Kevään 2024 kirjatärpit lapsille

Hyvää uutta kirjavuotta! Keräsin kasan minua kiinnostavia lastenkirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Ikäsuositukset ovat arvioita, jotka olen tehnyt kustantajien ja kirjakauppojen antamien tietojen perusteella. Keväällä ilmestyy myös mielenkiintoisia jatko-osia aiemmin alkaneille sarjoille, mutta suurinta osaa niistä en ottanut mukaan.

Postaus sisältää tähdellä merkittyjä mainoslinkkejä, joiden kautta saat kirjat samaan hintaan ja minä tienaan hieman taskurahaa.

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Pienten kuvakirjoja (3+)

Emilia Erfving: Lumikasa
Lasten Keskus 2024

Syyspakkanen hiipii metsään, ja pian luonto on hopeisen huurteen peitossa. Kun Kasa liikahtaa, sen jäätyneet lehdet rapisevat hauskasti. Harmaa orava sinkoilee kiireisenä ympäriinsä. Se piilottaa herkkuja talven varalle. Kasasta tulee oravan salaisten herkkujen vartija! Mutta miten käy, kun metsään pöllähtää lumimyrsky?

*Osta kirja Adlibriksesta

Adam Kay & Henry Paker (kuv.): Lilli ja seikkailu vatsassa
Suom. Senja Mannila
Art House 2024

Kun Veikko eräänä päivänä nälkäisenä haukkaa lempipitsaansa, alkaa Lillin ihmeellinen seikkailu. Pieni maissinjyvä on odottanut sitä koko ikänsä. Riemastuttava lastenkirja kertoo, mitä kaikkea Lilli vatsaseikkailullaan kohtaa. Teos avaa ruonsulatusta vastustamattoman hauskasti, superkiinnostavia ällötyksiä ja perin hyödyllisiä terveellisiä asioita unohtamatta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kerry Lyn Sparrow & Guillaume Perreault (kuv.): Uinukaa, uuhet!
Suom. Marvi Jalo
Kvaliti 2024

Ainoa asia, josta Arttu ei pidä, on nukkuminen, ja hän tekee kaikkensa välttääkseen sen. Eräänä päivänä äiti saa tarpeekseen Artun viivyttelystä. ’Kokeile laskea lampaita’, hän sanoo. Kun Arttu laskee, jokainen lammas ilmestyy numeroliivi päällä kuin kilpa-auto ja hyppää sängyn yli. Mutta sitten tulee lammas numero 68, joka epäröi. Sen pitää juoda vettä, ennen kuin voi hypätä. Sitten sen täytyy mennä vessaan, jonka jälkeen se haluaa pukea juoksukengät jalkaan.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Jessica Kulekjian & Zoe Si (kuv.): JYTYM! Tulivuori purkautuu
Suom. Jade Haapasalo
Kvaliti 2024

Jokin heräilee maan uumenissa. Kuiskaus sihisee magmasäiliössä. Kuuluu kaasujen kurlutusta. Höyryä pöllähtää ilmaan. Kuplat kiehuvat ja poksahtelevat. Nyt onkin aika herätä! Tämä värikäs kirja on täydellinen valinta tulivuorten ystäville – ja kaikille, jotka rakastavat JYRÄHDYKSIÄ!

*Osta kirja Adlibriksesta

Ryan T. Higgins: Hei, Mörri!
Suom. Raija Rintamäki
Kumma-kustannus 2024

Mörri haluaisi kaikista eniten vain ottaa nokoset, mutta hänen hiiriystävillään on jälleen muita suunnitelmia. Hiiret katsovat suoraan SINUA. Mörri ei tietenkään halua olla mukana, mutta eihän sellainen käy päinsä… Tärisytä, värisytä ja heiluta siis tätä kirjaa — ja auta samalla hiiriä luomaan interaktiivinen tarina, jossa juuri SINÄ voit hiirten kanssa päättää, mitä Mörri tekee. Sillä halusi Mörri sitä tai ei, tässä kirjassa lukija on puikoissa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Katri Kirkkopelto: Piki ja villi vekotin
Lasten Keskus 2024

Piki on vihdoin saanut oman puhelimen. Se on hieno. Puhelimella voi soittaa Isolle, ottaa valokuvia, kuvata videoita, pelata pelejä ja lähettää viestejä kavereille. Puhelin ei kuitenkaan aina ole kiva. Sinne tulee joskus kurjia juttuja, jotka jäävät vaivaamaan niin, ettei unikaan meinaa iltaisin tulla. Joskus Pikikin lähettää viestejä, jotka kaduttavat. Vähitellen Piki oivaltaa, että puhelin on villi vekotin, joka täytyy kesyttää.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Jane Chapman: Jokainen meistä on pieni ihme
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2024

Sammakko on perin juurin kyllästynyt kotilampeensa ja päättää lähteä seikkailemaan. Seuraan liittyy Hiiri, joka esittelee ystävälleen omaa asuinpaikkaansa. Sammakko ihailee metsän värejä ja eläimiä, eihän lammessa ole mitään niiden veroista. Vai onko sittenkin…?

*Osta kirja Adlibriksesta

Leigh Hodkinson: Martta on kartalla
Suom. Sanna Hytti
Lasten Keskus 2024

Martta rakastaa karttoja. Hän tutkii maailmaa piirtämällä. Ensin hän piirtää maailmankaikkeuden ja sitten maapallon mantereineen. Martta piirtää vielä kotikaupungin, kotikadun, kotitalon rappukäytävän ja oman kodin huoneineen. Lopulta Martta kartoittaa myös itsensä. Martassa on pisamia, vikkelät jalat ja monenmoisia ajatuksia – isoja ajatuksia ja unelmia.

*Osta kirja Adlibriksesta

Malin Klingenberg & Maria Sann (kuv.): Karkulaiset
Suom. Outi Menna
Kustannus S&S 2024

Joona, Ebba ja Linnea ovat jo oikeastaan ihan liian isoja päiväkotiin. Lisäksi heillä on upouudet lapiot. Iltapäivän lepohetkellä vapaudenkaipuiselle kolmikolle tarjoutuu mahdollisuus pakoon päiväkodin väsyneen hoitajan Monan ansiosta. Elämä vapaudessa sekä tuoksuu että tuntuu erilaiselta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Lotta-Sofia Saahko & Mira Mallius (kuv.): Lilja muuttaa maailmalle
Tammi 2024

Lilja ei ole koskaan käynyt kauempana kuin mummolassa, kun äiti ja isä ilmoittavat, että heidän perheensä muuttaa Kiinaan. Näkeekö Lilja mummoa enää koskaan? Löytääkö hän uusia kavereita ja miten hän oppii vierasta kieltä? Ensin Kiinassa kaikki tuntuu kummalliselta, puistossa ihmiset lenkkeilevät takaperin ja aamupalaksi syödään nyyttejä. Mutta sitten Lilja tapaa Liun, ja uuden ystävän kanssa Kiinaan muutosta tuleekin suuri seikkailu!

*Osta kirja Adlibriksesta


Lastenromaaneja (6+)

Valpuri Kuu & Ari Vannas (kuv.): Maailman pienin ballerina ja taikurin nauru
Hertta Kustannus 2024

Maailman pienin ballerina on saanut työpaikan taikurin kartanosta. Taikuri asuu ihmeellisyyksien keskellä, mutta on silti tyytymätön ja yrmeä. Kun ballerina joutuu viikosta toiseen tanssimaan aina saman soolonumeron, hän alkaa turhautua. Eräänä keskiviikkona kartanoon tulee uusi asukas, maailman pienin kissa nimeltä von Tassunberg. Yhdessä ballerina ja muhkeahäntäinen filosofikissa päättävät karata ja lähteä etsimään uutta työpaikkaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Saija Uusi-Viitala & Karin Niemi (kuv.): Aamu ja salaperäinen seteli
Myllylahti 2024

Lämminhenkisessä kuvakirjassa pyörätuolilla liikkuva Aamu-tyttö löytää ystäviensä kanssa leikkipuistosta setelin. Kenelle raha kuuluu? Entä saako löytäjä pitää?

*Osta kirja Adlibriksesta

Satu Kontinen & Satu Rämö: Lottalehto
Tammi 2024

Islannissa asuvalle Sagalle ja Suomessa asuvalle Sadulle kaikki tavallinen on ihmeellistä! Serkukset viettävät kesää Lauttasaaren Lottalehdossa vaarinsa ränsistyneellä kesämajalla. Vaari on kuitenkin oudon hiljainen, ja heti ensimmäisenä yönä maja joutuu ilkivallan kohteeksi. Ruusupensaita havistelee öisin varjoissa hiipivä, suden kanssa liikkuva hahmo, ja tytöt päättävät ryhtyä selvittämään, mistä oikein on kyse.”

Satujen saaret -kirjasarjan avausosa.

*Osta kirja Adlibriksesta


Seikkailuja koululaisille (8+)

Sara Shepard: Pihla piirtää parhaan ystävän
Suom. Outi Järvinen
Otava 2024

Pihla kirjoittaa ja piirtää päiväkirjaa päässään surisevista huolista. Pihlaa huolettaa tosi moni asia. Miksi joku on raaputtanut hänen pulpettiinsa ’Olen ötökkä’? Entä jos Kosmo-koira syö purkkaa ja kuolee? Ja miksi paras ystävä ei enää halua olla ystävä, vaan kaveeraa luokan ilkeimmän tytön kanssa? Tekikö Pihla jotain väärin, ja jos teki, voiko sen korjata?

Kirja aloittaa Pihla-sarjan. Kustantajan ikäsuositus 8+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Venny Helén & Kaisa Pirttinen (kuv.): Rambon talli: Kadonneiden hevosten mysteeri
WSOY 2024

Tunnetko jo tallitytöt taikka vuonohevosen Felixin? Rambon tallin väkeen tutustutaan kirjasarjan avausosassa, jossa Elina muuttaa uudelle paikkakunnalle ja aloittaa ratsastamisen Rambon tallilla. Yhtäkkiä tallin hevoset alkavat kadota, ja kisatiimiläiset epäilevät viimeisimpänä tallille tullutta Elinaa. Saako Elina kavereineen selvitettyä kadonneiden hevosten mysteerin?

Kirja aloittaa Schleichtalli Rambo -tubekanavaan perustuvan sarjan. Kustantamon ikäsuositus 9+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Salla Simukka & JP Ahonen (kuv.): Poika ullakolla, poika kellarissa
Tammi 2024

Jännittävä lastenromaani kahdesta pojasta, jotka asuvat samassa talossa mutta eri todellisuuksissa. 10-vuotiaan Alexiksen perhe muuttaa taloon, josta hän saa unelmiensa ullakkohuoneen. Niin ikään 10-vuotiaan Maxin perhe muuttaa taloon, jossa häntä odottaa upea kellarihuone. Pian pojat huomaavat, että heidän kotitaloissaan on jotain omituista: Alexis kuulee ääniä talon alta, vaikka heillä ei ole kellaria. Maxin korviin kantautuu soittoa ullakolta, vaikka siellä ei ole ketään.”

Kustantajan ikäsuositus 8+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Angie Thomas: Nic Blake ja ihmeelliset – Ilmentäjien ennustus
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2024

Ei ole helppoa olla ihmeellinen tavisten maailmassa. Kun Nic täyttää 12 vuotta, hänen isänsä ei vieläkään opeta häntä käyttämään ilmentäjän kykyjään. Ennen kuin hän saa valjastettua lahjansa käyttöön, uskomattomat sattumat käynnistävät seikkailun, joka imaisee Nicin ja kaksi ystävää mukaansa. Isää syytetään vakavasta rikoksesta, ja Nicin lempikirjan tapahtumat heräävät eloon. Nicin on löydettävä mahtava taikaesine, joka voi ratkaista kaiken.

Fantasiatrilogian avausosa. Kustantajan ikäsuositus 8+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Ali Standish: Outoja tapauksia Baskervillen koulussa
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Tammi 2024

Kun mystinen piippumies huomaa Arthur Conan Doylen poikkeukselliset päättelytaidot, tälle tarjoutuu tilaisuus päästä salaiseen Baskervillen kouluun. Koulussa Arthur ystävystyy oitis seikkailunjanoisen Irene Eaglen ja älykkyydessä vertaisensa Jimmie Moriartyn kanssa. Pian Arthur ystävineen (ja vihollisineen!) kutsutaan jäseniksi vaikutusvaltaiseen salaseuraan, johon päästäkseen heidän on suoriuduttava kolmesta testistä.”

Kirja aloittaa Baskervillen koulu -sarjan. Kustantajan ikäsuositus 9+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Silja Sillanpää & Pasi Pitkänen (kuv.): Ouroboros: Sateenkaarikäärme
WSOY 2024

Lumoava tarina vie lukijansa maan alla kulkevan salaperäisen käärmejunan kyytiin. 12-vuotias Kivi asuu isoisovanhempiensa luona matelijakaupan yläkerrassa. Kun vanhukset viedään hoitolaan, karkaa Kivi lemmikkikäärmeensä Nijin kanssa etsimään maan nielemää äitiään. Kivi päätyy rautatieasemalle, jonne matelee riimuin koristeltu käärmejuna. Alkaa huimaava seikkailu, jonka aikana Kivi joutuu pohtimaan, milloin todellisuus muuttuu tarinoiksi ja tarinat totuudeksi.”

Kustantajan ikäsuositus 9+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Helena Immonen & Pasi Leinonen: Ka­ra­ka­lin voi­ma
Tammi 2024

Kaksitoistavuotiaana Tommon on aika ottaa vastaan oma eläinhahmonsa ja aloittaa vaellus täysi-ikäisyyteen Purppurausvassa. Tommo saa eläimekseen karakalin eli aavikkoilveksen, mutta eläimen hahmoon tottuminen ei ole ihan helppoa. Vaikeuksissa Tommoa auttaa Aasa, joka on ilman eläinhahmoa jäänyt heimonsa hyljeksimä tyttö. Aasa ja Tommo ystävystyvät ja saavat tietää vihollislauman johtajan julmasta suunnitelmasta, joka on pakko pysäyttää.

Kirja aloittaa Purppurausvan animaagit -sarjan. Kustantajan ikäsuositus 10+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Mari Luoma: Mintun makuinen murha
WSOY 2024

Olivia on saanut Koreilevan Kurjen tyttökoulussa liikanimen Murhatyttö, koska rakastaa dekkariklassikoita. Kun sisäoppilaitoksessa tapahtuu oikea murha, hän päättää ratkaista tekijän. Virallisesti tutkimuksia hoitaa julkkisetsivä Isac Icarus, jonka Olivia heti arvioi sietämättömäksi keikariksi ja tyhjäntoimittajaksi. Yllätyksellinen juoni henkii etsiväklassikoiden Poirot’n ja Sherlock Holmesin tunnelmaa.”

Kirja aloittaa Mysteerimestarit Olivia & Icarus -sarjan. Kustantajan ikäsuositus 10+.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten sarjakuvia

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Pienen poliisipäällikön iso pulma
Suom. Mayu Saaritsa
Otava 2024

Uljaasta ulkomuodostaan ja terävästä päättelykyvystään tunnettu Peppunen ratkaisee jälleen kiperän arvoituksen.​ Poliisipäällikkö Maltanhaukku on kadottanut tärkeän esineen ja pyytää apua mestarietsivältä.”

*Osta kirja Adlibriksesta

Tim Probert: Lightfall 1: Viimeinen liekki
WSOY 2024

Bea elelee suurilla lyhdyillä valaistulla Irpa-planeetalla kasvattiukkinsa, viisaan Possuvelhon kanssa, joka on rohdosmestari ja Ikuisen liekin vartija. Kun ukki katoaa salaperäisesti, Bean on lähdettävä seuraamaan hänen jälkiään. Avukseen tyttö saa Cadin, reipashenkisen galdurialaisen. Mutta ikuinen pimeys uhkaa Irpaa… Kiehtova maailma tuo mieleen parhaat Star Wars -elokuvat, Miyazakin animaatiot ja Tolkienin tarut.”

Kustantajan ikäsuositus 9+.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten tietokirjoja

Michael Bright & Nic Jones: Päiväeläimiä – yöeläimiä
Suom. Pia Korpisaari
Kustannus-Mäkelä 2024

Kekseliäs kääntökirja on täydellinen tapa tutustua eläinmaailman tapoihin. Värikkäästi kuvitetut aukeamat esittelevät kaksitoista aluetta, joista jokaiseen kurkistetaan sekä päivänvalossa että yön pimeinä tunteina.”

Kustantajan ikäsuositus 6–9 vuotta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Andreas Palmaer & Fabian Göransson: Lasten ennätyskirja
Suom. Selma Öhman
Lasten Keskus 2024

Kuka on maailman nopein lapsi, nuorin etsivä tai nuorin leijonankesyttäjä? Houkutteleva tietopaketti paljastaa, että maailman nuorin kuningas oli vain 8 kuukauden ikäinen ja maailman junnuin professori 9-vuotias. Lisäksi se kertoo muun muassa, missä maailman nuorin ammattilaisjalkapalloilija pelaa ja miten 10-vuotias Charles pelasti astronauttien hengen. Mitä vielä tahtoisit tietää?

Kustantajan ikäsuositus 6+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Anne Muhonen: Piirretään hahmoja!
WSOY 2024

Inspiroiva opas ihmisten ja muiden otusten piirtämiseen. Kärsitkö piirustusjumista? Tämän kirjan avulla opit paitsi keksimään ja ideoimaan, myös toteuttamaan visiosi hauskojen harjoitusten avulla. Huippuluovaan hommaan tarvitset tämän piirustusoppaan lisäksi vain kynän ja paperia!

Kustantajan ikäsuositus 7+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emily Akkermans & Jan Bielecki (kuv.): Ihmeellinen aika
Suom. Markus Hotakainen
WSOY 2024

Asiantuntijan kirjoittama tietokirja vie tajunnanräjäyttävälle tutkimusmatkalle aikaan, sen historiaan ja olemukseen. Ihmeellinen aika saattelee tutkimaan ajan käsityksen, mittaamisen ja määrittelemisen historiaa ja nykyhetkeä sekä pohtimaan, mitä aika oikeastaan on. Entä onko aikamatkustus mahdollista?

Kustantajan ikäsuositus 7+.

*Osta kirja Adlibriksesta

Edward Kay & Mike Shiell (kuv.): Pöpöjen tiede – Sairas totuus sairastumisesta (ja terveenä pysymisestä)
Suom. Jade Haapasalo
Kvaliti 2024

Bakteereita on KAIKKIALLA, vaikka emme näe niitä. Jopa tässä kirjassa on pöpöjä ja rutkasti onkin. Yök! Kaikki bakteerit eivät pyri vahingoittamaan meitä. Osasta on jopa hyötyä. Tämän kirjan avulla opit tosijuttuja, kuten että: bakteerit löydettiin alun perin vesipisaran avulla, keho suojautuu taudeilta monin tavoin, tietyt bakteerit olivat niin tehokkaita, että ne muuttivat historian kulun, ja bakteerit osaavat kehittyä pelottavin ja yllättävin tavoin.”

Kustantajan ikäsuositus 8+

*Osta kirja Adlibriksesta

Jani Kaaro & Jussi Kaakinen: Maailman pahimmat paikat
Into Kustannus 2024

Riemastuttavasti kuvitettu kirja vie kierrokselle maailman pahimpiin paikkoihin, olivat ne sitten maapallolla, omassa aurinkokunnassamme tai vielä kauempana. Yhdessä puhaltaa niin kuuma tuuli, että siellä palaisi tuhkaksi sekunnissa, toisessa tukalassa paikassa niskaan sataisi kuumaa metallia. Entä mitä olisi vastassa valtamerien syvyyksissä tai Jupiterin Io-kuun tulivuorten lähettyvillä?

Kustantajan ikäsuositus 8–12 vuotta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kevään 2020 kirjatärpit lukujonoon

Kirjakevät on jo pitkällä, ja on aika kerätä täälläkin yhteen omasta mielestäni kiinnostavimmat teokset. Kävin läpi kotimaisten kustantamojen kauden katalogit. Poimi tästä omaan listaasi kirjasuositukset keväälle 2020!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Tarinoita muilta mantereilta

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua
Suom. Ulla Lempinen
Atena 2020

Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta.

Kirjan aihe kuulostaa rankalta, mutta haluaisin lukea suomennettuja teoksia muiltakin kuin angloamerikkalaisilta kirjailijoilta. Kayo Mpoy on muuttanut kymmenenvuotiaana Tansaniasta Tukholmaan, joten tällä kirjalla voisin taklata maahaasteestani Tansanian. Miksi muuten afrikkalaisista naisista kertovien romaanien kannessa on aina samanlainen naisen siluetti?

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar
Suom. Hilkka Pekkanen
Bazar 2020

Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramónin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. Ja niin nuori morsian matkaa vuonna 1844 valtameren taakse syrjäiseen maailmankolkkaan sydän täynnä odotuksia.

Kuulostaapa kiinnostavalta! Ja taas saisi uuden maan Maailman kirjat -haasteeseen, check.


Rikoksia

A Yi: Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co 2020

Täydellinen rikos on kiinalaisen A Yin (oikealta nimeltään Ai Guozhu) läpimurtoromaani. Tyylikäs psykologinen trilleri esittelee lukijalle nuoren miehen, joka näennäisesti ilman motiivia murhaa koulutoverinsa. Teos vie lukijan huimalle matkalle tylsistyneen ja ympäröivää yhteiskuntaa syvästi halveksuvan nuoren miehen mieleen.

Viime kevään listassani oli japanilainen dekkari (jota en ole vielä lukenut), laitetaan listalle siis kiinalainenkin. Tästäkin saisi rastitettua yhden kohdan maahaasteeseen. Ellen sitten valitse kiinalaista scifi-kirjaa, joka oli syksyn 2018 listauksessa ja jota en myöskään ole lukenut. Mutta hei, on kiva listailla kirjoja!

Stuart Turton: Evelynin seitsemän kuolemaa
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2020

Syrjäisen maaseutukartanon tanssiaisiin kutsuttu Aiden Bishop saa kylmäävän tiedon: juhlapäivän iltana klo 23 kartanon tytär Evelyn murhataan. Evelyn ei kuitenkaan kuole ainoastaan kerran. Kun hänet on murhattu, kartanon vieraat heräävät mystisesti aina uudelleen samaan tanssiaispäivään. Painajaismaisen kierteen katkaistakseen Aidenin on löydettävä murhaaja, ennen kuin rikosta ehtii edes tapahtua. Englannissa vuoden parhaana esikoisena palkittu trilleri on kansainvälinen kirjatapaus.

Oo! Nyt on kunnollista. Hercule Poirot goes Päiväni murmelina.


Rakkautta ja historiaa

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Suom. Paula Takio
Gummerus 2020

Nina Redmond joutuu jättämään rakkaan työnsä kirjojen parissa, kun birminghamilainen pikkukirjasto suljetaan uuden modernin mediakeskuksen alta. Nina onnistuu kuitenkin kääntämään vaikeudet voitoksi: työtön kirjastonhoitaja huomaa pian olevansa pakettiautoon perustetun kiertävän kirjakaupan omistaja. Uusi luku elämässä tutustuttaa ujon Ninan värikkääseen joukkoon persoonallisuuksia. Voisiko heidän joukossaan kenties olla myös hänen oma Heathcliffinsä, herra Darcynsa tai Christian Greynsä?

Kirjasto, kirjakauppa ja romantiikka ovat varmasti hyvä yhdistelmä. Tosin toivon, ettei Nina löydä elämäänsä oikeasti omaa Christian Greytä.

Beth O’Leary: Kimppakämppä
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2020

Kustannustoimittaja Tiffy on vailla asuntoa sikamaisen kalliissa Lontoossa. Yöhoitaja Leonilla on yhden makuuhuoneen asunto ja kova tarve rahalle. He päätyvät loistavaan ratkaisuun, jota heidän ystävänsä pitävät hulluna: Tiffy nukkuu sängyssä yöt ja Leon päivät, eikä heidän tarvitse edes tavata toisiaan. Hauska, suloinen romaani rakkaudesta, ystävyydestä ja elämän yllätyksellisyydestä.

Vähän erilainen lähtökohta rakkausromaanille. Olen lukenut tästä posiviitisia arvioita, ja minulle suositeltiin erityisesti tämän kuuntelemista äänikirjana.

Kokeile Bookbeatia kuukausi ilmaiseksi ja kuuntele äänikirjana* (Etu koskee uusia käyttäjiä)

Sara Medberg: Kamarineitsyt
Otava 2020

Kun Tähtikaaren kartanon herra paroni Ridderlöw palkkaa ompelijatarmamselli Charlotta Silken sisarensa kamarineidoksi, molempien elämä muuttuu. Kartanon kirjastosta Charlotta löytää Jane Austenin juuri ilmestyneen teoksen Ylpeys ja ennakkoluulo. Kirjan tarjoamat modernin rakkausavioliiton ja naisasian aatteet joutuvat koetukselle, kun sotakokemusten katkeroittama paroni kiinnostuu Charlottasta. Voiko tavallinen kamarineitsyt löytää merkityksellisen elämäntehtävän ja unelmiensa miehen?

Olen joskus aloittanut lukemaan jotain Medbergin aiempaa kirjaa, joka jäi kesken. Tämän aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava (Ylpeys ja ennakkoluulo mainittu), että voisin antaa kirjalle mahdollisuuden.

Kristiina Vuori: Neitsytkruunu
Tammi 2020

Talvella 1498 Anna Hansintytär Tott naitetaan häntä 20 vuotta vanhemmalle miehelle, valtaneuvos Henrik Bitzille. Jo Ingeborg-tädin hovissa Anna on oppinut, että suvun tahtoon on taivuttava. Oppi on kova, sillä Annan sydän kuuluu jo toiselle.”

En ole vieläkään lukenut Kristiina Vuorelta mitään, vaikka Kaarnatuuli odotteleekin hyllyssä. Siitä huolimatta olen aika varma, että pidän näistä kirjoista. Mikä juttu näissä neitsyissä muuten on tänä keväänä?


Fantasiaa, scifiä ja vaihtoehtoista historiaa

Alastair Reynolds: Ikirouta
Suom. Hannu Tervaharju
Like 2020

Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi ja jättää kirjoitettu historia koskemattomaksi.​ Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiininomaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.​”

En ole koskaan lukenut Alastair Reynoldsilta mitään, mutta ehkä pitäisi.

Elina Pitkäkangas: Hukan perimät
Myllylahti 2020

Lykantropia-viruksen runtelemassa maailmassa ihmiset ovat oppineet kunnioittamaan kahta asiaa: kaupungin suojamuuria ja ihmissusia metsästävää sotilasjärjestö Jahtia. Kun nuorelle aliupseerioppilaalle Alexander Bergille tarjoutuu tilaisuus osallistua maineikkaan kapteeni Väinö Ollikaisen metsästyspartioon, Alex on onnensa kukkuloilla. Viimeinkin paheksutulla yksinhuoltajan pojalla on tilaisuus ansaita maine pelättyjen ihmissusien metsästäjänä.

Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogia sai minulta viisi tähteä, joten odotukset ovat suuret myös tälle esiosalle. Hieno kansi kuten aiemmissakin kirjoissa, taitavasti pienet Tuntematon sotilas -vibat mukana.

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä
Suom. Helene Bützow
WSOY 2020

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?

Oi oi oi! Uusi Nälkäpeli-romaani. Listalle!

Mia Myllymäki: Tuulten amiraali
Osuuskumma 2020

Portugali 1492. Ilmalaivat kohoavat taivaalle höyrytekniikan ja magian voimalla. Onnea tavoittelevat kapteenit ja tuulia taivuttelevat laivamestarit ovat valmiita laajentamaan tunnetun maailman rajoja. Kapteeni Cristo Colom unelmoi matkasta meren yli länteen, kultaisten kattojen ja kallisarvoisten mausteiden valtakuntaan.

Tässä kiinnitti huomion erityisesti hieno kansi (joka tuo mieleeni Merten gorillan), mutta aihekin vaikuttaa kiinnostavalta.

Salla Simukka: Lukitut
Tammi 2020

Meitä oli viisikymmentä. Tämä on meidän tarinamme. Hätkähdyttävä YA-romaani maailmasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, jotka heidän on laskettu tulevaisuudessa tekevän.

Kuulostaapa kiinnostavalta! En ole lukenut Salla Simukalta(kaan) vielä yhtään kirjaa, vaikka listalla on.


Yhteiskuntaa, kulttuuria ja uskontoa

Aila Ruoho: Henkisyyden harhapoluilla
Docendo 2020

Suuri osa ihmisistä uskoo enkeleihin. New Age marssittaa niiden ohella esiin keijut, tontut, yksisarviset, henkioppaat, tähtiolennot, tarujen jumalhahmot ja monet, monet muut henkiolennot, joiden uskotaan vaikuttavan jokapäiväiseen elämäämme. Uushenkisyyspiireissä liikkuu raha; kurssit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. Onkin syytä pysähtyä miettimään toiminnan eettisyyttä.

Tämä kirja kuuluu pakollisena kevään luettavien listaan, koska se on äidin kirjoittama. Lisäksi tämä on kaikkien aikojen ensimmäinen kirja, jossa on minun nimeni takakannessa, koska nappaamastani kuvasta tuli näköjään virallinen kirjailijakuva. Niin ja kyllä aihekin kiinnostaa.

Virtanen, Hiidenmaa & Nummi (toim.): Kertomuksen keinoin
Gaudeamus 2020

Omakohtaiset kertomukset koskettavat. Tarinat ja anekdootit auttavat kuvaamaan vivahteita ja yksityiskohtia, joille olisi muuten vaikea antaa konkreettista muotoa. Kokemuksellinen yksilötarina ei kuitenkaan aina ongelmitta sovi uskottavaan ja riippumattomaan lehtiartikkeliin tai tietokirjaan.

Olen seurannut innolla Facebookissa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa ruoditaan median yksilötarinoita ja kertomusten kaavoja. Tällä kirjalla taitaa olla eri tekijät, mutta aihe kiinnostaa joka tapauksessa.

Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman
Otava 2020

Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin.

Tämä onkin minulla itse asiassa jo kirjastossa varauksessa. Pidin Saramäen aiemmasta kirjasta Hyvän mielen vaatekaapista paljon, ja vastuullisuusaiheet kiinnostavat muutenkin.


Työelämää

Atte Mellanen & Karoliina Mellanen: Hyvät pahat ja millenniaalit – Miten meitä tulisi johtaa
Atena 2020

Vaikeasti johdettava, itsekeskeinen, laiska. Näin Suomen yritysjohdon eliitti kuvailee vuosina 1980–2000 syntyneitä millenniaaleja. Näitä työpaikkojen uusimpia tulokkaita on työvoimasta jo puolet, ja he määrittelevät työn tekemisen tavat seuraaviksi vuosikymmeniksi. Millenniaalit haluavat kehittyä, he uskovat itseensä ja ovat keskimäärin koulutetumpia ja tavoitekeskeisempiä kuin aiemmat sukupolvet. Mutta miten heitä oikein tulisi johtaa?

Millenniaalisukupolvea itsekin edustavana tämä olisi kiva tietää.

Hanne Valtari & Satu Rämö: Unelmaduunarin tilipäivä
WSOY 2020

Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia. Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun.

Ehdinkin lukea tämän jo, ja kirja oli juuri sitä mitä tällä hetkellä tarvitsin. Suosittelen yrittäjille tai yrittäjäksi aikoville!

Marina Vahtola: Intohimona brändit — Kolme vuosikymmentä brändien parissa
Docendo 2020

Näyttävän uran suurten ketjuyritysten johdossa ja hallituksissa Suomessa ja Ruotsissa tehnyt Marina Vahtola avaa uudessa kirjassaan käytännönläheisesti ja havainnollisesti 20 keskeistä tekijää, jotka ratkaisevat menestyvän brändin rakentamisessa. Kirja osoittaa brändiosaamisen arvon ja hyödyt tavalla, jonka ansiosta sen paikka on jokaisen menestykseen tähtäävän yritysjohtajan pöydällä.

Markkinointialan ihmiselle tämä on varmasti hyödyllistä luettavaa, vaikka ei toimitusjohtaja (vielä) olekaan.

Helena Kastikainen: Pikkupomosta johtajaksi – Nuoren naisen uraopas
S&S 2020

Nuorena johtajaksi nousseen Helena Kastikaisen Pikkupomosta johtajaksi on henkilökohtainen kasvutarina ja jokaisen nuoren naisen opas itsensä ja tiimin johtamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja uraunelmien toteuttamiseen.

Törmäsin tähän LinkedInissä, ja laitoinkin jo kirjastoon varaukseen. Suhtaudun aina vähän epäilyksellä näihin pelkästään naisille suunnattuihin ura- ja rahakirjoihin, mutta pitää tämä ainakin katsastaa.


Muuta elämää

Noora Jokinen: Aikuinen nainen ratissa
Atena 2020

Yllättävän moni suomalaisnainen ei aja, vaan perheessä ratin taakse istuu mies. Monen naisen mieli jumittaa lapsuudenperheen malleissa, joissa isä ajoi ja äiti tarjoili eväitä takapenkille. Autoiluun liittyy paljon luutuneita asenteita ja valtarakenteita, ja onkin korkea aika istuttaa nainen rattiin ja lähettää hänet tien päälle.”

Kuulostaa tutulta! Tämä voisi tulla tarpeeseen.

Celeste Barber: Tämä on haaste – Kuinka Nutella tekee naisen ja muita tärkeitä huomioita elämästä
Suom. Terhi Kuusisto
Aula & Co 2020

Tämä on haaste on hillittömän hauska ja salaviisas kirja Celeste Barberin omasta elämästä ja siitä, kuinka jokainen voi olla oman elämänsä tähti. Kansainvälinen komediasensaatio Celeste Barber on sosiaalisen median vaikuttaja, joka kommentoi postauksissaan sitä, miten nainen ja naisen vartalo esitetään.

Löysin Celeste Barberin Instagram-tilin pari viikkoa sitten, ja olen nauraa räkättänyt useammalle kuvalle. Kerrankin vähän erilainen lifestyle-somevaikuttaja!

Perttu Pölönen: Tulevaisuuden lukujärjestys
Otava 2020

Digitalisoituvassa maailmassa meidän kannattaa kehittää inhimillisiä taitoja, kuten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa. Ne erottavat meidät koneista ja tekevät meistä paitsi korvaamattomia myös onnellisempia.”

Otavan mielestä tämä on kevään kirja, mutta minä luin teoksen kyllä jo joulukuussa. Yksi tulevaisuuden taito kai sekin.


Kirjoittamisesta

Jani Saxell: Tanssii kirjainten kanssa — Inspiraatiota tämän päivän tarinankertojille
Art House 2020

Onko sinulla tekeillä tai ainakin ajatuksissa oma käsikirjoitus – romaani, novelli, lasten- tai nuortenkirja, matkakertomus, muistelmateos tai mikä vain? Kirjoitatko harrastukseksi, omaksi tai lähipiirisi iloksi, vai tähtäätkö kirjailijanuralle? Tanssii kirjainten kanssa on heittäytyvä ja omakohtainen opas luovaan kirjoittamiseen.

Kirjoitusoppaiden lukeminen on aina hyvä tekosyy lykätä kirjoittamista. Jos opas on oikeasti hyvä, niin aina vain parempi.

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen — Iloa ja tehoa työelämän teksteihin
Art House 2020

Työelämä on täynnä tekstejä: tarjouksia, tiedotteita, kurssiohjelmia, raportteja ja verkkotekstejä. Kirjoittamisesta on tullut monelle keskeinen osa työtehtäviä – ja kirjoitustaidosta edellytys sille, että työssään menestyy. Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan.

Jes! Työelämän teksteihin keskittyviä kirjoitusoppaita on aika paljon vähemmän tarjolla kuin luovan kirjoittamisen oppikirjoja.


Lapsille

Tim Marshall: Maapallo hallussa – Karttoja, jotka kertovat kaiken meistä ja maailmasta
Suom. Jaana Iso-Markku
Atena 2020

Värikäs ja elävästi piirretty kuvateos houkuttelee tutkimaan karttojen avulla, kuinka maantiede on muokannut histo-riaa. Vuorten, jokien ja merien sijainti on ohjannut valtioiden muotoutumista kautta aikojen – ja siksi historia myös aina toistaa itseään.”

Äää, rakastan karttoja! Harkitsen vakavasti pyytäväni tästä arvostelukappaleen ihan vain itselleni.

Torben Kuhlmann: Edison
Suom. Pirkko Roinila
Otava 2020

Atlantin valtameren pohjalle on kauan sitten uponnut aarre. Kaksi kekseliästä hiirtä päättää sukeltaa syvyyksiin ja pelastaa rikkaudet. Mitä hylystä lopulta löytyy? Upeasti kuvitettu tarina kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä ja yhdessä tekemisen voimasta.

Oi mikä ihana kansikuva! Ja hiiriä! Pakko olla hyvä yhdistelmä.

Maria Kangaskortet: Ruutuvapaata koululaisille
Otava 2020

Mutkattomasssa käsikirjassa on sata alakoululaiselle sopivaa helppoa ohjetta, miten viettää mukavasti aikaa joko yksin tai kavereiden tai perheen kanssa. Mukana on mm. pelejä, leikkejä sekä askartelu- ja piirrostehtäviä, joiden avulla voi tutkia maailmaa ja kehittää kädentaitoja, luovuutta ja keskittymiskykyä.

Voisiko aikuisille tehdä samanlaisen?


Mitä kevään kirjaa itse odotat, vai onko syksyn kirjatkin vielä lukematta? (Minulla on.)

Kirjailijoita, scifiä ja inspiraatiota Finnconissa 2016

tammerkoski

Finncon 2016 järjestettiin Tampereella ja se oli minulle elämäni ensimmäinen con. Sain kaverin mukaan ja majoituimme Summer Hostel Joutsenessa, jota täytyy näin sivumennen sanoen suositella. Jostain syystä sitä ei löytynyt Finnconin sivujen hotellilistauksessa, vaikka paikka sijaitsi aivan yliopiston nurkalla ja oli todella siisti ja edullinen.

Olimme paikan päällä perjantai-illan ja lauantain. Perjantain ohjelmasta mieleen jäi parhaiten Vaihtoehtoinen Tampere -paneeli, jossa olivat keskustelemassa Salla Simukka, Anni Nupponen, Johanna Sinisalo, Samuli Antila ja J. S. Meresmaa. Olen lukenut Meresmaalta yhden kirjan ja suunnitelmissa on lukea Sinisalon ja Simukan tuotantoa, joten oli hauskaa nähdä kirjailijat livenä heittämässä läppää keskenään.

esikoiskirjailijat estradilla

Lauantaina suuntasimme avajaisten sijaan seuraamaan Esikoiskirjailijat estradilla -paneelia, jossa keskustelivat Dare Talvitie (Epäsoinnun periaatteet, Myllylahti), Jaakko Markus Seppälä (Lemen, Like Kustannus), Elina Pitkäkangas (Kuura, Myllylahti) ja Liliana Lento (Dionnen tytöt, Torni Kustannus). Näistä olin kuullut ainoastaan Kuurasta, pitkälti kiitos kirjan näkyvyyden muissa kirjablogeissa. Haastattelijana toimi itsekin pari kirjaa kirjoittanut Shimo Suntila.

esikoiskirjat

Paneeli oli mielenkiintoista kuultavaa ja Suntilan kysymykset hyviä. Kuulimme muun muassa, että käsikirjoitukseen saattaa joutua tekemään isojakin muutoksia saadakseen sopimuksen: Kuurassa Pitkäkangas oli joutunut vaihtamaan kustantajan ehdotuksesta esimerkiksi toisen päähenkilön sukupuolen, mikä on melkoinen muutos. Lemenin tapauksessa Seppälä oli ilmeisesti tarjonnut alun perin novellikokoelmaa, ja Like oli kiinnostunut yhdestä tietystä novellista. Tästä Seppälä venytti sitten kokonaisen romaanin ja sai sopimuksen.

Kävimme kuuntelemassa myös erittäin viihdyttävän luennon Disney: Parasta mitä Star Warsille saattoi tapahtua?, joka keräsikin ison luentosalin aivan täyteen. Loppupäätelmä oli, että surkeiden prequel-elokuvien jälkeen Disneyn omistus saattaa tehdä Star Wars -leffoille varsin hyvää. (Itse ainakin tykkäsin kovasti episodi seiskasta.)

Myös Petri Hiltusen, Vesa Sisätön ja Veikko Laeslehdon paneelikeskustelu Scifin uudet tuulet – Kumpi on parempi: Heinlein vai Asimov? nauratti yleisöä useampaan kertaan. Kovin uusia tuulia paneelissa ei käsitelty, vaan miehet kertailivat nuoruuttaan 70-80-luvuilla, elämää lähikirjaston minimaalisen scifivalikoiman kanssa ja omia suosikkejaan siltä ajalta. En ole lukenut vanhaa scifiä juuri lainkaan (Burroughsin Mars-sarjaa lukuun ottamatta), joten piti luennon aikana googlailla että mitä ne Heinlein, Asimov ja Clarke ovat oikein kirjoittaneet. Tavoite: lukea ainakin yksi teos jokaiselta. (Niin, ja kuulemma Asimov on parempi.)

scifikirjat

Rosebudin kirjapöydältä löytyi paljon kiinnostavaa lukulistalle, vaikka en mitään ostanutkaan. Hannu Rajaniemen Kvanttivaras-sarja kiinnostelisi erityisesti, ja täysin uusi tuttavuus Peter Wattsin Sokeanäkö vaikutti takakansitekstin perusteella varsin mielenkiintoiselta. Siilo-saagan viimeinen osa Kohtalo on tietenkin lukujonossa, olenhan jännännyt jo ensimmäisen ja toisen osan läpi. Mielettömän hyvä idea oli myös Liikkuva kirjasto eli pöydällinen Tampereen kirjaston aiheeseen sopivia kirjoja, joita olisi voinut lainata lennosta.

Viimeiseksi kävimme kuuntelemassa lauantain akateemisen session Emotions and the reader. Odotettavasti kolme englanninkielistä akateemista luentopätkää menivät hieman ohi kun en jaksanut keskittyä, mutta jotain jäi käteenkin.

Ensimmäisellä akateemisella luennolla käsiteltiin Ted Chiangin novellia Story of Your Life. Tutustuin siihen pikaisesti ennen luentoa ja totesin, että se täytyy oikeasti lukea. Novelli liikkuu eri aikatasoilla, ja kun ihmiskertoja oppii avaruusolentojen kielen, se muuttaa hänen käsitystään ajasta. Kieltä kirjoitettaessa kirjoittaja tietää jo miten lause päättyy, joten päähenkilö voi kirjoittaa tyttärelleen kirjeen kertoen tämän elämästä ja kuolemasta ennen kuin tytär on edes syntynyt.

Toisen luennon ajan räpelsin vain kännykkää, koska luennoitsija luki esitelmänsä suoraan paperista enkä jaksanut keskittyä. Kolmas luento herätti sen sijaan taas kiinnostuksen, kun käsiteltiin Harry Potter-sarjaa ja siinä esiintyvää rasismia. Vaikka kirjoissa käsitellään paljon esimerkiksi jästisyntyisten ja puhdasveristen velhojen suhdetta ja todetaan ettei heillä ole mitään eroa, taikamaailmassa esiintyy silti valtavasti eri hierarkioita esimerkiksi velhojen ja jästien tai muiden taikaolentojen (kotitontut, kentaurit, jättiläiset…) välillä.

gameofthronesmonopoly

Näytteilleasettajien joukossa  oli myös elokuussa avattava lautapelikahvila Taverna, jonka pöydiltä löytyi muun muassa yllä näkyvä Monopoly-peli Game of Thrones-versiona. Täytyy myöntää että tässä on tyyliä! Ja muutenkin lautapelikahvila kuulostaa oikein mukavalta idealta.

Kokonaisuudessaan Finncon oli ehkä hieman epätasainen ohjelmakokonaisuus (mikä on ihan ymmärrettävää kun hommaa puuhataan vapaaehtoisvoimin) mutta ehdottomasti käymisen arvoinen tapahtuma. Ensi vuonna sitä ei sitten järjestetäkään, vaan Helsinkiin tulee Worldcon. Täytyy katsoa jos pääsisi paikalle, nyt odotan seuraavaksi Helsingin Kirjamessuja!