Satoisa kirjasyksy odottaa! Keräsin jälleen kasan kiinnostavia kauno- ja tietokirjoja aikuisille. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä syksylle 2022.
Fantasiakirjoja
N. K. Jemisin: Kivinen taivas
Suom. Mika Kivimäki
Art House 2022
”Kuu on tulossa takaisin. Mitä se tuo tullessaan – ihmiskunnan tuhon vai jotain muuta, vielä kamalampaa – se kaikki riippuu kahdesta naisesta. Elämää suurempi kertomus huipentuu fantasiatrilogian päätösosassa!”
Olen lukenut Jemisinin trilogian ensimmäisen osan Viides vuodenaika, ja annoin sille täydet viisi tähteä. Sarjan kolmas osa on siis ehdottomasti lukujonossa. Kirjojen teemat ovat melko synkkiä, joten jos kaipaa kevyttä viihdettä, kannattaa kokeilla jotakin muuta.
Leigh Bardugo: Korppien kehä
Suom. Meri Kapari
Aula & Co 2022
”Ketterdam on vilkas kansainvälinen satamakaupunki, ja 17-vuotias Kaz Brekker osaa ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Kaupungin kylmimmälle toimijalle tarjoutuu tilaisuus keikkaan, joka voi tehdä hänestä joko hyvin rikkaan tai hyvin kuolleen. Kaz tarttuu tilaisuuteen ja värvää mukaan joukon tuttuja ja uusia rikoskumppaneita – kostonhimoisen vangin, rikkaan perheen karkulaisen, mestarikiipeilijän, tarkka-ampujan sekä grisha-vakoilijan.”
Korppien kehä on luokiteltu nuorten aikuisten kirjaksi, mutta veikkaan että se toimii aikuisillekin hyvin. Alkuteos on nimeltään Six of Crows, ja suomennoksen nimi on herättänyt hilpeyttä (crow on suomeksi varis).
Olivie Blake: Atlas 6
Suom. Meri Kapari
Aula & Co 2022
”Aleksandrian kirjasto paloi voidakseen syntyä uudestaan. Sitä valvoo medeialaisiksi kutsuttujen maagisten akateemikkojen piiri. Kymmenen vuoden välein siihen valitaan viisi uutta jäsentä, kuuden kokelaan joukosta. Tänä vuonna salaperäinen Atlas Blakely valitsee kokelaat. He kisaavat paremmuudesta tiedon, tieteen, taikuuden ja taistelulajien kentillä, liittoutuvat ja juonivat.”
Atlas Six -alkuteos on käsittääkseni ollut suosittu erityisesti Tiktokin kirjavideoissa, joten hienoa saada siitä suomennos.
Marko Leino: Unimaailman vangit
Otava 2022
”Adan äiti joutuu onnettomuuteen ja makaa sairaalassa tiedottomana. Isoäidin luona Ada oppii äidistään asioita, jotka johdattavat hänet salaisuuden äärelle. Mennyt ja tuleva peilautuvat toisiinsa, valveen ja unen raja hämärtyy. Pystyykö Ada löytämään tien äidin uneen ja auttamaan hänet takaisin hereillä odottavaan maailmaan?”
Kannen ja kuvauksen perusteella olisin veikannut tätä lastenkirjaksi, mutta Otava on luokitellut kirjan aikuisten puolelle ja kuvaa sitä ”koko perheen lukuromaaniksi”. Kiva!
Cyril Pedrosa & Roxanne Moreil: Kulta-aika
Suom. Saara Pääkkönen
WSOY 2022
”Ylistetyn Portugali-sarjakuvaromaanin tekijöiden moderni keskiaikataru, jonka poliittiset juonittelut tuovat mieleen Game of Thronesin. Kulta-aika kertoo Antreversin valtakunnasta, jossa kansa kärsii ja eliitti porskuttaa. Kruununprinsessa Tilda aikoo isänsä kuoltua muuttaa asiat, mutta pikkuveli kaappaa vallan ja ajaa Tildan maanpakoon. Alkaa suuri vapaustaistelu, jonka ytimessä on ikivanha myytti ihmiskunnan tasa-arvoisesta kulta-ajasta sekä kadonnut kirja, jolla on maailmaa mullistavat voimat…”
Luen aivan liian vähän sarjakuvia, mutta tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta fantasiasaagalta.
Scifi-kirjoja
Richard Powers: Hämmästys
Suom. Antero Tiittula
Gummerus 2022
”Yhdeksänvuotias Robin on herkkä ja älykäs lapsi, joka uppoutuu yksityiskohtaisiin, uhanalaisia eläimiä esittäviin maalauksiinsa. Robinin yksinhuoltajaisä Theo on astrobiologi. Helpottaakseen poikansa raivokohtauksia hän turvautuu tuttuun tiedemieheen. Kokeellisen menetelmän avulla Robinin on mahdollista harjoittaa omien tunteidensa säätelyä seuraamalla edesmenneen äitinsä dokumentoituja aivotoimintoja.”
Mielenkiintoinen asetelma!
Piia Leino: Aarteidesi aikakirjat
Kustantamo S&S 2022
”2020-luvulla toiveikkaat antavat jäädyttää kehonsa odottamaan aikaa, jolloin heidän sairautensa voidaan parantaa. Sata vuotta myöhemmin kuolema on yhä voittamaton, mutta kryoniikkayritys on keksinyt pakastetuille muuta käyttöä. Valittujen miljonäärien muistot on saatu ladattua koneille historioitsijoiden, elostelijoiden ja aarteenmetsästäjien koettaviksi.”
Vähän samankuuloinen idea kuin ylemmässä kirjassa, tosi kiinnostava!
Alastair Reynolds: Noidankehä
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2022
”Tutkimusryhmä jahtaa salaperäistä esinettä Itä-Euroopassa. Juuri kun he ovat saamassa esineen, tarina alkaa alusta. Sama ryhmä yrittää paikantaa mystistä esinettä ilmalaivalla Antaktikan yllä. Ryhmän lääkärillä on hämmentävä tunne kuin kaikki olisi tapahtunut aiemminkin. Juuri kun hän on aikeissa avata suunsa, tarina alkaa alusta. Nyt ryhmä on valtavalla aluksella metsästämässä kadonnutta sivilisaatiota.”
Kuulostaa tosiaan kummalliselta.
Andy Weir: Operaatio Ave Maria
Suom. Annukka Kolehmainen
Into Kustannus 2022
”Ryland Grace herää avaruusalukselta miljoonien kilometrien päässä kotoa. Seuranaan hänellä on vain kaksi ruumista. Ryland ei muista nimeään, saati miten on alukselle joutunut. Kun muisti pikkuhiljaa palaa, hän tajuaa tehtävänsä mahdottomuuden. Hänen on ratkaistava äärimmäisen vaikea tieteellinen arvoitus ja pysäytettävä vaara, joka uhkaa koko maapalloa. Ja hänen on tehtävä se yksin…”
Jihuu, uusi kirja Andy Weirilta! Hänen toista suomennettua kirjaansa Artemis en ole lukenut, mutta Yksin Marsissa on hyvä sekä kirjana että elokuvana.
Kansainvälisiä tähtiä
Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet
Suom. Marja Luoma & Sampsa Peltonen
Gummerus 2022
”Pariisissa asuva senegalilaiskirjailija Diégane kuulee 80 vuotta aiemmin julkaistusta romaanista, joka on kadonnut jäljettömiin julkaisua seuranneen skandaalin myötä. Mystisen kirjailijan kohtalo ei jätä Diéganea rauhaan. Jalanjäljet kulkevat Senegalissa, Ranskassa ja Argentiinassa ja risteävät kolonialismin, maailmansotien ja juutalaisvainojen jättämien syvien railojen kanssa.”
Senegalilaisen kirjailijan kirja olisi oiva lisä Maailman kirjat -haasteeseeni. Sarr on kahminut kasan ehdokkuuksia ranskalaisissa kirjallisuuspalkinnoissa ja voittanutkin yhden merkittävän.
Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu
Suom. Elina Salonen
Sitruuna Kustannus 2022
”Tyttö ja isoäiti tarrautuvat toisiinsa amerikkalaisten pommien sataessa heidän väliaikaisen suojansa ulkopuolella. Vanhempien paluuta odottaessa isoäiti päättää jakaa Huongille elämäntarinansa. Hän paljastaa tarkoin varjeltuja salaisuuksiaan ja antaa tytölle arvokkaita oppitunteja elämästä. Tytön ja isoäidin mukana pääsemme unohtumattomalle matkalle Vietnamin 1900-luvun historian läpi.”
Palkitun vietnamilaisen kirjailijan esikoisromaani, josta on tullut maailmanlaajuinen myyntimenestys.
Ane Riel: Tiima
Suom. Katriina Huttunen
Aula & Co 2022
”Alman aika ja muisti on loppumassa. Joka ilta hän muistaa kuitenkin vetää komean kaappikellonsa, ja rutiini pitää hänet hengissä. Sitten Alma näkee ikkunasta pienen pojan ja koiran. Muistisairas nainen ja poika ystävystyvät, ja Alman mieleen alkaa nouseta häilyviä muistoja kuolleesta aviomiehestä. Maagista realismia parhaimmillaan!”
Maagista realismia moninkertaisesti palkitulta tanskalaiselta kirjailijalta.
Viihdettä ja lukuromaaneja
Claire Alexander: Meredith, yksin
Suom. Oona Nyström
Otava 2022
”Meredith Maggs ei ole poistunut kodistaan 1214 päivään. Omasta mielestään hän ei kuitenkaan ole yksin… Hänellähän on kissansa Fred. Sadie-ystävä vierailee kun voi. Meredithillä on seuranaan palapelinsä, lempireseptinsä, suursuosikkinsa Emily Dickinsonin teokset, netissä toimiva tukiryhmä, Tescon ruokalähetti ja muistot. Mutta jokin on nyt muuttumassa. Hurmaava lukuromaani kaikille, jotka ovat viettäneet liikaa aikaa neljän seinän sisällä.”
Uskon että moni voi samaistua näihin tunnelmiin!
Kikuro Tsumura: Unelma helposta työstä
Suom. Raisa Porrasmaa
Into Kustannus 2022
”Nainen etsii työtä, johon olisi lyhyt työmatka ja jossa ei tarvitsisi ajatella. Hänen ensimmäinen pestinsä on valvontakamerakuvan tarkkaileminen, ja se osoittautuu varsin vaivalloiseksi tehtäväksi. Naisen vaihtaessa työstä toiseen saamme seurata mitä erikoisimpia työtehtäviä, kuten elämänohjeiden laatimista riisikeksipakkauksiin. Uuden työuran edetessä käy yhä selvemmäksi, että kenties nainen etsiikin helpon työn sijaan jotain paljon tärkeämpää.”
Palkitun japanilaisen kirjailijan kansainvälinen läpimurtoteos. Kirja on kuulemma Time-lehden 100 kirjan listalla, jotka jokaisen pitäisi lukea vuoden aikana.
Taylor Jenkins Reid: Juhlat Malibussa
Suom. Jaakko Kankaanpää & Riina Vuokko
Gummerus 2022
”Kesä 1983 päättyy Nina Rivan eeppisiin bileisiin Malibun paratiisirannan huvilalla. Sinä iltana kaikki haluavat olla Rivan kuuluisan sisarusparven lähipiiriä.
Villin juhlayön aikana Ninan, Jayn, Hudin ja Kitin elämä kuitenkin muuttuu peruuttamattomasti.”
Alkuteos Malibu Rising on näkynyt tiuhaan tahtiin kirjasomessa, samoin kuin muutkin Taylor Jenkins Reidin kirjat. Kustantamon mukaan tämä on ”täydellinen beach read”, ja ainakin kannen perusteella vaikuttaa siltä.
Annie Darling: Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa
Suom. Saara Pääkkönen
Tammi 2022
”Verity Love on oikein tyytyväinen elämäänsä sinkkuna. Vapaa-aikansa hän viettää Jane Austenin romaanit seuranaan, ja sokkotreffit hän välttää keksimänsä poikaystävän avulla. Kun huijaus on lähellä paljastua, Verity joutuu improvisoimaan ja esittelee tuntemattoman miehen poikaystävänään. Päätös ajaa hänen hallitun elämänsä kaaokseen: uusi valepoikaystävä nimittäin sattuu itse olemaan valetyttöystävän tarpeessa…”
Täytyyhän jokaisessa tärppilistassa olla vähintään yksi kirjakaupoista kertova romaani. Myönnän, että nostin tämän listalle lähinnä nimen takia. Kirja on itsenäinen jatko-osa Pieni kirjakauppa Bloomsburyssa -teokselle.
Emma Hamberg: Je m’appelle Agneta
WSOY 2022
”Agneta on 49-vuotias ja tuntee itsensä näkymättömäksi. Kotoa muuttaneet lapset ovat yhteydessä vain kun tarvitsevat rahaa, työkaverit eivät edes näe häntä. Agnetan mies Magnus bongaa lintuja ja ui pitkiä matkoja. Hänen mielestään ruumis on temppeli, eikä temppeli tarvitse punaviiniä tai juustoja. Kun Agneta huomaa lehdessä ilmoituksen, jossa haetaan ruotsinkielistä apulaista Ranskaan, hän lähtee matkaan kaikkien (myös itsensä) yllätykseksi.”
Viihdekirjan päähenkilönä on vaihteeksi keski-ikäinen nainen. Onpas romaanilla haastava nimi suomeksikin!
Historiallisia romaaneja
Lizzie Pook: Helmenkalastajan tytär
Suom. Timo Korppi
Bazar 2022
”Läntinen Australia vuonna 1886. Kuukausien mittaisen merimatkan jälkeen yksinäinen troolari saapuu Bannin Bayn satamaan. Nuori Eliza Brightwell perheineen tähyää uutta ja vierasta maata, jonka ankara luonto kuiskailee lupauksia merenpohjassa odottavista helmiaarteista. Kymmenen vuotta myöhemmin Elizan isä katoaa epämääräisissä olosuhteissa. Kyläläisten huhut maalaavat pelottavia kuvia murhasta, ja kadonneen isän kohtalo jää sisukkaan Elizan selvitettäväksi.”
Tässä on erityisen ihana kansi!
Natalie Jenner: Bloomsburyn naiset
Suom. Jänis Louhivuori
Minerva 2022
”Kunnianarvoisa Bloomsbury Books -kirjakauppa on jo vuosisadan pitänyt pintansa muutoksia vastaan. 50-luku on kuitenkin suurten muutosten aikaa myös kirjamaailmassa. Tämä ei jää huomaamatta kaupassa työskenteleviltä naisilta, joilla on aivan omat suunnitelmansa niin Bloomsburyn kuin oman elämänsäkin suhteen. Edellisen menestysromaaninsa Jane Austenin talo tavoin Jenner punoo tarinaan myös tosielämän kirjallisia hahmoja.”
Sainpas listalle toisenkin kirjakauppakirjan.
Paula Nivukoski: Kerran valo katoaa
Otava 2022
”Kertun ja Johanneksen rakkaus syttyy kirjeissä rintaman ja kotirintaman välillä. Vihkiloma, kevyen kesähelman hulmahdus jokirannassa, kolme kiihkeää yötä. Mutta sota ei säästä surulta. Kerttu kaipaa myös isää, joka lähti kauan sitten Amerikkaan eikä palannut. Kun viimeisenä sotakesänä Koskiluhdan tilalle tuodaan töihin venäläisiä sotavankeja, herää Kertun sydämessä kipeä kaipuu.”
En ole lukenut yhtään teosta Nivukoskelta, mutta niitä on kehuttu paljon.
Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat
Teos 2022
”Romaanin keskiössä on Finnsin kansanopisto, jonka perustaminen on jo itsessään suuri voitto. Lundberg kuvaa kolmen pariskunnan elämää kolmen sukupolven ajan – Vaasan palosta elokuussa 1852 Krimin sodan kautta 1920-luvun lopulle – lukutaidottomuudesta tyttökoulujen ja yliopistojen kautta pakkomielteiseen koulupelkoon.”
En olisi todennäköisesti nostanut tätä pelkän kuvaustekstin perusteella, mutta Lundbergin Finlandia-palkittu romaani Jää oli minulle viiden tähden kirja.
Emma Donoghue: Ihme
Suom. Einari Aaltonen
Tammi 2022
”11-vuotias Anna väittää elävänsä pelkällä taivaan mannalla. Kuukausia syömättä ollut tyttö on julistettu ihmeeksi, jota turistit parveilevat katsomassa. Epäilijöiden vaimentamiseksi häntä vahtimaan palkataan sairaanhoitaja Lib. Karski Lib on varma, että Anna on huijari, mutta sitten hän alkaa epäröidä. Viktoriaanisten anoreksiatapausten innoittama trilleri on tähtikirjailija Donoghuen taidonnäyte, josta kuvattu Netflix-sarja ilmestyy 2022.”
Kuulostaa kiinnostavalta. Ja tv-sarjakin tulossa!
Kristiina Vuori: Kesytön liekki
Tammi 2022
”Romanttinen mysteeriromaani 1600-luvulta Fiskarsin ja Mustion ruukkien alkuajoista. Kevään 1656 tulipaloyönä nuoren Maria Thorwösten elämä muuttuu. Tuli polttaa merkkinsä hänen selkäänsä ja mieleensä. Nuori Maria etsii tulipalojen sytyttäjää. Entä kuka taltuttaisi liekin Marian sydämestä?”
En ole vielä(kään) lukenut yhtään Kristiina Vuoren romaania, mutta uskon että tykkäisin.
Johanna Valkama: Kuningatarlaiva
Otava 2022
”Purjehdi 1600-luvun tervantuoksuiseen pohjolaan, joka tulvii viikinkiajan myyttejä, vanhaa taikauskoa ja uuden ajan ideologiaa! Porvarileski Susanna Katariina Weck on nuijasodan myllerrysten jälkeen pystyttänyt kauppaverkoston valtakunnan pääkaupunkiin.”
Johanna Valkaman esikoisteos Itämeren Auri sai minulta täydet viisi tähteä. Kuningatarlaiva on jatkoa vuonna 2021 ilmestyneelle Katariinanpyörälle.
Lauren Groff: Mestarinna
Suom. Tero Valkonen
Kustannus S&S 2022
”Seitsemäntoistavuotias Marie, orvoksi jäänyt, naissoturien ja -ristiretkeläisten jälkeläinen, liian karkea, liian kulmikas hoviin, joutuu kuningatar Eleonoora Akvitanialaisen epäsuosioon. Hänet lähetetään Englantiin syrjäiseen nunnaluostariin: ehkäpä hänen luku- ja kirjoitustaitonsa ovat hyödyksi. Vähitellen Marie sopeutuu ja löytää luovuudelleen kanavan luostariyhteisön arkisen aherruksen keskellä: hän johdattaa luostarinsa ennenkokemattomaan kukoistukseen jumalallisten ilmestystensä ja lujan tahtonsa voimalla.”
Kuulostaapa kiinnostavalta! Tykkään kirjan mahtipontisesta nimestä.
Dekkareita ja mysteereitä
Anders de la Motte & Måns Nilsson: Kuolema asuntonäytössä
Suom. Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2022
”Eräänä aurinkoisena kesäkuun sunnuntaina asunnonvälittäjä Jessie Anderson löydetään kuolleena Österlenin kesäparatiisista.Tutkintaan vedetään mukaan vähän törppö komisario Peter Vinston, vaikka hän on paikalla vain vierailemassa. Avukseen Vinston saa paikallisen rikoskonstaapelin Tove Espingin, joka on kokematon mutta kunnianhimoinen.”
Kirja aloittaa Kesäparatiisin murhat -dekkarisarjan. Minut saa aina sekaisin sillä, että sarjan nimi on kannessa isommalla kuin kirjan nimi.
S. J. Bennett: Kolme koiraa haudattuna
Suom. Maria Lyytinen
WSOY 2022
”Miss Marple kohtaa The Crown -sarjan! Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa kuningatar Elisabet ei todellakaan kaipaa lisää harmeja. Mutta kun 1960-luvulla hänelle lahjoitettu merellinen maalaus ilmestyy yllättäen laivaston näyttelyyn, hän tajuaa että jotakin hämärää on tekeillä. Sitten palatsin uima-altaasta löytyy ruumis.”
Kuningatar Elisabet ratkoo murhia! Mikä mainio konsepti. En ole vielä lukenut ensimmäistä osaa Windsorin solmu, mutta se on listalla.
Kari Häkämies & Rosa Meriläinen: Epäpyhä liitto
Teos 2022
”Freelance-toimittaja Timo Ruuti seuraa ympäristöaktivistien mielenosoitusta energiayhtiö Podex Powerin pääkonttorilla Keilaniemessä. Hänen tyttärensä ei ole mielenosoittajien joukossa; toiminta on tälle liian kesyä. Samassa Ruudin puhelimeen kilahtaa viesti tuntemattomasta numerosta: ylihuomisessa yhtiökokouksessa Podex Powerin hallituksessa tapahtuisi kummia. Muutamia päiviä myöhemmin yhtiön toimitusjohtaja löytyy Kaivopuistosta ammuttuna. Pyörätuolilla liikkuva rikostutkija Sara Silas saa kunnon haasteen.”
Yritysmaailmaan sijoittuvia ekotrillereitä ei ole juuri tullut luettua.
Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen
Suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2022
”Lykke Andersen on kustannustoimittaja, kirjailijan vaimo, äiti ja hyväsydäminen ihminen, joka ei vahingoittaisi kärpästäkään. Nyt häntä epäillään murhasta. Mitä on tapahtunut Lykken perheen idyllisillä merenrantatiluksilla? Onko verityöllä jotakin tekemistä kahdeksan vuoden takaisen rikostutkinnan kanssa?”
Kustannustoimittaja mainittu, kiinnostaa!
Ragnar Jónasson: Lumisokea
Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen
Tammi 2022
”Lumisokea on nerokas suljetun tilan mysteeri, jossa lukittujen ovien tilalla on lumen vangiksi jäänyt kylä. Ari Thor etsii murhaajaa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa, mutta kukaan ei luota kehenkään. Lumisokea aloittaa Ari Thor -sarjan, joka teki Ragnar Jónassonista tähden.”
Jos islantilainen dekkari kiinnostaa, kokeile tätä.
Max Seeck: Loukko
Tammi 2022
”Yksinäinen saari. Joka yö kello kaksi laiturille ilmestyy sinitakkinen tyttö. Jokainen joka uskaltaa lähestyä häntä, kuolee. Jessica Niemi on jälleen karmivan mysteerin äärellä.”
Max Seeck osaa rakentaa vetäviä psykologisia trillereitä. Tämä on Jessica Niemi -sarjan neljäs osa, ja yllättäen olen jopa lukenut kaikki kolme aiempaa.
Tana French: Ilmetty
Suom. Natasha Vilokkinen
WSOY 2022
”Cassie Maddox on jättänyt työt murharyhmässä ja siirtynyt perheväkivaltayksikköön. Sitten puhelin soi ja hänet kutsutaan murhapaikalle. Edessä on järkytys: uhri on kuin ilmetty Cassie. Nimikin on sama, jota Cassie käytti vuosia sitten peitetehtävässä. Kun murharyhmä tarvitsee kipeästi apua, Cassieta kutsuu uusi peitetehtävä: hänen on tekeydyttävä uhriksi ja houkuteltava murhaaja esiin.”
Kirja on dekkarisarjan toinen osa, enkä ole lukenut ensimmäistä, mutta asetelma on kiinnostava.
Alexandra Benedict: Joulun murhapeli
Suom. Kaisa Sivenius
Otava 2022
”Lily Armitagen ei ollut tarkoitus palata sukukartanoon, jossa hänen äitinsä kuoli 21 joulua sitten. Lilyn täti kuitenkin kutsuu hänet osallistumaan suvun vuotuiseen jouluperinteeseen. Haasteena on ratkaista 12 arvoitusta ja löytää 12 avainta – ja tänä vuonna pelin voittaja tulee perimään koko kartanon. Kun lumimyrsky katkoo yhteydet ulkomaailmaan, Lily tajuaa, että tänä jouluna hän joutuu pelaamaan henkensä edestä.”
Vähän erilainen jouluteemainen mysteeri, kuulostaa todella mielenkiintoiselta!
Tiffany D. Jackson: Rajaton
Suom. Peikko Pitkänen
Karisto 2022
”Legendaarinen R&B-tähti Korey Fields bongaa koe-esiintymisessä Enchantedin, nuoren laulajanalun, ja tytön unelma tähteydestä lähtee liitoon. Enchanted on Koreyn luksuselämän lumoissa, mutta pian unelma muuttuu painajaiseksi. Kun Enchanted herää kädet veren peitossa, Korey on kuollut ja poliisi koputtaa oven takana. Kuka tappoi Korey Fieldsin?”
Kirja on luokiteltu nuorten aikuisten kirjaksi, mutta Kariston katalogissa se oli aikuisten osastolla. Sopii varmasti molemmille!
Jännityskirjoja
Clare Mackintosh: Tummat vedet
Suom. Päivi Pouttu-Delière
Gummerus 2022
”Rhys Lloydin vapaa-ajanasunto Mirror Laken rannalla on uudenvuodenaattona täynnä vieraita ja samppanja virtaa. Kaikki eivät kuitenkaan ole paikalla nauttiakseen. Vuoden vaihtuessa Rhys on jo kuollut. Seuraavana aamuna hänen ruumiinsa löytyy järvestä, jonka halki kulkee Englannin ja Walesin raja. Etsivä Ffion Morganilla on paitsi krapula, myös epäiltyinä niin kaikki kyläläiset kuin lomavieraat.”
Luin Clare Mackintoshilta lentokonetrillerin Panttivanki ja tykkäsin kovasti. Sopivan jännittävää mutta ei väkivallalla mässäilyä.
Stephen King: Myöhemmin
Suom. Ilkka Rekiaro
Tammi 2022
”Jamiella ja hänen yksinhuoltajaäidillään on salaisuus: Jamie pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Kyky on erityisen hyödyllinen siksi, että kuolleet eivät valehtele. Mutta se myös saattaa hänet vaaraan. Kun äidin poliisiystävä sitten tarvitsee apua räjähdysherkän rikoksen selvittämiseen, Jamie tajuaa, että hänen kyvyllään on hintansa.”
Tunnustan, että en ole lukenut yhtään Stephen Kingin teosta. Tämän on kehuttu olevan ”juuri sitä tarinankerrontaa, joka teki Kingistä legendan” Hohdon tyyliin.
Julie Clark: Viimeinen lähtö
Suom. Päivi Paju
Minerva 2022
”Kaksi epätoivoista naista vaihtaa lentolippujaan paetakseen omasta elämästään. Sitten toinen kone putoaa. Pulssia kiihdyttävä trilleri silmänräpäyksessä tehdystä päätöksestä, joka muuttaa kaiken.”
En tiedä mikä lentokonetrillereissä viehättää, mutta lisätään tämäkin listalle.
Liu Cixin: Pallosalama
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2022
”Kun rajuilman synnyttämä pallosalama polttaa Chenin vanhemmat tuhkaksi hänen silmiensä edessä, hän ottaa elämäntehtäväkseen selvittää tämän arvaamattoman ja tappavan luonnonilmiön salaisuuden. Jahti vie Chenin myrskyisille vuorenrinteille, uutta teknologiaa kehittävään armeijan aselaboratorioon ja hylättyyn neuvostotukikohtaan keskelle kylmintä Siperiaa. Kiehtova kertomus pakkomielteestä, tieteellisestä tutkimuksesta ja sodankäynnistä.”
Kiinalaisen menestyskirjailijan uusi scifijännäri. En ole lukenut Kolmen kappaleen probleemaa tai sen jatko-osia, mutta tämän pitäisi olla itsenäinen teos.
Nicholas Binge: Nousu
Suom. Laura Kataja
Bazar 2022
”Scifiä ja kauhua yhdistelevä jännityskirja vie kohtalokkaalle retkelle mystisen vuoren huipulle. Kirjeet kuvaavat salaperäisen sotilaallisen ryhmän kokoaman retkikunnan matkaa kohti selittämätöntä ilmiötä: kymmeniä kilometrejä korkeaa vuorta, joka nousi kuin tyhjästä keskelle Tyyntä valtamerta. Vuorta, jolla aika ei käyttäytynyt kuin maan kamaralla ja jota vain hetki sitten ei ollut olemassa. Kohti huippua matkatessaan retkikunta teki myös pelottavan havainnon: he eivät olleet vuorella yksin.”
Tässäkin kirjassa on vahvat tieteiskirjallisuusvibat. Goodreadsin mukaan alkuteos ilmestyy vasta 2023 ja sillä on silti yksitoista viiden tähden arviota, yksi kirjailijalta itseltään. Hmm…
Henkilötarinoita
Maria Pettersson: Suomen historian jännät naiset
Atena 2022
”Kukkotappeluja järjestänyt viinatehtailija, poliitikkoja ohjeistanut selvänäkijä, heimosotaretkeen osallistunut sirkustaiteilija – nyt tutustutaan Suomen historian jänniin naisiin! Huippusuositun Historian jännien naisten sisarteos esittelee kotimaan kiinnostavia naishahmoja, jotka ovat jääneet historiankirjoituksen marginaaliin.”
Jatkoa supersuositulle Historian jännät naiset -kirjalle.
Pekka Valtonen: Naisia valtaistuimella
Gaudeamus 2022
”Naisia toimi 1400-luvulta 1700-luvulle hallitsijoina lähes kaikkialla Euroopassa. Naisia valtaistuimella lähtee yhdentoista suvereenin naishallitsijan mukaan aikamatkalle heidän hoveihinsa.”
Lisää historian jänniä naisia, tällä kertaa Euroopan hoveista.
Edith Eger: Auschwitzin tanssija
Suom. Kirsimarja Tielinen
Into Kustannus 2022
”Edith Eger joutui kuusitoistavuotiaana perheinensä Auschwitzin keskitysleirille. Vanhempiensa kuoleman jälkeen Eger joutui tanssimaan Josef Mengelelle selviytyäkseen hengissä. Kun vangit vihdoin vapautettiin vuonna 1945, Eger löytyi ruumiskasasta, juuri ja juuri elossa. Sodan jälkeen hän pakeni Yhdysvaltoihin ja opiskeli psykologian tohtoriksi. Eger auttoi potilaitaan käsittelemään traumojaan samalla, kun hän kamppaili omien muistojensa kanssa.”
”Auschwitzin se ja se”-kirjoja on ilmestynyt viime vuosina melkoiset määrät, mutta tämä tositarina kiinnostaa.
Claudine Monteil: Marie Curie ja tyttäret
Suom. Tuuli Purola
Minerva 2022
”Marie Curien ja hänen tyttäriensä Irènen ja Èven tarina ei ole vain kertomus kemian ja fysiikan suurista edistysaskelista. Ennen kaikkea se on vangitsevasti kirjoitettu tietokirja aivan erityislaatuisesta perheestä ja myös olennainen pala feminismin ja tasa-arvon historiaa.”
En muista juurikaan lukeneeni Marie Curiesta, vaikka hänellä onkin tärkeä rooli tieteen historiassa.
Historiakirjoja
Minna Silver: Tutankhamonin salaisuudet
Gaudeamus 2022
”Tutankhamonin salaisuudet astuu nuoren faaraon elämään ja aikaan arkeologin näkökulmasta. Haudasta löytyviä johtolankoja seuraten arkeologi ryhtyy salapoliisityöhön avatakseen niin yksilön kuin hänen yhteiskuntansakin historiaa. Uudet tutkimusmenetelmät paljastavat yhä uutta tietoa muinaisten egyptiläisten elämästä, tavoista ja uskomuksista.”
Egyptin historia on kiinnostanut lapsesta saakka, joten pitihän tämä lisätä listalle.
Ari Saastamoinen: Lautapelien historia
Gaudeamus 2022
”Jo muinaiset sumerilaiset… pelasivat lautapelejä! Lautapelien historia etsii vastauksia siihen, minkälaisia lautapelejä on pelattu, ketkä niitä ovat pelanneet ja miksi niitä on pelattu – ja pelataan edelleen.”
Aiemmin lukemani Mikko Saaren Löydä lautapelit opastaa nykypelien ja klassikoiden saloihin, mutta tästä saisi vähän laajempaa historiallista näkökulmaa aiheeseen.
Richard Firth-Godbehere: Tunteiden maailmanhistoria
Suom. Tapani Kilpeläinen
Bazar 2022
”Tunteet ovat olleet mukana kaikissa historian käännekohdissa, ja ne ovat muokanneet maailmaa aivan samalla tavalla kuin teknologia ja politiikka. Muun muassa Rooman valtakunnan tuho, noitavainot, tieteellinen vallankumous ja maailmansodat voidaan ymmärtää paremmin, kun niitä tarkastellaan oman aikakautensa vallitsevien tunnetilojen näkökulmasta. Richard Firth-Godbehere yhdistää tässä kirjassa psykologiaa, neurotiedettä, filosofiaa, taidehistoriaa ja uskontotiedettä.”
Olen lukenut muun muassa kissojen historiasta ja ruoan historiasta, joten miksei myös tunteiden. Tässä tuntuu yhdistyvän monta kiinnostavaa alaa.
Ulla Koskinen: Soturiaatelin aika Suomessa – Arvid Tawastin perheen elämä 1500 -luvulla
Into Kustannus 2022
”Tawastin aatelisperhe nautti muun Suomen aatelin tavoin 1500-luvun jälkipuoliskolla lyhyttä kukoistuskautta, kunnes kaikki romahti vuonna 1599. Soturiaatelin aika Suomessa vie lukijan kivilinnojen uhkeisiin puitteisiin, joihin kuuluivat satapäinen palvelijakunta, silkkiä ja samettia, juhlia, viiniä ja tanssia.”
1500-luvun suomalaisia käsitteleviä teoksia ei taida olla ihan hirvittäviä määriä. Olen itse lukenut vain kirjan Ebba, kuningattaren sisar.
Pasi Ihalainen & Heli Valtonen (toim.): Sanat siltana menneeseen
Gaudeamus 2022
”Menneisyyden kirjallisia lähteitä tulkitessaan historiantutkija on aina tekemisissä kielen kanssa. Sanat eivät silti ole yksiselitteisiä. Sanat siltana menneeseen tarjoaa havainnollisen johdatuksen historiantutkimuksen kielellisiin menetelmiin, kuten diskurssianalyysiin, käsitehistoriaan ja kontekstoivaan aatehistoriaan.”
Oo, kielitieteen ja historian yhdistelmä kiinnostaa! Väännän parhaillaan gradua, joten diskurssianalyysi on tullut tutuksi.
Yhteiskunnallisia tietokirjoja
Brian Klaas: Paha valta
Suom. Aura Nurmi
Atena 2022
”Päätyykö politiikan huipulle pelkästään valehtelijoita? Miksi narsistit saavat parempaa palkkaa kuin muut? Entä jos sinä olisit yksinvaltias, pystyisitkö vastustamaan kiusausta ryövätä valtion kassa tai heittää vastustajasi tyrmään?”
Ajankohtaisia kysymyksiä!
Tiina Pollari: Raha ja rakkaus
Minerva 2022
”Vahtiiko puolisosi rahankäyttöäsi? Tekeekö hän yksin päätökset raha-asioista? Joudutko pyytämään rahaa perheen perushankintoihin? Kun parisuhteessa toinen pitelee yksin kodin kukkaronnyörejä, maksattaa kumppanillaan kaiken tai painostaa ottamaan velkaa, on kyse taloudellisesta väkivallasta.”
Raha ja rakkaus on mielenkiintoinen yhdistelmä, eikä taloudellisesta väkivallasta taida olla kirjoitettu kovin paljoa suomeksi.
Karo Hämäläinen: Rikos ja rahastus
WSOY 2022
”Suurimmat sijoitushuijaukset meillä ja maailmalla. Taloustoimittaja Karo Hämäläinen kutoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista kutkuttavia trillereitä. Hän etsii vastausta siihen, mikä saa hyväuskoiset kansalaiset haksahtamaan kerta toisensa jälkeen WinCapitan kaltaisiin ponzi-huijauksiin, itsensä Charles Ponzin 1900-luvun alussa tekemiä petoksia unohtamatta. Mikä huijareita ajaa ja miten heidän valheensa on saanut elää niin pitkään?”
Hyvin kirjoitetut tosielämän trillerit kiinnostavat aina.
Katleena Kortesuo: Journalismin kuolema
Tammi 2022
”Journalismin tarkoitus on levittää puolueetonta tietoa. Medialla on kuitenkin meneillään identiteettikriisi. Perinteisen neutraalin journalismin haastajiksi ovat nousseet muun muassa ratkaisukeskeisyys ja tarinakeskeisyys. Samalla median alkuperäinen tarkoitus – objektiivisuus, puolueettomuus ja neutraalius – on mennyt pesuveden mukana.”
Erittäin ajankohtainen ja mielenkiintoinen aihe! Tämä kirja on tullut monesti vastaan LinkedInissä ja Kortesuon blogissa.
Peter Frankopan: Uudet silkkitiet
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2022
”Aasian silkkitiet ovat heränneet uuteen kukoistukseen. Peter Frankopan jatkaa Silkkitiet-menestyskirjan teemoja historiasta tulevaisuuteen. Teos vie silmiä avaavalle matkalle Kiinan valtavista kauppahankkeista ja Keski-Aasian maiden noususta Turkin ja Venäjän uuteen rooliin maailmassa.”
Nostin Silkkitiet viime syksyn kirjatärppeihini, mutta kyseessä on sellainen järkäle, etten ole ehtinyt lukea sitä. Aiheesta kiinnostuneille on tarjolla jatkoa.
Pälvi Rantala: Valvojat – tutkimusmatka unettomuuden historiaan
Avain 2022
”Tämä teos avaa näkökulmia unettomuuteen ristiriitaisena ilmiönä ja johdattaa lukijan tutkimusmatkalle unettomuuden ja valvomisen kulttuurihistoriaan. Unettomuutta tarkastellaan kirjassa yksityisenä ja ruumiillisena kokemuksena mutta myös historiallisena, kulttuurisena ja sosiaalisena ilmiönä.”
Viime vuosina unesta on kirjoitettu paljon, ja itsekin luin tietokirjan Miksi nukumme. Unettomuuteen keskittyvään kirjaan en ole kuitenkaan aiemmin törmännyt.
Daniel Rydén: Maailman suurin hämäys
Suom. Virpi Vainikainen
Atena 2022
”Lontoon trendikkäin ravintola oli olemassa vain netin arvosteluissa. Taidekauppias joutui todistamaan olevansa väärentäjä, jotta häntä ei tuomittaisi natsiyhteistyöstä. Huippuviihdyttävä kirja kertoo 30 hämmästyttävää tarinaa.”
Alkuteos ei ole saanut huikeita arvioita Goodreadsissa, mutta eriskummalliset tarinat kiinnostavat.
Harri Virtanen: Trauma ja luonto — eli kuinka selviytyä ekoahdistuksesta
SKS Kirjat 2022
”Terapeutti Harri Virtanen halusi selvittää, miksi hänen sukupolvensa mieluummin antaa planeetan tuhoutua kuin muuttaa ruokavaliotaan. Mitä on hyvä elämä ja miksi muutos tuntuu niin ahdistavalta? Luonnosta eriytyminen tarjoaa syitä, ekopsykologia vastauksia.”
Ekopsykologia on meikäläiselle ihan tuntematon tieteenala. Yllä oleva katalogista napattu teksti on paljon raflaavampi ja kiinnostavampi kuin kirjan varsinainen kuvausteksti kustantajan nettisivuilla.
Psykologiaa ja hyvinvointia
Nedra Glover Tawwab: Vedä rajat
Suom. Lauri Sallamo & Heidi Tihveräinen
Gummerus 2022
”Meistä jokainen tarvitsee terveitä rajoja: tiedämme, että niiden avulla tasapainotetaan työtä ja vapaa-aikaa, tullaan toimeen hankalien tyyppien kanssa ja parannetaan läheisiä ihmissuhteita. Mutta mitä ’terveet rajat’ oikeastaan tarkoittavat? Miten onnistua ilmaisemaan omia tarpeitaan, sanomaan ’ei’ ja olemaan jämäkkä loukkaamatta toisia?”
Hyviä kysymyksiä.
Julie Smith: Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin?
Suom. Susanna Hirvikorpi
WSOY 2022
”Kansainvälinen bestseller – mielen taitojen työkalupakki. Psykologi Julie Smith esittelee parhaimmat ja toimivimmat keinot käsitellä arjessa mieltä kuormittavia hankalia tilanteita. Hän opastaa konkreettisin harjoituksin muun muassa stressin, itsekritiikin ja alakulon käsittelyä.”
Tämä taitaa käsitellä aika laajasti erilaisia aiheita, mutta kuulostaa helposti lähestyttävältä oppaalta.
Katri Ylinen: Aamu ilman darraa
Into Kustannus 2022
”2020-luvun tyypillinen alkoholisti ei ilmesty duuniin viinanhajuisena. Aikamme tyypillisin alkoholiongelmainen saattaa hyvinkin olla se vähän väsynyt kollega, joka hoitaa käsittelemätöntä burnoutiaan viinillä. Katri Ylinen jätti alkoholin 2019 ja kirjoitti kokemuksestaan selviämisoppaan.”
Olen aiemmin lukenut Ani Kellomäen Tiedostavan siemailun taidon samaan aiheeseen liittyen. Tämän kirjan esittelyvideo Tiktokissa on ehkä parhaita, joita on tullut vastaan.
Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille
S&S Kustannus 2022
”Miksi läskinä eläminen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Millaista on, kun edes hammaslääkärillä ei voi käydä saamatta laihdutusohjeita? Miksi painoindeksi pitäisi poistaa maailmasta? Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita ryydittävät raivo ja huumori.”
Tämä kirja tuli minulle vastaan alun perin Omaheimon Instagram-videossa (tai Tiktokista sekin alun perin). Todellakin kiinnostaa!
Työelämää ja alansa ammattilaisia
Ursula Vala: Kuoleman monet kasvot – Totuus oikeuslääkärin työstä
Into Kustannus 2022
”Kuoleman monet kasvot kuvaa oikeuslääkärin työn arkipäivää, kuolinsyitä ja ihmisruumiin kummallisuuksia. Oikeuslääkärin tärkein työtehtävä on vainajan kuolemansyyn selvittäminen. Aina syy ei ole löydettävissä, ja välillä se yllättää kokeneenkin oikeuslääkärin.”
Kotimainen vastine Richard Shepherdin Epäluonnollisille syille. Tämä tuli alun perin tutuksi Hesarin henkilöhaastattelun kautta. Kirja on ilmestynyt jo toukokuussa, mutta lisään sen silti listalle koska ei ehtinyt mukaan kevään tärppeihin.
Richard Shepherd: Kuoleman seitsemän ikää
Suom. Veli-Pekka Ketola
WSOY 2022
”Epäluonnolliset syyt -kirjan kirjoittaja käy läpi ihmisen elämänkaaren arvoituksellisten kuolemantapausten kautta. Oikeuspatologi Richard Shepherd on viettänyt elämänsä kuolleiden parissa. Kirjassaan hän kertoo 24:stä itseään ja kollegoitaan askarruttaneesta ruumiinavauksesta, jotka luotaavat ihmiselämää vauva-ajasta vanhuuteen.”
Ja jatko-osa Epäluonnollisille syille. Alkuteos on saanut huimat yli 4,4 arviot Goodreadsissa.
Julia Korkman: Muistin varassa – Oikeusprosessi ja totuus
S&S Kustannus 2022
”Todistajan muistikuvat voivat olla oikeusprosessin keskeisin todiste. Muisti on kuitenkin luonteeltaan muovautuva, oikukas ja joskus suorastaan epäluotettava. Miksi muistamme tapahtumat ja yksityiskohdat niin eri tavoin? Mikä olisi paras tapa saada mahdollisimman luotettava todistajanlausunto? Voidaanko oikeudenkäynnin lopputulos ratkaista muistikuvan varassa? Oikeuspsykologi Julia Korkman vastaa kysymyksiin mukaansatempaavasti.”
Oikeuslääkärit ovat kirjoittaneet useita kirjoja, mutta oikeuspsykologien teoksia ei ole tullut aiemmin vastaan.
Carla Valentine: Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin
Suom. Juuso Arvassalo
Minerva 2022
”Carla Valentine osoittaa miten hyvin Agatha Christie oli ajan hermolla, olipa sitten kyse toksikologiasta, sormenjälkitutkimuksesta, käsiala-analyysistä, ballistiikasta, verijälkitutkimuksesta tai ruumiinavauksesta. Kirja kertoo, miltä murharouvan punomat juonet näyttävät modernin oikeuslääketieteen valossa”.
Oikean elämän rikostutkintaa sovellettuna rikosromaaneihin, nyt on täydellinen yhdistelmä!
Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin
Tammi 2022
”Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi valottaa vakavia rikos- ja onnettomuustapauksia poliisin näkökulmasta. Miten tutkinta eteni, miten ratkaisu löytyi? Mikä rikokseen johti, ja millaiset olivat seuraukset? Hän on ollut mukana Thaimaan tsunamin, Turun terrori-iskun, Hyvinkään ammuskelun, Porvoon ja Tampereen poliisien murhayritysten ja Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkinnassa.”
Kotimainen tietokirja true crimen ystäville.
Maija Liuhto: Toimittajana Kabulissa
WSOY 2022
”Kun Maija Liuhto saapui Afganistaniin kuusi vuotta sitten, hän pelkäsi tehneensä kohtalokkaan virheen. Silti hän alkoi raportoida maasta, jolle ei enää jaksettu antaa paljon huomiota lännessä. Toimittajana Kabulissa vie lukijan keskelle Afganistanin vaarallisia poliittisia kiemuroita, uskonsotureiden olohuoneita ja pommi-iskujen jälkimaininkeja.”
Olen aiemmin lukenut toimittaja Rauli Virtasen Reissukirjan sekä useita yksin matkustavien naisten matkakertomuksia, joten tämäkin kiinnostaa.
Rosanna Marila & Sanna Wallenius: Lisää liksaa! Itsensätyöllistäjän tsemppikirja parempiin palkkioihin
Alma Talent 2022
”Tunne arvosi ja tienaa paremmin, yrittäjä! Kirja kertoo kahden tietotyöläisen värikkään matkan palkansaajista yksinyrittäjiksi. Se opastaa käytännön esimerkein, kuinka myyt ja markkinoit palvelujasi tuottavammin ja opit pitämään puoliasi palkkioneuvotteluissa.”
Tämä tietokirja on tullut useasti vastaan LinkedInissä, ja näin yksinyrittäjänä aihe tietenkin koskettaa.
Tuomas Kaseva, Reetta Räty & Olli Seuri (toim.): Feature! Kirjoittamisen mestarikurssi
Teos 2022
”Hyvän tekstin tunnistaa heti. Tekee mieli puhua kaikille: luitko jo sen jutun, jossa… Miten sellainen teksti kirjoitetaan? Kirja auttaa jokaista kirjoittajaa nousemaan uudelle tasolle. Featurejournalismin opeilla teet teksteistäsi syvällisiä ja silmiä avaavia – sellaisia, jotka leviävät kehujen kera somessa tai keikkuvat luetuimpien listoilla.”
Jes! Tästä on varmasti apua meille sisällöntuottajille ja ammatikseen kirjoittaville, vaikka ei olisikaan toimittaja.
Maiju Talvisto: Backstagella
Reuna 2022
”Uutuuskirja raottaa esirippua Flow Festivalin ja Pori Jazzin tapaisten musiikkialan suurtuotantojen kulisseihin. Mitä artisti toivoo riderissaan ja miten toiveet toteutetaan? Luovien alojen projektiluontoinen työtapa, arvojohtaminen, musiikkialan eettinen ohjeisto ja työssä jaksaminen ovat kirjan keskeisiä teemoja. Lukija saa vastauksen myös siihen, kätkeytyykö artistituottajan arkeen glamouria ja millaista osaamista työ vaatii tekijältään.”
Tämä kirja on ilmeisesti tarkoitettu kulttuurialan oppikirjaksi, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta kurkistukselta kulissien taakse.
Kieltä ja kirjallisuutta
Jyrki Korpua: Tolkien ja Kalevala
SKS kirjat 2022
”Tolkien on maailman tunnetuin fantasiakirjailija ja modernin fantasian isä. Mistä hän ammensi inspiraationsa? Miten suomen kieli ja Kalevala liittyvät hobittien, haltioiden ja kääpiöiden kansoittamaan fantasiamaailmaan?”
Jokaisessa tärppilistassani tuntuu olevan vähintään yksi Tolkien-aiheinen kirja, ja tässä olisi taas lisää luettavaa faneille. Olen katsellut netistä muutamia Korpuan luentoja, ja ne ovat ainakin olleet mielenkiintoisia.
Ville Hänninen, Juri Nummelin & Vesa Sisättö: Kummat kirjat – kahjon kirjallisuuden käsikirja
Avain 2022
”Kummat kirjat esittelee pysyvästi hyllyn taakse pudonneita opuksia. Älyttömien teosten lisäksi kirja pureutuu kirjallisuuden kummallisuuksiin. Mitä diktaattorien kirjoja on saatavilla suomeksi? Kuinka monta Kauhujen talo -nimistä teosta on julkaistu? Entä mikroaaltouunikeittokirjoja? Loppuuko kirjojen nimeämisen sietämätön keveys joskus?”
Tästä opuksesta saisi varmaan loistavaa materiaalia kirjatubekanavani lukuhaasteisiin.
Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta
Avain 2022
”Miksi me luemme pitkiä ja vaikeita kirjoja? Onko se pelkkää kulttuurista snobbailua, vai antavatko kirjat jotain, mitä lyhyemmät ja helpommat teokset eivät voi tarjota? Kirja tarkastelee kolmeatoista mutkikkaana pidettyä teosta Fjodor Dostojevskin Karamazovin veljeksistä Dorothy Richardsonin 2000-sivuiseen romaanisarjaan Pilgrimage.”
Luen aika vähän vaikeita kirjoja, mutta tämän voisin lukeakin.
Jukka Sakki: Ylvästele – käänteinen sivistyssanakirja
Reuna 2022
”Hyvin sijoitettu sivistyssana antaa käyttäjästään hienostuneen ja sivistyneen (= sofistikoituneen) vaikutelman, vaikka viestin sisältö olisi yhtä höttöä. Ylvästele! on jokaisen kielenkäyttäjän unelma. Tarkoitus ei ole opetella koko kirjaa ulkoa, vaan omaksua (= appersipioida) omaan käyttöön muutamia valittuja sanoja, joilla voi osoittaa olevansa jotain muuta kuin tavallinen rahvas.”
No nyt on kunnollista!
Muuta kivaa
Elina Innanen: Yhden astian vegaaniruoat
Kosmos 2022
”Huippusuositun Chocochilin uudet vegaanireseptit! Herkullisia vegaaniruokia, jotka sopivat jokaiseen keittiöön. Elina Innasen uutuuskirja tekee maukkaan kasvisruoan kokkaamisesta helppoa ja vaivatonta mausta tinkimättä. Kirjan annokset valmistuvat kaikki yhdessä astiassa – padassa, kattilassa, pannulla tai uunipellillä.”
Arvostan helppoja ja herkullisia reseptejä!
Mauri Leivo: Lehmilaitumilla
Docendo 2022
”Mauri Leivo on valokuvannut lehmiä yli 20 vuotta. Millaista jälkeä syntyy, kun ammattiluontokuvaaja ryhtyy kuvaamaan kotieläimiä? Lehmilaitumilla on myös puheenvuoro lehmien laiduntamisen ja ympärivuotisen ulkoilun puolesta. Laidunnus on lehmän synnynnäinen käyttäytymistarve, olennainen osa lehmuutta, ja sen edut lehmille ovat kiistattomat.”
Lehmät ovat sympaattisia, ja harvemmin niistä tehdään kokonaisia valokuvateoksia. Tämä oli pakko nostaa listalle jo sanan ”lehmuus” takia.
Eva Eich: Pakohuonemysteeri: Lumen vangit
Suom. Sanna van Leeuwen
Bazar 2022
”Jonas alkaa epäillä, ettei isän kuolema ollutkaan luonnollinen ja että syyllinen siihen on joku kylän asukkaista. Tihenevä lumisade katkaisee kaikki liikenneyhteydet, joten apua ei ole saatavilla. Kirjallisessa pakohuonemysteerissä lukija pääsee etenemään ratkaisemalla tarinan henkilöiden kohtaamia arvoituksia ja leikkaamalla kirjasta oikeat sivut auki.”
Kirjallinen pakohuonepeli, nyt on kiinnostavaa! Tämän voi varmaankin pelata vain kerran.