Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman

Jos tämän kirjan haluaisi tiivistää yhteen lauseeseen, se olisi tämä: selvitä, mitkä niistä teoista, joita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pystyt tekemään, vaikuttavat kaikkein eniten, ja sitten toteuta ne.

250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman on Hyvän mielen vaatekaappi -kirjasta tutun Rinna Saramäen uusin teos.

Kirjasta löytyy käytännönläheisiä vinkkejä ilmastoystävällisempään asumiseen, vaatteisiin, jätehuoltoon ja kierrätykseen, ostosteluun, matkusteluun, työssäkäyntiin ja ruokaan. Tasoja löytyy helposta tiedonhausta tai ostoskäyttäytymisestä aina vaativampiin julkisen vaikuttamisen tekoihin. Jokaiselle löytyy varmasti jotain.

Samoin kuin Hyvän mielen vaatekaapin kohdalla, tässäkin pidin eniten kirjailijan otteesta: lukijaa ei jätetä ahdistuksen valtaan, vaan kirjassa mennään posiviitisen kautta ja tarjotaan runsaasti realistisia ratkaisuja. Hyvää välipalalukemista kaikille vastuullisesta elämäntavasta ja ekoteoista kiinnostuneille!

Subjektiivinen tuomio: ****

Rinna Saramäki
250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020
188 sivua

Kevään 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjakevät on jo pitkällä, ja on aika kerätä täälläkin yhteen omasta mielestäni kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset keväälle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Tarinoita muilta mantereilta

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2020

Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta.

Kirjan aihe kuulostaa rankalta, mutta haluaisin lukea suomennettuja teoksia muiltakin kuin angloamerikkalaisilta kirjailijoilta. Kayo Mpoy on muuttanut kymmenenvuotiaana Tansaniasta Tukholmaan, joten tällä kirjalla voisin taklata maahaasteestani Tansanian. Miksi muuten afrikkalaisista naisista kertovien romaanien kannessa on aina samanlainen naisen siluetti?

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Suom. Hilkka Pekkanen
Bazar 2020

Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramónin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. Ja niin nuori morsian matkaa vuonna 1844 valtameren taakse syrjäiseen maailmankolkkaan sydän täynnä odotuksia.

Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja taas saisi uuden maan Maailman kirjat -haasteeseen, check.


Rikoksia

A Yi: Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2020

Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin (oikealta nimeltään Ai Guozhu) läpimurtoromaani. Tyylikäs psykologinen trilleri esittelee lukijalle nuoren miehen, joka näennäisesti ilman motiivia murhaa koulutoverinsa. Teos vie lukijan huimalle matkalle tylsistyneen ja ympäröivää yhteiskuntaa syvästi halveksuvan nuoren miehen mieleen.

Viime kevään listassani oli japanilainen dekkari (jota en ole vielä lukenut), laitetaan listalle siis kiinalainenkin. Tästäkin saisi rastitettua yhden kohdan maahaasteeseen. Ellen sitten valitse kiinalaista scifi-kirjaa, joka oli syksyn 2018 listauksessa ja jota en myöskään ole lukenut. Mutta hei, on kiva listailla kirjoja!

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020

Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Englannissa vuoden parhaana esikoisena palkittu trilleri on kansainvälinen kirjatapaus.

Oo! Nyt on kunnollista. Hercule Poirot goes Päiväni murmelina.


Rakkautta ja historiaa

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Suom. Paula Takio
Gummerus 2020

Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja. Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?

Kirjasto, kirjakauppa ja romantiikka ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Tosin toivon, ettei Nina löydä elämäänsä oikeasti omaa Christian Greytä.

Beth O’Leary: Kimppakämppä
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2020

Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä.

Vähän erilainen lähtökohta rakkausromaanille. Olen lukenut tästä posiviitisia arvioita, ja minulle suositeltiin erityisesti tämän kuuntelemista äänikirjana.

Kokeile Bookbeatia kuukausi ilmaiseksi ja kuuntele äänikirjana* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

Sara Medberg: Kamarineitsyt
Otava 2020

Kun Tähtikaaren kartanon herra paroni Ridderlöw palkkaa ompelijatarmamselli Charlotta Silken sisarensa kamarineidoksi, molempien elämä muuttuu. Kartanon kirjastosta Charlotta löytää Jane Austenin juuri ilmestyneen teoksen Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan tarjoamat modernin rakkausavioliiton ja naisasian aatteet joutuvat koetukselle, kun sotakokemusten katkeroittama paroni kiinnostuu Charlottasta. Voiko tavallinen kamarineitsyt löytää merkityksellisen elämäntehtävän ja unelmiensa miehen?

Olen joskus aloittanut lukemaan jotain Medbergin aiempaa kirjaa, joka jäi kesken. Tämän aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava (Ylpeys ja ennakkoluulo mainittu), että voisin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Kristiina Vuori: Neitsytkruunu
Tammi 2020

Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä 20 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle.”

En ole vieläkään lukenut Kristiina Vuorelta mitään, vaikka Kaarnatuuli odotteleekin hyllyssä. Siitä huolimatta olen aika varma, että pidän näistä kirjoista. Mikä juttu näissä neitsyissä muuten on tänä keväänä?


Fantasiaa, scifiä ja vaihtoehtoista historiaa

Alastair Reynolds: Ikirouta
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2020

Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi ja jättää kirjoitettu historia koskemattomaksi.​ Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiininomaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.​”

En ole koskaan lukenut Alastair Reynoldsilta mitään, mutta ehkä pitäisi.

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
Myllylahti 2020

Lykantropia-viruksen runtelemassa maailmassa ihmiset ovat oppineet kunnioittamaan kahta asiaa: kaupungin suojamuuria ja ihmissusia metsästävää sotilasjärjestö Jahtia. Kun nuorelle aliupseerioppilaalle Alexander Bergille tarjoutuu tilaisuus osallistua maineikkaan kapteeni Väinö Ollikaisen metsästyspartioon, Alex on onnensa kukkuloilla. Viimeinkin paheksutulla yksinhuoltajan pojalla on tilaisuus ansaita maine pelättyjen ihmissusien metsästäjänä.

Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogia sai minulta viisi tähteä, joten odotukset ovat suuret myös tälle esiosalle. Hieno kansi kuten aiemmissakin kirjoissa, taitavasti pienet Tuntematon sotilas -vibat mukana.

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Suom. Helene Bützow
WSOY 2020

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?

Oi oi oi! Uusi Nälkäpeli-romaani. Listalle!

Mia Myllymäki: Tuulten amiraali
Osuuskumma 2020

Portugali 1492. Ilmalaivat kohoavat taivaalle höyrytekniikan ja magian voimalla. Onnea tavoittelevat kapteenit ja tuulia taivuttelevat laivamestarit ovat valmiita laajentamaan tunnetun maailman rajoja. Kapteeni Cristo Colom unelmoi matkasta meren yli länteen, kultaisten kattojen ja kallisarvoisten mausteiden valtakuntaan.

Tässä kiinnitti huomion erityisesti hieno kansi (joka tuo mieleeni Merten gorillan), mutta aihekin vaikuttaa kiinnostavalta.

Salla Simukka: Lukitut
Tammi 2020

Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.

Kuulostaapa kiinnostavalta! En ole lukenut Salla Simukalta(kaan) vielä yhtään kirjaa, vaikka listalla on.


Yhteiskuntaa, kulttuuria ja uskontoa

Aila Ruoho: Henkisyyden harhapoluilla
Docendo 2020

Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme. Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.

Tämä kirja kuuluu pakollisena kevään luettavien listaan, koska se on äidin kirjoittama. Lisäksi tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kirja, jossa on minun nimeni takakannessa, koska nappaamastani kuvasta tuli näköjään virallinen kirjailijakuva. Niin ja kyllä aihekin kiinnostaa.

Virtanen, Hiidenmaa & Nummi (toim.): Kertomuksen keinoin
Gaudeamus 2020

Omakohtaiset kertomukset koskettavat. Tarinat ja anekdootit auttavat kuvaamaan vivahteita ja yksityiskohtia, joille olisi muuten vaikea antaa konkreettista muotoa. Kokemuksellinen yksilötarina ei kuitenkaan aina ongelmitta sovi uskottavaan ja riippumattomaan lehtiartikkeliin tai tietokirjaan.

Olen seurannut innolla Facebookissa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa ruoditaan median yksilötarinoita ja kertomusten kaavoja. Tällä kirjalla taitaa olla eri tekijät, mutta aihe kiinnostaa joka tapauksessa.

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020

Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin.

Tämä onkin minulla itse asiassa jo kirjastossa varauksessa. Pidin Saramäen aiemmasta kirjasta Hyvän mielen vaatekaapista paljon, ja vastuullisuusaiheet kiinnostavat muutenkin.


Työelämää

Atte Mellanen & Karoliina Mellanen: Hyvät pahat ja millenniaalit – Miten meitä tulisi johtaa
Atena 2020

Vaikeasti johdettava, itsekeskeinen, laiska. Näin Suomen yritysjohdon eliitti kuvailee vuosina 1980–2000 syntyneitä millenniaaleja. Näitä työpaikkojen uusimpia tulokkaita on työvoimasta jo puolet, ja he määrittelevät työn tekemisen tavat seuraaviksi vuosikymmeniksi. Millenniaalit haluavat kehittyä, he uskovat itseensä ja ovat keskimäärin koulutetumpia ja tavoitekeskeisempiä kuin aiemmat sukupolvet. Mutta miten heitä oikein tulisi johtaa?

Millenniaalisukupolvea itsekin edustavana tämä olisi kiva tietää.

Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmaduunarin tilipäivä
WSOY 2020

Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun.

Ehdinkin lukea tämän jo, ja kirja oli juuri sitä mitä tällä hetkellä tarvitsin. Suosittelen yrittäjille tai yrittäjäksi aikoville!

Marina Vahtola: Intohimona brändit — Kolme vuosikymmentä brändien parissa
Docendo 2020

Näyttävän uran suurten ketjuyritysten johdossa ja hallituksissa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Marina Vahtola avaa uudessa kirjassaan käytännönläheisesti ja havainnollisesti 20 keskeistä tekijää, jotka ratkaisevat menestyvän brändin rakentamisessa. Kirja osoittaa brändiosaamisen arvon ja hyödyt tavalla, jonka ansiosta sen paikka on jokaisen menestykseen tähtäävän yritysjohtajan pöydällä.

Markkinointialan ihmiselle tämä on varmasti hyödyllistä luettavaa, vaikka ei toimitusjohtaja (vielä) olekaan.

Helena Kastikainen: Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen uraopas
S&S 2020

Nuorena johtajaksi nousseen Helena Kastikaisen Pikkupomosta johtajaksi on henkilökohtainen kasvutarina ja jokaisen nuoren naisen opas itsensä ja tiimin johtamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja uraunelmien toteuttamiseen.

Törmäsin tähän LinkedInissä, ja laitoinkin jo kirjastoon varaukseen. Suhtaudun aina vähän epäilyksellä näihin pelkästään naisille suunnattuihin ura- ja rahakirjoihin, mutta pitää tämä ainakin katsastaa.


Muuta elämää

Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Atena 2020

Yllättävän moni suomalaisnainen ei aja, vaan perheessä ratin taakse istuu mies. Monen naisen mieli jumittaa lapsuudenperheen malleissa, joissa isä ajoi ja äiti tarjoili eväitä takapenkille. Autoiluun liittyy paljon luutuneita asenteita ja valtarakenteita, ja onkin korkea aika istuttaa nainen rattiin ja lähettää hänet tien päälle.”

Kuulostaa tutulta! Tämä voisi tulla tarpeeseen.

Celeste Barber: Tämä on haaste – Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä
Suom. Terhi Kuusisto
Aula & Co 2020

Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.

Löysin Celeste Barberin Instagram-tilin pari viikkoa sitten, ja olen nauraa räkättänyt useammalle kuvalle. Kerrankin vähän erilainen lifestyle-somevaikuttaja!

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys
Otava 2020

Digitalisoituvassa maailmassa meidän kannattaa kehittää inhimillisiä taitoja, kuten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa. Ne erottavat meidät koneista ja tekevät meistä paitsi korvaamattomia myös onnellisempia.”

Otavan mielestä tämä on kevään kirja, mutta minä luin teoksen kyllä jo joulukuussa. Yksi tulevaisuuden taito kai sekin.


Kirjoittamisesta

Jani Saxell: Tanssii kirjainten kanssa — Inspiraatiota tämän päivän tarinankertojille
Art House 2020

Onko sinulla tekeillä tai ainakin ajatuksissa oma käsikirjoitus – romaani, novelli, lasten- tai nuortenkirja, matkakertomus, muistelmateos tai mikä vain? Kirjoitatko harrastukseksi, omaksi tai lähipiirisi iloksi, vai tähtäätkö kirjailijanuralle? Tanssii kirjainten kanssa on heittäytyvä ja omakohtainen opas luovaan kirjoittamiseen.

Kirjoitusoppaiden lukeminen on aina hyvä tekosyy lykätä kirjoittamista. Jos opas on oikeasti hyvä, niin aina vain parempi.

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen — Iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020

Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä – ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy. Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan.

Jes! Työelämän teksteihin keskittyviä kirjoitusoppaita on aika paljon vähemmän tarjolla kuin luovan kirjoittamisen oppikirjoja.


Lapsille

Tim Marshall: Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2020

Värikäs ja elävästi piirretty kuvateos houkuttelee tutkimaan karttojen avulla, kuinka maantiede on muokannut histo-riaa. Vuorten, jokien ja merien sijainti on ohjannut valtioiden muotoutumista kautta aikojen – ja siksi historia myös aina toistaa itseään.”

Äää, rakastan karttoja! Harkitsen vakavasti pyytäväni tästä arvostelukappaleen ihan vain itselleni.

Torben Kuhlmann: Edison
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2020

Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre. Kaksi kekseliästä hiirtä päättää sukeltaa syvyyksiin ja pelastaa rikkaudet. Mitä hylystä lopulta löytyy? Upeasti kuvitettu tarina kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä ja yhdessä tekemisen voimasta.

Oi mikä ihana kansikuva! Ja hiiriä! Pakko olla hyvä yhdistelmä.

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata koululaisille
Otava 2020

Mutkattomasssa käsikirjassa on sata alakoululaiselle sopivaa helppoa ohjetta, miten viettää mukavasti aikaa joko yksin tai kavereiden tai perheen kanssa. Mukana on mm. pelejä, leikkejä sekä askartelu- ja piirrostehtäviä, joiden avulla voi tutkia maailmaa ja kehittää kädentaitoja, luovuutta ja keskittymiskykyä.

Voisiko aikuisille tehdä samanlaisen?


Mitä kevään kirjaa itse odotat, vai onko syksyn kirjatkin vielä lukematta? (Minulla on.)

Kevään 2019 kirjatärpit lukujonoon

On aika kääntää katse kohti kevään kirjasatoa. Kävin läpi kasan kustantamoiden kevätkatalogeja ja poimin kiinnostavimmat kirjatärpit.

Tärppien listaaminen syksyllä auttoi minua yllättävän hyvin jäsentelemään lukujonoani. Luin omalta listaltani monta kirjaa sitä mukaa kun niitä tuli vastaan. Kevään kirjoista ei samalla tavalla löytynyt vahvoja ennakkosuosikkeja, ja valikoima tuntui olevan hajanaisempi. Valitsin siis tärppejä lähinnä fiilispohjalta. Monta kiinnostavaa jatko-osaa jäi myös pois sen takia, etten ole ehtinyt lukea vielä niiden ensimmäisiä osia.

Jos kirjamakusi on samansuuntainen kuin minulla, listasta löytyy toivottavasti uutta kiinnostavaa kevään lukujonoon!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Historiaa ja romantiikkaa

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija
Suom. Pekka Tuomisto
Aula & Co 2019

Lale Solokow on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa, ja oman henkensä uhalla käyttää asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien. Kirja perustuu slovakialaisen Lale Solokovin vaiheisiin ja uskomattomaan selviytymistarinaan tuholeirillä.”

Olen lukenut jonkin verran keskitysleireistä kertovia kirjoja, kuten Corrie ten Boomin tarinan. Tositarinat kiinnostavat, vaikka ne olisikin puettu kaunon muotoon. Aula & Co kehuu kirjaa kansainväliseksi myyntimenestykseksi.

Niina Mero: Englantilainen romanssi
Gummerus 2019

Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Höttöisiä häähaaveita karsastava Nora suostuu vastahakoisesti kutsuun, mutta perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat pyyhkäisevät hänet jaloiltaan. Idylli kuitenkin rakoilee, kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Niina Meron ahmittavassa esikoisromaanissa Bridget Jonesin mustiin pukeutuva ystävätär kohtaa Kotiopettajattaren romaanin goottilaisuuden, Downton Abbeyn kartanotunnelman ja brittidekkarien juonittelut.

Kuulostaa kirjalta minun makuuni! Plussaa siitä, että kyseessä on kotimainen esikoiskirja.


Lukuromaaneja

Eve Hietamies: Yösyöttö (Selkomukautus Hanna Männikkölahti)
Avain 2019

Antti Pasasella on hyvä työpaikka, uusi asunto ja raskaana oleva vaimo. Kun vauva syntyy, elämä muuttuu. Antin vaimo Pia lähtee ja Antti jää kahdestaan Paavo-vauvan kanssa. Vuoden aikana vauva kasvaa ja oppii uusia asioita, mutta niin oppii Anttikin.”

Minulle on suositeltu moneen kertaan Yösyötön lukemista, se on kuulemma hulvattoman hauska. Vielä en ole saanut aikaiseksi, mutta Avain julkaisee kirjasta selkomukautetun version. En ole vielä lukenut yhtään selkokirjaa, mutta sellainen kiinnostaisi. Tästä voisi vaikka aloittaa, ja olisi kiinnostavaa vertailla sitä alkuperäiseen.

Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat
Suom. Raisa Porrasmaa
Kustantamo S&S 2019

Kollikissa Nana silmäilee maailmaa tyynen välinpitämättömästi, kuten kissa ainakin, ja ystävystyy sattuman kaupalla Satorun, kissarakkaan nuorukaisen kanssa. Onnea tuovan numeron seitsemän mukaan nimetty Nana on asunut Satorun luona viisi vuotta, kun Satoru eräänä päivänä ilmoittaa, ettei Nana voi enää jäädä hänen luokseen. Mies ja kissa lähtevät matkaamaan löytääkseen Nanalle uuden kodin. Matkallaan läpi Japanin he tapaavat Satorun vanhoja ystäviä ja kasvavat yhdessä ymmärtämään rakkauden merkityksen.

Tämä ei ehkä muuten olisi niin kiinnostava, mutta kirja on kerrottu kissan näkökulmasta. Juuri kasan animeleffoja katsoneena en yhtään ihmettele, miksi alkuperäisteos on Japanissa suosittu. Kissat <3


Rikoksia

Hideo Yokoyama: 64
Suom. Markus Juslin
Bazar 2019

Seitsemänvuotiaan tokiolaistytön vanhemmat istuvat aloillaan ja kuuntelevat heidän tyttärensä kidnappaajan vaatimuksia. Vanhemmat eivät koskaan saa tietää kaappaajan henkilöllisyyttä. Vuosia myöhemmin poliisi Yoshinobu Mikamin oma tytär katoaa jälkiä jättämättä. Epätoivoinen Mikami ryhtyy käymään läpi neljäntoista vuoden takaisia muistiinpanoja kidnappauksesta ja törmää hälyttävään yksityiskohtaan, jota kukaan ei kaappauksen tapahtuessa huomannut.

Ei aavistustakaan, pitäisinkö tästä oikeasti, mutta japanilainen dekkari on lähtökohtaisesti kiinnostava ajatus. Juonikin kuulostaa varsin jännittävältä. Kyseessä on ensimmäinen suomennettu teos Hideo Yokoyamalta. Jos ei muuta, niin tästä saa hyvän rastin Maailman kirjat -haasteeseen.

Sujata Massey: Murha Bombayssa
Suom. Maija Heikinheimo
Gummerus 2019

Perveen Mistry on juuri aloittanut työt isänsä lakitoimistossa Bombayssa. On vuosi 1921. Oxfordissa opiskellut Perveen on erityisen kiinnostunut naisten oikeuksista, eikä se ole sattumaa. Mistryt ovat saaneet tehtäväksi hoitaa varakkaan myllynomistajan Omar Faridin testamentin. Tutkiessaan asiapapereita Perveen huomaa jotain merkillistä: Faridin kolmesta leskestä jokainen on luovuttanut perintönsä hyväntekeväisyyteen. Yksi vaimoista on allekirjoittanut lomakkeen pelkällä ruksilla – eli tuskin osaa edes lukea. Yrittääkö joku käyttää leskien tilannetta hyväksi? Kun tapahtuu murha, varmistuu, että Perveen on osunut ounasteluissaan oikeaan.

Toinen vähän erilainen dekkari! Vaikuttaa kiinnostavalta, ja kansi on suorastaan herkullinen. Yhdysvaltalaiskirjailijan kirja on saanut inspiraationsa Intian ensimmäisestä naisasianajajasta.


Spekulatiivista fiktiota

Naomi Alderman: Voima
Suom. Marianna Kurtto
Gummerus 2019

Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden kuolettavan voiman. He pystyvät antamaan sormenpäillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman. Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään. Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille.

Tämä kirja löytyy jo hyllystäni, koska Gummerus lähetti pyytämättä ja yllättäen siitä ennakkokappaleen. Kirjaa on kehuttu paljon ja sen asetelma on varsin kiinnostava, joten se tulee varmasti luettua jossain vaiheessa.

Nora Roberts: Ensimmäinen vuosi
Suom. Lauri Sallamo & Heidi Tihveräinen
Gummerus 2019

Sitä kutsutaan Surmaksi – kulkutautia, joka alkaa levitä Skotlannin maaseudulta eräänä kylmänä uudenvuodenaattona. Viruksessa on jotain selittämätöntä. Miljardit sairastuvat ja menehtyvät, mutta on myös selviytyjiä ja heidän joukossaan niitä, joissa syntyy uudenlaisia kykyjä. Newyorkilainen kokki Lana pystyy liikuttelemaan tavaroita ja ihmisiä tahdonvoimalla. Fred osaa loihtia valoa pimeyteen. Jonah, ensihoitaja, näkee välähdyksiä tulevaisuudesta. Katie synnyttää kaksoset, joiden hän uskoo pystyvän ihmeellisiin tekoihin. Mutta Surma vaikuttaa ihmisiin myös päinvastaisella tavalla, ja valon rinnalla nousee synkkiä voimia.

Romantiikkakirjoistaan tunnettu Nora Roberts aloittaa uuden spefi-trilogian, joka kuulostaa mielenkiintoiselta.

Sjón: CoDex 1962
Suom. Maarit Kalliokoski, Tuomas Kauko & Kirsi Luoma
Like 2019

”Juutalainen Leo pakenee natseja toisen maailmansodan kurimuksessa. Rakastettunsa kanssa hän muovailee savesta pienen pojan, Josefin. Maailman myllerrykset vievät Leon ja savipojan Islantiin, ja vuonna 1962 Josef herää henkiin. Vuosikymmenien jälkeen aikuinen Josef herättää saaliinhimoisen geenitutkijan mielenkiinnon nykypäivän Reykjavikissa, jonka bioteknisessä dystopiassa kansallismielisyys ja ahneus vallitsevat. CoDex 1962 on historian, sadun, psykologian ja fantasian häikäisevä yhteentörmäys, islantilainen versio Tuhannesta ja yhdestä yöstä.”

Arvioiden perusteella tämä saattaa olla vähän liiankin vaikea kirja minun makuuni, mutta kuvaus on joka tapauksessa kiinnostava. En ole lukenut aiemmin islantilaista kirjallisuutta, ja tästäkin saisi rastin Maailman kirjat -haasteeseen.


Nuorille aikuisille

Nicola Yoon: Aurinko on tähti
Suom. Helene Bützow
Tammi 2019

Natasha uskoo tieteeseen ja tosiasioihin. Ei kohtaloon eikä toteutumattomiin unelmiin. Kun hän tapaa New Yorkissa Danielin, hänen perhettään odottaa maasta karkotus samana iltana, eikä rakastuminen ole vaihtoehto. Daniel on ollut aina hyvä oppilas ja tehnyt mitä häneltä odotetaan. Hän ei ole ollut runoilija, saati unelmoija. Mutta kun hän näkee Natashan, kaikki muu unohtuu. Jokin tytössä saa Danielin uskomaan, että kohtalo tarjoaa heille kahdelle poikkeuksellista tarinaa. Edessä on miljoona erilaista tulevaisuutta: mikä niistä toteutuu?

Nicola Yoonin edellinen teos Kaikki kaikessa vakuutti niin, että myös tämä kirja kiinnostaa.

Vacklin & Parhamaa: Glitch – Sensored Reality #2
Tammi 2019

Vuoden 2118 hypertalvi hautaa Helsingin kaupunkisaaren kauniit kanaalit lumeen ja jäähän. Hurjien lumimyrskyjen lisäksi kuusitoistavuotiasta Bugia, nyt maailman kuuluisinta videopelaajaa, vainoavat kummalliset näyt Shadow Warriors II -pelissä kuolleesta historianopettajasta sekä tuntemattoman tytön muistot menneisyyden maailmasta. Voiko todellisuudessakin olla glitchejä?

Beta oli kiinnostava avaus Sensored Reality -nuortenkirjatrilogialle. Tarina jäi sen verran kesken, että toinenkin osa täytynee lukea.

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
WSOY 2019

”Krakova 1824. Wiktor on kellosepän oppipoika, joka haaveilee seikkailuista ja on korviaan myöten ihastunut kauniiseen Zofiaan. Kun Wiktor joutuu onnettomuuteen oudon taivaankappaleen räjähtäessä joenrannassa, hänen elämänsä muuttuu. Wiktorin hengen pelastaa salaperäinen Tom – vaikka on itsekin vaarassa.

En ole vieläkään lukenut hyllyssäni odottavaa Mikaman esikoisteosta Taikuri ja taskuvaras, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Huijarin oppipoika jatkaa fantasiasarjaa. Pisteet hienoista kansista!


Ilmiöitä

Heini Maksimainen: Vauvattomuusbuumi – kun lakkasimme lisääntymästä
Atena 2019

’Jos en tee lapsia, mitä minä teen?’ Kun ystävät katoavat äiti- ja isäversumiin, vauvakysymys alkaa leijua ilmassa. Vauvattomuusbuumi näyttää, minkälaista elämä voi olla, jos lapsia ei ole eikä tule: kolmekymppinen nainen järjestää sterilisaatiojuhlat, nelikymppinen mies luo perheensä kämppiksistä, kuusikymppinen pari valitsee Karibian-purjehdukset. Lapsettomien tarinoista teos laajenee tarkastelemaan yleistyvää ilmiötä.

Luin syksyllä vapaaehtoista lapsettomuutta käsittelevän kirjan Ei äitimateriaalia, jonka mainostettiin olevan ensimmäinen suomenkielinen kirja kyseisestä ilmilöstä. Kiinnostavaa nähdä, miten tämä vertautuu siihen. Kansi on ainakin mukavan pirteä.

Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt
Suom. Kirsimarja Tielinen
Kustantamo S&S 2019

Yhdysvaltalainen teknologiaguru Jaron Lanier väittää, että onnellisen elämän avaimet löytyvät, kun ihminen sulkee kaikki sosiaalisen median tilinsä lopullisesti. Sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää empatiakykyämme.

Tiedetään, sosiaalinen media tekee meidät onnettomiksi. Itse keksin heti ainakin kaksi syytä olla tuhoamatta kaikkia sometilejä – esimerkiksi työ ja blogi. Mutta voisihan tämän jossain välissä lukea, vaikka somesta vouhotetaankin jatkuvasti joka paikassa.

Matti Merivirta: Sörkan muurin varjossa – Sörkan vankilan kirjasto
Avain 2019

Sörkan muurin varjossa kertoo kirjallisuudesta ja lukemisesta vankilassa. Helsingin vankilassa kirjojen lainaaminen on toiminut tiettävästi jo vankilan alkuajoista, vuodesta 1881 lähtien. Kirja pureutuu vankilan ja vankien alakulttuuriin, jonka vaikutukset heijastuvat myös lukuharrastukseen.

No nyt on mielenkiintoinen lähestymiskulma kirjoihin! Vankilat eivät muuten kiinnosta niin paljoa, mutta kirjastot kyllä.


Henkilöitä

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
Suom. Tero Valkonen
Bazar 2019

Walter Isaacson on punonut Leonardo da Vincin muistiinpanojen tuhansien sivujen pohjalta unohtumattoman kertomuksen, joka paljastaa sekä tieteilijän, taiteilijan että ihmisen ainutlaatuisten ja vertaansa vailla olevien saavutusten takana. Isaacson osoittaa, miten da Vincin nerous pohjautui taitoihin, joita voimme jokainen kehittää, kuten intohimoiseen uteliaisuuteen, tarkkaan havainnointiin ja leikkisään mielikuvitukseen, joka da Vincin tapauksessa sai jopa fantastisia piirteitä.

Leonardo ei ehkä muuten kiinnostaisi kokonaisen elämäkerran verran, mutta pidin Walter Isaacsonin kirjoittamasta Steve Jobsin elämäkerrasta niin paljon, että tähänkin voisi hyvin tutustua. Melkoinen järkäle on kuitenkin kyseessä, nimittäin kirjassa on noin 700 sivua.

Catherine McIlwaine: Tolkien – Mies joka loi Keski-Maan
Suom. Jaakko Kankaanpää & Seppo Raudaskoski
WSOY 2019

Yli 400-sivuinen kuvateos avaa ainutlaatuisen ikkunan J. R. R. Tolkienin teosten syntyyn. Oxfordin Bodleian-kirjaston arkistoista ja muista Tolkien-kokoelmista ammentava kirja esittelee yli 300 kuvaa Tolkienin käsikirjoituksista, piirroksista, kartoista, kirjeistä ja elämän varrelta. Lisäksi teokseen sisältyy kuusi asiantuntevaa esseetä fantasian mestarin elämänvaiheista, kirjallisesta piiristä, tarinankerronnan perusteista, haltiakielistä, mytologisista lähteistä ja omasta kuvataiteesta.

Tolkieniin voisin perehtyä tarkemminkin, ja kuvitettu teos kuulostaa aina hyvältä.


Harrastuksia

Saramäki, Kaipaanlahti & Palmu: Joka tyypin parhaat kaavat
WSOY 2019 

Luo tyylisi persoonallisilla ja eettisesti kestävillä vaatteilla. Klassikko-huppari, suorat housut tai silkkinen toppi, kaikki oman ompelukoneen ulottuvilla. Joka tyypin parhaat kaavat sisältää seitsemän peruskaavaa erillisillä kaava-arkeilla ja selkeät ohjeet kaavojen muokkaamiseen.

Nuorempana lainasin useaan otteeseen tämän kirjan edeltäjää Joka tyypin kaavakirjaa. Ompelukoneeseen asti vaateideat eivät kuitenkaan koskaan päässeet, ja olen ommellut lähinnä ilman kaavoja. Koska sain kesällä ompelukoneen omaan käyttöön, tämän avulla voisi kokeilla päästä harrastuksessa eteenpäin.

Maria Lyytinen: Slämäri – aikuisten kaverikirja
WSOY 2019

Muistatko kun koululuokassa kiersi vihko, johon oli kirjattu kinkkisiä kysymyksiä, kuten ”Luettele luokan söpöimmät top 5”? Nyt tuo nerokas kysymyskirja eli ”slämäri” tekee paluun, tällä kertaa aikuisen tyylikkäänä, muttei vieläkään tylsänä tai totisena. Kirjailija, toimittaja Maria Lyytisen laatiman ja graafikko Laura Noposen kuvittaman Slämärinkysymykset liikkuvat arkisesta absurdiin, syvällisestä hulvattomaan, romanttisesta melkein ronskiin.

Nostalgiapisteitä sataa WSOY:n laariin! Meillä kaverivihkoja ei koskaan kutsuttu slämäreiksi, mutta yhtä kaikki idea on hauska.


Tasa-arvoa

Kotro & Ohisalo: Sinua on petetty – Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta
Like 2019

Maria Ohisalo ja Arno Kotro ovat koonneet yhteen joukon kirjoittajia, jotka tarkastelevat puheenvuoroissaan tasa-arvoa valitsemastaan näkökulmasta. Mukana ovat Koko Hubara, Katleena Kortesuo, Saara Särmä, Juho Pylvänäinen, Anna Moring, Nasima Razmyar, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Maria Pettersson. Kirjoitukset pohtivat muun muassa kiltin tytön syndroomaa, sukupuolirooleja, sukupuolen moninaisuutta, feminismiä mediassa, feminististä hauskuutta ja sukupuolijärjestelmän ilmenemistä arjessa.

Kiinnostavasta aiheesta kirjoittaa joukko kiinnostavia suomalaisia eturivin kirjoittajia, joten mukana on varmasti paljon erilaisia näkökulmia.

Jenni Karjalainen: Setäkuiskaajan käsikirja
Art House 2019

Mahtaileva setämies. Tärkeä ja fiksu setä. Jurottava setä. Epävarma setänen. Runosieluinen setäliini. Masentava myrkkysetä. Turhauttavatko valta-asemissaan nököttävät setämiehet? Setäkuiskaajan käsikirja kertoo, kuinka hankalistakin sedistä voi saada kullanarvoisia yhteistyökumppaneita ja uskollisia tukijoita.”

Ahahahahahah, kirjan kuvaus on ainakin timanttinen. Listalle!


Lapsille

Tittamari Marttinen: Lasten matkaopas Suomeen
Avain 2019

Mikä onkaan Suomen pienin museo? Löydätkö Hämeen linnasta kummituskissan tassunjäljen? Millaista on vaeltaa tuntureilla? Lähimatkailu on hauskaa! Suomi on suuri maa, ja siellä riittää näkemistä, tutkimusta ja retkeilemistä.

Hei, hauskaa! Luin viime vuonna Marttisen mainion Lasten matkaoppaan Eurooppaan. Toivoin matkailun ekologisen puolen mukaantuomista kirjaan, ja nyt saammekin kokonaisen lähimatkailun oppaan. Jos kirja on yhtä tasokas kuin edeltäjänsä, se innostaa varmasti tutkimaan kotimaan matkakohteita.

Jäkkö & Salusjärvi: Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille)
Into Kustannus 2019

”Martti Ahtisaari, Arvo Ylppö, Antti Tuisku, Heikki Hursti, Aleksis Kivi, Jani Toivola, Paleface, Perttu Häkkinen, Tuure Boelius, Kalle Könkkölä ja Syksy Räsänen… ja kymmeniä muita sankareita. Nämä urheat miehet ovat olleet rohkeita, vahvoja ja pelottomia, mutta myös auliita, uteliaita, herkkiä ja neuvokkaita.”

Olisikohan tämä viimeinen sankaritarinakirja vähään aikaan? Pojille suunnattu teos täydentää viime vuonna ilmestynyttä kotimaista kirjaa Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Suurnaisten ja -miesten tarinoiden alkuperäinen idea on ehkä vähän hämärtynyt, kun monet kuvauksessa olevista miehistä ovat nuoria ja ehtivät porskuttaa elämässään vielä paljon eteenpäin. No on siellä sentään Aleksis Kivi!

Uusintapainokset: Salapoliisin käsikirja & Vakoilijan käsikirja
Tammi 2019

”Löydä johtolangat ja ratkaise kiperät arvoitukset! Pidä salaisuudet turvassa vihollisvakoojilta!”

No nyt on kunnollista! Erityisesti Vakoilijan käsikirjaa tuli luettua muksuna, ja taisipa meillä olla omatkin vakoilumuistikirjat kotipihan tapahtumista. Tammelle nostalgiapisteet 6/5.


Päätyikö mikään näistä omalle lukulistallesi?