisaria, äitejä ja pikkurikollisia, ja heidät on tuomittu aloittamaan uusi elämä maailman toisella laidalla.  Kezia Hayter valitsee joukosta käsityötaitoiset ja laittaa heidät ompelemaan. Jokainen ommel tuo naisia lähemmäs toisiaan, kunnes yksi heistä surmataan ja hauras ystävyys joutuu koetukselle.

Historiallinen murhamysteeri, joka sijoittuu viktoriaanisella vankilaivalle ja on inspiroitunut tositapahtumista. Mielenkiintoista!

*Osta kirja Adlibriksesta

Jessa Maxwell: Kultainen lusikka
Suom. Timo Korppi
Bazar 2023

Huippusuosittu tv-ohjelma Bake Week on edennyt kymmenenteen tuotantokauteensa saakka. Kuvaukset alkavat syrjäisessä mutta loisteliaassa kartanossa Vermontissa rakastetun juontajan Betsy Martinin johdolla. Hyväntuulinen ohjelma saa kuitenkin äkkikäänteen heti ensimmäisellä viikolla, sillä lavasteista löydetään kuvaustauolla ruumis.”

Kokkausohjelman kuvauksiin sijoittuvaa murhamysteeriä en olekaan aiemmin lukenut. Kuvaustekstin mukaan kirja ”yhdistelee täydellisessä sopusoinnussa sekä Masterchefiä että Agatha Christien dekkareita”.

*Osta kirja Adlibriksesta

S. J. Bennett: Mitä majesteettisin murha
Suom. Marja Helanen 
WSOY 2023

Kun Sandringhamin tiluksilla huuhtoutuu rantaan ihmiskäsi ja huumepussi, Elisabeth tietää heti, kenelle käsi kuuluu – täytyyhän kuningattaren tuntea alamaistensa sinettisormukset. Tekijän löytäminen on tietenkin hieman vaikeampaa, vaikka epäilyksen alla on väkeä tallirengistä tilanhoitajaan.

Tämä on kolmas osa dekkarisarjaa, jossa kuningatar Elisabet II ratkaisee murhia. Ensimmäinen osa on minulla vielä lukulistalla, mutta sarja vaikuttaa hauskalta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Anneli Kanto: Haihtuneet
Docendo 2023

Tehtaan johtaja ja kaksi nuorta naista ovat kadonneet jälkiä jättämättä. Katoaminen vaivaa paikkakuntalaisia, mutta uskonnollinen yhteisö sulkee heidän suunsa. Oudon näkijän saapuminen sekoittaa paikkakunnan elämänmenon ja vaietut salaisuudet alkavat nousta pintaan.”

Kannen perusteella en olisi ehkä valinnut tätä listalle, mutta Anneli Kanto on todella kehutun historiallisen romaanin Rottien pyhimys kirjoittaja. Haihtuneet aloittaa psykologisen Näkijä-dekkaritrilogian.

*Osta kirja Adlibriksesta


Romantiikkaa ja viihdettä

Colleen Hoover: Se päättyy meihin
Suom. Sirpa Parviainen
WSOY 2023

Lilyn elämä ei ole ollut helppo. Vaikeista perheoloista ponnistanut nuori nainen uskoo kuitenkin voittaneensa ongelmansa, kun hän valmistuu yliopistosta ja uskaltautuu perustamaan unelmiensa yrityksen. Kun hän vielä kohtaa Rylen, komean neurokirurgin, elämä tuntuu jo liian hyvältä ollakseen totta. Mutta sitten Lilyn nuoruudenrakkaus ilmestyy kuvioihin.”

Yksi Tiktokin puhutuimpia kirjoja, josta Helsingin Sanomatkin kirjoitti jutun. Katalogin perusteella luulin ensin, että kyseessä on romanttinen viihdekirja. Tarinannuppuja-blogin Ulla toi kuitenkin esille, että kirja kertoo ensisijaisesti parisuhde- ja perheväkivallasta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Beth O’Leary: Hukkareissu
Suom. Heli Naski
WSOY 2023

Siobhan, Miranda ja Jane ovat erilaisia naisia, mutta jotain yhteistäkin heillä on: kaikkien ystävänpäivätreffit menivät pilalle, kun toinen osapuoli ei ilmaantunutkaan paikalle. Ja mikä vielä kummallisempaa, kaikille teki oharit yksi ja sama mies – Joseph Carter. Kolmen naisen ja yhden miehen yhtälössä lopputulos ei vain voi miellyttää kaikkia. Kuka löytää rakkauden ja kenen sydän särkyy?

Beth O’Learyltä olen kuunnellut äänikirjoina mainiot Kimppakämppä ja Vaihtokauppa. Odotukset ovat korkealla tämänkin suhteen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna Larsson: Etusivun aineksia
Suom. Heli Ikäheimo
Bazar 2023

Sara viettää rauhallista elämää pienen kustantamon talousosastolla Tukholmassa. Hän lähtee vastentahtoisesti työmatkalle Hollywoodiin yhdessä kustantamon menestyskirjailijan kanssa. Unelmien kaupungissa introvertti Sara kohtaa näyttelijätähti John Williamsin. Hän ei odota tapaamiselta kummoisia, mieshän on oikea tylsimys: ylimielinen ja ärsyttävä. Vaan miten käykään, kun tylsän bisnesillallisen jälkeen Sara löytää itsensä lööpeistä, joissa hänet esitetään näyttelijän uutena salarakkaana!

Ruotsalainen introvertti seikkailemassa Hollywoodissa kuulostaa hauskalta. Mutta… John Williams, niin kuin elokuvasäveltäjä John Williams?

*Osta kirja Adlibriksesta

Essi Lamppu: Kaikki on suhteellista
WSOY 2023

Kaikki on suhteellista kuvaa suhteiden ympärillä pyörivää maailmaa, jossa suhteeton saa aina osakseen kaason roolin ja joutuu maksamaan hotellihuoneesta tuplahinnan. Mutta tuoko parisuhde yhtään sen suurempaa onnea? Ainakin kaikilla muilla on siitä varma mielipide.

Essi Lamppu tekee ihmissuhteisiin liittyvää komediaa ainakin Yle Kioskille ja on nyt kirjoittanut esikoisromaaninsa samoista teemoista.

*Osta kirja Adlibriksesta


Trillereitä ja jännityskirjoja

Gu Byeong-Mo: Nainen ja veitsi
Suom. Taru Salminen
Bazar 2023

65-vuotiaan Sarvikynnen työura alkaa lähestyä päätepistettään. Hän asuu pienessä asunnossaan Soulissa rescuekoiransa kanssa ja kamppailee yhteiskunnan odotusten kanssa, sillä hänen työnsä ei katsota sopivan ikääntyvälle naiselle. Sarvikynsi on nimittäin ammatiltaan palkkamurhaaja, ja erittäin hyvä työssään.”

Eläkeikäinen sarjamurhaaja kuulostaa kiinnostavalta yhdistelmältä. Jos haluaa lukea vaihteeksi muuta kuin angloamerikkalaista kirjallisuutta, tällä saa taklattua Etelä-Korean.

*Osta kirja Adlibriksesta

Erika Vik: Luonasi ikuisesti
Atena 2023

Janne Kallamaa on suosionsa pohjamudissa kamppaileva muusikko, 90-luvun suuri suomalainen rocktähti, jonka levy-yhtiö hylkää. Pian sen jälkeen levy-yhtiön pomo löydetään kuolleena. Onko kyseessä itsemurha vai murha? Samaan aikaan Jannea piinaa kasvoton vainoaja, jonka lähettämät uhkaavat viestit kätkevät sisälleen enemmän kuin ensivilkaisulla näyttää.

Erika Vik tunnetaan Kaksosauringot-fantasiatrilogian tekijänä, ja nyt hän on kirjoittanut ensimmäisen trillerinsä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Gillian McAllister: Vää­räs­sä pai­kas­sa vää­rään ai­kaan
Suom. Riina Vuokko
WSOY 2023

Voiko murhan estää, kun se on jo tapahtunut? Jen on juuri nähnyt, kuinka hänen teini-ikäinen poikansa murhaa kadulla tuntemattoman miehen. Jen ei tunne uhria eikä ymmärrä, miksi hänen poikansa tekisi jotain niin kauheaa ja peruuttamatonta. Poika viedään poliisiasemalle, ja koko hänen tulevaisuutensa näyttää olevan mennyttä. Kun Jen herää seuraavana aamuna… on taas eilinen. Jokainen aamu hän herää kauempana menneisyydessä, jokainen uusi päivä antaa uuden mahdollisuuden estää murha.

Pidin kovasti Stuart Turtonin jännäristä Evelynin seitsemän kuolemaa, ja tässä tuntuu olevan samanlaisia Päiväni murmelina -henkisiä aineksia.

*Osta kirja Adlibriksesta


Historiallisia romaaneja

Elodie Harper: Sudenluola
Suom. Laura Beck
Bazar 2023

Nuori Amara, kreikkalaisen oppineen lääkärin tytär, myytiin jalkavaimoksi hänen isänsä kuoltua. Nyt Amara on vihaamansa miehen orjana Pompeijin pahamaineisessa Sudenluola-bordellissa. Hän kulkee kaupungin katuja kaltaistensa orjuuteen myytyjen naisten kanssa yrittäen löytää keinon, jolla lunastaa vapautensa. Elodie Harperin esikoisteos Sudenluola kuljettaa lukijan aikaan ennen ajanlaskun alkua, keskelle vauraan kaupungin loistoa ja vaarallisia sivukujia.”

Antiikin Kreikkaan sijoittuva historiallinen romaani kuulostaa mielenkiintoiselta!

*Osta kirja Adlibriksesta

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva
Suom. Leena Ojalatva
Kustantamo S&S 2023

Firenze 1550-luvulla. Lucrezia de Medici elelee mukavasti arvovaltaisen isänsä palatsissa. Kun Lucrezian isosisko kuolee juuri ennen häitään Ferraran, Modenan ja Region hallitsijan kanssa, Lucrezia joutuu yhtäkkiä huomion keskipisteeksi: sisaren sulhanen pyytää häntä saman tien vaimokseen, ja isä hyväksyy avioliittotarjouksen yhtä nopeasti.

En ole vielä ehtinyt lukea Maggie O’Farrellin kehuttua Hamnetia, mutta tämäkin on saanut erinomaisia arvioita.

*Osta kirja Adlibriksesta

Enni Mustonen: Kasvattitytär
Otava 2023

Enni Mustosen upea uusi sarja seuraa naisten elämää Suomen historian pyörteissä yli kaksi vuosisataa sitten. Säihkyväsilmäinen ja reipas Hedda Noora Lilliehöök saapuu 17-vuotiaana emännän avuksi − ja naitettavaksi – kasvattiäitinsä kotikartanoon, Nordenskiöldien Frugårdiin. Kartanon salskeista nuoristaherroista hän rakastuu laivastossa palvelevaan Ottoon, mutta kosijaksi ilmoittautuu myös Oton totinen isoveli Adolf Gustaf.

Uuden historiallisen sarjan aloitus Syrjästäkatsojan tarinoiden kirjoittajalta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Sophie Irwin: Seurapiirineidon opas onnenongintaan
Suom. Jänis Louhivuori
Bazar 2023

Kitty Talbot tarvitsee aviomiehen, jolla on paljon rahaa, onhan kuitenkin vuosi 1818 eikä nainen voi päättää omasta varallisuudestaan. Kittyllä on vain kaksitoista viikkoa aikaa selvitä isänsä jättämistä veloista ja pelastaa perheen tulevaisuus. Niinpä hän lähtee kotoaan kohti koko Englannin vaarallisinta taistelukenttää: Lontoon seurapiirikautta. Kitty ei kenties ole kaikista jalosukuisin tai sivistynein, mutta hän on ehdottomasti määrätietoisin, ovelin ja kekseliäin.”

Kuulostaa varsin hilpeältä! Tätä mainostetaan Bridgerton-faneille sopivaksi.

*Osta kirja Adlibriksesta

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija (Puuvillatehdas #3)
Gummerus 2023

Kun tehtaan tulevaisuus on uhattuna ja Littoisten verkatehtaan itsevarma nuori johtaja Rikhard Falke yrittää ostaa Barkerin puuvillatehtaan, Paula päättää tehdä kaikkensa estääkseen sen. Kipinöivältä romantiikalta ei vältytä, kun vastakkain on kaksi vahvaa persoonaa. Puuvillatehdas-sarjan kolmas osa herättää eloon Turun liike-elämän jännitteet ja jazzin ja kimalluksen vuosikymmenen, joka tuo yhteen kolme sukupolvea Barkerin naisia: nykyaikaisen Paulan, äidillisen Martan ja Jenny-mummin lukupiireineen.”

Historialliseen Turkuun sijoittuva suosittu trilogia saa päätöksensä. (Näin ainakin oletan, koska kustantamon materiaaleissa puhuttiin trilogiasta.)

*Osta kirja Adlibriksesta

Terhi Rannela: Niin kuin muutkin herrat
Karisto 2023

Kiehtova muotokuva Euroopan ensimmäisestä naiseläinlääkäristä ja vaikuttava aikamatka eläinlääketieteen historiaan. Kahdeksanvuotiaana kauhajokinen Agnes Sjöberg tiesi haluavansa eläinlääkäriksi. Sitä hän ei tiennyt, että ammattia pidettiin naisille sopimattomana. Agnes uhmasi odotuksia ja pääsi Saksaan opiskelemaan eläinlääketiedettä vuonna 1911.”

En ole juuri lukenut todellisiin henkilöihin perustuvia historiallisia romaaneja, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. Terhi Rannelalta olen lukenut aiemmin kivan kirjoitusoppaan ja matkakirjan.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias
Suom. Laura Kataja & Mika Tiirinen
Bazar 2023

Kun nuori amerikkalainen Sylvia Beach avaa Shakespeare and Company -kirjakaupan hiljaiselle pariisilaiskadulle vuonna 1919, hänellä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten voimakkaasti hänen kirjakauppansa tulee mullistamaan kirjallisuuden tulevaisuuden. Viehättävän kirjakaupan seinien sisällä muodostuvat hiljalleen monet vuosisadan tärkeimmistä kirjailijasuhteista. Kun Sylvia ottaa riskin ja julkaisee James Joycen kiistellyn Ulysses-romaanin, Shakespeare and Company päätyy koko kirjallisuusmaailman valokeilaan.

Joka syksy ja kevät tuppaa olemaan vähintään yksi kiintiöromaani pienestä kirjakaupasta. Tämä perustuu todelliseen henkilöön, mikä tekee siitä kiinnostavamman.

*Osta kirja Adlibriksesta

Laura Baldini: Unelma kauneudesta
Suom. Anne Mäkelä
Bazar 2023

New York vuonna 1928. Nuori Esty viettää aikaa setänsä kanssa, joka opettaa häntä tekemään parantavia rohtoja pihavajassaan. Esty tekee kokeita hajusteilla ja öljyillä, kunnes onnistuu valmistamaan ensimmäisen erän omaa ihovoidettaan, jota hän ryhtyy myymään pieneltä taittopöydältä Long Islandin rannalla. Keksinnöstä tulee valtava menestys. Loistavien ideoiden ja korkean työmoraalin omaava Esty alkaa kutsua itseään nimellä Estée ja ottaa New Yorkin kauneuspiirejä haltuunsa tsunamin lailla.”

Ja vielä kolmas todelliseen henkilöön perustuva historiallinen romaani, tällä kertaa kosmetiikkakuningatar Estée Lauderin elämästä.

*Osta kirja Adlibriksesta


Kuninkaallisia henkilötarinoita

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä
Aula & Co 2023

Jenna Kostet jättää työnsä Turun linnassa ja omistautuu selvittämään kuuden linnaan liittyvän, Katariina-nimisen naisen kohtaloita. Hän suunnittelee matkoja ympäri Suomea ja Ruotsia tutkimaan paikkoja, jonne Vaasan suvun naiset päätyivät, milloin emäntinä, milloin vankeina, milloin miestensä ja lastensa kanssa, milloin yksin. Katariinojen tarinat nivoutuvat toisiinsa ja mennyt nykyisyyteen, kun Kostet kuljettaa lukijaa matkassaan naisten uskomattomien kohtaloiden luo kepeästi ja asiantuntevasti.”

Historiallisten naisten jäljittämistä Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin -kirjan hengessä. Kaunis kansi!

*Osta kirja Adlibriksesta

Satu Jaatinen: Puoli valtakuntaa
Docendo 2023

Ulkopoliittiset siirrot kuljettivat vuosisatojen ajan nuoria naisia vieraisiin hoveihin. Siellä heiltä odotettiin nöyrää luonnetta, suuria myötäjäisiä ja tervettä kehoa. Jos kuninkaallinen liitto ei toiminut, saattoi edessä olla karkotus luostariin tai matka mestauslavalle. Mutta jos hallitsijan puoliso pelasi korttinsa oikein, hän saattoi nousta koko valtakunnan johtajaksi. Kirjassa tutustutaan Euroopan historiaan kuningatarten ja kruununprinsessojen kautta.”

Kuninkaallisten sijaan tietokirja vaihteeksi kuninkaallisista puolisoista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Prinssi Harry: Varamies
Suom. Jussi Kivi
Otava 2023

Omaelämäkerta kuljettaa lukijan suoraan 1990-luvun koskettavimpiin hetkiin: kaksi nuorta prinssiä astelee äitinsä arkun perässä maailman seuratessa tilannetta murheellisena ja kauhuissaan. Kun prinsessa Diana haudattiin, miljardit ihmiset miettivät, miltä prinsseistä tuntui, mitä he ajattelivat ja miten heidän elämänsä sujuisi siitä eteenpäin. Järkähtämättömän rehellisesti kirjoitettu Varamies on ohittamaton kirja täynnä oivalluksia, paljastuksia, itsetutkiskelua ja vaikeuksien kautta saavutettua viisautta rakkauden voimasta, joka voittaa surun.”

Melkoinen kuvausteksti! Jos ei jaksa lukea koko kirjaa, voi kurkata Helsingin Sanomien kokoamat seitsemän keskeistä paljastusta.

*Osta kirja Adlibriksesta


Yhteiskunnallisia tietokirjoja

Alle olen niputtanut mielenkiintoiselta kuulostavia tietokirjoja eli aloilta.

Melissa Febos: Mitä on olla tyttö
Suom. Suvi Kauppila
Atena 2023

Omakohtainen, rohkea tietokirja kaikille naiseksi kasvaville ja kasvaneille. Nuori tyttö joutuu rankkoihin tilanteisiin aikuistuessaan. Hän päätyy monesti miehisen vallan uhriksi, ja hänet pannaan kantamaan häpeää naiseksi kasvustaan ja kehonsa muutoksista. Kriitikoiden ylistämä kirja liputtaa tyttöjen ja moninaisuuden puolesta ja raivaa kaksin käsin tilaa omatahtiselle kasvulle.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla
Suom. Christine Thorel
Atena 2023

Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, ja moni asia hänen elämässään sai selityksen: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Arvostelumenestys yhdistää kirjailijan oman tarinan ja uusimman tutkimuksen. Samalla piirtyy kuva naisista yhteiskunnassa ennen ja nyt: miksi naisten autismia ei ole ymmärretty, ja mitä autismin kirjolla oleminen nykyään merkitsee?

*Osta kirja Adlibriksesta

Saara Henriksson & Aino-Maija Leinonen: Laiskan vanhemman opas
Into Kustannus 2023

Hauska opas rentoon vanhemmuuteen! Kirja paljastaa, miksei päiväkodin pedagogisesta suuntautumisesta, luomuruoasta tai lasten harrastuksista kannata stressata, miksi taaperon kanssa ei kannata yrittää ehtiä bussiin ja miksi teinin pitää antaa nukkua pitkään. Lapsista kasvaa fiksuja aikuisia todella monenlaisissa perheissä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen & Risto Uro (toim.): Pyhä, paha ruoka — Uskonnon ja etiikan näkökulmia
Gaudeamus 2023

Uskonnot määrittävät monin tavoin, mitä, miten ja milloin ihmiset syövät. Toisaalta esimerkiksi tietynlaisen ruokavalion noudattaminen voi muistuttaa uskonnollisten oppien seuraamista. Ruokaan kietoutuu myös paljon elämänkatsomuksellisia ja eettisiä kysymyksiä. Pyhä, paha ruoka on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja, jossa käsitellään ruoan ja uskonnon suhdetta kattavasti ja eri uskonto­perinteissä.”

*Osta kirja Adlibriksesta


Psykologiaa ja hyvinvointia

Michelle Obama: Valo meissä kaikissa
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2023

Michelle Obama tarjoaa lukijoille väkeviä tarinoita ja oivaltavia pohdintoja. Hän ammentaa kokemuksistaan äitinä, tyttärenä, puolisona, ystävänä ja Yhdysvaltojen ensimmäisenä naisena. Kertomukset sisältävät käytännön viisautta ja oppeja siitä, miten säilyttää tasapaino ja toiveikkuus epävarmoina aikoina.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Johann Hari: Kadonnut keskittymiskyky
Suom. Timo Korppi
Bazar 2023

”Ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi?”

*Osta kirja Adlibriksesta

Laura-Maria Hyttinen & Anna Lepistö: Herkkää arkea – Erityisherkkänä työssä ja vapaalla
Kirjapaja 2023

Herkkyys tuo elämään huimasti sävyjä. Arjen pirstaleisuus ja viriketulva kuormittavat useimpia meistä, mutta aivan erityisesti ne hengästyttävät herkkää ihmistä. Olenko huono työntekijä, vanhempi tai ystävä, jos väsyn asioista, joita muut eivät tunnu edes huomaavan? Erityisherkkyys on parhaimmillaan voimavara, kunhan sen tunnistaa ja löytää itselleen sopivat tavat toimia.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Janna Meunier: Mielen jumeista joustavuuteen – Kuinka tulla toimeen epävarmuuden kanssa
Atena 2023

Pyörivätkö ahdistavat ajatukset loputonta kehää mielessäsi? Kärsitkö vitkastelusta? Tavoitteletko täydellisyyttä? Taustalla voi olla vaikeus sietää elämän epävarmuutta, mikä jumittaa etsimään varmuutta ja turvaa toiminnan sijaan. Käytännönläheisen teoksen lukuisat harjoitukset auttavat tunnistamaan mielen jumeja ja pääsemään niistä irti.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Tuukka Hämäläinen: Pakko
Like 2023

Kuvittele maailma, jossa pahin tapahtuu aina. Ihmiset eivät välitä mistään. He sotkevat kätensä paskaan ja käyvät hieromassa sen ovenkahvaan. Tätä voi olla elämä OCD:n eli pakko-oireisen häiriön kanssa. Omakohtainen teos ei ole parantumiskertomus eikä hoito-opas vaan kipeän koskettava tarina ihmisenä olemisesta ja siitä, että vaikeimmassakin tilanteessa on toivoa.”

*Osta kirja Adlibriksesta


Kiinnostavia työtehtäviä ja harrastuksia

Mika Tolvanen & Saara Taussi: Luokkakuva – Suomituben sisäpiirissä
Tammi 2023

Teos kokoaa ensimmäistä kertaa yksien kansien väliin yli 40 kotimaisen tähtitubettajan sekä managereiden ja taustavaikuttajien muistelut yhden sukupolven noususta kotivideoillaan koko kansakunnan tietoisuuteen. Muistojaan jakavat mm. Lakko, Mmiisas, Niko ja Santtu, Paqpa, Justimuksen kolmikko, Veronica Verho, ZoneVD, Nelli Orell, Biisonimafia, Pernilla Böckerman, Hydraulic Press Channel ja monta muuta huippunimeä.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Lauri Ronkanen & Reijo Ronkanen: Hälytysajossa – Elämää, kuolemaa ja palomies-ensihoitajan arkea
WSOY 2023

Kun hälytys tulee, matkaan lähdetään pillit ulvoen, ja yleensä perillä odottaa yllätyksiä. Ylipalomies Reijo Ronkanen on ollut mukana yli 20 000 hälytystehtävässä. Niihin mahtuu kaikkea elämän ja kuoleman väliltä: tuhoisia tulipaloja, rikoksia, synnytyksiä, elvytyksiä, onnettomuuksia – ja hevosen pelastaminen mudasta. Hälytysajossa-kirjassa hän kertoo kokemistaan dramaattisista, traagisista ja joskus koomisistakin tehtävistä.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Jussi Lehtinen & Petteri Ala-Kivimäki: Concierge – VIP-erikoismies
Tammi 2023

Kiehtova kurkistus luksuselämän kulisseihin. Jussi Lehtinen olisi mainio fiktiivisen romaanin hahmo. Tämä entinen huippupainija on nyt ammatiltaan concierge, VIP-palvelujen erikoismies. Hän toteuttaa henkilökohtaisesti kaikki asiakkaiden lailliset toiveet. Hänelle soitetaan, kun täytyy huolehtia maailmantähdistä, miljardööreistä, yritysjohtajista tai kuninkaallisen perheen jäsenistä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona
WSOY 2023

Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. Hän kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet.

*Osta kirja Adlibriksesta

Virpi Salmi: Mahdotonta
Johnny Kniga 2023

Kaikki alkoi kymmenen vuotta sitten pellavatunikasta, jonka Pia Erlund suunnitteli itse, koska ei löytänyt kaupasta mieleistään. Tänään BYPIAS on kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevä menestysbrändi. Kirjassa Pia paljastaa, ettei hänen elämänsä ole suinkaan ollut pastellinsävyistä unelmaa, vaan siihen on kuulunut raskaitakin koettelemuksia.

*Osta kirja Adlibriksesta

Henna Raatikainen: Kuinka baletti nousi jaloista päähäni
Kustantamo S&S 2023

Henna Raatikainen aloitti baletin nelivuotiaana. Kahdeksanvuotiaana hänet hyväksyttiin Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitokseen – katseilta suojattuun pyhäkköön, jossa ammattiballerinoja muovataan. Balettikoulusta hän muistaa yhä onnistumisen mielihyvän, mutta myös tiukan kurin, kilpailun ja loputtomat toistot. Baletin ihanteet istutettiin niin syvälle hänen selkärankaansa, ettei hän tullut esittäneeksi kysymystä: Miksi? Kunnes hän lopetti. Tässä omakohtaisessa ja älykkäässä teoksessa hän pohtii, mikä baletissa edelleen kiehtoo meitä.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta
Avain 2023

Reseptejä ja lukuvinkkejä sisältävän leivonta- ja tietokirjan herkulliset kuvat vievät kakku- ja lukuhetkiin metsän siimekseen ja puutarhaan. Miten Montgomeryn Anna-kirjat taipuvat kakuiksi? Millaisen kakun voisi kuvitella pikku naisten joulupöytään? Millaisina kakkuluomuksina Ylpeys ja ennakkoluulo sekä Kotiopettajattaren romaani voisivat herätä henkiin?

Anna Pölkki löytyy myös Instagramista kirja-aiheisilta tileiltä @kirjojajakakkuja ja @mikamikamaahan.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tiina Tohu: Urbaani vegenda – Leivo vegaanisesti
Tammi 2023

Yli 50 vegaanista leivontareseptiä opastavat vegaanisen leivonnan saloihin. Haluatko oppia leipomaan niin korvapuustit, täytekakut kuin perinteiset mokkapalat ilman eläinperäisiä ainesosia? Klassikkoleivonnaiset ja uudet ideat taipuvat eläin- ja ilmastoystävällisempään muotoon Urbaani vegenda -kirjan avulla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Anne Muhonen: Vasta-alkajan viherkasvikirja
Avain 2023

Sanotaan suoraan: yhteiselo huonekasvien kanssa ei aina ole helppoa. Vasta-alkajan viherkasvikirja tarjoaa tukea ja tietoa huonekasviviidakkoon astuvalle ensikertalaiselle. Mihin kiinnittää huomiota uutta kasvia hankittaessa, mitä eroa on hajavalolla ja puolivarjolla sekä kuinka mahdollisesti voi vielä pelastaa sen ylijuotetun maijan.

*Osta kirja Adlibriksesta

Getaway Games & Roope Lipasti: Pakoretki mestauslavalta
WSOY 2023

On vuosi 1520. Sten Sture on hävinnyt sodan kuningas Kristiania vastaan, ja tämä on kutsunut sodan osapuolet Tukholmaan sovinnonjuhliin. Sinne matkustavat Suomesta myös piispan veli Sigfrid Kurki sekä hänen teräväpäinen palvelijansa Petrus. Juhlat muuttuvat verilöylyksi, jossa menettää päänsä yli sata aatelin edustajaa ja muuta mahtimiestä. Petruksen ja Sigfridin on paettava linnasta ennen kuin heille käy huonosti, ja se riippuu yhdestä henkilöstä – sinusta!

Ensimmäinen suomalainen pakopelikirja. Mielenkiintoista!

*Osta kirja Adlibriksesta


Ammattikirjallisuutta

Sini Linteri & Hanna Pelttari: Itsensätyöllistäjän opas
Avain 2023

Tähän oppaaseen on koottu itsensätyöllistäjälle tärkeiden käsitteiden selitykset mahdollisimman yleistajuisesti ja lyhyesti. Lisäksi kirjassa on tietolaatikoita keskeisistä asioista ja vinkkejä kokeneilta freelancereilta ja yrittäjiltä. Kirjassa tuodaan esille niin hyvät kuin huonotkin puolet itsensä elättävän freelancerin tai yrittäjän arjesta.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Tero Ojanperä, Tomi Pyyhtiä & Alf Rehn: Vihaan myyntiä! Myynnin myytit ja modernit mahdollisuudet
Alma Talent 2023

Moni uskoo vihaavansa myyntiä, mutta miksi? Kuitenkin, kun myyjä on tehnyt tehtävänsä hyvin, kaikki ovat tyytyväisiä. Kirja käsittelee myynnin teoriaa, psykologiaa ja strategioita. Verkkokauppa, sosiaalinen myynti, myynnin teknologia ja tulevaisuus tuovat oman näkökulmansa asiaan.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Timo Jäppinen: Sanojen voima — Ammattilaisen salaisuudet, kuinka kirjoitat tekstiä, joka myy
Readme.fi 2023

Suomen kovin copywriter paljastaa yli 14 vuoden kokemuksella tässä napakassa käytännön oppaassa, kuinka kuka vain voi kirjoittaa paremmin, myydä enemmän ja vakuuttaa sanojen voimalla. Kirjan tekniikoilla on myyty ja markkinoitu menestyksellä Suomessa ja maailmalla melkein kaikkea, mitä voit kuvitella koiran ruuasta liikkeenjohdon konsultointiin.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Kevään 2022 kirjatärpit aikuisille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa! Keräsin jälleen kasan kiinnostavia kauno- ja tietokirjoja aikuisille kotimaisilta kustantamoilta. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä myös omaan lukujonoosi keväälle 2022.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Historiallisia romaaneja

Kaisa Åkerman: Hajusteentekijän tytär
Bazar 2022

Kun Ilussa syntyy, moista lasta ei ole ennen nähty. Osa vauvan pehmeästä ihosta hehkuu verenpunaa. Se on merkki jumalilta, sen tietävät kaikki. Ilussa on assyrialaista hajusteentekijöiden sukua, ja äiti kasvattaa tyttärestään taitavan tuoksujen ja voiteiden valmistajan. Mutta äidin mukana kulkee salaisuus, savitaulu, joka ei saisi missään nimessä joutua vieraisiin käsiin.

Assyriologin esikoisromaani, joka sijoittuu 1200-luvulle eaa. Mielenkiintoista!

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä
Gummerus 2022

Jenny ja Fredrik Barkerin ottotytär Martta palaa Ruotsista Turkuun ja pääsee kansankirjastoon töihin. Puuvillatehtailija Robert alkaa tutustuttaa Marttaa seurapiireihin, mutta lapsuudenystävä, telakkatyöläinen Juho vetää Marttaa puoleensa karkealla charmillaan. Antavatko seurapiirit Martan alhaisen syntyperän unohtua?

Tykkäsin sarjan ensimmäisestä osasta Puuvillatehtaan varjossa, joten tämäkin menee heittämällä lukulistalle.

Riikka-Maria Rosenberg: Hakoisten Anna
Tammi 2022

Aistillinen historiallinen romaani kuljettaa lukijansa 1700-luvulle ja keskelle erästä rakkaustarinaa. Neljääkymmentä vuodenkiertoa lähestyvä Anna Magdalena Lilliebrunn on uuden ja tuntemattoman edessä. Avioliitto tunnetusti kiivaan aatelismiehen, Karl Gustaf Ugglan, kanssa on silti käypä ratkaisu aikana, jolloin naisen ei sovi elää yksin.

Kirjailija ei ole tuttu, mutta aatelisromanssi 1700-luvulta kuulostaa joka tapauksessa hyvältä.

Maggie O’Farrell: Hamnet
Suom. Arja Kantele
Kustantamo S&S 2022

Englanti 1580-luvulla: Nuori latinanopettaja rakastuu itseään hieman vanhempaan, eksentriseen neitoon. Agnes on villi ja vapaa, kulkee mailla ja mannuilla haukka hansikoidulla kädellään. Agnesin suostuttua latinanopettajan puolisoksi pariskunta asettuu asumaan Stratford-upon-Avoniin miehen perheen kanssa. Agnesista kasvaa suojeleva perheenäiti sekä puolisonsa vakaa tukija. Mutta samaan aikaan kun miehen ura Lontoon teatterimaailmassa lähtee nousukiitoon, perheen nuori poika menehtyy äkillisen kuumeen nujertamana.”

Tarina keskittyykin William Shakespearen sijaan tämän vaimoon. Alkuteos on saanut huikeat arviot Goodreadsissa.

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani
Suom. Taina Helkamo
Gummerus 2022

1800-luvun taitteessa syntyneen Alma Whittakerin intohimo on kasvitiede. Myös toisten ihmisten käytöksen hän pyrkii järjestelemään loogisesti mikroskoopin alle. Alman aikaansa edellä olevat sammaltutkimukset vievät hänet kotoa Philadelphiasta trooppiselle Tahitille saakka.”

Historiallinen romaani Eat, Pray, Love -kirjan kirjoittajalta. Päähenkilö on saanut inspiraatiota monista eri 1800-luvun tiedenaisista.

Natasha Lester: Pariisin ompelijatar
Suom. Cristina Sandu
Gummerus 2022

Pariisilainen ompelijatar Estella Bissette joutuu maanpakoon saksalaisten miehittäessä Ranskan vuonna 1940. Hänen määränpäänsä on Manhattan, taskussa vain muutama lantti, kainalossa matkalaukku ja ompelukone ja mielessä unelma omasta ateljeesta.

Muotia! Historiaa! Salaisuuksia!


Romantiikkaa

Annie Darling: Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa
Suom. Saara Pääkkönen 
Tammi 2022

Uusi sarja hurmaa onnellisten loppujen ystävät. Kun Posy Morland perii pienen kirjakaupan, se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Ja se onkin: liike on vaikeuksissa, ja Posylla on kaksi vuotta aikaa tehdä siitä tuottava. Jos hän ei onnistu, kirjakauppa siirtyy Sebastian Thorndykelle, joka tahtoo lyödä rahoiksi purkamalla koko rakennuksen. Sebastian sattuu myös olemaan sekä Lontoon raivostuttavin mies että Posyn ensirakkaus.”

Tuntuu, että kirjakauppa-aiheisia romansseja ilmestyy vähintään kaksi vuodessa (enkä ole lukenut vielä yhtäkään), mutta laitetaan tämäkin listalle.

Beth O’Leary: Törmäyskurssi
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2022

Addie ja hänen siskonsa ovat valmistautuneet mahtavalle roadtripille. Heidän ystävänsä on menossa naimisiin Skotlannissa ja automatka sinne on osa hauskuutta. Siihen asti, kun toinen auto törmää heidän peräänsä ja kolaroivaksi kuskiksi paljastuu Addien eksä Dylan. Dylan bestiksineen on matkalla samoihin häihin, ja kun poikien auto on lunastuskunnossa, Addie ei voi kuin tarjota heille kyytiä.”

Beth O’Learyn uusin ei ole saanut aivan yhtä hyviä arvioita kuin edeltäjänsä, mutta veikkaan että kyseessä on silti mukiinmenevä hyvän mielen romanssi.


Dekkareita ja trillereitä

Erin McCarthy & Kathy Love: Murhadraamaa ja yksi laama
Suom. Nana Sironen
Art House 2022

Kun työtön näyttelijä Sophie saa kuulla perineensä sekä kartanon että pubin viehättävässä Friendship Harborin pikkukaupungissa, hän on innoissaan: juuri tätä hän kaipaa, uutta alkua. Sen sijaan Sophie ei kaipaa ongelmia, joita aiheuttaa hänen perintönsä mukana tullut laama nimeltä Jack Kerouac.”

Jos dekkarin yhtenä päähenkilönä on laama, kyseessä on pakko olla hieno kirja.

Nita Prose: Huonesiivooja
Suom. Katariina Kallio
Bazar 2022

Molly Gray loistaa työssään millimetrintarkan siivousjälkensä ja virheettömän etikettinsä vuoksi. Hän kuitenkin kamppailee sosiaalisten taitojensa kanssa ja tulkitsee usein väärin muita ihmisiä. Mollyn järjestelmällinen elämä kääntyy ylösalaisin, kun hotellin vakiovieras löytyy sviitistään murhattuna. Ennen kuin Molly ehtii kissaa sanoa, on hän poliisin pääepäilty.”

Vähän erilainen suljetun tilan murhamysteeri kiinnostaa!

Hillary Rodham Clinton & Louise Penny: Terrorin valta
Suom. Timo Korppi
Bazar 2022

Yhdysvaltojen poliittinen tilanne on kiehumassa yli. Kansasta piittaamaton presidentti on neljän vuoden jälkeen viimein jättänyt Valkoisen talon. Kongressin kokoontuessa ensimmäistä kertaa Pakistanin suhteista vastaava diplomaatti Anahita Dahir saa kännykkäänsä nimettömän uhkausviestin. Hetkeä myöhemmin itsemurhapommittaja räjäyttää bussin Lontoon ydinkeskustan aamuruuhkassa.”

En tiedä onko itse aihe niin huippu, mutta Hillary Clintonin kirjoittama trilleri kiinnostaa joka tapauksessa.

Sebastian Fitzek: Terapia
Suom. Sanna van Leeuwen
Bazar 2022

12-vuotiaalla Josylla on selittämätön sairaus, ja lääkärikäynnin aikana hän katoaa. Neljä vuotta myöhemmin Josyn isä saa ovelleen yllättävän vieraan. Kirjailija Anna Spiegel kärsii harvinaisesta skitsofrenian muodosta: hän uskoo kirjoittamiensa henkilöhahmojen tulevan todeksi. Annan viimeisin romaani kertoo tuntemattomasta sairaudesta kärsivästä nuoresta tytöstä, joka katoaa yhtäkkiä jäljettömiin.

En ole vielä lukenut Fitzekin aiempia kirjoja, mutta kuulostaapa mielenkiintoiselta lähtökohdalta mysteerille.

Femi Kayode: Pimeän jäljillä
Suom. Kristiina Vaara
Bazar 2022

Kun kolme nuorta yliopisto-opiskelijaa murhataan julmasti nigerialaisessa yliopistokaupungissa, murhat ja niiden tekijät tallentuvat sosiaaliseen mediaan kuvina ja videoina. Koko maailma tietää, kuka opiskelijat murhasi, mutta kukaan ei tiedä miksi. Kun murhien oikeudenkäynti alkaa, pyytää yhden uhrin varakas isä psykologi Philip Taiwoa selvittämään, miksi nuoret miehet surmattiin.

Vaihteeksi muitakin kuin pohjoismaisia tai angloamerikkalaisia dekkareita? Tässä olisi yksi nigerialaiselta kirjailijalta.


Työelämää ja siihen liittyvää

Rick Pastoor: Grip. Miten hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi
Suom. Suvi Kauppila
Atena 2022

Tehokkaan organisoinnin, priorisoinnin ja ajankäytön arvioinnin avulla voi hallita niin yksittäistä työpäivää kuin koko elämää. Suunnitteluun satsatut minuutit palkitsevat: kiire päättyy ja työ on kivaa.”

Tämä kirja tuli tietooni HS Vision jutun myötä. Oma kalenterini on hyvin hallussa, mutta olisi kiva lukea miten se kirjan mukaan tehdään.

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo & Riikka Ilmivalta: Etätyön hyvinvointiopas
Bazar 2022

Opas tarjoaa tietoa työskentelyyn liittyvien valintojen tueksi sekä konkreettisia vinkkejä arjen tilanteisiin. Onko etätyö erilaista aivojen kannalta? Miten liikkumisen lisääminen vaikuttaa luovuuteen ja ongelmanratkaisukykyyn? Mitkä ovat kolme tärkeintä ravintovalintaa erityisesti etätyössä?

Varsin ajankohtainen työelämäopas!

Oliver Burkeman: Neljätuhatta viikkoa – miten käytät loppuelämäsi päivät?
Suom. Urpu Strellman
Siltala 2022

Sähköpostilaatikko tulvii, to-do-listat pitenevät, tunnit eivät riitä, keskittymiskyky hajoaa. Arkikiireiden takana on yksi perimmäinen ongelma, jota ei voi ratkaista. Ihmisellä on koko elämässään aikaa rajallinen määrä – nelisentuhatta viikkoa, jos selviää 80-vuotiaaksi. Neljätuhatta viikkoa on uudenlainen opas ajan hallintaan. Sen sijaan, että pyrimme saamaan kaiken tehtyä, meidän tulee keskittyä tekemään asioita, jotka tekevät elämästämme hyvän.”

Mielenkiintoinen elämänhallintakirja on saanut yllättävän hyvät arviot Goodreadsissa.

Petteri Järvinen: Digiajan tietosuoja
Tammi 2022

Tietosuojamurrot ovat herättäneet ihmiset ymmärtämään henkilökohtaisten tietojensa arvon ja mitä seurauksia henkilötietojen päätymisellä vääriin käsiin voi olla. Kirja kertoo, mitä henkilötietoja meistä kerätään, miten niitä käsitellään ja mitä jokaisen tulisi tietää omien henkilötietojensa suojaamisesta.”

Luin muutama vuosi sitten Petteri Järvisen aiemman tietokirjan ja tykkäsin siitä viiden tähden arvoisesti, joten tämäkin pääsee tärppilistalle.

Linda Saukko-Rauta: Piirrä ja kiteytä
Tammi 2022

Tiedon jäsentäminen, ideoitten käsittely ja ajatusten kiteyttäminen käsin piirtämällä on kasvava työtapa maailmalla. Mistä lähteä liikkeelle, kun mielessä on kuva, mutta käsi ei välttämättä tottele ajatusta? Tämän kirjan avulla opit pikapiirtelemään ja hyödyntämään visuaalista sanastoa kokouksissa, työpajoissa tai ihan vain omissa muistiinpanoissa.”

Linda Saukko-Rauta on ”se livekuvittaja”, jonka työtä olen seurannut LinkedInissä. Tämä opas vaikuttaa varsin kiinnostavalta!


Kiinnostavia tyyppejä

Eve Kulmala: Hauskan tytön käsikirja
Like 2022

Naisvihaa, läskivihaa, luokkaeroja ja valkoisten etuoikeuksia ruotiva feministinen selviytymisopas kertoo, miksi tyttöys on yksi parhaista lyömäaseista patriarkaattia vastaan. Eve Kulmala räjäyttää stereotypiat ja avaa, mitä itse kukin voi oppia etuoikeuksistaan.”

Eve Kulmalan hauskoja somevideoita seurasin Instagramissa, niin kauan kun hupia kesti. Kirjakin siis kiinnostaa.

Lotta-Sofia Saahko: Koti kulttuurien välissä
Tammi 2022

Kun vanhemmat päättävät muuttaa ulkomaille, Lotalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Miltä se tuntuu? Unohtuvatko suomalaiset juuret? Lotta on kaksivuotias perheen muuttaessa Saksaan. Kotona pyritään puhumaan suomea ja juhlimaan suomalaisia juhlia. Mutta kun matka jatkuu Kiinaan, todellinen identiteettikriisi iskee. Äkkiä hän on suomalainen Kiinassa, tosin eväinä vain saksalainen kulttuuri ja koulutus.

Lotta-Sofia Saahko on puolestaan tuttu Lotan ja papan laulukanavalta. Saahko on kirjoittanut useamman kirjan, joista yhtään en ole lukenut, mutta ulkosuomalaisuus on erityisen mielenkiintoinen aihe.


Historiaa ja elämäkertoja

Markus Hotakainen: Tähtitieteen naiset
Aula & Co 2022

Henrietta Swan Leavittin ansiosta hahmottuivat maailmankaikkeuden mittasuhteet, Cecilia Payne-Gaposchkin selvitti tähtien koostumuksen, ja Vera Rubinin johdolla päästiin galakseja koossa pitävän pimeän aineen jäljille. Tähtitieteen naiset kertoo heistä ja monista muista naisista, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota.

Lisää kirjoja historian unohdetuista naisista. Jäin vain miettimään, miksi kannessa on alaotsikkona paikkamerkkiteksti Lorem ipsum dolor sit amet.

Tuula Vainikainen & Anu Lahtinen: Proffapoluilla – Tutkittua ja koettua tiedenaisten elämästä
Avain 2022

Suomalaisten naisten tie tieteen huipulle on ollut kivinen. Vielä 1900-luvun alussa naisten oli anottava vapautusta sukupuolestaan päästäkseen edes opiskelemaan yliopistossa. Kirjassa nykypäivän naisprofessorit tarkastelevat omaa urapolkuaan ja pohtivat kohtaamiaan vaikeuksia ja sitä, miten yliopiston ovet aukenivat heille.

Suomalaisia tiedenaisia ja yliopistoelämää vuosikymmenien varrelta.

Eero Ojanen & Timo Jantunen: Zacharias Topelius – Suomalaisten satusetä
Avain 2022

Zacharias Topelius (1818-1898) on kiistatta Suomen historian suurimpia nimiä. Hän oli ensimmäinen joka kirjoitti koko kansalle tarkoitetun kertomuksen Suomesta, ja lastenkirjailijana hän oli uranuurtaja. Topeliuksesta on kirjoitettu useitakin elämäkertoja, mutta edellisen ilmestymisestä on kulunut jo yli 70 vuotta.”

”Suomen historian suuri nimi” on jäänyt ainakin minulle varsin tuntemattomaksi. Kiva kansi!

Riitta Konttinen: Tarinankertoja – Anni Swanin elämä
Siltala 2022

Kaikki tuntevat Anni Swanin (1875–1958), usean sukupolven rakastaman lasten- ja nuortenkirjailijan, jonka teosten myynti ylsi miljoonaan kirjaan. Mutta tiedetäänkö hänen elämästään mitään? Tarinankertojassa etsitään luovaa, rohkeaa, voimakkaasti tuntevaa ja omilla aivoillaan ajattelevaa Anni Swania hänen kirjeenvaihtonsa, teostensa ja kaiken hänestä kirjoitetun takaa.”

Luin Riitta Konttisen kirjoittaman Aino Sibelius -elämäkerran, joka oli huikea. Tältäkin sopii odottaa paljon, vaikka kansi ei ole erityisen mieleenpainuva.

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat – lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle
Avain 2022

”Millaista oli kasvaa naiseksi esimodernin ajan perheissä? Teos johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta 1800-luvulle Suomessa ja muualla Euroopassa. Siinä käsitellään kasvatusta ja koulutusta, arjen askareita, leikkejä ja huveja, sydänsuruja, unohtamatta kahnauksia sisarusten kanssa.

Lasten ja nuorten historia on kiinnostava aihe, ja vanhanaikainen kansi on tyylikäs.


Kirjallisuutta ja journalismia

Tuukka Hämäläinen & Heidi Rautalahti (toim.): Grimmin saduista Controliin — Esseitä pelien ja kirjallisuuden rajalta
Art House 2022

Grimmin saduista Controliin valottaa kirjallisuuden ja pelien suhdetta tarkastelemalla pelejä, jotka perustuvat kirjoihin tai kirjasarjoihin. Mitä kirjojen tarinoille, hahmoille, maailmoille ja tyylilajeille tapahtuu, kun ne muovataan uuteen, interaktiiviseen kerronnan muotoon?

Aina sanotaan, että nuoret lukevat liian vähän ja pelaavat liikaa. Kiinnostavaa lukea vaihteeksi pohdiskeleva teos kyseisten taiteenlajien suhteesta.

Carole, Sokura & Välimäki (toim.): Kumma kirjoitusopas
Osuuskumma 2022

Takkuaako dialogi? Ovatko ideat hukassa? Kumma kirjoitusopas sopii ohjeistukseksi sekä aloittelevalle että kokeneemmalle romaanin kirjoittajalle. Osuuskumman kirjailijat antavat omiin kokemuksiinsa pohjaavia täsmävinkkejä niin maailmanrakennukseen, hahmojen luontiin kuin juonitteluun tai editointiinkin.”

Kirjoitusopas fantasian, scifin ja muun spekulatiivisen fiktion luomiseen. Kiinnostaa!

J. R. R. Tolkien & Carl. F. Hostetter (toim.): Kirjoituksia Keski-Maasta
Suom. Jaakko Kankaanpää 
WSOY 2022

”Tuhti paketti tekstejä, joita J. R. R. Tolkien laati tarustonsa monista yksityiskohdista Tarun Sormusten herrasta ilmestymisen jälkeen. Timanttista tietoa kaikille faneille! Kirja sisältää lähes 70 tekstiä, joissa käsitellään niin haltioiden kuolemattomuutta, valarin voimia ja Númenorin eläinkuntaa kuin lembasin valmistusta, Gondorin kokkovaaroja ja jopa eri kansojen parrankasvua.”

Kuvauksen perusteella tämä sopinee parhaiten jo kaiken muun tietäville tosifaneille, mutta lisäsinpä nyt kuitenkin listalle.

Riitta Korhonen & Hannu Ollikainen: Päätoimittaja – Työtä sananvapauden arjessa
Siltala 2022

Saako rattijuoppoudesta kärähtäneen kunnallispampun nimen julkistaa? Herättääkö bikinikuva kannessa pahennusta? Entä miten suhtautua, kun yritys uhkaa vetää ilmoituksensa pois mediasta? 17 entistä ja nykyistä päätoimittajaa kertovat, millaisia sananvapauteen liittyviä asioita toimituksissa päivittäin ratkotaan, ja miten mediat takaavat oikean tiedon välittämisen valeuutisten ja somepöhinän keskellä.”

Ajankohtainen kirja journalismista ja sananvapaudesta kiinnostuneille.

Laura Lindstedt & Sinikka Vuola: 101 tapaa tappaa aviomies – menetelmällinen murhamysteeri
Siltala 2022

Lokakuussa 1981 Anja B. ampui kiväärillä rintaan aviomiestään Thorvaldia. Käräjäoikeus vapautti Anja B:n murhasyytteistä ja totesi syylliseksi vainajan, joka oli pahoinpidellyt vaimoaan vuosikausia. Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola varioivat Anja B:n tarinaa erilaisten metodien avulla: anagrammi, balladi, epäluotettava kertoja, google-runous, jediritarit, juomalaulu, limerikki, mansplainaus, sonetti, Susikoira Roi…

Tämä oli vaikea luokiteltava! Meinasin laittaa kirjan ensin dekkareihin, ja kaunokirjallisuutta se virallisesti onkin. Kiinnostava konsepti Raymond Queneaun Tyyliharjoituksien tyyliin.


Matkailua ja matkamuistoja

Paula Hotti: Horisonttiin ja takaisin – opas matkakirjallisuuteen
Avain 2022

Horisonttiin ja takaisin tarkastelee länsimaisen matkakirjallisuuden historiaa ja nykypäivää matkailijoiden ja heidän tarinoidensa kautta. Kirjassa matkustetaan vuoristoihin, nummimaisemiin ja valtamerten horisonttien taa.

Matkailu, kirjallisuus ja historia kiinnostavat, joten myös matkakirjallisuuden historia kuulostaa hyvältä.

Aalto, Papinaho & Riihihuhta: Valo askeleillani — Pyhiinvaelluksella Suomessa
Kirjapaja 2022

Pyhiinvaellus kiinnostaa yhä useampaa. Voiko Suomessakin vaeltaa? Miksi ihmiset lähtevät matkalle? Millaisia reittejä Suomesta löytyy? Miten pyhiinvaellus eroaa tavallisesta vaelluksesta?

Olen lukenut muutamankin pyhiinvaelluskirjan muualta Euroopasta, mutta Suomesta ei ole kovin montaa vastaavaa.

Mikko Manka: Interrail-muistoja
SKS kirjat 2022

Interrail-matka on ollut monelle ensimmäinen kokemus muista maista ja kulttuureista. Kirja kokoaa nuorisomatkailun klassikoksi kehittyneen interrailin tarinan ensimmäistä kertaa yksiin kansiin. Reilaajat muistelevat, millaista oli matkailu aikana ennen kännyköitä, internetiä, maksukortteja ja yhteisvaluuttaa.”

Maata pitkin matkailun historiaa! Oma interrail-matka on vielä tekemättä, mutta tästä voi saada inspiraatiota.

Kevään 2021 kirjatärpit aikuisille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin lasten ja nuorten kirjat omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkit keväälle 2021!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa

Siri Pettersen: Rautasusi
Suom. Eeva-Liisa Nyqvist
Art House 2021

”Rautasusi on vangitseva pohjoinen mysteeri verestä, halusta ja riippuvuudesta. Se aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian, joka sijoittuu samaan fantasiauniversumiin kuin palkintoja ja kansainvälistä ylistystä kahminut Korpinkehät-sarja.

Uutta Siri Petterseniltä! Korpinkehät-trilogian avausosa Odininlapsi jätti hieman ristiriitaiset fiilikset, mutta norjalaiskirjailijan luoma pohjoinen fantasiamaailma ja sen sisältävä magia kiehtovat.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2021

Lumoava fantasia oman paikkansa löytämisestä sekä ennakkoluuloista ja niiden murenemisesta. Linus Baker on säntillinen sosiaalityöntekijä, joka elää yksinäistä elämää kissansa ja rakkaiden vinyylilevyjensä kanssa. Kun Linus saa salaiseksi luokitellun työnannon ja matkaa Marsyasin saaren salaperäiseen orpokotiin, hän joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken oppimansa.

Hurmaava kansi! Kävin kurkkaamassa alkuteoksen saamat arviot Goodreadsissa, ja keskiarvo 4,5/5 tähteä lupaa varsin hyvää.

Madeline Miller: Kirke
Suom. Irmeli Ruuska 
WSOY 2021

Kirken tarina omin sanoin kerrottuna – tulossa HBO:n sarjana. Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Madeline Millerin uudelleenkerronta Odysseian tarinasta ei koskaan vääristele suuren seikkailun tapahtumia, vaan tuo näkyviin yksityiskohtia, joita ei ole aikaisemmin huomattu.

Antiikin myyteistä ammentavaa fantasiaa! Luin muutama vuosi sitten Homeroksen Odysseian, joka yllätti positiivisesti. Odysseuksen pitkäksi venähtäneeseen kotimatkaan kuului vuoden mittainen piipahdus Kirke-noidan saarella. Mutta miten meni noin niinkun Kirken näkökulmasta?


Romantiikkaa

Beth O’Leary: Vaihtokauppa
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2021

”Burnoutin partaalla sinnitellyt Leena Cotton romahtaa töissä ja joutuu lomalle. Hänen isoäitinsä Eileen haluaisi treffeille, mutta yorkshireläiskylästä ei löydy miestä. He päättävät tehdä vaihtokaupat kahdeksi kuukaudeksi: Leena osallistuu kylätalkoisiin kumisaappaissa, ja Eileen muuttaa Lontoon trendikaupunginosaan ja kirjautuu deittisovellukseen.”

Beth O’Learyn Kimppakämppä oli parhaita viime vuonna lukemiani kaunokirjoja. Tämäkin menee siis heittämällä lukulistalle.


Historiallista fiktiota

Johanna Valkama: Katariinanpyörä
Otava 2021

Historiallisen viihteen tähti aloittaa uuden sarjan, jossa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa. Verinen nuijasota on ohi, mutta teilatun kapinapäällikön Jaakko Ilkan leski Susanna Katariina on yhä vaarassa, sillä Kyrön kirkonkylän väki syyttää Ilkan perikuntaa kapinan epäonnistumisesta.

Johanna Valkaman esikoisteos Itämeren Auri vei minut täysin mukanaan muinaissuomalaiseen maailmaan, joten tältäkin voi odottaa paljon.

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
Gummerus 2021

Historiallista romantiikkaa ja viihdyttäviä juonenkäänteitä 1800-luvun Turussa. Puuvillatehtaan varjossa aloittaa Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa.”

Kiinnostavan oloinen uusi kirjasarja! Turkuun sijoittuvaa historiallista romanssia ei olekaan tullut vielä luettua.


Jännitystä

Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet
Suom. Kirsi Luoma
Like 2021

Otteessaan pitävä kirjallinen trilleri taudista, joka muuttaa kaiken​. Skotlannissa alkaa levitä tappava virus, joka tarttuu vain miehiin. Viruksen löytänyt naislääkäri leimataan vainoharhaiseksi, kunnes häntä vähätelleet miehet sairastuvat itse.

Jos nyt huvittaa lukea pandemiakirjoja, tässä olisi yksi. Kuvaustekstistä tulee mieleen Naomi Aldermanin Voima, vaikka asetelma onkin aivan erilainen. Alkuteoksen Goodreads-arvioiden keskiarvo 4,3/5,0 lupaa kuitenkin hyvää.

Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2021

”Sherlock Holmes kohtaa Pirates of the Caribbeanin pirullisen yllättävässä dekkarissa. Vuonna 1634 valtamerilaiva Saardam lähtee matkalle Itä-Intiasta kohti Amsterdamia. Aluksella matkaa myös tunnettu mestarietsivä Sammy Pipps, joka on kuitenkin suljettu laivan vankityrmään. Merellä selittämättömät tapahtumat alkavat seurata toisiaan: yössä loistaa outoja valoja, laivaan lastattu karja kuolee kuin salamaniskusta ja yksi matkustajista löydetään murhattuna lukitusta huoneesta.”

1600-luvun Sherlock Holmes Pirates of the Caribbeanin tunnelmissa kuulostaa ohittamattomalta kombolta.

Ragnar Jónasson: Pimeys
Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen 
Tammi 2021

Hulda Hermannsdóttirin pitkä ura Reykjavikin poliisissa on päättymässä ennenaikaiseen eläkkeeseen, kun nuoremmat työntävät hänet tieltään. Huldalla on edessään viimeinen tapaus, kadonnut nuori nainen, jonka kohtalosta kukaan ei välitä. Mitä lähemmäs Hulda pääsee totuutta, sitä vaikeammaksi tutkinta käy, ikään kuin kollegatkin haluaisivat estää häntä tekemästä työtään.

En ole koskaan lukenut islantilaista dekkaria (tai kovin montaa islantilaista kirjaa ylipäätään), joten tässä olisi hyvä ehdokas. Vähän erilaista nordic noiria?


Netflix-sarjoja kirjoina

Julia Quinn: Salainen sopimus
Suom. Laura Liimatainen 
Tammi 2021

Bridget Jones kohtaa Jane Austenin Bridgertonin perheen tarinassa! Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Herttua Simon Basset on päättänyt välttää avioliiton kahleet hinnalla millä hyvänsä. Avuksi löytyy parhaan ystävän sisar Daphne Bridgerton – jos he esiintyisivät rakastavaisina, Simon saisi olla rauhassa ja Daphnea tavoittelisivat kaikki.

En ole katsonut vielä Bridgertonia, mutta olen kuullut siitä paljon. Tiesitkö, että sarja perustuu kahdeksanosaiseen kirjasarjaan?

Deborah Feldman: Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni
Suom. Ilkka Rekiaro
Tammi 2021

Uskomaton tositarina Netflix-ilmiön taustalla! Hämmästyttävä tarina nuoresta naisesta, joka murtautui tukahduttavasta perheyhteisöstään kohti toisenlaista elämää, vapautta ja onnea Manhattanin pilvenpiirtäjien keskellä.

En ole katsonut myöskään Unorthodoxia, mutta se odottelee Netflix-listallani. Sarja perustuu Deborah Feldmanin tarinaan, joka on julkaistu kirjana alun perin vuonna 2012.


Elämäkertoja ja henkilöhistoriaa

Anna-Liisa Haavikko: Kaari
Siltala 2021

Kaari Utrio (s. 1942) luki pikkutyttönä Jokamiehen maailmanhistorian ja tiesi, mitä halusi tehdä isona: hänestä tulisi historiantutkija. Kun hän valmistui historian maisteriksi, hän tahtoi kirjoittaa historiallisen romaanin työllistääkseen itsensä väliaikaisesti. Vuonna 1968 ilmestyneestä esikoisromaanista Kartanonherra ja kaunis Kirstin alkoi tuottelias ura.

Olin kuuntelemassa Kaari Utrion haastattelua muutama vuosi sitten, ja hänellä on kyllä ollut todella mielenkiintoinen ura. Kansi saa tämän kirjan tosin näyttämään siltä, että se olisi ilmestynyt 80-luvulla.

Hanna-Reetta Schreck: Säkenöivät ja oikukkaat
Like 2021

”Ellan Edelfelt, Anni Simberg ja Aino Sibelius muistetaan ensisijaisesti tunnettujen miestensä vaimoina, mutta millaisia ihmisiä he olivat pyrkimyksineen ja unelmineen? Kaunokirjallisella vetävyydellä kirjoitettu teos piirtää uudenlaisen kuvan vuosisadan vaihteen kiihkeästä ja ristiriitaisesta ajasta.

Historian jännät vaimot! Kuuntelen juuri äänikirjana Aino Sibeliuksen elämäkertaa, ja hän ainakin vaikuttaa kiinnostavalta henkilöltä.

Anu Lahtinen: Ebba, kuningattaren sisar
Atena 2021

Ensimmäinen 1500-luvun naisesta kertova suomalainen elämäkerta kuvaa, miten perhe ja valtakunta liittyivät yhteen. Ebba, kuningattaren sisar kertoo Ebba Stenbockin (k. 1614) elämänmittaisesta tiestä Turun linnan puolustajaksi vuonna 1597 sekä yhteenoton seurauksista.”

En ole ikinä kuullutkaan Ebba Stenbockista, mutta 1500-luvulla eläneistä naisista ei ole tosiaan liikaa elämäkertoja.


Yhteiskunnallista

Eliot Higgins: Me olemme Bellingcat – Tiedustelupalvelu verkossa
Suom. Antero Helasvuo
Docendo 2021

Kansalaisjournalisti Eliot Higginsin perustama Bellingcat tutkii ja paljastaa sotarikoksia ja salamurhaajia, jopa ennen valtiollisia tiedustelupalveluja. Bellingcatin toiminta perustuu avointen lähteiden tietoihin, tietotekniikkaan, älypuhelimiin, uteliaisuuteen ja loputtomaan kärsivällisyyteen.

Bellingcat on minulle tuttu vain nimenä, mutta aihe kiinnostaa. Goodreads-arviot lupaavat hyvää, vaikka niitä onkin vielä vähän.

Jukka-Pekka Raeste & Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä
Otava 2021

”Se, joka hallitsee teknologiaa ja tietojamme, hallitsee maailmaa. Tässä kehityksessä niskan päällä eivät enää ole valtiot, vaan koko ajan suuremmiksi kasvavat mahtiyhtiöt. Niihin kannattaa tutustua, koska ne pitkälti määräävät sen, millaisessa maailmassa elämme. Tunnettujen taloustoimittajien opas etenee kuin trilleri!”

Törmäsin tähän kirjaan jo aiemmin Hesarin lyhyessä jutussa Amazonista. Varmasti hyödyllistä luettavaa kelle tahansa nykymaailmassa elävälle kuluttajalle.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista
Suom. Saana Rusi
Gummerus 2021

”Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.

Alkuteos Why I’m No Longer Talking to White People About Race on pyörinyt ahkerasti somefiideissäni. Omia etuoikeuksiaan on hankala hahmottaa, joten tämä on varmasti tarpeellinen kirja.


Tiedettä

Jari Louhelainen: Murha mikroskoopissa
Docendo 2021

Kyllikki Saari, Bodom, Tulilahti, Raisa Räisänen… Murha mikroskoopissa katsoo näitä murhia ensimmäisen kerran puo­lueettoman analyyttisestä näkökulmasta. Se kysyy, mitä olisi voitu tehdä aikanaan toisin? Tekikö poliisi virheitä tutkimuksissa? Miten rikostutkijat toimisivat nykyisin? Voimmeko kenties vielä ratkaista nämä henkirikokset?”

Sain juuri kuunneltua viime syksyn tärpeistä löytyneen Epäluonnolliset syyt, joka kuvaa kiinnostavasti oikeuslääkärin työtä. Tässä voisi olla true crimen ystäville sopiva kotimainen vastine.

Markus Hotakainen: Mustat aukot – Ajan ja avaruuden rajalla
Otava 2021

”Huima sukellus avaruuden salaperäisimpään ilmiöön. Vielä 1960-luvulla mustat aukot olivat kammottuja kummajaisia, nyt niitä näyttää olevan ympäri avaruutta. Mustat aukot selittävät monia maailmankaikkeuden ilmiöitä, mutta niiden itsensä selittämisessä on yhä haasteita. Mustasta aukosta ei pääse valokaan karkuun ja sen rajalla aika näyttää pysähtyvän.

Avaruus on kiinnostanut suurin piirtein siitä lähtien kun luin Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjaa. Ja mikäpä olisi siellä jännempää kuin mustat aukot?


Matkailua

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun
Gummerus 2021

”Moni miettii, miten vähentää lentämistä ja tehdä aiempaa kestävämpiä matkoja. Maitse matkustamisessa on kyse myös hitaan matkanteon nautinnosta. Matkalla ollaan jo matkaa tehdessä, ei vasta perillä. Tämä kirja tarjoaa ideoita siihen, mihin maata pitkin voisi seuraavaksi suunnata.

Tätä olen odottanut! Matkablogini Välimatkoja on ollut korona-aikaan varsin hiljainen, mutta haaveilen pitkistä junamatkoista ja maata pitkin matkustamisesta. Kelolan kirja menee siis ehdottomasti lukulistalle.

Aino Huilaja: Pakumatkalla
Otava 2021

Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Mitä oravanpyörän jättäminen vaatii ja millaisen maailman tienpäällinen kulkurielämä avaa?

Lisää maata pitkin matkailua, tällä kertaa matkakertomuksen muodossa. Oravanpyörän jättäminen on aika kulunut kertomus, mutta pakettiautomatka halki Euroopan kuulostaa hyvältä.

Satu Rämö: Talo maailman reunalla
WSOY 2021

”Hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana. Uusi kotiseutu Länsivuonot on henkeäsalpaavan kaunis, mutta vain 6 000 ihmisen asuinpaikka. Rämön perheen kotina on ikivanha kivitalo, yhtä omintakeinen kuin seudun asukkaat.

Olen tykännyt Satu Rämön aiemmista Islanti-kirjoista sekä unelmaduunarien kirjoista. Tämäkin siis kiinnostaa!


Kulttuuria ja harrastuksia

Irene Vallejo: Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina
Suom. Taina Helkamo
Kustantamo S&S 2021

”Kirja on ainutlaatuinen esine, joka on suunniteltu kuljettamaan sanoja ja ajatuksia ajan ja tilan halki. Papyrus vie lukijan huikealle matkalle: pysähdymme Aleksanteri Suuren taistelukentillä, Vesuviuksen purkaukseen jääneessä Papyrusten huvilassa, Kleopatran palatseissa, Hypatia Aleksandrialaisen murhapaikalla, ensimmäisissä tunnetuissa kirjastoissa, käsikirjoitusten kopiointipajoissa, kiellettyjen kirjojen rovioiden äärellä, gulagissa, Sarajevossa ja lopulta päädymme Oxfordin maanalaiseen kirjalabyrinttiin.

Jee! Kirja kirjan historiasta. Metakirja?

John Garth: J. R. R. Tolkienin maailmat
Suom. Jaakko Kankaanpää 
WSOY 2021

”J. R. R. Tolkienin maailmat on kattava ja komeasti värikuvitettu katsaus todellisiin ja kuvitteellisiin paikkoihin, joiden innoittamina Tolkienin tarumaailma muotoutui. Arvostettu Tolkien-tutkija John Garth selvittää uutuuskirjassaan niin Hobittilan, Rivendellin kuin Kimaltelevien luolienkin alkuperäiset innoittajat Britanniassa, muualla maailmassa ja mytologioissa.”

Pakollista luettavaa vannoutuneille Tolkien-faneille.

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?
Atena 2021

”Miksei kukaan enää sävellä kaunista klassista musiikkia? Onko nykytaidemusiikki oikeasti olevinaan musiikkia? Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä kertoo kirjassaan, kuinka juuri musiikissa on päädytty vuosisatoja vanhojen taideteosten valtaan muiden taiteenalojen arvostaessa tuoreita näkökulmia.

Erittäin hyviä kysymyksiä!

Amarilys Henderson: Piirrä ja maalaa veikeitä kasvoja
Suom. Taina Wallin
Karisto 2021

Haluaisitko piirtää ihmisiä, mutta kasvojen piirteet menevät aina vinksin vonksin? Tämän herkullisesti kuvitetun piirustusoppaan avulla opit piirtämään ja maalaamaan persoonallisia ja värikkäitä kasvokuvia.”

Kivan näköinen piirustusopas. Kasvojen piirtäminen on kivaa, mutta tosiaan vaikeaa!


Huumoria

Katie Kirby: Oispa kaljaa – Aikuiselämän sietämätön vaikeus
Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen
Bazar 2021

”Vietämme koko lapsuutemme odottaen aikuiselämää, ja sitten kun saavutamme sen, huomaamme että se koostuu kaikenlaisesta velvoitesälästä, tekemättömistä töistä ja kasvorasvoista, joiden pitäisi saada meidät näyttämään yhtä iättömiltä kuin Angelina Jolie.”

Luin pari vuotta sitten Katie Kirbyn Kuppi nurin kirja epätäydellisille vanhemmille. Musta huumori uppoaa, joten tämäkin todennäköisesti kutkuttaa nauruhermoja.