Jan Forsström: Sydäntenmetsästäjät

Pistää niin vihaksi, kun oma sydän ei tottele. Nuorallakin aina alkaa pomppia ja heiluttaa tasapainoa! Ilman sitä Reetta olisi varmasti jo kaikkien ihailema sirkusjulkkis.

Millaista olisi, jos sydän kulkisi mukana olalla ja paljastaisi kaikki tunteet muille? Entä jos haluaa aivan eri asioita kuin sydämensä? Olisiko parempi olla kokonaan ilman?

Reetan huimat sirkustemput eivät tahdo onnistua, kun pelkurimainen sydän takoo hurjana. Eräänä päivänä Reetta humpsahtaa ojaan ja huuhtoutuu toiseen maailmaan. Kun rannalla valittava pieni punainen möhkö paljastuu Reetan omaksi sydämeksi, käy ilmi, että tässä maailmassa ihmisen sydän onkin kehosta irrallaan.

Pahamaineiset sydäntenmetsästäjät saavat vihiä vapaana liikkuvasta saaliista, ja Reetta tajuaa sydämensä olevan vaarassa. Samalla hän tutustuu joukkoon kapinallisia, jotka ovat onnistuneet piilottelemaan metsästäjiltä. Pystyvätkö he pelastamaan vangitut sydämet?

Sydäntenmetsästäjät on elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Jan Forsströmin ensimmäinen lastenromaani. Tarinassa on tunnistettavia klassikkoaineksia Ihmemaan Liisasta Narniaan, mutta kanin sijaan Reetta seuraa kalailmapalloa ja keskellä metsää loistava lyhty onkin merikrotti. Maailma tuo mieleen myös japanilaiset Studio Ghiblin animaatioelokuvat: erikoislaatuiset mummot, keskellä ei mitään kulkevat junat ja sydämestä luopuminen ovat tuttuja Henkien kätkemästä ja Liikkuvasta linnasta.

Kirja on ilmeisen tietoinen hyödyntämistään kliseistä eikä ota itseään turhan vakavasti. Coolilta kapinallispojalta kysytään suoraan, onko pakko esittää niin vähäsanaista ja mystistä. Vahva kertojanääni kommentoi Reetan edesottamuksia, leikittelee kielellä ja tavoittaa hauskasti lapsenomaisen mielenmaiseman. Hurjimmissa kohdissa kerrontaa etäännytetään hieman, ja kertoja pitää huolen, ettei tarina käy liian jännittäväksi pienille lukijoille.

Parhaimmillaan Forsström on dialogin kirjoittamisessa, ja ihmisten ja sydänten välinen keskustelu sai minut hekottelemaan ääneen monessa kohdassa. Reetan ylitunteellisesta sydämestä kuoriutuu hulvaton sivuhahmo, joka milloin loukkaantuu verisesti, milloin huiskuttaa ihastukselle nenäliinaa kuin Titanicin kannella konsanaan. Mystisen pojan sydän puolestaan on eksistentialisti, joka ”tykkää puhua tylysti lyhyillä lauseilla ja juoda viiniä hattu päässä”. Toisaalta tällaiset kikkailut menevät todennäköisesti nuorilta lukijoilta ohi.

Lopulta Reetta saa melko ennalta-arvattavasti oppia, ettei pahinta olekaan pelko, vaan välinpitämättömyys. Olen lukenut tästä kirjasta melko vaihtelevia arvioita, enkä ole varma, miten se uppoaa varsinaiseen kohderyhmäänsä (kustantajan ikäsuositus kirjalle on 5+). Itse viihdyin kuitenkin mainiosti.

Lukukokemus: *****

Jan Forsström
Sydäntenmetsästäjät
Teos 2022
160 sivua

Annukka Salama: Ripley – Nopea yhteys

Napsautan tietokoneestani VPN:n päälle salatakseni sijaintini ja haen valikosta New Yorkin IP-osoitteeni. Olemme jutelleet linjoilla yli vuoden, mutta en edes tiedä, missä päin Suomea Damien asuu. Ei yksityiskohtia. En halua tietää hänestä muuta kuin sen, että meillä on yhtä paska huumorintaju ja täydellisen pettämätön maku B-luokan kauhuelokuvien suhteen.

17-vuotias Isla tunnetaan gamer-piireissä nimimerkillä Ripley. Hänellä on hyvä pelaajakaveri nimeltä Damien, jonka kanssa tulee chattailtua tuntikausia. Ajatus tapaamisesta livenä kutkuttaa, mutta Isla ei halua pilata hyviä pelisessioita. Sitten lukiossa aloittaa raivostuttava mutta varsin kiinnostava Anton, ja pian Isla joutuu pohtimaan, kumpi on hänelle tärkeämpi.

Ripley – Nopea yhteys on ennalta-arvattavin nuortenromaani jonka olen lukenut aikoihin, mutta se ei haitannut yhtään. Ahmaisin kirjan kahdessa illassa, ja kyllä se jätti mukavan pörröisen olon. ”Ahmittava gamer-romaani” lunasti lupauksensa!

Asiantuntevasti toteutettu peliteema tuo muuten tavanomaiseen kaavaan tuoreutta. Lisäksi plussaa tulee ei-toksisesta parisuhteesta ja muutenkin Islan ja hänen perheensä tervehenkisestä suhtautumisesta kaikkeen. Asiat ovat jopa hieman liian täydellisesti, mutta välillä satujakin tarvitaan. Kirjan kansi ei kuvaa kovin hyvin sisältöä: palmuista ja trooppisesta auringonlaskusta huolimatta kyseessä on vetävä teiniromanssi suomalaisessa miljöössä.

Pidin kirjan alkupuoliskosta ehkä enemmän, ja loppupuolella olisi voinut olla vahvempaakin jännitettä ja kolmiodraaman aineksia. Muuta en osaa sanoa, koska kirja imaisi niin hyvin mukaansa etten kirjoittanut yhtään muistiipanoja.

Ehdin jo säikähtää pahasti, kun Ripleyn ensimmäinen painos viime vuonna loppui. Onneksi sain vinkin että Rosebudin hyllyssä oli vielä yksi kappale, ja niin Ripley löysi onnellisesti kirjahyllyyni. Myöhemmin WSOY otti toisen painoksen, joten nyt kirjaa on taas saatavilla.

Lukukokemus: *****

Annukka Salama
Ripley – Nopea yhteys
WSOY 2022
271 sivua

*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää (tarjous uusille asiakkaille)
*Kokeile Nextorya ilmaiseksi 30 päivää (tarjous uusille asiakkaille)

Matt Haig: Keskiyön kirjasto

”’Elämän ja kuoleman välissä on kirjasto’, hän sanoi. ’Kirjaston hyllyt jatkuvat ikuisesti. Jokainen kirja antaa mahdollisuuden kokeilla toisenlaista elämää. Millaista elämäsi olisi voinut olla, jos olisit tehnyt toisenlaisia valintoja? Jos voisit perua sen, mitä kadut, tekisitkö jotakin toisin?'”

Nora on 34-vuotias ja katuu monia asioita elämässään. Hän on muutenkin yksinäinen, ja kun hän kaiken lisäksi menettää samaan aikaan sekä työnsä että rakkaan kissansa, hän päättää ettei halua enää elää.

Kuoleman sijaan Nora päätyy kuitenkin elämän ja kuoleman väliin, mystiseen Keskiyön kirjastoon. Hänen eteensä asetetaan kaikki mahdolliset elämät, joita hän voisi parhaillaan elää. Nora saa hypätä mihin tahansa kirjaan ja kokeilla, millainen nykyhetki olisi, jos menneisyydessä olisi tehnyt eri valintoja.

Mitä jos hän ei olisi jättänyt sulhastaan? Mitä jos hän ei olisi lopettanut kilpaurheilua? Mitä jos hän olisi seurannut lapsuuden urahaavettaan? Olisiko jokin näistä elämistä parempi kuin nykyinen?

Tämä oli kertakaikkisen mainio tarina! Olen lukenut paljon kirjoitusoppaita, viimeisimpänä Save the Cat! Writes a Novel, jossa analysoidaan suosittujen romaanien rakennetta. Keskiyön kirjasto olisi hyvin voinut olla yksi oppaan esimerkki, sillä tuntui että tässä kaikki oli laitettu viivoittimen kanssa kohdalleen: herkullinen lähtöasetelma, päähenkilö motiiveineen, juonen kaari, hallittu rakenne ja kaiken kattava teema.

Yksittäisten valintojen vaikutus elämään on tuttu aihe erityisesti elokuvista, ja mieleen tulivat vaikkapa Paluu tulevaisuuteen, Ihmeellinen on elämä, About Time ja Everything Everywhere All At Once (voin suositella kaikkia). Tuntui, että olisin lukenut samantyyppisen tarinan monta kertaa aiemminkin, mutta tutunoloisista ideoista oli rakennettu omanlainen keitos.

Kaiken yllämainitun myötä kirja oli melko ennalta-arvattava, mutta minua se ei haitannut. Loppuratkaisukin oli mielestäni oikea tälle tarinalle. Teksti on ahmittavaa ja luvut ovat lyhyitä, lyhimmillään aukeaman mittaisia. Kyllä, hotkaisin tämän kerralla! Kirja herättelee miettimään, katuuko itse mahdollisesti jotain elämässään ja millainen olisi oma Keskiyön kirjasto.

Lukukokemus: *****

Matt Haig
Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020
328 sivua