Torben Kuhlmann: Edison – Kadonneen hiiriaarteen arvoitus

Sinä päivänä luennolle ilmaantui hiiri, jota professori ei ollut nähnyt koskaan aikaisemmin. Viimeisen istuinrivin takaa kurkisti pieni kuononpää. Pikku hiiri odotteli kärsivällisesti omalla paikallaan, että professori saisi opetuksen päätökseen ja kaikki hiiret lähtisivät kotimatkalle. Sitten hiirulainen astui epäröiden luentopöydän eteen.
     ’Anteeksi, että häiritsen, herra professori, mutta tarvitsen kipeästi apuanne…’ hiiri aloitti ujostellen. ’Minä olen nimittäin etsimässä aarretta.’

Edison – Kadonneen hiiriaarteen arvoitus on sympaattinen tarina nuoresta Pete-hiirestä, joka haluaa etsiä esi-isänsä aarteen. Aarre on uponnut kauan sitten Atlantin valtamereen. Pete saa värvättyä mukaan hiiriyliopiston professorin, ja yhdessä he rakentavat toimivan pikku sukellusveneen ja matkaavat meren pohjaan. Mitä aarrearkusta lopulta löytyy?

Tartuin tähän kirjaan hiirihahmojen ja hienon kannen vuoksi. Torben Kulhmannin vanhanaikainen kuvitus onkin upeaa. Tarina itsessään jäi sivuosaan, kun ihastelin jokaisen aukeaman taideteosta erikseen. Kuville täydet viisi tähteä!

Kirja jätti jonkin verran avoimia kysymyksiä – miten ihmisten nurkissa asuvat hiiret saivat tuosta noin valmistettua sukellusveneen ja jyrsijänkokoiset sukelluspuvut? (Muutenhan puhuvat, yliopistoa käyvät hiiret ovat tietenkin täysin looginen asia.) Hieman harmistusta aiheutti se, että harvoin tulee luettua kokonaista kirjaa jossa ei ole ainuttakaan naispuolista hahmoa. Jopa kuvituksessa seinät on tapetoitu pelkillä historian ”suurmiesten” kuvilla. Tarina jääkin kolmen tähden suoritukseksi.

Subjektiivinen tuomio: ****

Torben Kulhmann
Edison – Kadonneen hiiriaarteen arvoitus
Suom. Pirkko Roinila

Nemo 2019
112 sivua

Kevään 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin aikuisten kirjatärpit omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkkejä lapsille ja nuorille keväälle 2021 nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itse lukea.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Spekulatiivista fiktiota (varhais)nuorille

Joonas Riekkola: Silkkomaahan kadonneet
Karisto 2021

Nuorten tieteisseikkailu ympäristökatastrofin turmelemassa Suomessa. Vaaroja kuhiseva Silkkomaa vei Ilveksen vanhemmat. Hän haluaisi lähteä selvittämään näiden kohtaloa ystävänsä Västäräkin kanssa. Kun metsästä löytyy kuollut kyläläinen ja sitten muukalainen nimeltä Aino, Ilves huomaa tilaisuutensa tulleen.”

Olen törmännyt Joonas Riekkolaan somen puolella ja Hesarin artikkelissa. Nuorille suunnattu tieteiskirja herätti kiinnostuksen. Kivan näköinen kansi!

Jack Meggitt-Phillips & Isabelle Follath: Hirviö ja Helmikki
Suom. Marja Helanen 
WSOY 2021

511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus… Hirviö ja Helmikki on herkullinen yhdistelmä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-, Itse ilkimys- ja Pieni kauhukauppa -elokuvien henkeä.”

Kirjan kuvausteksti ja kuvitus tuovat mieleen Roald Dahlin kirjat. Alkuteos on saanut muikean keskiarvon 4,4/5 Goodreadsissa.

Suvi Nurmi: Unissamatkaaja
Myllylahti 2021

Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus. Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä.

Jee, aikamatkailua! Tässäkin on hieno kansi.

Sini Helminen: Hurme
Myllylahti 2021

”Kuinka pieleen treffit ovat menneet, jos toinen alkaa niiden jälkeen kirjaimellisesti ghostata? Mustankirjava Hurme yhdistelee urbaanin fantasian, kauhun ja romantiikan piirteitä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Hirtehisellä huumorilla varustetussa teoksessa Mullan alla kohtaa Addams Familyn.”

En ole lukenut Helmisen aiempaa Väkiveriset-sarjaa, mutta uuden Lujaverinen-sarjan aloittava kirja kuulostaa kielmättä mielenkiintoiselta.

Christopher Paolini: Infinitum. Tähtien meri
Suom. Ilkka Rekiaro 
Tammi 2021

Kosminen avaruusseikkailu vie lukijan galaksien äärirajoille taisteluun koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Captain Marvel meets Star Wars! Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian.”

Eragonin kirjoittaja yllättää uudella avaruuteen sijoittuvalla romaanilla. Tällä kertaa mukana ei ilmeisesti ole lohikäärmeitä.


Tarinoita lapsille

Kari Kakkonen & Adrienn Széll: Dragons out!
Avain 2021

”Opi ohjelmistotestausta hauskalla tavalla, lukemalla tarinoita lohikäärmeistä ja ritareista. Kirja myös sopii erinomaisesti kenelle vain, joka haluaa tietää, mitä ohjelmistotestaus on.”

Ohjelmistotestaus ja lohikäärmeet kuulostavat lukemisen arvoiselta yhdistelmältä.

Torben Kuhlmann: Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailu
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2021

”Hiiret uskoivat, että kuu oli juustoa. Vain yksi hiiri ajatteli toisin. Se halusi lentää kuuhun ja näyttää muille. Mutta miten? ’Nokkelat hiiret selviävät kaikesta!’ se ajatteli ja löysi onneksi liittolaisen.”

Näissä Kuhlmannin hiirikirjoissa on niiiin sympaattinen kuvitus!

Deborah Marcero: Purkissa
Suom. Mari Nurminen
Kumma-kustannus 2021

”Leevi on keräilijä, joka kätkee purkkeihin erilaisia asioita. Ihan tavallisia juttuja — niittyleinikkejä, sulkia ja sydämenmuotoisia kiviä. Mutta kun Leevi tapaa Elvin, he päättävät kerätä talteen jotain aivan muuta! Kurkistellessaan purkkeihin, he muistavat kaikki ihmeelliset asiat, joita ovat yhdessä nähneet ja kokeneet.

Tässä kiinnitti ensimmäisenä huomiona upea kansi ja hauskat kanihahmot. Arvostan, kun kustantamot laittavat lastenkirjoista esille näytesivuja kirjan tietosivulle. Helpottaa lahjaksi ostamista!

Margit Auer & Nina Dulleck: Maagisten eläinten koulu
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

Mikään ei ole entisellään sen jälkeen kun lemmikkikauppias Mortimer Morrison vierailee koulussa. Hänellä nimittäin on mukanaan joukko maagisia eläimiä, jotka etsivät itselleen omaa ihmistä. Ujo Benni toivoo ystäväkseen villiä saalistajaa, mutta kilpikonna Henrietta osoittautuukin hänen parhaaksi ystäväkseen.”

Tämä kirjasarja on myyty yli 25 maahan ja on mitä ilmeisimmin aikamoinen bestseller. Kiva saada suomeksikin!

Silja Sillanpää & Marja Siira: Salasaaren salaisuudet
WSOY 2021

”Ylen lastenohjelmissa syksyllä 2020 starttaavaan sarjaan pohjautuva kuvakirjaseikkailu kertoo Edlan tutkimuksista salaperäisellä saarella. Silja Sillanpään kirjoittama tarina on täynnä kiehtovia karttoja, salamyhkäisiä vihjeitä ja nokkelia sanaleikkejä.”

Silja Sillanpää on tullut itsellekin aikoinaan hyvin tutuksi lastenohjelmista. Tässä kirjassa kiinnostuksen herätti erityisesti hieno kansi.


Lasten tietokirjoja

Silja Vuorikuru: Titanic – Maailman suurin laiva
Avain 2021

Titanic kiinnostaa monia ihmisiä edelleen. Se on monien kirjojen ja elokuvien aihe. Koko perheelle sopiva selkokirja kertoo Titanicista, sen ensimmäisestä matkasta ja onnettomuudesta. Kirja kertoo myös Titanicin erilaisista matkustajista. Kirjan kirjoittaja Silja Vuorikuru on kirjallisuudentutkija, joka on tutkinut Titanicia suomalaisessa kirjallisuudessa.

Jep, Titanic on tuttu juurikin Siitä Elokuvasta. Kiinnostaa, miten Titanicin kokoisesta onnettomuudesta saa lapsille sopivan selkokirjan.

Freya Hardy & Sara Mulvanny: Suuri tiedekirja
Suom. Tarja Kontro
Into 2021

Suuri tiedekirja tutustuttaa lukijansa 15 isoon tieteelliseen ideaan aina atomeista ja painovoimasta tekoälyyn ja massadataan. Jokaiselle idealle on varattu kaksi värikkäästi kuvitettua aukeamaa, joilla tutustutaan itse idean lisäksi yli 50 nerokkaaseen ajattelijaan idean takana. Kuka oli Marie Curie tai Isaac Newton?”

Kävin kurkkaamassa Amazonista, miltä tämä kirja näyttää sisältä. Todella kivalta!

Tuija Mäki: Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat
Avain 2021

Tuija Mäen kokoamaan teokseen on koottu kirjat, joiden pääosassa ovat samat hahmot tai henkilöt kirjasarjan eri osissa. Asiasanat auttavat löytämään kiinnostavaa luettavaa. Keskeisiä asiasanoja ovat muun muassa fantasiakirjallisuus, helppolukuiset kirjat, sadut, sarjakuvat ja tieteiskirjallisuus.”

Jos lukeminen jossain vaiheessa loppuu, tästä voinee kerätä uusia kirjasarjoja lukujonoon.

Löytyikö listasta uutta luettavaa? Kommentoi alle!

Kevään 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjakevät on jo pitkällä, ja on aika kerätä täälläkin yhteen omasta mielestäni kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset keväälle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Tarinoita muilta mantereilta

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2020

Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta.

Kirjan aihe kuulostaa rankalta, mutta haluaisin lukea suomennettuja teoksia muiltakin kuin angloamerikkalaisilta kirjailijoilta. Kayo Mpoy on muuttanut kymmenenvuotiaana Tansaniasta Tukholmaan, joten tällä kirjalla voisin taklata maahaasteestani Tansanian. Miksi muuten afrikkalaisista naisista kertovien romaanien kannessa on aina samanlainen naisen siluetti?

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Suom. Hilkka Pekkanen
Bazar 2020

Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramónin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. Ja niin nuori morsian matkaa vuonna 1844 valtameren taakse syrjäiseen maailmankolkkaan sydän täynnä odotuksia.

Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja taas saisi uuden maan Maailman kirjat -haasteeseen, check.


Rikoksia

A Yi: Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2020

Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin (oikealta nimeltään Ai Guozhu) läpimurtoromaani. Tyylikäs psykologinen trilleri esittelee lukijalle nuoren miehen, joka näennäisesti ilman motiivia murhaa koulutoverinsa. Teos vie lukijan huimalle matkalle tylsistyneen ja ympäröivää yhteiskuntaa syvästi halveksuvan nuoren miehen mieleen.

Viime kevään listassani oli japanilainen dekkari (jota en ole vielä lukenut), laitetaan listalle siis kiinalainenkin. Tästäkin saisi rastitettua yhden kohdan maahaasteeseen. Ellen sitten valitse kiinalaista scifi-kirjaa, joka oli syksyn 2018 listauksessa ja jota en myöskään ole lukenut. Mutta hei, on kiva listailla kirjoja!

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020

Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Englannissa vuoden parhaana esikoisena palkittu trilleri on kansainvälinen kirjatapaus.

Oo! Nyt on kunnollista. Hercule Poirot goes Päiväni murmelina.


Rakkautta ja historiaa

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Suom. Paula Takio
Gummerus 2020

Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja. Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?

Kirjasto, kirjakauppa ja romantiikka ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Tosin toivon, ettei Nina löydä elämäänsä oikeasti omaa Christian Greytä.

Beth O’Leary: Kimppakämppä
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2020

Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä.

Vähän erilainen lähtökohta rakkausromaanille. Olen lukenut tästä posiviitisia arvioita, ja minulle suositeltiin erityisesti tämän kuuntelemista äänikirjana.

Kokeile Bookbeatia kuukausi ilmaiseksi ja kuuntele äänikirjana* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

Sara Medberg: Kamarineitsyt
Otava 2020

Kun Tähtikaaren kartanon herra paroni Ridderlöw palkkaa ompelijatarmamselli Charlotta Silken sisarensa kamarineidoksi, molempien elämä muuttuu. Kartanon kirjastosta Charlotta löytää Jane Austenin juuri ilmestyneen teoksen Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan tarjoamat modernin rakkausavioliiton ja naisasian aatteet joutuvat koetukselle, kun sotakokemusten katkeroittama paroni kiinnostuu Charlottasta. Voiko tavallinen kamarineitsyt löytää merkityksellisen elämäntehtävän ja unelmiensa miehen?

Olen joskus aloittanut lukemaan jotain Medbergin aiempaa kirjaa, joka jäi kesken. Tämän aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava (Ylpeys ja ennakkoluulo mainittu), että voisin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Kristiina Vuori: Neitsytkruunu
Tammi 2020

Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä 20 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle.”

En ole vieläkään lukenut Kristiina Vuorelta mitään, vaikka Kaarnatuuli odotteleekin hyllyssä. Siitä huolimatta olen aika varma, että pidän näistä kirjoista. Mikä juttu näissä neitsyissä muuten on tänä keväänä?


Fantasiaa, scifiä ja vaihtoehtoista historiaa

Alastair Reynolds: Ikirouta
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2020

Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi ja jättää kirjoitettu historia koskemattomaksi.​ Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiininomaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.​”

En ole koskaan lukenut Alastair Reynoldsilta mitään, mutta ehkä pitäisi.

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
Myllylahti 2020

Lykantropia-viruksen runtelemassa maailmassa ihmiset ovat oppineet kunnioittamaan kahta asiaa: kaupungin suojamuuria ja ihmissusia metsästävää sotilasjärjestö Jahtia. Kun nuorelle aliupseerioppilaalle Alexander Bergille tarjoutuu tilaisuus osallistua maineikkaan kapteeni Väinö Ollikaisen metsästyspartioon, Alex on onnensa kukkuloilla. Viimeinkin paheksutulla yksinhuoltajan pojalla on tilaisuus ansaita maine pelättyjen ihmissusien metsästäjänä.

Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogia sai minulta viisi tähteä, joten odotukset ovat suuret myös tälle esiosalle. Hieno kansi kuten aiemmissakin kirjoissa, taitavasti pienet Tuntematon sotilas -vibat mukana.

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Suom. Helene Bützow
WSOY 2020

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?

Oi oi oi! Uusi Nälkäpeli-romaani. Listalle!

Mia Myllymäki: Tuulten amiraali
Osuuskumma 2020

Portugali 1492. Ilmalaivat kohoavat taivaalle höyrytekniikan ja magian voimalla. Onnea tavoittelevat kapteenit ja tuulia taivuttelevat laivamestarit ovat valmiita laajentamaan tunnetun maailman rajoja. Kapteeni Cristo Colom unelmoi matkasta meren yli länteen, kultaisten kattojen ja kallisarvoisten mausteiden valtakuntaan.

Tässä kiinnitti huomion erityisesti hieno kansi (joka tuo mieleeni Merten gorillan), mutta aihekin vaikuttaa kiinnostavalta.

Salla Simukka: Lukitut
Tammi 2020

Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.

Kuulostaapa kiinnostavalta! En ole lukenut Salla Simukalta(kaan) vielä yhtään kirjaa, vaikka listalla on.


Yhteiskuntaa, kulttuuria ja uskontoa

Aila Ruoho: Henkisyyden harhapoluilla
Docendo 2020

Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme. Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.

Tämä kirja kuuluu pakollisena kevään luettavien listaan, koska se on äidin kirjoittama. Lisäksi tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kirja, jossa on minun nimeni takakannessa, koska nappaamastani kuvasta tuli näköjään virallinen kirjailijakuva. Niin ja kyllä aihekin kiinnostaa.

Virtanen, Hiidenmaa & Nummi (toim.): Kertomuksen keinoin
Gaudeamus 2020

Omakohtaiset kertomukset koskettavat. Tarinat ja anekdootit auttavat kuvaamaan vivahteita ja yksityiskohtia, joille olisi muuten vaikea antaa konkreettista muotoa. Kokemuksellinen yksilötarina ei kuitenkaan aina ongelmitta sovi uskottavaan ja riippumattomaan lehtiartikkeliin tai tietokirjaan.

Olen seurannut innolla Facebookissa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa ruoditaan median yksilötarinoita ja kertomusten kaavoja. Tällä kirjalla taitaa olla eri tekijät, mutta aihe kiinnostaa joka tapauksessa.

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020

Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin.

Tämä onkin minulla itse asiassa jo kirjastossa varauksessa. Pidin Saramäen aiemmasta kirjasta Hyvän mielen vaatekaapista paljon, ja vastuullisuusaiheet kiinnostavat muutenkin.


Työelämää

Atte Mellanen & Karoliina Mellanen: Hyvät pahat ja millenniaalit – Miten meitä tulisi johtaa
Atena 2020

Vaikeasti johdettava, itsekeskeinen, laiska. Näin Suomen yritysjohdon eliitti kuvailee vuosina 1980–2000 syntyneitä millenniaaleja. Näitä työpaikkojen uusimpia tulokkaita on työvoimasta jo puolet, ja he määrittelevät työn tekemisen tavat seuraaviksi vuosikymmeniksi. Millenniaalit haluavat kehittyä, he uskovat itseensä ja ovat keskimäärin koulutetumpia ja tavoitekeskeisempiä kuin aiemmat sukupolvet. Mutta miten heitä oikein tulisi johtaa?

Millenniaalisukupolvea itsekin edustavana tämä olisi kiva tietää.

Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmaduunarin tilipäivä
WSOY 2020

Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun.

Ehdinkin lukea tämän jo, ja kirja oli juuri sitä mitä tällä hetkellä tarvitsin. Suosittelen yrittäjille tai yrittäjäksi aikoville!

Marina Vahtola: Intohimona brändit — Kolme vuosikymmentä brändien parissa
Docendo 2020

Näyttävän uran suurten ketjuyritysten johdossa ja hallituksissa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Marina Vahtola avaa uudessa kirjassaan käytännönläheisesti ja havainnollisesti 20 keskeistä tekijää, jotka ratkaisevat menestyvän brändin rakentamisessa. Kirja osoittaa brändiosaamisen arvon ja hyödyt tavalla, jonka ansiosta sen paikka on jokaisen menestykseen tähtäävän yritysjohtajan pöydällä.

Markkinointialan ihmiselle tämä on varmasti hyödyllistä luettavaa, vaikka ei toimitusjohtaja (vielä) olekaan.

Helena Kastikainen: Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen uraopas
S&S 2020

Nuorena johtajaksi nousseen Helena Kastikaisen Pikkupomosta johtajaksi on henkilökohtainen kasvutarina ja jokaisen nuoren naisen opas itsensä ja tiimin johtamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja uraunelmien toteuttamiseen.

Törmäsin tähän LinkedInissä, ja laitoinkin jo kirjastoon varaukseen. Suhtaudun aina vähän epäilyksellä näihin pelkästään naisille suunnattuihin ura- ja rahakirjoihin, mutta pitää tämä ainakin katsastaa.


Muuta elämää

Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Atena 2020

Yllättävän moni suomalaisnainen ei aja, vaan perheessä ratin taakse istuu mies. Monen naisen mieli jumittaa lapsuudenperheen malleissa, joissa isä ajoi ja äiti tarjoili eväitä takapenkille. Autoiluun liittyy paljon luutuneita asenteita ja valtarakenteita, ja onkin korkea aika istuttaa nainen rattiin ja lähettää hänet tien päälle.”

Kuulostaa tutulta! Tämä voisi tulla tarpeeseen.

Celeste Barber: Tämä on haaste – Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä
Suom. Terhi Kuusisto
Aula & Co 2020

Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.

Löysin Celeste Barberin Instagram-tilin pari viikkoa sitten, ja olen nauraa räkättänyt useammalle kuvalle. Kerrankin vähän erilainen lifestyle-somevaikuttaja!

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys
Otava 2020

Digitalisoituvassa maailmassa meidän kannattaa kehittää inhimillisiä taitoja, kuten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa. Ne erottavat meidät koneista ja tekevät meistä paitsi korvaamattomia myös onnellisempia.”

Otavan mielestä tämä on kevään kirja, mutta minä luin teoksen kyllä jo joulukuussa. Yksi tulevaisuuden taito kai sekin.


Kirjoittamisesta

Jani Saxell: Tanssii kirjainten kanssa — Inspiraatiota tämän päivän tarinankertojille
Art House 2020

Onko sinulla tekeillä tai ainakin ajatuksissa oma käsikirjoitus – romaani, novelli, lasten- tai nuortenkirja, matkakertomus, muistelmateos tai mikä vain? Kirjoitatko harrastukseksi, omaksi tai lähipiirisi iloksi, vai tähtäätkö kirjailijanuralle? Tanssii kirjainten kanssa on heittäytyvä ja omakohtainen opas luovaan kirjoittamiseen.

Kirjoitusoppaiden lukeminen on aina hyvä tekosyy lykätä kirjoittamista. Jos opas on oikeasti hyvä, niin aina vain parempi.

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen — Iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020

Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä – ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy. Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan.

Jes! Työelämän teksteihin keskittyviä kirjoitusoppaita on aika paljon vähemmän tarjolla kuin luovan kirjoittamisen oppikirjoja.


Lapsille

Tim Marshall: Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2020

Värikäs ja elävästi piirretty kuvateos houkuttelee tutkimaan karttojen avulla, kuinka maantiede on muokannut histo-riaa. Vuorten, jokien ja merien sijainti on ohjannut valtioiden muotoutumista kautta aikojen – ja siksi historia myös aina toistaa itseään.”

Äää, rakastan karttoja! Harkitsen vakavasti pyytäväni tästä arvostelukappaleen ihan vain itselleni.

Torben Kuhlmann: Edison
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2020

Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre. Kaksi kekseliästä hiirtä päättää sukeltaa syvyyksiin ja pelastaa rikkaudet. Mitä hylystä lopulta löytyy? Upeasti kuvitettu tarina kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä ja yhdessä tekemisen voimasta.

Oi mikä ihana kansikuva! Ja hiiriä! Pakko olla hyvä yhdistelmä.

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata koululaisille
Otava 2020

Mutkattomasssa käsikirjassa on sata alakoululaiselle sopivaa helppoa ohjetta, miten viettää mukavasti aikaa joko yksin tai kavereiden tai perheen kanssa. Mukana on mm. pelejä, leikkejä sekä askartelu- ja piirrostehtäviä, joiden avulla voi tutkia maailmaa ja kehittää kädentaitoja, luovuutta ja keskittymiskykyä.

Voisiko aikuisille tehdä samanlaisen?


Mitä kevään kirjaa itse odotat, vai onko syksyn kirjatkin vielä lukematta? (Minulla on.)