Syksyn 2022 kirjatärpit lapsille

Hyvää kirjasyksyä! Keräsin taas kasan kiinnostavia lasten kauno- ja tietokirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Toivottavasti saat tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi. Ikäsuositukset ovat arvioita, jotka olen tehnyt kustantajien ja kirjakauppojen antamien tietojen perusteella.


Kuvakirjoja ja satuja (3+)

Deborah Marcero: Purkista
Suom. Mari Nurminen
Kumma kustannus 2022

Leevi ei tykkää olla peloissaan tai surullinen, vihainen, yksinäinen eikä nolostunut, joten hän keksii loistavan suunnitelman. Hän piilottaa kaikki tunteensa purkkeihin ja purnukoihin ja työntää ne kaapin perukoille, jotta ne eivät enää häiritsisi häntä. Pian hän ei enää tunne oikein mitään. Mitä tapahtuu, kun tunteet eivät enää suostukaan pysymään piilossa?

Tämä on jatkoa Deborah Marceron kirjalle Purkissa, joka oli i-ha-na. Ehdottomasti lukulistalle!

*Osta kirja Adlibriksesta

Mark Janssen: Saari
Kumma kustannus 2022

Kun isän, tytön ja koiran vene rikkoutuu kovassa myrskyssä, on heidän pakko rantautua pienelle saarelle keskelle valtavaa merta. Tullessaan heillä ei ole aavistustakaan, minne ovat saapuneet. Elämä saarella on täynnä odottamattomia tapahtumia. Mutta piskuisella saarella on myös oma salaisuutensa. Saari on hurmaava kirja ilman sanoja.”

Pelkkä kuvakirja ilman tekstiä, kiinnostavaa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Julia Savtchenko: Puolikas
Karisto 2022

Puolikas asuu pienessä kaupungissa meren rannalla. Hän tuntee kuitenkin itsensä yksinäiseksi, sillä näyttää erilaiselta kuin muut lapset – hän on vain puoliksi samanlainen. Kun Puolikas lähtee meren toiselle puolelle etsimään itsensä kaltaisia, hän löytää ystävän, joka saakin maailman näyttämään toisenlaiselta. Upea kuvakirja saa niin lapset kuin aikuisetkin pohtimaan itsensä hyväksymistä.”

Tärkeinä teemoina erilaisuus ja itsensä hyväksyminen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Vilja: Näkymätön reppu
Karisto 2022

Rosalilla on näkymätön reppu. Repun sisällä on kaikki se, mitä Rosali näkee, tekee, kuulee ja kokee: suuri kilpajuoksu, aamuinen auringonsäde, ruttuinen tyyny. Ja paljon, paljon muuta. Silloin, kun reppu tulee liian täyteen, voi tapahtua ihan mitä tahansa! Hurmaava kuvakirja erityisherkkyydestä.”

Kiva että erityisherkkyydestä kirjoitetaan lapsillekin! Kevään kirjatärppeihin nostin kirjan aistiyliherkkyyksistä, Apua, sukissani on lohikäärmeitä!

*Osta kirja Adlibriksesta

Reetta Niemelä & Eri Shimatsuka (kuv.): Kettu ja hiljaisuus
Otava 2022

”Olipa kerran kuparipannun värinen kettu. Sillä oli valtavan pitkät ja herkät korvat. Kettu joutui kaivautumaan yhä syvemmälle onkaloonsa voidakseen lepuuttaa korviaan. Metsäkulma oli näet täynnä kovia ääniä. Kettu alkoi etsiä hiljaisuutta, jota löytyi kärpässienen lakin alta, hengityksen rytmistä, kielon tuoksusta…”

Välillä tarvitaan myös hiljaisuutta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Moritz Petz & Amélie Jackowski (kuv.): Mäyrällä on mälsää
Suom. Maisa Tonteri
Lasten Keskus 2022

Onpa tylsä päivä! Mäyrää ei huvita tehdä yhtään mitään. Edes ystävien vierailu ja heidän leikkiehdotuksensa eivät paranna ankeaa tunnelmaa, ja kohta koko porukalla on supermälsää! Kunnes… paikalle tupsahtaa hiiri, joka näyttää silmälappunsa kanssa aivan merirosvoprinsessalta. Kaikkien pienten mulla-ei-oo-mitään-tekemistä-mököttäjien kuvakirja muistuttaa, kuinka ikävystyminen voi muuttua hauskanpidoksi.”

Joskus ei huvita tehdä sitten mitään! Samaistun.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Nilsson Thore: Raja
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2022

”Joku on maalannut pihaan paksun punaisen viivan. Se on raja, jota ei saa ylittää. Mitä tarkoittaa, kun jokin asia on kielletty? Onko se sama asia kuin vaarallinen? Mitä jos rajan ylittää, ihan vain pikkuisen?”

Kirja kaikille oman elämänsä kapinallisille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Malin Klingenberg & Maria Sann (kuv.): Luuranko
Suom. Outi Menna
Kustantamo S&S 2022

Teo pukeutuu kaniksi ystävänsä Ronin naamiaisjuhliin. Roni on luuranko. Teo säikähtää Ronin asua, kompastuu kanintassuihinsa ja loukkaa itsensä. Ei auta muu kuin mennä lääkäriin ja ottaa röntgenkuvat. Katsotaanpa luurankoa, sanoo lääkäri, ja Teon sydäntä kylmää. Onko hänen sisällään luuranko? Onko kaikkien ihmisten sisällä luuranko? Luuranko on herkkä tarina lapsen peloista ja niiden voittamisesta sekä siitä, mitä sisällämme on. Joskus menemme rikki. Silloin pitää kipsata.”

Tämä oli kiinnostava tapaus! Ihmiskehosta ja peloista pienten tasoisesti.

*Osta kirja Adlibriksesta

Bjørn F. Rørvik: Kaksi pientä ritaria
Suom. Virpi Vainikainen
Sitruuna Kustannus 2022

Prinsessa on hukassa! Onko lohikäärme siepannut hänet? Ruusupuska ja Bang lähetetään etsimään prinsessaa, mutta tehtävä ei ole aivan niin helppo kuin saattaisi luulla. Ehkä koko juttu on vain parempi unohtaa… Bang saa kuninkaalta viestin, jossa on vankityrmäemojit ja kaikki. Ei auta kuin tarttua toimeen.”

Tämä nousi listalle erityisesti mainion kansikuvan sekä sanan ”vankityrmäemoji” takia.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Kangaskortet & Jonna Markkula (kuv.): Unitalon tarinoita
Otava 2022

Astu unien kerrostaloon, jossa sinua odottavat söpöt eläimet ja pehmeä vuode! Viisi suloisesti kuvitettua, meditatiivista satua rauhoittavat lasta ja auttavat vaipumaan uneen. Aikuiselle annetaan selkeät ohjeet, miten sivelemällä, hieromalla ja selkään piirtämällä rentoutetaan lasta sadun lukemisen lomassa.”

Nukuta lapsesi kätevästi kirjan avulla!

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Huovi & Kissa Koskinen (kuv.): Simpukka
Tammi 2022

Meren lasilinnassa kuninkaan tytär sairastuu surutautiin ja meren asukkaat ovat huolissaan. Onneksi hänellä on hyvä ystävä, tavallinen merenneito, joka ymmärtää häntä, etsii lohtua ja jaksaa pelottomasti kulkea hänen rinnallaan. Ystävät ovat tärkeä apu, kun maailman merillä kohdalle osuu käsittämättömiä suruja.

Konkarikirjailijan uusi teos.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lastenromaaneja (6+)

Tuukka Sandström & Varpu Eronen: Rontti-kissa noitakoulussa
Avain 2022

Rontti-kissa pääsee noitakoulun kissalinjan oppilaaksi. Pian oudot tapahtumat tempaavat Rontin pyörteisiinsä. On kuin koko koulu olisi kiukustunut oppilaille ja opettajille.  Muinaisen ennustuksen mukaan vain Kohtalon Kissa voi ratkaista arvoituksen ja pelastaa noitakoulun. Mutta mistä löytyy tuo mystinen sankari? Itsenäinen jatko-osa teokselle Rontti-kissan kummallinen kesä.

Olisipa katalogeissa aina ikäsuositukset! Adlibris suosittelee tätä 3-6-vuotiaille ja Suomalainen kirjakauppa 5-10-vuotiaille. Kirjassa on 130 sivua, joten jonkinlaista keskittymiskykyä vaaditaan. Tämä pääsi listalle erityisesti Kohtalon Kissan takia, kuulostaa hienolta konseptilta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerry Mikkelinen & Jussi Ollila: Maltti ja Valtti – Suuri viikinkiseikkailu
Kustannus S&S 2022

Tapainvalvonnan ja valistuksen erikoisyksikössä on tylsä päivä. Paperityöt saavat kuitenkin jäädä, kun Vempele & Härveli -osastolta löytyy aikakone, joka kiidättää Maltin ja Valtin vahingossa viikinkiaikaan. Kaksikko jää viikinkiporukan vangiksi. Onneksi Maltti ja Valtti taitavat virkamiesruotsin, ja jutustelun myötä selviää, että viikingit ovatkin ihan mukavaa sakkia.”

Kuulostaa mukavan absurdilta aikamatkustustarinalta. Kustantajan mukaan kirja sopii lukuharrastustaan aloitteleville 5-8-vuotiaille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Päivi Lukkarila & Milla Paloniemi (kuv.): Super-someponi Kemppainen
Karisto 2022

Kerrostaloponi Kemppaisen tarina jatkuu riemastuttavassa lastenromaanissa. Kemppainen on muuttanut kerrostalosta läheiselle maatilalle, ja ponin ihmisystävä Aura viettää aikaa sen kanssa aina kun pystyy. Eräänä päivänä Aura innostuu tekemään Kemppaisen kanssa pari hauskaa videota SunTuubiin, ja pian poni onkin jo massoja villitsevä internetilmiö. Mitä käy, kun Kemppaisen somesuosio räjähtää?

Lastenkirja somevaikuttamisesta, tämä täytyy lukea! Kuvittaja on tuttu aikuisten Kiroileva siili -sarjakuvista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Elisabet Aho: Kuka on Joonatan?
Myllylahti 2022

Kesäistä iloa ja kihelmöivää jännitystä pursuava lastenromaani. Vappu ja Annika lähtevät kurpitsamummin kesälomaseuraksi Loviisaan. Heti ensimmäisenä päivänä aidan takana vilahtaa joku. Omituinen vanha Hilma pelästyttää heidät hautausmaalla. Vappu ja Annika pakenevat näkötorniin, ja sinne nousee heidän perässään poika, joka kertoo nimekseen Joonatan. Muuta hän ei kerro. Kun naapurissa valmistellaan juhlia, Joonatan katoaa kokonaan.”

No nyt alkoi kiinnostaa, kuka on Joonatan?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jan Forsström & Pauliina Mäkelä (kuv.): Sydäntenmetsästäjät
Teos 2022

”Reetta on vihainen sydämelleen, joka aina alkaa pamppailla väärillä hetkillä, vaikka kesken suurta taitoa vaativien vaarallisten akrobaattitemppujen. Kuin onnen kaupalla Reetta hupsahtaa joentakaiseen maailmaan. Siellä hänen vierellään kimittää punainen olento, joka esittäytyy Reetan sydämeksi. Kohta paikalle porhaltaa tuimakatseinen poika sydän selässä roikkuen ja kiskaisee Reetan mukaansa. Nyt on kiire! Sydäntenmetsästäjät tulevat!”

Veikkaan, että sankari alkaa lopulta arvostamaan sydäntään ihan uudella tavalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu 4 – Meni jo!
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna Kustannus 2022

Opettaja Cornfield saa Silaksen kiinni ilkitöiden parista. Erottamisen sijaan Silas saakin maagisen eläimen: Floridasta saapuneen Rickin, röyhkeän krokotiilin, jolla on melko pahanhajuinen hengitys. Lieneekö se palkinto vai rangaistus? Ja onko hyvä idea ottaa krokotiili mukaan luokkaretkelle?

Tästä mainiosta kirjasarjasta olen lukenut ensimmäisen osan. Suosittelen! Tämän osan nimi on kyllä vähän erikoinen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Joonas Tolvanen & Janne Kukkonen (kuv.): Kultaisen tikarin salaisuus
Otava 2022

Jaakon ja Eliaksen perhe kuulee viestin Mongoliasta, jossa mummi on arkeologin töissä. Mummi on hävinnyt! Pojat ovat juuri saaneet postitse hänen päiväkirjansa ja oudon metallikiekon ilman viestiä. He pakkaavat esineet mukaan, kun perhe matkaa kiireesti Mongoliaan. Perillä perhe tutustuu Batu-poikaan, joka auttaa etsinnöissä. Jäljet johtavat temppelialueelle, jossa poikakolmikko joutuu omille teilleen.

Tästä tulee vahvat Indiana Jones -vibat. Kyseessä on sarjan kolmas osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Camilla Brinck: Musse ja Helium 1 – Salaperäinen kolo
Suom. Kati Valli 
WSOY 2022

”Hiirisisarukset Musse ja Helium asuvat Camillan luona tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat ja toimeliaat sisarukset lähtevät tutkimaan ovea ja tempautuvat salattuun satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä.”

Hiiriseikkailu! Olisin innostunut tästä valtavasti lapsena. Vieläkin vähän.

*Osta kirja Adlibriksesta

Rasaliina Jänö: Taikakello
Kustannus-Mäkelä 2022

Sykähdyttävä fantasiaseikkailu lapsille! Mummon vanhan taskukellon taika tempaa neljäsluokkalaisen Valpurin ja Reettaäidin suoraan kotisohvalta viereismaailmaan, kissojen Naumaahan etsimään kuningattaren varastettua valtikkaa. Valpuri joutuu arvoitusten ympäröimäksi, joiden ratkaisemisessa matematiikan taidoista olisi apua. Mutta juuri laskemisessa hänellä on koulussa hieman hankaluuksia…

Kissaseikkailu fantasiamausteilla! Innostuuko sankari lopulta matikasta?

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna James: Tilly ja salakuljettajat
Suom. Jade Haapasalo
HarperCollins Nordic 2022

Tilly asuu kirjakaupan yläkerrassa yhdessä äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Kirjakauppaan saapuu vaarille osoitettu Ihmemaa Oz -kirjan erikoispainos, joka sisältää myrkkyä – ja vaivuttaa uneen sekä vaarin että Tillyä auttamaan tulleen Horation. Pelastaakseen heidät Tilly ja maagisessa tarinajunassa asuva Milo joutuvat matkustamaan Ihmemaa Oziin.”

Pages & kumppanit -sarjan ensimmäinen osa oli yksi parhaista viime vuonna lukemistani lastenkirjoista. Kirjoja on suomennettu tiuhaan tahtiin, ja tämä on jo neljäs osa. Sopii hyvin alempana listalla olevan Ihmemaa Ozin uuden painoksen kanssa!

Jemma Hatt: Seikkailijat ja aarteiden temppeli
Suom. Jade Haapasalo
Kumma kustannus 2022

Seikkailijoiden tarina jatkuu huimalla takaa-ajolla Egyptissä! Lara, Rufus ja Tom valmistautuvat aivan tavalliseen syyslomaan, kun he saavat tietää Laran isän aikoinaan tutkineen kadonneen egyptiläisen temppelin ja aarteen arvoitusta. Isän tutkimukset ovat jääneet puolitiehen, joten lapset päättävät ratkaista mysteerin ja saattaa hänen työnsä loppuun!

Moderni seikkailu Viisikon hengessä! Kirja on sarjan toinen osa ja sen suositusikä on 8+. Kustantajan sivuilla voi kurkata näytesivut.

*Osta kirja Adlibriksesta


Kirjoja varhaisnuorille (9+)

L. K. Valmu: Osaston tähti
Karisto 2022

11-vuotias Lilja joutuu joulun alla sairaalaan. Taitoluistelutreenit, pianotunnit ja harrastuskaverit jäävät hetkeksi sivuun. Sen sijaan Lilja tutustuu sairaalassa huonetoveriinsa, reippaaseen somalityttöön Asiaan sekä Samiin ja Roopeen, joista on tullut erottamattomat kaverukset aiempien sairaalajaksojen aikana. Roope houkuttelee ystävänsäkin mukaan enemmän tai vähemmän kielletyille retkille sairaalan sokkeloihin.”

En muista että olisin lukenut sairaalaan sijoittuvaa lastenromaania.

*Osta kirja Adlibriksesta

Siri Kolu: Yön salaisuus
Otava 2022

Videopelimäisen koukuttava kauhusarja alkaa! Eräänä iltana 11-vuotiaalle Leolle paljastuu, että on olemassa tuttu ja turvallinen päivämaailma sekä yön kauhumaailma, jota hallitsevat hereiset, yön otukset. Joka yö Leon vanhemmat muuttuvat taistelijoiksi suojellakseen Leoa ja hänen pikkusisartaan Lumia hereisten hyökkäyksiltä. Kun totuus selviää Leolle, hänenkin on taisteltava Riikinkäärmettä, Kitaa ja muita pelottavia otuksia vastaan.”

Siri Kolu voitti Finlandia Junior -palkinnon kirjallaan Me Rosvolat vuonna 2010. ”Videopelimäisen koukuttava”, ovelaa :D

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita – Lohikäärmeen kirous
Otava 2022

Are on tullut Talventaikaan, paikkaan, jossa kaikki tarinat muuttuvat todeksi. Tarinankertojien killan jäseneksi päästäkseen Aren on selviydyttävä kaameasta tehtävästä. Valtava lohikäärme pitää vallassaan Ruusujen kaupunkia, ja vain Are voi tuhota verenhimoisen pedon. Lumoava fantasiaromaani kertoo uudelleen Prinsessa Ruususen ikiaikaisen myytin.”

Uusia versiointeja klassikkosaduista, kyllä kiitos!

*Osta kirja Adlibriksesta

Boldizsár M. Nagy (toim.): Satumaa kuuluu kaikille
Suom. Saarni Laitinen 
WSOY 2022

Unkarissa myrskyisän vastaanoton saanut ajaton ja samalla terävän ajankohtainen satukirja avaa portin satumaahan, jossa myös vähemmistöillä on onnellinen loppu. Eri taustoista ponnistavan kirjoittajajoukon kokoelma nytkäyttää perinteisen sadun sijoiltaan. Se esittelee satumaan, jossa prinssi saa prinssinsä, Lumikin iho hohtaa kullanruskeana, lohikäärmeen ryöväämä prinsessa nautiskelee elämästään linnan ulkopuolella ja ystävyyden voima sulattaa lähiön ikitalven.

Inklusiivisempia versioita perinteisistä tarinoista. Tästä saisin myös Unkarin maahaasteeseeni! Luokittelin tämän ensin aivan pienten kirjoihin, mutta sekä Adlibriksella että Suomalaisella ikäsuositus lähtee 9 vuodesta ylöspäin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jussi Lehmusvesi & Christer Nuutinen (kuv.): Arianan aikamatkat – Tuhkimon eeppinen hups
Otava 2022

Arianan kuuluisi istua koulunpenkillä eikä raataa piikana kuninkaanlinnassa. Mutta iskän suunnittelema pelisovellus on singonnut niin Arianan kuin luokkatoverit Pyryn ja Noorankin Tuhkimo-satuun, josta ei pääse pois ennen Tuhkimon ja prinssin häitä. Tuhkimo vain on kadonnut, lasikenkä tuusan nuuskana ja prinssi menossa naimisiin Tuhkimon inhan sisarpuolen kanssa.”

Kirjan nimi ei ole aivan minun makuuni, mutta pitihän se lisätä listalle koska Tuhkimo :D Kirja on sarjan toinen osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tania del Rio & Will Staehle (kuv.): Warren 13. ja Kaikkinäkevä silmä
Suom. Annukka Kolehmainen
Kumma kustannus 2022

Orpo Warren 13. on sukunsa ränsistyneen hotellin ainoa laukunkantaja, tarjoilija, palvelija, siivooja, tuholaistorjuja ja jokapaikanhöylä. Hänen saamaton Rupert-setänsä meni naimisiin ilkeän Annakondan kanssa ja epämiellyttävä Annakonda lurkkii ympäri hotellia. Perimätiedon mukaan salaperäinen aarre on piilotettu jonnekin hotellin maille. Warrenin on kiirehdittävä, jos hän haluaa ratkaista sukunsa salaisuudet ennen kuin ne vajoavat Annakondan käsiin ja tuhoavat koko hotellin. Ilahduttavan aavemainen mysteeri, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää.”

Uuden sarjan ensimmäinen osa, vaikuttaa synkeän hauskalta! Tässä on erityisen upea kuvitus ja taitto. Kustantajan sivuilla voi kurkata kirjan sisälle.

*Osta kirja Adlibriksesta

Heli Koskinen & Mari Luoma: Zeta: Uskallatko pelata?
Kustannus-Mäkelä 2022

Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät lapsen peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista? Kirja käsittelee liiallisuuksiin menevää ongelmapelaamista mutta myös pelien kautta opittavia hyödyllisiä taitoja.”

Ajankohtainen kirja, joka ottaa huomioon myös pelaamisen hyvät puolet.

*Osta kirja Adlibriksesta

Timo Parvela & Mari Luoma (kuv.): Melkein mahdoton tehtävä – Merkitty lapsi
WSOY 2022

Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva – ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä.”

Uuden mysteerisarjan avaus suosikkikirjailijalta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Thomas Taylor: Festergrimm
Suom. Jaana Kapari-Jatta
WSOY 2022

”Aaverannan merenrantakaupungissa legendat heräävät eloon. Herbert Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat Aaverannan myyttisten legendojen tutkimista. Suosikkisarja vie lukijansa valtameren äärelle vanhaan sumuiseen rannikkokaupunkiin, jonka turistit ovat hylänneet kesän jäljiltä.

Sarjan neljäs osa. Ensimmäinen osa Malamanteri on tullut useasti vastaan ja ollut lukulistalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset
WSOY 2022

Historiallinen lastenromaani Turun palosta. Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta.

Historiallinen romaani lapsille, kiinnostavaa! Olen aiemmin lukenut Lipastilta vain mainion Virtasen historian.

*Osta kirja Adlibriksesta


Sarjakuvia

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Felix ja onnenkissat
Suom. Mayu Saaritsa
Nemo 2022

Tällä kertaa ratkotaan kolmen onnenkissan tapausta. Testaa hoksottimiasi, bongaa peppuja, etsi virheitä ja jännitä, kuinka Peppunen paljastaa viekkaimmat konnat tavaramerkillään, jättiläismäisellä pierulla!

Sarjakuvasankari, jonka pää on valtaisa takapuoli. Tutustuin Peppunen-ilmiöön alkuvuodesta Youtube-videolla. Tämä on jo sarjan yhdeksäs suomennettu osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Dav Pilkey: Kisuliin sarjiskerho – Perspektiivejä
Suom. Jaana Kapari-Jatta 
Tammi 2022

Hyppää mukaan tekemään hassuja, hauskoja ja jännittäviä sarjiksia. Koiramiehestä tuttu kiltti ja sympaattinen Kisulii jatkaa sarjiskerhon pitämistä vauvasammakoille ja muille halukkaille. Kaikki saavat yrittää ja onnistua. Viimeksi opeteltiin muun muassa haikujen tekoa, nyt vuorossa on perspektiivin etsiminen.”

Päädyin jokin aika sitten lukemaan Kisuliin sarjiskerhon ensimmäisen osan espanjaksi (loistavaa kielitreeniä), ja se oli mahdottoman hauska. Uskon että tämäkin on!

*Osta kirja Adlibriksesta


Klassikoita uusintajulkaisuina

Johanna Spyri: Heidi
Suom. Kaisa Ranta
Art House 2022

Viisivuotias orvoksi jäänyt Heidi päätyy asumaan jörön isoisänsä luokse syrjäiseen vuoristoon. Siellä hän tutustuu lähistöllä asuvaan paimenpoikaan, oppii itsekin paimentamaan vuohia ja nauttii kauniista luonnosta ja vapaudesta. Vuonna 1881 ilmestynyt Heidi on sveitsiläisen kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia.”

Art House jatkaa upeiden kansien sarjaa klassikoiden uusissa suomennoksissa. Täytyy myöntää, että en ollut aiemmin kuullutkaan tästä sveitsiläisen kirjallisuuden aarteesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. Frank Baum: Ihmemaa Oz
Suom. Tuomas Nevanlinna
Art House 2022

Pyörremyrsky tempaisee Dorothyn ja Toto-koiran mukaansa ja kuljettaa heidät Kansasista Ozin ihmemaahan. Maan asukkaat pitävät Dorothya suurena noitana, mutta tytön ainoa toive on palata kotiin Em-tädin ja Henry-sedän luo. Ihmemaa Oz kuuluu lastenkirjallisuuden kirkkaimpiin klassikoihin.”

Tässäkin on tosi hieno kansi! Ihmemaa Oz on minulta vielä lukematta. Tämän voisi yhdistää ylempänä listassa olevaan Tilly ja salakuljettajat -seikkailuun, jossa seikkaillaan Ozin ihmemaassa.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. M. Montgomery & Anniina Salin (selkomukautus): Annan nuoruusvuodet
Avain 2022

Sisarukset Matthew ja Marilla Cuthbert ovat päättäneet adoptoida pojan, joka voisi auttaa sisaruksia maatilan töissä. Sekaannuksen takia Cuthbertit saavat 11-vuotiaan orpotytön Annan. Miten Cuthbertit sopeutuvat puheliaaseen Annaan, joka onkin tyttö?

Avain julkaisee selkomukautuksen rakastetusta tyttökirjaklassikosta. Mutta miksi näin tylsä kansi?

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten tietokirjoja

Sofia Erica Rossi & Carlo Canepa: Muovinkalastaja ja muita tulevaisuuden ammatteja
Suom. Riina Behl 
Art House 2022

Sinulta on varmasti kysytty sata kertaa, mikä sinusta tulee isona. Mutta voi hyvin olla, että tulevaa ammattiasi ei ole vielä olemassa! Lähitulevaisuudessa voit ehkä työksesi palauttaa muinoin sukupuuttoon kuolleita lajeja takaisin eloon tai rakentaa taloja mahdottomiin paikkoihin.”

Luulen, että kovin moni aikuinenkaan ei vielä tiedä, mikä itsestä tulee isona.

Maijaliisa Erkkola, Riikka Pajulahti & Tiina Konttila: Kestokamut järkieväiden jäljillä
Gaudeamus 2022

Hulvaton ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Samalla tutustutaan siihen, mistä ruoka tulee, miten sitä valmistetaan ja millaisia ominaisuuksia siinä piilee. Koko komeus on kuorrutettu huumorilla ja aimo annoksella ruokailoa!

Kiinnostava yhdistelmä! Kirjoittajina on ravitsemustieteen professori ja ravitsemustieteen väitöskirjatutkija.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerome Martin ym.: 100 asiaa musiikista
Suom. Marketta Pyysalo
Lasten Keskus 2022

Tiedätkö, millainen laulu muuttuu korvamadoksi? Tai mitä vaaditaan K-pop-idolilta? Tai mikä laulaa maailmankaikkeuden matalinta säveltä? Tiesitkö, että pelon ääni on hiljaisuus – ja että mongolialainen pitkä laulu on TOOOSI pitkä?

En ole vieläkään lukenut viime vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaa Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa, mutta ehkä tästä voisi aloitella.

*Osta kirja Adlibriksesta

Aino-Mari Tuuri & Lille Santanen (kuv.): Puhelimen pomoksi
Tammi 2022

Katsot viidettä kissavideota putkeen. Ruudun ja sinut on vallannut oikea kissainvaasio, eikä loppua näy! Tuntuu lähes mahdottomalta lopettaa videoiden katsomista, vaikka se ei enää tunnukaan kovin hyvältä. Laitteet ja niiden sisällöt ovat koukuttavia, eikä ole ihme, että jumitut Youtube-videoihin, peleihin tai tiktokeihin. Mutta miksi ne oikein ovat koukuttavia? Jospa laite ei veisi sinua vaan sinä laitetta?

Aijai, vähän liian osuvaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Petri Pirkola & Jaakko Seppälä: Patricia Patonki ja riemukas Ranska
Myllylahti 2022

Alakouluikäisille suunnattu kuvitettu kirja esittelee Ranskan hauskalla ja lapsia kiehtovalla tyylillä. Patricia kertoo mm. Ranskan historiasta, kulttuurista ja luonnosta. Hän vie lukijansa erikoisiin paikkoihin ja tapahtumiin, herkkutärppejä ja ruokareseptejä unohtamatta.”

Sarjan ensimmäinen osa Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet oli ihan hauska tuttavuus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emily Hawkins & Lauren Baldo: Tarujen valtakunnat
Suom. Tarja Kontro
Into Kustannus 2022

Lähde seikkailulle kadonneisiin kaupunkeihin, aavesaariin ja myyttisiin maihin. Vuosisatoja ihmiset ovat haaveilleet löytävänsä Atlantiksen, Eldoradon tai seitsemän kultaista kaupunkia. Tämä kirjallinen aarrearkku vie tunnettujen tarunhohtoisten paikkojen lisäksi myös tuntemattomampiin kohteisiin.”

Katalogissa oli muutama esimerkki kuvituksesta, onpa upean näköinen kirja!

*Osta kirja Adlibriksesta

Pinja Meretoja: Aikamatka – Miten telefoonista tuli älykäs
Tammi 2022

Älypuhelin pitää sisällään valtavan määrän toimintoja, joilla on takanaan vuosisatojen tai -tuhansien kehitys. Miten kaikki nuo keksinnöt päätyivät lapsen taskuun? Aikamatka selvittää tämän mysteerin hauskasti mutta tarkasti.

Täytyy myöntää, että en itsekään tunne kovin hyvin puhelimen historiaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Natalia Salmela, Jasmin Hamid & Anna Salmisalo: Raha – Missä se kasvaa ja mihin se katoaa
WSOY 2022

Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi?

Lasten tietokirja rahasta, hyvä aihe! Vaikuttaja Natalia Salmela tunnetaan muun muassa White Trash Disease -blogista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz (kuv.): Pysäyttämätön ihminen – Kuinka valloitimme maailman
Suom. Seppo Raudaskoski 
WSOY 2022

”Yuval Noah Harari aloittaa uuden sarjan, jossa hän kertoo ihmiskunnan historiasta varhaisnuorille.”

Yuval Noah Harari löi läpi tietokirjoillaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus. Nyt hän jatkaa samoilla aiheilla nuoremmalle väelle, ja mukana on myös kuvitus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjasyksy on taas täällä! On aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itsekin lukea. Poimi tästä kirjavinkit syksylle 2021 itsellesi tai muille!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Lukemista pienille lapsille

Jenna Salo: Yllättävät yöjuhlat
Kumma Kustannus 2021

Mitä tehdä, kun nukkumaan mennessä uni ei tulekaan? Kun Arttu-nalle ei eräänä iltana millään saa unta, se päättää luottaa mielikuvituksen voimaan. Arttu päätyy avaruuden yöjuhliin, jotka eivät olekaan ihan tavalliset kekkerit. Vastassa on muun muassa linnunradalla luistelevia lampaita! Menevissä juhlissa riittää katseltavaa ja koettavaa, mutta jossain vaiheessa pientä nallea alkaa kovasti väsyttää. Lempeä ja yllätyksiä täynnä oleva kirja johdattelee lasta rauhoittumaan mielikuvituksen avulla.

Tähän kirjaan törmäsin jokin aika sitten Instagramin kautta. Luistelevat lampaat kuulostavat hyvältä, ja pastellivärinen kansikuva on ihana!

Bright & Field: Lisää, sanoi valas
Suom. Katariina Kallio
Kustannus-Mäkelä 2021

Elipä kerran syvissä vesissä valtava valas. Sitä vaivasi kova halu saada aina jotakin enemmän, uutta ja parempaa. Il­lat se kiillotti aarteitaan, mutta jostain syystä ne eivät aa­mulla enää hohtaneetkaan. Vaikka valaan ympärillä oli tavaraa, se ei ollut onnelli­nen. Lopulta valas havahtuu huomaamaan, mikä on veden­alaisessakin elämässä kaikkein tärkeintä.”

Kuulostaa sellaiselta kirjalta, joka aikuistenkin kannattaisi lukea.

Docherty & Docherty: Ruutusyöppö
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2021

Yksinäinen Sini tahtoisi kavereita, mutta kaikki vain laahus­tavat katse kiinni ruudussa. Silloin Sini pistelee poskeensa muutaman puhelimen, ja ruokahalu kasvaa syödessä. Pian se popsii tabletteja ja hotkii lounaaksi tietokoneen näyttöjä… Riemukas riimitelty tarina kertoo siitä, miten hauskaksi elämä voi muuttua, kun malttaa nostaa katseen ruudusta.

Omassa lapsuudessani yksi suosikkikirjoistani oli Anna ahmii kirjoja. Nykyään ahmitaan ajanmukaisesti älylaitteita. Kuulostaa myös aikuisille sopivalta muistutukselta!

Katajavuori & Baltscheit: Oravien sota
Tammi 2021

”Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Lukutavasta riippuu, kertooko hurja eläinsatu oravaveljesten keskinäisestä taistelusta vai Suomen vuoden 1918 sisällissodasta.”

Okei, allegorinen oravasatu Suomen sisällissodasta. Tämä täytyy lukea.


Ahmittavaa alakoululaisille

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat (Pages & Kumppanit #1)
Suom. Marja Helanen
HarperCollins 2021

11-vuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kirjakaupan yläpuolella siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi mystisesti. Eräänä päivänä Tilly huomaa, että klassisia lastenkirjojen hahmoja alkaa vaellella kaupassa. Hahmot hyppäävät kirjojen sivuilta oikeaan elämään mystisellä kirjoissa matkustamisen taialla. Apulaisinaan Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa, Tilly päättää ratkaista hänen äitinsä katoamisen mysteerin.

Ihanaa, kirjakauppaan ja kirjoihin liittyvä seikkailu! Tämä menee omaan lukujonoon.

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu – Täynnä kuoppia! (#2)
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

”Nyt jännittää! Kuka luokassa saa seuraavaksi maagisen eläimen? Schoki ei toivo mitään muuta niin kovasti kuin omaa eläintä. Häntä ei kiinnosta koulunäytelmät, ei luokan juoruilijat saati salaperäiset kuopat koulun pihalla. Olisikohan pian jo hänen vuoronsa saada oma maaginen eläin?

Keväällä 2021 ilmestynyt Maagisten eläinten koulun ensimmäinen osa oli sen verran hauska, että toinen osa ansaitsee paikkansa listalla.

Matt Haig: Hiiri nimeltä Miika
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2021

Hiiri nimeltä Miika uskoo, että juustoa on olemassa, vaikka kaikki muut hiiret ovat ihan tyhmiä ja väittävät muuta. Miika päättää todistaa heille, että on oikeassa, ja joutuu suureen seikkailuun, jonka myötä oppii arvostamaan muita olentoja (ja juustoa) aivan uudella tavalla. Hiiri nimeltä Miika on pieni mutta eeppinen seikkailukertomus rakkaudesta (juustoon) ja suurista vaaroista – sekä sisäisestä vahvuudesta.

En ole lukenut yhtään Matt Haigin kirjaa, vaikka Keskiyön kirjasto onkin lukujonossa. Haig kirjoittaa näemmä ahkerasti myös lastenkirjoja. Tämä kuulostaa hienolta!

Kocjan & Dineen: Hirviöt – Vinksahtanut valikoima
Suom. Sanna Kangasluoma
Lasten Keskus 2021

Oletko joskus törmännyt Mörkkiin, Liposomiin, Tuppajäärään, Kriisiäiseen tai Pep-Buliin? Tämä vinksahtanut hirviövalikoima on vuosikausien tutkimustyön tulos. Se on uskomattoman hyödyllinen opus kaikille, joita hirviöt kiehtovat, pelottavat tai kiinnostavat. Joskus kammotuksia näkee kaikkialla, mutta kun huomaa hirviöiden hassut puolet, alkaakin hillittömästi hekotuttaa.

Hirviökirja pääsi listalle mainion kuvituksensa takia.

Hiro Kamigaki: Sakke sokkelosalapoliisi ja taivaslinnan arvoitus
Suom. Jade Haapasalo
S&S 2021

Sokkelovaltakunnan kadut ovat täynnä väkeä, sillä on karnevaalin aatto. Karnevaalin aarre, legendaarinen sokkelomuna on kuitenkin kadonnut. Pian hätiin kutsutaankin Sakke ja Carmen. Jännittävä sokkeloseikkailu vie uskomattomien rakennusten, maisemien ja pilviin kurottavan puulinnan läpi kohti arvoituksen ratkaisua. Reitti kunkin sokkeloisen aukeaman läpi selvitetään vihjeiden avulla.

Kuvaustekstistä ei aivan täysin selviä, millainen kirja on kyseessä, mutta ilmeisesti pelimäinen sokkeloseikkailu. Sarjaa on suomennettu useampikin osa. Mielenkiintoista!

Walliams & Ross: Jäätynyt jättiläinen
Suom. Kaisa Kattelus
Tammi 2021

Eeppisen hauska mammuttiseikkailu! Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

Kuulostaa hauskalta! Alkuteos oli saanut erinomaiset arviot Goodreadsissa.

Catherine Doyle: Ebenezerinkadun ihme
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Kumma Kustannus 2021

Valloittava uudelleentulkinta Charles Dickensin rakastetusta Saiturin joulusta! On kulunut kolme pitkää vuotta siitä, kun Georgen äiti kuoli ja hänen isänsä päätti peruuttaa joulun. Kun George löytää jouluputiikista mystisen lumisadepallon, jotain erikoista tapahtuu. Pallon sisällä oleva näkymä on kuin suoraan Georgen menneisyyden joulusta, jolloin kaikki oli vielä hyvin. George ja hänen isänsä pyyhkäistään seikkailuun, joka vie heidät kolmeen eri jouluun – menneeseen, nykyiseen ja tulevaan.

Syksymmällä on mukavaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan jouluisia tarinoita.


Kirjavinkkejä nuorille

Lucy Ivison: Unelmien muotitalo – Silkkiä ja salaisuuksia
Suom. Aila Herronen 
WSOY 2021

Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

1920-luvun Lontooseen sijoittuva, vaatteisiin liittyvä tarina Downton Abbeyn hengessä. Olen myyty.

Emiko Jean: Tokion prinsessa
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2021

Izumi on vähän tavallista hauskempi kalifornialainen 18-vuotias tyttö. Kun selviää, että hänen kauan kadoksissa ollut isänsä on Japanin tuleva keisari, ei viimeinen vuosi high schoolissa menekään suunnitelmien mukaan. Izumi matkaa Japaniin totuttelemaan prinsessan rooliin. Opittavaa on paljon: kieli, kulttuuri, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…

Kivaa ja kevyttä lukemista syksyyn. Alkuteos oli saanut hyvät arviot Goodreadsissa.

Parvela & Pitkänen: Varjot. Kirja 1: Helähdys
Tammi 2021

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella.

Vaikea kuvitella, miten varjon menettäminen haittaisi menoa, mutta ilmeisesti se on astetta isompi juttu.

B. B. Alston: Amari ja yön veljet
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2021

Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.”

Uusi fantasiasarja alkaa! Alkuteos on saanut vaikuttavan keskiarvon 4,52/5,0 Goodreadsin arvioissa.

Jakob Wegelius: Hudson Queenin ruusu
Suom. Kati Valli 
WSOY 2021

”Itsenäinen jatko-osa rakastetulle Merten gorillalle. Sally Jonesin ja Henry Koskelan Hudson Queen -laivan uumenista löytyy ruusuriipuksinen helminauha, jonka jäljet johtavat Skotlantiin. Koneenkäyttäjägorilla ja suomalaiskapteeni lähtevät sinne palauttaakseen arvokkaan korun oikealle omistajalle. Glasgowin sumuisessa satamakaupungissa matka saa kuitenkin kohtalokkaan käänteen…”

Merten gorilla on minulla vielä lukulistalla, ja tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Anniina Mikama: Myrrys
WSOY 2021

15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa.

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogia on yksi kotimaisista suosikeistani. Odotan tältäkin paljon!

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.


Tietokirjallisuus

Salovaara & Salovaara: Kosa ja Muka muuttavat maailmaa – Kestävän kehityksen jäljillä
Avain 2021

Kosa on utelias lapsi, joka keksii lähteä tutkimaan, mistä vesi tulee ja minne se menee. Seurakseen hän saa hiukan vastahakoisen serkkunsa, Mukan. Lapset kulkevat yhden päivän ajan kaupungissa ja tapaavat matkan varrella muun muassa hamstraaja-rotan, aktivisti-mupan ja hänen riitasointuisen papukaijansa sekä kuivuutta paenneen norsun.

Kestävästä kehityksestä lapsille sopivasti. Kiva ulkoasu!

Mikama & Da Cruz: Päivä maapallolla – Lääkärit
Karisto 2021

Millaista mahtaa olla kirurgin, kätilön tai ambulanssin ensihoitajan työ? Kuka auttaa, kun lemmikkihamsteri sairastuu? Päivä maapallolla – Lääkärit esittelee kaksitoista lääketieteen ja hoitoalan ammattilaista sekä heidän tärkeimmät työvälineensä, perheensä ja vapaa-ajan harrastuksensa.”

Anniina Mikama on ehtinyt laajentaa myös tietokirjallisuuden puolelle. Eri kulttuurit ja kielet kiinnostavat, joten tämä voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Miksei tällaisia tehdä myös aikuisille :D

Linda Liukas: Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu
Otava 2021

Suositun Hello Ruby -kirjasarjan kaikki osat yksissä kansissa. Rubyn seurassa tutustut ohjelmoinnin perusteisiin ja kurkistat tietokoneen sisälle. Kattavassa kirjassa on neljä tietokoneiden maailmaan sijoittuvaa tarinaa. Opit, miten internet toimii ja miten koneita voi kouluttaa.

Suosittu Hello Ruby -sarja tutustuttaa lapsia tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Tässä saisi luettua kaikki kätevästi kerralla.

Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä
Tammi 2021

Miltä avaruus haisee? Voiko ihmisestä tulla kuolematon? ZoneVD selvittää! Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Jo vuodesta 2008 videoillaan inspiroinut tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä vie sinut seikkailulle mielenkiintoisiin mysteereihin. ZoneVD etsii taatun hauskalla tyylillään vastauksia kysymyksiin, jotka ovat jo kauan kiinnostaneet ihmisiä.

Vaihteeksi vähän erilainen kirja tubettajalta, ja sopii kyllä loistavasti ZoneVD:n kanavan aiheisiin.

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Löytyikö listalta uutta luettavaa?

Syksyn 2021 kirjatärpit aikuisille

Kirjasyksy on täällä! Keräsin jälleen yhteen kasan kiinnostavimpia teoksia kotimaisilta kustantamoilta. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä myös omaan listaasi syksylle 2021.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa ja scifiä

N. K. Jemisin: Viides vuodenaika (Murtunut maailma #1)
Suom. Mika Kivimäki
Jalava 2021

Essun lähtee etsimään perheensä rippeitä kuolevassa, kuolettavassa maassa. Ilman auringonvaloa, puhdasta vettä ja viljelysmaata koko maailma on ajautumassa sotaan. Essun ei välitä, vaikka maailma hänen ympärillään hajoaisi. Hän hajottaa sen vaikka itse, jos voi siten pelastaa tyttärensä.”

Kävin katsastamassa alkuteoksen Goodreadsissa, ja se olikin ollut jo kauan lukulistallani. Kirja on saanut hyvät arviot ja runsaasti palkintoehdokkuuksia.

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.

Sylvain Neuvel: Tulevaisuuden historia
Suom. Einari Aaltonen
Like 2021

Mian perhe on muokannut ihmiskunnan historiaa yli 99 sukupolven ajan. Ihmishenki on ollut halpa, kun päämääränä on ollut avaruus. Mian tehtävä on salakuljettaa Wernher Von Braun natsi-Saksasta amerikkalaisten käsiin ja varmistaa avaruusvarustelun tulevaisuus. Mian perhe ei ole kuitenkaan ainoa, joka yrittää vaikuttaa historian kulkuun.

Alkuteos on saanut vaihtelevia arvioita Goodreadsissa, mutta kuvaus kuulostaa kuitenkin sen verran kiinnostavalta, että kirja pääsi listaan. Tulevaisuuden historia aloittaa uuden trilogian.

Fontenelle: Maailmojen moninaisuudesta
Suom. Osmo Pekonen
Art House 2021

Eroottinen ja astronominen uteliaisuus kietoutuvat yhteen, kun oppinut tiedemies käy selostamaan tähtitieteen salaisuuksia viehättävälle markiisittarelle ranskalaisen linnan puistossa. Avaruusaiheinen fantasia on maailmankirjallisuuden klassikko, joka on inspiroinut monia varhaisia scifi-kirjailijoita ja on itsekin ansainnut paikkansa scifin historiassa.”

No nyt! Scifi-kirjallisuuden klassikko vuodelta 1686 on suomennettu. Kirja ei todennäköisesti ole yhtään omaan makuuni, mutta näin vanhat kirjat kiinnostavat jo historiansa vuoksi.

Susanna Clarke: Piranesi
Suom. Helene Bützow 
WSOY 2021

Piranesi asuu Talossa, jossa on lukematon määrä huoneita ja käytäviä, joita reunustavat tuhannet patsaat. Vuorovesi yltää portaisiin asti, pilvet liikkuvat yläkerran saleissa. Mutta Piranesia ei pelota: hän tuntee veden liikkeet ja reitit huoneiden välillä. Kun liidulla piirrettyjä viestejä alkaa ilmestyä lattioihin, Piranesi varmistuu siitä, että Talossa liikkuu myös joku tai jokin muu. Mutta kuka, ja mitä hän haluaa?

Susanna Clarken edellinen menestysromaani Jonathan Strange & herra Norrel on vielä minulta lukematta, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta ja on saanut hyvät arviot.


Romantiikkaa ja hyvää mieltä

Emily Henry: Täydellinen päivä
Suom. Taina Wallin
Karisto 2021

January kirjoittaa romanttisia bestsellereitä, Augustus korkeakirjallisuutta. January antaa tarinoilleen onnellisen lopun, Augustus tappaa kaikki hahmonsa. He ovat toistensa vastakohtia, joita yhdistävät vain tyhjän paperin kammo ja naapuritalot järven rannalla. Eräänä iltana parivaljakko kehittää haasteen: Augustus viettää kesän kirjoittamalla naistenviihdettä ja January kirjoittaa korkeakirjallisen mestariteoksen.”

Kuulostaapa mainioilta lähtökohdilta romanttiselle kirjalle!

Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja
Suom. Raisa Porrasmaa 
Tammi 2021

”Viisas, filosofinen kertomus kissasta ja nuoresta pojasta, joka oppii ymmärtämään elämää kirjojen avulla. Nuori Rintaro-poika kohtaa edesmenneen isoisänsä kirjakaupassa puhuvan kissan, joka vie hänet mukaansa maagiselle matkalle kaupasta avautuviin labyrintteihin. Siellä hänen tehtävänsä on vapauttaa kaltoin kohdellut kirjat niihin kaavamaisesti suhtautuvien ihmisten vallasta. Samalla Rintaro itse oppii, että lukemalla kirjoja voi saada voimaa ja ymmärrystä.”

Japanilaista feelgoodia kirjojen merkityksestä ja kissojen viisaudesta! Kirja-aiheiset kirjat kiinnostavat aina.


Mysteereitä ja salapoliiseja

Wilkie Collins: Kuunkivi
Suom. Mika Tiirinen
Arktinen banaani 2021

Rachel Verinder saa 18-vuotislahjaksi valtavan timantin, Kuunkiven. Tytön setä on Intian-komennuksellaan kahmaissut ainutlaatuisen aarteen haltuunsa. Syntymäpäiväjuhlansa iltana Rachel huomaa lahjansa kadonneen. Vuonna 1868 ilmestynyt Kuunkivi tunnetaan maailman ensimmäisenä salapoliisiromaanina.

”Ensimmäiset kirjat” ovat aina kiinnostavia, niin kuin myös tämä ensimmäinen salapoliisiromaani. Kiva, että näitä suomennetaan uudestaan!

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä
Suom. Päivi Paju
HarperCollins 2021

1700-luvun Lontoon syövereissä on salainen apteekki, joka palvelee epätavanomaista asiakaskuntaa. Ympäri kaupunkia lontoolaisnaiset kuiskuttelevat mystisestä Nellasta, joka myy taitavasti naamioituja myrkkyjä käytettäväksi naisia sortavia miehiä vastaan. Nyky-Lontoossa aloitteleva historioitsija Caroline Parcewell juhlii kymmenettä hääpäiväänsä yksin saatuaan tietää miehensä uskottomuudesta. Hän löytää sattumalta vihjeen, joka liittyy Lontoon 200 vuotta vanhoihin, ratkaisemattomiin apteekkarimurhiin.”

Alkuteoksen arviot jakautuvat Goodreadsissa aika vahvasti, mutta kirjan kuvaus kuulostaa oikein mielenkiintoiselta. (Ja kansi on hieno.)

Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus
Suom. Kira Poutanen 
Tammi 2021

”Salaisuus luksushotellissa – murhamysteeri juonikoukkujen mestarilta! Kirjailija nimeltä Joël saapuu Verbieriin Sveitsin Alpeille aikeenaan lomailla ja unohtaa rakkaushuolet. Vanhassa luksushotellissa hän huomaa, että huone numero 622 puuttuu kokonaan. Miksi? Pikkuseikasta avautuu Agatha Christie -henkinen salaisuuksien verkko, jonka käänteet johtavat Sveitsin raharikkaiden suljettuun maailmaan, kätkettyihin salaisuuksiin ja lopulta murhaan.”

Agatha Christie -henkinen murhamysteeri luksushotellissa kuulostaa erittäin hyvältä.

S. J. Bennett: Windsorin solmu
Suom. Kaisa Haatanen 
WSOY 2021

Kun kaikki katseet kohdistuvat hänen majesteettiinsa, kukaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea hän puolestaan näkee – saammeko esitellä täydellisen yksityisetsivän, kuningatar Elisabet II:n! Illalliskutsujen jälkeen yksi vieraista löytyy huoneestaan kuolleena. Kun kuolema paljastuu murhaksi ja epäilyksen valokeila kääntyy henkilökuntaan, kuningatar Elisabetin ei auta muu kuin ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ratkaista mysteeri – aivan niin kuin monta kertaa aiemminkin.

Miss Marple kohtaa The Crown -sarjan, kun kuningatar Elisabet ryhtyy salapoliisiksi. Mainiota!

Tuire Malmstedt: Lasitarha
Aula & Co 2021

Seitsemänvuotias Henri katoaa jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi tekee kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyvät umpikujaan ja tutkinta lopetetaan. Vuosien kuluessa myös Henrin äiti Lilja menettää toivonsa. Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että nelivuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta.

Sain vasta luettua Tuire Malmstedin kirjan Pimeä jää, joka oli lupaava esikoisdekkari. Kirjailija on siirtynyt Aula-kustantamon talliin ja aloittaa tällä teoksella uuden Metso & Vauramo -dekkarisarjan.

Max Seeck: Kauna
Tammi 2021

Yritysjohtaja Eliel Zetterborg löydetään surmattuna asunnostaan. Huoneistoon ei ole murtauduttu, ja ainut johtolanka on olohuoneen lasipöydällä lojuvat palapelinpalat. Zetterborgin yritys on kertonut tuhansia ihmisiä koskevista irtisanomisista vain muutamia päiviä aiemmin. Jessica Niemi on jättäytynyt pois työstään Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä ja keskittyy tutkimaan kuolemantapausta, joka tuntuu omituisella tavalla kytkeytyvän häneen. Mutta kun Zetterborgin murhasta alkaa paljastua yhä karmivampia yksityiskohtia, Jessica ei voi vastustaa kiusausta vaan palaa takaisin kentälle.”

Luin alkuvuodesta Uskollisen lukijan, joka on Jessica Niemi -sarjan ensimmäinen osa. Tämä taitaa olla jo kolmas, joten listalle nostaminen ei ole kovin loogista. Nostanpa kuitenkin, koska Uskollinen lukija koukutti mukaansa niin hyvin.


Jännitystä ja trilleriä

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu
Otava 2021

Leena Lind rakastaa työtään meteorologina, mutta kun sääennusteita laativa yritys myydään ja pilkotaan, hän joutuu haaskaamaan asiantuntemustaan aivottomissa hanttihommissa. Vintius Phoenix -yhtiön salamyhkäinen tutkimushanke herättää Leenan epäilykset: pyrkiikö joku säiden hallitsemiseen? Leenan Leia-tytär kuvaa leikkejään videolle. Hän tulee tallentaneeksi jotakin, mikä kiinnostaa myös Leenan uutta työnantajaa. Pian äiti ja lapsi ovat vaarassa, eikä uhka suinkaan rajoitu heihin.

En ole vieläkään lukenut yhtään Johanna Sinisalon kirjaa, mutta tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7A
Suom. Heli Naski
Bazar 2021

Psykiatri Mats Krüger tietää, että hänen lentopelkonsa on täysin irrationaalinen. Hän tietää myös, että onnettomuuden sattuessa on tilastollisesti todennäköisintä menehtyä, mikäli istuu paikalla 7A. Krüger varaa itselleen ylimääräisen paikan 7A ja jättää sen tyhjäksi. Jos kukaan ei istu paikalla, uskoo Krüger lennonkin sujuvan ongelmitta. Lentokoneen noustua ilmaan Krüger saa kuitenkin puhelun. Joku on kidnapannut hänen raskaana olevan tyttärensä ja uhkaa tappaa tämän, ellei Krüger kaappaa konetta ja pakota sitä maahansyöksyyn.

Lentopelkoa ja piinaavaa jännitystä! Kuulostaa mukavan kauhistuttavalta.

Clare Mackintosh: Panttivanki
Suom. Marja Luoma
Gummerus 2021

Mina on yksi tarkoin valituista lentoemännistä, jotka on otettu mukaan suoran Lontoo–Sydney-yhteyden avajaislennolle. Hän yrittää keskittyä työhönsä ja olla miettimättä liikoja viisivuotiaan tyttärensä tilannetta. Lentokone on vasta noussut ilmaan, kun Mina saa hyytävän viestin nimettömältä matkustajalta, joka aikoo varmistaa, ettei kone tule koskaan pääsemään määränpäähänsä. Tämä tarvitsee Minan avukseen – ja tietää tarkalleen, miten saada hänet tottelemaan.”

Lisää lentopelkoa ja piinaavaa jännitystä! Pitäisi varmaan lukea sekä tämä että Fitzekin kirja ja tehdä vertaileva tutkimus.


Historiaa eri aiheista

Peter Frankopan: Silkkitiet – Uusi maailmanhistoria
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2021

Turkiksia, hopeaa ja öljyä. Ideoita, uskontoja ja keksintöjä. Kauppareittien kuhina on kietonut lännen ja idän kohtalot yhteen jo parituhatta vuotta. Huippuhistorioitsijan vankka suurteos näyttää, mistä moderni maailma on syntynyt.”

Mielenkiintoiselta vaikuttava historiankirja, vaihteeksi jotain muuta kuin länsimaiden historiaa. Kaunis kansi!

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen – Naiset lääketieteen historiassa
Suom. Veli-Pekka Ketola
Bazar 2021

Lääketieteen historia on paitsi tieteellistä myös yhteiskunnallista ja kulttuurista historiaa, jonka perustan ovat luoneet miehet. Naistutkimukseen erikoistunut tohtori Elinor Cleghorn kertoo, kuinka lääketiede on kohdellut naisia kaltoin ja kuinka naiset ovat edelleen sairauksien suhteen eriarvoisessa asemassa. Kirja valottaa naisten asemaa lääketieteessä aina antiikin Kreikan vaeltelevan kohdun myytistä noitavainoihin, 1800-luvun hysteerisinä pidettyihin naisiin ja nykyaikaan saakka.

Caroline Criado Perezin kirja Näkymättömät naiset avasi silmät huomaamaan, miten naiset on monesti sivuutettu lääketieteessä. Tämä menee ehdottomasti lukulistalle.

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria
Gaudeamus 2021

Teepöydän kulhoissa on hillottua mesimarjaa, lakkaa, viinimarjaa ja vadelmaa sekä suurilla porsliinilautasilla mustia ja valkeita konvehteja, kasa sokeriryynejä, sitruuna- ja pomeranssitankoja ja paahdettuja manteleita. Uskoisitko, että kattaus on vuoden 1788 Oulusta?”

Ruoan historiasta on tullut luettua vähemmän. Kiinnostaa!

Sanna-Mari Hovi: Viikingeistä Victoriaan – Ruotsin monarkian tarina
Minerva 2021

”Hoviasiantuntijana ja menestysteoksen Monarkian muruset kirjoittajana tunnetuksi tullut Sanna-Mari Hovi vie kaivatussa kirjassaan lukijan matkalle Ruotsin kuningashuoneen kiehtovaan historiaan. Teos tarjoaa lukijalle runsaasti yllättävää tietoa esimerkiksi siitä, kuinka pitkään ensimmäisen Bernadotte-kuninkaan hiusten kähertäminen kesti, miksi erästä prinssiä kutsuttiin veturia vajaammaksi ja kuinka Carl Philipistä meinasi tulla Viron kuningas. Kirjan pääpaino on nykyisessä Bernadotten kuningassuvussa, joka nousi valtaan vuonna 1818.”

Kaisa Haatasen ja Sanna-Mari Hovin Monarkian muruset oli mainio teos. Tämäkin on varmasti hyvä kaikille kuninkaallisista kiinnostuneille!


Yleistä ja yhteiskunnallista

Roland Paulsen: Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta
Suom. Heikki Eskelinen
Tammi 2021

”Entä jos unohdinkin sulkea lieden ja nyt koko talo palaa? Entä jos olenkin valinnut aivan väärän puolison? Entä jos toimemme pandemian hillitsemiseksi ovatkin olleet vääränlaisia? Entä jos? on sekä katsaus ahdistuneisuuden historiaan ja sen vaihteleviin piirteisiin eri kulttuureissa että kannustava puheenvuoro, joka vaatii toimia tämän yhteiskuntaan levinneen epidemian voittamiseksi.

Entäjossittelun historiaa ja apua ahdistukseen. Erikoinen, mutta mielenkiintoinen aihe.

Lehtinen, Pasanen & Uusikangas: Huijareiden vallankumous
Vastapaino 2021

Pääsitkö opiskelemaan pelkällä tuurilla? Saitko unelmiesi työn osaamatta yhtään mitään? Pelkäätkö paljastuvasi huijariksi, joka on puhtaan sattuman ansiosta luovinut elämässä eteenpäin? Todennäköisesti et ole huijari, vaan koet huijarisyndroomalle tyypillisiä huijaritunteita. Huijarisyndrooma ei nimestään huolimatta ole diagnosoitavissa oleva sairaus, vaan yhteiskunnallisista rakenteista kumpuava ongelmallinen ilmiö.

Kukapa ei olisi joskus tuntenut huijarisyndrooman hiipivän mieleen?

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu
Kosmos 2021

’Mitään ei saa enää sanoa’, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Tässä kirjassa toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin.

Tätä oikeusjuttua tuli seurattua hämmentyneenä Twitterissä. Täytyy varmaan lukea kirjakin.

Mikko Hyppönen: Internet
WSOY 2021

”F-Securen tutkimusjohtajana työskentelevä Hyppönen on perehtynyt 30-vuotisella urallaan syvällisesti internetin pimeään puoleen: nettirikollisuuteen, tietoturva-aukkoihin, kohtalokkaisiin ohjelmointivirheisiin ja vakoiluun. Netin merkitystä avaavien tapausesimerkkien ohella Hyppönen kertoo lennokkaasti matkastaan Commodore 64:lla ohjelmoineesta teinistä yhdeksi maailman johtavista tietoturva-asiantuntijoista.

Mikko Hyppönen on yksi tunnetuimpia suomalaisia nimiä internetin ja tietoturvan saralla. Pitääpä varmaan lukea, mitä hänellä on sanottavana netin ihmeellisestä maailmasta.

Ilkka Karisto: Vuosi ilman nettiä
WSOY 2021

Ilkka Karisto poistui internetistä kokonaiseksi vuodeksi, jotta saisi takaisin keskittymiskykynsä. Ensimmäiset kuukaudet ilman nettiä olivat helppoa ja mukavaa aikaa: vuorokauteen ilmaantui lisätunteja kuin tyhjästä. Karisto luki kirjoja enemmän kuin vuosiin ja alkoi käydä kuntosalilla pitkän tauon jälkeen. Sitten iski koronavirus, ja koko muu maailma siirtyi nettiin.”

Ja sitten toiseen ääripäähän! Vaikea kuvitella, miten nykymaailmassa voi selvitä vuotta ilman internetiä.

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä
Into 2021

”Tympeät tytöt -kirjan värejä, suloisuutta ja vastarintaa pursuavat sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin. Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia, vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että asenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme, myös heissä itsessään.”

Olen törmännyt Tympeisiin tyttöihin useaan otteeseen Instagramin kautta, ja sarjakuvat ovat monesti kyllä puhuttelevia.


Elämäkertoja ja muistelmia

Richard Munson: Tesla – Modernin luoja
Suom. Aki Räsänen
Aula & Co 2021

Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon.

Tesla kuunnostaa kuvauksen perusteella erikoiselta kaverilta. Hyvin kirjoitetut elämäkerrat kiinnostavat, toivottavasti tämä on sellainen.

Nellie Bly: Maailman ympäri 72 päivässä
Suom. Tuija Tuomaala
Punos-Kustannus 2021

Vuonna 1888 nuori toimittaja Nellie Bly sai ajatuksen: voisiko maailman kiertää nopeammin kuin Jules Vernen fiktiivinen sankari? Ei onnistu naiselta, kuului tyly tuomio hänen esittäessään ideansa päätoimittajalle. Vuotta myöhemmin Nellie kuitenkin lähti matkaan ja osoitti epäilyt aiheettomiksi. Nellien matkakokemukset julkaistiin kirjana, josta tuli aikansa bestseller. Kirja on käännetty nyt ensimmäistä kertaa myös suomeksi.

Monen muun tavoin bongasin tämän kirjan Hesarin laajasta artikkelista. Nellie Bly onkin tuttu esimerkiksi Naiset joita ajattelen öisin– sekä Reissunaisia-kirjoista. Hienoa että tällaisiakin klassikoita suomennetaan!

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista, mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö – Kustantajaelämää
Siltala 2021

Kirjankustantaja Leena Majander leikki lapsena kirjakauppiasta latomalla perheen kirjat sängylle ja komentamalla nuoremmat sisarukset asiakkaiksi. Teinityttö Leena sai isältään lahjaksi Unto Lapin pokkarin Kirja kirjasta ja oppi että on olemassa kustantajan ammatti. Se oli oleva hänen tiensä ja työnsä. Kirjatyttö-teos kertoo pelottoman ja kunnianhimoisen nuoren naisen opiskeluvuosista, ammatinvalinnasta ja ensiaskelista työelämässä.”

Kaikki kirja-alaan liittyvä kiinnostaa, ja erityisesti kustantamiseen liittyvät tarinat.

Kersti Juva: Tolkienin tulkkina – Tarina Sormusten herran suomentamisesta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2021

Kersti Juva suomensi Tarun sormusten herrasta (kaksi ensimäistä osaa kirjailija Eila Pennasen kanssa) vuosina 1972-1975 ja on sen jälkeen suomentanut lähes koko Tolkienin tuotannon. Mutta miten 23-vuotias aloittelija sai käännettäväkseen yhden vuosisadan merkittävimmistä romaaneista? Juva käy läpi erityisesti suomentamiinsa nimiin ja nimityksiin liittyviä ratkaisuja Aarnilasta örkkeihin sekä kommentoi Tolkienin vastaanottoa Suomessa.”

Tätä on odotettu! Harmittelin Juvan edellisen teoksen kohdalla, ettei Tolkienia tuotu erityisesti esille. Nyt sitä on luvassa kokonaisen kirjan verran.


Käytännön tietokirjat

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta
Gummerus 2021

Älä osta mitään turhaa roskaa, Julia Thurén aina sanoo itselleen, sillä hän tietää, ettei se tee hyvää hänelle, saati planeetalle. Siitä huolimatta hän ostaa. Kirjassaan Kaikki kuluttamisesta Thurén selvittää, missä kuluttamisen juuret ovat, miten tavaran haalimisen voisi lopettaa ja millaisia tulevaisuuksia se voisi tarkoittaa.

Thurénin edellinen teos Kaikki rahasta oli napakka tietopaketti aiheestaan, joten tältäkin voi odottaa hyvää.

Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita
S&S 2021

Voiko maailman pelastaa kuluttamalla? Vastuullisista vaatteista puhutaan enemmän kuin koskaan, mutta mitä vastuullisuus oikeastaan tarkoittaa? Mistä voi tietää, mikä on oikeasti ekologista ja eettistä? Entä kenen vastuulla on hillitä ilmastokriisiä kiihdyttävää liikakulutusta? Rakastan ja vihaan vaatteita on vaatealalla pitkään työskennelleen Anniina Nurmen henkilökohtainen tilinteko ja asiantunteva sukellus nykymuotoiseen vaateteollisuuteen.

Muotiteollisuuteen ja kestävyyteen keskittyvä kirja, ehkäpä Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin hengessä? Kansi on harmillisen tylsä.

Moona Laakso: Vaurastu kuin nainen
Into 2021

”Maria Friström jätti uran Piilaaksossa ja loi Suomessa kahden miljoonan euron asuntosalkun. Miten hän sen teki? Mikä sai Minna Parikan lopettamaan huipulla ja missä asioissa Paola Suhosen mielestä naisten tulisi katsoa itseään peiliin? Vaurastu kuin nainen kertoo 12 menestyneen suomalaisen naisen tarinat rikastumisesta. Kirjassa sijoittavat sekatyöläiset, yrittäjät ja johtajat kertovat ajatuksistaan rahasta, osa ensi kertaa näin avoimesti.”

Olen lukenut ihan riittävästi naisille suunnattuja talousoppaita, mutta toisaalta näin yrittäjänä bisnestarinat kiinnostavat.

Penttala & Pakarinen: Suomen Supernanny – Pienillä teoilla parempaa perhe-elämää
Into 2021

Miten auttaa lasta, jos hän alkaa kiusata tai tulee kiusatuksi? Mitä tehdä, kun lapset eivät suostu menemään yöpuulle? Kuinka saada lapset irti peleistä ja sosiaalisesta mediasta? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa supersuosittu televisiotähti Suomen Supernanny!

Satuin juuri lukemaan Hesarin artikkelin Penttalasta, ja hän vaikutti asiantuntevalta vaikka en ole sarjaa katsonutkaan. Kiinnostaisi tietää, mitkä ovat Oikeat Ratkaisut kuvaustekstin ongelmiin.

Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus
Tammi 2021

Opas niille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan: vaativissa johtotehtävissä, ruuhkavuosissa tai uupumisesta toipumisessa. Kirja ei keskity toistelemaan, mitä kaikkea pitäisi tehdä, vaan kertoo, miten se kaikki tehdään – viisaasti, helposti ja rennosti. Menestyksen ja terveyden takana on oikeanlainen vireystilan itsesäätely.”

Tästä en olisi kiinnostunut pelkän kuvaustekstin perusteella, mutta Me Naisten artikkeli herätti kiinnostuksen.

Löytyikö listasta luettavaa omaan jonoon?