Ihania kuvakirjoja ystävyydestä ja tunteista – Purkissa & Purkista

Deborah Marcero: Purkissa

Leevi oli keräilijä. Hän keräsi asioita purkkeihin. Kun Leevi piti purkkia käsissään ja tiiraili sen sisään, hän muisti kaikki ne ihanat asiat, joita oli nähnyt ja tehnyt.”

Pieni Leevi-pupu keräilee purkkeihinsa ihan tavallisia asioita, kuten kukkia, sulkia ja kiviä. Sitten hän tapaa Elvin, ja he alkavat keräillä kaikenlaista mielikuvituksellista: kirsikanpunaista valoa, sateenkaaria ja valtameren ääniä. Eräänä päivänä Elvi kuitenkin muuttaa toiseen kaupunkiin. Voisiko ystävyys jatkua kauempaakin?

Purkissa on nopeasti luettu lastenkirja, jossa on vain vähän tekstiä. Mutta voi mikä upea kuvitus! Rakastuin tähän 😍 Ja vähän tuli tippa linssiin lopussa. Lainasin tämän ensin kirjastosta, mutta päädyin ostamaan kirjan omaankin hyllyyn.

Kustantajan sivuilta voi katsoa näytesivut kirjasta. Tämä onkin hyvä käytäntö lastenkirjojen kohdalla, joita ostetaan lahjaksi!

Lukukokemus: *****

Deborah Marcero
Purkissa
Suom. Mari Nurminen

Kumma-kustannus 2021
40 sivua


Deborah Marcero: Purkista

Leevi rakasti pelottavia kirjoja, pelottavia vitsejä ja pelottavia piirrettyjä. Leevi ei kuitenkaan tykännyt oikeasti pelätä. Hän yritti työntää pelon pois.

Kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Leevin tarina jatkuu, ja tällä kertaa käsitellään pienen pupun suuria tunteita. Leevi ei haluaisi tuntea pelkoa tai vihaa, joten hän päätyy säilömään ne purkkeihin ja laittamaan piiloon komeroon. Pikku hiljaa mukana menevät kivatkin tunteet, jotka tuntuvat liian vahvoilta. Mutta mitä käy, kun komerosta loppuu tila?

Voi että, tämä oli samalla tavalla ihana kirja kuin ensimmäinenkin! Niin tarina kuin kuvituskin ovat supersympaattisia, ja tunnekasvatus kulkee sujuvasti mukana.

Kustantajan suositusikä kirjalle on 4+. Kumma-kustannuksen sivuilta voi kurkata näytesivut tästäkin!

Lukukokemus: *****

Deborah Marcero
Purkista
Suom. Mari Nurminen

Kumma-kustannus 2022
40 sivua

Syksyn 2022 kirjatärpit lapsille

Hyvää kirjasyksyä! Keräsin taas kasan kiinnostavia lasten kauno- ja tietokirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Toivottavasti saat tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi. Ikäsuositukset ovat arvioita, jotka olen tehnyt kustantajien ja kirjakauppojen antamien tietojen perusteella.


Kuvakirjoja ja satuja (3+)

Deborah Marcero: Purkista
Suom. Mari Nurminen
Kumma kustannus 2022

Leevi ei tykkää olla peloissaan tai surullinen, vihainen, yksinäinen eikä nolostunut, joten hän keksii loistavan suunnitelman. Hän piilottaa kaikki tunteensa purkkeihin ja purnukoihin ja työntää ne kaapin perukoille, jotta ne eivät enää häiritsisi häntä. Pian hän ei enää tunne oikein mitään. Mitä tapahtuu, kun tunteet eivät enää suostukaan pysymään piilossa?

Tämä on jatkoa Deborah Marceron kirjalle Purkissa, joka oli i-ha-na. Ehdottomasti lukulistalle!

*Osta kirja Adlibriksesta

Mark Janssen: Saari
Kumma kustannus 2022

Kun isän, tytön ja koiran vene rikkoutuu kovassa myrskyssä, on heidän pakko rantautua pienelle saarelle keskelle valtavaa merta. Tullessaan heillä ei ole aavistustakaan, minne ovat saapuneet. Elämä saarella on täynnä odottamattomia tapahtumia. Mutta piskuisella saarella on myös oma salaisuutensa. Saari on hurmaava kirja ilman sanoja.”

Pelkkä kuvakirja ilman tekstiä, kiinnostavaa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Julia Savtchenko: Puolikas
Karisto 2022

Puolikas asuu pienessä kaupungissa meren rannalla. Hän tuntee kuitenkin itsensä yksinäiseksi, sillä näyttää erilaiselta kuin muut lapset – hän on vain puoliksi samanlainen. Kun Puolikas lähtee meren toiselle puolelle etsimään itsensä kaltaisia, hän löytää ystävän, joka saakin maailman näyttämään toisenlaiselta. Upea kuvakirja saa niin lapset kuin aikuisetkin pohtimaan itsensä hyväksymistä.”

Tärkeinä teemoina erilaisuus ja itsensä hyväksyminen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Vilja: Näkymätön reppu
Karisto 2022

Rosalilla on näkymätön reppu. Repun sisällä on kaikki se, mitä Rosali näkee, tekee, kuulee ja kokee: suuri kilpajuoksu, aamuinen auringonsäde, ruttuinen tyyny. Ja paljon, paljon muuta. Silloin, kun reppu tulee liian täyteen, voi tapahtua ihan mitä tahansa! Hurmaava kuvakirja erityisherkkyydestä.”

Kiva että erityisherkkyydestä kirjoitetaan lapsillekin! Kevään kirjatärppeihin nostin kirjan aistiyliherkkyyksistä, Apua, sukissani on lohikäärmeitä!

*Osta kirja Adlibriksesta

Reetta Niemelä & Eri Shimatsuka (kuv.): Kettu ja hiljaisuus
Otava 2022

”Olipa kerran kuparipannun värinen kettu. Sillä oli valtavan pitkät ja herkät korvat. Kettu joutui kaivautumaan yhä syvemmälle onkaloonsa voidakseen lepuuttaa korviaan. Metsäkulma oli näet täynnä kovia ääniä. Kettu alkoi etsiä hiljaisuutta, jota löytyi kärpässienen lakin alta, hengityksen rytmistä, kielon tuoksusta…”

Välillä tarvitaan myös hiljaisuutta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Moritz Petz & Amélie Jackowski (kuv.): Mäyrällä on mälsää
Suom. Maisa Tonteri
Lasten Keskus 2022

Onpa tylsä päivä! Mäyrää ei huvita tehdä yhtään mitään. Edes ystävien vierailu ja heidän leikkiehdotuksensa eivät paranna ankeaa tunnelmaa, ja kohta koko porukalla on supermälsää! Kunnes… paikalle tupsahtaa hiiri, joka näyttää silmälappunsa kanssa aivan merirosvoprinsessalta. Kaikkien pienten mulla-ei-oo-mitään-tekemistä-mököttäjien kuvakirja muistuttaa, kuinka ikävystyminen voi muuttua hauskanpidoksi.”

Joskus ei huvita tehdä sitten mitään! Samaistun.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Nilsson Thore: Raja
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2022

”Joku on maalannut pihaan paksun punaisen viivan. Se on raja, jota ei saa ylittää. Mitä tarkoittaa, kun jokin asia on kielletty? Onko se sama asia kuin vaarallinen? Mitä jos rajan ylittää, ihan vain pikkuisen?”

Kirja kaikille oman elämänsä kapinallisille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Malin Klingenberg & Maria Sann (kuv.): Luuranko
Suom. Outi Menna
Kustantamo S&S 2022

Teo pukeutuu kaniksi ystävänsä Ronin naamiaisjuhliin. Roni on luuranko. Teo säikähtää Ronin asua, kompastuu kanintassuihinsa ja loukkaa itsensä. Ei auta muu kuin mennä lääkäriin ja ottaa röntgenkuvat. Katsotaanpa luurankoa, sanoo lääkäri, ja Teon sydäntä kylmää. Onko hänen sisällään luuranko? Onko kaikkien ihmisten sisällä luuranko? Luuranko on herkkä tarina lapsen peloista ja niiden voittamisesta sekä siitä, mitä sisällämme on. Joskus menemme rikki. Silloin pitää kipsata.”

Tämä oli kiinnostava tapaus! Ihmiskehosta ja peloista pienten tasoisesti.

*Osta kirja Adlibriksesta

Bjørn F. Rørvik: Kaksi pientä ritaria
Suom. Virpi Vainikainen
Sitruuna Kustannus 2022

Prinsessa on hukassa! Onko lohikäärme siepannut hänet? Ruusupuska ja Bang lähetetään etsimään prinsessaa, mutta tehtävä ei ole aivan niin helppo kuin saattaisi luulla. Ehkä koko juttu on vain parempi unohtaa… Bang saa kuninkaalta viestin, jossa on vankityrmäemojit ja kaikki. Ei auta kuin tarttua toimeen.”

Tämä nousi listalle erityisesti mainion kansikuvan sekä sanan ”vankityrmäemoji” takia.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Kangaskortet & Jonna Markkula (kuv.): Unitalon tarinoita
Otava 2022

Astu unien kerrostaloon, jossa sinua odottavat söpöt eläimet ja pehmeä vuode! Viisi suloisesti kuvitettua, meditatiivista satua rauhoittavat lasta ja auttavat vaipumaan uneen. Aikuiselle annetaan selkeät ohjeet, miten sivelemällä, hieromalla ja selkään piirtämällä rentoutetaan lasta sadun lukemisen lomassa.”

Nukuta lapsesi kätevästi kirjan avulla!

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Huovi & Kissa Koskinen (kuv.): Simpukka
Tammi 2022

Meren lasilinnassa kuninkaan tytär sairastuu surutautiin ja meren asukkaat ovat huolissaan. Onneksi hänellä on hyvä ystävä, tavallinen merenneito, joka ymmärtää häntä, etsii lohtua ja jaksaa pelottomasti kulkea hänen rinnallaan. Ystävät ovat tärkeä apu, kun maailman merillä kohdalle osuu käsittämättömiä suruja.

Konkarikirjailijan uusi teos.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lastenromaaneja (6+)

Tuukka Sandström & Varpu Eronen: Rontti-kissa noitakoulussa
Avain 2022

Rontti-kissa pääsee noitakoulun kissalinjan oppilaaksi. Pian oudot tapahtumat tempaavat Rontin pyörteisiinsä. On kuin koko koulu olisi kiukustunut oppilaille ja opettajille.  Muinaisen ennustuksen mukaan vain Kohtalon Kissa voi ratkaista arvoituksen ja pelastaa noitakoulun. Mutta mistä löytyy tuo mystinen sankari? Itsenäinen jatko-osa teokselle Rontti-kissan kummallinen kesä.

Olisipa katalogeissa aina ikäsuositukset! Adlibris suosittelee tätä 3-6-vuotiaille ja Suomalainen kirjakauppa 5-10-vuotiaille. Kirjassa on 130 sivua, joten jonkinlaista keskittymiskykyä vaaditaan. Tämä pääsi listalle erityisesti Kohtalon Kissan takia, kuulostaa hienolta konseptilta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerry Mikkelinen & Jussi Ollila: Maltti ja Valtti – Suuri viikinkiseikkailu
Kustannus S&S 2022

Tapainvalvonnan ja valistuksen erikoisyksikössä on tylsä päivä. Paperityöt saavat kuitenkin jäädä, kun Vempele & Härveli -osastolta löytyy aikakone, joka kiidättää Maltin ja Valtin vahingossa viikinkiaikaan. Kaksikko jää viikinkiporukan vangiksi. Onneksi Maltti ja Valtti taitavat virkamiesruotsin, ja jutustelun myötä selviää, että viikingit ovatkin ihan mukavaa sakkia.”

Kuulostaa mukavan absurdilta aikamatkustustarinalta. Kustantajan mukaan kirja sopii lukuharrastustaan aloitteleville 5-8-vuotiaille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Päivi Lukkarila & Milla Paloniemi (kuv.): Super-someponi Kemppainen
Karisto 2022

Kerrostaloponi Kemppaisen tarina jatkuu riemastuttavassa lastenromaanissa. Kemppainen on muuttanut kerrostalosta läheiselle maatilalle, ja ponin ihmisystävä Aura viettää aikaa sen kanssa aina kun pystyy. Eräänä päivänä Aura innostuu tekemään Kemppaisen kanssa pari hauskaa videota SunTuubiin, ja pian poni onkin jo massoja villitsevä internetilmiö. Mitä käy, kun Kemppaisen somesuosio räjähtää?

Lastenkirja somevaikuttamisesta, tämä täytyy lukea! Kuvittaja on tuttu aikuisten Kiroileva siili -sarjakuvista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Elisabet Aho: Kuka on Joonatan?
Myllylahti 2022

Kesäistä iloa ja kihelmöivää jännitystä pursuava lastenromaani. Vappu ja Annika lähtevät kurpitsamummin kesälomaseuraksi Loviisaan. Heti ensimmäisenä päivänä aidan takana vilahtaa joku. Omituinen vanha Hilma pelästyttää heidät hautausmaalla. Vappu ja Annika pakenevat näkötorniin, ja sinne nousee heidän perässään poika, joka kertoo nimekseen Joonatan. Muuta hän ei kerro. Kun naapurissa valmistellaan juhlia, Joonatan katoaa kokonaan.”

No nyt alkoi kiinnostaa, kuka on Joonatan?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jan Forsström & Pauliina Mäkelä (kuv.): Sydäntenmetsästäjät
Teos 2022

”Reetta on vihainen sydämelleen, joka aina alkaa pamppailla väärillä hetkillä, vaikka kesken suurta taitoa vaativien vaarallisten akrobaattitemppujen. Kuin onnen kaupalla Reetta hupsahtaa joentakaiseen maailmaan. Siellä hänen vierellään kimittää punainen olento, joka esittäytyy Reetan sydämeksi. Kohta paikalle porhaltaa tuimakatseinen poika sydän selässä roikkuen ja kiskaisee Reetan mukaansa. Nyt on kiire! Sydäntenmetsästäjät tulevat!”

Veikkaan, että sankari alkaa lopulta arvostamaan sydäntään ihan uudella tavalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu 4 – Meni jo!
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna Kustannus 2022

Opettaja Cornfield saa Silaksen kiinni ilkitöiden parista. Erottamisen sijaan Silas saakin maagisen eläimen: Floridasta saapuneen Rickin, röyhkeän krokotiilin, jolla on melko pahanhajuinen hengitys. Lieneekö se palkinto vai rangaistus? Ja onko hyvä idea ottaa krokotiili mukaan luokkaretkelle?

Tästä mainiosta kirjasarjasta olen lukenut ensimmäisen osan. Suosittelen! Tämän osan nimi on kyllä vähän erikoinen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Joonas Tolvanen & Janne Kukkonen (kuv.): Kultaisen tikarin salaisuus
Otava 2022

Jaakon ja Eliaksen perhe kuulee viestin Mongoliasta, jossa mummi on arkeologin töissä. Mummi on hävinnyt! Pojat ovat juuri saaneet postitse hänen päiväkirjansa ja oudon metallikiekon ilman viestiä. He pakkaavat esineet mukaan, kun perhe matkaa kiireesti Mongoliaan. Perillä perhe tutustuu Batu-poikaan, joka auttaa etsinnöissä. Jäljet johtavat temppelialueelle, jossa poikakolmikko joutuu omille teilleen.

Tästä tulee vahvat Indiana Jones -vibat. Kyseessä on sarjan kolmas osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Camilla Brinck: Musse ja Helium 1 – Salaperäinen kolo
Suom. Kati Valli 
WSOY 2022

”Hiirisisarukset Musse ja Helium asuvat Camillan luona tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat ja toimeliaat sisarukset lähtevät tutkimaan ovea ja tempautuvat salattuun satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä.”

Hiiriseikkailu! Olisin innostunut tästä valtavasti lapsena. Vieläkin vähän.

*Osta kirja Adlibriksesta

Rasaliina Jänö: Taikakello
Kustannus-Mäkelä 2022

Sykähdyttävä fantasiaseikkailu lapsille! Mummon vanhan taskukellon taika tempaa neljäsluokkalaisen Valpurin ja Reettaäidin suoraan kotisohvalta viereismaailmaan, kissojen Naumaahan etsimään kuningattaren varastettua valtikkaa. Valpuri joutuu arvoitusten ympäröimäksi, joiden ratkaisemisessa matematiikan taidoista olisi apua. Mutta juuri laskemisessa hänellä on koulussa hieman hankaluuksia…

Kissaseikkailu fantasiamausteilla! Innostuuko sankari lopulta matikasta?

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna James: Tilly ja salakuljettajat
Suom. Jade Haapasalo
HarperCollins Nordic 2022

Tilly asuu kirjakaupan yläkerrassa yhdessä äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Kirjakauppaan saapuu vaarille osoitettu Ihmemaa Oz -kirjan erikoispainos, joka sisältää myrkkyä – ja vaivuttaa uneen sekä vaarin että Tillyä auttamaan tulleen Horation. Pelastaakseen heidät Tilly ja maagisessa tarinajunassa asuva Milo joutuvat matkustamaan Ihmemaa Oziin.”

Pages & kumppanit -sarjan ensimmäinen osa oli yksi parhaista viime vuonna lukemistani lastenkirjoista. Kirjoja on suomennettu tiuhaan tahtiin, ja tämä on jo neljäs osa. Sopii hyvin alempana listalla olevan Ihmemaa Ozin uuden painoksen kanssa!

Jemma Hatt: Seikkailijat ja aarteiden temppeli
Suom. Jade Haapasalo
Kumma kustannus 2022

Seikkailijoiden tarina jatkuu huimalla takaa-ajolla Egyptissä! Lara, Rufus ja Tom valmistautuvat aivan tavalliseen syyslomaan, kun he saavat tietää Laran isän aikoinaan tutkineen kadonneen egyptiläisen temppelin ja aarteen arvoitusta. Isän tutkimukset ovat jääneet puolitiehen, joten lapset päättävät ratkaista mysteerin ja saattaa hänen työnsä loppuun!

Moderni seikkailu Viisikon hengessä! Kirja on sarjan toinen osa ja sen suositusikä on 8+. Kustantajan sivuilla voi kurkata näytesivut.

*Osta kirja Adlibriksesta


Kirjoja varhaisnuorille (9+)

L. K. Valmu: Osaston tähti
Karisto 2022

11-vuotias Lilja joutuu joulun alla sairaalaan. Taitoluistelutreenit, pianotunnit ja harrastuskaverit jäävät hetkeksi sivuun. Sen sijaan Lilja tutustuu sairaalassa huonetoveriinsa, reippaaseen somalityttöön Asiaan sekä Samiin ja Roopeen, joista on tullut erottamattomat kaverukset aiempien sairaalajaksojen aikana. Roope houkuttelee ystävänsäkin mukaan enemmän tai vähemmän kielletyille retkille sairaalan sokkeloihin.”

En muista että olisin lukenut sairaalaan sijoittuvaa lastenromaania.

*Osta kirja Adlibriksesta

Siri Kolu: Yön salaisuus
Otava 2022

Videopelimäisen koukuttava kauhusarja alkaa! Eräänä iltana 11-vuotiaalle Leolle paljastuu, että on olemassa tuttu ja turvallinen päivämaailma sekä yön kauhumaailma, jota hallitsevat hereiset, yön otukset. Joka yö Leon vanhemmat muuttuvat taistelijoiksi suojellakseen Leoa ja hänen pikkusisartaan Lumia hereisten hyökkäyksiltä. Kun totuus selviää Leolle, hänenkin on taisteltava Riikinkäärmettä, Kitaa ja muita pelottavia otuksia vastaan.”

Siri Kolu voitti Finlandia Junior -palkinnon kirjallaan Me Rosvolat vuonna 2010. ”Videopelimäisen koukuttava”, ovelaa :D

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita – Lohikäärmeen kirous
Otava 2022

Are on tullut Talventaikaan, paikkaan, jossa kaikki tarinat muuttuvat todeksi. Tarinankertojien killan jäseneksi päästäkseen Aren on selviydyttävä kaameasta tehtävästä. Valtava lohikäärme pitää vallassaan Ruusujen kaupunkia, ja vain Are voi tuhota verenhimoisen pedon. Lumoava fantasiaromaani kertoo uudelleen Prinsessa Ruususen ikiaikaisen myytin.”

Uusia versiointeja klassikkosaduista, kyllä kiitos!

*Osta kirja Adlibriksesta

Boldizsár M. Nagy (toim.): Satumaa kuuluu kaikille
Suom. Saarni Laitinen 
WSOY 2022

Unkarissa myrskyisän vastaanoton saanut ajaton ja samalla terävän ajankohtainen satukirja avaa portin satumaahan, jossa myös vähemmistöillä on onnellinen loppu. Eri taustoista ponnistavan kirjoittajajoukon kokoelma nytkäyttää perinteisen sadun sijoiltaan. Se esittelee satumaan, jossa prinssi saa prinssinsä, Lumikin iho hohtaa kullanruskeana, lohikäärmeen ryöväämä prinsessa nautiskelee elämästään linnan ulkopuolella ja ystävyyden voima sulattaa lähiön ikitalven.

Inklusiivisempia versioita perinteisistä tarinoista. Tästä saisin myös Unkarin maahaasteeseeni! Luokittelin tämän ensin aivan pienten kirjoihin, mutta sekä Adlibriksella että Suomalaisella ikäsuositus lähtee 9 vuodesta ylöspäin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jussi Lehmusvesi & Christer Nuutinen (kuv.): Arianan aikamatkat – Tuhkimon eeppinen hups
Otava 2022

Arianan kuuluisi istua koulunpenkillä eikä raataa piikana kuninkaanlinnassa. Mutta iskän suunnittelema pelisovellus on singonnut niin Arianan kuin luokkatoverit Pyryn ja Noorankin Tuhkimo-satuun, josta ei pääse pois ennen Tuhkimon ja prinssin häitä. Tuhkimo vain on kadonnut, lasikenkä tuusan nuuskana ja prinssi menossa naimisiin Tuhkimon inhan sisarpuolen kanssa.”

Kirjan nimi ei ole aivan minun makuuni, mutta pitihän se lisätä listalle koska Tuhkimo :D Kirja on sarjan toinen osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tania del Rio & Will Staehle (kuv.): Warren 13. ja Kaikkinäkevä silmä
Suom. Annukka Kolehmainen
Kumma kustannus 2022

Orpo Warren 13. on sukunsa ränsistyneen hotellin ainoa laukunkantaja, tarjoilija, palvelija, siivooja, tuholaistorjuja ja jokapaikanhöylä. Hänen saamaton Rupert-setänsä meni naimisiin ilkeän Annakondan kanssa ja epämiellyttävä Annakonda lurkkii ympäri hotellia. Perimätiedon mukaan salaperäinen aarre on piilotettu jonnekin hotellin maille. Warrenin on kiirehdittävä, jos hän haluaa ratkaista sukunsa salaisuudet ennen kuin ne vajoavat Annakondan käsiin ja tuhoavat koko hotellin. Ilahduttavan aavemainen mysteeri, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää.”

Uuden sarjan ensimmäinen osa, vaikuttaa synkeän hauskalta! Tässä on erityisen upea kuvitus ja taitto. Kustantajan sivuilla voi kurkata kirjan sisälle.

*Osta kirja Adlibriksesta

Heli Koskinen & Mari Luoma: Zeta: Uskallatko pelata?
Kustannus-Mäkelä 2022

Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät lapsen peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista? Kirja käsittelee liiallisuuksiin menevää ongelmapelaamista mutta myös pelien kautta opittavia hyödyllisiä taitoja.”

Ajankohtainen kirja, joka ottaa huomioon myös pelaamisen hyvät puolet.

*Osta kirja Adlibriksesta

Timo Parvela & Mari Luoma (kuv.): Melkein mahdoton tehtävä – Merkitty lapsi
WSOY 2022

Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva – ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä.”

Uuden mysteerisarjan avaus suosikkikirjailijalta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Thomas Taylor: Festergrimm
Suom. Jaana Kapari-Jatta
WSOY 2022

”Aaverannan merenrantakaupungissa legendat heräävät eloon. Herbert Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat Aaverannan myyttisten legendojen tutkimista. Suosikkisarja vie lukijansa valtameren äärelle vanhaan sumuiseen rannikkokaupunkiin, jonka turistit ovat hylänneet kesän jäljiltä.

Sarjan neljäs osa. Ensimmäinen osa Malamanteri on tullut useasti vastaan ja ollut lukulistalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset
WSOY 2022

Historiallinen lastenromaani Turun palosta. Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta.

Historiallinen romaani lapsille, kiinnostavaa! Olen aiemmin lukenut Lipastilta vain mainion Virtasen historian.

*Osta kirja Adlibriksesta


Sarjakuvia

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Felix ja onnenkissat
Suom. Mayu Saaritsa
Nemo 2022

Tällä kertaa ratkotaan kolmen onnenkissan tapausta. Testaa hoksottimiasi, bongaa peppuja, etsi virheitä ja jännitä, kuinka Peppunen paljastaa viekkaimmat konnat tavaramerkillään, jättiläismäisellä pierulla!

Sarjakuvasankari, jonka pää on valtaisa takapuoli. Tutustuin Peppunen-ilmiöön alkuvuodesta Youtube-videolla. Tämä on jo sarjan yhdeksäs suomennettu osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Dav Pilkey: Kisuliin sarjiskerho – Perspektiivejä
Suom. Jaana Kapari-Jatta 
Tammi 2022

Hyppää mukaan tekemään hassuja, hauskoja ja jännittäviä sarjiksia. Koiramiehestä tuttu kiltti ja sympaattinen Kisulii jatkaa sarjiskerhon pitämistä vauvasammakoille ja muille halukkaille. Kaikki saavat yrittää ja onnistua. Viimeksi opeteltiin muun muassa haikujen tekoa, nyt vuorossa on perspektiivin etsiminen.”

Päädyin jokin aika sitten lukemaan Kisuliin sarjiskerhon ensimmäisen osan espanjaksi (loistavaa kielitreeniä), ja se oli mahdottoman hauska. Uskon että tämäkin on!

*Osta kirja Adlibriksesta


Klassikoita uusintajulkaisuina

Johanna Spyri: Heidi
Suom. Kaisa Ranta
Art House 2022

Viisivuotias orvoksi jäänyt Heidi päätyy asumaan jörön isoisänsä luokse syrjäiseen vuoristoon. Siellä hän tutustuu lähistöllä asuvaan paimenpoikaan, oppii itsekin paimentamaan vuohia ja nauttii kauniista luonnosta ja vapaudesta. Vuonna 1881 ilmestynyt Heidi on sveitsiläisen kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia.”

Art House jatkaa upeiden kansien sarjaa klassikoiden uusissa suomennoksissa. Täytyy myöntää, että en ollut aiemmin kuullutkaan tästä sveitsiläisen kirjallisuuden aarteesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. Frank Baum: Ihmemaa Oz
Suom. Tuomas Nevanlinna
Art House 2022

Pyörremyrsky tempaisee Dorothyn ja Toto-koiran mukaansa ja kuljettaa heidät Kansasista Ozin ihmemaahan. Maan asukkaat pitävät Dorothya suurena noitana, mutta tytön ainoa toive on palata kotiin Em-tädin ja Henry-sedän luo. Ihmemaa Oz kuuluu lastenkirjallisuuden kirkkaimpiin klassikoihin.”

Tässäkin on tosi hieno kansi! Ihmemaa Oz on minulta vielä lukematta. Tämän voisi yhdistää ylempänä listassa olevaan Tilly ja salakuljettajat -seikkailuun, jossa seikkaillaan Ozin ihmemaassa.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. M. Montgomery & Anniina Salin (selkomukautus): Annan nuoruusvuodet
Avain 2022

Sisarukset Matthew ja Marilla Cuthbert ovat päättäneet adoptoida pojan, joka voisi auttaa sisaruksia maatilan töissä. Sekaannuksen takia Cuthbertit saavat 11-vuotiaan orpotytön Annan. Miten Cuthbertit sopeutuvat puheliaaseen Annaan, joka onkin tyttö?

Avain julkaisee selkomukautuksen rakastetusta tyttökirjaklassikosta. Mutta miksi näin tylsä kansi?

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten tietokirjoja

Sofia Erica Rossi & Carlo Canepa: Muovinkalastaja ja muita tulevaisuuden ammatteja
Suom. Riina Behl 
Art House 2022

Sinulta on varmasti kysytty sata kertaa, mikä sinusta tulee isona. Mutta voi hyvin olla, että tulevaa ammattiasi ei ole vielä olemassa! Lähitulevaisuudessa voit ehkä työksesi palauttaa muinoin sukupuuttoon kuolleita lajeja takaisin eloon tai rakentaa taloja mahdottomiin paikkoihin.”

Luulen, että kovin moni aikuinenkaan ei vielä tiedä, mikä itsestä tulee isona.

Maijaliisa Erkkola, Riikka Pajulahti & Tiina Konttila: Kestokamut järkieväiden jäljillä
Gaudeamus 2022

Hulvaton ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Samalla tutustutaan siihen, mistä ruoka tulee, miten sitä valmistetaan ja millaisia ominaisuuksia siinä piilee. Koko komeus on kuorrutettu huumorilla ja aimo annoksella ruokailoa!

Kiinnostava yhdistelmä! Kirjoittajina on ravitsemustieteen professori ja ravitsemustieteen väitöskirjatutkija.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerome Martin ym.: 100 asiaa musiikista
Suom. Marketta Pyysalo
Lasten Keskus 2022

Tiedätkö, millainen laulu muuttuu korvamadoksi? Tai mitä vaaditaan K-pop-idolilta? Tai mikä laulaa maailmankaikkeuden matalinta säveltä? Tiesitkö, että pelon ääni on hiljaisuus – ja että mongolialainen pitkä laulu on TOOOSI pitkä?

En ole vieläkään lukenut viime vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaa Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa, mutta ehkä tästä voisi aloitella.

*Osta kirja Adlibriksesta

Aino-Mari Tuuri & Lille Santanen (kuv.): Puhelimen pomoksi
Tammi 2022

Katsot viidettä kissavideota putkeen. Ruudun ja sinut on vallannut oikea kissainvaasio, eikä loppua näy! Tuntuu lähes mahdottomalta lopettaa videoiden katsomista, vaikka se ei enää tunnukaan kovin hyvältä. Laitteet ja niiden sisällöt ovat koukuttavia, eikä ole ihme, että jumitut Youtube-videoihin, peleihin tai tiktokeihin. Mutta miksi ne oikein ovat koukuttavia? Jospa laite ei veisi sinua vaan sinä laitetta?

Aijai, vähän liian osuvaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Petri Pirkola & Jaakko Seppälä: Patricia Patonki ja riemukas Ranska
Myllylahti 2022

Alakouluikäisille suunnattu kuvitettu kirja esittelee Ranskan hauskalla ja lapsia kiehtovalla tyylillä. Patricia kertoo mm. Ranskan historiasta, kulttuurista ja luonnosta. Hän vie lukijansa erikoisiin paikkoihin ja tapahtumiin, herkkutärppejä ja ruokareseptejä unohtamatta.”

Sarjan ensimmäinen osa Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet oli ihan hauska tuttavuus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emily Hawkins & Lauren Baldo: Tarujen valtakunnat
Suom. Tarja Kontro
Into Kustannus 2022

Lähde seikkailulle kadonneisiin kaupunkeihin, aavesaariin ja myyttisiin maihin. Vuosisatoja ihmiset ovat haaveilleet löytävänsä Atlantiksen, Eldoradon tai seitsemän kultaista kaupunkia. Tämä kirjallinen aarrearkku vie tunnettujen tarunhohtoisten paikkojen lisäksi myös tuntemattomampiin kohteisiin.”

Katalogissa oli muutama esimerkki kuvituksesta, onpa upean näköinen kirja!

*Osta kirja Adlibriksesta

Pinja Meretoja: Aikamatka – Miten telefoonista tuli älykäs
Tammi 2022

Älypuhelin pitää sisällään valtavan määrän toimintoja, joilla on takanaan vuosisatojen tai -tuhansien kehitys. Miten kaikki nuo keksinnöt päätyivät lapsen taskuun? Aikamatka selvittää tämän mysteerin hauskasti mutta tarkasti.

Täytyy myöntää, että en itsekään tunne kovin hyvin puhelimen historiaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Natalia Salmela, Jasmin Hamid & Anna Salmisalo: Raha – Missä se kasvaa ja mihin se katoaa
WSOY 2022

Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi?

Lasten tietokirja rahasta, hyvä aihe! Vaikuttaja Natalia Salmela tunnetaan muun muassa White Trash Disease -blogista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz (kuv.): Pysäyttämätön ihminen – Kuinka valloitimme maailman
Suom. Seppo Raudaskoski 
WSOY 2022

”Yuval Noah Harari aloittaa uuden sarjan, jossa hän kertoo ihmiskunnan historiasta varhaisnuorille.”

Yuval Noah Harari löi läpi tietokirjoillaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus. Nyt hän jatkaa samoilla aiheilla nuoremmalle väelle, ja mukana on myös kuvitus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy alkaa olla käsillä, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset syksylle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Kaunoa

Nazanine Hozar: Aria
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2020

Suuri kertomus vie iranilaisen orpotytön ryysyistä rikkauksiin ja vallankumouksen sydämeen. 1950-luvun Iranissa sotilas pelastaa tienposkeen hylätyn vauvan – ja muuttaa samalla lopullisesti molempien kohtalon. Tytön nimeksi tulee Aria. Kolmen naisen osana on olla hänelle äitinä. On ankara Zahra, varakas ja lempeä Fereshteh ja lopulta salaperäinen, köyhä Mehri, jonka yhteys Ariaan on sekä siunaus että kirous.”

Luen aika vähän tämäntyyppisiä romaaneja, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. Tällä saisi ruksittua maahaasteesta Iranin.

Julian Fellowes: Snobit
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2020

Kaunis Edith tulee keskiluokkaisesta taustasta. Kun Uckfieldin markiisin perijä Charles Broughton kosii, myöntyy Edith hetkeäkään epäröimättä. Mutta onko hän rakastunut Charlesiin vai tämän titteliin ja yläluokan elämään? Downton Abbeyn luojan tarkkanäköinen romaani on kirpeä satiiri modernin brittiläisen yläluokan elämästä.

En oikeastaan tiedä, miksi tämä kiinnostaa. Todennäköisesti taikasana oli ”Downton Abbey”.

Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Juoni kuulostaa lähtökohtaisesti kutkuttavalta, ja kirjastoaiheesta tietenkin plussaa.


Fantasiaa

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2020

”Elisabeth on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista. Hän on kasvanut yhdessä Austermeerin suurkirjastoista, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan, Elisabeth vaikuttaa syylliseltä ja hänet kiidätetään pääkaupunkiin kuulemaan tuomionsa.

Margaret Rogerson on minulle uusi tuttavuus, mutta hänen molemmat teoksensa ovat olleet bestseller-kirjoja. Kirjastoaiheesta tässäkin plussaa.

Katja Törmänen: Maan tytär
Like 2020

”Kiehtova fantasiaromaani vie keskelle rautakautista Pohjolaa ja heimojen välienselvittelyjä. Kohtalo ja muinaiset perinteet ovat heittäneet siskokset Aslaugin ja Freydisin erilleen toisistaan. Kumpikin on jättänyt vanhan kotikylänsä taakseen ja joutuu hakemaan paikkaansa uudessa yhteisössä. Jumalten oikut punovat sisarusten kohtalot jälleen yhteen, mutta riittävätkö heidän näkijänlahjansa pelastamaan sotaa käyvät kylät?”

Keväällä kirjoissa oli paljon neitsyitä, nyt tyttäriä. Bongasin Maan tyttären Liken syyskatalogista, mutta nyt huomasin että tämä ilmestyi jo toukokuussa. Menköön. Törmäsen aiempi, palkittu kirja Karhun morsian on minulla myös vielä lukematta.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä
WSOY 2020

”16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.

Kiinnostavan kuuloinen kotimainen esikoisromaani oli piilotettu WSOY:n katalogin loppuun lastenkirjojen sekaan.

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko
Suom. Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
WSOY 2020

”Keskiyön aurinko on pitkään odotettu romaani, jossa Houkutuksen tarina kerrotaan Edward Cullenin näkökulmasta.”

NO NIIN! Jostain syystä WSOY on jättänyt tämän syyskuussa ilmestyvän kirjan pois katalogistaan.


Kauhua

H. P. Lovecraft, Markku Jalava (toim.): H. P. Lovecraftin parhaat
Suom. Ilkka Äärelä, Ulla Selkälä & Matti Rosvall
Art House 2020

H. P. Lovecraftin parhaat kokoaa valikoiman kauhun mestarin parhaimpina pidettyjä novelleja. Keskeistä niissä on silmitön pelko toiseutta ja tuntematonta kohtaan, hulluus ja järjettömyys.

Olen lukenut tosi vähän kauhua, ja genren klassikot kuten Lovecraft ovat vielä korkkaamatta. Tällaisesta kokoelmasta voisi olla hyvä aloittaa.

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi
Karisto 2020

”Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni.

Kuulostaapa kammottavan kiinnostavalta! Myös teknologiakauhu on minulle aika tuntematon genre.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Lahkon lapset
Suom. Christine Thorel
Atena 2020

Hiljaiselon vuosinaan Oswald on kasvattanut kaksospojistaan Thorista ja Vicistä lahkon uskolliset sotilaat. Mutta hyväksyvätkö pian täysi-ikäiset pojat kaiken, mitä heille opetetaan?

Luin Lindsteinin trilogian ensimmäisen osan viime vuonna, ja se vei täysin mukanaan. Toinen osakin on vielä lukematta, mutta tämä kolmas kirja menee sen perään lukujonoon.

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja
Suom. Kaisa Kattelus 
WSOY 2020

Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. Kun kolmas Ayoolan poikaystävä kuolee veitsi sydämessään, Korede poistaa veritahrat valkaisuaineella, hävittää ruumiin ja estää sisartaan postaamasta iloisia selfieitä suruaikana. Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle.”

Tavalliset kovaksikeitetyt dekkarit eivät ole minun juttuni, mutta tämä kuulostaa vähän erilaiselta.


Matkoja

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat – elämää jaetulla saarella
Avain 2020

Miltä tuntuu asua maassa, jossa tuntee itsensä kielellisesti viisivuotiaaksi ja kulttuurillisesti oudoksi? Entä kuinka paljon voi muuttua ja pysyä silti omana itsenään? Kirjassa tarkastellaan niin perhe-elämää kuin kielen ja koulumaailman omaksumista, mutta myös ulkosuomalaisen identiteetin rakentumista serkkutalouden ja halloumin luvatussa maassa.

Ulkomailla asuminen kiinnostaa aiheena, joten muistelmat Kyprokselta sopivat hyvin lukujonon jatkoksi.

Heli Rantala: Pikisaaresta Pariisiin
Gaudeamus 2020

”’Seison kuin lintu häkkinsä kynnyksellä levitetyin siivin. Minä matkustan, ystäväni: matkustan ulkomaille.’ Näin kirjoitti 23-vuotias Frans Mikael Franzén toukokuussa 1795, kun hän nousi purjelaivaan Turun Pikisaaren satamassa. Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitär Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lääkäri Immanuel Ilmonin sekä fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa.”

Tästä lisäluettavaa suomalaisella twistillä niille, jotka ovat jo ahmineet Naiset joita ajattelen öisin sekä Reissunaisia.

Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Madventures Suomi – Matkaopas
Johnny Kniga 2020

Riku ja Tunna sukeltavat kotimaahansa kuin Madventures-matkojensa kaukaisiin karttapallonkohtiin. He ovat avustajineen nuuskineet parhaat kuppilat, unohdetut aktiviteetit, hylätyt rakennukset ja upeimmat luonnonihmeet Hämeestä Pohjanmaalle ja Savosta Lappiin.”

Madventureskin on huomannut, että kotimaan matkailussa riittää kaiveltavaa. Hyllyni klassikkoihin kuuluu Kansainvälisen seikkailijan opas, yltääköhän tämä samalle tasolle?


Historiaa

Maria Pettersson: Historian jännät naiset
Atena 2020

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Tätä on odotettu! Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin #historianjännätnaiset oli viime vuoden kiinnostavinta sisältöä Twitterissä, ja oli vain ajan kysymys, milloin joku kustantamo tarttuu teemaan.

Petri Pietiläinen: Naisten maailmanhistoria
Docendo 2020

”Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina. Tiedenaisia esitellään kristityn väkijoukon tappamasta filosofi Hypatiasta alkaen.

Lisää naisia maailman historiasta. Kirjan arvoa himmentää silmissäni jonkin verran se, että se on jatkumoa saman kirjailijan Kissojen maailmanhistorialle ja Koirien maailmanhistorialle.

Torsti Lehtinen: Sofian sisaret – Filosofian historian vaikuttavat naiset
Into 2020

”Miesfilosofeista opitaan yhtä ja toista jo peruskoulussa, mutta monet tärkeimmistäkin naispuolisista filosofeis­ta tunnetaan huonosti. Tiedätkö, keitä olivat Aspasia ja Mary Wollstonecraft? Entä Luce Irigaray ja Martha Nussbaum?”

Lisää naisia, tällä kertaa filosofian alalta.

Virginia Woolf: Oma huone
Suom. Kirsti Simonsuuri 
Tammi 2020

”Virginia Woolfin 90 vuotta sitten ilmestynyt, yhä ällistyttävän ajankohtainen ja tarkkanäköinen kuvaus naisten yhteiskunnassa kohtaamista haasteista.”

Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta, joten odotan syksyllä ilmestyvää äänikirjaversiota.

Juri Nummelin: Suomalaisen kirjallisuuden lyhyt historia
Avain 2020

Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta.

Avoimen yliopiston kurssilla luin yhden kirjan kotimaisen kirjallisuuden historiasta, mutta se oli makuuni turhan hajanainen. Pääsisiköhän tämän kanssa paremmin kärryille aiheesta?

Mia Meri: Egypti — Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020

”Egyptologi Mia Merin teos johdattaa lukijan muinaiseen Egyptiin, jonka mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa vuosituhansien ajan. Kirja vastaa kiinnostavasti moneen Egyptin ikivanhaan arvoitukseen ja murtaa monta vanhaa väärinkäsitystä elämästä ja kuolemasta Niilin ikuisessa valtakunnassa.

Muinainen Egypti on kuulunut kiinnostuksen kohteisiini jo pienestä pitäen, joten tämä voisi olla sopivaa luettavaa.


Tietoa

Mari Manninen: Hyvät aikeet
Atena 2020

Antaako perusavulias suomalainen romanikerjäläiselle kolikon? Millaista on kaupunkilaisten naapuriapu? Mistä auttaja ammentaa voimansa löytökoirien pelastamiseen? Kenelle päätyvät lelut ja vaatteet, joita suomalaisturistit lahjoittavat kehittyvien maiden koululaisille?

Olen lukenut Manniselta aiemmin Finlandia-palkitun kirjan Yhden lapsen kansa, jolle annoin viisi tähteä. Nyt hän paneutuu kirjassaan hyväntekeväisyyden ajankohtaisiin ja usein ristiriitaisiinkin kysymyksiin.

Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi
Gaudeamus 2020

Kielenkäyttö on jatkuvia valintoja: käytetäänkö myönteisiä vai kielteisiä sanoja, abstrakteja vai konkreettisia kuvailuja, kiertoilmaisuja vai suoraa puhetta. Olennaista on kiinnittää huomiota myös siihen, mitä tekstiin ei ole valittu. Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia.

Sarjassamme somesta tuttu: Olen seurannut Vesa Heikkisen tekstianalyyseja Twitterissä, joten myös kirja kiinnostaa.

Jenna Kiuru, Maria Manninen & Johanna Valkola: Arkivé Atelier – Huolla
Gummerus 2020

”Mitä jos voisit pitää lempivaatteesi ja -kenkäsi hyväkuntoisena vuosia? Huoltamalla voi pidentää merkittävästi vaatteiden elinkaarta. Arkivé Atelier’n Huolla-kirja kertoo erilaisten materiaalien ominaisuuksista ja auttaa laadun tunnistamisessa.”

Yksi kirjailijoista on tuttuni, ja olen seurannut Arkive Atelieria pitkään somessa. Ihanaa, että jotkut menevät pikamuodin maailmassa vastavirtaan, tuovat esille kestäviä materiaaleja ja ohjeistavat huolehtimaan niistä.

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt – Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat
Suom. Veera Kaski
WSOY 2020

”Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten ”täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus.”

En ensin meinannut nostaa tätä listalleni asti, mutta kävin katsomassa alkuteoksen arviot Goodreadsissa. 13 500 arvosanasta yli puolet on viiden tähden arvioita. Okei, kiva!

James Hibberd: Game of Thrones – Kaikkien on kuoltava
Suom. Antti Immonen
Into 2020

Miten kaikkien aikojen menestynein tv­-sarja syn­tyi? HBO:n tuella tehdyssä Game of Thrones -­kirjassa seurataan ikonisen tv-­sarjan tuotantovaiheita aina sen syntymästä loppuhuipennukseen saakka ja kuullaan mer­kittäviä tarinoita kulissien takaa.

Vaikka tv-sarjan loppu oli kaamea mahalasku, tämä olisi silti kiinnostavaa lukea. Kansikuvaa ei harmillisesti löytynyt. Ennen viimeisen kauden ilmestynyttä fiilistelin Westerosin kirjeenvaihtajalla, mutta se on nyt jo pahasti vanhentunutta spekulaatiota.

Emmi Lehtomaa: Somevaikuttajaksi!
Otava 2020

Miten somevaikuttajaksi tullaan? Somevaikuttajan työ voi näyttää helpolta, vapaalta ja ihanien aamupalojen täyteiseltä elämältä. Työhön kuuluu kuitenkin paljon asioita, jotka tulee hallita menestyäkseen. Näitä ovat esimerkiksi omien palveluiden myyminen, sopimusneuvottelut sekä laadukas ja pitkäjänteinen sisällöntuotanto koko ajan muuttuville somealustoille.

No nyt lähtee ura nousukiitoon :D Kirja ilmestyy ilmeisesti vain e-kirjana ja äänikirjana.


Lapsille

Markus Hotakainen: Ihmeellinen universumi
Aula & Co 2020

Mikä on punainen jättiläinen? Miksi Pluto ei ole enää planeetta? Mistä tulevat tähtikuviot? Mitä revontulet ovat? Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille lapsille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta.

Lasten avaruuskirjoja ilmestyy nyt syksyllä useampikin. Tämä oli ensimmäinen vastaan tullut, joten sai kunnian tulla nostetuksi listalle.

Deborah Marcero: Roosa ja jännittävät seikkailukartat
Suom. Mari Nurminen
Kumma Kustannus 2020

”Roosan kekseliäs seikkailu vie lukijan keskelle mielikuvituksen huikeita maailmoja. Kirjan hauskoista ja yksityiskohtaisista kartoista löytää kerta toisensa jälkeen uutta tutkittavaa. Matkan edetessä niin lapsi kuin aikuinenkin huomaa, kuinka mielikuvituksen voimalla mikä tahansa on mahdollista.”

Jee, karttoja! Kumman katalogissa esiteltiin myös teoksen sisäsivuja ja kuvitusta, mikä on lastenkirjoille aika harvinaista. Tällaista tarvitaan lisää! Aikuisena haluan ostaa lahjaksi sekä kauniita että järkeviä kirjoja.

Carlos da Cruz & Janne Haikari: Suomalaiset tutkimusmatkailijat
S&S 2020

Mitä tutkimusmatkailija tekee? Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Voiko jonkin paikan löytää, jos siellä jo asuu joku? Värikäs tietoteos tutustuttaa suomalaisiin tutkimusmatkailijoihin ja -matkoihin.

Jee, tutkimusmatkailua! Pirteästi kuvitettu lastenkirja kotimaisista reissaajista.

Nelli Heinimo, Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti: Kaivurin raivari
WSOY 2020

Formula-autoa taas jännittää kisa-aamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet.

Jee, tuttuja! Kaivurin raivari on ystäväni kirjoittama, ja pääsin silmäilemään taittovedosta etukäteen. Luvassa on hauskoja lastenloruja herkullisella kuvituksella!


Mitä syksyn kirjaa itse odotat?