Blogi sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu tähdellä (*).

Kirjailijavieras: Taru Tirkkonen

Taru Tirkkonen (3)Hei! Kuka olet ja mitä olet kirjoittanut?
Olen Taru Tirkkonen, kääntäjäopiskelija ja kirjailija, ja olen kirjoittanut fantasiaromaanin Kirottu merimies. Se kertoo merirosvokapteeni Bretel Raghnarssonista, joka joutuu velhon kiroamaksi pahojen tekojensa tähden. Bretel joutuu muun muassa pysymään merillä kymmenen kuukautta vuodesta. Romaani kertoo pahuudesta, katumaan oppimisesta ja parannuksen tekemisestä.

Millainen koulutustausta sinulla on?
Aiemmin olen valmistunut yleisen kirjallisuuden linjalta äidinkielen opettajaksi ja kirjallisuuden maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta, ja nyt opiskelen englannin kääntämistä Helsingin yliopistossa. Sivuaineita on ollut lukuisia, esimerkiksi suomen kieli, pedagogiset, folkloristiikka ja elokuva- ja televisiotutkimus.

Miten päädyit kirjailijaksi?
Siitä saan kiittää sinnikästä yrittämistä. Olen kirjoitellut esimerkiksi runoja ja tarinoita pienestä pitäen, ja ensimmäisen kirjanikin aloitin jo ala-asteella. Sitä ei tosin ole koskaan julkaistu. Kirottu merimies on toinen kirjoittamani romaani, mutta ensimmäinen julkaistu.

Mistä saat ideat kirjaasi / kirjoihisi?
Ideoita kerään sekä eletystä elämästä että lukemistani kirjoista. Minulla on tapana katsella ja kuunnella ihmisiä ja miettiä, voisinko käyttää jotakin huomaamaani jossakin tarinassa. Esimerkiksi pukeutumis- ja kävelytyylit kiinnittävät huomioni, samoin kuin vahingossa ohi mennen kuullut keskustelujen katkelmat. Myöhemmin sitten sekoittelen vaikutelmia ja keksin jotain lisää.

Kauanko kirjoitusprosessi kesti?
Kirottua merimiestä taisin suunnitella, kirjoittaa ja korjailla noin pari vuotta, mutta kaikki tämä tapahtui enimmäkseen yliopiston lomilla. Varsinainen tekeminen ei siis kestänyt ihan noin kauan.

kirottumerimiesMiten sait kirjasi kustannettua? Oliko se vaikeaa?
Sain Kirotun merimiehen kustannettua palvelukustanteena. Tarjous tuli Mediapinnalta noin kuusi päivää sen jälkeen, kun olin lähettänyt käsikirjoituksen. Palvelukustanne tarkoitti käytännössä muuten samaa kuin täyskustanne, mutta jouduin tekemään kirjastani ensiostoksen ja osallistumaan näin kustannuksiin. Siksi kirjaa saa ostaa esimerkiksi Mediapinnan nettisivujen lisäksi suoraan minulta sähköpostilla osoitteesta tatirkko(at)gmail.com. Kustannussopimuksen saaminen ei siis sinänsä ollut vaikeaa.

Kenestä kirjojesi henkilöstä pidät eniten ja miksi?
Monet kirjani sivuhenkilöistä ovat ainakin aluksi miellyttävämpiä kuin päähenkilö, mutta päähenkilön henkistä kasvua ja muuttumista oli mukavinta seurata.

Mikä on parasta kirjoittamisessa?
Parasta kirjoittamisessa on varmaankin koko prosessi, ainakin melkein. Ideointi osaa olla humalluttavaa, kun kaikki mahdollisuudet ovat vielä auki. Toisaalta itse kirjoittaessa on hienoa nähdä tarinan ja henkilöiden tulevan todeksi ja samalla pääsee makustelemaan kieltä.

Mikä on ikävintä kirjoittamisessa?
Mitään varsinaisesti ikävää kirjoittamisessa ei taida olla, jos nyt ei lasketa jokaiseen työhön joskus liittyviä harmistuksen puuskia. Niin sanottu valkoisen paperin kammo kyllä joskus meinaa hidastaa menoa. Romaania kirjoittaessa kun ei voi kopioida mistään, vaan kaikki pitää keksiä itse.

Miten perheesi ja tuttavasi suhtautuivat kirjoittamiseesi?
He ovat olleet hyvin kannustavia, ja lahjoiksi antamistani tarinoista ja runoista on pidetty paljon. Monet heistä ovat olleet jo pitkään sitä mieltä, että tekstini pitäisi julkaista.

Onko kirjan julkaiseminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
Kirjaa myydessäni ja promotessani olen kyllä tavannut aika paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Ilman ensiostosta en nimittäin välttämättä olisi seisonut kadunkulmissa ystäväni kanssa myymässä kirjaa enkä esitellyt sitä lukupiirissä.

Oletko saanut kirjoistasi palautetta? Millaista?
Sukulaiseni ja ystäväni ovat pitäneet kirjastani, mutta Bretelin kohtalon yksityiskohdat ovat kyllä herättäneet kysymyksiä ja joissakin pientä tyytymättömyyttäkin. On ollut ilo kuulla, että monet ovat kokeneet kirjan niin sujuvaksi luettavaksi, että ovat ahmaisseet sen parissa päivässä.

Onko uusi kirja jo työn alla?
On, mutta olen vasta toista lukua kirjoittamassa. Juoni on kyllä selvillä. Luonteeltaan kirjasta tulee ehkä hiukan toisenlainen kuin Kirottu merimies, eikä se sijoitu edes saman maailmaan.

Oletko kirjoittanut jotain muuta kirjojen lisäksi?
Sukulaisille ja ystäville olen varsinkin aikaisemmin kirjoittanut lahjaksi runoja ja satuja, mutta nyt kirjoittaminen on kyllä painottunut vahvasti yliopiston tehtäviin ja romaaneihin.

Kuka on lempikirjailijasi?
Tämä on aika vaikea kysymys, sillä lempikirjailijoita on monta. Terry Pratchett nousee ehkä kaikkein korkeimmalle, sillä hän on niitä harvoja kirjailijoita, joiden kirjoja jaksan lukea useampaan kertaan. Minulla kun on tapana lukea kaikki uutuudet kirjaston fantasiahyllystä.

Suosittele kolmea hyvää kirjaa!
Yksittäisiä kirjoja on vaikea sanoa. Minuun suurimman vaikutuksen ovat tainneet tehdä Pratchettin Kiekkomaailma -kirjat, J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta ja J. K. Rowlingin Harry Potterit. Suosittelen näitä, jos joku ei ole vielä ehtinyt niitä lukea.

Mitä haluaisit sanoa kirjailijaksi tahtoville blogin lukijoille?
Uskokaa itseenne! Kirjoittamista oppii parhaiten kirjoittamalla, eikä kannata luovuttaa, vaikkei oma teksti heti ylittäisikään julkaisukynnystä. Kannattaa hioa tekstiä tai kirjoittaa jotakin uutta.

Kiitos vastauksista!
Muutkin kirjailijat ovat tervetulleita Kirjailijavieraiksi! Mikäli haluat haastateltavaksi, laita tulemaan kommentti tai sähköpostia (osoite sivupalkissa).

Jätä kommentti