Blogi sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu tähdellä (*).

Kirjailijavieras: Aila Ruoho

Kirjailijavieras-sarjassa haastatellaan erilaisia kirjailijoita ja kysellään kaikenlaista kirjoista sekä kirjoittamisesta. 

ailaruohoHei! Kuka olet ja mitä olet kirjoittanut?
Olen Aila Ruoho, yrittäjä, teologi ja tietokirjailija. Olen kirjoittanut kolme tietokirjaa hengellisestä väkivallasta (2013–2015) ja tehnyt myös viisi lasten puuhakirjaa ja yhden aikuisille tarkoitetun sanatehtäväkirjan (2001–2013).

Millainen koulutustausta sinulla on?
Koulutustaustaltani olen teologian maisteri, tekninen piirtäjä ja minulla on myös mainonnan ammattitutkinto.

Miten päädyit kirjailijaksi?
Se oli itsellenikin yllätys. En ole milloinkaan haaveillut kirjailijan urasta. Tein gradun vuonna 2010 ja huomasin että pidän kirjoittamisesta. Gradun jälkeen hengellisen väkivallan aiheesta jäi vielä paljon tutkittavaa, joten kirjan tekeminen tuntui hyvältä vaihtoehdolta.

Mistä saat ideat kirjaasi / kirjoihisi?
Aiheet ovat syntyneet tarpeesta kirjoittaa rankkoja asioita kokeneiden ajatuksia ja tunteita näkyviksi.

Kauanko kirjoitusprosessi kesti?
Ensimmäisen kirjan kanssa kesti kauemmin, koska kustantaja vaihtui välillä, eivätkä aikataulut pitäneet. Kahden viimeisen kirjan kanssa on mennyt noin vuosi per kirja.

vartiotornin varjossaMiten sait kirjasi kustannettua? Oliko se vaikeaa?
Kustantajat löytyivät helposti. Kahdesta ensimmäisestä käsikirjoituksesta oli useampikin kustantaja kiinnostunut. Toinen kirja Usko, toivo ja raskaus tuli lopulta Atenan kautta ja heidän kanssaan kaikki sujui niin upeasti, että kolmannen kirjan kohdalla en edes miettinyt kustantajan vaihtamista.

Kenestä kirjojesi henkilöstä pidät eniten ja miksi?
Kirjoissani ei ole varsinaisia henkilöhahmoja, koska tekstit perustuvat useiden henkilöiden haastattelumateriaaleihin. Kirjoista löytyy kuitenkin monia haastateltuja, joiden kokemukset ovat koskettaneet minua syvästi.

Mikä on parasta kirjoittamisessa?
Se, jos pystyn kirjoillani auttamaan vaikeassa tilanteessa olevaa tai hengellisyydestä masentunutta ihmistä eteenpäin. Kirjoittaminen sopii myös hyvin epäsäännölliseen elämänrytmiini.

Mikä on ikävintä kirjoittamisessa?
Kun kustannustoimittaja pyytää poistamaan jonkun tekstin, joka omasta mielestä olisi kovasti tarpeellinen. Harmittaa, vaikka tiedän, että kustannustoimittaja on oikeassa.

Miten perheesi ja tuttavasi suhtautuivat kirjoittamiseesi?
Pääsääntöisesti hyvin. Aviomieheni on välillä huolissaan, että jumitun liikaa koneelle enkä kuntoile tarpeeksi, kun kirjoitusprosessi on vahvasti päällä.

Onko kirjan julkaiseminen avannut uusia ovia tai mahdollisuuksia?
On. Olen ollut kirjamessuilla ja Näin on kirjat -kiertueella esiintymässä. Muutamia muitakin kirjoihin liittyviä kutsuja on tullut. Viimevuotinen Tieto-Finlandia ehdokkuus oli myös mielenkiintoinen kokemus. Radio-, tv- ja lehtihaastatteluja on ollut myös jonkin verran ja olen oppinut sietämään niitä, vaikka alussa se oli vaikeaa.

Oletko saanut kirjoistasi palautetta? Millaista?
Hyvää niiltä jotka ovat oikeasti lukeneet kirjojani. Toinen ryhmä palautetta on sitten niiltä, jotka eivät ole ehkä edes lukeneet kirjojani mutta ovat sitä mieltä, että ne vääristelevät todellisuutta ja että tarkoitukseni on vain hyökätä tiettyjä uskonnollisia yhteisöjä vastaan.

Onko uusi kirja jo työn alla?
Kyllä. Suunnitelmissa on keskittyä seuraavaksi hengellisiin pelkoihin.

Oletko kirjoittanut jotain muuta kirjojen lisäksi?
Nuorempana kirjoitin päiväkirjoja. Olen kokeillut viime vuosina novellien kirjoittamista ja minulla on ollut muutaman vuoden blogi, jota päivitän melkoisen laiskasti.

Kuka on lempikirjailijasi?
Mahdotonta sanoa. Hyviä kirjailijoita on niin paljon. :D

Suosittele kolmea hyvää kirjaa!
Richard Adams: Ruohometsän kansa
Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä
Ulla-Lena Lundberg: Jää

… vaikeaa tämäkin. Hyviä kirjojakin on niin paljon. Olisi helpompaa suositella vaikka kymmentä tai kahtakymmentä kuin kolmea.

Mitä haluaisit sanoa kirjailijaksi tahtoville blogin lukijoille?
Jos pääset niin pitkälle, että sinulle tarjotaan sopimusta käsikirjoituksestasi, tutki se tarkasti tai pyydä jotain jolla on enemmän kokemusta kustannussopimuksista tarkistamaan se. Älä tee huonoa sopimusta vain siitä ilosta, että kirjasi kustannetaan. Se, että kirja kustannetaan, ei vielä tarkoita sitä, että teos menestyisi. Kirjoja ilmestyy joka vuosi niin paljon, että osa jää pakosta kokonaan huomiotta. Jos kustantaja ei näe vaivaa kirjan markkinoinnissa, voi hyvänkin kirjan myynti jäädä vain muutamaan sataan kirjaan.

Vain harvat kirjailijat pystyvät elämään pelkällä kirjoista saamillaan tuloilla. Keskimääräinen kirjailijatulo noin 2000 euroa per vuosi ei ole vitsi. Siitä voi laskea, että tuntipalkka kuukausien työstä ei ole montaa senttiä. Kannattaa miettiä itselleen kirjoittamisen ohella myös toista ammattia jos perheessä ei ole säännöllisiä tuloja.

Kiitos vastauksista!
Muutkin kirjailijat ovat tervetulleita Kirjailijavieraiksi! Mikäli haluat haastateltavaksi, laita minulle sähköpostia (osoite sivupalkissa).

Jätä kommentti