Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa

Kahden askeleen välillä unohdan kaiken.
’Anna!’ huutoni päättyy, kun suuni napsahtaa yllätyksestä kiinni.
Mieleni on täysin tyhjä. En tiedä, kuka Anna on tai miksi huudan hänen nimeään. En edes tiedä, miten olen päätynyt tänne. Seison metsässä ja suojaan kädellä silmiäni tihkusateelta.”

Jos Agatha Christien dekkariin yhdistäisi Päiväni murmelina ja Christopher Nolan tekisi siitä elokuvan, voisi lopputuloksena olla Evelynin seitsemän kuolemaa. Tapahtumapaikkana on rapistunut kartano, teemana fiinit iltajuhlat ja epäiltyinä joukko kutsuvieraita sekä palvelijoita.

Kertoja herää keskeltä metsää muistinsa menettäneenä ja onnistuu harhailemaan kartanoon, jossa huomaa olevansa eräs juhlavieraista. Illan päätteeksi isäntäperheen tytär Evelyn Hardcastle kuolee, ja kertojalla on kahdeksan päivää aikaa selvittää murha. Kahdeksan kertaa toistuva sama päivä, jolloin hän herää joka aamu eri juhlavieraan ruumiissa.

Onnistuuko hän ratkaisemaan arvoituksen? Miten hyödyntää eri isäntien vahvuuksia ja heikkouksia? Miksi hän ylipäätään on joutunut tähän omituiseen tilanteeseen? Kuka on Anna ja voiko häneen luottaa? Ensimmäiset 100 sivua olin aivan yhtä pihalla kuin päähenkilökin, mutta sen jälkeen loppu oli pakko lukea yhteen putkeen. Tämä on nerokkain lukemani murhamysteeri pitkään aikaan!

Mikään kirja ei ole täydellinen, ja tässäkin hahmogalleria on harmillisen miesvaltainen ja erään hahmon ylipainoa kuvataan todella ikävällä tavalla. Tarina piti silti kynsissään viimeiselle sivulle asti. Tavallaan arvasin osan loppuratkaisusta, mutta suurin osa tuli aivan puskista. Pelkäsin etukäteen että kaikkea ei selitetä tai loppu lässähtää, mutta en joutunut pettymään. Tulisipa useammin vastaan yhtä koukuttavia romaaneja!

Lukukokemus: *****

Stuart Turton
Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020
494 sivua

PS. Alkuteoksen nimi on The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle. Minua hämmentää suuresti, että on olemassa myös kirja The Seven Husbands of Evelyn Hugo. Ilmeisesti idea on kuitenkin varsin erilainen.

Kevään 2021 kirjatärpit aikuisille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin lasten ja nuorten kirjat omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkit keväälle 2021!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa

Siri Pettersen: Rautasusi
Suom. Eeva-Liisa Nyqvist
Art House 2021

”Rautasusi on vangitseva pohjoinen mysteeri verestä, halusta ja riippuvuudesta. Se aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian, joka sijoittuu samaan fantasiauniversumiin kuin palkintoja ja kansainvälistä ylistystä kahminut Korpinkehät-sarja.

Uutta Siri Petterseniltä! Korpinkehät-trilogian avausosa Odininlapsi jätti hieman ristiriitaiset fiilikset, mutta norjalaiskirjailijan luoma pohjoinen fantasiamaailma ja sen sisältävä magia kiehtovat.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2021

Lumoava fantasia oman paikkansa löytämisestä sekä ennakkoluuloista ja niiden murenemisesta. Linus Baker on säntillinen sosiaalityöntekijä, joka elää yksinäistä elämää kissansa ja rakkaiden vinyylilevyjensä kanssa. Kun Linus saa salaiseksi luokitellun työnannon ja matkaa Marsyasin saaren salaperäiseen orpokotiin, hän joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken oppimansa.

Hurmaava kansi! Kävin kurkkaamassa alkuteoksen saamat arviot Goodreadsissa, ja keskiarvo 4,5/5 tähteä lupaa varsin hyvää.

Madeline Miller: Kirke
Suom. Irmeli Ruuska 
WSOY 2021

Kirken tarina omin sanoin kerrottuna – tulossa HBO:n sarjana. Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Madeline Millerin uudelleenkerronta Odysseian tarinasta ei koskaan vääristele suuren seikkailun tapahtumia, vaan tuo näkyviin yksityiskohtia, joita ei ole aikaisemmin huomattu.

Antiikin myyteistä ammentavaa fantasiaa! Luin muutama vuosi sitten Homeroksen Odysseian, joka yllätti positiivisesti. Odysseuksen pitkäksi venähtäneeseen kotimatkaan kuului vuoden mittainen piipahdus Kirke-noidan saarella. Mutta miten meni noin niinkun Kirken näkökulmasta?


Romantiikkaa

Beth O’Leary: Vaihtokauppa
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2021

”Burnoutin partaalla sinnitellyt Leena Cotton romahtaa töissä ja joutuu lomalle. Hänen isoäitinsä Eileen haluaisi treffeille, mutta yorkshireläiskylästä ei löydy miestä. He päättävät tehdä vaihtokaupat kahdeksi kuukaudeksi: Leena osallistuu kylätalkoisiin kumisaappaissa, ja Eileen muuttaa Lontoon trendikaupunginosaan ja kirjautuu deittisovellukseen.”

Beth O’Learyn Kimppakämppä oli parhaita viime vuonna lukemiani kaunokirjoja. Tämäkin menee siis heittämällä lukulistalle.


Historiallista fiktiota

Johanna Valkama: Katariinanpyörä
Otava 2021

Historiallisen viihteen tähti aloittaa uuden sarjan, jossa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa. Verinen nuijasota on ohi, mutta teilatun kapinapäällikön Jaakko Ilkan leski Susanna Katariina on yhä vaarassa, sillä Kyrön kirkonkylän väki syyttää Ilkan perikuntaa kapinan epäonnistumisesta.

Johanna Valkaman esikoisteos Itämeren Auri vei minut täysin mukanaan muinaissuomalaiseen maailmaan, joten tältäkin voi odottaa paljon.

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
Gummerus 2021

Historiallista romantiikkaa ja viihdyttäviä juonenkäänteitä 1800-luvun Turussa. Puuvillatehtaan varjossa aloittaa Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa.”

Kiinnostavan oloinen uusi kirjasarja! Turkuun sijoittuvaa historiallista romanssia ei olekaan tullut vielä luettua.


Jännitystä

Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet
Suom. Kirsi Luoma
Like 2021

Otteessaan pitävä kirjallinen trilleri taudista, joka muuttaa kaiken​. Skotlannissa alkaa levitä tappava virus, joka tarttuu vain miehiin. Viruksen löytänyt naislääkäri leimataan vainoharhaiseksi, kunnes häntä vähätelleet miehet sairastuvat itse.

Jos nyt huvittaa lukea pandemiakirjoja, tässä olisi yksi. Kuvaustekstistä tulee mieleen Naomi Aldermanin Voima, vaikka asetelma onkin aivan erilainen. Alkuteoksen Goodreads-arvioiden keskiarvo 4,3/5,0 lupaa kuitenkin hyvää.

Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2021

”Sherlock Holmes kohtaa Pirates of the Caribbeanin pirullisen yllättävässä dekkarissa. Vuonna 1634 valtamerilaiva Saardam lähtee matkalle Itä-Intiasta kohti Amsterdamia. Aluksella matkaa myös tunnettu mestarietsivä Sammy Pipps, joka on kuitenkin suljettu laivan vankityrmään. Merellä selittämättömät tapahtumat alkavat seurata toisiaan: yössä loistaa outoja valoja, laivaan lastattu karja kuolee kuin salamaniskusta ja yksi matkustajista löydetään murhattuna lukitusta huoneesta.”

1600-luvun Sherlock Holmes Pirates of the Caribbeanin tunnelmissa kuulostaa ohittamattomalta kombolta.

Ragnar Jónasson: Pimeys
Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen 
Tammi 2021

Hulda Hermannsdóttirin pitkä ura Reykjavikin poliisissa on päättymässä ennenaikaiseen eläkkeeseen, kun nuoremmat työntävät hänet tieltään. Huldalla on edessään viimeinen tapaus, kadonnut nuori nainen, jonka kohtalosta kukaan ei välitä. Mitä lähemmäs Hulda pääsee totuutta, sitä vaikeammaksi tutkinta käy, ikään kuin kollegatkin haluaisivat estää häntä tekemästä työtään.

En ole koskaan lukenut islantilaista dekkaria (tai kovin montaa islantilaista kirjaa ylipäätään), joten tässä olisi hyvä ehdokas. Vähän erilaista nordic noiria?


Netflix-sarjoja kirjoina

Julia Quinn: Salainen sopimus
Suom. Laura Liimatainen 
Tammi 2021

Bridget Jones kohtaa Jane Austenin Bridgertonin perheen tarinassa! Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Herttua Simon Basset on päättänyt välttää avioliiton kahleet hinnalla millä hyvänsä. Avuksi löytyy parhaan ystävän sisar Daphne Bridgerton – jos he esiintyisivät rakastavaisina, Simon saisi olla rauhassa ja Daphnea tavoittelisivat kaikki.

En ole katsonut vielä Bridgertonia, mutta olen kuullut siitä paljon. Tiesitkö, että sarja perustuu kahdeksanosaiseen kirjasarjaan?

Deborah Feldman: Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni
Suom. Ilkka Rekiaro
Tammi 2021

Uskomaton tositarina Netflix-ilmiön taustalla! Hämmästyttävä tarina nuoresta naisesta, joka murtautui tukahduttavasta perheyhteisöstään kohti toisenlaista elämää, vapautta ja onnea Manhattanin pilvenpiirtäjien keskellä.

En ole katsonut myöskään Unorthodoxia, mutta se odottelee Netflix-listallani. Sarja perustuu Deborah Feldmanin tarinaan, joka on julkaistu kirjana alun perin vuonna 2012.


Elämäkertoja ja henkilöhistoriaa

Anna-Liisa Haavikko: Kaari
Siltala 2021

Kaari Utrio (s. 1942) luki pikkutyttönä Jokamiehen maailmanhistorian ja tiesi, mitä halusi tehdä isona: hänestä tulisi historiantutkija. Kun hän valmistui historian maisteriksi, hän tahtoi kirjoittaa historiallisen romaanin työllistääkseen itsensä väliaikaisesti. Vuonna 1968 ilmestyneestä esikoisromaanista Kartanonherra ja kaunis Kirstin alkoi tuottelias ura.

Olin kuuntelemassa Kaari Utrion haastattelua muutama vuosi sitten, ja hänellä on kyllä ollut todella mielenkiintoinen ura. Kansi saa tämän kirjan tosin näyttämään siltä, että se olisi ilmestynyt 80-luvulla.

Hanna-Reetta Schreck: Säkenöivät ja oikukkaat
Like 2021

”Ellan Edelfelt, Anni Simberg ja Aino Sibelius muistetaan ensisijaisesti tunnettujen miestensä vaimoina, mutta millaisia ihmisiä he olivat pyrkimyksineen ja unelmineen? Kaunokirjallisella vetävyydellä kirjoitettu teos piirtää uudenlaisen kuvan vuosisadan vaihteen kiihkeästä ja ristiriitaisesta ajasta.

Historian jännät vaimot! Kuuntelen juuri äänikirjana Aino Sibeliuksen elämäkertaa, ja hän ainakin vaikuttaa kiinnostavalta henkilöltä.

Anu Lahtinen: Ebba, kuningattaren sisar
Atena 2021

Ensimmäinen 1500-luvun naisesta kertova suomalainen elämäkerta kuvaa, miten perhe ja valtakunta liittyivät yhteen. Ebba, kuningattaren sisar kertoo Ebba Stenbockin (k. 1614) elämänmittaisesta tiestä Turun linnan puolustajaksi vuonna 1597 sekä yhteenoton seurauksista.”

En ole ikinä kuullutkaan Ebba Stenbockista, mutta 1500-luvulla eläneistä naisista ei ole tosiaan liikaa elämäkertoja.


Yhteiskunnallista

Eliot Higgins: Me olemme Bellingcat – Tiedustelupalvelu verkossa
Suom. Antero Helasvuo
Docendo 2021

Kansalaisjournalisti Eliot Higginsin perustama Bellingcat tutkii ja paljastaa sotarikoksia ja salamurhaajia, jopa ennen valtiollisia tiedustelupalveluja. Bellingcatin toiminta perustuu avointen lähteiden tietoihin, tietotekniikkaan, älypuhelimiin, uteliaisuuteen ja loputtomaan kärsivällisyyteen.

Bellingcat on minulle tuttu vain nimenä, mutta aihe kiinnostaa. Goodreads-arviot lupaavat hyvää, vaikka niitä onkin vielä vähän.

Jukka-Pekka Raeste & Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä
Otava 2021

”Se, joka hallitsee teknologiaa ja tietojamme, hallitsee maailmaa. Tässä kehityksessä niskan päällä eivät enää ole valtiot, vaan koko ajan suuremmiksi kasvavat mahtiyhtiöt. Niihin kannattaa tutustua, koska ne pitkälti määräävät sen, millaisessa maailmassa elämme. Tunnettujen taloustoimittajien opas etenee kuin trilleri!”

Törmäsin tähän kirjaan jo aiemmin Hesarin lyhyessä jutussa Amazonista. Varmasti hyödyllistä luettavaa kelle tahansa nykymaailmassa elävälle kuluttajalle.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista
Suom. Saana Rusi
Gummerus 2021

”Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.

Alkuteos Why I’m No Longer Talking to White People About Race on pyörinyt ahkerasti somefiideissäni. Omia etuoikeuksiaan on hankala hahmottaa, joten tämä on varmasti tarpeellinen kirja.


Tiedettä

Jari Louhelainen: Murha mikroskoopissa
Docendo 2021

Kyllikki Saari, Bodom, Tulilahti, Raisa Räisänen… Murha mikroskoopissa katsoo näitä murhia ensimmäisen kerran puo­lueettoman analyyttisestä näkökulmasta. Se kysyy, mitä olisi voitu tehdä aikanaan toisin? Tekikö poliisi virheitä tutkimuksissa? Miten rikostutkijat toimisivat nykyisin? Voimmeko kenties vielä ratkaista nämä henkirikokset?”

Sain juuri kuunneltua viime syksyn tärpeistä löytyneen Epäluonnolliset syyt, joka kuvaa kiinnostavasti oikeuslääkärin työtä. Tässä voisi olla true crimen ystäville sopiva kotimainen vastine.

Markus Hotakainen: Mustat aukot – Ajan ja avaruuden rajalla
Otava 2021

”Huima sukellus avaruuden salaperäisimpään ilmiöön. Vielä 1960-luvulla mustat aukot olivat kammottuja kummajaisia, nyt niitä näyttää olevan ympäri avaruutta. Mustat aukot selittävät monia maailmankaikkeuden ilmiöitä, mutta niiden itsensä selittämisessä on yhä haasteita. Mustasta aukosta ei pääse valokaan karkuun ja sen rajalla aika näyttää pysähtyvän.

Avaruus on kiinnostanut suurin piirtein siitä lähtien kun luin Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjaa. Ja mikäpä olisi siellä jännempää kuin mustat aukot?


Matkailua

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun
Gummerus 2021

”Moni miettii, miten vähentää lentämistä ja tehdä aiempaa kestävämpiä matkoja. Maitse matkustamisessa on kyse myös hitaan matkanteon nautinnosta. Matkalla ollaan jo matkaa tehdessä, ei vasta perillä. Tämä kirja tarjoaa ideoita siihen, mihin maata pitkin voisi seuraavaksi suunnata.

Tätä olen odottanut! Matkablogini Välimatkoja on ollut korona-aikaan varsin hiljainen, mutta haaveilen pitkistä junamatkoista ja maata pitkin matkustamisesta. Kelolan kirja menee siis ehdottomasti lukulistalle.

Aino Huilaja: Pakumatkalla
Otava 2021

Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Mitä oravanpyörän jättäminen vaatii ja millaisen maailman tienpäällinen kulkurielämä avaa?

Lisää maata pitkin matkailua, tällä kertaa matkakertomuksen muodossa. Oravanpyörän jättäminen on aika kulunut kertomus, mutta pakettiautomatka halki Euroopan kuulostaa hyvältä.

Satu Rämö: Talo maailman reunalla
WSOY 2021

”Hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana. Uusi kotiseutu Länsivuonot on henkeäsalpaavan kaunis, mutta vain 6 000 ihmisen asuinpaikka. Rämön perheen kotina on ikivanha kivitalo, yhtä omintakeinen kuin seudun asukkaat.

Olen tykännyt Satu Rämön aiemmista Islanti-kirjoista sekä unelmaduunarien kirjoista. Tämäkin siis kiinnostaa!


Kulttuuria ja harrastuksia

Irene Vallejo: Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina
Suom. Taina Helkamo
Kustantamo S&S 2021

”Kirja on ainutlaatuinen esine, joka on suunniteltu kuljettamaan sanoja ja ajatuksia ajan ja tilan halki. Papyrus vie lukijan huikealle matkalle: pysähdymme Aleksanteri Suuren taistelukentillä, Vesuviuksen purkaukseen jääneessä Papyrusten huvilassa, Kleopatran palatseissa, Hypatia Aleksandrialaisen murhapaikalla, ensimmäisissä tunnetuissa kirjastoissa, käsikirjoitusten kopiointipajoissa, kiellettyjen kirjojen rovioiden äärellä, gulagissa, Sarajevossa ja lopulta päädymme Oxfordin maanalaiseen kirjalabyrinttiin.

Jee! Kirja kirjan historiasta. Metakirja?

John Garth: J. R. R. Tolkienin maailmat
Suom. Jaakko Kankaanpää 
WSOY 2021

”J. R. R. Tolkienin maailmat on kattava ja komeasti värikuvitettu katsaus todellisiin ja kuvitteellisiin paikkoihin, joiden innoittamina Tolkienin tarumaailma muotoutui. Arvostettu Tolkien-tutkija John Garth selvittää uutuuskirjassaan niin Hobittilan, Rivendellin kuin Kimaltelevien luolienkin alkuperäiset innoittajat Britanniassa, muualla maailmassa ja mytologioissa.”

Pakollista luettavaa vannoutuneille Tolkien-faneille.

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?
Atena 2021

”Miksei kukaan enää sävellä kaunista klassista musiikkia? Onko nykytaidemusiikki oikeasti olevinaan musiikkia? Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä kertoo kirjassaan, kuinka juuri musiikissa on päädytty vuosisatoja vanhojen taideteosten valtaan muiden taiteenalojen arvostaessa tuoreita näkökulmia.

Erittäin hyviä kysymyksiä!

Amarilys Henderson: Piirrä ja maalaa veikeitä kasvoja
Suom. Taina Wallin
Karisto 2021

Haluaisitko piirtää ihmisiä, mutta kasvojen piirteet menevät aina vinksin vonksin? Tämän herkullisesti kuvitetun piirustusoppaan avulla opit piirtämään ja maalaamaan persoonallisia ja värikkäitä kasvokuvia.”

Kivan näköinen piirustusopas. Kasvojen piirtäminen on kivaa, mutta tosiaan vaikeaa!


Huumoria

Katie Kirby: Oispa kaljaa – Aikuiselämän sietämätön vaikeus
Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen
Bazar 2021

”Vietämme koko lapsuutemme odottaen aikuiselämää, ja sitten kun saavutamme sen, huomaamme että se koostuu kaikenlaisesta velvoitesälästä, tekemättömistä töistä ja kasvorasvoista, joiden pitäisi saada meidät näyttämään yhtä iättömiltä kuin Angelina Jolie.”

Luin pari vuotta sitten Katie Kirbyn Kuppi nurin kirja epätäydellisille vanhemmille. Musta huumori uppoaa, joten tämäkin todennäköisesti kutkuttaa nauruhermoja.

Kevään 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjakevät on jo pitkällä, ja on aika kerätä täälläkin yhteen omasta mielestäni kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset keväälle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Tarinoita muilta mantereilta

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2020

Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta.

Kirjan aihe kuulostaa rankalta, mutta haluaisin lukea suomennettuja teoksia muiltakin kuin angloamerikkalaisilta kirjailijoilta. Kayo Mpoy on muuttanut kymmenenvuotiaana Tansaniasta Tukholmaan, joten tällä kirjalla voisin taklata maahaasteestani Tansanian. Miksi muuten afrikkalaisista naisista kertovien romaanien kannessa on aina samanlainen naisen siluetti?

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Suom. Hilkka Pekkanen
Bazar 2020

Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramónin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. Ja niin nuori morsian matkaa vuonna 1844 valtameren taakse syrjäiseen maailmankolkkaan sydän täynnä odotuksia.

Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja taas saisi uuden maan Maailman kirjat -haasteeseen, check.


Rikoksia

A Yi: Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2020

Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin (oikealta nimeltään Ai Guozhu) läpimurtoromaani. Tyylikäs psykologinen trilleri esittelee lukijalle nuoren miehen, joka näennäisesti ilman motiivia murhaa koulutoverinsa. Teos vie lukijan huimalle matkalle tylsistyneen ja ympäröivää yhteiskuntaa syvästi halveksuvan nuoren miehen mieleen.

Viime kevään listassani oli japanilainen dekkari (jota en ole vielä lukenut), laitetaan listalle siis kiinalainenkin. Tästäkin saisi rastitettua yhden kohdan maahaasteeseen. Ellen sitten valitse kiinalaista scifi-kirjaa, joka oli syksyn 2018 listauksessa ja jota en myöskään ole lukenut. Mutta hei, on kiva listailla kirjoja!

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020

Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Englannissa vuoden parhaana esikoisena palkittu trilleri on kansainvälinen kirjatapaus.

Oo! Nyt on kunnollista. Hercule Poirot goes Päiväni murmelina.


Rakkautta ja historiaa

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Suom. Paula Takio
Gummerus 2020

Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja. Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?

Kirjasto, kirjakauppa ja romantiikka ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Tosin toivon, ettei Nina löydä elämäänsä oikeasti omaa Christian Greytä.

Beth O’Leary: Kimppakämppä
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2020

Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä.

Vähän erilainen lähtökohta rakkausromaanille. Olen lukenut tästä posiviitisia arvioita, ja minulle suositeltiin erityisesti tämän kuuntelemista äänikirjana.

Kokeile Bookbeatia kuukausi ilmaiseksi ja kuuntele äänikirjana* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

Sara Medberg: Kamarineitsyt
Otava 2020

Kun Tähtikaaren kartanon herra paroni Ridderlöw palkkaa ompelijatarmamselli Charlotta Silken sisarensa kamarineidoksi, molempien elämä muuttuu. Kartanon kirjastosta Charlotta löytää Jane Austenin juuri ilmestyneen teoksen Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan tarjoamat modernin rakkausavioliiton ja naisasian aatteet joutuvat koetukselle, kun sotakokemusten katkeroittama paroni kiinnostuu Charlottasta. Voiko tavallinen kamarineitsyt löytää merkityksellisen elämäntehtävän ja unelmiensa miehen?

Olen joskus aloittanut lukemaan jotain Medbergin aiempaa kirjaa, joka jäi kesken. Tämän aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava (Ylpeys ja ennakkoluulo mainittu), että voisin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Kristiina Vuori: Neitsytkruunu
Tammi 2020

Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä 20 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle.”

En ole vieläkään lukenut Kristiina Vuorelta mitään, vaikka Kaarnatuuli odotteleekin hyllyssä. Siitä huolimatta olen aika varma, että pidän näistä kirjoista. Mikä juttu näissä neitsyissä muuten on tänä keväänä?


Fantasiaa, scifiä ja vaihtoehtoista historiaa

Alastair Reynolds: Ikirouta
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2020

Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi ja jättää kirjoitettu historia koskemattomaksi.​ Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiininomaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.​”

En ole koskaan lukenut Alastair Reynoldsilta mitään, mutta ehkä pitäisi.

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
Myllylahti 2020

Lykantropia-viruksen runtelemassa maailmassa ihmiset ovat oppineet kunnioittamaan kahta asiaa: kaupungin suojamuuria ja ihmissusia metsästävää sotilasjärjestö Jahtia. Kun nuorelle aliupseerioppilaalle Alexander Bergille tarjoutuu tilaisuus osallistua maineikkaan kapteeni Väinö Ollikaisen metsästyspartioon, Alex on onnensa kukkuloilla. Viimeinkin paheksutulla yksinhuoltajan pojalla on tilaisuus ansaita maine pelättyjen ihmissusien metsästäjänä.

Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogia sai minulta viisi tähteä, joten odotukset ovat suuret myös tälle esiosalle. Hieno kansi kuten aiemmissakin kirjoissa, taitavasti pienet Tuntematon sotilas -vibat mukana.

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Suom. Helene Bützow
WSOY 2020

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?

Oi oi oi! Uusi Nälkäpeli-romaani. Listalle!

Mia Myllymäki: Tuulten amiraali
Osuuskumma 2020

Portugali 1492. Ilmalaivat kohoavat taivaalle höyrytekniikan ja magian voimalla. Onnea tavoittelevat kapteenit ja tuulia taivuttelevat laivamestarit ovat valmiita laajentamaan tunnetun maailman rajoja. Kapteeni Cristo Colom unelmoi matkasta meren yli länteen, kultaisten kattojen ja kallisarvoisten mausteiden valtakuntaan.

Tässä kiinnitti huomion erityisesti hieno kansi (joka tuo mieleeni Merten gorillan), mutta aihekin vaikuttaa kiinnostavalta.

Salla Simukka: Lukitut
Tammi 2020

Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.

Kuulostaapa kiinnostavalta! En ole lukenut Salla Simukalta(kaan) vielä yhtään kirjaa, vaikka listalla on.


Yhteiskuntaa, kulttuuria ja uskontoa

Aila Ruoho: Henkisyyden harhapoluilla
Docendo 2020

Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme. Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.

Tämä kirja kuuluu pakollisena kevään luettavien listaan, koska se on äidin kirjoittama. Lisäksi tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kirja, jossa on minun nimeni takakannessa, koska nappaamastani kuvasta tuli näköjään virallinen kirjailijakuva. Niin ja kyllä aihekin kiinnostaa.

Virtanen, Hiidenmaa & Nummi (toim.): Kertomuksen keinoin
Gaudeamus 2020

Omakohtaiset kertomukset koskettavat. Tarinat ja anekdootit auttavat kuvaamaan vivahteita ja yksityiskohtia, joille olisi muuten vaikea antaa konkreettista muotoa. Kokemuksellinen yksilötarina ei kuitenkaan aina ongelmitta sovi uskottavaan ja riippumattomaan lehtiartikkeliin tai tietokirjaan.

Olen seurannut innolla Facebookissa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa ruoditaan median yksilötarinoita ja kertomusten kaavoja. Tällä kirjalla taitaa olla eri tekijät, mutta aihe kiinnostaa joka tapauksessa.

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020

Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin.

Tämä onkin minulla itse asiassa jo kirjastossa varauksessa. Pidin Saramäen aiemmasta kirjasta Hyvän mielen vaatekaapista paljon, ja vastuullisuusaiheet kiinnostavat muutenkin.


Työelämää

Atte Mellanen & Karoliina Mellanen: Hyvät pahat ja millenniaalit – Miten meitä tulisi johtaa
Atena 2020

Vaikeasti johdettava, itsekeskeinen, laiska. Näin Suomen yritysjohdon eliitti kuvailee vuosina 1980–2000 syntyneitä millenniaaleja. Näitä työpaikkojen uusimpia tulokkaita on työvoimasta jo puolet, ja he määrittelevät työn tekemisen tavat seuraaviksi vuosikymmeniksi. Millenniaalit haluavat kehittyä, he uskovat itseensä ja ovat keskimäärin koulutetumpia ja tavoitekeskeisempiä kuin aiemmat sukupolvet. Mutta miten heitä oikein tulisi johtaa?

Millenniaalisukupolvea itsekin edustavana tämä olisi kiva tietää.

Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmaduunarin tilipäivä
WSOY 2020

Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun.

Ehdinkin lukea tämän jo, ja kirja oli juuri sitä mitä tällä hetkellä tarvitsin. Suosittelen yrittäjille tai yrittäjäksi aikoville!

Marina Vahtola: Intohimona brändit — Kolme vuosikymmentä brändien parissa
Docendo 2020

Näyttävän uran suurten ketjuyritysten johdossa ja hallituksissa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Marina Vahtola avaa uudessa kirjassaan käytännönläheisesti ja havainnollisesti 20 keskeistä tekijää, jotka ratkaisevat menestyvän brändin rakentamisessa. Kirja osoittaa brändiosaamisen arvon ja hyödyt tavalla, jonka ansiosta sen paikka on jokaisen menestykseen tähtäävän yritysjohtajan pöydällä.

Markkinointialan ihmiselle tämä on varmasti hyödyllistä luettavaa, vaikka ei toimitusjohtaja (vielä) olekaan.

Helena Kastikainen: Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen uraopas
S&S 2020

Nuorena johtajaksi nousseen Helena Kastikaisen Pikkupomosta johtajaksi on henkilökohtainen kasvutarina ja jokaisen nuoren naisen opas itsensä ja tiimin johtamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja uraunelmien toteuttamiseen.

Törmäsin tähän LinkedInissä, ja laitoinkin jo kirjastoon varaukseen. Suhtaudun aina vähän epäilyksellä näihin pelkästään naisille suunnattuihin ura- ja rahakirjoihin, mutta pitää tämä ainakin katsastaa.


Muuta elämää

Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Atena 2020

Yllättävän moni suomalaisnainen ei aja, vaan perheessä ratin taakse istuu mies. Monen naisen mieli jumittaa lapsuudenperheen malleissa, joissa isä ajoi ja äiti tarjoili eväitä takapenkille. Autoiluun liittyy paljon luutuneita asenteita ja valtarakenteita, ja onkin korkea aika istuttaa nainen rattiin ja lähettää hänet tien päälle.”

Kuulostaa tutulta! Tämä voisi tulla tarpeeseen.

Celeste Barber: Tämä on haaste – Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä
Suom. Terhi Kuusisto
Aula & Co 2020

Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.

Löysin Celeste Barberin Instagram-tilin pari viikkoa sitten, ja olen nauraa räkättänyt useammalle kuvalle. Kerrankin vähän erilainen lifestyle-somevaikuttaja!

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys
Otava 2020

Digitalisoituvassa maailmassa meidän kannattaa kehittää inhimillisiä taitoja, kuten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa. Ne erottavat meidät koneista ja tekevät meistä paitsi korvaamattomia myös onnellisempia.”

Otavan mielestä tämä on kevään kirja, mutta minä luin teoksen kyllä jo joulukuussa. Yksi tulevaisuuden taito kai sekin.


Kirjoittamisesta

Jani Saxell: Tanssii kirjainten kanssa — Inspiraatiota tämän päivän tarinankertojille
Art House 2020

Onko sinulla tekeillä tai ainakin ajatuksissa oma käsikirjoitus – romaani, novelli, lasten- tai nuortenkirja, matkakertomus, muistelmateos tai mikä vain? Kirjoitatko harrastukseksi, omaksi tai lähipiirisi iloksi, vai tähtäätkö kirjailijanuralle? Tanssii kirjainten kanssa on heittäytyvä ja omakohtainen opas luovaan kirjoittamiseen.

Kirjoitusoppaiden lukeminen on aina hyvä tekosyy lykätä kirjoittamista. Jos opas on oikeasti hyvä, niin aina vain parempi.

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen — Iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020

Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä – ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy. Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan.

Jes! Työelämän teksteihin keskittyviä kirjoitusoppaita on aika paljon vähemmän tarjolla kuin luovan kirjoittamisen oppikirjoja.


Lapsille

Tim Marshall: Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2020

Värikäs ja elävästi piirretty kuvateos houkuttelee tutkimaan karttojen avulla, kuinka maantiede on muokannut histo-riaa. Vuorten, jokien ja merien sijainti on ohjannut valtioiden muotoutumista kautta aikojen – ja siksi historia myös aina toistaa itseään.”

Äää, rakastan karttoja! Harkitsen vakavasti pyytäväni tästä arvostelukappaleen ihan vain itselleni.

Torben Kuhlmann: Edison
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2020

Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre. Kaksi kekseliästä hiirtä päättää sukeltaa syvyyksiin ja pelastaa rikkaudet. Mitä hylystä lopulta löytyy? Upeasti kuvitettu tarina kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä ja yhdessä tekemisen voimasta.

Oi mikä ihana kansikuva! Ja hiiriä! Pakko olla hyvä yhdistelmä.

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata koululaisille
Otava 2020

Mutkattomasssa käsikirjassa on sata alakoululaiselle sopivaa helppoa ohjetta, miten viettää mukavasti aikaa joko yksin tai kavereiden tai perheen kanssa. Mukana on mm. pelejä, leikkejä sekä askartelu- ja piirrostehtäviä, joiden avulla voi tutkia maailmaa ja kehittää kädentaitoja, luovuutta ja keskittymiskykyä.

Voisiko aikuisille tehdä samanlaisen?


Mitä kevään kirjaa itse odotat, vai onko syksyn kirjatkin vielä lukematta? (Minulla on.)