Kullas & Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito

978-952-14-2263-8_Nainen_ja_rikastumisen_taito_1700.jpg_6Edellä esitetty saattaa kuulostaa Paulo Coelhon kirjasta lainatulta (emme tunnusta niitä lukeneemme), mutta mitä sitten? Maailma on täynnä downshiftaamista, mutta me naiset tarvitsemme upliftausta. Meidän pitää haluta enemmän. Naiset eivät voi jättäytyä syrjään yhteiskunnallisesta ja taloudellisesta päätöksenteosta.

Olen aikaisemmin lukenut erilaisia kepeitä naisiin ja rahaan liittyviä kirjoja kuten Kiltti tyttö ei rikastu, ja ne ovat yleensä ihan hauskoja. Niinpä kirjastosta tarttui mukaan myös suhteellisen tuore kotimainen teos Nainen ja rikastumisen taito. Se osoittautui viihdyttäväksi kirjaksi, mutta myös erittäin painavaksi asiaksi ja hyödylliseksi lukemiseksi.

Kullas ja Myllyoja ovat aiemmin kirjoittaneet kirjan Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta. Heidän mukaansa se käsitteli enemmän kysymyksiä ”miksi” ja ”mihin”, kun taas uusi kirja vastaa kysymykseen ”miten”. Kirja on jaettu kolmeen osaan: ensin puhutaan ajasta, sitten sijoittamisesta ja lopuksi omalla työllä rikastumisesta. Sijoittaminen on jaettu myöskin kolmeen käsiteltävään aiheeseen: rahastosijoittamiseen, osakesijoittamiseen ja asuntosijoittamiseen. Työtä käsittelevässä luvussa käydään läpi muun muassa palkkatyöllä rikastuminen, yrittäjyys ja johtajuus.

Haaveilitko sinä koskaan esimerkiksi lukiossa, että voisit jonakin päivänä olla pörssiyhtiön toimitusjohtaja? Me emme ainakaan. Sen sijaan halusimme tehdä jotakin kirjoittamiseen, musiikkiin ja lapsiin liittyvää käytännön työtä. Emme itse asiassa tunteneet ketään, joka olisi halunnut… toimitusjohtajaksi. Mitä se semmoinen on?

Itse tykkäsin kirjasta heti alkusivuilta lähtien. Kirjoittajien ote on kannustava ja realistinen mutta myös humoristinen. Ensimmäisessä osassa käydään läpi esimerkiksi erilaisia trendikkäitä elämäntyylejä ja lasketaan, kuinka suuret bruttotulot tarvitsee rahoittaakseen vaikkapa hipsterielämää Helsingin Kalliossa. Kritiikkiä saa nykyään niin muodikas downshiftaaminen eli leppoistaminen: vähemmän työtä tarkoittaa vähemmän palkkaa ja pienempää eläkettä tulevaisuudessa.

Kirja sai minutkin pohtimaan omaa taloustilannettani, tavoitteita ja suunnittelemaan muun muassa rahastosijoittamisen aloittamista jossain vaiheessa :D Suosittelen kirjaa luettavaksi kaikille, mutta erityisesti nuorille naisille, jotka ovat kiinnostuneita vaurastumisesta ja sijoittamisesta mutta eivät oikein tiedä mistä aloittaa. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Subjektiivinen tuomio: *****

Emilia Kullas & Ninni Myllyoja
Nainen ja rikastumisen taito: Kirja sijoittamisesta, vaurastumisesta ja naiseudesta
Talentum 2014
216 sivua

Havia, Lappalainen & Rinta-Loppi: Erilainen ote omaan talouteen

erilainenoteomaantalouteenkansiEnnakko-odotukset:
Löysin Erilainen ote omaan talouteen -opuksen sattumalta kirjaston Bestseller-hyllystä. Kansikuva antaa ymmärtää, että kirjan opeilla voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden – tämä on luettava! Odotin helppotajuista ja käytännönläheistä talousopasta, jossa olisi esimerkiksi säästövinkkejä. Kirja vaikutti olevan suunnattu ennemmin työikäisille kuin opiskelijoille, mutta nappasin sen silti mukaani. Sen on pakko olla hyvä, jos muutkin ovat lainanneet sitä innokkaasti.

”Jossakin vaiheessa se sitten iskee. Teatteriverho avautuu ja paljastaa todellisuuden, joka on rakennettu illuusioilla: meillä on massoittain velkaa, kuluja ja niiden myötä stressiä työstä, joka ei tarjoa henkisesti yhtään mitään. Edessämme on 40 vuoden pakkotyörupeama, vain jotta voisimme maksaa velkamme. Kärsimme repaleisista parisuhteista, kun puoliso ei ole koskaan kotona, ja lapsetkin on samasta syystä kasvattanut kollektiivin palkkaama kerhotäti. Säästöissä ei ole juuri mitään. – – Miten ihmeessä oikein päädyin tähän tilanteeseen?”

Arvio:
Erilainen ote omaan talouteen
maalailee ruusuisia näkymiä heti ensimmäisestä luvusta alkaen… tai sitten ei. Kirja erosi odotuksistani siten, että se onkin suurimmaksi osaksi sijoitusopas eikä säästövinkkikokoelma. Alussa pohditaan yleisesti nykyistä kulutusyhteiskuntaa, yllä olevassa lainauksessa kuvattua ”suomalaista unelmaa” ja sen ongelmia. Kirjoittajat haluavat ravistella piintyneitä käsityksiä: miksi pitäisi välttämättä ottaa asuntolaina vuosikymmenien maksuajalla? Omistusasunto ei ole sijoitus sen enempää kuin himokallis luksuslaukkukaan.

Kirjan kiinnostavin osuus oli mielestäni luvut 2-4, joissa käsitellään muun muassa ihmisten tarpeita ja ostoskäyttäytymistä, kuluttamista, velkaantumista, talouden teoriaa, tuotteiden brändejä ja markkinointia. Opimme muun muassa, että kaupan omat merkit ovat usein täysin samaa tavaraa kuin kalliit brändituotteetkin, tehtaalla vain lyödään eri leimat. Tavaroita kannattaa myös ostaa käytettynä monistakin syistä. Näissä luvuissa oli eniten niitä kaipaamiani käytännön neuvoja.

Luvussa 5 tehdään kartoituksia omasta taloudesta eli lasketaan muun muassa ”varaston arvoa” (kuinka paljon rahaa on sidottu turhiin tavaroihin kotonasi) sekä varallisuutta ja velkaa. Siitä eteenpäin kirja keskittyy itse vaurastumiseen eli suurimmaksi osaksi sijoittamiseen. Kirjoittajat käyvät käpi kaikkea koron korosta talouden kausivaihteluihin ja ohjaavat kädestä pitäen sijoittamisen alkuun.

Eniten itseäni kosketti kohta, jossa puhuttiin onnellisen elämän saavuttamisesta. Kirjoittajat toteavat, että useimmilla opiskeluajat muistuvat mieleen yhtenä onnellisimmista elämän jaksoista, vaikka silloin oltiinkin köyhiä ja elintaso oli mitä oli. Sen tilalla oli kuitenkin tarkoituksellisuus (valmistuminen), omaan elintasoon tyytyminen hyvällä omallatunnolla (kukaan ei odota opiskelijan luksustelevan), samanhenkinen yhteisö ympärillä sekä vapaus.

”Onkin tultava osittain siihen tulokseen, että senkailtainen elämä, jota oikeasti haluaisimme, elettiin jo niinä muutamana vuotena.”

Tämä ei kovin paljoa lohduta, kun pitäisi valmistua ensi vuonna :D Kirja herätti tosiaan ajattelemaan, miten opiskeluista voisi siirtyä sujuvasti työelämään ilman että vapaus tai muut positiiviset asiat häviävät.

Kaiken kaikkiaan Erilainen ote omaan talouteen oli hyvä ja ajatuksia herättävä teos, mutta ei ihan sellainen kuin odotin. Sijoitusneuvonta ei kosketa opiskelijan elämää, kun ei ole vielä mitään sijoitettavaa. Tämä kirja on kuitenkin hyvää luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman talouden kunnostamisessa ja joille sijoittaminen on vielä vierasta: kirja tarjoaa siihen hyvän lähtökohdan ja jakelee paljon vinkkejä esimerkiksi hyvistä rahastoista.

Subjektiivinen tuomio: ***

Pasi Havia, Ville Lappalainen, Antti Rinta-Loppi:
Erilainen ote omaan talouteen – vapaus, onni ja hyvä elämä

Talentum 2014
266 sivua