Kotimaiset kirjatubekanavat vuonna 2024

Kiinnostaako kirjatube? Englanninkielisen booktuben lisäksi Youtubesta löytyy myös paljon kotimaisia kirjavideoita!

Olen koonnut tähän suomalaisia kirjatubettajia, jotka ovat julkaisseet videoita viimeisen vuoden aikana. Joukossa on myös kirjailijoita, jotka kertovat lukemistaan kirjoista. Jätin listasta pois kirjastojen, kustantamoiden ja kirjakauppojen tubekanavat sekä puhtaasti kirjoittamiseen keskittyvät kanavat.

Jos listasta on unohtunut joku, kerro kommentissa!

Postaus päivitetty 5.8.2024.


Maija Reads

Maija tekee englanninkielisiä videoita pääosin aikuisten fantasiakirjoista.

Kanavasivu: Maija Reads

For YA

Kahden kirjailijan, Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan, kanava painottuu nuorten aikuisten kirjallisuuteen sekä kirjoittamiseen.

Kanavasivu: For YA

Lukujonossa

Omalla kanavaltani löytyy esimerkiksi lukuvinkkejä, kirjahuumoria ja haastatteluja.

Kanavasivu: Lukujonossa

Syyslukija

Jaana tekee kuukausittaisia kirjakoosteita, lukuvlogeja ja lukuhaasteita.

Kanavasivu: Syyslukija

Neareadsnovels

Nea julkaisee videoita kirjoista, kirjoittamisesta ja lukio-opiskelusta.

Kanavasivu: Neareadsnovels

NuotioBee

Kauppatieteitä opiskeleva Belinda tekee videoita kirjoista, matkailusta ja opiskelusta.

Kanavasivu: NuotioBee

Tecsie Derp

Tecsie tekee englanninkielisiä videoita kirjallisuudesta, videopeleistä ja lifestyle-aiheista.

Kanavasivu: Tecsie Derp

Jenskosmos

Jenni tekee englanninkielisiä videoita kirjallisuudesta, historiasta ja popkulttuurista.

Kanavasivu: Jenskosmos

Joonas Riekkola – Luova Ruho

Kirjailija Joonas Riekkola julkaisee lasten- ja nuortenkirjallisuuteen painottuvia arvioita, kirjalistauksia sekä vlogeja.

Kanavasivu: Luova Ruho

Hukka rakastaa kirjoja

Emilia julkaisee kirjalistauksia, vinkkivideoita ja lukuvlogeja.

Kanavasivu: Hukka rakastaa kirjoja

Erik Sandström

Mestaritehdas-kanavan Erik julkaisee ajatuksia kauno- ja tietokirjallisuudesta.

Kanavasivu: Erik Sandström

Niina Tikkanen / Kirjatubettaja

Niina julkaisee lukuvlogeja, lukumaratonvideoita ja kirjavinkkejä.

Kanavasivu: Niina Tikkanen / Kirjatubettaja

Kaisla Kuurama

Kaislan tuoreella kanavalla on luvassa monipuolisesti asiaa suomenkielisestä kirjallisuudesta.

Kanavasivu: Kaisla Kuurama

Helin kirjastossa

Heli julkaisee tuoreella kanavallaan ainakin kirjakoosteita, kirjahyllyvideoita ja book haul -videoita.

Kanavasivu: Helin kirjastossa

Miija reads

Uudella kanavalla keskitytään kirjoihin ja lukemiseen ihan tavallisen lukijan silmin.

Kanavasivu: Miija reads

Yli vuosi sitten päivittyneitä kanavia:

Joonas Riekkola: Silkkomaahan kadonneet

Tyttö oli vähän meitä vanhempi. Hänellä oli punaisin mekko, jonka olin koskaan nähnyt. Kuulin Västäräkin vetävän hämmästyneenä henkeä.
     Vielä suurempi ihme olivat tytön hiukset. Ne ulottuivat olkapäiden yli hopeisena putouksena. Ensin luulin, että ne olivat valkoiseksi haipuneet, kuten monen vanhuksen, mutta lähempää katsottuna niissä tosiaan oli metallinkiilto.

Nuori Ilves on ollut vuoden verran karkuteillä kotikylästään, kun hän löytää metsästä erään kyläläisen kuolleena. Sitten Ilves kohtaa oudon hopeahiuksisen muukalaisen, joka esittäytyy Ainoksi. Tämä on kummallisen väsynyt ja pakenee perässään olevaa aseistettua rosvojoukkoa. Onko Aino ystävä vai vihollinen?

Pian Ilves ja hänen ystävänsä Västäräkki pakenevat Ainon kanssa Silkkomaahan, josta kerrotaan pelottavia tarinoita. Ilves haluaa löytää vanhempansa, jotka lähtivät vuosia sitten tutkimusmatkalle eivätkä koskaan palanneet.

Silkkomaahan kadonneet on kiinnostava nuortenkirjauutuus, joka sijoittuu massiivisen ympäristökatastrofin jälkeiseen aikaan. Pienissä kylissä eletään niukoilla resursseilla, ympäröivä luonto on saastunut ja metsässä elää mitä kammottavimpia mutanttiotuksia (naurahdin jatkuvasti kahdentuville tvoraville, joilla kasvoi ylimääräisiä häntiä ja silmiä). Mukana on myös aimo annos scifi-teknologiaa.

Riekkola on onnistunut luomaan kiinnostavan (joskin hieman ahdistavan) maailman ja ujuttamaan sen luontevaksi osaksi tarinaa ilman infodumppausta. Minäkertoja Ilveksen kautta maailmaa avataan sopivasti, ja lukija pääsee mukaan toiminnan keskelle. Tykkäsin pienistä yksityiskohdista, kuten hahmojen perheissä kulkevista luontoaiheisista nimistä (Pääskyn tytär on Västäräkki, Ahman poika on Ilves).

Parisataasivuinen kirja on varsin nopealukuinen, ja lukaisin sen kerralla läpi. Tarina on todella vauhdikas, ja melkein joka luvun lopussa on jonkinlainen käänne tai cliffhanger. Yhtään tylsää hetkeä ei ehtinyt tulla, ja jäinkin kaipaamaan edes muutamia rauhallisia, syventäviä suvantohetkiä. Kaiken kaikkiaan Silkkomaahan kadonneet on kelpo esikoisromaani, jota voin suositella myös vähemmän lukeville nuorille. Ja pisteet Karin Niemen tekemästä hienosta kannesta!

Subjektiivinen tuomio: ***½

Joonas Riekkola
Silkkomaahan kadonneet
Karisto 2021
202 sivua

Kevään 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin aikuisten kirjatärpit omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkkejä lapsille ja nuorille keväälle 2021 nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itse lukea.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Spekulatiivista fiktiota (varhais)nuorille

Joonas Riekkola: Silkkomaahan kadonneet
Karisto 2021

Nuorten tieteisseikkailu ympäristökatastrofin turmelemassa Suomessa. Vaaroja kuhiseva Silkkomaa vei Ilveksen vanhemmat. Hän haluaisi lähteä selvittämään näiden kohtaloa ystävänsä Västäräkin kanssa. Kun metsästä löytyy kuollut kyläläinen ja sitten muukalainen nimeltä Aino, Ilves huomaa tilaisuutensa tulleen.”

Olen törmännyt Joonas Riekkolaan somen puolella ja Hesarin artikkelissa. Nuorille suunnattu tieteiskirja herätti kiinnostuksen. Kivan näköinen kansi!

Jack Meggitt-Phillips & Isabelle Follath: Hirviö ja Helmikki
Suom. Marja Helanen 
WSOY 2021

511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus… Hirviö ja Helmikki on herkullinen yhdistelmä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-, Itse ilkimys- ja Pieni kauhukauppa -elokuvien henkeä.”

Kirjan kuvausteksti ja kuvitus tuovat mieleen Roald Dahlin kirjat. Alkuteos on saanut muikean keskiarvon 4,4/5 Goodreadsissa.

Suvi Nurmi: Unissamatkaaja
Myllylahti 2021

Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus. Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä.

Jee, aikamatkailua! Tässäkin on hieno kansi.

Sini Helminen: Hurme
Myllylahti 2021

”Kuinka pieleen treffit ovat menneet, jos toinen alkaa niiden jälkeen kirjaimellisesti ghostata? Mustankirjava Hurme yhdistelee urbaanin fantasian, kauhun ja romantiikan piirteitä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Hirtehisellä huumorilla varustetussa teoksessa Mullan alla kohtaa Addams Familyn.”

En ole lukenut Helmisen aiempaa Väkiveriset-sarjaa, mutta uuden Lujaverinen-sarjan aloittava kirja kuulostaa kielmättä mielenkiintoiselta.

Christopher Paolini: Infinitum. Tähtien meri
Suom. Ilkka Rekiaro 
Tammi 2021

Kosminen avaruusseikkailu vie lukijan galaksien äärirajoille taisteluun koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Captain Marvel meets Star Wars! Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian.”

Eragonin kirjoittaja yllättää uudella avaruuteen sijoittuvalla romaanilla. Tällä kertaa mukana ei ilmeisesti ole lohikäärmeitä.


Tarinoita lapsille

Kari Kakkonen & Adrienn Széll: Dragons out!
Avain 2021

”Opi ohjelmistotestausta hauskalla tavalla, lukemalla tarinoita lohikäärmeistä ja ritareista. Kirja myös sopii erinomaisesti kenelle vain, joka haluaa tietää, mitä ohjelmistotestaus on.”

Ohjelmistotestaus ja lohikäärmeet kuulostavat lukemisen arvoiselta yhdistelmältä.

Torben Kuhlmann: Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailu
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2021

”Hiiret uskoivat, että kuu oli juustoa. Vain yksi hiiri ajatteli toisin. Se halusi lentää kuuhun ja näyttää muille. Mutta miten? ’Nokkelat hiiret selviävät kaikesta!’ se ajatteli ja löysi onneksi liittolaisen.”

Näissä Kuhlmannin hiirikirjoissa on niiiin sympaattinen kuvitus!

Deborah Marcero: Purkissa
Suom. Mari Nurminen
Kumma-kustannus 2021

”Leevi on keräilijä, joka kätkee purkkeihin erilaisia asioita. Ihan tavallisia juttuja — niittyleinikkejä, sulkia ja sydämenmuotoisia kiviä. Mutta kun Leevi tapaa Elvin, he päättävät kerätä talteen jotain aivan muuta! Kurkistellessaan purkkeihin, he muistavat kaikki ihmeelliset asiat, joita ovat yhdessä nähneet ja kokeneet.

Tässä kiinnitti ensimmäisenä huomiona upea kansi ja hauskat kanihahmot. Arvostan, kun kustantamot laittavat lastenkirjoista esille näytesivuja kirjan tietosivulle. Helpottaa lahjaksi ostamista!

Margit Auer & Nina Dulleck: Maagisten eläinten koulu
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

Mikään ei ole entisellään sen jälkeen kun lemmikkikauppias Mortimer Morrison vierailee koulussa. Hänellä nimittäin on mukanaan joukko maagisia eläimiä, jotka etsivät itselleen omaa ihmistä. Ujo Benni toivoo ystäväkseen villiä saalistajaa, mutta kilpikonna Henrietta osoittautuukin hänen parhaaksi ystäväkseen.”

Tämä kirjasarja on myyty yli 25 maahan ja on mitä ilmeisimmin aikamoinen bestseller. Kiva saada suomeksikin!

Silja Sillanpää & Marja Siira: Salasaaren salaisuudet
WSOY 2021

”Ylen lastenohjelmissa syksyllä 2020 starttaavaan sarjaan pohjautuva kuvakirjaseikkailu kertoo Edlan tutkimuksista salaperäisellä saarella. Silja Sillanpään kirjoittama tarina on täynnä kiehtovia karttoja, salamyhkäisiä vihjeitä ja nokkelia sanaleikkejä.”

Silja Sillanpää on tullut itsellekin aikoinaan hyvin tutuksi lastenohjelmista. Tässä kirjassa kiinnostuksen herätti erityisesti hieno kansi.


Lasten tietokirjoja

Silja Vuorikuru: Titanic – Maailman suurin laiva
Avain 2021

Titanic kiinnostaa monia ihmisiä edelleen. Se on monien kirjojen ja elokuvien aihe. Koko perheelle sopiva selkokirja kertoo Titanicista, sen ensimmäisestä matkasta ja onnettomuudesta. Kirja kertoo myös Titanicin erilaisista matkustajista. Kirjan kirjoittaja Silja Vuorikuru on kirjallisuudentutkija, joka on tutkinut Titanicia suomalaisessa kirjallisuudessa.

Jep, Titanic on tuttu juurikin Siitä Elokuvasta. Kiinnostaa, miten Titanicin kokoisesta onnettomuudesta saa lapsille sopivan selkokirjan.

Freya Hardy & Sara Mulvanny: Suuri tiedekirja
Suom. Tarja Kontro
Into 2021

Suuri tiedekirja tutustuttaa lukijansa 15 isoon tieteelliseen ideaan aina atomeista ja painovoimasta tekoälyyn ja massadataan. Jokaiselle idealle on varattu kaksi värikkäästi kuvitettua aukeamaa, joilla tutustutaan itse idean lisäksi yli 50 nerokkaaseen ajattelijaan idean takana. Kuka oli Marie Curie tai Isaac Newton?”

Kävin kurkkaamassa Amazonista, miltä tämä kirja näyttää sisältä. Todella kivalta!

Tuija Mäki: Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat
Avain 2021

Tuija Mäen kokoamaan teokseen on koottu kirjat, joiden pääosassa ovat samat hahmot tai henkilöt kirjasarjan eri osissa. Asiasanat auttavat löytämään kiinnostavaa luettavaa. Keskeisiä asiasanoja ovat muun muassa fantasiakirjallisuus, helppolukuiset kirjat, sadut, sarjakuvat ja tieteiskirjallisuus.”

Jos lukeminen jossain vaiheessa loppuu, tästä voinee kerätä uusia kirjasarjoja lukujonoon.

Löytyikö listasta uutta luettavaa? Kommentoi alle!