Mimmu Tihinen: Kello tuhat

Oli elokuun loppu.
Olin kahdeksannella luokalla.
Olin käynyt yläkoulua jo vuoden.
Tunsin jo kaikki luokkatoverini.
He tunsivat minut.

Äidinkielen tunnilla opettaja antoi tehtävän:
’Lue kirja ja tee siitä esitelmä’.
Esitelmä piti tehdä pareittain.”

Mimmu Tihisen Kello tuhat on nuorten selkokirja lukemisen vaikeudesta ja lukuilon löytämisestä. Jos en nyt ihan väärin muista, tämä on ensimmäinen lukemani selkoromaani. Kirja kertoo kasiluokkalaisesta Jessestä, joka harrastaa innokkaasti jalkapalloa mutta välttelee lukemista lukivaikeuden takia.

Koulussa tulee eteen mahdottomalta tuntuva tehtävä, kun pitää lukea haluamansa kirja ja pitää siitä esitelmä. Jesse saa parikseen kirjoista pitävän Ninnin, joka ehdottaa tehtävään runokirjaa. Jesse suostuu huomatessaan, että runokirja on todella lyhyt. Esitelmän teko on aikamoista kamppailua, mutta hän saa oppia, että lukeminen voi olla kivaakin ja runoja voi tulkita monella tavalla.

Minulle Kello tuhat oli nopeasti luettu, ihan kiva välipalakirja. Väljä taitto toi mieleeni aiemmin lukemani soljuvat säeromaanit, joten varsinkin alussa selkokieleen kuuluvat lyhyet, toteavat lauseet tuntuivat töksähteleviltä. Totuin kuitenkin tyyliin nopeasti.

Oli hauska huomata, miten tarinassa tuotiin esiin erilaisia vahvuuksia: Ninnillä oli parempi lukutaito mutta häntä jännitti esiintyminen (jep samaistun), joten Jesse sai ottaa suuremman roolin esitelmän pitämisessä luokalle. Myös kirjan erikoinen nimi saa selityksen tarinan lopussa.

Kirjan kohderyhmää ovat selkeästi vähän lukevat pojat, mutta selkokirjoja voisi hyvin suositella myös suomea opetteleville lukijoille. Pitäisi itsekin lukea useampi selkokirja, jotta voisi vertailla esimerkiksi suoraan selkokirjoiksi kirjoitettua teoksia (kuten tämä) ja selkomukautuksia.

Kannattaa lukaista myös Lastenkirjahyllyn ja Nelli Heinimon arviot kirjasta.

Lukukokemus: ***

Mimmu Tihinen
Kello tuhat
Pieni Karhu 2016
64 sivua

*Osta kirja Adlibriksesta

Carole, Sokura & Välimäki (toim.): Kumma kirjoitusopas

On ylei­nen mut­ta tar­pee­ton en­nak­ko-ole­tus, et­tä spe­ku­la­tii­vi­nen kir­joit­ta­ja vain tem­pai­see jut­tun­sa pääs­tään. Niin kaik­ki kir­joit­ta­jat toi­mi­vat, mut­ta olen­nai­sem­pi ky­sy­mys lie­nee, mis­tä ideat pää­hän tup­sah­ta­vat?
Myös spe­ku­la­tii­vi­nen kir­joit­ta­ja tar­vit­see ta­ri­noi­den sy­tyk­keek­si ma­te­ri­aa­lia, sil­lä luo­vuus on kuin jat­ku­vas­ti jau­ha­va myl­ly, jo­ka syl­kee uusia ideoi­ta ulos yh­dis­te­le­mäl­lä sil­le tar­jot­tu­ja ai­nek­sia uu­teen olo­muo­toon pu­ris­tet­tu­na.”

E-kirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kumma kirjoitusopas on opas spekulatiivisen fiktion kirjoittajalle. Kirja juhlistaa Osuuskumman kymmenettä toimintavuotta, ja sitä on ollut tekemässä iso joukko kustantamon kirjailijoita. Kirja on suunnattu erityisesti aloitteleville romaanin kirjoittajille ja jakaantuu kol­meen osaan: valmistautuminen, työ­ka­lu­ja ja kir­joit­ta­jae­lä­mää.

Aluksi määritellään, mitä spefi oikeastaan sisältää – fantasian, tieteiskirjallisuuden ja kauhun sekä paljon muuta. Sitten siirrytään teknisempiin seikkoihin, kuten maailmanrakennukseen, henkilöhahmojen luomiseen ja dialogin kirjoittamiseen. Kirjoitusprosessin lisäksi käytännöllisiä neuvoja saa myös editointiin, julkaisumahdollisuuksiin ja kirjailijan hyvinvointiin.

Kumma kirjoitusopas oli mukavaa luettavaa ja sisältää hyödyllistä tietoa myös muille kuin spefiä kirjoittavalle. Olen lukenut jo sen verran monta kirjaa kirjoittamisesta, että itse en oppinut mitään kovin uutta ja mullistavaa. Kiva kuitenkin, että myös tiettyihin genreihin keskittyviä kirjoitusoppaita julkaistaan!

Lukukokemus: ***

Kumma kirjoitusopas
Toimittaneet Maria Carole, Nadja Sokura & Kari Välimäki
Osuuskumma 2022
302 sivua

*Osta kirja Adlibriksesta

Leo Stranius: Tehokkuuden taika

Ajattelin, että tilanteessa, jossa olin, paras tapa vähentää haitallista stressiä olisi kasvattaa nimenomaan hallinnan tunnetta. Näin voisin muuttaa maailmaa mahdollisimman tehokkaasti.

Leo Straniuksen kirja Tehokkuuden taika herätti keskustelua erityisesti Hesarin tammikuisen henkilöhaastattelun jälkeen, josta minäkin tämän bongasin. Jutun kärjiksi nostettiin herääminen viideltä, äänikirjojen kuuntelu tuplanopeudella ja päivien suunnittelu puolen tunnin tarkkuudella, joten metelihän siitä syntyi. Stranius toteaakin blogissaan, että kirjan lukeneilta on tullut hyvää palautetta ja pelkästään artikkelin lukeneilta kritiikkiä.

Miten saada kaikki tärkeät asiat mahtumaan arkeen? Tykkään suunnittella työaikani hyvinkin tarkasti kalenteriin, joten tartuin kirjaan kiinnostuneena. Teemaan sopivasti äänikirja kestää vain vähän yli 3 tuntia. Heti alussa korostetaan, ettei kirja sovi kaikille ja se saattaa aiheuttaa joillekin ahdistusta. Se on hyvin mahdollista, mutta kirjaan kannattaa silti tarttua avoimin mielin.

Stranius puhuu hyvien rutiinien puolesta, kertoo miten itse suunnittelee arkensa ja antaa käytännönläheisiä vinkkejä tekemisen tehostamiseen. Minulle tämä oli mielenkiintoinen välipalakirja äärimmilleen viritetystä elämäntavasta, jota en itse haluaisi toteuttaa, mutta josta voi soveltaa ajatuksia omaan elämään. Pystyn hyvin samaistumaan siihen, että elämässä on valtavasti asioita joita haluaa tehdä, joten pakkohan arkea on suunnitella. Oli myös hauska huomata, että teenkin jo monia samoja asioita kuin kirjassa neuvotaan.

Kirjaihmiset ovat ihmetelleet erityisesti sitä, että Stranius kuuntelee (tieto)kirjoja tuplanopeudella, mutta nopeuteenkin tottuu pikku hiljaa. Maailmassa on niin paljon kiinnostavaa luettavaa, että kuuntelisin itsekin tuplana jos pystyisin.

Lukukokemus: ***

Leo Stranius
Tehokkuuden taika – Näin voit elää enemmän
Into Kustannus 2022
207 sivua

*Osta kirja Adlibriksesta