Kirjailijavieras: Maria Kuutti

Kirjailijavieras-sarjassa haastatellaan erilaisia kirjailijoita ja kysellään kaikenlaista kirjoista sekä kirjoittamisesta. Kolmantena vuorossa on Maria Kuutti.

MariaKuuttiHei! Kuka olet ja mitä olet kirjoittanut?
Olen Maria Kuutti, 34-vuotias äidinkielenopettaja, kirjastovirkailija ja lastenkirjailija. Olen kirjoittanut kaksi Anna ja Elvis -kirjaa: Anna ja Elvis kylpylässä (2014) ja Anna ja Elvis mummolassa (julkaistaan maaliskuussa 2015).

Millainen koulutustausta sinulla on?
Olen valmistunut filosofian maisteriksi pääaineenani yleinen kirjallisuustiede.

Miten päädyit kirjailijaksi?
Suoritin kotiäitivuosina luovan kirjoittamisen perusopinnot ja innostuin taas kirjoittamisesta. Huomasin sattumalta Kariston Perhe on paras -kirjoituskilpailun ja päätin kokeilla, osaanko kirjoittaa lastenkirjan. Kahden pienen lapsen äitinä lastenkirjoja oli tullut luettua tosi paljon. Kokeilu kannatti, sillä voitin kilpailun ja sain kustannussopimuksen.

Mistä saat ideat kirjaasi / kirjoihisi?
Olen kirjoittanut 8-vuotiaasta lähtien päiväkirjaa ja runoja. Poimin niistä jonkin verran ideoita. Viittaan kirjoissani muihin lastenkirjoihin, joten yhdistän juonen yleensä jotenkin vinkkaamiini kirjoihin. Loput kuvittelen kuvittelevani.

Kauanko kirjoitusprosessi kesti?
Koska huomasin kilpailun sattumalta, minulla oli aikaa kirjoittaa kirjaa kaksi kuukautta. Voiton jälkeen hioimme tekstiä kustannustoimittajan kanssa toiset kaksi kuukautta. Minulla on todella hyvä kustannustoimittaja Sirja Kunelius! Hän on kirjailijalle oikea aarre.

Anna ja Elvis mummolassaMiten sait kirjasi kustannettua? Oliko se vaikeaa?
Olen osallistunut ennen Kariston kilpailua yhteen toiseenkin kilpailuun aikuisten romaanikäsikirjoituksella (joka näin jälkikäteen tuntuu aikamoiselta raakileelta). Eli ihan heti ei välttämättä tärppää, vaan kannattaa kokeilla eri kirjoitustyylejä tai muokata jo olemassa olevaa käsikirjoitusta vielä paremmaksi. Kilpailussa etsittiin avausteosta lastenromaanisarjaan, joten kustannussopimus oli osa palkintoa.

Kenestä kirjojesi henkilöstä pidät eniten ja miksi?
Pidän Annasta, koska hänessä on paljon minua. Pidän myös mummosta, koska hän ei mieti, mitä muut hänestä ajattelevat. Haluaisin olla enemmän hänenlaisensa.

Mikä on parasta kirjoittamisessa?
Pidän siitä, kun kirjoittaminen sujuu ja ideoita pulpahtelee.

Mikä on ikävintä kirjoittamisessa?
Ikävintä on pelko siitä, ettei keksi mitään kirjoitettavaa, mutta aikaa kirjoittaa olisi juuri sinä päivänä.

Miten perheesi ja tuttavasi suhtautuivat kirjoittamiseesi?
Kaikki perheenjäseneni ovat todella kannustavia ja auttaneet paljon. Erityiskiitos kuuluu miehelleni Jussille, joka oikolukee tekstejäni ja esittää hyviä pohdintakysymyksiä niihin liittyen. Toinen todella iso kannustaja on oma äitini, joka on aina jaksanut kannustaa ja luki meille tosi paljon, kun olimme pieniä. Luin kuusivuotiaalle pojalleni toisen romaanini käsikirjoitusta, ja hän antoi minulle vinkkejä pieruhuumoriin.

Minulla on iso perhe: aviomieheni Jussi, kaksi lasta, viisi sisarustani perheineen, äiti ja isä. Heistä jokainen tukee minua omien kykyjensä mukaan. Yksi veljistäni on esimerkiksi opettanut minulle Twitterin käyttöä ja toinen tehnyt osan kirjojeni kuvituksesta. Melkein jokainen perheenjäsen oli jollain tavalla mukana ensimmäisissä julkkareissani: peräti viisi juhlapuhujaa oli perheestäni. Ehkä tämän ison perheen ja vahvan yhteyden takia Kariston kilpailun aihe (Perhe on paras) puhuttelikin minua.

Onko kirjan julkaiseminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Ensimmäisen kirjan julkaisusta on vielä aika vähän aikaa (se julkaistiin viime lokakuun lopussa), joten vielä en osaa sanoa. Olen ainakin saanut tutustua uusiin ihaniin ihmisiin, esimerkiksi kuvittajaani Katri Kirkkopeltoon.

Oletko saanut kirjoistasi palautetta? Millaista?
Lukijapalautetta on tullut yllättävän paljon. Varsinkin täällä Kangasniemellä kirjaan on suhtauduttu lämpimästi ja minua on haluttu kannustaa eteenpäin kirjailijan uralla. Kirjastani on ilmestynyt viisi lehtiarviota, joissa on ollut sekä kehuja kirjojen huumorista että kritiikkiä farssimaisesta menosta. Suullinen palaute koskee yleensä kirjan ahmittavuutta ja yksittäisiä suosikkihahmoja. On todella ihana kuulla, kun lapsilukija kertoo lukeneensa kirjan jo pari kertaa ja sen olevan hänen suosikkikirjansa!

Onko uusi kirja jo työn alla?
Kirjoitan parhaillani sarjan kolmatta osaa.

Oletko kirjoittanut jotain muuta kirjojen lisäksi?
Olen kirjoittanut ennen kirjoja joitain lehtijuttuja. Kirjoitan edelleen päiväkirjaa ja satunnaisesti kirjeitä.

Kuka on lempikirjailijasi?
Niitä on niin monta! Ihailen Anni Polvaa, joka suhtautui kirjoittamiseen vain yhtenä työnä muiden joukossa ja oli todella tuottelias. Kunnioitan myös monia lastenkirjailijoita, esimerkiksi Astrid Lindgreniä, Maikki Harjannetta, Timo Parvelaa ja Nopolan sisaruksia.

Suosittele kolmea hyvää kirjaa!
Koska olen äidinkielenopettajana yläkoululla, luen paljon nuortenkirjoja. Olen pitänyt kovasti Aleksi Delikourasin Nörtti-sarjasta, Jyri Paretskoin Shell’s Anglesista ja Salla Simukan Lumikki-trilogiasta.

Mitä haluaisit sanoa kirjailijaksi tahtoville blogin lukijoille?
Kannattaa lukea paljon! Ei haittaa, vaikka lukisi välillä huonojakin kirjoja, koska niistäkin oppii. Kannattaa myös kirjoittaa paljon! On hyväksyttävä, että joinain päivinä kirjoittaa huonoa tekstiä ja luotettava siihen, että toisena päivänä kirjoittaminen taas sujuu.

Jostain syystä monille on yhä vielä yllätys, ettei pelkällä kirjailijan ammatilla saa kovin isoja tuloja (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Kannattaa siis opiskella jokin toinen päivätyö!

Kiitos vastauksista!
Muutkin kirjailijat ovat tervetulleita Kirjailijavieraiksi! Mikäli haluat haastateltavaksi, laita minulle sähköpostia (osoite sivupalkissa).

Jätä kommentti