Syksyn 2022 kirjatärpit nuorille ja nuorille aikuisille

Hyvää alkavaa kirjasyksyä! Keräsin kasan kiinnostavia nuortenkirjoja ja YA-kirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Jos lukumakusi on samantyylinen, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi.

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu tähdellä (*). Ostamalla niiden kautta sinä saat kirjat ja minä hieman taskurahaa.


Nuortenromaaneja (12+)

A.F. Steadman: Skandar ja yksisarvisvaras
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Tammi 2022

Skandar Smith on aina halunnut yksisarvisen ratsastajaksi. Lopulta koittaa se hetki, että hänen on aika osallistua hautomotenttiin – kuten kaikkien Mantereen kolmetoistavuotiaitten. Tentti ratkaisee, kuka pääsee Saareen kokeilemaan, avautuuko Hautomon ovi.”

En lukenut nuorempana juurikaan heppakirjoja, mutta yksisarviskirjat olisivat varmasti kiinnostaneet. Tämän kirjan ikäsuositus lähtee jo 10 vuodesta eteenpäin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Rick Riordan: Syvyyksien tytär
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2022

Ana on aloittanut opinnot kuuluisassa merentutkijoita kouluttavassa laitoksessa. Lukuvuosi huipentuu merellä järjestettävään kokeeseen, jonka yksityiskohdat on pidetty visusti salassa. Opiskeluhuolet kuitenkin unohtuvat, kun luokka todistaa kammottavan tragedian ja vihanpito kilpailevan koulun kanssa kasvaa vaarallisiin mittasuhteisiin. Anan kyvyt joutuvat odottamattomalle koetukselle.”

Minulla on vielä kreikkalaiseen mytologiaan perustuva Percy Jackson -sarja lukematta, mutta Riordanin tuotanto kiinnostaa kovasti. Tämä kirja on ”nykyaikainen kunnianosoitus Jules Vernelle”.

*Osta kirja Adlibriksesta

Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys
Tammi 2022

Miksi vihreän lohikäärmeen kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan? Juuri lukion aloittanut Viggo tietää, että alkuperäisen maalauksen teki hänen veljensä Joel. Joel on ollut kadoksissa yli kaksi vuotta, eikä poliisilla ole minkäänlaista johtolankaa. Onko hän lähtenyt vapaaehtoisesti vai joutunut rikoksen uhriksi?

Leena Lehtolainen on tunnettu ainakin aikuisille suunnatuista Maria Kallio -kirjoistaan. Nuortendekkari kiinnostaa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu
Kustantamo S&S 2022

Neljätoistavuotias Lilja on tottunut luottamaan kaikessa veljeensä Joonataniin. Kaikki ei kuitenkaan ole ennallaan: sisarusten välille puhkeaa paha riita, ja Joonatan alkaa käyttäytyä oudosti. Kerran Lilja huomaa veljen piirroksista tutun, kummallisen perhosen ja lähtee seuraamaan sitä. Lilja päätyy toiseen maailmaan, keskelle Kalmansyrjän kyläläisten elämää ja pulmia. Hänen on opittava uusia asioita, tultava rohkeammaksi ja kuunneltava omaa ääntään.”

Sain tästä ennakkokappaleen, mutta en ole ehtinyt vielä tutustua. Vaikuttaa lupaavalta kotimaisen fantasiasarjan avaukselta!

*Osta kirja Adlibriksesta

Jenny Han: Kesä, jolloin minusta tuli kaunis
Suom. Antti Hulkkonen
WSOY 2022

Jenny Han vangitsee kuuman kesätunnelman ja unohtumattoman rakkaustarinan, josta on tekeillä myös Amazon Prime -tv-sarja. Kaikki hauska ja taianomainen tapahtuu kesällä, kun Isabel eli Belly viettää kesäloman äitinsä ja tämän parhaan ystävän perheen kanssa rantatalossa meren äärellä. Belly on tuntenut Jeremiahin ja Conradin aina, he ovat olleet hänelle kuin veljiä, toisinaan pieniä ihastuksia. Mutta tänä ihanana, kaameana kesänä kaikki on toisin. Kaikki muuttuu.”

Tämä on jäänyt mieleen, koska Youtubessa tulee vastaan mainoksia tästä Amazonin tv-sarjasta. Vaikuttaa kiinnostavalta!

*Osta kirja Adlibriksesta


Nuorten tietokirjoja

Tinashe Williamson & Thea Jacobsen (kuv.): Nuoren antirasistin käsikirja
Suom. Terhi Width
Otava 2022

Yksi rasistinen kommentti on kuin vesipisara – se ei vielä kastele. Tuhat vesipisaraa kastelee kuitenkin läpimäräksi. Nuoren antirasistin käsikirja opettaa tunnistamaan rasismin ja puuttumaan siihen.”

Tietokirja tärkeästä aiheesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Angie Thomas: Sun vuoro
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2022

Jokaisella meistä on tarina kerrottavana. Mutta miten muuttaa ajatukset tekstiksi? Nuorille kirjoittajille suunnatussa oppaan ja kirjoituspäiväkirjan yhdistelmässä kansainvälisesti arvostettu nuortenkirjailija paljastaa omat työvaiheensa kohta kohdalta. Sivuilla on paljon tilaa kirjoittaa sekä taitovinkkejä, tsemppausta ja harjoituksia: kuinka keksiä tarinan idea, luoda henkilöhahmot, suunnitella rakenne ja pyytää palautetta.

Jee, kirjoitusopas! Angie Thomasin menestysromaani Viha jonka kylvät odottaa vielä hyllyssäni, mutta sitä on kehuttu todella paljon.

*Osta kirja Adlibriksesta

Roni Back: Matkani somen huipulle
Otava 2022

Ronin 18-vuotiaana aloittama harrastus on johtanut tubekanavaan, jota seuraa yli puoli miljoonaa ihmistä. Hän on julkaissut lähes 2000 videota, kiertänyt ympäri maailmaa, tavannut kiinnostavia ihmisiä ja kokenut uskomattomia asioita. Nyt hän avaa itsestään sitä puolta, joka ei usein näy. Esiin pääsevät tarinat videoiden taustalla, sekä epäonnistumiset ja julkisuudessa elämisen varjopuolet.

Tämä pitää varmaankin lukea ihan vaan sen takia että olen itsekin tubettaja.

*Osta kirja Adlibriksesta


Nuorten aikuisten romaaneja (15+)

Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas
Tammi 2022

Tapahtumat sijoittuvat Venäjälle vuoteen 2002, jolloin toinen Tšetšenian sota oli yhä käynnissä. Dima ja Aljona kohtaavat Siperian junaradan varressa. Moskovalainen Dima on karannut armeijan kutsunnoista, Aljona taas ei halua jättää kotikyläänsä, vaikka kaivosteollisuus varjostaa sen ja koko paikallisen evenkiyhteisön tulevaisuutta. He ehtivät viettää yhdessä kolme kuukautta, kunnes Aljonan upseeri-isä palaa komennukseltaan. Kolme kuukautta, jotka riittävät kyseenalaistamaan aivan kaiken…

Elina Rouhiainen tunnetaan urbaanista fantasiasta, mutta tämä on hänen ensimmäinen realistinen YA-romaaninsa. Sota-aihe on kylmäävän ajankohtainen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet
WSOY 2022

Kadun nimi on Turnaround ja se näyttää aivan tavalliselta englantilaiselta pikkukadulta. Viimeisessä talossa tapahtunut onnettomuus on kuitenkin sysännyt liikkeelle asioita, joita ei voi pysäyttää. Teini-ikäinen Ian asuu yksin ja tekee konemusiikkia. Suomeen adoptoitu Elias perii kadulta talon biologiselta isältään ja unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Kun samalle kadulle ilmaantuu salaperäinen hupparipäinen K, nuorten kohtalot kietoutuvat toisiinsa yllättävällä tavalla.”

Marisha Rasi-Koskinen voitti vuonna 2019 Lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon teoksellaan Auringon pimeä puoli.

*Osta kirja Adlibriksesta


Young adult -fantasiaa (15+)

Leigh Bardugo: Korppien kehä
Suom. Meri Kapari
Aula & Co 2022

Ketterdam on vilkas kansainvälinen satamakaupunki, ja 17-vuotias Kaz Brekker osaa ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Kaupungin kylmimmälle toimijalle tarjoutuu tilaisuus keikkaan, joka voi tehdä hänestä joko hyvin rikkaan tai hyvin kuolleen. Kaz tarttuu tilaisuuteen ja värvää mukaan joukon tuttuja ja uusia rikoskumppaneita – kostonhimoisen vangin, rikkaan perheen karkulaisen, mestarikiipeilijän, tarkka-ampujan sekä grisha-vakoilijan.

Kuulostaa kiinnostavalta ryöstökeikkakirjalta! (Heist-genrelle ei taida olla vakiintunutta suomennosta?) Alkuteos Six of Crows on näkynyt paljon kirjasomessa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Victoria Aveyard: Miekan murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2022

Coraynen on saatava muu maailma puolelleen vastarintaan tai Allward tuhoutuu. Mutta vaarat piilevät kaikkialla, ja kumppanusten on kohdattava toisten ulottuvuuksien petojen lisäksi salamurhaajia ja raivoavia valtameriä. Lisäksi Taristan on nostattanut jotain vielä pahempaa kuin kuolleiden legioonat.

Miekan murtaja on toinen osa Maailmojen murtaja -sarjaa. Olen lukenut ensimmäisestä osasta hieman nihkeitä arvioita, ilmeisesti kyseessä on aika perus matkafantasia. Nostin kuitenkin kirjan listalle, koska ei tätä genreä liikaa julkaista suomeksi.

*Osta kirja Adlibriksesta

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Tuhkan valtiatar osat 1 & 2
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2022

Hänen matkansa alkoi miekasta. Hänen kohtalonsa päättyy kruunuun.”

Rakastettu fantasiasarja päättyy ja seitsemännen osan suomennos julkaistaan kahdessa niteessä. Olen lukenut vasta kaksi ensimmäistä osaa enkä ole vielä vakuuttunut, mutta sarja lähtee kuulemma vetämään viimeistään neljännessä osassa.

*Osta kirjat Adlibriksesta

Stephanie Garber: Olipa kerran särkynyt sydän
Suom. Kaisa Kattelus
WSOY 2022

Kun 17-vuotiaalle Evangeline Foxille valkenee, että hänen suuri rakkautensa onkin naimassa toisen tytön, Evangelinen unelmat hajoavat pirstaleiksi. Hän päättää estää epätoivotut häät ja solmii sopimuksen avusta suudelmia vastaan vetovoimaisen mutta viekkaan Herttaprinssin kanssa. Pian käy kuitenkin selväksi, että on hengenvaarallista hieroa kauppoja väkevän kuolemattoman kera…

Uusi fantasiasarja alkaa Caraval-kirjan maailmassa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Elina Pitkäkangas: Sang
WSOY 2022

”Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin. Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menetettävää ei enää ole, Daweilla on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä.”

Tämä on minulle ehkäpä syksyn odotetuin kirja! Lisää fantasiaherkkua Kuura-sarjan ja Hukan perimät -kirjan kirjoittajalta.

*Osta kirja Adlibriksesta


Romantiikkaa ja viihdettä (15+)

Estelle Maskame: Joku sinun kaltaisesi
Suom. Maija van de Pavert
Gummerus 2022

Mila on aivan tavallinen 16-vuotias tyttö – lukuun ottamatta sitä, että hänen isänsä on kaikkien tuntema näyttelijä. Kun isän seuraavan hittielokuvan ensi-ilta lähestyy, Milan pieni lipsahdus saa aikaan valtaisan mediakohun, ja isän manageri on raivoissaan. Mila saa lähteä Los Angelesista viettämään kesää pikkukaupunkiin Tennesseehen, kauas paparazzien kameroista. Elämä pikkuruisessa Fairview’ssa vaikuttaa tylsältä ja paikallisen pormestarin poika Blake raivostuttavan ylimieliseltä.”

Jaa-a, kuinkas sitten mahtaakaan käydä? Estelle Maskame on suositun DIMILY-sarjan kirjoittaja.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emiko Jean: Tokion prinsessa – Suuria unelmia
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2022

Kun Izumi sai tietää isänsä olevan Japanin kruununprinssi, hän muuttui lukiolaisesta prinsessaksi yhdessä yössä. Nyt hän elää keisarillisessa palatsissa unelmaelämää haisevan koiransa Tamagotchin kanssa. Lisäksi hänen vanhempansa ovat rakastuneet uudelleen. Kuninkaalliset hääkellot soivat! Paitsi että hovi ei hyväksy kihlausta äidin rahvaaseen taustaan vedoten.”

Tykkäsin ensimmäisestä osasta Tokion prinsessa viiden tähden verran, joten tämäkin on ehdottomasti lukujonossa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kiera Cass: Kihlattu
Suom. Laura Haavisto
WSOY 2022

Lady Hollis Brite on elänyt suojattua elämää ja tavoitellut muiden nuorten ylhäisönaisten tapaan kuninkaan suosiota. Kun kuningas julistaa rakkautensa häneen, Hollis odottaa elämän mittaista onnenhuumaa. Elo kuningattarena ei kuitenkaan lunasta odotuksia, ja kun Hollis tapaa aatelittoman miehen, joka tuntuu näkevän syvälle hänen sydämeensä, yhtäkkiä hän pystyy kuvittelemaan tulevaisuuden, josta ei olisi ennen osannut edes unelmoida.”

Kaksiosaisen sarjan aloitus Valinta-sarjan tekijältä. Tämä uusi tarina on saanut melko nihkeitä arvioita, mutta täytynee silti kokeilla!

*Osta kirja Adlibriksesta

Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot
Suom. Helene Bützow 
Tammi 2022

17-vuotias Evie ei vanhempiensa eron jälkeen usko rakkauteen. Varsinkaan kun hän yhtäkkiä saa kyvyn nähdä, miten kaikkien rakkaustarinat ovat alkaneet — ja ennen kaikkea miten ne päättyvät. Mutta sitten Evie kohtaa tanssistudiolla pojan, joka on kaikkea mitä hän itse ei ole: seikkailunhaluinen, intohimoinen ja rohkea.”

Jee, uusi teos Nicola Yoonilta pienellä fantasiavivahteella! Olen lukenut häneltä aiemmin Kaikki kaikessa ja tykkäsin paljon.

*Osta kirja Adlibriksesta

Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä
Suom. Johanna Auranheimo
Tammi 2022

Mitä tapahtuu, kun Yhdysvaltain presidentin poika ja Englannin prinssi rakastuvat? Alex Claremont-Diazin äiti pyrkii toiselle presidenttikaudelle, ja virheisiin ei ole varaa. Kun Alex sitten aiheuttaa skandaalin sössimällä Englannin kruunupäiden häissä, hänen on teeskenneltävä ystävyyttä vihaamansa prinssi Henryn kanssa. Teeskentely johtaa kuitenkin todellisiin tunteisiin, ja pian kaikkien osapuolten on päätettävä, ovatko he valmiita tekemään historiaa.”

Kuulostaa hauskalta lähtöasetelmalta! Alkuteos Red, White and Royal Blue on näkynyt kirjasomessa PALJON. Päähenkilöt ovat parikymppisiä, joten luokitukseltaan ja sisällöltään kirja menee New Adultin puolelle (18+ vuotta).

*Osta kirja Adlibriksesta


Mysteerejä ja kauhua (15+)

Tiffany D. Jackson: Rajaton
Suom. Peikko Pitkänen
Karisto 2022

Legendaarinen R&B-tähti Korey Fields bongaa koe-esiintymisessä Enchantedin, nuoren laulajanalun, ja tytön unelma tähteydestä lähtee liitoon. Enchanted on Koreyn luksuselämän lumoissa, mutta pian unelma muuttuu painajaiseksi. Kun Enchanted herää kädet veren peitossa, Korey on kuollut ja poliisi koputtaa oven takana. Kuka tappoi Korey Fieldsin?

Kuulostaa kiinnostavalta jännäriltä!

*Osta kirja Adlibriksesta

E. Lockhart: Valehtelijoiden saari
Suom. Riina Vuokko
WSOY 2022

Tuulen pieksemä yksityissaari Massachusettsin rannikolla. Nälkäinen valtameri täynnä salaisuuksia ja surua. Onneton, rakkaudenkipeä, moitteeton tyttö. Vastustamaton, arvaamattomasti käyttäytyvä poika. Anteeksiantamattomien petosten ja kammottavien virheiden kesä. Tervetuloa takaisin Sinclairin perheen seuraan. He olivat aina valehtelijoita.

Ahmaisin E. Lockhartin koukuttavan Me olimme valehtelijoita -kirjan muutamassa tunnissa. Tämä esiosa vie Beechwoodin saarelle yhtä sukupolvea aikaisemmin.

*Osta kirja Adlibriksesta

A. R. S. Horkka: Korvaaja
Tammi 2022

18-vuotias historianharrastaja Taika loukkaantuu turnajaisnäytöksessä vakavasti, kun hän näkee aaveen. Sairaalassa hän saa kuulla, että hänellä on aivokasvain. Taika vetäytyy syrjäiseen pikkukylään ja saa mystisesti yhteyden kolmen eri aikakauden ihmiseen: viikinkisoturiin, keskiaikaiseen ylhäisörouvaan sekä sisällissodan aikaiseen sotavalokuvaajaan. Taika alkaa nähdä ja kuulla, mitä eri aikojen ihmiset tekevät, ja nämä taas tuntuvat näkevän ja kuulevan, mitä hän itse kokee.”

Luen tosi vähän kauhua, mutta ehkä nuorille aikuisille suunnattua kauhua voisin uskaltaa?

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjasyksy on taas täällä! On aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itsekin lukea. Poimi tästä kirjavinkit syksylle 2021 itsellesi tai muille!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Lukemista pienille lapsille

Jenna Salo: Yllättävät yöjuhlat
Kumma Kustannus 2021

Mitä tehdä, kun nukkumaan mennessä uni ei tulekaan? Kun Arttu-nalle ei eräänä iltana millään saa unta, se päättää luottaa mielikuvituksen voimaan. Arttu päätyy avaruuden yöjuhliin, jotka eivät olekaan ihan tavalliset kekkerit. Vastassa on muun muassa linnunradalla luistelevia lampaita! Menevissä juhlissa riittää katseltavaa ja koettavaa, mutta jossain vaiheessa pientä nallea alkaa kovasti väsyttää. Lempeä ja yllätyksiä täynnä oleva kirja johdattelee lasta rauhoittumaan mielikuvituksen avulla.

Tähän kirjaan törmäsin jokin aika sitten Instagramin kautta. Luistelevat lampaat kuulostavat hyvältä, ja pastellivärinen kansikuva on ihana!

Bright & Field: Lisää, sanoi valas
Suom. Katariina Kallio
Kustannus-Mäkelä 2021

Elipä kerran syvissä vesissä valtava valas. Sitä vaivasi kova halu saada aina jotakin enemmän, uutta ja parempaa. Il­lat se kiillotti aarteitaan, mutta jostain syystä ne eivät aa­mulla enää hohtaneetkaan. Vaikka valaan ympärillä oli tavaraa, se ei ollut onnelli­nen. Lopulta valas havahtuu huomaamaan, mikä on veden­alaisessakin elämässä kaikkein tärkeintä.”

Kuulostaa sellaiselta kirjalta, joka aikuistenkin kannattaisi lukea.

Docherty & Docherty: Ruutusyöppö
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2021

Yksinäinen Sini tahtoisi kavereita, mutta kaikki vain laahus­tavat katse kiinni ruudussa. Silloin Sini pistelee poskeensa muutaman puhelimen, ja ruokahalu kasvaa syödessä. Pian se popsii tabletteja ja hotkii lounaaksi tietokoneen näyttöjä… Riemukas riimitelty tarina kertoo siitä, miten hauskaksi elämä voi muuttua, kun malttaa nostaa katseen ruudusta.

Omassa lapsuudessani yksi suosikkikirjoistani oli Anna ahmii kirjoja. Nykyään ahmitaan ajanmukaisesti älylaitteita. Kuulostaa myös aikuisille sopivalta muistutukselta!

Katajavuori & Baltscheit: Oravien sota
Tammi 2021

”Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Lukutavasta riippuu, kertooko hurja eläinsatu oravaveljesten keskinäisestä taistelusta vai Suomen vuoden 1918 sisällissodasta.”

Okei, allegorinen oravasatu Suomen sisällissodasta. Tämä täytyy lukea.


Ahmittavaa alakoululaisille

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat (Pages & Kumppanit #1)
Suom. Marja Helanen
HarperCollins 2021

11-vuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kirjakaupan yläpuolella siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi mystisesti. Eräänä päivänä Tilly huomaa, että klassisia lastenkirjojen hahmoja alkaa vaellella kaupassa. Hahmot hyppäävät kirjojen sivuilta oikeaan elämään mystisellä kirjoissa matkustamisen taialla. Apulaisinaan Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa, Tilly päättää ratkaista hänen äitinsä katoamisen mysteerin.

Ihanaa, kirjakauppaan ja kirjoihin liittyvä seikkailu! Tämä menee omaan lukujonoon.

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu – Täynnä kuoppia! (#2)
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

”Nyt jännittää! Kuka luokassa saa seuraavaksi maagisen eläimen? Schoki ei toivo mitään muuta niin kovasti kuin omaa eläintä. Häntä ei kiinnosta koulunäytelmät, ei luokan juoruilijat saati salaperäiset kuopat koulun pihalla. Olisikohan pian jo hänen vuoronsa saada oma maaginen eläin?

Keväällä 2021 ilmestynyt Maagisten eläinten koulun ensimmäinen osa oli sen verran hauska, että toinen osa ansaitsee paikkansa listalla.

Matt Haig: Hiiri nimeltä Miika
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2021

Hiiri nimeltä Miika uskoo, että juustoa on olemassa, vaikka kaikki muut hiiret ovat ihan tyhmiä ja väittävät muuta. Miika päättää todistaa heille, että on oikeassa, ja joutuu suureen seikkailuun, jonka myötä oppii arvostamaan muita olentoja (ja juustoa) aivan uudella tavalla. Hiiri nimeltä Miika on pieni mutta eeppinen seikkailukertomus rakkaudesta (juustoon) ja suurista vaaroista – sekä sisäisestä vahvuudesta.

En ole lukenut yhtään Matt Haigin kirjaa, vaikka Keskiyön kirjasto onkin lukujonossa. Haig kirjoittaa näemmä ahkerasti myös lastenkirjoja. Tämä kuulostaa hienolta!

Kocjan & Dineen: Hirviöt – Vinksahtanut valikoima
Suom. Sanna Kangasluoma
Lasten Keskus 2021

Oletko joskus törmännyt Mörkkiin, Liposomiin, Tuppajäärään, Kriisiäiseen tai Pep-Buliin? Tämä vinksahtanut hirviövalikoima on vuosikausien tutkimustyön tulos. Se on uskomattoman hyödyllinen opus kaikille, joita hirviöt kiehtovat, pelottavat tai kiinnostavat. Joskus kammotuksia näkee kaikkialla, mutta kun huomaa hirviöiden hassut puolet, alkaakin hillittömästi hekotuttaa.

Hirviökirja pääsi listalle mainion kuvituksensa takia.

Hiro Kamigaki: Sakke sokkelosalapoliisi ja taivaslinnan arvoitus
Suom. Jade Haapasalo
S&S 2021

Sokkelovaltakunnan kadut ovat täynnä väkeä, sillä on karnevaalin aatto. Karnevaalin aarre, legendaarinen sokkelomuna on kuitenkin kadonnut. Pian hätiin kutsutaankin Sakke ja Carmen. Jännittävä sokkeloseikkailu vie uskomattomien rakennusten, maisemien ja pilviin kurottavan puulinnan läpi kohti arvoituksen ratkaisua. Reitti kunkin sokkeloisen aukeaman läpi selvitetään vihjeiden avulla.

Kuvaustekstistä ei aivan täysin selviä, millainen kirja on kyseessä, mutta ilmeisesti pelimäinen sokkeloseikkailu. Sarjaa on suomennettu useampikin osa. Mielenkiintoista!

Walliams & Ross: Jäätynyt jättiläinen
Suom. Kaisa Kattelus
Tammi 2021

Eeppisen hauska mammuttiseikkailu! Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

Kuulostaa hauskalta! Alkuteos oli saanut erinomaiset arviot Goodreadsissa.

Catherine Doyle: Ebenezerinkadun ihme
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Kumma Kustannus 2021

Valloittava uudelleentulkinta Charles Dickensin rakastetusta Saiturin joulusta! On kulunut kolme pitkää vuotta siitä, kun Georgen äiti kuoli ja hänen isänsä päätti peruuttaa joulun. Kun George löytää jouluputiikista mystisen lumisadepallon, jotain erikoista tapahtuu. Pallon sisällä oleva näkymä on kuin suoraan Georgen menneisyyden joulusta, jolloin kaikki oli vielä hyvin. George ja hänen isänsä pyyhkäistään seikkailuun, joka vie heidät kolmeen eri jouluun – menneeseen, nykyiseen ja tulevaan.

Syksymmällä on mukavaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan jouluisia tarinoita.


Kirjavinkkejä nuorille

Lucy Ivison: Unelmien muotitalo – Silkkiä ja salaisuuksia
Suom. Aila Herronen 
WSOY 2021

Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

1920-luvun Lontooseen sijoittuva, vaatteisiin liittyvä tarina Downton Abbeyn hengessä. Olen myyty.

Emiko Jean: Tokion prinsessa
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2021

Izumi on vähän tavallista hauskempi kalifornialainen 18-vuotias tyttö. Kun selviää, että hänen kauan kadoksissa ollut isänsä on Japanin tuleva keisari, ei viimeinen vuosi high schoolissa menekään suunnitelmien mukaan. Izumi matkaa Japaniin totuttelemaan prinsessan rooliin. Opittavaa on paljon: kieli, kulttuuri, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…

Kivaa ja kevyttä lukemista syksyyn. Alkuteos oli saanut hyvät arviot Goodreadsissa.

Parvela & Pitkänen: Varjot. Kirja 1: Helähdys
Tammi 2021

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella.

Vaikea kuvitella, miten varjon menettäminen haittaisi menoa, mutta ilmeisesti se on astetta isompi juttu.

B. B. Alston: Amari ja yön veljet
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2021

Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.”

Uusi fantasiasarja alkaa! Alkuteos on saanut vaikuttavan keskiarvon 4,52/5,0 Goodreadsin arvioissa.

Jakob Wegelius: Hudson Queenin ruusu
Suom. Kati Valli 
WSOY 2021

”Itsenäinen jatko-osa rakastetulle Merten gorillalle. Sally Jonesin ja Henry Koskelan Hudson Queen -laivan uumenista löytyy ruusuriipuksinen helminauha, jonka jäljet johtavat Skotlantiin. Koneenkäyttäjägorilla ja suomalaiskapteeni lähtevät sinne palauttaakseen arvokkaan korun oikealle omistajalle. Glasgowin sumuisessa satamakaupungissa matka saa kuitenkin kohtalokkaan käänteen…”

Merten gorilla on minulla vielä lukulistalla, ja tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Anniina Mikama: Myrrys
WSOY 2021

15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa.

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogia on yksi kotimaisista suosikeistani. Odotan tältäkin paljon!

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.


Tietokirjallisuus

Salovaara & Salovaara: Kosa ja Muka muuttavat maailmaa – Kestävän kehityksen jäljillä
Avain 2021

Kosa on utelias lapsi, joka keksii lähteä tutkimaan, mistä vesi tulee ja minne se menee. Seurakseen hän saa hiukan vastahakoisen serkkunsa, Mukan. Lapset kulkevat yhden päivän ajan kaupungissa ja tapaavat matkan varrella muun muassa hamstraaja-rotan, aktivisti-mupan ja hänen riitasointuisen papukaijansa sekä kuivuutta paenneen norsun.

Kestävästä kehityksestä lapsille sopivasti. Kiva ulkoasu!

Mikama & Da Cruz: Päivä maapallolla – Lääkärit
Karisto 2021

Millaista mahtaa olla kirurgin, kätilön tai ambulanssin ensihoitajan työ? Kuka auttaa, kun lemmikkihamsteri sairastuu? Päivä maapallolla – Lääkärit esittelee kaksitoista lääketieteen ja hoitoalan ammattilaista sekä heidän tärkeimmät työvälineensä, perheensä ja vapaa-ajan harrastuksensa.”

Anniina Mikama on ehtinyt laajentaa myös tietokirjallisuuden puolelle. Eri kulttuurit ja kielet kiinnostavat, joten tämä voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Miksei tällaisia tehdä myös aikuisille :D

Linda Liukas: Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu
Otava 2021

Suositun Hello Ruby -kirjasarjan kaikki osat yksissä kansissa. Rubyn seurassa tutustut ohjelmoinnin perusteisiin ja kurkistat tietokoneen sisälle. Kattavassa kirjassa on neljä tietokoneiden maailmaan sijoittuvaa tarinaa. Opit, miten internet toimii ja miten koneita voi kouluttaa.

Suosittu Hello Ruby -sarja tutustuttaa lapsia tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Tässä saisi luettua kaikki kätevästi kerralla.

Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä
Tammi 2021

Miltä avaruus haisee? Voiko ihmisestä tulla kuolematon? ZoneVD selvittää! Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Jo vuodesta 2008 videoillaan inspiroinut tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä vie sinut seikkailulle mielenkiintoisiin mysteereihin. ZoneVD etsii taatun hauskalla tyylillään vastauksia kysymyksiin, jotka ovat jo kauan kiinnostaneet ihmisiä.

Vaihteeksi vähän erilainen kirja tubettajalta, ja sopii kyllä loistavasti ZoneVD:n kanavan aiheisiin.

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Löytyikö listalta uutta luettavaa?

Syksyn 2021 kirjatärpit aikuisille

Kirjasyksy on täällä! Keräsin jälleen yhteen kasan kiinnostavimpia teoksia kotimaisilta kustantamoilta. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä myös omaan listaasi syksylle 2021.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa ja scifiä

N. K. Jemisin: Viides vuodenaika (Murtunut maailma #1)
Suom. Mika Kivimäki
Jalava 2021

Essun lähtee etsimään perheensä rippeitä kuolevassa, kuolettavassa maassa. Ilman auringonvaloa, puhdasta vettä ja viljelysmaata koko maailma on ajautumassa sotaan. Essun ei välitä, vaikka maailma hänen ympärillään hajoaisi. Hän hajottaa sen vaikka itse, jos voi siten pelastaa tyttärensä.”

Kävin katsastamassa alkuteoksen Goodreadsissa, ja se olikin ollut jo kauan lukulistallani. Kirja on saanut hyvät arviot ja runsaasti palkintoehdokkuuksia.

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.

Sylvain Neuvel: Tulevaisuuden historia
Suom. Einari Aaltonen
Like 2021

Mian perhe on muokannut ihmiskunnan historiaa yli 99 sukupolven ajan. Ihmishenki on ollut halpa, kun päämääränä on ollut avaruus. Mian tehtävä on salakuljettaa Wernher Von Braun natsi-Saksasta amerikkalaisten käsiin ja varmistaa avaruusvarustelun tulevaisuus. Mian perhe ei ole kuitenkaan ainoa, joka yrittää vaikuttaa historian kulkuun.

Alkuteos on saanut vaihtelevia arvioita Goodreadsissa, mutta kuvaus kuulostaa kuitenkin sen verran kiinnostavalta, että kirja pääsi listaan. Tulevaisuuden historia aloittaa uuden trilogian.

Fontenelle: Maailmojen moninaisuudesta
Suom. Osmo Pekonen
Art House 2021

Eroottinen ja astronominen uteliaisuus kietoutuvat yhteen, kun oppinut tiedemies käy selostamaan tähtitieteen salaisuuksia viehättävälle markiisittarelle ranskalaisen linnan puistossa. Avaruusaiheinen fantasia on maailmankirjallisuuden klassikko, joka on inspiroinut monia varhaisia scifi-kirjailijoita ja on itsekin ansainnut paikkansa scifin historiassa.”

No nyt! Scifi-kirjallisuuden klassikko vuodelta 1686 on suomennettu. Kirja ei todennäköisesti ole yhtään omaan makuuni, mutta näin vanhat kirjat kiinnostavat jo historiansa vuoksi.

Susanna Clarke: Piranesi
Suom. Helene Bützow 
WSOY 2021

Piranesi asuu Talossa, jossa on lukematon määrä huoneita ja käytäviä, joita reunustavat tuhannet patsaat. Vuorovesi yltää portaisiin asti, pilvet liikkuvat yläkerran saleissa. Mutta Piranesia ei pelota: hän tuntee veden liikkeet ja reitit huoneiden välillä. Kun liidulla piirrettyjä viestejä alkaa ilmestyä lattioihin, Piranesi varmistuu siitä, että Talossa liikkuu myös joku tai jokin muu. Mutta kuka, ja mitä hän haluaa?

Susanna Clarken edellinen menestysromaani Jonathan Strange & herra Norrel on vielä minulta lukematta, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta ja on saanut hyvät arviot.


Romantiikkaa ja hyvää mieltä

Emily Henry: Täydellinen päivä
Suom. Taina Wallin
Karisto 2021

January kirjoittaa romanttisia bestsellereitä, Augustus korkeakirjallisuutta. January antaa tarinoilleen onnellisen lopun, Augustus tappaa kaikki hahmonsa. He ovat toistensa vastakohtia, joita yhdistävät vain tyhjän paperin kammo ja naapuritalot järven rannalla. Eräänä iltana parivaljakko kehittää haasteen: Augustus viettää kesän kirjoittamalla naistenviihdettä ja January kirjoittaa korkeakirjallisen mestariteoksen.”

Kuulostaapa mainioilta lähtökohdilta romanttiselle kirjalle!

Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja
Suom. Raisa Porrasmaa 
Tammi 2021

”Viisas, filosofinen kertomus kissasta ja nuoresta pojasta, joka oppii ymmärtämään elämää kirjojen avulla. Nuori Rintaro-poika kohtaa edesmenneen isoisänsä kirjakaupassa puhuvan kissan, joka vie hänet mukaansa maagiselle matkalle kaupasta avautuviin labyrintteihin. Siellä hänen tehtävänsä on vapauttaa kaltoin kohdellut kirjat niihin kaavamaisesti suhtautuvien ihmisten vallasta. Samalla Rintaro itse oppii, että lukemalla kirjoja voi saada voimaa ja ymmärrystä.”

Japanilaista feelgoodia kirjojen merkityksestä ja kissojen viisaudesta! Kirja-aiheiset kirjat kiinnostavat aina.


Mysteereitä ja salapoliiseja

Wilkie Collins: Kuunkivi
Suom. Mika Tiirinen
Arktinen banaani 2021

Rachel Verinder saa 18-vuotislahjaksi valtavan timantin, Kuunkiven. Tytön setä on Intian-komennuksellaan kahmaissut ainutlaatuisen aarteen haltuunsa. Syntymäpäiväjuhlansa iltana Rachel huomaa lahjansa kadonneen. Vuonna 1868 ilmestynyt Kuunkivi tunnetaan maailman ensimmäisenä salapoliisiromaanina.

”Ensimmäiset kirjat” ovat aina kiinnostavia, niin kuin myös tämä ensimmäinen salapoliisiromaani. Kiva, että näitä suomennetaan uudestaan!

Sarah Penner: Myrkynkeittäjä
Suom. Päivi Paju
HarperCollins 2021

1700-luvun Lontoon syövereissä on salainen apteekki, joka palvelee epätavanomaista asiakaskuntaa. Ympäri kaupunkia lontoolaisnaiset kuiskuttelevat mystisestä Nellasta, joka myy taitavasti naamioituja myrkkyjä käytettäväksi naisia sortavia miehiä vastaan. Nyky-Lontoossa aloitteleva historioitsija Caroline Parcewell juhlii kymmenettä hääpäiväänsä yksin saatuaan tietää miehensä uskottomuudesta. Hän löytää sattumalta vihjeen, joka liittyy Lontoon 200 vuotta vanhoihin, ratkaisemattomiin apteekkarimurhiin.”

Alkuteoksen arviot jakautuvat Goodreadsissa aika vahvasti, mutta kirjan kuvaus kuulostaa oikein mielenkiintoiselta. (Ja kansi on hieno.)

Joël Dicker: Huoneen 622 arvoitus
Suom. Kira Poutanen 
Tammi 2021

”Salaisuus luksushotellissa – murhamysteeri juonikoukkujen mestarilta! Kirjailija nimeltä Joël saapuu Verbieriin Sveitsin Alpeille aikeenaan lomailla ja unohtaa rakkaushuolet. Vanhassa luksushotellissa hän huomaa, että huone numero 622 puuttuu kokonaan. Miksi? Pikkuseikasta avautuu Agatha Christie -henkinen salaisuuksien verkko, jonka käänteet johtavat Sveitsin raharikkaiden suljettuun maailmaan, kätkettyihin salaisuuksiin ja lopulta murhaan.”

Agatha Christie -henkinen murhamysteeri luksushotellissa kuulostaa erittäin hyvältä.

S. J. Bennett: Windsorin solmu
Suom. Kaisa Haatanen 
WSOY 2021

Kun kaikki katseet kohdistuvat hänen majesteettiinsa, kukaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea hän puolestaan näkee – saammeko esitellä täydellisen yksityisetsivän, kuningatar Elisabet II:n! Illalliskutsujen jälkeen yksi vieraista löytyy huoneestaan kuolleena. Kun kuolema paljastuu murhaksi ja epäilyksen valokeila kääntyy henkilökuntaan, kuningatar Elisabetin ei auta muu kuin ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ratkaista mysteeri – aivan niin kuin monta kertaa aiemminkin.

Miss Marple kohtaa The Crown -sarjan, kun kuningatar Elisabet ryhtyy salapoliisiksi. Mainiota!

Tuire Malmstedt: Lasitarha
Aula & Co 2021

Seitsemänvuotias Henri katoaa jäljettömiin koulun metsäretkellä. Poliisi tekee kaikkensa pojan löytämiseksi, mutta tutkintalinjat päättyvät umpikujaan ja tutkinta lopetetaan. Vuosien kuluessa myös Henrin äiti Lilja menettää toivonsa. Sitten paikallislehdessä kerrotaan, että nelivuotias Lenni on kadonnut keskustan leikkipuistosta.

Sain vasta luettua Tuire Malmstedin kirjan Pimeä jää, joka oli lupaava esikoisdekkari. Kirjailija on siirtynyt Aula-kustantamon talliin ja aloittaa tällä teoksella uuden Metso & Vauramo -dekkarisarjan.

Max Seeck: Kauna
Tammi 2021

Yritysjohtaja Eliel Zetterborg löydetään surmattuna asunnostaan. Huoneistoon ei ole murtauduttu, ja ainut johtolanka on olohuoneen lasipöydällä lojuvat palapelinpalat. Zetterborgin yritys on kertonut tuhansia ihmisiä koskevista irtisanomisista vain muutamia päiviä aiemmin. Jessica Niemi on jättäytynyt pois työstään Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä ja keskittyy tutkimaan kuolemantapausta, joka tuntuu omituisella tavalla kytkeytyvän häneen. Mutta kun Zetterborgin murhasta alkaa paljastua yhä karmivampia yksityiskohtia, Jessica ei voi vastustaa kiusausta vaan palaa takaisin kentälle.”

Luin alkuvuodesta Uskollisen lukijan, joka on Jessica Niemi -sarjan ensimmäinen osa. Tämä taitaa olla jo kolmas, joten listalle nostaminen ei ole kovin loogista. Nostanpa kuitenkin, koska Uskollinen lukija koukutti mukaansa niin hyvin.


Jännitystä ja trilleriä

Johanna Sinisalo: Ukkoshuilu
Otava 2021

Leena Lind rakastaa työtään meteorologina, mutta kun sääennusteita laativa yritys myydään ja pilkotaan, hän joutuu haaskaamaan asiantuntemustaan aivottomissa hanttihommissa. Vintius Phoenix -yhtiön salamyhkäinen tutkimushanke herättää Leenan epäilykset: pyrkiikö joku säiden hallitsemiseen? Leenan Leia-tytär kuvaa leikkejään videolle. Hän tulee tallentaneeksi jotakin, mikä kiinnostaa myös Leenan uutta työnantajaa. Pian äiti ja lapsi ovat vaarassa, eikä uhka suinkaan rajoitu heihin.

En ole vieläkään lukenut yhtään Johanna Sinisalon kirjaa, mutta tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Sebastian Fitzek: Ikkunapaikka 7A
Suom. Heli Naski
Bazar 2021

Psykiatri Mats Krüger tietää, että hänen lentopelkonsa on täysin irrationaalinen. Hän tietää myös, että onnettomuuden sattuessa on tilastollisesti todennäköisintä menehtyä, mikäli istuu paikalla 7A. Krüger varaa itselleen ylimääräisen paikan 7A ja jättää sen tyhjäksi. Jos kukaan ei istu paikalla, uskoo Krüger lennonkin sujuvan ongelmitta. Lentokoneen noustua ilmaan Krüger saa kuitenkin puhelun. Joku on kidnapannut hänen raskaana olevan tyttärensä ja uhkaa tappaa tämän, ellei Krüger kaappaa konetta ja pakota sitä maahansyöksyyn.

Lentopelkoa ja piinaavaa jännitystä! Kuulostaa mukavan kauhistuttavalta.

Clare Mackintosh: Panttivanki
Suom. Marja Luoma
Gummerus 2021

Mina on yksi tarkoin valituista lentoemännistä, jotka on otettu mukaan suoran Lontoo–Sydney-yhteyden avajaislennolle. Hän yrittää keskittyä työhönsä ja olla miettimättä liikoja viisivuotiaan tyttärensä tilannetta. Lentokone on vasta noussut ilmaan, kun Mina saa hyytävän viestin nimettömältä matkustajalta, joka aikoo varmistaa, ettei kone tule koskaan pääsemään määränpäähänsä. Tämä tarvitsee Minan avukseen – ja tietää tarkalleen, miten saada hänet tottelemaan.”

Lisää lentopelkoa ja piinaavaa jännitystä! Pitäisi varmaan lukea sekä tämä että Fitzekin kirja ja tehdä vertaileva tutkimus.


Historiaa eri aiheista

Peter Frankopan: Silkkitiet – Uusi maailmanhistoria
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2021

Turkiksia, hopeaa ja öljyä. Ideoita, uskontoja ja keksintöjä. Kauppareittien kuhina on kietonut lännen ja idän kohtalot yhteen jo parituhatta vuotta. Huippuhistorioitsijan vankka suurteos näyttää, mistä moderni maailma on syntynyt.”

Mielenkiintoiselta vaikuttava historiankirja, vaihteeksi jotain muuta kuin länsimaiden historiaa. Kaunis kansi!

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen – Naiset lääketieteen historiassa
Suom. Veli-Pekka Ketola
Bazar 2021

Lääketieteen historia on paitsi tieteellistä myös yhteiskunnallista ja kulttuurista historiaa, jonka perustan ovat luoneet miehet. Naistutkimukseen erikoistunut tohtori Elinor Cleghorn kertoo, kuinka lääketiede on kohdellut naisia kaltoin ja kuinka naiset ovat edelleen sairauksien suhteen eriarvoisessa asemassa. Kirja valottaa naisten asemaa lääketieteessä aina antiikin Kreikan vaeltelevan kohdun myytistä noitavainoihin, 1800-luvun hysteerisinä pidettyihin naisiin ja nykyaikaan saakka.

Caroline Criado Perezin kirja Näkymättömät naiset avasi silmät huomaamaan, miten naiset on monesti sivuutettu lääketieteessä. Tämä menee ehdottomasti lukulistalle.

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria
Gaudeamus 2021

Teepöydän kulhoissa on hillottua mesimarjaa, lakkaa, viinimarjaa ja vadelmaa sekä suurilla porsliinilautasilla mustia ja valkeita konvehteja, kasa sokeriryynejä, sitruuna- ja pomeranssitankoja ja paahdettuja manteleita. Uskoisitko, että kattaus on vuoden 1788 Oulusta?”

Ruoan historiasta on tullut luettua vähemmän. Kiinnostaa!

Sanna-Mari Hovi: Viikingeistä Victoriaan – Ruotsin monarkian tarina
Minerva 2021

”Hoviasiantuntijana ja menestysteoksen Monarkian muruset kirjoittajana tunnetuksi tullut Sanna-Mari Hovi vie kaivatussa kirjassaan lukijan matkalle Ruotsin kuningashuoneen kiehtovaan historiaan. Teos tarjoaa lukijalle runsaasti yllättävää tietoa esimerkiksi siitä, kuinka pitkään ensimmäisen Bernadotte-kuninkaan hiusten kähertäminen kesti, miksi erästä prinssiä kutsuttiin veturia vajaammaksi ja kuinka Carl Philipistä meinasi tulla Viron kuningas. Kirjan pääpaino on nykyisessä Bernadotten kuningassuvussa, joka nousi valtaan vuonna 1818.”

Kaisa Haatasen ja Sanna-Mari Hovin Monarkian muruset oli mainio teos. Tämäkin on varmasti hyvä kaikille kuninkaallisista kiinnostuneille!


Yleistä ja yhteiskunnallista

Roland Paulsen: Entä jos? Miten kestämme epävarmuutta
Suom. Heikki Eskelinen
Tammi 2021

”Entä jos unohdinkin sulkea lieden ja nyt koko talo palaa? Entä jos olenkin valinnut aivan väärän puolison? Entä jos toimemme pandemian hillitsemiseksi ovatkin olleet vääränlaisia? Entä jos? on sekä katsaus ahdistuneisuuden historiaan ja sen vaihteleviin piirteisiin eri kulttuureissa että kannustava puheenvuoro, joka vaatii toimia tämän yhteiskuntaan levinneen epidemian voittamiseksi.

Entäjossittelun historiaa ja apua ahdistukseen. Erikoinen, mutta mielenkiintoinen aihe.

Lehtinen, Pasanen & Uusikangas: Huijareiden vallankumous
Vastapaino 2021

Pääsitkö opiskelemaan pelkällä tuurilla? Saitko unelmiesi työn osaamatta yhtään mitään? Pelkäätkö paljastuvasi huijariksi, joka on puhtaan sattuman ansiosta luovinut elämässä eteenpäin? Todennäköisesti et ole huijari, vaan koet huijarisyndroomalle tyypillisiä huijaritunteita. Huijarisyndrooma ei nimestään huolimatta ole diagnosoitavissa oleva sairaus, vaan yhteiskunnallisista rakenteista kumpuava ongelmallinen ilmiö.

Kukapa ei olisi joskus tuntenut huijarisyndrooman hiipivän mieleen?

Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu
Kosmos 2021

’Mitään ei saa enää sanoa’, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Tässä kirjassa toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin.

Tätä oikeusjuttua tuli seurattua hämmentyneenä Twitterissä. Täytyy varmaan lukea kirjakin.

Mikko Hyppönen: Internet
WSOY 2021

”F-Securen tutkimusjohtajana työskentelevä Hyppönen on perehtynyt 30-vuotisella urallaan syvällisesti internetin pimeään puoleen: nettirikollisuuteen, tietoturva-aukkoihin, kohtalokkaisiin ohjelmointivirheisiin ja vakoiluun. Netin merkitystä avaavien tapausesimerkkien ohella Hyppönen kertoo lennokkaasti matkastaan Commodore 64:lla ohjelmoineesta teinistä yhdeksi maailman johtavista tietoturva-asiantuntijoista.

Mikko Hyppönen on yksi tunnetuimpia suomalaisia nimiä internetin ja tietoturvan saralla. Pitääpä varmaan lukea, mitä hänellä on sanottavana netin ihmeellisestä maailmasta.

Ilkka Karisto: Vuosi ilman nettiä
WSOY 2021

Ilkka Karisto poistui internetistä kokonaiseksi vuodeksi, jotta saisi takaisin keskittymiskykynsä. Ensimmäiset kuukaudet ilman nettiä olivat helppoa ja mukavaa aikaa: vuorokauteen ilmaantui lisätunteja kuin tyhjästä. Karisto luki kirjoja enemmän kuin vuosiin ja alkoi käydä kuntosalilla pitkän tauon jälkeen. Sitten iski koronavirus, ja koko muu maailma siirtyi nettiin.”

Ja sitten toiseen ääripäähän! Vaikea kuvitella, miten nykymaailmassa voi selvitä vuotta ilman internetiä.

Riina Tanskanen: Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä
Into 2021

”Tympeät tytöt -kirjan värejä, suloisuutta ja vastarintaa pursuavat sarjakuvat iskevät tyttöyden kipupisteisiin. Kirja on riemastuttava ja tuiki tärkeä teos ahtaista asenteista ja arvoista, kehosta ja ulkonäöstä, pelosta ja miellyttämisen halusta. Tympeät tytöt eivät etsi syntipukkia, vaan joutuvat kerta toisensa jälkeen toteamaan, että asenteet elävät kaikkialla yhteiskunnassamme, myös heissä itsessään.”

Olen törmännyt Tympeisiin tyttöihin useaan otteeseen Instagramin kautta, ja sarjakuvat ovat monesti kyllä puhuttelevia.


Elämäkertoja ja muistelmia

Richard Munson: Tesla – Modernin luoja
Suom. Aki Räsänen
Aula & Co 2021

Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon.

Tesla kuunnostaa kuvauksen perusteella erikoiselta kaverilta. Hyvin kirjoitetut elämäkerrat kiinnostavat, toivottavasti tämä on sellainen.

Nellie Bly: Maailman ympäri 72 päivässä
Suom. Tuija Tuomaala
Punos-Kustannus 2021

Vuonna 1888 nuori toimittaja Nellie Bly sai ajatuksen: voisiko maailman kiertää nopeammin kuin Jules Vernen fiktiivinen sankari? Ei onnistu naiselta, kuului tyly tuomio hänen esittäessään ideansa päätoimittajalle. Vuotta myöhemmin Nellie kuitenkin lähti matkaan ja osoitti epäilyt aiheettomiksi. Nellien matkakokemukset julkaistiin kirjana, josta tuli aikansa bestseller. Kirja on käännetty nyt ensimmäistä kertaa myös suomeksi.

Monen muun tavoin bongasin tämän kirjan Hesarin laajasta artikkelista. Nellie Bly onkin tuttu esimerkiksi Naiset joita ajattelen öisin– sekä Reissunaisia-kirjoista. Hienoa että tällaisiakin klassikoita suomennetaan!

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista, mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Leena Majander-Reenpää: Kirjatyttö – Kustantajaelämää
Siltala 2021

Kirjankustantaja Leena Majander leikki lapsena kirjakauppiasta latomalla perheen kirjat sängylle ja komentamalla nuoremmat sisarukset asiakkaiksi. Teinityttö Leena sai isältään lahjaksi Unto Lapin pokkarin Kirja kirjasta ja oppi että on olemassa kustantajan ammatti. Se oli oleva hänen tiensä ja työnsä. Kirjatyttö-teos kertoo pelottoman ja kunnianhimoisen nuoren naisen opiskeluvuosista, ammatinvalinnasta ja ensiaskelista työelämässä.”

Kaikki kirja-alaan liittyvä kiinnostaa, ja erityisesti kustantamiseen liittyvät tarinat.

Kersti Juva: Tolkienin tulkkina – Tarina Sormusten herran suomentamisesta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2021

Kersti Juva suomensi Tarun sormusten herrasta (kaksi ensimäistä osaa kirjailija Eila Pennasen kanssa) vuosina 1972-1975 ja on sen jälkeen suomentanut lähes koko Tolkienin tuotannon. Mutta miten 23-vuotias aloittelija sai käännettäväkseen yhden vuosisadan merkittävimmistä romaaneista? Juva käy läpi erityisesti suomentamiinsa nimiin ja nimityksiin liittyviä ratkaisuja Aarnilasta örkkeihin sekä kommentoi Tolkienin vastaanottoa Suomessa.”

Tätä on odotettu! Harmittelin Juvan edellisen teoksen kohdalla, ettei Tolkienia tuotu erityisesti esille. Nyt sitä on luvassa kokonaisen kirjan verran.


Käytännön tietokirjat

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta
Gummerus 2021

Älä osta mitään turhaa roskaa, Julia Thurén aina sanoo itselleen, sillä hän tietää, ettei se tee hyvää hänelle, saati planeetalle. Siitä huolimatta hän ostaa. Kirjassaan Kaikki kuluttamisesta Thurén selvittää, missä kuluttamisen juuret ovat, miten tavaran haalimisen voisi lopettaa ja millaisia tulevaisuuksia se voisi tarkoittaa.

Thurénin edellinen teos Kaikki rahasta oli napakka tietopaketti aiheestaan, joten tältäkin voi odottaa hyvää.

Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita
S&S 2021

Voiko maailman pelastaa kuluttamalla? Vastuullisista vaatteista puhutaan enemmän kuin koskaan, mutta mitä vastuullisuus oikeastaan tarkoittaa? Mistä voi tietää, mikä on oikeasti ekologista ja eettistä? Entä kenen vastuulla on hillitä ilmastokriisiä kiihdyttävää liikakulutusta? Rakastan ja vihaan vaatteita on vaatealalla pitkään työskennelleen Anniina Nurmen henkilökohtainen tilinteko ja asiantunteva sukellus nykymuotoiseen vaateteollisuuteen.

Muotiteollisuuteen ja kestävyyteen keskittyvä kirja, ehkäpä Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaapin hengessä? Kansi on harmillisen tylsä.

Moona Laakso: Vaurastu kuin nainen
Into 2021

”Maria Friström jätti uran Piilaaksossa ja loi Suomessa kahden miljoonan euron asuntosalkun. Miten hän sen teki? Mikä sai Minna Parikan lopettamaan huipulla ja missä asioissa Paola Suhosen mielestä naisten tulisi katsoa itseään peiliin? Vaurastu kuin nainen kertoo 12 menestyneen suomalaisen naisen tarinat rikastumisesta. Kirjassa sijoittavat sekatyöläiset, yrittäjät ja johtajat kertovat ajatuksistaan rahasta, osa ensi kertaa näin avoimesti.”

Olen lukenut ihan riittävästi naisille suunnattuja talousoppaita, mutta toisaalta näin yrittäjänä bisnestarinat kiinnostavat.

Penttala & Pakarinen: Suomen Supernanny – Pienillä teoilla parempaa perhe-elämää
Into 2021

Miten auttaa lasta, jos hän alkaa kiusata tai tulee kiusatuksi? Mitä tehdä, kun lapset eivät suostu menemään yöpuulle? Kuinka saada lapset irti peleistä ja sosiaalisesta mediasta? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa supersuosittu televisiotähti Suomen Supernanny!

Satuin juuri lukemaan Hesarin artikkelin Penttalasta, ja hän vaikutti asiantuntevalta vaikka en ole sarjaa katsonutkaan. Kiinnostaisi tietää, mitkä ovat Oikeat Ratkaisut kuvaustekstin ongelmiin.

Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus
Tammi 2021

Opas niille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan: vaativissa johtotehtävissä, ruuhkavuosissa tai uupumisesta toipumisessa. Kirja ei keskity toistelemaan, mitä kaikkea pitäisi tehdä, vaan kertoo, miten se kaikki tehdään – viisaasti, helposti ja rennosti. Menestyksen ja terveyden takana on oikeanlainen vireystilan itsesäätely.”

Tästä en olisi kiinnostunut pelkän kuvaustekstin perusteella, mutta Me Naisten artikkeli herätti kiinnostuksen.

Löytyikö listasta luettavaa omaan jonoon?