Kevään 2023 kirjatärpit lapsille

Hyvää kirjakevättä! Keräsin kasan kiinnostavia lastenkirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Toivottavasti saat tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi. Ikäsuositukset ovat arvioita, jotka olen tehnyt kustantajien ja kirjakauppojen antamien tietojen perusteella.

Postaus sisältää tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta saat kirjat samaan hintaan ja minä tienaan hieman taskurahaa.

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Kuvakirjoja ja runoja (3+)

Emilia Erfving: Kasan perhe
Lasten Keskus 2023

Metsässä on Kasa. Kasassa on milloin mitäkin – koivun lehtiä, kanervan kukkia ja maan tomua. Kettu on Kasan ystävä. Ketulla on iso ja vilkas perhe, mutta Kasalla ei ole perhettä. Vai onko sittenkin? Kasa lähtee tuulen matkaan etsimään omaa perhettään.”

Rakastan Kasa-sarjaa! Neljäs osa on omistettu ”kaikille yksinäisille olennoille, jotka etsivät maailmasta jotakuta itsensä kaltaista”.

*Osta kirja Adlibriksesta

Julia Vuori: Sieni tunteiden aallokossa
Otava 2023

Tunteellinen Sieni voittaa pelkonsa, ainakin silloin tällöin. Sieni tuntee itsensä joskus aivan ulkopuoliseksi. Toisinaan uhkakuvat valtaavat sen mielen. Mutta kun on selkeä päämäärä, vaikkapa vuoren huipulle nouseminen, pelot unohtuvat. Ja ystävien seurassa Sienen huolet hälvenevät.”

Tunteellinen Sieni kuulostaa sympaattiselta tuttavuudelta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Ryan T. Higgins: En se minä ollut! (Olitpas.)
Suom. Raija Rintamäki
Kumma Kustannus 2023

Iikka on piikkisika ja Pirjo on puu, mutta he ovat silti parhaita ystäviä. He tekevät kaiken yhdessä, aivan kaiken, kahdestaan. AIVAN kahdestaan, ilman muita. Iikka on täysin tyytyväinen siihen, miten asiat ovat. Pirjo ja Iikka. Iikka ja Pirjo. Vain he kaksi. Kunnes eräänä päivänä Pirjon viereen poksahtaa toisen puun silmu, eikä elämä ole enää koskaan niin kuin ennen…

Hihitän jo tälle kuvaustekstille!

*Osta kirja Adlibriksesta

Ashley Spires: Maailman mahtavin idea
Suom. Marvi Jalo
Kvaliti 2023

Tämän tarinan tytön aivot ovat suorastaan ideamylly: uusia keksintöjä pulpahtelee niin nopeaa tahtia, että perässä on vaikea pysyä. Kunnes yhtenä päivänä kaikki loppuu. Tyttö ei keksi yhtään uutta ideaa. Kun ideat eivät vie tilaa tytön aivoista, häntä alkaa ahdistaa. Ashley Spires vangitsee nerokkaasti luovan prosessin ylä- ja alamäkiä.”

Jatko-osa palkitulle lastenkirjalle Maailman mahtavin vekotin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Matt de la Peña & Christian Robinson (kuv.): Luca luo maailmoja
Suom. Raija Rintamäki
Kumma Kustannus 2023

Luca on isosiskonsa kanssa pitkällä metromatkalla. Kuluttaakseen aikaa hän alkaa katsella kanssamatkustajia ja piirtää kuvia heidän elämistään. Tyylikkäästä pienestä pojasta Luca luo piirustuksen, jossa tämä saapuu kotilinnaansa hevosvaunuilla. Lucan yllätykseksi poika kuitenkin jatkaa matkaansa hänen kanssaan samaan suuntaan. Mitä jos kaikkien elämä onkin jotain ihan muuta kuin Luca on kuvitellut?

Jos arvaan oikein, opimme että ennakkoluulot eivät välttämättä pidä paikkaansa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kotryna Zylė & Inga Dagilė (kuv.): Huippuhyvä päivä
Suom. Urte Liepuoniute
Hertta Kustannus 2023

Elsa asuu kerrostalon 8. kerroksessa. Hän kasvattaa tomaatteja ja keräilee tulitikkurasioita. Tiitus asuu 4. kerroksessa ja suunnittelee matkaa avaruuteen lemmikkikilpikonnansa kanssa. Ystävysten elämässä hyvät päivät ovat usein sellaisia, jolloin sattuu hauskoja pieniä asioita. Mutta mitä tehdä, kun kohdalle osuu HUONO päivä?

Käsi ylös kaikki, joilla on joskus ollut huono päivä! Näin Hertta Kustannuksen Instagram-tilillä vilauksen kirjan sekatekniikkaa hyödyntävästä kuvituksesta, joka näytti hienolta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Riikka Jäntti: Pikku hiiri opintiellä
Tammi 2023

Tammi ja Kansallisgalleria haluavat yhdessä tarjota perheille uuden tavan kokea kuuluisia taideteoksia. Tässä Riikka Jäntin katselukirjassa Hiiru seikkailee Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa. Hän löytää kiinnostavan taulun, jossa on samanikäinen hiirilapsi kirjan ääressä ja jännittävä tunnelma. Hiiru päättää hypätä mukaan!

Kiinnostava yhteishanke museolta ja kustantamolta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Nikola Kucharska: Kiertomatka Koiralaan
Lasten Keskus 2023

Lähde oppaamme Sir Blinin matkassa kaduille, joita tallaavat tuhannet anturat. Kierroksella tutustumme muun muassa Pimu Koirasen kouluun sekä Museo Haun kirsua kutkuttaviin kokoelmiin. Nautimme päiväkävelystä Bellan Bulevardilla sekä tuoksuvassa keskuspuistossa. Tapaamme tunnettuja koiralalaisia, opimme kaupungin historiasta ja näemme jännittäviä keksintöjä, kuten Haistopisteen ja Pörröttimen.”

Kuulostaa hupaisalta!

*Osta kirja Adlibriksesta

Nelli Heinimo & Tiina Konttila (kuv.): Autojen almanakka – runoja
Kustantamo S&S 2023

Ajoneuvoilla on ihan omat puuhansa eri vuodenaikoina! Mitä tekee jäätelöauto talvella? Keksiikö kaivuri keinon ilahduttaa muita jouluna? Miten parkkipaikalla otetaan kaikki mukaan porukkaan? Veikeissä ja nokkelissa runoissa kerrotaan autojen ja muiden koneiden elämästä vuoden ympäri.”

Hauskat lastenrunot yhdistävät ajoneuvot ja tunnetaidot. (Lisäksi kirja on ystäväni kirjoittama, terveisiä!)

*Osta kirja Adlibriksesta


Lastenromaaneja (6+)

Lena Frölander-Ulf: Rapsu Huiskahäntä – Kamppailu kivikosta
Teos 2023

Rapsu on itsepäinen ja villi murmelityttö, joka elää murmeleiden pikku yhteisössä laiskanpulskeaa elämää. Kivikon toisella laidalla asuvat kyykäärmeet, jotka uskovat tiukkaan kuriin ja myrkkyhampaisiin. Kun käärmeet tulevat vierailulle ja ehdottavat pahaenteisiä muutoksia totuttuun järjestykseen, Rapsu huolestuu. Retkellään Rapsu pelastaa käärmepoika Siksakin pulasta ja saa kuulla käärmeiden valtakunnan hampaidenkalistelusta, jonka seuraukset koskettavat kipeästi murmeleitakin.”

Jännittävän kuuloinen eläintarina kivalla kuvituksella.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jemma Hatt: Seikkailijat ja salaisuuksien kaupunki
Suom. Jade Haapasalo
Kumma Kustannus 2023

Lara, Rufus, Tom ja Barney-koira valmistautuvat viettämään rauhallista joululomaa ja osallistumaan egyptologien vuosittaiselle lounaalle, jonka aikana heidän on tarkoitus saada palkinto kesän ja syksyn aikana tekemistään uskomattomista aarrelöydöistä. Osa kalleuksista on näytteillä illallisen järjestävässä museossa, mutta kesken tapahtuman ne kaikki yhtäkkiä ryöstetään!

Viisikko-henkisen seikkailusarjan kolmas osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Reetta Niemelä & Katri Kirkkopelto (kuv.): Mustan kuun majakka
Lasten Keskus 2023

Sinimäessä tapahtuu jotain todella hämäräperäistä. Kaupungin kujilla partioi ”Pidämme Örkit Sinun Iloksesi Loitolla Öisin” -kerho eli P.Ö.S.I.L.Ö, joka vainoaa salaväkeä. Luihu Quumestari kehittelee juoniaan vanhalla peilitehtaalla, ja salaväkeä katoaa mystisesti. Salamieli Saimi ja muut salakerholaiset yrittävät vimmatusti selvittää, mistä on kyse.”

Jatkoa Finlandia-ehdokkaanakin olleelle Mustan kuun majatalolle.

*Osta kirja Adlibriksesta

Marketta Pyysalo & Teemu Juhani (kuv.): Matka yli aikojen
Lasten Keskus 2023

Toivo nousee rautatieasemalla vahingossa väärään junaan. Juna ei menekään mummon luo, vaan ajassa taaksepäin. Alkaa huima, hauska ja filosofinen seikkailu, jossa Toivo matkaa eurooppalaisen rautatien lähtöpisteeseen. Matkalla hän kohtaa Berliinin muurin rauniot, katkenneiden raiteiden aseman ja Pariisin hulluista hulluimman vuoden. Mutta entä paluumatka?

Aikamatkustustarinat saavat minut aina innostumaan.

*Osta kirja Adlibriksesta

Riikka-Maria Rosenberg & Kati Vuorento (kuv.): Saara ja naakka
Tammi 2023

Lasten seikkailuromaanissa eläinrakas Saara päätyy aikamatkalle 1700-luvulle lemmikkinaakkansa taikapesän kautta. Parivaljakko tutustuu Alexanderiin, kartanon nuoreen herraan. Pojan on vaikea ymmärtää nykytytön puheita eläinlääkärihaaveista ja koulusta. Hillitty tunnelma kuitenkin rikkoutuu, kun Alexander kertoo, että metsistä kuuluu avunhuutoja, teiden varsille ilmestyy pelokkaita lehmiä ja palvelijoita on kadonnut. Liikkuuko metsässä jokin peto?

Lisää aikamatkailua suomalaisessa miljöössä! Historioitsija Riikka-Maria Rosenbergilta on aiemmin ilmestynyt aikuistenromaani Hakoisten Anna.

*Osta kirja Adlibriksesta


Sarjakuvia

Troll: Mestarietsivä Peppunen. Mestarietsivä rakastuu?!
Suom. Mayu Saaritsa
Otava 2023

Uljaasta ulkomuodostaan ja briljantista päättelykyvystään tunnettu Mestarietsivä Peppunen ratkaisee tapauksen kuin tapauksen yhdessä pamauksessa. Peppusen odotettu jatko-osa tarjoaa jälleen kiperiä arvoituksia. Mitä ihmettä tapahtuu, kun mestarietsivä rakastuu?

Jo yhdestoista suomennettu Peppunen! Tutustuin kirjailmiöön aiemmin videolla. Kustantajan ikäsuositus kirjalle on 5+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Miila Westin: Loputon talvi. Myyttiset 1
Kustantamo S&S 2023

Sarjakuva­romaani sukeltaa itämerensuomalaisten myyttien maagiseen maailmaan. On kesäkuu ja lumimyrsky. 10-vuotias Eevi törmää talvisessa metsässä ohran haltijaan. Hän saa selville, mikä on kummallisen sään takana, ja jos jotain ei tehdä, talvi voi jatkua ikuisesti. Eevi tempautuu mukaan taianomaiseen seikkailuun päämääränään vapauttaa keväisen luonnon herättäjä, jonka Louhi on kaapannut tuonpuoleiseen.”

Harvemmin tulee vastaan lasten sarjakuvaromaaneja. Kustantamon ikäsuositus kirjalle on 9–12.

*Osta kirja Adlibriksesta


Varhaisnuorten romaaneja (9+)

Rob Biddulph: Pähkinä Jones ja Piirretty kaupunki
Suom. Leena Ojalatva
Kumma Kustannus 2023

12-vuotiaalle Pähkinä Jonesille piirtäminen on yhtä ihanaa ja ihmeellistä kuin taikominen, mutta taide ei voi ratkaista kaikkia hänen ongelmiaan. Pähkinän isä on kadonnut, ja Pähkinä itse on jumissa uudessa, tylsässä koulussa, jossa hänellä ei ole ystävän ystävää. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Pähkinä löytää erityisen lyijykynän, joka on turboladattu täyteen salaperäisiä voimia. Yhtäkkiä Pähkinä kykenee luomaan kuvia, jotka muuttuvat pelkistä piirroksista käsinkosketeltaviksi asioiksi!

Kuulostaa hauskalta! Konseptista tulee mieleen Tilly ja kirjamatkaajat -sarja, jossa matkustetaan kirjojen maailmoihin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tania del Rio & Will Staehle (kuv.): Warren 13. ja kuiskausten metsä
Suom. Annukka Kolehmainen
Kumma Kustannus 2023

12-vuotias Warren 13. on saanut tietää, että hänen rakas sukuhotellinsa osaa kävellä, ja nyt se kärrää hänen johdollaan vieraita ympäri maaseutua yhä oudompiin ja hienompiin paikkoihin. Mutta kun hotelli kellahtaa yhtäkkiä kumoon Rupert-sedän huolimattomuuden vuoksi, joutuu Warren pahaan pinteeseen hakiessaan apua läheiseltä makeismyyjä-hammaslääkäriltä. Warrenin ollessa satimessa, jatkaa hotelli hänen kauhukseen matkaansa ilman häntä, ja vielä suoraan kohti noitien ja hirviöiden asuttamaa Ilkimetsää!

Trilogian toinen osa. Näissä kirjoissa on erityisen mielenkiintoinen kuvitus ja taitto, jota voi kurkata kustantajan sivuilla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Erin Hunter: Pandojen valtakunta – Tulvan jakama maa
Suom. Ville Viitanen
WSOY 2023

Bambuvaltakunnan pandat eivät ole unohtaneet suurta tulvaa, johon heidän rauhaisa elämänsä äkkiarvaamatta päättyi. Kolmelle poikaselle, jotka syntyivät samalla hetkellä kun tulva nousi, vedenpaisumus ei kuitenkaan merkinnyt loppua, vaan alkua elämälle täysin eri maailmoissa. Kun kolmikko vuosia myöhemmin taas kohtaa, heidän osakseen lankeaa ikivanha ennustus, josta riippuu koko pandojen valtakunnan kohtalo…

Soturikissojen tekijäporukan uutuussarja alkaa. Ikivanha ennustus mukana, totta kai!

*Osta kirja Adlibriksesta

Roope Lipasti: Rauniokaupungin lapset
WSOY 2023

Rauniokaupungin lapset seuraa lasten selviämistä suuresta palosta toipuvan Turun keskellä. Tulipalon jälkeinen talvi on vaikea, mutta lapsilla on aikaa myös seikkailla.

Jatkoa historialliselle lastenromaanille Palavan kaupungin lapset.

*Osta kirja Adlibriksesta

Suvi Nurmi: Ajankaitsija
Myllylahti 2023

Yhdeksännellä luokalla Essi on voimiensa äärirajoilla. Aikamatkallaan kovia kokeneen äidin kuntoutus vie hänen kaiken vapaa-aikansa, ja samaan aikaan pikkusisko Oona saa olla oma huoleton itsensä. Syksyyn tulee pilkahdus valoa, kun Essi saa kutsun Suomen Aikamatkaajanuorten Salaseuran kokoukseen. Salaseuralaiset harrastavat vaarallista yhteismatkaamista Ajankaitsijaksi kutsumansa aineen avulla.

Sarjan kolmas osa. Ensimmäinen kirja tuntui enemmän varhaisnuorten kirjalta, joten luokittelin tämänkin nyt tänne nuorempien lokeroon vaikka päähenkilö on ysiluokalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tanya Stewner: Alea Aquarius 1 – Meren kutsu
Suom. Sari-Anne Ahvonen
Sitruuna Kustannus 2023

Meri on vetänyt Aleaa puoleensa niin kauan kuin hän muistaa. Mutta houkutteleviin aaltoihin liittyy hengenvaara. Alea ei saa missään olosuhteissa joutua kosketuksiin kylmän meriveden kanssa. Hän muistaa erittäin hyvin äitinsä varoituksen ennen kuin tämä katosi jäljettömiin. Kuka Alea on ja mistä hän on lähtöisin?

Moderni merenneitotarina kuulostaa potentiaaliselta hitiltä. Toinen osa Meren värit ilmestyy suomeksi samaan aikaan maaliskuussa.

*Osta kirja Adlibriksesta


Klassikoita uudelleenjulkaisuina

L. M. Montgomery: Runotyttö
Suom. Kaisa Ranta
Art House 2023

Orvoksi jäänyt Emily Starr päätyy asumaan sukulaistensa luokse. Perheen pää on ankara Elizabeth-täti, jonka kanssa herkkä ja lahjakas tyttö ajautuu pian törmäyskurssille. Vähitellen Emily löytää uusia ystäviä, ja pienen runotytön haaveet omien kirjoitusten julkaisemisestakin alkavat kantaa hedelmää.

Art House jatkaa upeilla Nuppu Print Companyn kansilla varustettujen klassikoiden julkaisua.

*Osta kirja Adlibriksesta

Lewis Carroll: Liisan seikkailut Ihmemaassa
Suom. Nana Sironen
Hertta Kustannus 2023

Utelias Liisa seuraa valkoista kania kaninkoloon ja tupsahtaa satumaiseen Ihmemaahan, missä hän kohtaa mitä kummallisimpia, ihastuttavimpia ja hurjimpia olentoja. Liisan seikkailut Ihmemaassa on maailmankirjallisuuden tunnetuimpia klassikoita. Teos julkaistaan nyt Nana Sirosen uutena, lyhentämättömänä suomennoksena.”

Uusi Hertta Kustannus on ottanut ensimmäiseen kirjakattaukseen mukaan klassikon vuodelta 1865.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten tietokirjoja

Raili Mikkanen & Harri Tarkka (kuv.): Hampaat
Kvaliti 2023

Riemukkaasti kuvitettu tietokirja hampaista perheen pienimmille! Mitä kaikkea hampailla voi tehdä? Onko maitohammas maitoa? Rautahammas rautaa? Miksi hampaita pitää hoitaa?

En muista törmänneeni vähään aikaan hampaisiin liittyvään lasten tietokirjaan, joten tässä sellainen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Mauri Kunnas: Tassulan lasten lääkärikirja
Otava 2023

Millaista on lääkärissä? Mitä kannattaa tehdä, jos kurkku on kipeä? Entä kuinka korvat tutkitaan? Mauri Kunnaksen hauskasti kuvittamassa kirjassa häivytetään lääkärikäynnin pelkoja, tutustutaan lasten tavallisimpiin sairauksiin ja vaivoihin ja annetaan vinkkejä omasta terveydestä huolehtimiseen. Kirjan asiantuntijoina ovat lääkärikeskus Pikkujätin lastenlääkärit.”

Lääketiedelinjalle kun lähdettiin, tässä myös yleisempi tietokirja lääkärikäyntien tueksi.

*Osta kirja Adlibriksesta

Mervi Heikkilä & Anne Leinonen: Lentävä leivänpaahdin – Scifikirjoitusopas
Haamu Kustannus 2023

Lentävä leivänpaahdin on tieteiskirjallisuuden kirjoitusopas, joka vilisee robotteja, galakseja, lentäviä leivänpaahtimia ja aikamatkoja. Älä silti säikähdä, scifin kirjoittaminen ei ole vaikeaa ja monimutkaista. Kokeile vaikka!

Lapsille suunnattu scifinkirjoitusopas kuulostaa hyvältä! Kustantajan ikäsuositus kirjalle on 9+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy alkaa olla käsillä, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset syksylle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Kaunoa

Nazanine Hozar: Aria
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2020

Suuri kertomus vie iranilaisen orpotytön ryysyistä rikkauksiin ja vallankumouksen sydämeen. 1950-luvun Iranissa sotilas pelastaa tienposkeen hylätyn vauvan – ja muuttaa samalla lopullisesti molempien kohtalon. Tytön nimeksi tulee Aria. Kolmen naisen osana on olla hänelle äitinä. On ankara Zahra, varakas ja lempeä Fereshteh ja lopulta salaperäinen, köyhä Mehri, jonka yhteys Ariaan on sekä siunaus että kirous.”

Luen aika vähän tämäntyyppisiä romaaneja, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. Tällä saisi ruksittua maahaasteesta Iranin.

Julian Fellowes: Snobit
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2020

Kaunis Edith tulee keskiluokkaisesta taustasta. Kun Uckfieldin markiisin perijä Charles Broughton kosii, myöntyy Edith hetkeäkään epäröimättä. Mutta onko hän rakastunut Charlesiin vai tämän titteliin ja yläluokan elämään? Downton Abbeyn luojan tarkkanäköinen romaani on kirpeä satiiri modernin brittiläisen yläluokan elämästä.

En oikeastaan tiedä, miksi tämä kiinnostaa. Todennäköisesti taikasana oli ”Downton Abbey”.

Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Juoni kuulostaa lähtökohtaisesti kutkuttavalta, ja kirjastoaiheesta tietenkin plussaa.


Fantasiaa

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2020

”Elisabeth on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista. Hän on kasvanut yhdessä Austermeerin suurkirjastoista, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan, Elisabeth vaikuttaa syylliseltä ja hänet kiidätetään pääkaupunkiin kuulemaan tuomionsa.

Margaret Rogerson on minulle uusi tuttavuus, mutta hänen molemmat teoksensa ovat olleet bestseller-kirjoja. Kirjastoaiheesta tässäkin plussaa.

Katja Törmänen: Maan tytär
Like 2020

”Kiehtova fantasiaromaani vie keskelle rautakautista Pohjolaa ja heimojen välienselvittelyjä. Kohtalo ja muinaiset perinteet ovat heittäneet siskokset Aslaugin ja Freydisin erilleen toisistaan. Kumpikin on jättänyt vanhan kotikylänsä taakseen ja joutuu hakemaan paikkaansa uudessa yhteisössä. Jumalten oikut punovat sisarusten kohtalot jälleen yhteen, mutta riittävätkö heidän näkijänlahjansa pelastamaan sotaa käyvät kylät?”

Keväällä kirjoissa oli paljon neitsyitä, nyt tyttäriä. Bongasin Maan tyttären Liken syyskatalogista, mutta nyt huomasin että tämä ilmestyi jo toukokuussa. Menköön. Törmäsen aiempi, palkittu kirja Karhun morsian on minulla myös vielä lukematta.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä
WSOY 2020

”16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.

Kiinnostavan kuuloinen kotimainen esikoisromaani oli piilotettu WSOY:n katalogin loppuun lastenkirjojen sekaan.

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko
Suom. Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
WSOY 2020

”Keskiyön aurinko on pitkään odotettu romaani, jossa Houkutuksen tarina kerrotaan Edward Cullenin näkökulmasta.”

NO NIIN! Jostain syystä WSOY on jättänyt tämän syyskuussa ilmestyvän kirjan pois katalogistaan.


Kauhua

H. P. Lovecraft, Markku Jalava (toim.): H. P. Lovecraftin parhaat
Suom. Ilkka Äärelä, Ulla Selkälä & Matti Rosvall
Art House 2020

H. P. Lovecraftin parhaat kokoaa valikoiman kauhun mestarin parhaimpina pidettyjä novelleja. Keskeistä niissä on silmitön pelko toiseutta ja tuntematonta kohtaan, hulluus ja järjettömyys.

Olen lukenut tosi vähän kauhua, ja genren klassikot kuten Lovecraft ovat vielä korkkaamatta. Tällaisesta kokoelmasta voisi olla hyvä aloittaa.

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi
Karisto 2020

”Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni.

Kuulostaapa kammottavan kiinnostavalta! Myös teknologiakauhu on minulle aika tuntematon genre.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Lahkon lapset
Suom. Christine Thorel
Atena 2020

Hiljaiselon vuosinaan Oswald on kasvattanut kaksospojistaan Thorista ja Vicistä lahkon uskolliset sotilaat. Mutta hyväksyvätkö pian täysi-ikäiset pojat kaiken, mitä heille opetetaan?

Luin Lindsteinin trilogian ensimmäisen osan viime vuonna, ja se vei täysin mukanaan. Toinen osakin on vielä lukematta, mutta tämä kolmas kirja menee sen perään lukujonoon.

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja
Suom. Kaisa Kattelus 
WSOY 2020

Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. Kun kolmas Ayoolan poikaystävä kuolee veitsi sydämessään, Korede poistaa veritahrat valkaisuaineella, hävittää ruumiin ja estää sisartaan postaamasta iloisia selfieitä suruaikana. Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle.”

Tavalliset kovaksikeitetyt dekkarit eivät ole minun juttuni, mutta tämä kuulostaa vähän erilaiselta.


Matkoja

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat – elämää jaetulla saarella
Avain 2020

Miltä tuntuu asua maassa, jossa tuntee itsensä kielellisesti viisivuotiaaksi ja kulttuurillisesti oudoksi? Entä kuinka paljon voi muuttua ja pysyä silti omana itsenään? Kirjassa tarkastellaan niin perhe-elämää kuin kielen ja koulumaailman omaksumista, mutta myös ulkosuomalaisen identiteetin rakentumista serkkutalouden ja halloumin luvatussa maassa.

Ulkomailla asuminen kiinnostaa aiheena, joten muistelmat Kyprokselta sopivat hyvin lukujonon jatkoksi.

Heli Rantala: Pikisaaresta Pariisiin
Gaudeamus 2020

”’Seison kuin lintu häkkinsä kynnyksellä levitetyin siivin. Minä matkustan, ystäväni: matkustan ulkomaille.’ Näin kirjoitti 23-vuotias Frans Mikael Franzén toukokuussa 1795, kun hän nousi purjelaivaan Turun Pikisaaren satamassa. Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitär Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lääkäri Immanuel Ilmonin sekä fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa.”

Tästä lisäluettavaa suomalaisella twistillä niille, jotka ovat jo ahmineet Naiset joita ajattelen öisin sekä Reissunaisia.

Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Madventures Suomi – Matkaopas
Johnny Kniga 2020

Riku ja Tunna sukeltavat kotimaahansa kuin Madventures-matkojensa kaukaisiin karttapallonkohtiin. He ovat avustajineen nuuskineet parhaat kuppilat, unohdetut aktiviteetit, hylätyt rakennukset ja upeimmat luonnonihmeet Hämeestä Pohjanmaalle ja Savosta Lappiin.”

Madventureskin on huomannut, että kotimaan matkailussa riittää kaiveltavaa. Hyllyni klassikkoihin kuuluu Kansainvälisen seikkailijan opas, yltääköhän tämä samalle tasolle?


Historiaa

Maria Pettersson: Historian jännät naiset
Atena 2020

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Tätä on odotettu! Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin #historianjännätnaiset oli viime vuoden kiinnostavinta sisältöä Twitterissä, ja oli vain ajan kysymys, milloin joku kustantamo tarttuu teemaan.

Petri Pietiläinen: Naisten maailmanhistoria
Docendo 2020

”Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina. Tiedenaisia esitellään kristityn väkijoukon tappamasta filosofi Hypatiasta alkaen.

Lisää naisia maailman historiasta. Kirjan arvoa himmentää silmissäni jonkin verran se, että se on jatkumoa saman kirjailijan Kissojen maailmanhistorialle ja Koirien maailmanhistorialle.

Torsti Lehtinen: Sofian sisaret – Filosofian historian vaikuttavat naiset
Into 2020

”Miesfilosofeista opitaan yhtä ja toista jo peruskoulussa, mutta monet tärkeimmistäkin naispuolisista filosofeis­ta tunnetaan huonosti. Tiedätkö, keitä olivat Aspasia ja Mary Wollstonecraft? Entä Luce Irigaray ja Martha Nussbaum?”

Lisää naisia, tällä kertaa filosofian alalta.

Virginia Woolf: Oma huone
Suom. Kirsti Simonsuuri 
Tammi 2020

”Virginia Woolfin 90 vuotta sitten ilmestynyt, yhä ällistyttävän ajankohtainen ja tarkkanäköinen kuvaus naisten yhteiskunnassa kohtaamista haasteista.”

Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta, joten odotan syksyllä ilmestyvää äänikirjaversiota.

Juri Nummelin: Suomalaisen kirjallisuuden lyhyt historia
Avain 2020

Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta.

Avoimen yliopiston kurssilla luin yhden kirjan kotimaisen kirjallisuuden historiasta, mutta se oli makuuni turhan hajanainen. Pääsisiköhän tämän kanssa paremmin kärryille aiheesta?

Mia Meri: Egypti — Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020

”Egyptologi Mia Merin teos johdattaa lukijan muinaiseen Egyptiin, jonka mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa vuosituhansien ajan. Kirja vastaa kiinnostavasti moneen Egyptin ikivanhaan arvoitukseen ja murtaa monta vanhaa väärinkäsitystä elämästä ja kuolemasta Niilin ikuisessa valtakunnassa.

Muinainen Egypti on kuulunut kiinnostuksen kohteisiini jo pienestä pitäen, joten tämä voisi olla sopivaa luettavaa.


Tietoa

Mari Manninen: Hyvät aikeet
Atena 2020

Antaako perusavulias suomalainen romanikerjäläiselle kolikon? Millaista on kaupunkilaisten naapuriapu? Mistä auttaja ammentaa voimansa löytökoirien pelastamiseen? Kenelle päätyvät lelut ja vaatteet, joita suomalaisturistit lahjoittavat kehittyvien maiden koululaisille?

Olen lukenut Manniselta aiemmin Finlandia-palkitun kirjan Yhden lapsen kansa, jolle annoin viisi tähteä. Nyt hän paneutuu kirjassaan hyväntekeväisyyden ajankohtaisiin ja usein ristiriitaisiinkin kysymyksiin.

Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi
Gaudeamus 2020

Kielenkäyttö on jatkuvia valintoja: käytetäänkö myönteisiä vai kielteisiä sanoja, abstrakteja vai konkreettisia kuvailuja, kiertoilmaisuja vai suoraa puhetta. Olennaista on kiinnittää huomiota myös siihen, mitä tekstiin ei ole valittu. Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia.

Sarjassamme somesta tuttu: Olen seurannut Vesa Heikkisen tekstianalyyseja Twitterissä, joten myös kirja kiinnostaa.

Jenna Kiuru, Maria Manninen & Johanna Valkola: Arkivé Atelier – Huolla
Gummerus 2020

”Mitä jos voisit pitää lempivaatteesi ja -kenkäsi hyväkuntoisena vuosia? Huoltamalla voi pidentää merkittävästi vaatteiden elinkaarta. Arkivé Atelier’n Huolla-kirja kertoo erilaisten materiaalien ominaisuuksista ja auttaa laadun tunnistamisessa.”

Yksi kirjailijoista on tuttuni, ja olen seurannut Arkive Atelieria pitkään somessa. Ihanaa, että jotkut menevät pikamuodin maailmassa vastavirtaan, tuovat esille kestäviä materiaaleja ja ohjeistavat huolehtimaan niistä.

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt – Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat
Suom. Veera Kaski
WSOY 2020

”Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten ”täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus.”

En ensin meinannut nostaa tätä listalleni asti, mutta kävin katsomassa alkuteoksen arviot Goodreadsissa. 13 500 arvosanasta yli puolet on viiden tähden arvioita. Okei, kiva!

James Hibberd: Game of Thrones – Kaikkien on kuoltava
Suom. Antti Immonen
Into 2020

Miten kaikkien aikojen menestynein tv­-sarja syn­tyi? HBO:n tuella tehdyssä Game of Thrones -­kirjassa seurataan ikonisen tv-­sarjan tuotantovaiheita aina sen syntymästä loppuhuipennukseen saakka ja kuullaan mer­kittäviä tarinoita kulissien takaa.

Vaikka tv-sarjan loppu oli kaamea mahalasku, tämä olisi silti kiinnostavaa lukea. Kansikuvaa ei harmillisesti löytynyt. Ennen viimeisen kauden ilmestynyttä fiilistelin Westerosin kirjeenvaihtajalla, mutta se on nyt jo pahasti vanhentunutta spekulaatiota.

Emmi Lehtomaa: Somevaikuttajaksi!
Otava 2020

Miten somevaikuttajaksi tullaan? Somevaikuttajan työ voi näyttää helpolta, vapaalta ja ihanien aamupalojen täyteiseltä elämältä. Työhön kuuluu kuitenkin paljon asioita, jotka tulee hallita menestyäkseen. Näitä ovat esimerkiksi omien palveluiden myyminen, sopimusneuvottelut sekä laadukas ja pitkäjänteinen sisällöntuotanto koko ajan muuttuville somealustoille.

No nyt lähtee ura nousukiitoon :D Kirja ilmestyy ilmeisesti vain e-kirjana ja äänikirjana.


Lapsille

Markus Hotakainen: Ihmeellinen universumi
Aula & Co 2020

Mikä on punainen jättiläinen? Miksi Pluto ei ole enää planeetta? Mistä tulevat tähtikuviot? Mitä revontulet ovat? Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille lapsille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta.

Lasten avaruuskirjoja ilmestyy nyt syksyllä useampikin. Tämä oli ensimmäinen vastaan tullut, joten sai kunnian tulla nostetuksi listalle.

Deborah Marcero: Roosa ja jännittävät seikkailukartat
Suom. Mari Nurminen
Kumma Kustannus 2020

”Roosan kekseliäs seikkailu vie lukijan keskelle mielikuvituksen huikeita maailmoja. Kirjan hauskoista ja yksityiskohtaisista kartoista löytää kerta toisensa jälkeen uutta tutkittavaa. Matkan edetessä niin lapsi kuin aikuinenkin huomaa, kuinka mielikuvituksen voimalla mikä tahansa on mahdollista.”

Jee, karttoja! Kumman katalogissa esiteltiin myös teoksen sisäsivuja ja kuvitusta, mikä on lastenkirjoille aika harvinaista. Tällaista tarvitaan lisää! Aikuisena haluan ostaa lahjaksi sekä kauniita että järkeviä kirjoja.

Carlos da Cruz & Janne Haikari: Suomalaiset tutkimusmatkailijat
S&S 2020

Mitä tutkimusmatkailija tekee? Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Voiko jonkin paikan löytää, jos siellä jo asuu joku? Värikäs tietoteos tutustuttaa suomalaisiin tutkimusmatkailijoihin ja -matkoihin.

Jee, tutkimusmatkailua! Pirteästi kuvitettu lastenkirja kotimaisista reissaajista.

Nelli Heinimo, Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti: Kaivurin raivari
WSOY 2020

Formula-autoa taas jännittää kisa-aamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet.

Jee, tuttuja! Kaivurin raivari on ystäväni kirjoittama, ja pääsin silmäilemään taittovedosta etukäteen. Luvassa on hauskoja lastenloruja herkullisella kuvituksella!


Mitä syksyn kirjaa itse odotat?