Testissä Letto Frontlight -lukulaite

lettolukulaite2

Sponsoroitu postaus

Sain Adlibrikselta testattavaksi Letto Frontlight -lukulaitteen, jonka hankkimista olen pohtinut kesällä.

Lettoa käsitellessäni ensimmäiseksi yllättivät sen pieni koko ja keveys. Laite ei ole kuusituumaisella näytöllään juurikaan kännykkää painavampi. Minähän siis aidosti luulin hakeneeni Postista Amazonista tilatun DVD-pakkauksen, mutta postipaketista paljastui tämä.

Laitteen mukana tulee pelkistetty starttiopas sekä usb-kaapeli. Pidempi käyttöopas löytyy laitteesta e-kirjana parilla kielellä. Lettoa voi ladata usb-kaapelin kautta tietokoneelta tai sitten seinästä. Seinälaturia ei tule mukana, mutta itse tökkäsin usbin kiinni kännykän seinälaturiin ja hyvin toimi.

lettolukulaite4

Laitteeseen oli tallennettu kahden suomalaisen lisäksi monta ruotsinkielistä kirjaa.

Letton mukana piti tulla kaksi suomenkielistä kirjaa (Katariina Sourin Valkoinen varjo ja Pekka Jaatisen Viimeiseen patruunaan). Yllättäen laitteessa olikin yhteensä 16 kirjaa. Kahden luvatun kirjan lisäksi mukana oli kasa ruotsinkielisiä romaaneja. Poistin ne aika pikaisesti, koska tuskin alan niitä tavaamaan.

Lukulaitteiden näytöt perustuvat E Ink-tekniikkaan, johon kesti hetken tottua. E Ink-näytössä ei ole itsessään taustavaloa, vaan se muistuttaa paljon tavallista kirjan sivua. Kännykkään verrattuna näyttö on hitaampi siirtymisissä.

Sivua voi vaihtaa joko näyttöä pyyhkäisemällä tai laitteen sivuista fyysisistä painikkeista, jotka koin itse kätevimmäksi. Tuntuu itse asiassa että lukeminen on normaalia nopeampaa, kun sivut saa käännettyä helposti napsutellen. Noin viiden sivun välein laite päivittää koko näytön väläyttämällä sen mustaksi, koska siihen jää muuten ”haamukuvia” tekstistä. Varmistin vielä googlettamalla että kyseessä on lukulaitteiden normaali piirre, koska säikähdin ensin että laite on jotenkin rikki :D Ominaisuus häiritsi aluksi, mutta totuin siihen pian.

E Ink -näytön lisäksi Letto Frontlightissä on myös taustavalo-ominaisuus, mistä se on saanut nimensäkin. Niinpä kirjaa voi lukea pimeässä. Valo on aika kirkas himmeimmälläkin asetuksella, joten itse tykkään lukea ilman taustavaloa jos vain on tarpeeksi valoisaa. Taustavalo kuluttaa enemmän virtaa – tosin peruskäytössä Letton akun pitäisi kestää kuukauden.

lettolukulaite3

Piiraan maku makea – ensimmäinen luku (EPUB-tiedosto).

Laitteen synkkaus koneen kanssa vaatii ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman lataamisen sekä Adobe ID-tunnuksen, jotka minulla oli jo ennestään. Tiedostojen siirtämiseen on hyvät ohjeet käyttöoppaassa. Lettossa on myös WiFi, jolla pääsee ostamaan kirjoja suoraan Adlibriksen omasta nettikaupasta, jos tahtoo. Lettoon mahtuu noin 4000 kirjaa.

E-kirjojen lainaaminen kirjastosta onnistui myös kivuttomasti. Helmet-kirjaston sivu ohjasi Ellibs Libraryyn, josta sain ladattua Elina Pitkäkankaan Kuuran omalle koneelleni. Tiedosto avataan Adobe Digital Editions -ohjelmassa, Letto liitetään tietokoneeseen ja tadaa – kirjatiedoston voi siirtää laitteeseen suoraan raahaamalla. Laina-aika on 14 päivää, minkä jälkeen kirja ilmeisesti häviää tai lakkaa toimimasta.

Letto Frontlight tukee EPUB-, PDF-, HTML-, TXT-, FB2-, ja DJVU-tiedostoja. Suurin osa e-kirjoista lienee EPUBeja, noista kahdesta viimeisestä muodosta en ole ikinä kuulutkaan. EPUB-tiedostot asettuvat näytölle hyvin, ja laitteesta voi helposti säätää tekstin kokoa. PDF-tiedostot asettuivat ensin kokonaisiksi A4-sivuiksi niin että teksti oli liian pientä lukea, mutta pienellä etsinnällä löysin valikosta kohdan ”Sovita teksti uudelleen”, jolla ongelma ratkesi.

Vaikka olen ollut aiemmin aika änkyrä e-kirjojen suhteen, lukeminen lukulaitteen näytöltä on loppujen lopuksi melkein yhtä mukavaa kuin kirjankin. Jos omistaa jo tabletin, erilliselle lukulaitteelle ei ehkä ole tarvetta. Tablettiin verrattuna laitteen etuja ovat kuitenkin pieni koko ja että ilman taustavaloa se ei rasita silmiä niin paljoa. Paperikirjoja en ole vaihtamassa mihinkään (huh mikä ajatus), mutta lukulaite tuo mukavaa vaihtelua lukemiseen ja siihen on helppo tarttua. Uskoisin, että erityisen käteväksi se tulee matkoilla – ja muutossa.


Adlibriksella on Letto-kampanja 15.12. asti:*
Letto Frontlight + 5 kirjaa 99 € (ilmainen toimitus)

Tarjouksessa mukana olevat kirjat:

  • Lars Kepler – Playground
  • Anthony Doerr – Kaikki se valo jota emme näe
  • Maaret Kallio – Lujasti lempeä
  • Katariina Souri – Valkoinen varjo
  • Pekka Jaatinen – Viimeiseen patruunaan

Lukulaite on saatu Adlibrikselta.

6 comments

Mä en oo saanut aikaiseksi postata omasta laitteestani, vaikka tykkään siitä. En ole hyvästä laitteesta huolimatta vielä silti vannoutunut e-kirjojen ystävä… Sen verran korjaan tekstiäsi, että Adobe ei ole pakollinen. Ainakin Elisa kirjan, Gutenbergistä ym. ladatut saa ihan normi resurssienhallinnan kautta.

Kiitos, hyvä lisäys! Mä en edes tajunnut kokeilla siirtyisikö kirjat noin helposti.

Kiitos, tämä oli hyvin hyödyllinen. Olen juuri etsinyt tietoa kuinka helposti kirjaston e-kirjat saa Lettoon (kirjastosetä ei osannut sitä minulle kertoa). Hieno huomata, että onnistuu noin näppärästi. Eli kyseinen laite taitaa lähteä meillä pukinkonttiin.

Kiva että tästä oli hyötyä! :)

Moi. Elisa Kirjan kirjoja siirtäessä ei tarvitse edes tietokonetta. Sen kun vaan kirjautuu Letton omalla (toki aika kankealla) nettiselaimella Elisa Kirjan sivuille, niin pystyy suoraan sieltä lataamaan omat kirjat Lettolle. Adlibriksen oma verkkokauppa toimii ihan hyvin laitteella, mutta tarjoukset siellä eivät harmillisesti ole samat, kun mitä tietokoneen tai tabletin kautta Adlibriksen kaupasta löytyy.

Kaiken kaikkiaan olen itse ollut tosi tyytyväinen Lettoon. Kirjastokirjojen lainaaminen ei onnistunut suoraan laitteen omalla nettiselaimella, mutta täytyypä kokeilla tietokoneen kautta niiden lataamista.

Hyvä pointti! Tajusin vasta nyt että olen unohtanut kokonaan kokeilla Letton omaa selainta. Tietokoneella kaikki sujui samalla kerralla ja helposti kun vain latasi tuon Adoben Digital Editionsin.

Hassua että tarjoukset ovat erilaiset kuin normiselaimella, luulisi että joka paikassa on kirjoille samat hinnat.

Vastaa