Syksyn 2024 kirjatärpit aikuisille

Hyvää kirjasyksyä! Keräsin jälleen kasan kiinnostavia uutuuskirjoja aikuisille. Jos lukumakusi on samantyylinen kuin minulla, saat tästä toivottavasti kauno- ja tietokirjavinkkejä loppuvuodelle 2024. Syksyllä ilmestyy myös paljon jatko-osia, mutta pääsääntöisesti nostan vain sellaisia joiden ensimmäiset osat olen lukenut.

Postaus sisältää tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta saat kirjat samaan hintaan ja minä tienaan hieman taskurahaa.

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa ja romantasiaa

Siiri Enoranta: Keuhkopuiden uni
Gummerus 2024

Ylenpalttiset kartanot ympäröivät keuhkopuita, joihin jokaisen Homo arboriksen on selviytyäkseen kiinnityttävä yöksi. Vain surkastuneet siivet muistuttavat heitä esivanhempien taivaisiin yltäneistä lennoista. Vapautta janoava Katica on tottunut hurmaamaan seurapiiriläisiä huvikseen, mutta kiehtova taidemesenaatti Sera vangitsee hänen mielenkiintonsa. Finlandia-palkitun kirjailijan ravisteleva romaani luontosuhteen murtumisesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Vehka Kurjenmiekka: Talventaitto
Aula & Co 2024

Talventaitto kertoo kesänkaataja Alatista ja talventaittaja Kaihosta, joiden tehtävä on kannatella vuodenkiertoa. Keväänkutsusta talventaittoon saakka Kaihon ja Alatin elämä on jaettua aina asuintupaa, tulisijaa ja aamiaishetkiä myöten, tahtoivatpa he sitä tai eivät. He eivät tunne toisiaan, mutta yhdestä asiasta Kaiho on silti varma: rakastumaan tai rakastamaan hän ei aio opetella.

Merenkehrä-sarjan toinen osa ja jatkoa Kellopelisydämelle.

*Osta kirja Adlibriksesta

Siri Pettersen: Rautasusi & Hopeakurkku
Suom. Eeva-Liisa Nyqvist
Hertta Kustannus 2024

Rautasusi aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian, joka sijoittuu samaan universumiin kuin kansainvälisesti menestynyt Korpinkehät-sarja. Aiemmin julkaistuun suomennokseen on lisätty loppusanoiksi Siri Pettersenin legendaarinen ”fantasiaränttäys”. Hopeakurkku jatkaa synkän vangitsevaa pohjoista fantasiamysteeriä verestä ja vallasta, haluista ja pakkomielteistä.

Hertta julkaisee samaan aikaan Vardari-trilogian ensimmäisen ja toisen osan. Rautasusi on aiemmin ilmestynyt suomeksi Jalavalta vuonna 2021.

*Osta Rautasusi Adlibriksesta
*Osta Hopeakurkku Adlibriksesta

Robin Hobb: Taikuuden laiva
Suom. Jorma-Veikko Sappinen
Otava 2024

Kallisarvoisesta velhopuusta veistetyt laivat voivat joskus herätä itsestään tietoisiksi elolaivoiksi. Merenkävijä Althea Vestrit odottaa, että hänen rakastamansa Railakas-alus heräisi; laiva on hänen oikeutettu perintönsä. Kun Railakkaan periikin hänen siskonsa, Vestritien kauppiassuku ajatuu valtataisteluun. Laivan kohtalo saattaa kuitenkin olla muiden käsissä, sillä elolaivaa tavoittelee myös kunnianhimoinen merirosvo…

Elolaivat-trilogian avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

S. K. Rostedt: Kahden veren tytär
Otava 2024

Puoliverisen Moornan arki ihmisten hovin maksettuna seuralaisena on ankeaa – siitä huolimatta, että hän on päätynyt kruununprinssin suosikiksi. Eräänä juhlailtana hovissa herätetään henkiin vanha demoniuhriperinne. Julma seremonia sytyttää Moornassa jotain, mitä hän ei osaa nimetä. Outoja tunteita aiheuttaa myös Caidas, röyhkeä ja komea haltia.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Saara El-Arifi: Faebound – Veren erottamat
Suom. Helka Sivill
Gummerus 2024

Yeeran on haltioiden armeijan sotapäällikkö, jonka elämä on täynnä taisteluita ja väkivaltaa. Hänen pikkusiskonsa Lettle yrittää ansaita elantonsa etsien enteitä paremmasta tulevaisuudesta. Kun Yeeran ja Lettle tempaistaan Haltiamaasta keijujen lumovoimaiseen valtakuntaan, sisarten välinen uskollisuus rakoilee ja intohimoinen rakkaus repii heidän kummankin sydäntään…

*Osta kirja Adlibriksesta

Jennifer L. Armentrout: Verestä ja tuhkasta
Suom. Annika Eräpuro
Otava 2024

Poppyn elämä ei ole koskaan ollut hänen omissa käsissään. Hän on jumalten valitsema Neito, jota ei kunnioituksesta saa katsoa ja jolle ei saa puhua. Hän ei myöskään saa liittyä sotilaiden rinnalle vastustamaan pahaa, joka on tuhonnut hänen perheensä. Kun Poppy kohtaa Hawken, hänelle osoitetun vartijan, velvollisuus ja kohtalo kietoutuvat intohimoon.

Sarjan avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Cassandra Clare: Miekkasieppari
Suom. Johanna Vainikainen
Otava 2024

Kel on määrätty oppimaan miekkasiepparin, kruununprinssin kaksoisolennon ammatti. Hän ja prinssi ovat kuin veljet, mutta Kel tietää, että hänen kohtalonaan on kuolla prinssin puolesta. Lin taas on yksi harvoista, joilla on vielä maagisia kykyjä, ja hänen on käskystä hoidettava sairaita voimillaan. Salamurhayritys johtaa Kelin ja Linin Castellanen kaupungin alamaailman vaaralliseen verkkoon.

Uuden trilogian avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

George R. R. Martin: Tuli & veri
Suom. Satu Loitsu
Otava 2024

Vuosisatoja ennen Tulen ja jään laulu -saagan valtaistuinpeliä käytiin seitsemän kuningaskunnan herruudesta taisteluja, joissa lohikäärmeiden lieskat korvensivat satoja ja sulattivat linnoja. Targaryenin suvun valtakausi alkoi tulen ja veren väreissä. Westerosin historian kiehtova ja verinen kronikka kertoo siitä, kuinka repivä taistelu rautavaltaistuimesta sai alkunsa.

*Osta kirja Adlibriksesta

J. R. R. Tolkien & Christopher Tolkien (toim.): Silmarillion
Suom. Kersti Juva, Panu Pekkanen ym.
WSOY 2024

Silmarillion on suuri tarukokoelma, jossa kerrotaan, kuinka Taru Sormusten herrasta -teoksesta tuttu haltioiden, hobittien ja örkkien maailma syntyi myyttisten ainur-henkien soitosta ja mitä kaikkea tapahtui pitkinä vuosituhansina ennen Bilbon ja Frodon aikaa.”

Tolkienin itse kuvittama erikoislaitos.

*Osta kirja Adlibriksesta


Uutta ja vanhaa scifiä

Becky Chambers: Veisu luonnonkoneille – Munkki ja robotti 1
Suom. Kaisa Ranta
Hertta Kustannus 2024

Vuosisatoja sitten Pangan robotit tulivat tietoisiksi ja laskivat tehtailla työkalunsa. Ne vaelsivat yhtenä joukkona villiin luontoon, eikä niitä sittemmin ole nähty. Sisarus Dex työskentelee kiertävänä teemestarina ja elää sinänsä oikein miellyttävää elämää, mutta häntä kaihertaa tyytymättömyys – ja vetää puoleensa villiintyneen erämaan hiljaisuus ja ihmisettömyys. Dexin maailma kuitenkin järkkyy, kun luonnon helmassa häntä lähestyy tuttavallinen robotti.

Uuden sarjan avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kaliane Bradley: Aikaministeriö
Suom. Einari Aaltonen
Tammi 2024

Nuori virkanainen saa erikoisen tehtävän: hänen pitää toimia ’linkkinä’ salaisessa kokeilussa, jonka tarkoitus on tuoda ihmisiä menneisyydestä nykyhetkeen. Linkin pitää paitsi neuvoa ja auttaa suojattiaan myös elää tämän kanssa samassa taloudessa. Eikä mies menneisyydestä ole kuka tahansa, vaan tutkimusmatkailija ja laivaston komentaja Graham Gore, kiivas, peloton ja vetovoimainen mies. Mutta millaista on elää 1800-luvun miehen kanssa?

*Osta kirja Adlibriksesta

H.G. Wells: Maailmojen sota
Suom. Matti Kannosto 
Tammi 2024

Marsilaiset ovat hyökänneet! Niiden alukset syöksevät ilmaan polttosäteitä ja tappavaa, mustaa kaasua. Hirviömäiset olennot ja hurjat taistelukoneet saavat ihmiset silmittömän kauhun valtaan. Miten käy planeetta Maan? H. G. Wellsin Maailmojen sota vuodelta 1898 kuuluu tieteiskirjallisuuden merkittävimpiin klassikoihin.”

*Osta kirja Adlibriksesta


Romanttista viihdettä ja Tiktok-hittejä

Rachel Lynn Solomon: Ex Talk – rakkautta radioaalloilla
Suom. Laura Liimatainen 
Tammi 2024

Podcastidea: kaksi eksää ruotii raadollisen avoimesti parisuhdettaan ja sitä, miksi kipinä sammui. Ei paha, paitsi että ohjelmaa juontamaan pakotetaan radiossa työskentelevät kollegat Shay ja Dominic, jotka inhoavat toisiaan sydämensä pohjasta. Eivätkä todellakaan ole ikinä tapailleet, saati sitten seurustelleet! Mikäpä voisi mennä pieleen?

*Osta kirja Adlibriksesta

Emily Henry: Lempipaikka
Suom. Paula Takio
Otava 2024

Harriet ja Wyn ovat täydellinen pari. Paitsi että he erosivat jo puoli vuotta sitten eivätkä ole vieläkään kertoneet kenellekään. Ystäväporukan pakopaikkanaan pitämä mökki on nyt myynnissä, joten Harriet ja Wyn päättävät tarjota ystävilleen mahtavan viimeisen mökkikesän ja teeskennellä, että kaikki on kuten ennenkin. Onnistuvatko he esittämään onnellista paria niille ihmisille, jotka tuntevat heidät parhaiten?

*Osta kirja Adlibriksesta

Elena Armas: Rakkausjuttu espanjalaisittain
Suom. Inka Parpola
Gummerus 2024

Catalina Martínin pieni valkoinen valhe amerikkalaisesta poikaystävästä on karannut käsistä. Kotona Espanjassa juhlitaan pian siskon häitä ja Catalinan on löydettävä neljässä viikossa hääseuralainen. Kun komea, mutta ärsyttävä kollega Aaron Blackford tarjoutuu avuksi, Catalinan vastaus on gracias, no! Aaron taitaa kuitenkin.olla paras vaihtoehto…

*Osta kirja Adlibriksesta

Julie Murphy: Tosirakkauden mitat
Suom. Taimi Tornikoski 
Tammi 2024

Kun Cindylla on taskussaan designkoulun tutkintotodistus eikä työpaikkaa tunnu löytyvän, hän muuttaa New Yorkista takaisin Losiin äitipuolensa luo. Äitipuoli sattuu tuottamaan maailman tunnetuinta tv:n treffiohjelmaa. Kun yksi kilpailijoista peruu osallistumisensa viime hetkellä, Cindy päätyy paikkaajaksi. Kyllä hän muutamat treffit pinnallisen komistuksen kanssa kestää. Ohjelma kuitenkin mullistaa Cindyn elämän. Ainoana ylipainoisena kilpailijana julkisuus tekee hänestä kehopositiivisuuden mallin yhdessä yössä.”

Aloittaa Tähtiin kirjoitettu -sarjan, joka tuo prinsessasaduista uudet versiot nykypäivään.

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannah Grace: Icebreaker – Sulavaa jäätä
Suom. Tuulia Vihanto
Otava 2024

Tihkuvan kuumassa TikTok-sensaatiossa kipinät lentelevät. Taitoluistelija Anastasia on tehnyt koko ikänsä töitä päästäkseen maajoukkueeseen. Kaikki näyttää lupaavalta, kun hän saa stipendin Kalifornian yliopistoon Maple Hillsissä ja lunastaa paikan taitoluistelujoukkueessa. Anastasia ei anna minkään häiritä tavoitteitaan: miessuhteet hoituvat ilman rakastumista ja parisuhdetta. Mutta mitä tapahtuu, kun jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden onkin yllättäen ryhdyttävä treenaamaan samalla jäällä?

*Osta kirja Adlibriksesta

Taylor Jenkins Reid: Vain kahdesti elämässä
Suom. Päivi Pouttu-Delière
Gummerus 2024

Emma lähtee lukiorakkautensa Jessen kanssa Los Angelesiin aloittamaan uuden elämän. Heidän ensimmäisenä hääpäivänään Jesse katoaa onnettomuudessa.​ Vuosien jälkeen Emma löytää uuden rakkauden vanhasta ystävästä Samista. Juuri kun he ovat kihlautuneet selviää, että Jesse onkin elossa. Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä -hittiromaanista tunnetun Jenkins Reidin varhaisen tuotannon helmi.

*Osta kirja Adlibriksesta

Ana Huang: Kings of Sin: Viha
Suom. Elina Koskelin
Otava 2024

Dante Russo nauttii hallinnan tunteesta. Upporikas nuori uraohjus ei vaimoa kaipaa – mutta sitten hänen uusi vihollisensa kiristää hänet kihlautumaan tyttärensä kanssa. Tapahtumasuunnittelija Vivian Lau on älykäs, tyylikäs ja hyvätapainen. Kylmä ja etäinen mies on kaukana Vivianin unelmakumppanista, mutta velvollisuudentunne voittaa. Kummankaan suunnitelmiin ei kuulu pahin mahdollinen: tulevaan puolisoonsa hullaantuminen.”

*Osta kirja Adlibriksesta


Historiallisia romaaneja

Marie Benedict: Agatha Christien arvoitus
Suom. Hanni Salovaara
Sitruuna Kustannus 2024

Jännittävä tulkinta yhdestä kirjallisuushistorian tunnetuimmasta mysteeristä. Joulukuussa 1926 Agatha Christie katoaa. Agathan aviomies ja tytär eivät tiedä mitään hänen olinpaikastaan, ja niin Englannissa käynnistyy ennennäkemättömän laaja etsintä nousevan salapoliisikirjailijan löytämiseksi. Yksitoista päivää myöhemmin Agatha palaa takaisin yhtä salaperäisesti kuin katosikin. Selitykseksi hän kertoo muistinmenetyksen – ei mitään muuta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Vaseem Khan: Kuolema koittaa keskiyöllä
Suom. Inka Parpola
Sitruuna Kustannus 2024

Bombay, uudenvuoden aatto, 1949. Koko Intian juhliessa historiallisen uuden vuosikymmenen tuloa maan ensimmäinen naispuolinen rikostutkija Persis Wadia vartioi valppaana Malabar Housen kellarissa tuomittuna yövuoroon. Kun vuosi 1950 valkenee ja Intia valmistautuu maailman suurimman tasavallan rooliin, Persis huomaa olevansa keskellä tapausta, joka vaikuttaa hyvinkin poliittiselta. Scotland Yardin rikostutkija Archie Blackfinch tutkii murhaa hänen kanssaan.

Uuden dekkarisarjan aloitusosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

James Hynes: Varpunen
Suom. Risto Mikkonen
Sitruuna Kustannus 2024

Jacob asuu bordellissa. Hänen syntyperäänsä ei kukaan tiedä. Hänen maailmansa on keittiö, yrttejä tuoksuva puutarha, äänekäs ja vaarallinen kapakka sekä mystinen yläkerta, jossa sudet – prostituoidut ja orjat – hoitavat asioitansa. James Hynes kuljettaa lukijan elävästi muinaisen Rooman kaupungin Carthago Novan armottomille kaduille ja kujille.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Anu Vähäaho: Niin kauan kuin voit rakastaa
Kustantamo S&S 2024

Robert Stenmark on 1870-luvun teollisuuden vaurastama puukauppias, joka arvostaa riippumattomuuttaan yli kaiken. Selvittämättömään perhetaustaan liittyvä tilinteon tarve saa hänet hankkimaan omistukseensa Oulun seudulta hylätyn kartanon, Mäntykallion, jossa kertoman mukaan kummittelee. Mäntykallion naapurissa Mirjalassa asustaa vanhan äitinsä ja vilkkaan tyttärensä kanssa Salome Jaakson, merimiehen leski. Komea ja kohtelias naapuri tekee vaikutuksen vähävaraisen Mirjalan naisiin.

Oulujoen helmet -sarjan toinen osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jane Austen: Arkaileva sydän
Suom. Kersti Juva
Teos 2024

Aatelistyttö Anne Elliot kohtaa nuoruuden rakastettunsa, meriupseeri Fredrick Wentworthin kahdeksan vuoden jälkeen. Tunteita on yhä molemmin puolin, mutta ne uhkaavat sotkeutua ylpeyden, mustasukkaisuuden ja epävarmuuksien vyyhteen. Palaako vanha rakkaus kuitenkin voimissaan?

Uusi suomennos Viisastelevasta sydämestä uudella nimellä.

*Osta kirja Adlibriksesta


Dekkareita ja trillereitä

Agatha Christie: Kuolema keskitalvella
Suom. Saara Pääkkönen, Kiti Kattelus & Jukka Saarikivi 
WSOY 2024

Agatha Christien legendaarisen nokkelat etsivät Hercule Poirot, neiti Marple sekä Tommy ja Tuppence kohtaavat vihollisia kinosten keskellä, eivätkä murha, myrkky ja petos karta edes joulujuhlaa. Teos sisältää yhdeksän novellia Christien kultakaudelta.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Samuel Burr: Täydellinen arvoitus
Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi
Otava 2024

Clayton Stumper on vanha mies nuorukaisen ruumiissa. Hänet on kasvattanut erikoinen arvoitusten laatijoiden yhteisö, joka viettää eläkepäiviä vanhassa hotellissa. Tosiasiassa Clayton itse on arvoitus, jota seura ei ole onnistunut ratkaisemaan. Yhteisön johtohahmon jäämistöstä löytyy kuitenkin vihjeitä, joista muodostuu hänen mestariteoksensa, viimeinen suuri arvoituspeli. Vihje kerrallaan Clayton ryhtyy selvittämään menneisyytensä mysteeriä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Max Seeck: Merkitty
Tammi 2024

Marraskuisena iltana Seurasaaren rannasta löytyy ruumis. Uhrin ihoa peittää paksu valkoinen maalikerros ja ruumiinavauksessa kurkusta kaivetaan šakkinappula. Poliisi on neuvoton. Miksi murhaaja on halunnut nähdä niin paljon vaivaa ruumiin naamioimiseksi? Hätiin kutsutaan Milo Perho, taidegalleristi, joka on erikoistunut murhaajien profilointiin.”

Uuden Milo-sarjan avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tess Gerritsen: Vakoojarannikko
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2024

Maggie Bird elää hiljaista elämää pikkukaupungissa Mainessa. Hän pitää tiiviisti yhteyttä naapureihin ja käy säännöllisesti kirjakerhon tapaamisissa. Tai siltä kaikki ainakin näyttää. Oikeasti Maggie, kuten muutkin saman kirjakerhon jäsenet, on eläköitynyt salaisen palvelun agentti.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Sara Ochs: Paratiisin pinnan alla
Suom. Laura Liimatainen
Bazar 2024

Cass johtaa oppilaitaan ensimmäiselle sukellukselle upealla Koh Mookin rannikolla Thaimaassa. Tällä kertaa asiat karkaavat nopeasti käsistä. Kun Cass pääsee takaisin rantaan, yksi hänen oppilaistaan on kuollut ja toinen vakavasti loukkaantunut. Joku vaikuttaa varmistavan yksi murha kerrallaan, etteivät reppureissaajat koskaan lähde paratiisista. Ja Cassilla on tunne, että hän saattaa olla seuraava uhri.

*Osta kirja Adlibriksesta

Cara Hunter: Murha perhepiirissä
Suom. Johanna Laitila
Otava 2024

Guy Howard menetti isäpuolensa ollessaan 10-vuotias. Ruumis löytyi kotipihalta, mutta kohuttu tapaus jäi selvittämättä. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Howard ryhtyy tekemään Netflixille sarjaa, jossa käydään vielä kerran läpi kaikki todisteet. True crime -sarjan lailla etenevässä jännärissä lukija saa tutkittavakseen saman materiaalin kuin dokumenttiryhmän asiantuntijatiimi.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Ashley Elston: Ratkaiseva valhe
Suom. Salla Korpela
Kirjapaja 2024

Evie Porterilla on elämä mallillaan: täydellinen poikaystävä, kaunis koti ja menestyneitä ystäviä. On vain yksi mutta – Evie Porteria ei ole olemassa. Evie tiesi, että tämänkertainen tehtävä olisi erilainen kuin aiemmat, mutta yhtä asiaa hän ei osannut odottaa: kaupunkiin saapuu nainen, joka on anastanut itselleen Evien alkuperäisen identiteetin. Tarkkaan hiottu suunnitelma on vaarassa.

*Osta kirja Adlibriksesta


Kaunokirjoja genrejen ulkopuolelta

R. F. Kuang: Yellowface
Suom. Helene Bützow
Teos 2024

June Hayward on parikymppinen opiskelija, jonka haaveet kirjailijan urasta eivät tahdo lähteä lentoon. Kun hänen ihailemansa – ja samalla inhoamansa – lahjakas opiskelutoveri Athena Liu menehtyy kesken illanvieton, June ei voi vastustaa kiusausta: hän varastaa kiinalais-amerikkalaisen toverinsa käsikirjoituksen ja tarjoaa sitä julkaistavaksi omissa nimissään.

*Osta kirja Adlibriksesta

Shankari Chandran: Teehetkiä Kanelilehdossa
Suom. Kirsi Nisula
Kirjapaja 2024

Australiassa sijaitseva, srilankalaisen kulttuurin rikastama vanhainkoti Kanelilehto on keidas, jossa erilaisista taustoista tulevat ihmiset ovat voineet elää sopuisasti rinnakkain. Ulkomaailman ennakkoluulot ja yhteiskunnan jakautuneisuus kuitenkin rikkovat vanhainkodin rauhaa. Seiniä töhritään ja jopa ihmisten kimppuun hyökätään. Tapahtumat nostavat esiin vaiettuja salaisuuksia menneisyydestä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Nina Lykke: Emme ole täällä pitämässä hauskaa
Suom. Sanna Manninen
Gummerus 2024

Knut on keski-ikäinen kirjailija, joka ei ole onnistunut toistamaan 20 vuotta sitten kirjoittamansa romaanin menestystä. Viimeisimmällä käsikirjoituksellaan hän halusi vastata kriitikoiden syytöksiin, mutta kirjaa ei koskaan julkaistu. Kirjamessuilla Knut osallistuu paneelikeskusteluun, vaikka yksi kanssapanelisti on hänen ex-vaimonsa uusi aviomies ja toinen on nuori naiskirjailija, joka on tehnyt Knutista naurunalaisen autofiktiivisessä romaanissaan.

*Osta kirja Adlibriksesta


Työelämää ja elämäntyötä

Jouni Hemberg: Kolme kiloa maissia – Elämäntyöni kriisien ja katastrofien keskellä
Docendo 2024

Jouni Hemberg on yli 30 vuoden ajan johtanut monia suomalaisia järjestöjä. Avustusmatkat Romanian lastenkoteihin ja Afrikan pakolaisleireille tai lääkkeiden kuljetukset Mongoliaan olivat vaativia ja vaarallisia. Tapaamiset Valkoisessa talossa, neuvottelut Pohjois-Koreassa ja illalliset kuninkaallisten kanssa kuvastivat ammatin kansainvälistä ulottuvuutta. Kansainvälinen apu on murroksessa, mutta Hembergin elämäntarina antaa uskoa siihen, että maailmanparantamisessa on järkeä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maire Lankinen & Nazzareno Sifo: Maire – Hänen Majesteettinsa palveluksessa
Johnny Kniga 2024

Maalaistyttö Maire Lankinen halusi 1960-luvun alussa nähdä maailmaa ja pestautui piiaksi Windsorin pikkukaupunkiin Englantiin. Laivan lähtiessä Suomesta hän ei osannut aavistaa, että kohtalo heittäisi hänet pian Buckinghamin palatsiin ja työhön kuningattaren palveluksessa. Lankinen kertoo nyt ensimmäistä kertaa koko tarinan vuosistaan ainoana ulkomaalaisena sisäkkönä kuningatar Elisabet II:n hovissa.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Kirpi Uimonen: Työpaikkana Hollywood
Docendo 2024

Suomalaistoimittaja Kirpi Uimonen on työskennellyt yli 20 vuotta Hollywoodissa ja tavannut satoja maailmantähtiä Meryl Streepistä George Clooneyyn. Kirja kuvaa millaista toimittajan työ on elokuvien ja televisiosarjojen keskiössä. Uimosesta on tullut Hollywoodin sisäpiiriläinen, joka tietää mitä tähtikaupungin parrasvaloissa ja niiden kulisseissa tapahtuu.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Laura Savolainen: Yövuorossa
Into Kustannus 2024

Mitä kaikkea yöllä tapahtuukaan? Lukija pääsee sukeltamaan toimeliaaseen yöhön – huoltoasemalle, karaokebaariin, synnytysosastolle ja todistamaan öistä kaipuuta toisen luo. Suomessa tehdään yötyötä enemmän kuin monissa muissa Euroopan maissa. Mikä ihmisiä öisin työllistää? Millaista on valvoa, kun muu Suomi nukkuu? Mistä löytyy yön taika ja miten valvominen ihmiseen vaikuttaa?

*Osta kirja Adlibriksesta

Veli-Pekka Lehtonen: Rikosasianajaja – Kaarle Gummerus
Tammi 2024

Poikkeuksellinen kurkistus nykypäivän rikoksiin ja niiden oikeudenkäynteihin. Puolustusasianajaja Kaarle Gummeruksen kaunistelematon elämäkerta vie lukijan harvinaisella tavalla keskelle esitutkintoja ja kuulusteluja – oikeussalien joskus tunteikastakin draamaa unohtamatta.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Tiina Alakärppä: Tuomittujen terapeutti – Musta maailma näyttää tältä
Docendo 2024

Miten kohdata vakaviin seksuaalirikoksiin syyllistyneitä ihmisiä? Miten käsitellä ihmismieltä järkyttäviä tekoja? Miten säilyttää myötätuntoinen suhtautuminen ihmisiin ja elämään? Kirjassa seksuaaliterapeutti Tiina Alakärppä kuvailee omaa polkuaan ’Tuomittujen terapeutiksi’ ja jokapäiväistä työympäristöään erilaisten tapausesimerkkien avulla.

*Osta kirja Adlibriksesta


Psykologiaa ja self helpiä

Johanna Pohjola: Vapaaksi miellyttämisestä – Toipumiskirja hyväksynnän hakijoille
Gummerus 2024

Kun konfliktien välttely ja toisten tunteiden kannattelu ohittaa omat tarpeet, on kyse liiallisesta miellyttämisestä. Se on inhimillinen mutta tuhoisa toimintamalli, josta voi muodostua jopa riippuvuus. Viisas ja oivaltava kirja pohtii, miten pakonomaisesta hyväksynnän hakemisesta voisi päästä eroon. Se purkaa miellyttämisenhalun juurisyitä ja valottaa myös ilmiön neurobiologista puolta.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Rutger Bregman: Moraalinen kunnianhimo
Suom. Mari Janatuinen
Atena 2024

Historian suunnan muuttajat – orjuuden vastustajista vallankumouksellisiin – huomataan yleensä vasta jälkeenpäin. Heidän polttoaineenaan toimii usein moraalinen kunnianhimo, halu suunnata tarmonsa oikeasti tärkeisiin asioihin. Mitä heiltä voi oppia? Innostava teos herättelee siirtymään sanoista tekoihin: miten suunnata arvojen mukaiselle työuralle, valjastaa kykynsä parhaaseen käyttöön ja keskittyä tärkeimpiin ongelmiin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Anniina Virtanen: Tunne työminäsi
Tuuma-kustannus 2024

Mietitkö, miksi juuri sinun on vaikeaa jaksaa työssä, pysyä motivoituneena ja palautua, vaikka työkaveri vaikuttaisi porskuttavan eteenpäin ilman huolen häivää? Keskustelu työhyvinvoinnista painottuu usein vinkkilistoihin ja muihin yksinkertaistuksiin. Samat niksit eivät toimi joka ikisellä, ja vaikka toimisivatkin, joidenkin meistä on huomattavasti helpompi toteuttaa niitä kuin toisten.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emilia Kujala: Ulkopuolisuudesta
Otava 2024

Ulkopuolisuus on monille tuttu ja usein kipeä kokemus. Ihminen voi tulla suljetuksi yhteisön ulkopuolelle. Yhtä lailla kyseessä saattaa olla olemisen perusasetus, jonka läpi ihminen havainnoi itseään ja maailmaa. Kirjassa vuorottelevat psykoterapeutti Emilia Kujalan päiväkirjamerkinnät ja keskustelut eri syistä ulkopuolisuutta kokevien suomalaisten kanssa. Mukana ovat muun muassa toimittaja Maria Veitola, kirjailija Petri Tamminen ja tubettaja Mmiisas.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Philippa Perry: Kunpa kaikki läheisesi lukisivat tämän kirjan
Suom. Heli Naski
Atena 2024

Miksi tasainen parisuhde tuntuu tylsältä? Miksi tärkeä ystävyyssuhde kuihtui? Miksi appivanhempien kanssa on vaikea tulla toimeen? Psykoterapeutti ja bestseller-kirjailija Philippa Perry on jalostanut havainnoistaan ihmissuhteiden selviytymisoppaan. Toisten käytöksen ruotimisen sijaan Perry kehottaa miettimään, miten voi muuttaa omaa käytöstään tai ajatteluaan.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Thomas Curran: Täydellisyyden ansa
Suom. Terhi Kuusisto
Atena 2024

Täydellisyyden paine ympäröi meidät joka puolelta, ja moni tunnustautuu perfektionistiksi. Mutta onko täydellisyydentavoittelussa kyse kunnianhimosta vai epävarmuudesta ja pelosta? Mikä on suurien odotusten hinta? Johtava perfektionismin tutkija Thomas Curran selvittää omiin kokemuksiin perustuen, mikä perfektionismia ruokkii ja miten päästä irti täydellisyydentavoittelun ansasta.

*Osta kirja Adlibriksesta


Arkea ja elämäntaitoa

Lilli Pukka, Ursula Mursu & Eino Nurmisto (kuv.): Sipsikirja
Tuuma-kustannus 2024

Suomen ensimmäinen sipsikirja saapuu! Kirja tarjoaa inspiraatiota sipsien luovaan käyttöön sekä dippailuun aina perustasolta luksuslevelille. Lukija pääsee kurkistamaan sipsitehtaalle ja sipsiperunapellolle. Tarjolla on puuhaa sipsi-illanistujaisiin ja sipsinmaistajaisiin. Tilaa on tietenkin myös tarpeellisille sipsilistoille aina kiinnostavista uutuuksista sipsimokiin ja kadonneiden lempimakujen hautausmaahan.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna Polo: Apua, vauvani söi vessaharjaa
Gummerus 2024

Huolestuminen on tuoreen vanhemman perustila: Onko vauvalla kaikki hyvin, miten neuvolan suosituksia pitäisi tulkita, miksi vauva itkee? Tämä teos listaa tavallisimmat huolet, tunnistaa nettipalstojen kiistanaiheet ja selvittää asiantuntijatiedon pohjalta, milloin vanhemmalla on syytä huoleen – ja milloin ei.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Henri Tuomilehto: Nukkumisen taito – Parempaa unta unilääkärin neuvoilla
Tammi 2024

Hyvä uni tehdään jo päivällä. Jokainen meistä voi kehittää kuormituksen tunnistamista, jaksamisen hallintaa ja nukkumisen taitoa. Tässä kattavassa oppaassa maailman johtaviin unilääkäreihin kuuluva Henri Tuomilehto valmentaa parempaan uneen, palautumiseen ja jaksamiseen.

*Osta kirja Adlibriksesta


Uskontoa, filosofiaa ja yhteiskunnallista

Mariette Lindstein: Pako kultista – 25 vuotta skientologiliikkeen ytimessä
Suom. Christine Thorel
Atena 2024

Skientologia lupaa jäsenilleen henkistä vahvuutta ja menestystä. Lupaukset houkuttelivat myös ruotsalaista Mariette Lindsteiniä, joka sokaistui liikkeen karismaattisista jäsenistä. Hänestä tuli skientologien valittu, ja hän eteni hierarkian huipulle asti, Kalifornian-päämajaan. Vähitellen liikkeen pimeä puoli paljastui: työllä näännyttämistä, aivopesua, eristämistä perheestä ja ulkomaailmasta. Hulppeasta päämajasta tuli kultainen häkki, josta Lindsteinin oli paettava keinolla millä hyvänsä.

*Osta kirja Adlibriksesta

Lari Launonen: Poikani, elä vielä ensi talvi – Lyhyen elämän filosofia
Otava 2024

Huugo kuolee hieman ennen nelivuotispäiväänsä. Pojan lyhyt ja kivinen polku maan päällä pakottaa uskonnonfilosofiasta väitelleen isän vaikeiden kysymysten eteen. Milloin elämä on enemmän taakka kuin lahja? Onko lisääntymisessä järkeä, jos tunnustamme ihmiselämään liittyvät riskit? Saako lapsen kärsimykselle etsiä tarkoitusta?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jouni K. Kemppainen & Venla Rossi: Voi siitä olla iloakin – ikäero parisuhteessa
Siltala 2024

Toimittajapariskunta on haastatellut pariakymmentä suomalaista pariskuntaa, joiden keskinäinen ikäero vaihtelee 12 vuodesta 32 vuoteen. Kävi ilmi, että ikäero näkyy ja tuntuu monessa asiassa ja monin tavoin. Tuttujen ja tuntemattomien reaktiot vaihtelevat hämmennyksestä kauhistukseen. Ikäeron kautta havainnoidaan suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsevia parisuhdenormeja ja arjen pieniä yksityiskohtia.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Sofia Tawast & Riikka Leinonen: Suuri valhe vammaisuudesta
Tammi 2024

”Taklaa vammaisuutta koskevat väärinymmärrykset – niitä on vilisemällä. Miten opetella sanomaan vammainen ilman haparoivaa taidepaussia? Miltä tuntuu tulla ulos vammakaapista kesken yhden illan jutun? Kuinka valaa vammaiseen lapseen itseluottamusta? Miksi vammaisuus ei ole traagista?

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna Kontula: Kadonneen järjen metsästys
Into Kustannus 2024

Terapiasta löytyy vastaus kaikkeen. Pitääpä sitten ratkaista mielenterveyskriisi, laittaa lastensuojelu kuntoon, arvioida lähimmäisen yhteiskuntakelpoisuutta tai pysäyttää ekokatastrofi. Kaikki hoituu, kun on tunteet ja rohkeutta niiden näyttämiseen. Kaikki tämä nyt, kun tarvitsisimme rakenteita ja keskinäisriippuvuuksia tunnistavaa huolellista ajattelua – ehkä enemmän kuin koskaan.

*Osta kirja Adlibriksesta

Suvi Uski: Mitä some tekee meille?
Tammi 2024

Some on salakavalasti alkanut ohjata niin arkista käyttäytymistämme kuin ajatteluamme. Yksittäinen ihminen ei pysty taistelemaan somen huonoja puolia vastaan, mutta voimme tulla tietoiseksi sen toimintamekanismeista. On aika vaatia itseltä vähemmän ja somelta enemmän.

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannu Sokala: Raha ei ole sitä mitä luulet
Nemo 2024

Kaikki me käytämme sitä ja haluamme sitä. Silti emme tiedä, mitä raha on.​ Rahaa käytettiin ongelmitta, kunnes 1600-luvulla Lontoossa nokkelat kultasepät keksivät historian kannattavimman petoksen. He lainasivat saman rahan useammalle asiakkaalle, paperia painamalla.​ Tällä tiellä pankit ovat edelleen – ne lainaavat rahaa, jota niillä ei ole.

*Osta kirja Adlibriksesta


Historiaa ja henkilötarinoita

Ritva Kylli: Ruokaa reissussa
Gaudeamus 2024

Ihminen on liikkunut aina, ja matkalle on tietysti tarvittu hyvät eväät. Ruokaa reissussa ottaa lukijan mukaan jalkapatikkaan suolakalalla varustettu tuohikontti selässä, tarjoaa lihapiirakan huoltoaseman kahviossa ja johdattelee junan käytävää pitkin kultauksin koristeltuun ravintolavaunuun.

*Osta kirja Adlibriksesta

Satu Jaatinen: Suomen kuningattaret
Otava 2024

Pähkinäsaaren rauhasta itsenäistymiseen asti Suomi oli osa monarkiaa. Ahmittava historiateos vie hoveihin ja kertoo mukaansatempaavasti kuningattariemme ja keisarinnojemme elämästä valtapeleineen ja tragedioineen. Samalla lukija oppii paljon keskiajan ja renessanssin ihmisen osasta.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Meri Parkkinen: Veronica Francon syntinen työ
Johnny Kniga 2024

Millaista oli olla luksusseuralainen ja kunnianhimoinen runoilija 1500-luvun Venetsiassa? Meri Parkkinen törmää Veronica Francoon renessanssitaiteen näyttelyssä, eikä hienostunut, rintansa paljastava nainen jätä häntä enää rauhaan. Alkaa nuoren toimittajan huikea matka, joka vie lukijan Venetsian kujille, salaisiin salonkeihin ja keskelle noitaoikeudenkäyntiä. Kuka Veronica Franco oikeastaan oli?

*Osta kirja Adlibriksesta

Mikael Psellos: Bysantin hovimies – Elämäni keisarivallan kulisseissa
Suom. Paavo Hohti
Gaudeamus 2024

Mikael Psellos eli 1000-luvun ensimmäisen vuosisadan Konstantinopolissa ja toimi useiden keisarien luotettuna neuvonantajana. Bysantin hovimies on silminnäkijän värikäs kertomus keisarien ja keisarinnojen sekä muiden aikalaisten toisiinsa kietoutuvista kohtaloista vallanhimon, talouden ja politiikan syövereissä.”

*Osta kirja Adlibriksesta


Kirjallisuutta ammattilaisen silmin

Minna Silver: Sinuhe egyptiläisen maailma — Arkeologin silmin
SKS Kirjat 2024

Miten arkeologi lukee Sinuhe egyptiläistä? Suomalaiset ovat toistuvasti valinneet suosikkiromaanikseen Mika Waltarin vuonna 1945 ilmestyneen Sinuhe egyptiläisen. Faaraoiden Egyptiin sijoittuva taidokas historiallinen romaani tuntuu aina ajankohtaiselta. Waltari ei koskaan käynyt Egyptissä, mutta tunsi laajasti sen muinaista kulttuuria. Mistä kaikkialta Waltari ammensi innoituksensa? Mihin hän Sinuhessa viittasi, ja mitä uusia merkityksiä teoksesta voi edelleen löytää?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jukka Mustonen: Olen lääkäri ja voin vilkaista
Warelia 2024

Sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen luo kirjallisuuteen lääkärin katseen ja pohtii, miten päteviä kuvauksia kirjailijat lääketieteeseen liittyvistä aihepiireistä kirjoittavat. Hän kirjoittaa havaintojaan kirjailijoiden lääketieteellisestä tarkkanäköisyydestä, mutta myös uskomuksista, harhaan menevistä kuvauksista ja ’diagnooseista’”.

*Osta kirja Adlibriksesta


Viestintää ja markkinointia

Atte Varsta: Einsteinista Almaan – vahvan henkilöbrändin tunnusmerkit
Aviador 2024

Mikä tekee yksityishenkilön brändistä niin erityisen, että mielikuva hänestä alkaa elää itsenäistä, ’esikuvastaan’ riippumatonta elämäänsä? Politiikan, tieteen, taiteen, talouselämän, viihteen ja urheilun vahvoja henkilöbrändejä yhdistävät muista samalla alalla toimivista erottuvat saavutukset ja tekemisen tavat. Etenkin viihteen alalla on tavallista henkilöbrändin tietoinen rakentaminen, jonka tavoitteena on rakentaa brändi liiketaloudellisin tavoittein.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Elina Piskonen & Salla Syrman: Viestinnän palvelumuotoilu
Alma Talent 2024

Miten viestit vaikuttavasti aikana, jolloin huomion tavoittaminen on vaikeampaa kuin koskaan? Viestinnän palvelumuotoilussa näemme viestinnän sananmukaisesti palveluna niille, jotka haluamme tavoittaa. Silloin emme viesti itsekeskeisesti tai organisaatiolähtöisesti vaan selvitämme, mikä kohderyhmille on hyödyllistä ja miten organisaatiomme viestintä voi tässä tukea. Kalleinta viestintää on sellainen, jota kukaan ei kuluta.

*Osta kirja Adlibriksesta


Mysteereitä ratkaistavaksi

G. T. Karber: Murha! – 100 mysteeriä nojatuolietsiville
Suom. Annamari Typpö
Gummerus 2024

On tapahtunut murha. Ja sinä olet salapoliisi, joka kutsutaan löytämään syyllinen. Murha! johdattaa sinut nuuskimaan rikospaikkoja, tutkimaan johtolankoja, kuulustelemaan epäiltyjä ja ratkomaan tapauksia loogisen päättelyn avulla. Humoristiset ja kekseliäät arvoitukset koukuttavat kaikki salapoliisikertomusten ja älypelien ystävät.

*Osta kirja Adlibriksesta

Gareth Moore & Laura Jayne Ayres: Syyllisen jäljillä — Ratkaise rikosmysteerit
Suom. Hanna Sola
Art House 2024

Neiti Marple ja Hercule Poirot selvittävät rikoksen kuin rikoksen, mutta kuinka on omien hoksottimiesi laita? Kirjassa ratkotaan kimurantteja rikostapauksia ja murhamysteereitä brittidekkareiden leppoisassa cosy crime -hengessä. Selvitettävät tapaukset haastavat päättelykykyä, muistia ja luovan ongelmanratkaisun taitoja. Mukana on myös sanapulmia ja muuta mielenkiintoista pähkäiltävää.

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy alkaa olla käsillä, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset syksylle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Kaunoa

Nazanine Hozar: Aria
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2020

Suuri kertomus vie iranilaisen orpotytön ryysyistä rikkauksiin ja vallankumouksen sydämeen. 1950-luvun Iranissa sotilas pelastaa tienposkeen hylätyn vauvan – ja muuttaa samalla lopullisesti molempien kohtalon. Tytön nimeksi tulee Aria. Kolmen naisen osana on olla hänelle äitinä. On ankara Zahra, varakas ja lempeä Fereshteh ja lopulta salaperäinen, köyhä Mehri, jonka yhteys Ariaan on sekä siunaus että kirous.”

Luen aika vähän tämäntyyppisiä romaaneja, mutta tämä kuulostaa kiinnostavalta. Tällä saisi ruksittua maahaasteesta Iranin.

Julian Fellowes: Snobit
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2020

Kaunis Edith tulee keskiluokkaisesta taustasta. Kun Uckfieldin markiisin perijä Charles Broughton kosii, myöntyy Edith hetkeäkään epäröimättä. Mutta onko hän rakastunut Charlesiin vai tämän titteliin ja yläluokan elämään? Downton Abbeyn luojan tarkkanäköinen romaani on kirpeä satiiri modernin brittiläisen yläluokan elämästä.

En oikeastaan tiedä, miksi tämä kiinnostaa. Todennäköisesti taikasana oli ”Downton Abbey”.

Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2020

Nora on 34-vuotias eikä elämässä ole kehumista. Hän yksinäinen, sinkku ja saanut juuri potkut. Sitten hänen kissansa löytyy kuolleena kadulta, ja se tuntuu viimeiseltä pisaralta. Miksi hänen enää pitäisi elää? Sitten hän löytää kirjaston, joka sijaitsee elämän ja kuoleman välissä ja jossa voi kokeilla kaikkia niitä elämiä, jotka olisi voinut elää.

Juoni kuulostaa lähtökohtaisesti kutkuttavalta, ja kirjastoaiheesta tietenkin plussaa.


Fantasiaa

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2020

”Elisabeth on aina tiennyt, että velhot ovat pahoja ja taikuus vaarallista. Hän on kasvanut yhdessä Austermeerin suurkirjastoista, hyllyiltään kuiskailevien ja rautakahleitaan kalistelevien loitsukirjojen ympäröimänä. Kun joku vapauttaa kirjaston vaarallisimman kirjan, Elisabeth vaikuttaa syylliseltä ja hänet kiidätetään pääkaupunkiin kuulemaan tuomionsa.

Margaret Rogerson on minulle uusi tuttavuus, mutta hänen molemmat teoksensa ovat olleet bestseller-kirjoja. Kirjastoaiheesta tässäkin plussaa.

Katja Törmänen: Maan tytär
Like 2020

”Kiehtova fantasiaromaani vie keskelle rautakautista Pohjolaa ja heimojen välienselvittelyjä. Kohtalo ja muinaiset perinteet ovat heittäneet siskokset Aslaugin ja Freydisin erilleen toisistaan. Kumpikin on jättänyt vanhan kotikylänsä taakseen ja joutuu hakemaan paikkaansa uudessa yhteisössä. Jumalten oikut punovat sisarusten kohtalot jälleen yhteen, mutta riittävätkö heidän näkijänlahjansa pelastamaan sotaa käyvät kylät?”

Keväällä kirjoissa oli paljon neitsyitä, nyt tyttäriä. Bongasin Maan tyttären Liken syyskatalogista, mutta nyt huomasin että tämä ilmestyi jo toukokuussa. Menköön. Törmäsen aiempi, palkittu kirja Karhun morsian on minulla myös vielä lukematta.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä
WSOY 2020

”16-vuotias Kainu joutuu luopumaan entisestä elämästään ja tulevaisuuden haaveistaan, kun hänelle lankeaa suuren tietäjän rooli. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva seikkailu kertoo koskettavasti nuoren aikuisen oman paikan etsimisestä ja löytämisestä.

Kiinnostavan kuuloinen kotimainen esikoisromaani oli piilotettu WSOY:n katalogin loppuun lastenkirjojen sekaan.

Stephenie Meyer: Keskiyön aurinko
Suom. Ilkka Rekiaro & Päivi Rekiaro
WSOY 2020

”Keskiyön aurinko on pitkään odotettu romaani, jossa Houkutuksen tarina kerrotaan Edward Cullenin näkökulmasta.”

NO NIIN! Jostain syystä WSOY on jättänyt tämän syyskuussa ilmestyvän kirjan pois katalogistaan.


Kauhua

H. P. Lovecraft, Markku Jalava (toim.): H. P. Lovecraftin parhaat
Suom. Ilkka Äärelä, Ulla Selkälä & Matti Rosvall
Art House 2020

H. P. Lovecraftin parhaat kokoaa valikoiman kauhun mestarin parhaimpina pidettyjä novelleja. Keskeistä niissä on silmitön pelko toiseutta ja tuntematonta kohtaan, hulluus ja järjettömyys.

Olen lukenut tosi vähän kauhua, ja genren klassikot kuten Lovecraft ovat vielä korkkaamatta. Tällaisesta kokoelmasta voisi olla hyvä aloittaa.

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi
Karisto 2020

”Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni.

Kuulostaapa kammottavan kiinnostavalta! Myös teknologiakauhu on minulle aika tuntematon genre.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Lahkon lapset
Suom. Christine Thorel
Atena 2020

Hiljaiselon vuosinaan Oswald on kasvattanut kaksospojistaan Thorista ja Vicistä lahkon uskolliset sotilaat. Mutta hyväksyvätkö pian täysi-ikäiset pojat kaiken, mitä heille opetetaan?

Luin Lindsteinin trilogian ensimmäisen osan viime vuonna, ja se vei täysin mukanaan. Toinen osakin on vielä lukematta, mutta tämä kolmas kirja menee sen perään lukujonoon.

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja
Suom. Kaisa Kattelus 
WSOY 2020

Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. Kun kolmas Ayoolan poikaystävä kuolee veitsi sydämessään, Korede poistaa veritahrat valkaisuaineella, hävittää ruumiin ja estää sisartaan postaamasta iloisia selfieitä suruaikana. Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle.”

Tavalliset kovaksikeitetyt dekkarit eivät ole minun juttuni, mutta tämä kuulostaa vähän erilaiselta.


Matkoja

Kirsikka Myllyrinne: Happamat sitruunat – elämää jaetulla saarella
Avain 2020

Miltä tuntuu asua maassa, jossa tuntee itsensä kielellisesti viisivuotiaaksi ja kulttuurillisesti oudoksi? Entä kuinka paljon voi muuttua ja pysyä silti omana itsenään? Kirjassa tarkastellaan niin perhe-elämää kuin kielen ja koulumaailman omaksumista, mutta myös ulkosuomalaisen identiteetin rakentumista serkkutalouden ja halloumin luvatussa maassa.

Ulkomailla asuminen kiinnostaa aiheena, joten muistelmat Kyprokselta sopivat hyvin lukujonon jatkoksi.

Heli Rantala: Pikisaaresta Pariisiin
Gaudeamus 2020

”’Seison kuin lintu häkkinsä kynnyksellä levitetyin siivin. Minä matkustan, ystäväni: matkustan ulkomaille.’ Näin kirjoitti 23-vuotias Frans Mikael Franzén toukokuussa 1795, kun hän nousi purjelaivaan Turun Pikisaaren satamassa. Teoksessa seurataan esimerkiksi kreivitär Sophie Creutzin, taidemaalari Mathilda Rotkirchin, lääkäri Immanuel Ilmonin sekä fennomaani J. V. Snellmanin matkantekoa eri puolilla Eurooppaa.”

Tästä lisäluettavaa suomalaisella twistillä niille, jotka ovat jo ahmineet Naiset joita ajattelen öisin sekä Reissunaisia.

Tuomas Milonoff & Riku Rantala: Madventures Suomi – Matkaopas
Johnny Kniga 2020

Riku ja Tunna sukeltavat kotimaahansa kuin Madventures-matkojensa kaukaisiin karttapallonkohtiin. He ovat avustajineen nuuskineet parhaat kuppilat, unohdetut aktiviteetit, hylätyt rakennukset ja upeimmat luonnonihmeet Hämeestä Pohjanmaalle ja Savosta Lappiin.”

Madventureskin on huomannut, että kotimaan matkailussa riittää kaiveltavaa. Hyllyni klassikkoihin kuuluu Kansainvälisen seikkailijan opas, yltääköhän tämä samalle tasolle?


Historiaa

Maria Pettersson: Historian jännät naiset
Atena 2020

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.

Tätä on odotettu! Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersonin #historianjännätnaiset oli viime vuoden kiinnostavinta sisältöä Twitterissä, ja oli vain ajan kysymys, milloin joku kustantamo tarttuu teemaan.

Petri Pietiläinen: Naisten maailmanhistoria
Docendo 2020

”Huomio kohdistuu sekä tavallisen väen arkeen että hallitsijoihin kuten Matamban kuningatar Nzinga, Kiinan keisari Wu, Napolin Johanna I ja Ruotsin (ja Suomen) Kristiina. Tiedenaisia esitellään kristityn väkijoukon tappamasta filosofi Hypatiasta alkaen.

Lisää naisia maailman historiasta. Kirjan arvoa himmentää silmissäni jonkin verran se, että se on jatkumoa saman kirjailijan Kissojen maailmanhistorialle ja Koirien maailmanhistorialle.

Torsti Lehtinen: Sofian sisaret – Filosofian historian vaikuttavat naiset
Into 2020

”Miesfilosofeista opitaan yhtä ja toista jo peruskoulussa, mutta monet tärkeimmistäkin naispuolisista filosofeis­ta tunnetaan huonosti. Tiedätkö, keitä olivat Aspasia ja Mary Wollstonecraft? Entä Luce Irigaray ja Martha Nussbaum?”

Lisää naisia, tällä kertaa filosofian alalta.

Virginia Woolf: Oma huone
Suom. Kirsti Simonsuuri 
Tammi 2020

”Virginia Woolfin 90 vuotta sitten ilmestynyt, yhä ällistyttävän ajankohtainen ja tarkkanäköinen kuvaus naisten yhteiskunnassa kohtaamista haasteista.”

Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Minulla on tämä klassikko vielä lukematta, joten odotan syksyllä ilmestyvää äänikirjaversiota.

Juri Nummelin: Suomalaisen kirjallisuuden lyhyt historia
Avain 2020

Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta.

Avoimen yliopiston kurssilla luin yhden kirjan kotimaisen kirjallisuuden historiasta, mutta se oli makuuni turhan hajanainen. Pääsisiköhän tämän kanssa paremmin kärryille aiheesta?

Mia Meri: Egypti — Kala sarkofagissa ja muita mysteereitä
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2020

”Egyptologi Mia Merin teos johdattaa lukijan muinaiseen Egyptiin, jonka mysteerit ovat kiehtoneet ihmiskuntaa vuosituhansien ajan. Kirja vastaa kiinnostavasti moneen Egyptin ikivanhaan arvoitukseen ja murtaa monta vanhaa väärinkäsitystä elämästä ja kuolemasta Niilin ikuisessa valtakunnassa.

Muinainen Egypti on kuulunut kiinnostuksen kohteisiini jo pienestä pitäen, joten tämä voisi olla sopivaa luettavaa.


Tietoa

Mari Manninen: Hyvät aikeet
Atena 2020

Antaako perusavulias suomalainen romanikerjäläiselle kolikon? Millaista on kaupunkilaisten naapuriapu? Mistä auttaja ammentaa voimansa löytökoirien pelastamiseen? Kenelle päätyvät lelut ja vaatteet, joita suomalaisturistit lahjoittavat kehittyvien maiden koululaisille?

Olen lukenut Manniselta aiemmin Finlandia-palkitun kirjan Yhden lapsen kansa, jolle annoin viisi tähteä. Nyt hän paneutuu kirjassaan hyväntekeväisyyden ajankohtaisiin ja usein ristiriitaisiinkin kysymyksiin.

Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi
Gaudeamus 2020

Kielenkäyttö on jatkuvia valintoja: käytetäänkö myönteisiä vai kielteisiä sanoja, abstrakteja vai konkreettisia kuvailuja, kiertoilmaisuja vai suoraa puhetta. Olennaista on kiinnittää huomiota myös siihen, mitä tekstiin ei ole valittu. Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia.

Sarjassamme somesta tuttu: Olen seurannut Vesa Heikkisen tekstianalyyseja Twitterissä, joten myös kirja kiinnostaa.

Jenna Kiuru, Maria Manninen & Johanna Valkola: Arkivé Atelier – Huolla
Gummerus 2020

”Mitä jos voisit pitää lempivaatteesi ja -kenkäsi hyväkuntoisena vuosia? Huoltamalla voi pidentää merkittävästi vaatteiden elinkaarta. Arkivé Atelier’n Huolla-kirja kertoo erilaisten materiaalien ominaisuuksista ja auttaa laadun tunnistamisessa.”

Yksi kirjailijoista on tuttuni, ja olen seurannut Arkive Atelieria pitkään somessa. Ihanaa, että jotkut menevät pikamuodin maailmassa vastavirtaan, tuovat esille kestäviä materiaaleja ja ohjeistavat huolehtimaan niistä.

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt – Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat
Suom. Veera Kaski
WSOY 2020

”Ylistetty kirja avaa poikkeuksellisen näkymän patologin työhön ja aikamme tunnetuimpien tragedioiden kuolemansyyntutkimuksiin. Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten ”täydellinen murha”, luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus.”

En ensin meinannut nostaa tätä listalleni asti, mutta kävin katsomassa alkuteoksen arviot Goodreadsissa. 13 500 arvosanasta yli puolet on viiden tähden arvioita. Okei, kiva!

James Hibberd: Game of Thrones – Kaikkien on kuoltava
Suom. Antti Immonen
Into 2020

Miten kaikkien aikojen menestynein tv­-sarja syn­tyi? HBO:n tuella tehdyssä Game of Thrones -­kirjassa seurataan ikonisen tv-­sarjan tuotantovaiheita aina sen syntymästä loppuhuipennukseen saakka ja kuullaan mer­kittäviä tarinoita kulissien takaa.

Vaikka tv-sarjan loppu oli kaamea mahalasku, tämä olisi silti kiinnostavaa lukea. Kansikuvaa ei harmillisesti löytynyt. Ennen viimeisen kauden ilmestynyttä fiilistelin Westerosin kirjeenvaihtajalla, mutta se on nyt jo pahasti vanhentunutta spekulaatiota.

Emmi Lehtomaa: Somevaikuttajaksi!
Otava 2020

Miten somevaikuttajaksi tullaan? Somevaikuttajan työ voi näyttää helpolta, vapaalta ja ihanien aamupalojen täyteiseltä elämältä. Työhön kuuluu kuitenkin paljon asioita, jotka tulee hallita menestyäkseen. Näitä ovat esimerkiksi omien palveluiden myyminen, sopimusneuvottelut sekä laadukas ja pitkäjänteinen sisällöntuotanto koko ajan muuttuville somealustoille.

No nyt lähtee ura nousukiitoon :D Kirja ilmestyy ilmeisesti vain e-kirjana ja äänikirjana.


Lapsille

Markus Hotakainen: Ihmeellinen universumi
Aula & Co 2020

Mikä on punainen jättiläinen? Miksi Pluto ei ole enää planeetta? Mistä tulevat tähtikuviot? Mitä revontulet ovat? Ihmeellinen universumi kertoo ala-asteikäisille lapsille hauskasti ja mieleenpainuvasti avaruudesta.

Lasten avaruuskirjoja ilmestyy nyt syksyllä useampikin. Tämä oli ensimmäinen vastaan tullut, joten sai kunnian tulla nostetuksi listalle.

Deborah Marcero: Roosa ja jännittävät seikkailukartat
Suom. Mari Nurminen
Kumma Kustannus 2020

”Roosan kekseliäs seikkailu vie lukijan keskelle mielikuvituksen huikeita maailmoja. Kirjan hauskoista ja yksityiskohtaisista kartoista löytää kerta toisensa jälkeen uutta tutkittavaa. Matkan edetessä niin lapsi kuin aikuinenkin huomaa, kuinka mielikuvituksen voimalla mikä tahansa on mahdollista.”

Jee, karttoja! Kumman katalogissa esiteltiin myös teoksen sisäsivuja ja kuvitusta, mikä on lastenkirjoille aika harvinaista. Tällaista tarvitaan lisää! Aikuisena haluan ostaa lahjaksi sekä kauniita että järkeviä kirjoja.

Carlos da Cruz & Janne Haikari: Suomalaiset tutkimusmatkailijat
S&S 2020

Mitä tutkimusmatkailija tekee? Ovatko suomalaisetkin tehneet tutkimusmatkoja? Voiko jonkin paikan löytää, jos siellä jo asuu joku? Värikäs tietoteos tutustuttaa suomalaisiin tutkimusmatkailijoihin ja -matkoihin.

Jee, tutkimusmatkailua! Pirteästi kuvitettu lastenkirja kotimaisista reissaajista.

Nelli Heinimo, Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti: Kaivurin raivari
WSOY 2020

Formula-autoa taas jännittää kisa-aamuna niin, että bensatankki on sekaisin. Entä mikä ihme mietityttää Miniä moottoritiellä? Nelli Heinimon runot yhdistävät oivaltavasti kaksi erilaista maailmaa: tunteet ja karismaattiset kulkuneuvot ja työmaakoneet.

Jee, tuttuja! Kaivurin raivari on ystäväni kirjoittama, ja pääsin silmäilemään taittovedosta etukäteen. Luvassa on hauskoja lastenloruja herkullisella kuvituksella!


Mitä syksyn kirjaa itse odotat?

Syksyn 2019 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy on taas täällä! Kävin läpi kasan kustantamoiden syyskatalogeja ja poimin kiinnostavimmat kirjatärpit.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen
Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Tuomiopäivä
Suom. Christine Thorel
Atena 2019

Kahden ViaTerra-lahkon vallassa vietetyn vuoden jälkeen Sofia Bauman yrittää aloittaa elämänsä uudelleen. Painajaiset ja ahdistus kuitenkin vaivaavat Sofiaa. Kaiken kokemansa jälkeen hän janoaa hyvitystä. Lahkon johtaja Franz Oswald ei kadu mitään. Hän alkaa kutoa vankilasta käsin merien ja mennerten ylitse ulottuvaa verkkoa, jolla on vain yksi tarkoitus: kostaa Sofialle, kavaltajalle.

Mariette Lindsteinin ensimmäinen kirja Ehdoton valta oli sen verran koukuttava tapaus, että jatko-osa menee heittämällä lukulistalle. Sarja pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin skientologiyhteisössä.

Alex Michaelides: Hiljainen potilas
Suom. Antti Autio
Gummerus 2019

”Menestynyt taidemaalari Alicia Berenson ampuu muotikuvaajamiestään useasti kasvoihin eikä sen jälkeen sano enää sanaakaan. Koskaan. Alician elämä ja avioliitto vaikuttivat täydellisiltä, eikä murhateolle löydy minkäänlaista motiivia. Otsikoihin päätynyt mysteeri kuohuttaa kansaa ja vangitsee myös psykoterapeutti Theo Faberin mielenkiinnon. Hän uskoo voivansa viimein murtaa arvoituksellisen hiljaisuuden.”

Tämä kirja tupsahti arvostelukappaleena postiluukustani. Minulla tulee luettua aika vähän näitä kylmäverisiä murhia, mutta Hiljaisen potilaan asetelma vaikuttaa mielenkiintoiselta.


Fantasiaa

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2019

Tervetuloa Ravkaan, jossain tundran ja meren äärellä sijaitsevaan valtakuntaan. Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Varjojen maan halki. Varjojen maa on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, jota asuttavat lukemattomat ihmislihaa syövät hirviöt. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, Alinan uinuneet voimat heräävät tämän pelastaessa parasta ystäävänsä hirviöiden kynsistä.

Uusi suomennettu fantasiasarja alkaa! Kirja on pyörinyt somevirrassani alkukielisellä nimellään Shadow and Bone.

Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2019

”Kaikki kuolevaiset pelkäävät sitä, mikä pohjoisessa metsän takana vaanii. Ankaran talven keskellä nuori metsästäjätär Feyre uskaltautuu nälän ajamana vaarallisen syvälle metsään. Saalista jahtaa myös suuri susi, ja tapettuaan pedon Feyre oppii, miten kovan hinnan haltiasukuisen olennon hengen riistämisestä joutuu maksamaan.”

Sarah J. Maasin Throne of Glass -sarjan kirjat odottelevat hyllyssäni, mutta kirjoja on kehuttu niin paljon, että myös Okaruusujen valtakunta menee lukujonoon. Tämäkin sarja on näkynyt ahkerasti kirjasomessa alkukielisellä nimellään – A Court of Thorns and Roses tai fanien kesken ACOTAR on tapaus itsessään.

Katinka Sarjanoja: Korpinlaulu
Karisto 2019

”Korppikurun tytär, tarinankertojaneito Etain on Savusälvän vanhojen kuninkaiden sukua. Mutta nyt Savusälvässä valtaa pitää vihattu Kultaterä. Kun Kultaterä saa suunnitteilla olevasta kapinasta vihiä, hän teloituttaa Etainin isän, kunnioitetun Vanhan Korpin, ja naittaa Etainin tämän suvulta kysymättä omalle kaartinpäällikölleen Rautakatseelle. Etain ja tämän rakastettu Rowan ovat kuitenkin vahvistaneet liittonsa muinaisella veritaialla, ja Etain saa huomata Savusälvän valtataisteluiden keskellä, ettei aina ole helppoa ratkaista, kenelle pitäisi olla uskollinen…

Mielenkiintoinen kotimainen historiallis-fantastinen esikoisteos Kariston tallista.

Maria Carole: Sinisen talon noita
Osuuskumma 2019

”Auri on 17-vuotias ja kaupungin vahvimpia parantajia. Hänestä tulee aikanaan maimo, aivan kuten isoäidistään, jonka opissa hän on ollut pikkutytöstä lähtien. Tulevaisuus on selkeä, Auria varten piiretty polku. Nelvikan ulkopuolella kylät ja kaupungit täyttyvät pakolaisista, jotka sekoittavat arkea. Aurin arki sekoittuu kuitenkin pääasiassa miehestä, joka tuoksuu kuparilta ja sulavalta lumelta.”

Uutuus Tulen tyttärien kirjoittajalta. Kuvausteksti kuulostaa päähenkilön nimeä myöten niin paljon Itämeren Aurilta, että kirja on luettava jo sen takia. Ei kai tämä ihan samanlainen ole?

Tomi Adeyemi: Veren ja luun lapset
Suom. Outi Järvinen
Otava 2019

”Zelie muistaa, kuinka Orishan maat humisivat magiaa, ja äiti kutsui koolle henkiä. Kaikki muuttui, kun magia katosi. Nyt Zeliellä on mahdollisuus tuoda magia takaisin. Karanneen prinsessan avulla hänen on voitettava prinssi, joka haluaa tuhota magian lopullisesti. Pian Zelie huomaa, että hänellä on erityinen yhteys prinssiin. Orishan maat ovat täynnä vaaroja, mutta suurin vaara piilee Zeliessä itsessään.”

Syksyn käännösfantasia vilisee nuoria tarmokkaita naisia, joilla on maagisia kykyjä. Tämäkin teos on minulle somesta tuttu alkukielisellä nimellään Children of Blood and Bone. Hieno kansi!

Christopher Paolini: Kulkuri, noita ja lohikäärme
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2019

Odotettu paluu Eragonin maailmaan! Eeppistä seikkailufantasiaa parhaimmillaan. Tervetuloa takaisin Alagaësiaan, lohikäärmeratsastaja Eragonin ja hänen Saphira-lohikäärmeensä luo. On kulunut vuosi siitä, kun Eragon etsi lohikäärmeratsastajille uuden kotiseudun, Valkeat vuoret.

Hei, fantasialistassani on vaihteeksi nuori miespäähenkilö! Minulla on Perillinen-trilogian neljäs osa (jep) vielä lukematta, mutta jatkoa pukkaa. Oletan siis, että eeppisen miekka ja magia -seikkailunsa päätteeksi lohikäärmeratsastaja Eragon ei ole ainakaan kuollut. Olen ehkä vähän pettynyt.


Scifiä ja dystopiaa

Andy Weir: Artemis
Suom. Annukka Kolehmainen
Into 2019

”Artemis on ihmiskunnan ensimmäinen ja ainoa asuinpaikka Kuussa. Kun tuhannen taalan tilaisuus osuu kohdalle, Jasmine Bashara ei kieltäydy. Aloittelevasta salakuljettajasta kuoriutuu huippu­rikollinen, eikä hänen käänteistään puutu taitavaa juonittelua, teknistä osaamista tai vauhtia – asennekin on kohdallaan. Weirin fiksu ja hauska trilleri yhdistää tieteen ja actionin kertakaikkisen koukuttavasti.”

Uutuus loistavan Yksin Marsissa -kirjan tekijältä, tällä kertaa ei olla Marsissa vaan Kuussa. Tästä en ole lukenut aivan yhtä ylistäviä arvioita, mutta kirja kiinnostaa joka tapauksessa.

Laura Luotola: Suoja – Veteen heijastuvat kivet
Iris Kustannus 2019

Ranir on perinteikkään kallioluostarin askeetti ja liskojen jälkeläinen. Lapsuudesta saakka hän on pystynyt keskustelemaan Kudon saarialuetta hallitsevan jumalattaren kanssa. Ennustusten lupaamaa viestiä ei vain ole kuulunut, ja vuosien myötä Ranir on vajonnut yhä syvemmälle kiellettyihin nautintoihin. Kun jumalatar viimein ilmestyy, ei hänen viestinsä ole lainkaan Ranirille mieleen.

Toiseen osaan edennyt Suoja-trilogia on kiinnostava indiekustantamon tuotos, johon tutustuin kun kirjailija äskettäin tarjosi sitä minulle luettavaksi. Ensimmäinen osa on saanut pääosin positiivisia arvioita, ja sarja vaikuttaa ulkoasua myöten huolella tehdyltä. Lukija heitetään keskelle runsaita yksityiskohtia ja vierasta sanastoa, joten arvioissa sarjaa suositellaankin vähän haastavamman scifin ystäville.

Margaret Atwood: Testamentit
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2019

”On kulunut 15 vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksesta. Tarinan kertojina on kolme naista. Atwoodin innoituksena ovat olleet lukijoiden kysymykset Gileadin valtiosta sekä maailma, jossa elämme. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina – ja mitä se kertoo meille omasta ajastamme?”

Tarvitseeko tätä perustella? Kaikki te, jotka googlaatte ”Orjattaresi loppuratkaisu” ja päädytte blogiini ettekä löydä täältä vastausta, lukekaa tämä.


Muita romaaneja

Anni Saastamoinen: Sirkka
Kosmos 2019

”Sirkalla on sivuhahmon nimi. Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai joku muu kaunis ja lyyrinen ja persoonallinen. Sirkka on nimenä vain Sirkka. Sirkka on töksähtävä, tyly ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike. Jos Sirkka olisi eläin, Sirkka olisi mäyrä: yksinäinen ja kapeita omia polkujaan päättäväisesti ja pontevasti kulkeva sähisevä paakku mustaa ja vaaleampaa jakkupukua.

Kirjailija Anni Saastamoinen on minulle lähinnä Twitteristä tuttu. Kuvaustekstin perusteella symppaan Sirkkaa jo nyt.

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö
Suom. Taina Helkamo
Aula & Co 2019

Terävä ja kipeän kaunis romaani kuvaa Venezuelaa kaaoksen partaalla sekä naista, joka joutuu jättämään oman elämänsä ja pakenemaan maasta, jossa ainoat kaikkia koskevat asiat ovat väkivalta, nälkä ja röyhkeys. Venezuelassa voi milloin tahansa tapahtua mitä tahansa.

Tämä kirja on todennäköisesti vähintään yhtä ahdistava kuin Melba Escobarin Kauneussalonki, mutta sillä saisi rastitettua Maailman kirjat -haasteesta Venezuelan. Pitäisi varmaan kerätä joku lista näistä kirjojen kuvailuun käytetyistä adjektiiveista – terävä ja kipeän kaunis. Varmasti viiltävä kuvaus!

Julian Fellowes: Loiston päivät
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2019

”Downton Abbeyn tekijän nostalgiaa tihkuva, herkullinen kuvaus brittiläisen yläluokan viimeisistä loiston ajoista. Damian Baxter on suunnattoman varakas ja vakavasti sairas. Häntä painaa raastava huoli: kuka perii hänen omaisuutensa? Nimetön kirje vihjaa, että Damianilla on lapsi. Keneltä kirje on? Selvittääkseen asiaa Damian tekee sopimuksen pahimman vihamiehensä kanssa, ja tämä saa viiden äitiehdokkaan listan ja luottokortin.”

Koska Downton Abbey.


Nuorille

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri
Suom. Leena Peltomaa
Otava 2019

”16-vuotias muslimityttö Shirin elää New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa ja saa kokea päivittäin, millaista on olla ihmisten vihan kohteena. Ainoa keino selvitä on piiloutua kovan kuoren taakse. Vain tanssiessaan iltapäivisin breakdancea Shirin voi olla täysin oma itsensä. Kun Shirin tapaa koulun koripallotähden Oceanin, hänen on vaikea uskoa, että poika oikeasti haluaa tutustua häneen. Voivatko heidän maailmansa kohdata?”

Kirjapöllön huhuiluja kirjoitti tästä niin ihastuneen arvion, että kirja meni heittämällä myös omalle listalleni. Kuohuvaa nuorta rakkautta!

Kerstin Gier: Pilvilinna
Suom. Heli Naski
Gummerus 2019

”Sveitsin vuoristossa sijaitsee hotelli Pilvilinna, jonka loiston päivät ovat kaukana takanapäin. Paikka herää eloon ainoastaan kerran vuodessa, kun kuuluihin uudenvuodenjuhliin saapuu vieraita ympäri maailman. 17-vuotias Fanny on palkattu hotelliin apulaiseksi. Hän pitää huolen, että hotellivieraiden elämä on lokoisaa ja ylellistä. Työn tuoksinassa Fanny huomaa, että kaikki vieraat eivät taida olla sitä, mitä sanovat olevansa.”

Tämä vaikuttaa hauskalta. Ihanan vanhanaikainen ja kepeä kansikuva!


Tietoa

Raisa Porrasmaa: Auringonjumalattaren tyttäret
Atena 2019

”Mitä tiedämme Japania tuhat vuotta sitten hallinneista naiskeisareista? Miten synnytys järjestettiin Edo-kauden Japanissa? Millaiset säännöt ohjailivat 1600-luvulla Yoshiwaran ilotalokeskittymässä asuvien naisten työtä? Auringonjumalattaren tyttäret luotaa kiehtovasti Japanin naisten historiaa sekä heidän suhdettaan valtaan, avioliittoon, arkeen, uskontoon ja seksuaalisuuteen. Kirjassa kohdataan niin hovinaisia, imettäjiä, nunnia, prostituoituja kuin kansannaisiakin.”

Japaniin liittyviä suomalaisia tietokirjoja on ilmestynyt viime vuosina paljon. Tämäkin olisi kiinnostavaa lukea!

Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista
Suom. Heli Naski
Atena 2019

Venäläiset sankarittaret ovat kärsineet, sinun ei enää tarvitse! Elämäntaito-oppaat eivät aina onnistu tarjoamaan vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, mutta niitä voi löytää Venäjän upeasta, monisäikeisestä kirjallisuudesta. Letkeä kirjallinen elämäntaito-opas esittelee yksitoista venäläistä mestariteosta kirjailijoineen sekä huvittaa wanna-be-venäläisen, kirjailija Viv Groskopin Venäjän-kokemuksilla. 

Voihan Anna Karenina sentään. Yhtään venäläistä klassikkoa en ole lukenut, mutta ehkä tällä kirjalla voisi sivistää itseään.

Jaakko Kemppainen: Pelisuunnittelijan peruskirja
Aviador 2019

”Jo pari sukupolvea on kasvanut aikuiseksi tietokone- ja konsolipelien kiehtovassa maailmassa. Moni on saanut uudesta vapaa-ajanviettotavasta kestävän luovan harrasteen, ja yhä useampi on ryhtynyt itsekin suunnittelemaan pelejä – jopa ammatiksi asti. Pelisuunnittelijan peruskirja on tarkoitettu opastukseksi jokaiselle pelien suunnittelusta kiinnostuneelle.”

Nyt kun olen ensin lukenut e-urheilusta ammattina, voi seuraavaksi sivistää itseään pelisuunnittelun salaisuuksilla.


Yhteiskunnallista

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila & Erica Åberg: Ulkonäköyhteiskunta
Into 2019

”Osaatko arvata, kuinka monta kuukautta suomalainen nainen viettää peilin edessä elämänsä aikana? Entä mies? Kuinka paheksuttua mahtaakaan olla ulkonäön hyödyntäminen palkkaneuvotteluissa? Ulkonäköyhteiskunnassa turkulainen tutkijaryhmä ruotii ulkonäön ja elämässä menestymisen välistä yhteyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.”

En osaa arvata, varmaankin aika monta! Mielenkiintoinen aihe, josta en muista lukeneeni kovin paljon aikaisemmin.

Johanna Vehkoo: Valheenpaljastajan käsikirja
Kosmos 2019

”Miten tunnistaa valeuutisen, infovaikuttamisen, manipuloinnin tai propagandan? Palkitun toimittajan selväjärkinen tietokirja tarjoaa tietoa länsimaista demokratiaa rapauttavasta ilmöistä ja konkreettisia keinoja sen tunnistamiseksi ja torjumiseksi.”

Varmasti tarpeellinen kirja kaikille, jotka kuluttavat mediaa tai käyttävät internetiä. Johanna Vehkoon aikaisempi teos Vihan ja inhon internet oli ajatuksia herättävää luettavaa.

Suvi Auvinen: Lihan loppu
Kosmos 2019

”Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen: kasvissyönti. Viime vuosina lihansyönnin vähentäminen on noussut globaalisti merkittäväksi tekijäksi, joka muuttaa jo talouden rakenteita. Miksi näin on tapahtunut, ja mitä se merkitsee tulevaisuudessa?”

Myös Suvi Auvinen kuuluu sarjaan Twitteristä tutut kirjailijat. Jonkin verran on tullut jo luettua lihantuotantoon tai eläinten syöntiin liittyviä kirjoja, mutta kiinnostaa mitä Auvisella on sanottavaa asiasta.

Melinda Gates: Tasa-arvo. Nyt!
Suom. Ari Väntänen
Like 2019

”Maailmaa parannetaan tehokkaimmin kohentamalla tyttöjen ja naisten asemaa. ​Humanitaarisen työn supernainen Melinda Gates kertoo, miksi yhteiskuntien muuttaminen pitää aloittaa tasa-arvokysymyksistä. Tarinallisen ja koskettavan teoksen aihealueet vaihtelevat lapsimorsiamien ja seksityöläisten asemasta Me toohon ja tekoälyn sukupuolivinoumaan.”

Melinda Gatesin kirja kiinnostaa samasta syystä kuin Michelle Obaman muistelmat. Mitä sanottavaa on vaikutusvaltaisella naisella, joka jää useimmiten miehensä varjoon?

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita
Suom. Pauliina Vanhatalo
S&S 2019

”Miehet selittävät minulle asioita on kulttimaineeseen noussut teos, jonka nimiessee on synnyttänyt arkipuheessa viljellyn termin miesselittäminen, mansplaining. Kokoelman avaavassa kirjoituksessa Solnit kuvaa viihdyttävästi ja terävästi, kuinka moninaisissa tilanteissa ja huomaamattaan miehet vähättelevät naisen tietämystä ja toisaalta erehtyvät luulemaan liikoja omasta tietämyksestään.”

Vai täältä mansplaining on lähtöisin! Menee lukulistalle.


Henkilöitä

Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un
Suom. Seppo Raudaskoski
Bazar 2019

”Kim Jong Unia on helppo parodioida: lihava tyranni, jolla on outo hiustyyli ja kummallisia asuja. Hänet tunnetaan nuorena, myrskyisänä valtionpäämiehenä, joka johtaa ydinasevaltaa ja vastustaa uhmakkaasti Yhdysvaltoja. Kimistä kerrotaan mitä erikoisimpia tarinoita: hän syötti setänsä koirille, teloitutti tyttöystävänsä ja lihotti itseään juustolla kunnes nilkat pettivät. Mutta mitä tämän häkellyttävän julkisivun taakse kätkeytyy?”

Pohjois-Korean diktaattori ei ole erityinen fanituksen tai kiinnostuksen kohteeni, mutta kirja voisi olla kiinnostavaa luettavaa. Kirjailija on haastatellut lähteitä aina Kimin lähipiiristä psykologian asiantuntijoihin. Ainakin kansikuva on tyylikäs.

Salla Fagerström: Liisa Kauppinen – tiedän sen mahdolliseksi
Like 2019 

”Kuinka kuurosta maalaistalon tytöstä tuli maailmalla tunnettu ihmisoikeusvaikuttaja. Liisa Kauppinen kuuroutui viisivuotiaana aivokalvontulehduksen takia. Liisa ei kuitenkaan antanut periksi. Suoritettuaan kovakurisen kuurojen koulun Oulussa hän karkasi ja hankki työpaikan Helsingistä. Vuonna 2013 hänet palkittiin arvostetulla YK:n ihmisoikeuspalkinnolla, joka jaetaan vain joka viides vuosi.”

En ollut aiemmin kuullutkaan Liisa Kauppisesta, mutta hänen tarinansa vaikuttaa kiinnostavalta!


Matkakirjoja

Emma Vepsä: Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin
Atena 2019

”Helmikuussa 2016 Emma Vepsä seisoi Tallinnan laidalla tienreunassa. Liftaussuunta oli toinen kuin Eurooppaan pyrkivillä siirtolaisilla: kohti etelää, Iraniin. Parissa kuukaudessa Vepsä matkaa Itä-Euroopan ja Turkin halki Persianlahdelle. Matkatessaan 9 000 kilometriä rekkojen ja henkilöautojen kyydissä Vepsälle tärkeintä on nähdä arkista elämää, johon lentokentillä ei törmää.”

Olen viime aikoina innostunut matkakirjoja, joten piti niitäkin kerätä muutama listalle. Sato ei ole kovin suuri, mutta pari tärppiä löytyi. Nuoren naisen matkakertomus Suomesta Iraniin kuulostaa mielenkiintoiselta. Vepsä on myös valokuvaaja, joten kirjassa lienee hyvät kuvat.

Markku Kaskela & Tomi Kontio: Vaelluksia Italiassa
Avain 2019

”Vaelluksia Italiassa vie lukijan erilaisten polkujen ja teiden äärelle: miltä Italia näyttää matkailuauton ikkunoista katsottuna, mitä lukuisat agriturismiin keskittyvät tilat tarjoavat matkailijalle tai minkälaisia historiallisia kerroksia napolilainen kirjailija löytää kuhisevasta kotikaupungistaan.”

En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta maa on reissujonossa. Matkaa odotellessa matkakirjan lueskelu sopii hyvin.

Päivi Laitinen: Reissunaisia
Tammi 2019

”Kirja kymmenestä rohkeasta naisesta, joita yhdisti vimmainen halu nähdä maailmaa. Rikas seurapiirilady Louise Arner Boyd teki tieteellisiä matkoja Grönlannin rannikolle, Mary Kingsley puolestaan lähti Afrikkaan. Annie Londonderry kiersi maailman ympäri polkupyörällä, kun taas Ethel Tweedie köryytteli hevosrattailla 1800-luvun lopulla eksoottisessa pohjoisessa maassa nimeltä Suomi. Suomen kuuluisin reissunainen Helinä Rautavaara kulki jo 1950-luvulla peukalokyydillä Pohjois-Afrikassa ja sittemmin suuntasi myös Amerikkaan ja Aasiaan.”

Ovatko tässä tämän vuoden yönaiset?


Lapsille

G. I. Marvel & Leena Parkkinen: Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa
Aula & Co 2019

”Tässä kirjassa tutustutaan eläinsankareihin, jotka ovat muuttaneet maailmaa tavalla tai toisella. Dolly-lammas, Lassie-koira, Cheetah- simpanssi, Pullervo-norppa ja lukuisat muut eläinsankarit.”

Viime syksyn kirjakatalogit olivat täynnä sankaritarinoita tytöille ja pojille ja kaikille muille, mitähän tänä syks… Jaahas, no niin! Kunpa aiempienkin samanlaisten kirjojen tekijät olisivat hoksanneet, että sankaritarinoiden ei ole pakko olla vain tytöille tai pojille, vaan ne voivat olla tytöistä tai pojista tai eläimistä ja suunnattu kaikille.

Aleksi Korpela & Meri Korpela: Peloton peltohiiri
Otava 2019

”Voiko maailman pelokkaimmasta peltohiirestä oikeasti tulla sankari? Peltohiiri pelkää vähän kaikkea. Mutta iltaisin hän lukee tarinoita suurista seikkailuista ja urheista sankareista. Eräänä päivänä Peltohiiri oivaltaa, että hänen on aika alkaa tehdä urotekoja. Millaisia? Siitä hän päättää lähteä ottamaan selvää.”

Tarina vaikuttaa sympaattiselta ja kuvitus on ihana. Lukisin!