Lukujonossa täyttää 10 vuotta!

Lukujonossa-kirjablogi täyttää tänään kymmenen vuotta! Olen melko järkyttynyt, että olen jaksanut tehdä yhtä projektia näin kauan. Tehkäämme lyhyt katsaus historiaan.

Julkaisin ensimmäisen blogipostauksen 23.10.2014 niinkin kekseliäällä otsikolla kuin Hei kirjamaailma!.

Tervetuloa Lukujonossa-blogiin! Tämä ei ole ensimmäinen blogini ikinä, mutta ensimmäinen kirjablogi kyllä. Kirjat ovat niin mahtava aihe, etten todellakaan tiedä miksen ole tehnyt tätä aiemmin. Kirjoista on aina sanottavaa.

Lukujonossa keskittyy ensisijaisesti kaikenkarvaisiin kirja-arvioihin aina uutuuksista klassikoihin. Lisäksi on luvassa myös teemapostauksia, tapahtumapostauksia, kukkivaa kirjahuumoria ja jopa kirjailijahaastatteluita, jos sattuu sopivasti. Ajoittain saatamme poiketa myös kirjoista tehtyjen elokuvien ihmeelliseen maailmaan – onko kirja aina parempi kuin leffa?

Olin oikeassa siinä, että kirjoista on riittänyt sanottavaa kymmenen vuotta. Blogipostausten aiheita ei ole varsinaisesti tarvinnut keksiä, koska aina voi lukea uuden kirjan. Ja vuosittain ilmestyy enemmän teoksia kuin kukaan pystyisi mitenkään lukemaan.

Vuosien varrella olen julkaissut lähes 400 blogipostausta (joista osan olen sittemmin muuttanut yksityiseksi). Huippuvuonna 2018 julkaisin 63 artikkelia – yli postaus viikossa! Hämmentävää. Olen aina välillä lueskellut vanhoja kirja-arvioitani ja ihmetellyt, miten pitkästi ja fiksusti olen jaksanut muinoin kirjoittaa.

Nykyään arviot ovat siirtyneet pitkälti Instagramiin ja Youtubeen, jos sinnekään. Huomaan, että yksittäisten lukukokemusten sijaan minua on alkanut kiinnostaa kirja-ala yleisemmin. Seuraan edelleen ahkerasti verkkosivuanalytiikkaa, ja blogin ylivoimaisesti suosituinta sisältöä ovat kirjatärpit aikuisille, nuorille ja lapsille. Niiden kerääminen kaksi kertaa vuodessa on valtava homma, mutta teen sitä myös itseäni varten, jotta pysyn ajan tasalla mitä kaikkea julkaistaan.

Suurin osa blogin kävijöistä tulee Googlen kautta, ja olenkin tarkoituksella siirtänyt sisältöä sellaiseen suuntaan, mitä ihmiset mahdollisesti etsivät. Tällaisen täsmäpostauksen tein esimerkiksi kirjoihin pohjautuvista elokuvista, kun huomasin että vanha ja huono elokuvapostaukseni keräsi liikaa klikkejä hakukoneesta (uudelleenohjasin sen tähän uuteen ja parempaan). Kokeilepa googlata kirjoihin pohjautuvat elokuvat!

Seikkailua kirjagramissa

Julkaisin Instagramissa kirjajuttuja melkein viisi vuotta henkilökohtaisella tililläni, ja perustin Lukujonossa-tilin vasta huhtikuussa 2019. Se osoittautui oikeaksi päätökseksi, koska Lukujonossa on paljon parempi brändi kuin meikäläisen nimi, ja haluan muutenkin pitää oman tilini yksityisenä.

Ensimmäinen postaukseni oli kuva Leonardo da Vincin elämäkerrasta harmaan viltin päällä. Kuva sai käsittämättömät 70 tykkäystä – nykyiset postaukseni keräävät keskimäärin 150 tykkäystä vaikka seuraajia on parituhatta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Sanna | Lukujonossa (@lukujonossa) jakama julkaisu

Viiden vuoden aikana kirjagram-tilien määrä on räjähtänyt ja Instagramin algoritmikin on muuttunut moneen kertaan, joten näkyvyyttä on jaossa suhteellisesti vähemmän. En osaa ottaa runsaasti koristeltuja esteettisiä kirjakuvia, joten päätin suosiolla ettei kannata edes yrittää. Oma naama ja kuivan humoristiset lyhytvideot ovat osoittautuneet toimiviksi postaustyypeiksi.

Bloggaajasta kirjatubettajaksi

Huhtikuussa 2020 koronapandemian ja yrittäjyyden siivittämänä lähdin kirjatuben ihmeelliseen maailmaan. Videoiden tekeminen vei mennessään, ja yhteisöllisyyden tuntu on aivan eri tasolla kuin blogimaailmassa. Yhteen videoon saattaa tulla enemmän kommentteja kuin kirjablogiin koko vuonna.

Ensimmäinen videoni käsitteli seitsemää ärsyttävää asiaa Sarah J. Maasin Lasipalatsi-kirjassa. Kirjaraivolla on aina hyvä aloittaa! Vaikka videon laatu oli mitä oli, positiivinen palaute kannusti jatkamaan. Pari vuotta myöhemmin tein videon, jossa katson ensimmäisen videoni uudestaan ja reagoin siihen. Nyt sekin tuntuu jo todella vanhalta. (Jos et ole koskaan katsonut videoitani, aloita uusimmista.)

Vuonna 2022 kävin Tiktokissa ja tulin sieltä pois, kun totesin ettei se ole minun paikkani. Syksyllä 2023 kokeilin tehdä viisi jaksoa videopodcastia. Sen lopputulokseen olen tyytyväinen, mutta editointi oli niin työlästä, että kakkoskausi saa odottaa parempia aikoja.

Neljän ja puolen vuoden tubettamisen jälkeen pääsin vihdoin maagisen 1000 tilaajan rajan yli, ja kokosin koulutusvideoon melkein kaiken, mitä olen oppinut Youtubesta. Pidän nykyään Youtubea pääkanavanani, mutta blogi säilyy edelleen alustana tekstimuotoisille töräytyksille. Tämä on myös ainoa kanava jonka oikeasti omistan itse, koska somekanavista ei koskaan tiedä.

Olen silti miettinyt, että olisi kiva kirjoittaa taas perinteisiä kirja-arvioita silloin tällöin. Varsinkin kun niiden tekeminen on noin viisi kertaa nopeampaa kuin tubevideon väsääminen. Blogipostaukset on helppo löytää vuosienkin jälkeen, toisin kuin Instagram-postaukset, ja toisaalta niistä saa näppärästi lyhennettyä postaustekstit myös someen.

Juhlavuoden tempaus

Kymmenen toimintavuoden kunniaksi lähdin keräämään rahaa UNICEFin lastenrahastoon, ja lupasin lukea vihdoin Sinuhe egyptiläisen, jos tonni tulee täyteen. Keräys tuotti lopulta 1515 euroa, joten kirjan lukemisen lisäksi pääsen katsomaan myös vuoden 1954 Sinuhe-elokuvan. Teen luonnollisesti kokemuksesta videoita.

Jotenkin kävi niin, että tästä tuli kirjagramissa melkoinen meemi, ja nyt porukka tägää minua kuviin, joissa he ovat törmänneet Sinuhe egyptiläiseen. Arvostan! Minun piti itse asiassa aloittaa lukeminen tänään, mutta päädyin kirjoittamaan Instagramiin synttäripostausta, josta tuli niin pitkä että päädyinkin kirjoittamaan tätä blogiin. No, Sinuhe voi odottaa mutta blogin syntymäpäivä ei.

Seuraa Sinuhe-matkaani Youtuben puolella!

Artikkelikuva: Aila Ruoho

5 x kirjakauppa Barcelonassa

Lähdin helmikuun alussa ensimmäistä kertaa yksin reissuun ja vietin viikon Barcelonassa.

Heti ensimmäiseksi huomautan, että jos tavoitteenasi on ensisijaisesti shoppailla kirjoja, Barcelona ei ole ehkä oikea kohde. Alueen toinen virallinen kieli on katalaani, ja myös iso osa myytävistä kirjoista on katalaaniksi. Vaikka osaa espanjaa, saa siis huomata että puolet kirjavalikoimasta on väärällä kielellä. Kaikissa kirjakaupoissa oli kyllä jonkinlainen englanninkielinenkin hylly tai osasto, mutta ei kovin suuri.

Hintataso ei myöskään ole erityisen edullinen verrattuna Suomen hintoihin: uudet kirjat maksavat helposti pari-kolmekymppiä. Muutamia kiinnostavia löytöjä tein kuitenkin näistäkin paikoista! Ja totta kai kaupunkilomalla on aina hauskaa katsastaa paikalliset kirjalliset kohteet.

1. La Central

Tätä kirjakauppaa suositteli Barcelona Free Walking Tour -kierrokseni opas, joka lähetti kierroksen päätteeksi sähköpostilla vinkkejä paikallisista ravintoloista ja kaupoista. La Central -kirjakauppoja on kaupungissa parikin kappaletta, mutta kävin rouheassa Ravalin kaupunginosassa sijaitsevassa La Central del Ravalissa, joka on lyhyen kävelymatkan päästä La Ramblalta.

La Central on viehättävä, vanhanaikainen ja valtavan kokoinen kirjakauppa kahdessa kerroksessa ja useassa sokkeloisessa huoneessa. Pääosin kaupassa myydään espanjan- ja katalaaninkielistä kirjallisuutta, mutta omat pienet osastonsa löytyvät myös englannille ja muille kielille. Pidin erityisesti lastenosastosta! Lisäksi myynnissä oli kaikenlaista pientä kulttuuriaiheista krääsää.

La Central del Raval
Carrer d’Elisabets, 6
Lähimmät metroasemat: Catalunya / Liceu / Universitat

2. Casa del Libro / Casa del Llibre

Casa del Libro, tai katalaaniksi Casa del Llibre, vaikuttaa olevan paikallinen Suomalainen kirjakauppa. Liikkeitä on kaupungissa useita, mutta minä vierailin vain pääkadulla Passeig de Gràcialla sijaitsevassa kaupassa. Sekin on mukavan kokoinen, monipuolinen ja moderni.

Henkilökunta tosin supatteli keskenään niin kiihkeästi, etten viitsinyt kysyä eräästä kirjasta ja ostin sen myöhemmin toisaalta. Täälläkin on mukavan kokoinen lastenosasto, sekä erilaisia teemahyllyjä kaupan suosittelemista teoksista.

Casa del Libro
Passeig de Gràcia, 62
Lähin metroasema: Passeig de Gràcia

3. Hibernian

Espanjaa taitamattomat huomio: Hibernian keskittyy nimenomaan englanninkieliseen kirjallisuuteen. Kauppa on antikvariaatti, joten kirjojen taso (ja hinta) vaihtelee. Muutaman vilkaisun perusteella kierrätyspokkarien hinta oli jotain 4-10 euron väliltä. Valikoimaa kuitenkin riittää. Täältä voi tehdä varsin kiinnostavia löytöjä aina keittokirjoista trillereihin ja klassikko-scifikirjoihin.

Hibernian – Secondhand English Bookshop
Carrer del Montseny, 17
Lähin metroasema: Fontana

4. El Corte Inglésin kirjaosasto

El Corte Inglés on hyvätasoinen, Stockmannin tyylinen tavaratalo Plaça de Catalunyalla. Sen ylimmästä kerroksesta löytyy ihan mukiinmenevän kokoinen kirja- ja paperitarvikeosasto. Erikseen sinne ei kannata matkustaa, mutta tsekkaa osasto toki jos olet kaupoilla muutenkin. Englanninkielisiä kirjoja löytyy yhden hyllyn verran. Suosittelen myös kellarikerroksen herkkuosastoa!

El Corte Inglés
Avinguda del Portal de l’Àngel, 19
Lähin metroasema: Catalunya

5. Museokaupat

Useimmilla Barcelonan museoilla ja nähtävyyksillä on oma pieni putiikki, ja useimmissa kaupoissa on myytävänä myös paljon kirjoja. Monet teokset liittyvät taiteeseen, Gaudiin tai museon erityisalaan, mutta yleensä mukana on kaikenlaista muutakin kiinnostavaa. Kirjoja on turisteja varten tarjolla paljon myös englanniksi.

Erityisen paljon pidin Picasso-museon kaupasta, jonka valikoima yllätti monipuolisuudellaan.

Museu Picasso
Carrer Montcada, 15-23
Lähimmät metroasemat: Jaume I, Barceloneta, Urquinaona, Arc de Triomf


Omat kirjalöytöni

Paremmaksi turistiksi

Ensimmäinen ostokseni oli Picasso-museon kaupasta löytynyt Johan Ideman How to be a better tourist – tips for a truly rewarding vacation. Kirja oli tiukassa muovikääreessä, mutta takakansitekstin ja Goodreads-arvion perusteella päättelin, ettei kyseessä voi olla täysi pommi.

Kirjassa Ideman antaa vinkkejä parempien matkojen tekemiseen, siis sellaisten jotka ovat muutakin kuin massaturismia samoissa kaupungeissa ja tungeksimista samojen nähtävyyksien ääressä. *Köh*, vähän niin kuin matka Barcelonaan. Ehkä minäkin osaan olla parempi turisti seuraavalla matkallani.

Joka tapauksessa, on kiinnostavaa lukea kirja myös matkailualaa opiskelleen näkökulmasta.

Minä matkustan yksin!

Meinasin jo lähteä Kirjan talosta, siis Casa del Librosta, tyhjin käsin pois, kun tämä pomppasi näkökenttääni. Suositeltujen lahjakirjojen löydällä minua odotti Andrea Bergarechen tuore teos Yo viajo sola – explora el mundo a tu manera. Karkeasti käännettynä siis Minä matkustan yksin – tutki maailmaa omalla tavallasi.

Vaikka kirja onkin suunnattu etupäässä ensimmäistä yksinmatkaansa vasta harkitsevalle tyypille, se oli täydellinen kirja hankkia ensimmäiseltä sooloreissulta. En ole lukenut yhtään kokonaista kirjaa vielä espanjaksi, mutta tässä yhdistyvät kiinnostava aihe, ilmava taitto ja kohtalaisen simppeliltä vaikuttava kirjoitustyyli. Odotan innolla, että ehdin tarttua tähän!

Kirjaa ei harmillisesti näytä saavan englanniksi, mutta lupaan kirjoittaa tänne parhaat palat kunhan saan opuksen luettua.

Voimauttavat tiedenaiset

Rachel Ignotofskyn Mujeres de Ciencia – 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo (Tieteen naiset  – 50 pioneeria jotka muuttivat maailmaa) ei ole alun perin espanjankielinen kirja, joten oli ehkä vähän pöllöä ostaa se espanjaksi. Kiehtova kansi osui kuitenkin silmääni La Centralin lastenosastolta, ja kun en heti ostanut sitä, asia jäi harmittamaan. Casa del Librosta kirja olisi löytynyt katalaaniksi, mutta lopulta löysin sen Natura-nimisen ekohippikaupan kirjahyllystä.

Kapinallisten tyttöjen iltasatujen tyyliin Ignotofsky kertoo viidenkymmenen tieteentekijänaisen tarinan, yksi aukeama per henkilö. Hän on itse myös kuvittanut kirjan. Luotan siihen, että lastenkirjan kieli on tarpeeksi helppoa ymmärtää, etten heitä opusta seinään. Ignotofsky on tehnyt myös muita herkullisen näköisiä kirjoja, muun muassa vastaavan teoksen urheilun naisista. Nämä löytyvät myös englanniksi!

Kokemuksia kirjallisuuden opinnoista osa 2

Lue myös: Kokemuksia kirjallisuuden opinnoista osa 1

Olin ajatellut kirjoitella kirjallisuusopintojen etenemisestä useammankin kerran, mutta niin se vuosi vain vierähti. Ilmoittauduin Jyväskylän avoimeen yliopistoon kirjallisuuden perusopintoihin viime elokuussa. Tavoitteena oli puuhastella 25 opintopisteen suuruinen kokonaisuus vuodessa, kokopäivätyön ohessa. Kuinkas sitten kävikään?

Työn ohessa opiskelu ei itse asiassa ole kovin vaikeaa. Arki-iltaisin en jaksa tehdä mitään älyllistä, mutta minulle toimiva tapa oli rauhoittaa kokonaisia viikonloppuja opiskeluun. Mahdotonta on sen sijaan yrittää opiskella kesäloman ohessa. Kiihkeä loppukiri jäi tekemättä, kun olen antanut aivojen viipertää vapaalla ja sulkeutunut helteiseen kammiooni lukemaan Dan Brownia ja Stephenie Meyeriä.

Opinto-oikeuteni loppui viime viikolla, ja tällä hetkellä olen suorittanut varmasti 15 opintopistettä ja hyvin luultavasti vielä 5 pistettä, josta kurssi on arvioitavana. Yhteensä siis 20/25.

Suoritetut kurssit:

  • Länsimaisen kulttuurin teemat ja kuvasto 5 op
    Tämän kurssin suoritin innosta soikeana heti elokuussa. Kuten aikaisemmassa kokemuspostauksessa kuvasin, jaksoin vielä siinä vaiheessa lukea vaikka mitä taustamateriaaliakin. Suoritin kurssin tekemällä itsenäisen 20 sivun oppimistehtävän. Uujeah.
  • Kirjallisuustieteen perusteet 5 op
    Kävin syksyllä yhtenä viikonloppuna Jyväskylässä lähiopetuksessa, ja tein sen jälkeen vielä noin 10 sivun oppimistehtävän. Oli mukavaa käydä myös ihmisten ilmoilla ja tavata muita opiskelijoita. Yleensä opin parhaiten luentoja kuuntelemalla ja muistiinpanoja tekemällä.
  • Kotimaisen kirjallisuuden tuntemus 5 op
    Tähän kurssiin tuli onneksi uusi suoritusvaihtoehto, lukupiiri. Vaikka työmäärä oli iso, se tuntui silti paremmalta vaihtoehdolta kuin yhdentoista kaunokirjallisen teoksen tenttiminen. Tapasimme parin viikon välein kahden muun opiskelijan kanssa ja kirjoitimme vajaa 30-sivuisen lukupiiriraportin. Alkukevät menikin tehokkaasti kotimaisten klassikoiden lukemiseen, ja olen arvioinut niitä myös blogissa. Tästä saimme viitosen, jee! Tämä kurssi on tarkoitettu viimeisenä opiskeltavaksi, joten minun piti ennakkomateriaalina lukea analyysikurssin ja kotimaisen kirjallisuushistorian kirjat. Meni aika monta kuukautta, ennen kuin jaksoin tämän jälkeen aloittaa seuraavaa kurssitehtävää.
  • Kirjallisuuden analyysi 5 op
    Osallistuin keväällä toiseen lähiopetusviikonloppuun, jonka lisäksi piti kirjoittaa vielä runoanalyysi, novellianalyysi ja romaani- tai draaman analyysi. Tämä tehtävä on vielä arvioitavana, joten pienellä jännityksellä odotan lopputulosta. Tein mielestäni mahdottoman hienon novellianalyysin Gabriel García Márquezin tekstistä Valo on kuin vesikin, mutta runo- ja romaanianalyysini eivät yltäneet aivan samalle briljantille tasolle.

Tekemättä jäi kaksi pientä kurssia, 3 opintopisteen Länsimaisen kirjallisuuden historia ja 2 opintopisteen Kotimaisen kirjallisuuden historia. Kumpikin on todella kiinnostava aihe, mutta en saanut itseäni niskasta kiinni tekemään yhteensä kolmeakymmentä sivua itsenäisiä oppimistehtäviä. (Voisin kyllä lukea tuon kuvassa jököttävän Länsimaisen kirjallisuuden historia -tiiliskiven ihan muuten vaan.)

Tämmöiselle suorittajaihmiselle asioiden kesken jättäminen tuntuu harmilliselta, mutta toisaalta kyseessä on kuitenkin harrastus eikä kukaan näitä opintopisteitä ole vaatimassa. Ylipäätään jo se, että sai opiskeltua parikymmentä opintopistettä yliopistossa hyvin arvosanoin, hivelee amk-restonomin itsetuntoa.

Yksittäisille kursseille voi helposti ilmoittautua uudestaan ja saada puoli vuotta lisäaikaa per kurssi, mutta opintomaksut joutuu luonnollisesti maksamaan toiseen kertaan. Harkitsen ilmoittautuvani syksyllä länsimaisen kirjallisuuden verkkokurssille ja keväällä kotimaiselle, jolloin olisi ”pakko” opiskella ryhmän tahdissa eikä tarvitse tuhertaa tekstejä yksin. Tai sitten jätän nämä hautumaan.

Äidille olen jo joutunut lupaamaan, etten ala hetkeen opiskelemaan mitään uutta. Pyysin muistuttamaan asiasta kun seuraavan kerran innostun taas jostain. Ehkä alan seuraavaksi kirjoittaa vaikka romaania, näillä samoilla sivumäärillä minulla olisi vuoden kuluttua koossa ihan mukava paketti. Jyväskylän avoimessa yliopistossa voisi myös opiskella kirjoittamista…