Matt Haig: Keskiyön kirjasto

”’Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto’, hän sanoi. ’Kirjaston hyllyt jatkuvat ikuisesti. Jokainen kirja antaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista elämää. Millaista elämäsi olisi voinut olla, jos olisit tehnyt toisenlaisia valintoja? Jos voisit perua sen, mitä kadut, tekisitkö jotakin toisin?'”

Nora on 34-vuotias ja katuu monia asioita elämässään. Hän on muutenkin yksinäinen, ja kun hän kaiken lisäksi menettää samaan aikaan sekä työnsä että rakkaan kissansa, hän päättää ettei halua enää elää.

Kuoleman sijaan Nora päätyy kuitenkin elämän ja kuoleman väliin, mystiseen Keskiyön kirjastoon. Hänen eteensä asetetaan kaikki mahdolliset elämät, joita hän voisi parhaillaan elää. Nora saa hypätä mihin tahansa kirjaan ja kokeilla, millainen nykyhetki olisi, jos menneisyydessä olisi tehnyt eri valintoja.

Mitä jos hän ei olisi jättänyt sulhastaan? Mitä jos hän ei olisi lopettanut kilpaurheilua? Mitä jos hän olisi seurannut lapsuuden urahaavettaan? Olisiko jokin näistä elämistä parempi kuin nykyinen?

Tämä oli kertakaikkisen mainio tarina! Olen lukenut paljon kirjoitusoppaita, viimeisimpänä Save the Cat! Writes a Novel, jossa analysoidaan suosittujen romaanien rakennetta. Keskiyön kirjasto olisi hyvin voinut olla yksi oppaan esimerkki, sillä tuntui että tässä kaikki oli laitettu viivoittimen kanssa kohdalleen: herkullinen lähtöasetelma, päähenkilö motiiveineen, juonen kaari, hallittu rakenne ja kaiken kattava teema.

Yksittäisten valintojen vaikutus elämään on tuttu aihe erityisesti elokuvista, ja mieleen tulivat vaikkapa Paluu tulevaisuuteen, Ihmeellinen on elämä, About Time ja Everything Everywhere All At Once (voin suositella kaikkia). Tuntui, että olisin lukenut samantyyppisen tarinan monta kertaa aiemminkin, mutta tutunoloisista ideoista oli rakennettu omanlainen keitos.

Kaiken yllämainitun myötä kirja oli melko ennalta-arvattava, mutta minua se ei haitannut. Loppuratkaisukin oli mielestäni oikea tälle tarinalle. Teksti on ahmittavaa ja luvut ovat lyhyitä, lyhimmillään aukeaman mittaisia. Kyllä, hotkaisin tämän kerralla! Kirja herättelee miettimään, katuuko itse mahdollisesti jotain elämässään ja millainen olisi oma Keskiyön kirjasto.

Lukukokemus: *****

Matt Haig
Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020
328 sivua

Syksyn 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjasyksy on taas täällä! On aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itsekin lukea. Poimi tästä kirjavinkit syksylle 2021 itsellesi tai muille!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Lukemista pienille lapsille

Jenna Salo: Yllättävät yöjuhlat
Kumma Kustannus 2021

Mitä tehdä, kun nukkumaan mennessä uni ei tulekaan? Kun Arttu-nalle ei eräänä iltana millään saa unta, se päättää luottaa mielikuvituksen voimaan. Arttu päätyy avaruuden yöjuhliin, jotka eivät olekaan ihan tavalliset kekkerit. Vastassa on muun muassa linnunradalla luistelevia lampaita! Menevissä juhlissa riittää katseltavaa ja koettavaa, mutta jossain vaiheessa pientä nallea alkaa kovasti väsyttää. Lempeä ja yllätyksiä täynnä oleva kirja johdattelee lasta rauhoittumaan mielikuvituksen avulla.

Tähän kirjaan törmäsin jokin aika sitten Instagramin kautta. Luistelevat lampaat kuulostavat hyvältä, ja pastellivärinen kansikuva on ihana!

Bright & Field: Lisää, sanoi valas
Suom. Katariina Kallio
Kustannus-Mäkelä 2021

Elipä kerran syvissä vesissä valtava valas. Sitä vaivasi kova halu saada aina jotakin enemmän, uutta ja parempaa. Il­lat se kiillotti aarteitaan, mutta jostain syystä ne eivät aa­mulla enää hohtaneetkaan. Vaikka valaan ympärillä oli tavaraa, se ei ollut onnelli­nen. Lopulta valas havahtuu huomaamaan, mikä on veden­alaisessakin elämässä kaikkein tärkeintä.”

Kuulostaa sellaiselta kirjalta, joka aikuistenkin kannattaisi lukea.

Docherty & Docherty: Ruutusyöppö
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2021

Yksinäinen Sini tahtoisi kavereita, mutta kaikki vain laahus­tavat katse kiinni ruudussa. Silloin Sini pistelee poskeensa muutaman puhelimen, ja ruokahalu kasvaa syödessä. Pian se popsii tabletteja ja hotkii lounaaksi tietokoneen näyttöjä… Riemukas riimitelty tarina kertoo siitä, miten hauskaksi elämä voi muuttua, kun malttaa nostaa katseen ruudusta.

Omassa lapsuudessani yksi suosikkikirjoistani oli Anna ahmii kirjoja. Nykyään ahmitaan ajanmukaisesti älylaitteita. Kuulostaa myös aikuisille sopivalta muistutukselta!

Katajavuori & Baltscheit: Oravien sota
Tammi 2021

”Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Lukutavasta riippuu, kertooko hurja eläinsatu oravaveljesten keskinäisestä taistelusta vai Suomen vuoden 1918 sisällissodasta.”

Okei, allegorinen oravasatu Suomen sisällissodasta. Tämä täytyy lukea.


Ahmittavaa alakoululaisille

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat (Pages & Kumppanit #1)
Suom. Marja Helanen
HarperCollins 2021

11-vuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kirjakaupan yläpuolella siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi mystisesti. Eräänä päivänä Tilly huomaa, että klassisia lastenkirjojen hahmoja alkaa vaellella kaupassa. Hahmot hyppäävät kirjojen sivuilta oikeaan elämään mystisellä kirjoissa matkustamisen taialla. Apulaisinaan Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa, Tilly päättää ratkaista hänen äitinsä katoamisen mysteerin.

Ihanaa, kirjakauppaan ja kirjoihin liittyvä seikkailu! Tämä menee omaan lukujonoon.

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu – Täynnä kuoppia! (#2)
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

”Nyt jännittää! Kuka luokassa saa seuraavaksi maagisen eläimen? Schoki ei toivo mitään muuta niin kovasti kuin omaa eläintä. Häntä ei kiinnosta koulunäytelmät, ei luokan juoruilijat saati salaperäiset kuopat koulun pihalla. Olisikohan pian jo hänen vuoronsa saada oma maaginen eläin?

Keväällä 2021 ilmestynyt Maagisten eläinten koulun ensimmäinen osa oli sen verran hauska, että toinen osa ansaitsee paikkansa listalla.

Matt Haig: Hiiri nimeltä Miika
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2021

Hiiri nimeltä Miika uskoo, että juustoa on olemassa, vaikka kaikki muut hiiret ovat ihan tyhmiä ja väittävät muuta. Miika päättää todistaa heille, että on oikeassa, ja joutuu suureen seikkailuun, jonka myötä oppii arvostamaan muita olentoja (ja juustoa) aivan uudella tavalla. Hiiri nimeltä Miika on pieni mutta eeppinen seikkailukertomus rakkaudesta (juustoon) ja suurista vaaroista – sekä sisäisestä vahvuudesta.

En ole lukenut yhtään Matt Haigin kirjaa, vaikka Keskiyön kirjasto onkin lukujonossa. Haig kirjoittaa näemmä ahkerasti myös lastenkirjoja. Tämä kuulostaa hienolta!

Kocjan & Dineen: Hirviöt – Vinksahtanut valikoima
Suom. Sanna Kangasluoma
Lasten Keskus 2021

Oletko joskus törmännyt Mörkkiin, Liposomiin, Tuppajäärään, Kriisiäiseen tai Pep-Buliin? Tämä vinksahtanut hirviövalikoima on vuosikausien tutkimustyön tulos. Se on uskomattoman hyödyllinen opus kaikille, joita hirviöt kiehtovat, pelottavat tai kiinnostavat. Joskus kammotuksia näkee kaikkialla, mutta kun huomaa hirviöiden hassut puolet, alkaakin hillittömästi hekotuttaa.

Hirviökirja pääsi listalle mainion kuvituksensa takia.

Hiro Kamigaki: Sakke sokkelosalapoliisi ja taivaslinnan arvoitus
Suom. Jade Haapasalo
S&S 2021

Sokkelovaltakunnan kadut ovat täynnä väkeä, sillä on karnevaalin aatto. Karnevaalin aarre, legendaarinen sokkelomuna on kuitenkin kadonnut. Pian hätiin kutsutaankin Sakke ja Carmen. Jännittävä sokkeloseikkailu vie uskomattomien rakennusten, maisemien ja pilviin kurottavan puulinnan läpi kohti arvoituksen ratkaisua. Reitti kunkin sokkeloisen aukeaman läpi selvitetään vihjeiden avulla.

Kuvaustekstistä ei aivan täysin selviä, millainen kirja on kyseessä, mutta ilmeisesti pelimäinen sokkeloseikkailu. Sarjaa on suomennettu useampikin osa. Mielenkiintoista!

Walliams & Ross: Jäätynyt jättiläinen
Suom. Kaisa Kattelus
Tammi 2021

Eeppisen hauska mammuttiseikkailu! Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

Kuulostaa hauskalta! Alkuteos oli saanut erinomaiset arviot Goodreadsissa.

Catherine Doyle: Ebenezerinkadun ihme
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Kumma Kustannus 2021

Valloittava uudelleentulkinta Charles Dickensin rakastetusta Saiturin joulusta! On kulunut kolme pitkää vuotta siitä, kun Georgen äiti kuoli ja hänen isänsä päätti peruuttaa joulun. Kun George löytää jouluputiikista mystisen lumisadepallon, jotain erikoista tapahtuu. Pallon sisällä oleva näkymä on kuin suoraan Georgen menneisyyden joulusta, jolloin kaikki oli vielä hyvin. George ja hänen isänsä pyyhkäistään seikkailuun, joka vie heidät kolmeen eri jouluun – menneeseen, nykyiseen ja tulevaan.

Syksymmällä on mukavaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan jouluisia tarinoita.


Kirjavinkkejä nuorille

Lucy Ivison: Unelmien muotitalo – Silkkiä ja salaisuuksia
Suom. Aila Herronen 
WSOY 2021

Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

1920-luvun Lontooseen sijoittuva, vaatteisiin liittyvä tarina Downton Abbeyn hengessä. Olen myyty.

Emiko Jean: Tokion prinsessa
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2021

Izumi on vähän tavallista hauskempi kalifornialainen 18-vuotias tyttö. Kun selviää, että hänen kauan kadoksissa ollut isänsä on Japanin tuleva keisari, ei viimeinen vuosi high schoolissa menekään suunnitelmien mukaan. Izumi matkaa Japaniin totuttelemaan prinsessan rooliin. Opittavaa on paljon: kieli, kulttuuri, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…

Kivaa ja kevyttä lukemista syksyyn. Alkuteos oli saanut hyvät arviot Goodreadsissa.

Parvela & Pitkänen: Varjot. Kirja 1: Helähdys
Tammi 2021

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella.

Vaikea kuvitella, miten varjon menettäminen haittaisi menoa, mutta ilmeisesti se on astetta isompi juttu.

B. B. Alston: Amari ja yön veljet
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2021

Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.”

Uusi fantasiasarja alkaa! Alkuteos on saanut vaikuttavan keskiarvon 4,52/5,0 Goodreadsin arvioissa.

Jakob Wegelius: Hudson Queenin ruusu
Suom. Kati Valli 
WSOY 2021

”Itsenäinen jatko-osa rakastetulle Merten gorillalle. Sally Jonesin ja Henry Koskelan Hudson Queen -laivan uumenista löytyy ruusuriipuksinen helminauha, jonka jäljet johtavat Skotlantiin. Koneenkäyttäjägorilla ja suomalaiskapteeni lähtevät sinne palauttaakseen arvokkaan korun oikealle omistajalle. Glasgowin sumuisessa satamakaupungissa matka saa kuitenkin kohtalokkaan käänteen…”

Merten gorilla on minulla vielä lukulistalla, ja tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Anniina Mikama: Myrrys
WSOY 2021

15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa.

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogia on yksi kotimaisista suosikeistani. Odotan tältäkin paljon!

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.


Tietokirjallisuus

Salovaara & Salovaara: Kosa ja Muka muuttavat maailmaa – Kestävän kehityksen jäljillä
Avain 2021

Kosa on utelias lapsi, joka keksii lähteä tutkimaan, mistä vesi tulee ja minne se menee. Seurakseen hän saa hiukan vastahakoisen serkkunsa, Mukan. Lapset kulkevat yhden päivän ajan kaupungissa ja tapaavat matkan varrella muun muassa hamstraaja-rotan, aktivisti-mupan ja hänen riitasointuisen papukaijansa sekä kuivuutta paenneen norsun.

Kestävästä kehityksestä lapsille sopivasti. Kiva ulkoasu!

Mikama & Da Cruz: Päivä maapallolla – Lääkärit
Karisto 2021

Millaista mahtaa olla kirurgin, kätilön tai ambulanssin ensihoitajan työ? Kuka auttaa, kun lemmikkihamsteri sairastuu? Päivä maapallolla – Lääkärit esittelee kaksitoista lääketieteen ja hoitoalan ammattilaista sekä heidän tärkeimmät työvälineensä, perheensä ja vapaa-ajan harrastuksensa.”

Anniina Mikama on ehtinyt laajentaa myös tietokirjallisuuden puolelle. Eri kulttuurit ja kielet kiinnostavat, joten tämä voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Miksei tällaisia tehdä myös aikuisille :D

Linda Liukas: Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu
Otava 2021

Suositun Hello Ruby -kirjasarjan kaikki osat yksissä kansissa. Rubyn seurassa tutustut ohjelmoinnin perusteisiin ja kurkistat tietokoneen sisälle. Kattavassa kirjassa on neljä tietokoneiden maailmaan sijoittuvaa tarinaa. Opit, miten internet toimii ja miten koneita voi kouluttaa.

Suosittu Hello Ruby -sarja tutustuttaa lapsia tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Tässä saisi luettua kaikki kätevästi kerralla.

Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä
Tammi 2021

Miltä avaruus haisee? Voiko ihmisestä tulla kuolematon? ZoneVD selvittää! Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Jo vuodesta 2008 videoillaan inspiroinut tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä vie sinut seikkailulle mielenkiintoisiin mysteereihin. ZoneVD etsii taatun hauskalla tyylillään vastauksia kysymyksiin, jotka ovat jo kauan kiinnostaneet ihmisiä.

Vaihteeksi vähän erilainen kirja tubettajalta, ja sopii kyllä loistavasti ZoneVD:n kanavan aiheisiin.

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Löytyikö listalta uutta luettavaa?

Syksyn 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy alkaa olla käsillä, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset syksylle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Kaunoa

Nazanine Hozar: Aria
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2020

Suuri kertomus vie iranilaisen orpotytön ryysyistä rikkauksiin ja vallankumouksen sydämeen. 1950-luvun Iranissa sotilas pelastaa tienposkeen hylätyn vauvan – ja muuttaa samalla lopullisesti molempien kohtalon. Tytön nimeksi tulee Aria. Kolmen naisen osana on olla hänelle äitinä. On ankara Zahra, varakas ja lempeä Fereshteh ja lopulta salaperäinen, köyhä Mehri, jonka yhteys Ariaan on sekä siunaus että kirous.”

Luen aika vähän tämäntyyppisiä romaaneja, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. Tällä saisi ruksittua maahaasteesta Iranin.

Julian Fellowes: Snobit
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2020

Kaunis Edith tulee keskiluokkaisesta taustasta. Kun Uckfieldin markiisin perijä Charles Broughton kosii, myöntyy Edith hetkeäkään epäröimättä. Mutta onko hän rakastunut Charlesiin vai tämän titteliin ja yläluokan elämään? Downton Abbeyn luojan tarkkanäköinen romaani on kirpeä satiiri modernin brittiläisen yläluokan elämästä.

En oikeastaan tiedä, miksi tämä kiinnostaa. Todennäköisesti taikasana oli ”Downton Abbey”.

Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Juoni kuulostaa lähtökohtaisesti kutkuttavalta, ja kirjastoaiheesta tietenkin plussaa.


Fantasiaa

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2020

”Elisabeth on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista. Hän on kasvanut yhdessä Austermeerin suurkirjastoista, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan, Elisabeth vaikuttaa syylliseltä ja hänet kiidätetään pääkaupunkiin kuulemaan tuomionsa.

Margaret Rogerson on minulle uusi tuttavuus, mutta hänen molemmat teoksensa ovat olleet bestseller-kirjoja. Kirjastoaiheesta tässäkin plussaa.

Katja Törmänen: Maan tytär
Like 2020

”Kiehtova fantasiaromaani vie keskelle rautakautista Pohjolaa ja heimojen välienselvittelyjä. Kohtalo ja muinaiset perinteet ovat heittäneet siskokset Aslaugin ja Freydisin erilleen toisistaan. Kumpikin on jättänyt vanhan kotikylänsä taakseen ja joutuu hakemaan paikkaansa uudessa yhteisössä. Jumalten oikut punovat sisarusten kohtalot jälleen yhteen, mutta riittävätkö heidän näkijänlahjansa pelastamaan sotaa käyvät kylät?”

Keväällä kirjoissa oli paljon neitsyitä, nyt tyttäriä. Bongasin Maan tyttären Liken syyskatalogista, mutta nyt huomasin että tämä ilmestyi jo toukokuussa. Menköön. Törmäsen aiempi, palkittu kirja Karhun morsian on minulla myös vielä lukematta.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä
WSOY 2020

”16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.

Kiinnostavan kuuloinen kotimainen esikoisromaani oli piilotettu WSOY:n katalogin loppuun lastenkirjojen sekaan.

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko
Suom. Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
WSOY 2020

”Keskiyön aurinko on pitkään odotettu romaani, jossa Houkutuksen tarina kerrotaan Edward Cullenin näkökulmasta.”

NO NIIN! Jostain syystä WSOY on jättänyt tämän syyskuussa ilmestyvän kirjan pois katalogistaan.


Kauhua

H. P. Lovecraft, Markku Jalava (toim.): H. P. Lovecraftin parhaat
Suom. Ilkka Äärelä, Ulla Selkälä & Matti Rosvall
Art House 2020

H. P. Lovecraftin parhaat kokoaa valikoiman kauhun mestarin parhaimpina pidettyjä novelleja. Keskeistä niissä on silmitön pelko toiseutta ja tuntematonta kohtaan, hulluus ja järjettömyys.

Olen lukenut tosi vähän kauhua, ja genren klassikot kuten Lovecraft ovat vielä korkkaamatta. Tällaisesta kokoelmasta voisi olla hyvä aloittaa.

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi
Karisto 2020

”Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni.

Kuulostaapa kammottavan kiinnostavalta! Myös teknologiakauhu on minulle aika tuntematon genre.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Lahkon lapset
Suom. Christine Thorel
Atena 2020

Hiljaiselon vuosinaan Oswald on kasvattanut kaksospojistaan Thorista ja Vicistä lahkon uskolliset sotilaat. Mutta hyväksyvätkö pian täysi-ikäiset pojat kaiken, mitä heille opetetaan?

Luin Lindsteinin trilogian ensimmäisen osan viime vuonna, ja se vei täysin mukanaan. Toinen osakin on vielä lukematta, mutta tämä kolmas kirja menee sen perään lukujonoon.

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja
Suom. Kaisa Kattelus 
WSOY 2020

Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. Kun kolmas Ayoolan poikaystävä kuolee veitsi sydämessään, Korede poistaa veritahrat valkaisuaineella, hävittää ruumiin ja estää sisartaan postaamasta iloisia selfieitä suruaikana. Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle.”

Tavalliset kovaksikeitetyt dekkarit eivät ole minun juttuni, mutta tämä kuulostaa vähän erilaiselta.


Matkoja

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat – elämää jaetulla saarella
Avain 2020

Miltä tuntuu asua maassa, jossa tuntee itsensä kielellisesti viisivuotiaaksi ja kulttuurillisesti oudoksi? Entä kuinka paljon voi muuttua ja pysyä silti omana itsenään? Kirjassa tarkastellaan niin perhe-elämää kuin kielen ja koulumaailman omaksumista, mutta myös ulkosuomalaisen identiteetin rakentumista serkkutalouden ja halloumin luvatussa maassa.

Ulkomailla asuminen kiinnostaa aiheena, joten muistelmat Kyprokselta sopivat hyvin lukujonon jatkoksi.

Heli Rantala: Pikisaaresta Pariisiin
Gaudeamus 2020

”’Seison kuin lintu häkkinsä kynnyksellä levitetyin siivin. Minä matkustan, ystäväni: matkustan ulkomaille.’ Näin kirjoitti 23-vuotias Frans Mikael Franzén toukokuussa 1795, kun hän nousi purjelaivaan Turun Pikisaaren satamassa. Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitär Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lääkäri Immanuel Ilmonin sekä fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa.”

Tästä lisäluettavaa suomalaisella twistillä niille, jotka ovat jo ahmineet Naiset joita ajattelen öisin sekä Reissunaisia.

Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Madventures Suomi – Matkaopas
Johnny Kniga 2020

Riku ja Tunna sukeltavat kotimaahansa kuin Madventures-matkojensa kaukaisiin karttapallonkohtiin. He ovat avustajineen nuuskineet parhaat kuppilat, unohdetut aktiviteetit, hylätyt rakennukset ja upeimmat luonnonihmeet Hämeestä Pohjanmaalle ja Savosta Lappiin.”

Madventureskin on huomannut, että kotimaan matkailussa riittää kaiveltavaa. Hyllyni klassikkoihin kuuluu Kansainvälisen seikkailijan opas, yltääköhän tämä samalle tasolle?


Historiaa

Maria Pettersson: Historian jännät naiset
Atena 2020

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Tätä on odotettu! Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin #historianjännätnaiset oli viime vuoden kiinnostavinta sisältöä Twitterissä, ja oli vain ajan kysymys, milloin joku kustantamo tarttuu teemaan.

Petri Pietiläinen: Naisten maailmanhistoria
Docendo 2020

”Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina. Tiedenaisia esitellään kristityn väkijoukon tappamasta filosofi Hypatiasta alkaen.

Lisää naisia maailman historiasta. Kirjan arvoa himmentää silmissäni jonkin verran se, että se on jatkumoa saman kirjailijan Kissojen maailmanhistorialle ja Koirien maailmanhistorialle.

Torsti Lehtinen: Sofian sisaret – Filosofian historian vaikuttavat naiset
Into 2020

”Miesfilosofeista opitaan yhtä ja toista jo peruskoulussa, mutta monet tärkeimmistäkin naispuolisista filosofeis­ta tunnetaan huonosti. Tiedätkö, keitä olivat Aspasia ja Mary Wollstonecraft? Entä Luce Irigaray ja Martha Nussbaum?”

Lisää naisia, tällä kertaa filosofian alalta.

Virginia Woolf: Oma huone
Suom. Kirsti Simonsuuri 
Tammi 2020

”Virginia Woolfin 90 vuotta sitten ilmestynyt, yhä ällistyttävän ajankohtainen ja tarkkanäköinen kuvaus naisten yhteiskunnassa kohtaamista haasteista.”

Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta, joten odotan syksyllä ilmestyvää äänikirjaversiota.

Juri Nummelin: Suomalaisen kirjallisuuden lyhyt historia
Avain 2020

Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta.

Avoimen yliopiston kurssilla luin yhden kirjan kotimaisen kirjallisuuden historiasta, mutta se oli makuuni turhan hajanainen. Pääsisiköhän tämän kanssa paremmin kärryille aiheesta?

Mia Meri: Egypti — Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020

”Egyptologi Mia Merin teos johdattaa lukijan muinaiseen Egyptiin, jonka mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa vuosituhansien ajan. Kirja vastaa kiinnostavasti moneen Egyptin ikivanhaan arvoitukseen ja murtaa monta vanhaa väärinkäsitystä elämästä ja kuolemasta Niilin ikuisessa valtakunnassa.

Muinainen Egypti on kuulunut kiinnostuksen kohteisiini jo pienestä pitäen, joten tämä voisi olla sopivaa luettavaa.


Tietoa

Mari Manninen: Hyvät aikeet
Atena 2020

Antaako perusavulias suomalainen romanikerjäläiselle kolikon? Millaista on kaupunkilaisten naapuriapu? Mistä auttaja ammentaa voimansa löytökoirien pelastamiseen? Kenelle päätyvät lelut ja vaatteet, joita suomalaisturistit lahjoittavat kehittyvien maiden koululaisille?

Olen lukenut Manniselta aiemmin Finlandia-palkitun kirjan Yhden lapsen kansa, jolle annoin viisi tähteä. Nyt hän paneutuu kirjassaan hyväntekeväisyyden ajankohtaisiin ja usein ristiriitaisiinkin kysymyksiin.

Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi
Gaudeamus 2020

Kielenkäyttö on jatkuvia valintoja: käytetäänkö myönteisiä vai kielteisiä sanoja, abstrakteja vai konkreettisia kuvailuja, kiertoilmaisuja vai suoraa puhetta. Olennaista on kiinnittää huomiota myös siihen, mitä tekstiin ei ole valittu. Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia.

Sarjassamme somesta tuttu: Olen seurannut Vesa Heikkisen tekstianalyyseja Twitterissä, joten myös kirja kiinnostaa.

Jenna Kiuru, Maria Manninen & Johanna Valkola: Arkivé Atelier – Huolla
Gummerus 2020

”Mitä jos voisit pitää lempivaatteesi ja -kenkäsi hyväkuntoisena vuosia? Huoltamalla voi pidentää merkittävästi vaatteiden elinkaarta. Arkivé Atelier’n Huolla-kirja kertoo erilaisten materiaalien ominaisuuksista ja auttaa laadun tunnistamisessa.”

Yksi kirjailijoista on tuttuni, ja olen seurannut Arkive Atelieria pitkään somessa. Ihanaa, että jotkut menevät pikamuodin maailmassa vastavirtaan, tuovat esille kestäviä materiaaleja ja ohjeistavat huolehtimaan niistä.

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt – Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat
Suom. Veera Kaski
WSOY 2020

”Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten ”täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus.”

En ensin meinannut nostaa tätä listalleni asti, mutta kävin katsomassa alkuteoksen arviot Goodreadsissa. 13 500 arvosanasta yli puolet on viiden tähden arvioita. Okei, kiva!

James Hibberd: Game of Thrones – Kaikkien on kuoltava
Suom. Antti Immonen
Into 2020

Miten kaikkien aikojen menestynein tv­-sarja syn­tyi? HBO:n tuella tehdyssä Game of Thrones -­kirjassa seurataan ikonisen tv-­sarjan tuotantovaiheita aina sen syntymästä loppuhuipennukseen saakka ja kuullaan mer­kittäviä tarinoita kulissien takaa.

Vaikka tv-sarjan loppu oli kaamea mahalasku, tämä olisi silti kiinnostavaa lukea. Kansikuvaa ei harmillisesti löytynyt. Ennen viimeisen kauden ilmestynyttä fiilistelin Westerosin kirjeenvaihtajalla, mutta se on nyt jo pahasti vanhentunutta spekulaatiota.

Emmi Lehtomaa: Somevaikuttajaksi!
Otava 2020

Miten somevaikuttajaksi tullaan? Somevaikuttajan työ voi näyttää helpolta, vapaalta ja ihanien aamupalojen täyteiseltä elämältä. Työhön kuuluu kuitenkin paljon asioita, jotka tulee hallita menestyäkseen. Näitä ovat esimerkiksi omien palveluiden myyminen, sopimusneuvottelut sekä laadukas ja pitkäjänteinen sisällöntuotanto koko ajan muuttuville somealustoille.

No nyt lähtee ura nousukiitoon :D Kirja ilmestyy ilmeisesti vain e-kirjana ja äänikirjana.


Lapsille

Markus Hotakainen: Ihmeellinen universumi
Aula & Co 2020

Mikä on punainen jättiläinen? Miksi Pluto ei ole enää planeetta? Mistä tulevat tähtikuviot? Mitä revontulet ovat? Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille lapsille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta.

Lasten avaruuskirjoja ilmestyy nyt syksyllä useampikin. Tämä oli ensimmäinen vastaan tullut, joten sai kunnian tulla nostetuksi listalle.

Deborah Marcero: Roosa ja jännittävät seikkailukartat
Suom. Mari Nurminen
Kumma Kustannus 2020

”Roosan kekseliäs seikkailu vie lukijan keskelle mielikuvituksen huikeita maailmoja. Kirjan hauskoista ja yksityiskohtaisista kartoista löytää kerta toisensa jälkeen uutta tutkittavaa. Matkan edetessä niin lapsi kuin aikuinenkin huomaa, kuinka mielikuvituksen voimalla mikä tahansa on mahdollista.”

Jee, karttoja! Kumman katalogissa esiteltiin myös teoksen sisäsivuja ja kuvitusta, mikä on lastenkirjoille aika harvinaista. Tällaista tarvitaan lisää! Aikuisena haluan ostaa lahjaksi sekä kauniita että järkeviä kirjoja.

Carlos da Cruz & Janne Haikari: Suomalaiset tutkimusmatkailijat
S&S 2020

Mitä tutkimusmatkailija tekee? Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Voiko jonkin paikan löytää, jos siellä jo asuu joku? Värikäs tietoteos tutustuttaa suomalaisiin tutkimusmatkailijoihin ja -matkoihin.

Jee, tutkimusmatkailua! Pirteästi kuvitettu lastenkirja kotimaisista reissaajista.

Nelli Heinimo, Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti: Kaivurin raivari
WSOY 2020

Formula-autoa taas jännittää kisa-aamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet.

Jee, tuttuja! Kaivurin raivari on ystäväni kirjoittama, ja pääsin silmäilemään taittovedosta etukäteen. Luvassa on hauskoja lastenloruja herkullisella kuvituksella!


Mitä syksyn kirjaa itse odotat?