15+1 vinkkiä kotona viihtymiseen

Mitä tehdä kun vapaa-ajan menot peruuntuvat ja pitäisi pysytellä kotona? Kotoilun kokemusasiantuntija vinkkaa tekemistä.

1. Lue lukemattomia kirjoja

Jos olet innostunut kirjaharrastaja, sinulla on todennäköisesti hyllyssäsi kymmeniä (tai satoja) lukemattomia kirjoja. On TBR-pinoa ja hyllynlämmittäjiä odottamassa sitku on enemmän aikaa. Nyt on hyvä tilaisuus tarttua uuteen kirjaan ja lukea se! Jos kirjahylly kumisee tyhjyyttään, kipaise kirjastoon tai ota maksuton kokeilukuukausi äänikirjapalveluun.

Kokeile Bookbeat Premiumia maksutta 2 viikkoa* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

2. Kirjoita, kirjoita, kirjoita

Kirjoittaminen vaatii ajattelua, aikaa ja omaa rauhaa. Kirjoita nyt siis blogia, runoja, aforismeja, kritiikkejä, esseetä, novellia, romaania, draamaa tai vaikka tietokirjakässäriä. Jos inspiraatio puuttuu, lue kirjoitusopas tai joku niin surkea kirja, että palat halusta kirjoittaa paremman.

3. Tee ruokaa tai leivo

Hernekeittoa on toki hyvä olla kaapissa varalla, mutta on myös kiva laittaa kunnolla ruokaa. Herkuttele! Lainaa keittokirja tai lue jo hyllystä löytyviä reseptikirjoja. Mitä jos leipoisit? Vaikka kaupan leipähyllyt ammottaisivat tyhjyyttään, useimmilta löytyy kaapista ainekset ainakin helppoon arkileipään.

4. Keskity käsitöihin

Ompelukoneen kaivaminen kaapin pohjalta on jostain syystä kauhean työlästä. Kotoiluviikonloppuna voi kuitenkin pyhittää vaikka kokonaisen päivän ompelulle. Tee itse hame tai helppo paita, tai korjaa kerralla kaikki ne rikkinäiset vaatteet. Kirjastosta löytyy kivoja käsityökirjoja, esimerkiksi Joka tyypin kaavakirja 1 & 2 tai Joka tyypin parhaat kaavat. Tai entä jos neuloisit sukat tai säärystimet? Talvi tulee taas yllättävän pian, ainakin jos on yhtä hidas neuloja kuin minä.

5. Uppoudu elokuviin ja sarjoihin

Ota Yle Areena, Katsomo, Ruutu, Netflix, HBO, Viaplay ja C-More tehokäyttöön tai käy läpi omaa leffahyllyäsi. Useimpiin suoratoistopalveluihin saa maksuttoman kokeilujakson. Kuukaudessa ehtii todistetusti katsoa esimerkiksi aika monta kautta Game of Thronesia (joka toki oli lopulta suuri pettymys). Itselläni on katselujonossa muun muassa kirjoihin perustuvat His Dark Materials, Anna, a lopussa ja Outlander.

6. Löydä uusia tubettajia

YouTubesta löytää mahdottomasti mielenkiintoista katsottavaa. Kirjatubettajista seuraan lähinnä ulkomaisia tyyppejä, mikä on muuten hyvä tapa kehittää myös kielitaitoa. Englanninkielisistä mainittakoon Hailey in Bookland, A Clockwork Reader ja Jean Bookishthoughts, ja jos espanja taipuu niin laita tilaukseen Clau Reads Books ja Bicheando Libros. Nörttiaiheista kiinnostuneiden kannattaa tsekata Lindsay Ellisin loistavat videoesseet ja Shadiversityn keskiaikaan keskittyvät videot. Jos jaksat katsoa parituntisia analyyseja siitä, kuinka huonoja uudet Star Warsit ovat, tutustu MauLerin kanavaan.

7. Lähde ulos kävelylle

Vaikka sisällä onkin paljon tekemistä, ulkoilua ei tosiaan ole kielletty. Lähde vaikka metsään lenkille, jos sinulla on sellainen lähistöllä.

8. Tee taidetta

Millä välineellä taiteilet mieluiten? Laskin että minulla on kotona lyijykynäsetti, värikynät, Promarker-tussit, akryylimaalit ja Wacomin piirtopöytä odottamassa sitku on enemmän aikaa. Hups. Tavallisella lyijykynällä tai mustalla tussillakin pääsee pitkälle. Etsi inspiraatiota Instagramista tai Pinterestistä!

9. Nauti musiikista

Soita, laula, kuuntele lempimusiikkiasi tai fiilistele musikaaleja. Katso vaikka Oopperan kummituksen 25-vuotisjuhlaversio Royal Albert Hallista.

10. Tee sanatehtäviä

Vessapaperi on ehkä hamstrattu kaupoista loppuun, mutta ristikkolehtiä on vielä taatusti jäljellä. Voit myös kokeilla mobiilisovelluksia kuten Sanajahtia tai Wordamentia, mutta niihin jää todennäköisemmin pahasti koukkuun.

11. Aloita peliharrastus

Jos et ole vielä peliharrastaja, lataa koneellesi Steam tai EA Origin ja hanki pelattavaa. Valinnanvaraa riittää räiskintäpeleistä roolipeleihin ja simulaatioista seikkailuihin. Kestosuosikkejani ovat The Sims 3, pari versiota vanha Civilization ja mahdottoman koukuttava Banished. Pelijonossa odottavat minulle suositellut Cities Skylines, Pillars of Eternity ja Life is Strange.

12. Suunnittele tulevia matkoja

Mikään ei estä haaveilemasta tulevista reissuista, vaikka juuri nyt ei pääse matkustamaan. Kaiva esiin matkalehdet, matkablogit sekä Rome2Rio-sovellus, joka näyttää reitit, matka-ajat ja hinnat minkä tahansa kahden paikan välillä. Innostu maata pitkin matkustamisesta Maatapitkin.netissä ja maata pitkin matkustavien omassa Facebook-ryhmässä. Ja kannattaa tietysti seurata minun reissufiilistelyäni Välimatkoja-blogissa.

13. Lue blogeja

Kun kerrankin on aikaa, aloita vaikka suomalaisista kirjablogeista ja suomalaisista matkablogeista.

14. Sivistä itseäsi

Laita YouTubessa seurantaan TedED-kanavan laadukkaat puheenvuorot ja opetusvideot. Netistä löytyy huikea määrä ilmaisia tai edullisia verkkokursseja oman osaamisen syventämiseen. Esimerkiksi Udemyssä kurssit ovat melkein aina alennuksessa. Itse olen ostanut parilla kympillä WordPress-koodauskurssin, digitaalisen taiteen kurssin ja japanin alkeiskurssin. Äläkä unohda podcasteja, joita löytyy melkein aiheesta kuin aiheesta.

15. Tylsisty

Keitä kuppi teetä tai kahvia ja tuijottele ikkunasta ulos. Tylsistyminen on, noh, tylsää, mutta fiksut ihmiset väittävät että se on avain luovuuteen. Parhaat ideat tulevatkin yleensä silloin, kun ei aktiivisesti yritä keksiä niitä. Tämän postauksen hahmottelin esimerkiksi aamulla suihkussa. Kirjoita kaikki mieleen pulpahtavat ideat ylös, jotta muistat työstää niitä myöhemmin eteenpäin.

+1 Nuku

Päiväunet ovat ehdottomasti aliarvostettuja. Toinen vaihtoehto on mennä kerrankin ajoissa nukkumaan. Suosittelen lämpimästi!

Jäikö jotain puuttumaan? Jaa parhaat kotoiluvinkkisi kommenteissa!

 

Jätä kommentti