Kirjakevät on jo pitkällä, ja on aika kerätä täälläkin yhteen omasta mielestäni kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset keväälle 2020!
Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen
Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.
Tarinoita muilta mantereilta
Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2020
”Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta.”
Kirjan aihe kuulostaa rankalta, mutta haluaisin lukea suomennettuja teoksia muiltakin kuin angloamerikkalaisilta kirjailijoilta. Kayo Mpoy on muuttanut kymmenenvuotiaana Tansaniasta Tukholmaan, joten tällä kirjalla voisin taklata maahaasteestani Tansanian. Miksi muuten afrikkalaisista naisista kertovien romaanien kannessa on aina samanlainen naisen siluetti?
Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Suom. Hilkka Pekkanen
Bazar 2020
”Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramónin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. Ja niin nuori morsian matkaa vuonna 1844 valtameren taakse syrjäiseen maailmankolkkaan sydän täynnä odotuksia.”
Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja taas saisi uuden maan Maailman kirjat -haasteeseen, check.
Rikoksia
A Yi: Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2020
”Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin (oikealta nimeltään Ai Guozhu) läpimurtoromaani. Tyylikäs psykologinen trilleri esittelee lukijalle nuoren miehen, joka näennäisesti ilman motiivia murhaa koulutoverinsa. Teos vie lukijan huimalle matkalle tylsistyneen ja ympäröivää yhteiskuntaa syvästi halveksuvan nuoren miehen mieleen.”
Viime kevään listassani oli japanilainen dekkari (jota en ole vielä lukenut), laitetaan listalle siis kiinalainenkin. Tästäkin saisi rastitettua yhden kohdan maahaasteeseen. Ellen sitten valitse kiinalaista scifi-kirjaa, joka oli syksyn 2018 listauksessa ja jota en myöskään ole lukenut. Mutta hei, on kiva listailla kirjoja!
Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020
”Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Englannissa vuoden parhaana esikoisena palkittu trilleri on kansainvälinen kirjatapaus.”
Oo! Nyt on kunnollista. Hercule Poirot goes Päiväni murmelina.
Rakkautta ja historiaa
Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Suom. Paula Takio
Gummerus 2020
”Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja. Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?”
Kirjasto, kirjakauppa ja romantiikka ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Tosin toivon, ettei Nina löydä elämäänsä oikeasti omaa Christian Greytä.
Beth O’Leary: Kimppakämppä
Suom. Taina Wallin
WSOY 2020
”Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä.”
Vähän erilainen lähtökohta rakkausromaanille. Olen lukenut tästä posiviitisia arvioita, ja minulle suositeltiin erityisesti tämän kuuntelemista äänikirjana.
Kokeile Bookbeatia kuukausi ilmaiseksi ja kuuntele äänikirjana* (Etu koskee uusia käyttäjiä)
Sara Medberg: Kamarineitsyt
Otava 2020
”Kun Tähtikaaren kartanon herra paroni Ridderlöw palkkaa ompelijatarmamselli Charlotta Silken sisarensa kamarineidoksi, molempien elämä muuttuu. Kartanon kirjastosta Charlotta löytää Jane Austenin juuri ilmestyneen teoksen Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan tarjoamat modernin rakkausavioliiton ja naisasian aatteet joutuvat koetukselle, kun sotakokemusten katkeroittama paroni kiinnostuu Charlottasta. Voiko tavallinen kamarineitsyt löytää merkityksellisen elämäntehtävän ja unelmiensa miehen?”
Olen joskus aloittanut lukemaan jotain Medbergin aiempaa kirjaa, joka jäi kesken. Tämän aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava (Ylpeys ja ennakkoluulo mainittu), että voisin antaa kirjalle mahdollisuuden.
Kristiina Vuori: Neitsytkruunu
Tammi 2020
”Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä 20 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle.”
En ole vieläkään lukenut Kristiina Vuorelta mitään, vaikka Kaarnatuuli odotteleekin hyllyssä. Siitä huolimatta olen aika varma, että pidän näistä kirjoista. Mikä juttu näissä neitsyissä muuten on tänä keväänä?
Fantasiaa, scifiä ja vaihtoehtoista historiaa
Alastair Reynolds: Ikirouta
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2020
”Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi ja jättää kirjoitettu historia koskemattomaksi. Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiininomaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.”
En ole koskaan lukenut Alastair Reynoldsilta mitään, mutta ehkä pitäisi.
Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
Myllylahti 2020
”Lykantropia-viruksen runtelemassa maailmassa ihmiset ovat oppineet kunnioittamaan kahta asiaa: kaupungin suojamuuria ja ihmissusia metsästävää sotilasjärjestö Jahtia. Kun nuorelle aliupseerioppilaalle Alexander Bergille tarjoutuu tilaisuus osallistua maineikkaan kapteeni Väinö Ollikaisen metsästyspartioon, Alex on onnensa kukkuloilla. Viimeinkin paheksutulla yksinhuoltajan pojalla on tilaisuus ansaita maine pelättyjen ihmissusien metsästäjänä.”
Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogia sai minulta viisi tähteä, joten odotukset ovat suuret myös tälle esiosalle. Hieno kansi kuten aiemmissakin kirjoissa, taitavasti pienet Tuntematon sotilas -vibat mukana.
Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Suom. Helene Bützow
WSOY 2020
”On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?”
Oi oi oi! Uusi Nälkäpeli-romaani. Listalle!
Mia Myllymäki: Tuulten amiraali
Osuuskumma 2020
”Portugali 1492. Ilmalaivat kohoavat taivaalle höyrytekniikan ja magian voimalla. Onnea tavoittelevat kapteenit ja tuulia taivuttelevat laivamestarit ovat valmiita laajentamaan tunnetun maailman rajoja. Kapteeni Cristo Colom unelmoi matkasta meren yli länteen, kultaisten kattojen ja kallisarvoisten mausteiden valtakuntaan.”
Tässä kiinnitti huomion erityisesti hieno kansi (joka tuo mieleeni Merten gorillan), mutta aihekin vaikuttaa kiinnostavalta.
Salla Simukka: Lukitut
Tammi 2020
”Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.”
Kuulostaapa kiinnostavalta! En ole lukenut Salla Simukalta(kaan) vielä yhtään kirjaa, vaikka listalla on.
Yhteiskuntaa, kulttuuria ja uskontoa
Aila Ruoho: Henkisyyden harhapoluilla
Docendo 2020
”Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme. Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.”
Tämä kirja kuuluu pakollisena kevään luettavien listaan, koska se on äidin kirjoittama. Lisäksi tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kirja, jossa on minun nimeni takakannessa, koska nappaamastani kuvasta tuli näköjään virallinen kirjailijakuva. Niin ja kyllä aihekin kiinnostaa.
Virtanen, Hiidenmaa & Nummi (toim.): Kertomuksen keinoin
Gaudeamus 2020
”Omakohtaiset kertomukset koskettavat. Tarinat ja anekdootit auttavat kuvaamaan vivahteita ja yksityiskohtia, joille olisi muuten vaikea antaa konkreettista muotoa. Kokemuksellinen yksilötarina ei kuitenkaan aina ongelmitta sovi uskottavaan ja riippumattomaan lehtiartikkeliin tai tietokirjaan.”
Olen seurannut innolla Facebookissa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa ruoditaan median yksilötarinoita ja kertomusten kaavoja. Tällä kirjalla taitaa olla eri tekijät, mutta aihe kiinnostaa joka tapauksessa.
Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020
”Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin.”
Tämä onkin minulla itse asiassa jo kirjastossa varauksessa. Pidin Saramäen aiemmasta kirjasta Hyvän mielen vaatekaapista paljon, ja vastuullisuusaiheet kiinnostavat muutenkin.
Työelämää
Atte Mellanen & Karoliina Mellanen: Hyvät pahat ja millenniaalit – Miten meitä tulisi johtaa
Atena 2020
”Vaikeasti johdettava, itsekeskeinen, laiska. Näin Suomen yritysjohdon eliitti kuvailee vuosina 1980–2000 syntyneitä millenniaaleja. Näitä työpaikkojen uusimpia tulokkaita on työvoimasta jo puolet, ja he määrittelevät työn tekemisen tavat seuraaviksi vuosikymmeniksi. Millenniaalit haluavat kehittyä, he uskovat itseensä ja ovat keskimäärin koulutetumpia ja tavoitekeskeisempiä kuin aiemmat sukupolvet. Mutta miten heitä oikein tulisi johtaa?”
Millenniaalisukupolvea itsekin edustavana tämä olisi kiva tietää.
Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmaduunarin tilipäivä
WSOY 2020
”Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun.”
Ehdinkin lukea tämän jo, ja kirja oli juuri sitä mitä tällä hetkellä tarvitsin. Suosittelen yrittäjille tai yrittäjäksi aikoville!
Marina Vahtola: Intohimona brändit — Kolme vuosikymmentä brändien parissa
Docendo 2020
”Näyttävän uran suurten ketjuyritysten johdossa ja hallituksissa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Marina Vahtola avaa uudessa kirjassaan käytännönläheisesti ja havainnollisesti 20 keskeistä tekijää, jotka ratkaisevat menestyvän brändin rakentamisessa. Kirja osoittaa brändiosaamisen arvon ja hyödyt tavalla, jonka ansiosta sen paikka on jokaisen menestykseen tähtäävän yritysjohtajan pöydällä.”
Markkinointialan ihmiselle tämä on varmasti hyödyllistä luettavaa, vaikka ei toimitusjohtaja (vielä) olekaan.
Helena Kastikainen: Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen uraopas
S&S 2020
”Nuorena johtajaksi nousseen Helena Kastikaisen Pikkupomosta johtajaksi on henkilökohtainen kasvutarina ja jokaisen nuoren naisen opas itsensä ja tiimin johtamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja uraunelmien toteuttamiseen.”
Törmäsin tähän LinkedInissä, ja laitoinkin jo kirjastoon varaukseen. Suhtaudun aina vähän epäilyksellä näihin pelkästään naisille suunnattuihin ura- ja rahakirjoihin, mutta pitää tämä ainakin katsastaa.
Muuta elämää
Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Atena 2020
”Yllättävän moni suomalaisnainen ei aja, vaan perheessä ratin taakse istuu mies. Monen naisen mieli jumittaa lapsuudenperheen malleissa, joissa isä ajoi ja äiti tarjoili eväitä takapenkille. Autoiluun liittyy paljon luutuneita asenteita ja valtarakenteita, ja onkin korkea aika istuttaa nainen rattiin ja lähettää hänet tien päälle.”
Kuulostaa tutulta! Tämä voisi tulla tarpeeseen.
Celeste Barber: Tämä on haaste – Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä
Suom. Terhi Kuusisto
Aula & Co 2020
”Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.”
Löysin Celeste Barberin Instagram-tilin pari viikkoa sitten, ja olen nauraa räkättänyt useammalle kuvalle. Kerrankin vähän erilainen lifestyle-somevaikuttaja!
Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys
Otava 2020
”Digitalisoituvassa maailmassa meidän kannattaa kehittää inhimillisiä taitoja, kuten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa. Ne erottavat meidät koneista ja tekevät meistä paitsi korvaamattomia myös onnellisempia.”
Otavan mielestä tämä on kevään kirja, mutta minä luin teoksen kyllä jo joulukuussa. Yksi tulevaisuuden taito kai sekin.
Kirjoittamisesta
Jani Saxell: Tanssii kirjainten kanssa — Inspiraatiota tämän päivän tarinankertojille
Art House 2020
”Onko sinulla tekeillä tai ainakin ajatuksissa oma käsikirjoitus – romaani, novelli, lasten- tai nuortenkirja, matkakertomus, muistelmateos tai mikä vain? Kirjoitatko harrastukseksi, omaksi tai lähipiirisi iloksi, vai tähtäätkö kirjailijanuralle? Tanssii kirjainten kanssa on heittäytyvä ja omakohtainen opas luovaan kirjoittamiseen.”
Kirjoitusoppaiden lukeminen on aina hyvä tekosyy lykätä kirjoittamista. Jos opas on oikeasti hyvä, niin aina vain parempi.
Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen — Iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020
”Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä – ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy. Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan.”
Jes! Työelämän teksteihin keskittyviä kirjoitusoppaita on aika paljon vähemmän tarjolla kuin luovan kirjoittamisen oppikirjoja.
Lapsille
Tim Marshall: Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2020
”Värikäs ja elävästi piirretty kuvateos houkuttelee tutkimaan karttojen avulla, kuinka maantiede on muokannut histo-riaa. Vuorten, jokien ja merien sijainti on ohjannut valtioiden muotoutumista kautta aikojen – ja siksi historia myös aina toistaa itseään.”
Äää, rakastan karttoja! Harkitsen vakavasti pyytäväni tästä arvostelukappaleen ihan vain itselleni.
Torben Kuhlmann: Edison
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2020
”Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre. Kaksi kekseliästä hiirtä päättää sukeltaa syvyyksiin ja pelastaa rikkaudet. Mitä hylystä lopulta löytyy? Upeasti kuvitettu tarina kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä ja yhdessä tekemisen voimasta.”
Oi mikä ihana kansikuva! Ja hiiriä! Pakko olla hyvä yhdistelmä.
Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata koululaisille
Otava 2020
”Mutkattomasssa käsikirjassa on sata alakoululaiselle sopivaa helppoa ohjetta, miten viettää mukavasti aikaa joko yksin tai kavereiden tai perheen kanssa. Mukana on mm. pelejä, leikkejä sekä askartelu- ja piirrostehtäviä, joiden avulla voi tutkia maailmaa ja kehittää kädentaitoja, luovuutta ja keskittymiskykyä.”
Voisiko aikuisille tehdä samanlaisen?
Mitä kevään kirjaa itse odotat, vai onko syksyn kirjatkin vielä lukematta? (Minulla on.)