Melba Escobar: Kauneussalonki

Maailman kirjat -haaste: Kolumbia
Mistä lukujonoon: 
Kirjastosta, monen kuukauden varausjonon jälkeen.

Ennakko-odotukset: Varasin Kauneussalongin kirjastosta sen jälkeen kun näin jossain lehdessä positiivisen arvion siitä. Eteläamerikkalainen kirjallisuus kiinnostaa, varsinkin kun sitä saa suomennettuna. Kirja sopikin loistavasti joulukuussa aloittamaani Maailman kirjat -haasteeseen.

Juoni: Karen työskentelee hienossa kauneussalongissa Kolumbian pääkaupungissa Bógotassa. Karenilla käy monia asiakkaita, jotka muodostavat monimutkaisen sosiaalisen verkoston. Eräänä päivänä hänelle tulee asiakkaaksi nuori tyttö, joka löytyy myöhemmin murhattuna. Tapausta pidetään ensin itsemurhana, kunnes uusia todisteita löytyy.  Karen sotkeutuu tahtomattaan rikoksiin, joiden takana on vaikutusvaltaista väkeä.

Mikä toimi:

  • Mielenkiintoinen (joskaan en tiedä kuinka todenmukainen) kurkistus bogotalaisten naisten arkeen. Kuten takakansi sitä kuvaa: ”Maailmasta, jossa oikeus kuuluu niille, joilla on varaa maksaa siitä.”
  • Kirjan rikottu rakenne estää hotkaisemasta sitä kovin nopeasti. Tarina jätti minut lopulta vähän kylmäksi, mutta on taitavasti rakennettu.
  • Mielenkiintoinen kertojaratkaisu. Karenin asiakas Claire kertoi tarinaansa ensimmäisessä persoonassa, samoin kuin tämän ystävä Lucia yhden luvun verran. Karenista sekä muista henkilöistä kerrotaan kolmannessa persoonassa. Välillä muutos kaikkitietävästä kertojasta Clairen minämuotoiseksi kerronnaksi tapahtuu keskellä lukua. Ratkaisu selitettyy kirjan loppupuolella, mutta en ole koskaan aiemmin törmännyt tällaiseen.

Kun Karen vei laskun kassalle, hän tunsi taas, että häntä tarkkailtiin. Hän oli aikeissa palata takaisin yläkertaan doña Rosarion laskun kanssa, kun hänen seuraava asiakkaansa hipaisi häntä olkapäästä.
– Jos olet kovin kiireinen, odottelen täällä alhaalla, hoida vain asiasi kaikessa rauhassa.
Karen kääntyi ympäri ja hänen katseensa pysähtyi silmiini.

Mikä ei toiminut: 

  • Kirjaa oli vähän ikävä lukea, sillä tunnelma on ahdistava ja kaikki henkilöhahmot ovat omalla tavallaan onnettomia. Naiset ovat enimmäkseen uhreja, eikä kirjassa ollut yhtään hyvää mieshahmoa. Henkilöitä on paljon, ja kaikki liittyvät lopulta kaikkeen. Kertojavaihdosten ja hankalien nimien takia hahmot menivät minulla varsinkin alussa sekaisin.
  • Murha ja rikostutkinta jää kirjassa lopulta sivuosaan, sillä lukija tietää syyllisen jo alkuvaiheessa. Enimmäkseen pyöritään Karenin ja hänen vaikeuksiensa ympärillä.
  • Kirja sisältää raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Hän ajatteli, kuinka moni nainen koki pilanneensa elämänsä yrittämällä miellyttää jotakuta toista, tekemällä asioita vain jotta muut näkisivät heidän tekevän niin, eivät niinkään siksi että nauttisivat niistä itse tai haluaisivat tehdä niin. Ehkäpä monet miehetkin sortuivat samaan, mutta hän ei ollut sellaisiin törmänyt.

Subjektiivinen tuomio: ***+

Kirja pääsee Helmet-lukuhaasteeseen 2019 kategoriassa Kirjailijan nimi viehättää sinua.

Melba Escobar
Kauneussalonki – manikyyrejä, mutanaamioita & murhia
Suom. Taina Helkamo
Aula & Co 2018
262 sivua

Jaa postaus:

Jätä kommentti