Syksyn 2022 kirjatärpit lapsille

Hyvää kirjasyksyä! Keräsin taas kasan kiinnostavia lasten kauno- ja tietokirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Toivottavasti saat tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi. Ikäsuositukset ovat arvioita, jotka olen tehnyt kustantajien ja kirjakauppojen antamien tietojen perusteella.


Kuvakirjoja ja satuja (3+)

Deborah Marcero: Purkista
Suom. Mari Nurminen
Kumma kustannus 2022

Leevi ei tykkää olla peloissaan tai surullinen, vihainen, yksinäinen eikä nolostunut, joten hän keksii loistavan suunnitelman. Hän piilottaa kaikki tunteensa purkkeihin ja purnukoihin ja työntää ne kaapin perukoille, jotta ne eivät enää häiritsisi häntä. Pian hän ei enää tunne oikein mitään. Mitä tapahtuu, kun tunteet eivät enää suostukaan pysymään piilossa?

Tämä on jatkoa Deborah Marceron kirjalle Purkissa, joka oli i-ha-na. Ehdottomasti lukulistalle!

*Osta kirja Adlibriksesta

Mark Janssen: Saari
Kumma kustannus 2022

Kun isän, tytön ja koiran vene rikkoutuu kovassa myrskyssä, on heidän pakko rantautua pienelle saarelle keskelle valtavaa merta. Tullessaan heillä ei ole aavistustakaan, minne ovat saapuneet. Elämä saarella on täynnä odottamattomia tapahtumia. Mutta piskuisella saarella on myös oma salaisuutensa. Saari on hurmaava kirja ilman sanoja.”

Pelkkä kuvakirja ilman tekstiä, kiinnostavaa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Julia Savtchenko: Puolikas
Karisto 2022

Puolikas asuu pienessä kaupungissa meren rannalla. Hän tuntee kuitenkin itsensä yksinäiseksi, sillä näyttää erilaiselta kuin muut lapset – hän on vain puoliksi samanlainen. Kun Puolikas lähtee meren toiselle puolelle etsimään itsensä kaltaisia, hän löytää ystävän, joka saakin maailman näyttämään toisenlaiselta. Upea kuvakirja saa niin lapset kuin aikuisetkin pohtimaan itsensä hyväksymistä.”

Tärkeinä teemoina erilaisuus ja itsensä hyväksyminen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Vilja: Näkymätön reppu
Karisto 2022

Rosalilla on näkymätön reppu. Repun sisällä on kaikki se, mitä Rosali näkee, tekee, kuulee ja kokee: suuri kilpajuoksu, aamuinen auringonsäde, ruttuinen tyyny. Ja paljon, paljon muuta. Silloin, kun reppu tulee liian täyteen, voi tapahtua ihan mitä tahansa! Hurmaava kuvakirja erityisherkkyydestä.”

Kiva että erityisherkkyydestä kirjoitetaan lapsillekin! Kevään kirjatärppeihin nostin kirjan aistiyliherkkyyksistä, Apua, sukissani on lohikäärmeitä!

*Osta kirja Adlibriksesta

Reetta Niemelä & Eri Shimatsuka (kuv.): Kettu ja hiljaisuus
Otava 2022

”Olipa kerran kuparipannun värinen kettu. Sillä oli valtavan pitkät ja herkät korvat. Kettu joutui kaivautumaan yhä syvemmälle onkaloonsa voidakseen lepuuttaa korviaan. Metsäkulma oli näet täynnä kovia ääniä. Kettu alkoi etsiä hiljaisuutta, jota löytyi kärpässienen lakin alta, hengityksen rytmistä, kielon tuoksusta…”

Välillä tarvitaan myös hiljaisuutta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Moritz Petz & Amélie Jackowski (kuv.): Mäyrällä on mälsää
Suom. Maisa Tonteri
Lasten Keskus 2022

Onpa tylsä päivä! Mäyrää ei huvita tehdä yhtään mitään. Edes ystävien vierailu ja heidän leikkiehdotuksensa eivät paranna ankeaa tunnelmaa, ja kohta koko porukalla on supermälsää! Kunnes… paikalle tupsahtaa hiiri, joka näyttää silmälappunsa kanssa aivan merirosvoprinsessalta. Kaikkien pienten mulla-ei-oo-mitään-tekemistä-mököttäjien kuvakirja muistuttaa, kuinka ikävystyminen voi muuttua hauskanpidoksi.”

Joskus ei huvita tehdä sitten mitään! Samaistun.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Nilsson Thore: Raja
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2022

”Joku on maalannut pihaan paksun punaisen viivan. Se on raja, jota ei saa ylittää. Mitä tarkoittaa, kun jokin asia on kielletty? Onko se sama asia kuin vaarallinen? Mitä jos rajan ylittää, ihan vain pikkuisen?”

Kirja kaikille oman elämänsä kapinallisille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Malin Klingenberg & Maria Sann (kuv.): Luuranko
Suom. Outi Menna
Kustantamo S&S 2022

Teo pukeutuu kaniksi ystävänsä Ronin naamiaisjuhliin. Roni on luuranko. Teo säikähtää Ronin asua, kompastuu kanintassuihinsa ja loukkaa itsensä. Ei auta muu kuin mennä lääkäriin ja ottaa röntgenkuvat. Katsotaanpa luurankoa, sanoo lääkäri, ja Teon sydäntä kylmää. Onko hänen sisällään luuranko? Onko kaikkien ihmisten sisällä luuranko? Luuranko on herkkä tarina lapsen peloista ja niiden voittamisesta sekä siitä, mitä sisällämme on. Joskus menemme rikki. Silloin pitää kipsata.”

Tämä oli kiinnostava tapaus! Ihmiskehosta ja peloista pienten tasoisesti.

*Osta kirja Adlibriksesta

Bjørn F. Rørvik: Kaksi pientä ritaria
Suom. Virpi Vainikainen
Sitruuna Kustannus 2022

Prinsessa on hukassa! Onko lohikäärme siepannut hänet? Ruusupuska ja Bang lähetetään etsimään prinsessaa, mutta tehtävä ei ole aivan niin helppo kuin saattaisi luulla. Ehkä koko juttu on vain parempi unohtaa… Bang saa kuninkaalta viestin, jossa on vankityrmäemojit ja kaikki. Ei auta kuin tarttua toimeen.”

Tämä nousi listalle erityisesti mainion kansikuvan sekä sanan ”vankityrmäemoji” takia.

*Osta kirja Adlibriksesta

Maria Kangaskortet & Jonna Markkula (kuv.): Unitalon tarinoita
Otava 2022

Astu unien kerrostaloon, jossa sinua odottavat söpöt eläimet ja pehmeä vuode! Viisi suloisesti kuvitettua, meditatiivista satua rauhoittavat lasta ja auttavat vaipumaan uneen. Aikuiselle annetaan selkeät ohjeet, miten sivelemällä, hieromalla ja selkään piirtämällä rentoutetaan lasta sadun lukemisen lomassa.”

Nukuta lapsesi kätevästi kirjan avulla!

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Huovi & Kissa Koskinen (kuv.): Simpukka
Tammi 2022

Meren lasilinnassa kuninkaan tytär sairastuu surutautiin ja meren asukkaat ovat huolissaan. Onneksi hänellä on hyvä ystävä, tavallinen merenneito, joka ymmärtää häntä, etsii lohtua ja jaksaa pelottomasti kulkea hänen rinnallaan. Ystävät ovat tärkeä apu, kun maailman merillä kohdalle osuu käsittämättömiä suruja.

Konkarikirjailijan uusi teos.

*Osta kirja Adlibriksesta


Lastenromaaneja (6+)

Tuukka Sandström & Varpu Eronen: Rontti-kissa noitakoulussa
Avain 2022

Rontti-kissa pääsee noitakoulun kissalinjan oppilaaksi. Pian oudot tapahtumat tempaavat Rontin pyörteisiinsä. On kuin koko koulu olisi kiukustunut oppilaille ja opettajille.  Muinaisen ennustuksen mukaan vain Kohtalon Kissa voi ratkaista arvoituksen ja pelastaa noitakoulun. Mutta mistä löytyy tuo mystinen sankari? Itsenäinen jatko-osa teokselle Rontti-kissan kummallinen kesä.

Olisipa katalogeissa aina ikäsuositukset! Adlibris suosittelee tätä 3-6-vuotiaille ja Suomalainen kirjakauppa 5-10-vuotiaille. Kirjassa on 130 sivua, joten jonkinlaista keskittymiskykyä vaaditaan. Tämä pääsi listalle erityisesti Kohtalon Kissan takia, kuulostaa hienolta konseptilta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerry Mikkelinen & Jussi Ollila: Maltti ja Valtti – Suuri viikinkiseikkailu
Kustannus S&S 2022

Tapainvalvonnan ja valistuksen erikoisyksikössä on tylsä päivä. Paperityöt saavat kuitenkin jäädä, kun Vempele & Härveli -osastolta löytyy aikakone, joka kiidättää Maltin ja Valtin vahingossa viikinkiaikaan. Kaksikko jää viikinkiporukan vangiksi. Onneksi Maltti ja Valtti taitavat virkamiesruotsin, ja jutustelun myötä selviää, että viikingit ovatkin ihan mukavaa sakkia.”

Kuulostaa mukavan absurdilta aikamatkustustarinalta. Kustantajan mukaan kirja sopii lukuharrastustaan aloitteleville 5-8-vuotiaille.

*Osta kirja Adlibriksesta

Päivi Lukkarila & Milla Paloniemi (kuv.): Super-someponi Kemppainen
Karisto 2022

Kerrostaloponi Kemppaisen tarina jatkuu riemastuttavassa lastenromaanissa. Kemppainen on muuttanut kerrostalosta läheiselle maatilalle, ja ponin ihmisystävä Aura viettää aikaa sen kanssa aina kun pystyy. Eräänä päivänä Aura innostuu tekemään Kemppaisen kanssa pari hauskaa videota SunTuubiin, ja pian poni onkin jo massoja villitsevä internetilmiö. Mitä käy, kun Kemppaisen somesuosio räjähtää?

Lastenkirja somevaikuttamisesta, tämä täytyy lukea! Kuvittaja on tuttu aikuisten Kiroileva siili -sarjakuvista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Elisabet Aho: Kuka on Joonatan?
Myllylahti 2022

Kesäistä iloa ja kihelmöivää jännitystä pursuava lastenromaani. Vappu ja Annika lähtevät kurpitsamummin kesälomaseuraksi Loviisaan. Heti ensimmäisenä päivänä aidan takana vilahtaa joku. Omituinen vanha Hilma pelästyttää heidät hautausmaalla. Vappu ja Annika pakenevat näkötorniin, ja sinne nousee heidän perässään poika, joka kertoo nimekseen Joonatan. Muuta hän ei kerro. Kun naapurissa valmistellaan juhlia, Joonatan katoaa kokonaan.”

No nyt alkoi kiinnostaa, kuka on Joonatan?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jan Forsström & Pauliina Mäkelä (kuv.): Sydäntenmetsästäjät
Teos 2022

”Reetta on vihainen sydämelleen, joka aina alkaa pamppailla väärillä hetkillä, vaikka kesken suurta taitoa vaativien vaarallisten akrobaattitemppujen. Kuin onnen kaupalla Reetta hupsahtaa joentakaiseen maailmaan. Siellä hänen vierellään kimittää punainen olento, joka esittäytyy Reetan sydämeksi. Kohta paikalle porhaltaa tuimakatseinen poika sydän selässä roikkuen ja kiskaisee Reetan mukaansa. Nyt on kiire! Sydäntenmetsästäjät tulevat!”

Veikkaan, että sankari alkaa lopulta arvostamaan sydäntään ihan uudella tavalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu 4 – Meni jo!
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna Kustannus 2022

Opettaja Cornfield saa Silaksen kiinni ilkitöiden parista. Erottamisen sijaan Silas saakin maagisen eläimen: Floridasta saapuneen Rickin, röyhkeän krokotiilin, jolla on melko pahanhajuinen hengitys. Lieneekö se palkinto vai rangaistus? Ja onko hyvä idea ottaa krokotiili mukaan luokkaretkelle?

Tästä mainiosta kirjasarjasta olen lukenut ensimmäisen osan. Suosittelen! Tämän osan nimi on kyllä vähän erikoinen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Joonas Tolvanen & Janne Kukkonen (kuv.): Kultaisen tikarin salaisuus
Otava 2022

Jaakon ja Eliaksen perhe kuulee viestin Mongoliasta, jossa mummi on arkeologin töissä. Mummi on hävinnyt! Pojat ovat juuri saaneet postitse hänen päiväkirjansa ja oudon metallikiekon ilman viestiä. He pakkaavat esineet mukaan, kun perhe matkaa kiireesti Mongoliaan. Perillä perhe tutustuu Batu-poikaan, joka auttaa etsinnöissä. Jäljet johtavat temppelialueelle, jossa poikakolmikko joutuu omille teilleen.

Tästä tulee vahvat Indiana Jones -vibat. Kyseessä on sarjan kolmas osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Camilla Brinck: Musse ja Helium 1 – Salaperäinen kolo
Suom. Kati Valli 
WSOY 2022

”Hiirisisarukset Musse ja Helium asuvat Camillan luona tavallisina lemmikkeinä, kunnes eräänä päivänä seinään avautuu salaperäinen hiiren mentävä kolo. Uteliaat ja toimeliaat sisarukset lähtevät tutkimaan ovea ja tempautuvat salattuun satumaailmaan, missä heidän on ratkottava kuninkaallinen tehtävä.”

Hiiriseikkailu! Olisin innostunut tästä valtavasti lapsena. Vieläkin vähän.

*Osta kirja Adlibriksesta

Rasaliina Jänö: Taikakello
Kustannus-Mäkelä 2022

Sykähdyttävä fantasiaseikkailu lapsille! Mummon vanhan taskukellon taika tempaa neljäsluokkalaisen Valpurin ja Reettaäidin suoraan kotisohvalta viereismaailmaan, kissojen Naumaahan etsimään kuningattaren varastettua valtikkaa. Valpuri joutuu arvoitusten ympäröimäksi, joiden ratkaisemisessa matematiikan taidoista olisi apua. Mutta juuri laskemisessa hänellä on koulussa hieman hankaluuksia…

Kissaseikkailu fantasiamausteilla! Innostuuko sankari lopulta matikasta?

*Osta kirja Adlibriksesta

Anna James: Tilly ja salakuljettajat
Suom. Jade Haapasalo
HarperCollins Nordic 2022

Tilly asuu kirjakaupan yläkerrassa yhdessä äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Kirjakauppaan saapuu vaarille osoitettu Ihmemaa Oz -kirjan erikoispainos, joka sisältää myrkkyä – ja vaivuttaa uneen sekä vaarin että Tillyä auttamaan tulleen Horation. Pelastaakseen heidät Tilly ja maagisessa tarinajunassa asuva Milo joutuvat matkustamaan Ihmemaa Oziin.”

Pages & kumppanit -sarjan ensimmäinen osa oli yksi parhaista viime vuonna lukemistani lastenkirjoista. Kirjoja on suomennettu tiuhaan tahtiin, ja tämä on jo neljäs osa. Sopii hyvin alempana listalla olevan Ihmemaa Ozin uuden painoksen kanssa!

Jemma Hatt: Seikkailijat ja aarteiden temppeli
Suom. Jade Haapasalo
Kumma kustannus 2022

Seikkailijoiden tarina jatkuu huimalla takaa-ajolla Egyptissä! Lara, Rufus ja Tom valmistautuvat aivan tavalliseen syyslomaan, kun he saavat tietää Laran isän aikoinaan tutkineen kadonneen egyptiläisen temppelin ja aarteen arvoitusta. Isän tutkimukset ovat jääneet puolitiehen, joten lapset päättävät ratkaista mysteerin ja saattaa hänen työnsä loppuun!

Moderni seikkailu Viisikon hengessä! Kirja on sarjan toinen osa ja sen suositusikä on 8+. Kustantajan sivuilla voi kurkata näytesivut.

*Osta kirja Adlibriksesta


Kirjoja varhaisnuorille (9+)

L. K. Valmu: Osaston tähti
Karisto 2022

11-vuotias Lilja joutuu joulun alla sairaalaan. Taitoluistelutreenit, pianotunnit ja harrastuskaverit jäävät hetkeksi sivuun. Sen sijaan Lilja tutustuu sairaalassa huonetoveriinsa, reippaaseen somalityttöön Asiaan sekä Samiin ja Roopeen, joista on tullut erottamattomat kaverukset aiempien sairaalajaksojen aikana. Roope houkuttelee ystävänsäkin mukaan enemmän tai vähemmän kielletyille retkille sairaalan sokkeloihin.”

En muista että olisin lukenut sairaalaan sijoittuvaa lastenromaania.

*Osta kirja Adlibriksesta

Siri Kolu: Yön salaisuus
Otava 2022

Videopelimäisen koukuttava kauhusarja alkaa! Eräänä iltana 11-vuotiaalle Leolle paljastuu, että on olemassa tuttu ja turvallinen päivämaailma sekä yön kauhumaailma, jota hallitsevat hereiset, yön otukset. Joka yö Leon vanhemmat muuttuvat taistelijoiksi suojellakseen Leoa ja hänen pikkusisartaan Lumia hereisten hyökkäyksiltä. Kun totuus selviää Leolle, hänenkin on taisteltava Riikinkäärmettä, Kitaa ja muita pelottavia otuksia vastaan.”

Siri Kolu voitti Finlandia Junior -palkinnon kirjallaan Me Rosvolat vuonna 2010. ”Videopelimäisen koukuttava”, ovelaa :D

*Osta kirja Adlibriksesta

Hannele Lampela: Talventaian tarinoita – Lohikäärmeen kirous
Otava 2022

Are on tullut Talventaikaan, paikkaan, jossa kaikki tarinat muuttuvat todeksi. Tarinankertojien killan jäseneksi päästäkseen Aren on selviydyttävä kaameasta tehtävästä. Valtava lohikäärme pitää vallassaan Ruusujen kaupunkia, ja vain Are voi tuhota verenhimoisen pedon. Lumoava fantasiaromaani kertoo uudelleen Prinsessa Ruususen ikiaikaisen myytin.”

Uusia versiointeja klassikkosaduista, kyllä kiitos!

*Osta kirja Adlibriksesta

Boldizsár M. Nagy (toim.): Satumaa kuuluu kaikille
Suom. Saarni Laitinen 
WSOY 2022

Unkarissa myrskyisän vastaanoton saanut ajaton ja samalla terävän ajankohtainen satukirja avaa portin satumaahan, jossa myös vähemmistöillä on onnellinen loppu. Eri taustoista ponnistavan kirjoittajajoukon kokoelma nytkäyttää perinteisen sadun sijoiltaan. Se esittelee satumaan, jossa prinssi saa prinssinsä, Lumikin iho hohtaa kullanruskeana, lohikäärmeen ryöväämä prinsessa nautiskelee elämästään linnan ulkopuolella ja ystävyyden voima sulattaa lähiön ikitalven.

Inklusiivisempia versioita perinteisistä tarinoista. Tästä saisin myös Unkarin maahaasteeseeni! Luokittelin tämän ensin aivan pienten kirjoihin, mutta sekä Adlibriksella että Suomalaisella ikäsuositus lähtee 9 vuodesta ylöspäin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jussi Lehmusvesi & Christer Nuutinen (kuv.): Arianan aikamatkat – Tuhkimon eeppinen hups
Otava 2022

Arianan kuuluisi istua koulunpenkillä eikä raataa piikana kuninkaanlinnassa. Mutta iskän suunnittelema pelisovellus on singonnut niin Arianan kuin luokkatoverit Pyryn ja Noorankin Tuhkimo-satuun, josta ei pääse pois ennen Tuhkimon ja prinssin häitä. Tuhkimo vain on kadonnut, lasikenkä tuusan nuuskana ja prinssi menossa naimisiin Tuhkimon inhan sisarpuolen kanssa.”

Kirjan nimi ei ole aivan minun makuuni, mutta pitihän se lisätä listalle koska Tuhkimo :D Kirja on sarjan toinen osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Tania del Rio & Will Staehle (kuv.): Warren 13. ja Kaikkinäkevä silmä
Suom. Annukka Kolehmainen
Kumma kustannus 2022

Orpo Warren 13. on sukunsa ränsistyneen hotellin ainoa laukunkantaja, tarjoilija, palvelija, siivooja, tuholaistorjuja ja jokapaikanhöylä. Hänen saamaton Rupert-setänsä meni naimisiin ilkeän Annakondan kanssa ja epämiellyttävä Annakonda lurkkii ympäri hotellia. Perimätiedon mukaan salaperäinen aarre on piilotettu jonnekin hotellin maille. Warrenin on kiirehdittävä, jos hän haluaa ratkaista sukunsa salaisuudet ennen kuin ne vajoavat Annakondan käsiin ja tuhoavat koko hotellin. Ilahduttavan aavemainen mysteeri, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää.”

Uuden sarjan ensimmäinen osa, vaikuttaa synkeän hauskalta! Tässä on erityisen upea kuvitus ja taitto. Kustantajan sivuilla voi kurkata kirjan sisälle.

*Osta kirja Adlibriksesta

Heli Koskinen & Mari Luoma: Zeta: Uskallatko pelata?
Kustannus-Mäkelä 2022

Zetan maailmaan ei mahdu muuta kuin tietokonepelin voittaminen. Hänen vanhempansa ovat asiasta huolissaan ja lähettävät lapsen peliriippuvaisten toipumiskeskukseen Petoon. Jotain hämärää Pedossa tapahtuu. Miksi siellä pelataan aiempaakin houkuttelevampaa peliä, kun heidän pitäisi vähentää pelaamista? Kirja käsittelee liiallisuuksiin menevää ongelmapelaamista mutta myös pelien kautta opittavia hyödyllisiä taitoja.”

Ajankohtainen kirja, joka ottaa huomioon myös pelaamisen hyvät puolet.

*Osta kirja Adlibriksesta

Timo Parvela & Mari Luoma (kuv.): Melkein mahdoton tehtävä – Merkitty lapsi
WSOY 2022

Elias on tullut hirveän Paula-tädin luo vauvana pyykkikassissa eikä hänellä 12-vuotiaanakaan ole muuta vihjettä syntyperästään kuin nilkkaan tatuoitu tähtikuvio. Tapahtumat käynnistyvät, kun Elias löytää kaatopaikalta kännykän, jonka viesteissä on perhekuva – ja perheen vauvan nilkassa on tutun näköinen tähti. Kun kännykkä lähettää Eliakselle mahdottomalta kuulostavan tehtävän, hän ei voi kieltäytyä.”

Uuden mysteerisarjan avaus suosikkikirjailijalta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Thomas Taylor: Festergrimm
Suom. Jaana Kapari-Jatta
WSOY 2022

”Aaverannan merenrantakaupungissa legendat heräävät eloon. Herbert Sitrus ja Orvokki Parma jatkavat Aaverannan myyttisten legendojen tutkimista. Suosikkisarja vie lukijansa valtameren äärelle vanhaan sumuiseen rannikkokaupunkiin, jonka turistit ovat hylänneet kesän jäljiltä.

Sarjan neljäs osa. Ensimmäinen osa Malamanteri on tullut useasti vastaan ja ollut lukulistalla.

*Osta kirja Adlibriksesta

Roope Lipasti: Palavan kaupungin lapset
WSOY 2022

Historiallinen lastenromaani Turun palosta. Peter, Hulda ja Jaakko viettävät lämmintä syyskuun alkua ainoana huolenaan ravustusafäärien sujuminen. Yhtäkkiä heidän kotikaupunkinsa on tulessa. Keskellä kaaosta ja pakoa lapset saavat tehtävän: heidän täytyy pelastaa mittaamattoman arvokas kirja Tuomiokirkosta.

Historiallinen romaani lapsille, kiinnostavaa! Olen aiemmin lukenut Lipastilta vain mainion Virtasen historian.

*Osta kirja Adlibriksesta


Sarjakuvia

Troll: Mestarietsivä Peppunen – Felix ja onnenkissat
Suom. Mayu Saaritsa
Nemo 2022

Tällä kertaa ratkotaan kolmen onnenkissan tapausta. Testaa hoksottimiasi, bongaa peppuja, etsi virheitä ja jännitä, kuinka Peppunen paljastaa viekkaimmat konnat tavaramerkillään, jättiläismäisellä pierulla!

Sarjakuvasankari, jonka pää on valtaisa takapuoli. Tutustuin Peppunen-ilmiöön alkuvuodesta Youtube-videolla. Tämä on jo sarjan yhdeksäs suomennettu osa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Dav Pilkey: Kisuliin sarjiskerho – Perspektiivejä
Suom. Jaana Kapari-Jatta 
Tammi 2022

Hyppää mukaan tekemään hassuja, hauskoja ja jännittäviä sarjiksia. Koiramiehestä tuttu kiltti ja sympaattinen Kisulii jatkaa sarjiskerhon pitämistä vauvasammakoille ja muille halukkaille. Kaikki saavat yrittää ja onnistua. Viimeksi opeteltiin muun muassa haikujen tekoa, nyt vuorossa on perspektiivin etsiminen.”

Päädyin jokin aika sitten lukemaan Kisuliin sarjiskerhon ensimmäisen osan espanjaksi (loistavaa kielitreeniä), ja se oli mahdottoman hauska. Uskon että tämäkin on!

*Osta kirja Adlibriksesta


Klassikoita uusintajulkaisuina

Johanna Spyri: Heidi
Suom. Kaisa Ranta
Art House 2022

Viisivuotias orvoksi jäänyt Heidi päätyy asumaan jörön isoisänsä luokse syrjäiseen vuoristoon. Siellä hän tutustuu lähistöllä asuvaan paimenpoikaan, oppii itsekin paimentamaan vuohia ja nauttii kauniista luonnosta ja vapaudesta. Vuonna 1881 ilmestynyt Heidi on sveitsiläisen kirjallisuuden tunnetuimpia teoksia.”

Art House jatkaa upeiden kansien sarjaa klassikoiden uusissa suomennoksissa. Täytyy myöntää, että en ollut aiemmin kuullutkaan tästä sveitsiläisen kirjallisuuden aarteesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. Frank Baum: Ihmemaa Oz
Suom. Tuomas Nevanlinna
Art House 2022

Pyörremyrsky tempaisee Dorothyn ja Toto-koiran mukaansa ja kuljettaa heidät Kansasista Ozin ihmemaahan. Maan asukkaat pitävät Dorothya suurena noitana, mutta tytön ainoa toive on palata kotiin Em-tädin ja Henry-sedän luo. Ihmemaa Oz kuuluu lastenkirjallisuuden kirkkaimpiin klassikoihin.”

Tässäkin on tosi hieno kansi! Ihmemaa Oz on minulta vielä lukematta. Tämän voisi yhdistää ylempänä listassa olevaan Tilly ja salakuljettajat -seikkailuun, jossa seikkaillaan Ozin ihmemaassa.

*Osta kirja Adlibriksesta

L. M. Montgomery & Anniina Salin (selkomukautus): Annan nuoruusvuodet
Avain 2022

Sisarukset Matthew ja Marilla Cuthbert ovat päättäneet adoptoida pojan, joka voisi auttaa sisaruksia maatilan töissä. Sekaannuksen takia Cuthbertit saavat 11-vuotiaan orpotytön Annan. Miten Cuthbertit sopeutuvat puheliaaseen Annaan, joka onkin tyttö?

Avain julkaisee selkomukautuksen rakastetusta tyttökirjaklassikosta. Mutta miksi näin tylsä kansi?

*Osta kirja Adlibriksesta


Lasten tietokirjoja

Sofia Erica Rossi & Carlo Canepa: Muovinkalastaja ja muita tulevaisuuden ammatteja
Suom. Riina Behl 
Art House 2022

Sinulta on varmasti kysytty sata kertaa, mikä sinusta tulee isona. Mutta voi hyvin olla, että tulevaa ammattiasi ei ole vielä olemassa! Lähitulevaisuudessa voit ehkä työksesi palauttaa muinoin sukupuuttoon kuolleita lajeja takaisin eloon tai rakentaa taloja mahdottomiin paikkoihin.”

Luulen, että kovin moni aikuinenkaan ei vielä tiedä, mikä itsestä tulee isona.

Maijaliisa Erkkola, Riikka Pajulahti & Tiina Konttila: Kestokamut järkieväiden jäljillä
Gaudeamus 2022

Hulvaton ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Samalla tutustutaan siihen, mistä ruoka tulee, miten sitä valmistetaan ja millaisia ominaisuuksia siinä piilee. Koko komeus on kuorrutettu huumorilla ja aimo annoksella ruokailoa!

Kiinnostava yhdistelmä! Kirjoittajina on ravitsemustieteen professori ja ravitsemustieteen väitöskirjatutkija.

*Osta kirja Adlibriksesta

Jerome Martin ym.: 100 asiaa musiikista
Suom. Marketta Pyysalo
Lasten Keskus 2022

Tiedätkö, millainen laulu muuttuu korvamadoksi? Tai mitä vaaditaan K-pop-idolilta? Tai mikä laulaa maailmankaikkeuden matalinta säveltä? Tiesitkö, että pelon ääni on hiljaisuus – ja että mongolialainen pitkä laulu on TOOOSI pitkä?

En ole vieläkään lukenut viime vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaa Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa, mutta ehkä tästä voisi aloitella.

*Osta kirja Adlibriksesta

Aino-Mari Tuuri & Lille Santanen (kuv.): Puhelimen pomoksi
Tammi 2022

Katsot viidettä kissavideota putkeen. Ruudun ja sinut on vallannut oikea kissainvaasio, eikä loppua näy! Tuntuu lähes mahdottomalta lopettaa videoiden katsomista, vaikka se ei enää tunnukaan kovin hyvältä. Laitteet ja niiden sisällöt ovat koukuttavia, eikä ole ihme, että jumitut Youtube-videoihin, peleihin tai tiktokeihin. Mutta miksi ne oikein ovat koukuttavia? Jospa laite ei veisi sinua vaan sinä laitetta?

Aijai, vähän liian osuvaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Petri Pirkola & Jaakko Seppälä: Patricia Patonki ja riemukas Ranska
Myllylahti 2022

Alakouluikäisille suunnattu kuvitettu kirja esittelee Ranskan hauskalla ja lapsia kiehtovalla tyylillä. Patricia kertoo mm. Ranskan historiasta, kulttuurista ja luonnosta. Hän vie lukijansa erikoisiin paikkoihin ja tapahtumiin, herkkutärppejä ja ruokareseptejä unohtamatta.”

Sarjan ensimmäinen osa Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet oli ihan hauska tuttavuus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emily Hawkins & Lauren Baldo: Tarujen valtakunnat
Suom. Tarja Kontro
Into Kustannus 2022

Lähde seikkailulle kadonneisiin kaupunkeihin, aavesaariin ja myyttisiin maihin. Vuosisatoja ihmiset ovat haaveilleet löytävänsä Atlantiksen, Eldoradon tai seitsemän kultaista kaupunkia. Tämä kirjallinen aarrearkku vie tunnettujen tarunhohtoisten paikkojen lisäksi myös tuntemattomampiin kohteisiin.”

Katalogissa oli muutama esimerkki kuvituksesta, onpa upean näköinen kirja!

*Osta kirja Adlibriksesta

Pinja Meretoja: Aikamatka – Miten telefoonista tuli älykäs
Tammi 2022

Älypuhelin pitää sisällään valtavan määrän toimintoja, joilla on takanaan vuosisatojen tai -tuhansien kehitys. Miten kaikki nuo keksinnöt päätyivät lapsen taskuun? Aikamatka selvittää tämän mysteerin hauskasti mutta tarkasti.

Täytyy myöntää, että en itsekään tunne kovin hyvin puhelimen historiaa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Natalia Salmela, Jasmin Hamid & Anna Salmisalo: Raha – Missä se kasvaa ja mihin se katoaa
WSOY 2022

Niin kuin lapsiperheissä aina, myös Emilin, Britan ja Tuiskun perheessä lapset toivoisivat, ettei äidin tarvitsisi mennä töihin. Kun he tällä kertaa marisevat asiasta, seurauksena onkin kattava selitys siitä, miksi ihmiset käyvät töissä ja miksi äiti myös tykkää siitä. Kaiken takana luuraa kummallinen juttu, raha, jolla saa leluja ja herkkuja, mutta jota pitäisi riittää myös muihin asioihin. Paljonko arjen asiat oikein maksavat ja mikä neuvoksi, jos rahaa ei ole tarpeeksi?

Lasten tietokirja rahasta, hyvä aihe! Vaikuttaja Natalia Salmela tunnetaan muun muassa White Trash Disease -blogista.

*Osta kirja Adlibriksesta

Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz (kuv.): Pysäyttämätön ihminen – Kuinka valloitimme maailman
Suom. Seppo Raudaskoski 
WSOY 2022

”Yuval Noah Harari aloittaa uuden sarjan, jossa hän kertoo ihmiskunnan historiasta varhaisnuorille.”

Yuval Noah Harari löi läpi tietokirjoillaan Sapiens – Ihmisen lyhyt historia ja Homo Deus. Nyt hän jatkaa samoilla aiheilla nuoremmalle väelle, ja mukana on myös kuvitus.

*Osta kirja Adlibriksesta

Syksyn 2019 kirjatärpit lukujonoon

Kirjasyksy on taas täällä! Kävin läpi kasan kustantamoiden syyskatalogeja ja poimin kiinnostavimmat kirjatärpit.

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen
Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Jännitystä

Mariette Lindstein: Tuomiopäivä
Suom. Christine Thorel
Atena 2019

Kahden ViaTerra-lahkon vallassa vietetyn vuoden jälkeen Sofia Bauman yrittää aloittaa elämänsä uudelleen. Painajaiset ja ahdistus kuitenkin vaivaavat Sofiaa. Kaiken kokemansa jälkeen hän janoaa hyvitystä. Lahkon johtaja Franz Oswald ei kadu mitään. Hän alkaa kutoa vankilasta käsin merien ja mennerten ylitse ulottuvaa verkkoa, jolla on vain yksi tarkoitus: kostaa Sofialle, kavaltajalle.

Mariette Lindsteinin ensimmäinen kirja Ehdoton valta oli sen verran koukuttava tapaus, että jatko-osa menee heittämällä lukulistalle. Sarja pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin skientologiyhteisössä.

Alex Michaelides: Hiljainen potilas
Suom. Antti Autio
Gummerus 2019

”Menestynyt taidemaalari Alicia Berenson ampuu muotikuvaajamiestään useasti kasvoihin eikä sen jälkeen sano enää sanaakaan. Koskaan. Alician elämä ja avioliitto vaikuttivat täydellisiltä, eikä murhateolle löydy minkäänlaista motiivia. Otsikoihin päätynyt mysteeri kuohuttaa kansaa ja vangitsee myös psykoterapeutti Theo Faberin mielenkiinnon. Hän uskoo voivansa viimein murtaa arvoituksellisen hiljaisuuden.”

Tämä kirja tupsahti arvostelukappaleena postiluukustani. Minulla tulee luettua aika vähän näitä kylmäverisiä murhia, mutta Hiljaisen potilaan asetelma vaikuttaa mielenkiintoiselta.


Fantasiaa

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2019

Tervetuloa Ravkaan, jossain tundran ja meren äärellä sijaitsevaan valtakuntaan. Alina Starkov on teini-ikäinen orpotyttö ja rivisotilas, joka tietää ettei välttämättä selviä hengissä ensimmäisestä vaelluksestaan Varjojen maan halki. Varjojen maa on yliluonnollisen pimeä ja synkkä alue, jota asuttavat lukemattomat ihmislihaa syövät hirviöt. Kun Alinan rykmentti joutuu raivoisan hyökkäyksen kohteeksi, Alinan uinuneet voimat heräävät tämän pelastaessa parasta ystäävänsä hirviöiden kynsistä.

Uusi suomennettu fantasiasarja alkaa! Kirja on pyörinyt somevirrassani alkukielisellä nimellään Shadow and Bone.

Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2019

”Kaikki kuolevaiset pelkäävät sitä, mikä pohjoisessa metsän takana vaanii. Ankaran talven keskellä nuori metsästäjätär Feyre uskaltautuu nälän ajamana vaarallisen syvälle metsään. Saalista jahtaa myös suuri susi, ja tapettuaan pedon Feyre oppii, miten kovan hinnan haltiasukuisen olennon hengen riistämisestä joutuu maksamaan.”

Sarah J. Maasin Throne of Glass -sarjan kirjat odottelevat hyllyssäni, mutta kirjoja on kehuttu niin paljon, että myös Okaruusujen valtakunta menee lukujonoon. Tämäkin sarja on näkynyt ahkerasti kirjasomessa alkukielisellä nimellään – A Court of Thorns and Roses tai fanien kesken ACOTAR on tapaus itsessään.

Katinka Sarjanoja: Korpinlaulu
Karisto 2019

”Korppikurun tytär, tarinankertojaneito Etain on Savusälvän vanhojen kuninkaiden sukua. Mutta nyt Savusälvässä valtaa pitää vihattu Kultaterä. Kun Kultaterä saa suunnitteilla olevasta kapinasta vihiä, hän teloituttaa Etainin isän, kunnioitetun Vanhan Korpin, ja naittaa Etainin tämän suvulta kysymättä omalle kaartinpäällikölleen Rautakatseelle. Etain ja tämän rakastettu Rowan ovat kuitenkin vahvistaneet liittonsa muinaisella veritaialla, ja Etain saa huomata Savusälvän valtataisteluiden keskellä, ettei aina ole helppoa ratkaista, kenelle pitäisi olla uskollinen…

Mielenkiintoinen kotimainen historiallis-fantastinen esikoisteos Kariston tallista.

Maria Carole: Sinisen talon noita
Osuuskumma 2019

”Auri on 17-vuotias ja kaupungin vahvimpia parantajia. Hänestä tulee aikanaan maimo, aivan kuten isoäidistään, jonka opissa hän on ollut pikkutytöstä lähtien. Tulevaisuus on selkeä, Auria varten piiretty polku. Nelvikan ulkopuolella kylät ja kaupungit täyttyvät pakolaisista, jotka sekoittavat arkea. Aurin arki sekoittuu kuitenkin pääasiassa miehestä, joka tuoksuu kuparilta ja sulavalta lumelta.”

Uutuus Tulen tyttärien kirjoittajalta. Kuvausteksti kuulostaa päähenkilön nimeä myöten niin paljon Itämeren Aurilta, että kirja on luettava jo sen takia. Ei kai tämä ihan samanlainen ole?

Tomi Adeyemi: Veren ja luun lapset
Suom. Outi Järvinen
Otava 2019

”Zelie muistaa, kuinka Orishan maat humisivat magiaa, ja äiti kutsui koolle henkiä. Kaikki muuttui, kun magia katosi. Nyt Zeliellä on mahdollisuus tuoda magia takaisin. Karanneen prinsessan avulla hänen on voitettava prinssi, joka haluaa tuhota magian lopullisesti. Pian Zelie huomaa, että hänellä on erityinen yhteys prinssiin. Orishan maat ovat täynnä vaaroja, mutta suurin vaara piilee Zeliessä itsessään.”

Syksyn käännösfantasia vilisee nuoria tarmokkaita naisia, joilla on maagisia kykyjä. Tämäkin teos on minulle somesta tuttu alkukielisellä nimellään Children of Blood and Bone. Hieno kansi!

Christopher Paolini: Kulkuri, noita ja lohikäärme
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2019

Odotettu paluu Eragonin maailmaan! Eeppistä seikkailufantasiaa parhaimmillaan. Tervetuloa takaisin Alagaësiaan, lohikäärmeratsastaja Eragonin ja hänen Saphira-lohikäärmeensä luo. On kulunut vuosi siitä, kun Eragon etsi lohikäärmeratsastajille uuden kotiseudun, Valkeat vuoret.

Hei, fantasialistassani on vaihteeksi nuori miespäähenkilö! Minulla on Perillinen-trilogian neljäs osa (jep) vielä lukematta, mutta jatkoa pukkaa. Oletan siis, että eeppisen miekka ja magia -seikkailunsa päätteeksi lohikäärmeratsastaja Eragon ei ole ainakaan kuollut. Olen ehkä vähän pettynyt.


Scifiä ja dystopiaa

Andy Weir: Artemis
Suom. Annukka Kolehmainen
Into 2019

”Artemis on ihmiskunnan ensimmäinen ja ainoa asuinpaikka Kuussa. Kun tuhannen taalan tilaisuus osuu kohdalle, Jasmine Bashara ei kieltäydy. Aloittelevasta salakuljettajasta kuoriutuu huippu­rikollinen, eikä hänen käänteistään puutu taitavaa juonittelua, teknistä osaamista tai vauhtia – asennekin on kohdallaan. Weirin fiksu ja hauska trilleri yhdistää tieteen ja actionin kertakaikkisen koukuttavasti.”

Uutuus loistavan Yksin Marsissa -kirjan tekijältä, tällä kertaa ei olla Marsissa vaan Kuussa. Tästä en ole lukenut aivan yhtä ylistäviä arvioita, mutta kirja kiinnostaa joka tapauksessa.

Laura Luotola: Suoja – Veteen heijastuvat kivet
Iris Kustannus 2019

Ranir on perinteikkään kallioluostarin askeetti ja liskojen jälkeläinen. Lapsuudesta saakka hän on pystynyt keskustelemaan Kudon saarialuetta hallitsevan jumalattaren kanssa. Ennustusten lupaamaa viestiä ei vain ole kuulunut, ja vuosien myötä Ranir on vajonnut yhä syvemmälle kiellettyihin nautintoihin. Kun jumalatar viimein ilmestyy, ei hänen viestinsä ole lainkaan Ranirille mieleen.

Toiseen osaan edennyt Suoja-trilogia on kiinnostava indiekustantamon tuotos, johon tutustuin kun kirjailija äskettäin tarjosi sitä minulle luettavaksi. Ensimmäinen osa on saanut pääosin positiivisia arvioita, ja sarja vaikuttaa ulkoasua myöten huolella tehdyltä. Lukija heitetään keskelle runsaita yksityiskohtia ja vierasta sanastoa, joten arvioissa sarjaa suositellaankin vähän haastavamman scifin ystäville.

Margaret Atwood: Testamentit
Suom. Hilkka Pekkanen
Otava 2019

”On kulunut 15 vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksesta. Tarinan kertojina on kolme naista. Atwoodin innoituksena ovat olleet lukijoiden kysymykset Gileadin valtiosta sekä maailma, jossa elämme. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina – ja mitä se kertoo meille omasta ajastamme?”

Tarvitseeko tätä perustella? Kaikki te, jotka googlaatte ”Orjattaresi loppuratkaisu” ja päädytte blogiini ettekä löydä täältä vastausta, lukekaa tämä.


Muita romaaneja

Anni Saastamoinen: Sirkka
Kosmos 2019

”Sirkalla on sivuhahmon nimi. Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai joku muu kaunis ja lyyrinen ja persoonallinen. Sirkka on nimenä vain Sirkka. Sirkka on töksähtävä, tyly ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike. Jos Sirkka olisi eläin, Sirkka olisi mäyrä: yksinäinen ja kapeita omia polkujaan päättäväisesti ja pontevasti kulkeva sähisevä paakku mustaa ja vaaleampaa jakkupukua.

Kirjailija Anni Saastamoinen on minulle lähinnä Twitteristä tuttu. Kuvaustekstin perusteella symppaan Sirkkaa jo nyt.

Karina Sainz Borgo: Caracasissa on vielä yö
Suom. Taina Helkamo
Aula & Co 2019

Terävä ja kipeän kaunis romaani kuvaa Venezuelaa kaaoksen partaalla sekä naista, joka joutuu jättämään oman elämänsä ja pakenemaan maasta, jossa ainoat kaikkia koskevat asiat ovat väkivalta, nälkä ja röyhkeys. Venezuelassa voi milloin tahansa tapahtua mitä tahansa.

Tämä kirja on todennäköisesti vähintään yhtä ahdistava kuin Melba Escobarin Kauneussalonki, mutta sillä saisi rastitettua Maailman kirjat -haasteesta Venezuelan. Pitäisi varmaan kerätä joku lista näistä kirjojen kuvailuun käytetyistä adjektiiveista – terävä ja kipeän kaunis. Varmasti viiltävä kuvaus!

Julian Fellowes: Loiston päivät
Suom. Markku Päkkilä
Otava 2019

”Downton Abbeyn tekijän nostalgiaa tihkuva, herkullinen kuvaus brittiläisen yläluokan viimeisistä loiston ajoista. Damian Baxter on suunnattoman varakas ja vakavasti sairas. Häntä painaa raastava huoli: kuka perii hänen omaisuutensa? Nimetön kirje vihjaa, että Damianilla on lapsi. Keneltä kirje on? Selvittääkseen asiaa Damian tekee sopimuksen pahimman vihamiehensä kanssa, ja tämä saa viiden äitiehdokkaan listan ja luottokortin.”

Koska Downton Abbey.


Nuorille

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri
Suom. Leena Peltomaa
Otava 2019

”16-vuotias muslimityttö Shirin elää New Yorkin terrori-iskujen jälkimainingeissa ja saa kokea päivittäin, millaista on olla ihmisten vihan kohteena. Ainoa keino selvitä on piiloutua kovan kuoren taakse. Vain tanssiessaan iltapäivisin breakdancea Shirin voi olla täysin oma itsensä. Kun Shirin tapaa koulun koripallotähden Oceanin, hänen on vaikea uskoa, että poika oikeasti haluaa tutustua häneen. Voivatko heidän maailmansa kohdata?”

Kirjapöllön huhuiluja kirjoitti tästä niin ihastuneen arvion, että kirja meni heittämällä myös omalle listalleni. Kuohuvaa nuorta rakkautta!

Kerstin Gier: Pilvilinna
Suom. Heli Naski
Gummerus 2019

”Sveitsin vuoristossa sijaitsee hotelli Pilvilinna, jonka loiston päivät ovat kaukana takanapäin. Paikka herää eloon ainoastaan kerran vuodessa, kun kuuluihin uudenvuodenjuhliin saapuu vieraita ympäri maailman. 17-vuotias Fanny on palkattu hotelliin apulaiseksi. Hän pitää huolen, että hotellivieraiden elämä on lokoisaa ja ylellistä. Työn tuoksinassa Fanny huomaa, että kaikki vieraat eivät taida olla sitä, mitä sanovat olevansa.”

Tämä vaikuttaa hauskalta. Ihanan vanhanaikainen ja kepeä kansikuva!


Tietoa

Raisa Porrasmaa: Auringonjumalattaren tyttäret
Atena 2019

”Mitä tiedämme Japania tuhat vuotta sitten hallinneista naiskeisareista? Miten synnytys järjestettiin Edo-kauden Japanissa? Millaiset säännöt ohjailivat 1600-luvulla Yoshiwaran ilotalokeskittymässä asuvien naisten työtä? Auringonjumalattaren tyttäret luotaa kiehtovasti Japanin naisten historiaa sekä heidän suhdettaan valtaan, avioliittoon, arkeen, uskontoon ja seksuaalisuuteen. Kirjassa kohdataan niin hovinaisia, imettäjiä, nunnia, prostituoituja kuin kansannaisiakin.”

Japaniin liittyviä suomalaisia tietokirjoja on ilmestynyt viime vuosina paljon. Tämäkin olisi kiinnostavaa lukea!

Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista
Suom. Heli Naski
Atena 2019

Venäläiset sankarittaret ovat kärsineet, sinun ei enää tarvitse! Elämäntaito-oppaat eivät aina onnistu tarjoamaan vastauksia elämän suuriin kysymyksiin, mutta niitä voi löytää Venäjän upeasta, monisäikeisestä kirjallisuudesta. Letkeä kirjallinen elämäntaito-opas esittelee yksitoista venäläistä mestariteosta kirjailijoineen sekä huvittaa wanna-be-venäläisen, kirjailija Viv Groskopin Venäjän-kokemuksilla. 

Voihan Anna Karenina sentään. Yhtään venäläistä klassikkoa en ole lukenut, mutta ehkä tällä kirjalla voisi sivistää itseään.

Jaakko Kemppainen: Pelisuunnittelijan peruskirja
Aviador 2019

”Jo pari sukupolvea on kasvanut aikuiseksi tietokone- ja konsolipelien kiehtovassa maailmassa. Moni on saanut uudesta vapaa-ajanviettotavasta kestävän luovan harrasteen, ja yhä useampi on ryhtynyt itsekin suunnittelemaan pelejä – jopa ammatiksi asti. Pelisuunnittelijan peruskirja on tarkoitettu opastukseksi jokaiselle pelien suunnittelusta kiinnostuneelle.”

Nyt kun olen ensin lukenut e-urheilusta ammattina, voi seuraavaksi sivistää itseään pelisuunnittelun salaisuuksilla.


Yhteiskunnallista

Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila & Erica Åberg: Ulkonäköyhteiskunta
Into 2019

”Osaatko arvata, kuinka monta kuukautta suomalainen nainen viettää peilin edessä elämänsä aikana? Entä mies? Kuinka paheksuttua mahtaakaan olla ulkonäön hyödyntäminen palkkaneuvotteluissa? Ulkonäköyhteiskunnassa turkulainen tutkijaryhmä ruotii ulkonäön ja elämässä menestymisen välistä yhteyttä suomalaisessa yhteiskunnassa.”

En osaa arvata, varmaankin aika monta! Mielenkiintoinen aihe, josta en muista lukeneeni kovin paljon aikaisemmin.

Johanna Vehkoo: Valheenpaljastajan käsikirja
Kosmos 2019

”Miten tunnistaa valeuutisen, infovaikuttamisen, manipuloinnin tai propagandan? Palkitun toimittajan selväjärkinen tietokirja tarjoaa tietoa länsimaista demokratiaa rapauttavasta ilmöistä ja konkreettisia keinoja sen tunnistamiseksi ja torjumiseksi.”

Varmasti tarpeellinen kirja kaikille, jotka kuluttavat mediaa tai käyttävät internetiä. Johanna Vehkoon aikaisempi teos Vihan ja inhon internet oli ajatuksia herättävää luettavaa.

Suvi Auvinen: Lihan loppu
Kosmos 2019

”Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen: kasvissyönti. Viime vuosina lihansyönnin vähentäminen on noussut globaalisti merkittäväksi tekijäksi, joka muuttaa jo talouden rakenteita. Miksi näin on tapahtunut, ja mitä se merkitsee tulevaisuudessa?”

Myös Suvi Auvinen kuuluu sarjaan Twitteristä tutut kirjailijat. Jonkin verran on tullut jo luettua lihantuotantoon tai eläinten syöntiin liittyviä kirjoja, mutta kiinnostaa mitä Auvisella on sanottavaa asiasta.

Melinda Gates: Tasa-arvo. Nyt!
Suom. Ari Väntänen
Like 2019

”Maailmaa parannetaan tehokkaimmin kohentamalla tyttöjen ja naisten asemaa. ​Humanitaarisen työn supernainen Melinda Gates kertoo, miksi yhteiskuntien muuttaminen pitää aloittaa tasa-arvokysymyksistä. Tarinallisen ja koskettavan teoksen aihealueet vaihtelevat lapsimorsiamien ja seksityöläisten asemasta Me toohon ja tekoälyn sukupuolivinoumaan.”

Melinda Gatesin kirja kiinnostaa samasta syystä kuin Michelle Obaman muistelmat. Mitä sanottavaa on vaikutusvaltaisella naisella, joka jää useimmiten miehensä varjoon?

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita
Suom. Pauliina Vanhatalo
S&S 2019

”Miehet selittävät minulle asioita on kulttimaineeseen noussut teos, jonka nimiessee on synnyttänyt arkipuheessa viljellyn termin miesselittäminen, mansplaining. Kokoelman avaavassa kirjoituksessa Solnit kuvaa viihdyttävästi ja terävästi, kuinka moninaisissa tilanteissa ja huomaamattaan miehet vähättelevät naisen tietämystä ja toisaalta erehtyvät luulemaan liikoja omasta tietämyksestään.”

Vai täältä mansplaining on lähtöisin! Menee lukulistalle.


Henkilöitä

Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un
Suom. Seppo Raudaskoski
Bazar 2019

”Kim Jong Unia on helppo parodioida: lihava tyranni, jolla on outo hiustyyli ja kummallisia asuja. Hänet tunnetaan nuorena, myrskyisänä valtionpäämiehenä, joka johtaa ydinasevaltaa ja vastustaa uhmakkaasti Yhdysvaltoja. Kimistä kerrotaan mitä erikoisimpia tarinoita: hän syötti setänsä koirille, teloitutti tyttöystävänsä ja lihotti itseään juustolla kunnes nilkat pettivät. Mutta mitä tämän häkellyttävän julkisivun taakse kätkeytyy?”

Pohjois-Korean diktaattori ei ole erityinen fanituksen tai kiinnostuksen kohteeni, mutta kirja voisi olla kiinnostavaa luettavaa. Kirjailija on haastatellut lähteitä aina Kimin lähipiiristä psykologian asiantuntijoihin. Ainakin kansikuva on tyylikäs.

Salla Fagerström: Liisa Kauppinen – tiedän sen mahdolliseksi
Like 2019 

”Kuinka kuurosta maalaistalon tytöstä tuli maailmalla tunnettu ihmisoikeusvaikuttaja. Liisa Kauppinen kuuroutui viisivuotiaana aivokalvontulehduksen takia. Liisa ei kuitenkaan antanut periksi. Suoritettuaan kovakurisen kuurojen koulun Oulussa hän karkasi ja hankki työpaikan Helsingistä. Vuonna 2013 hänet palkittiin arvostetulla YK:n ihmisoikeuspalkinnolla, joka jaetaan vain joka viides vuosi.”

En ollut aiemmin kuullutkaan Liisa Kauppisesta, mutta hänen tarinansa vaikuttaa kiinnostavalta!


Matkakirjoja

Emma Vepsä: Tie Teheraniin – Peukalokyydillä Iraniin
Atena 2019

”Helmikuussa 2016 Emma Vepsä seisoi Tallinnan laidalla tienreunassa. Liftaussuunta oli toinen kuin Eurooppaan pyrkivillä siirtolaisilla: kohti etelää, Iraniin. Parissa kuukaudessa Vepsä matkaa Itä-Euroopan ja Turkin halki Persianlahdelle. Matkatessaan 9 000 kilometriä rekkojen ja henkilöautojen kyydissä Vepsälle tärkeintä on nähdä arkista elämää, johon lentokentillä ei törmää.”

Olen viime aikoina innostunut matkakirjoja, joten piti niitäkin kerätä muutama listalle. Sato ei ole kovin suuri, mutta pari tärppiä löytyi. Nuoren naisen matkakertomus Suomesta Iraniin kuulostaa mielenkiintoiselta. Vepsä on myös valokuvaaja, joten kirjassa lienee hyvät kuvat.

Markku Kaskela & Tomi Kontio: Vaelluksia Italiassa
Avain 2019

”Vaelluksia Italiassa vie lukijan erilaisten polkujen ja teiden äärelle: miltä Italia näyttää matkailuauton ikkunoista katsottuna, mitä lukuisat agriturismiin keskittyvät tilat tarjoavat matkailijalle tai minkälaisia historiallisia kerroksia napolilainen kirjailija löytää kuhisevasta kotikaupungistaan.”

En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta maa on reissujonossa. Matkaa odotellessa matkakirjan lueskelu sopii hyvin.

Päivi Laitinen: Reissunaisia
Tammi 2019

”Kirja kymmenestä rohkeasta naisesta, joita yhdisti vimmainen halu nähdä maailmaa. Rikas seurapiirilady Louise Arner Boyd teki tieteellisiä matkoja Grönlannin rannikolle, Mary Kingsley puolestaan lähti Afrikkaan. Annie Londonderry kiersi maailman ympäri polkupyörällä, kun taas Ethel Tweedie köryytteli hevosrattailla 1800-luvun lopulla eksoottisessa pohjoisessa maassa nimeltä Suomi. Suomen kuuluisin reissunainen Helinä Rautavaara kulki jo 1950-luvulla peukalokyydillä Pohjois-Afrikassa ja sittemmin suuntasi myös Amerikkaan ja Aasiaan.”

Ovatko tässä tämän vuoden yönaiset?


Lapsille

G. I. Marvel & Leena Parkkinen: Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa
Aula & Co 2019

”Tässä kirjassa tutustutaan eläinsankareihin, jotka ovat muuttaneet maailmaa tavalla tai toisella. Dolly-lammas, Lassie-koira, Cheetah- simpanssi, Pullervo-norppa ja lukuisat muut eläinsankarit.”

Viime syksyn kirjakatalogit olivat täynnä sankaritarinoita tytöille ja pojille ja kaikille muille, mitähän tänä syks… Jaahas, no niin! Kunpa aiempienkin samanlaisten kirjojen tekijät olisivat hoksanneet, että sankaritarinoiden ei ole pakko olla vain tytöille tai pojille, vaan ne voivat olla tytöistä tai pojista tai eläimistä ja suunnattu kaikille.

Aleksi Korpela & Meri Korpela: Peloton peltohiiri
Otava 2019

”Voiko maailman pelokkaimmasta peltohiirestä oikeasti tulla sankari? Peltohiiri pelkää vähän kaikkea. Mutta iltaisin hän lukee tarinoita suurista seikkailuista ja urheista sankareista. Eräänä päivänä Peltohiiri oivaltaa, että hänen on aika alkaa tehdä urotekoja. Millaisia? Siitä hän päättää lähteä ottamaan selvää.”

Tarina vaikuttaa sympaattiselta ja kuvitus on ihana. Lukisin!

Kevään 2019 kirjatärpit lukujonoon

On aika kääntää katse kohti kevään kirjasatoa. Kävin läpi kasan kustantamoiden kevätkatalogeja ja poimin kiinnostavimmat kirjatärpit.

Tärppien listaaminen syksyllä auttoi minua yllättävän hyvin jäsentelemään lukujonoani. Luin omalta listaltani monta kirjaa sitä mukaa kun niitä tuli vastaan. Kevään kirjoista ei samalla tavalla löytynyt vahvoja ennakkosuosikkeja, ja valikoima tuntui olevan hajanaisempi. Valitsin siis tärppejä lähinnä fiilispohjalta. Monta kiinnostavaa jatko-osaa jäi myös pois sen takia, etten ole ehtinyt lukea vielä niiden ensimmäisiä osia.

Jos kirjamakusi on samansuuntainen kuin minulla, listasta löytyy toivottavasti uutta kiinnostavaa kevään lukujonoon!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Historiaa ja romantiikkaa

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija
Suom. Pekka Tuomisto
Aula & Co 2019

Lale Solokow on Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vanki, joka saa tehtäväkseen tatuoida numerot toisten vankien käsivarsiin. Leirillä Lale todistaa kauheita tapahtumia – mutta myös urheita tekoja ja myötätuntoa, ja oman henkensä uhalla käyttää asemaansa auttaakseen muita vankeja. Vuonna 1942 Lale kohtaa tatuointijonossa uuden vangin, Gitan, ja rakastuu saman tien. Kirja perustuu slovakialaisen Lale Solokovin vaiheisiin ja uskomattomaan selviytymistarinaan tuholeirillä.”

Olen lukenut jonkin verran keskitysleireistä kertovia kirjoja, kuten Corrie ten Boomin tarinan. Tositarinat kiinnostavat, vaikka ne olisikin puettu kaunon muotoon. Aula & Co kehuu kirjaa kansainväliseksi myyntimenestykseksi.

Niina Mero: Englantilainen romanssi
Gummerus 2019

Englantilaisia romantikkoja rakastava Nora saa siskoltaan kutsun häihin Oxfordiin. Höttöisiä häähaaveita karsastava Nora suostuu vastahakoisesti kutsuun, mutta perillä sulhasperheen kartanon goottilainen viehätys ja vehreät puutarhat pyyhkäisevät hänet jaloiltaan. Idylli kuitenkin rakoilee, kun uteliaalle Noralle selviää, että aatelissuvun vanhempi poika on kadonnut jäljettömiin vuosia sitten. Niina Meron ahmittavassa esikoisromaanissa Bridget Jonesin mustiin pukeutuva ystävätär kohtaa Kotiopettajattaren romaanin goottilaisuuden, Downton Abbeyn kartanotunnelman ja brittidekkarien juonittelut.

Kuulostaa kirjalta minun makuuni! Plussaa siitä, että kyseessä on kotimainen esikoiskirja.


Lukuromaaneja

Eve Hietamies: Yösyöttö (Selkomukautus Hanna Männikkölahti)
Avain 2019

Antti Pasasella on hyvä työpaikka, uusi asunto ja raskaana oleva vaimo. Kun vauva syntyy, elämä muuttuu. Antin vaimo Pia lähtee ja Antti jää kahdestaan Paavo-vauvan kanssa. Vuoden aikana vauva kasvaa ja oppii uusia asioita, mutta niin oppii Anttikin.”

Minulle on suositeltu moneen kertaan Yösyötön lukemista, se on kuulemma hulvattoman hauska. Vielä en ole saanut aikaiseksi, mutta Avain julkaisee kirjasta selkomukautetun version. En ole vielä lukenut yhtään selkokirjaa, mutta sellainen kiinnostaisi. Tästä voisi vaikka aloittaa, ja olisi kiinnostavaa vertailla sitä alkuperäiseen.

Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat
Suom. Raisa Porrasmaa
Kustantamo S&S 2019

Kollikissa Nana silmäilee maailmaa tyynen välinpitämättömästi, kuten kissa ainakin, ja ystävystyy sattuman kaupalla Satorun, kissarakkaan nuorukaisen kanssa. Onnea tuovan numeron seitsemän mukaan nimetty Nana on asunut Satorun luona viisi vuotta, kun Satoru eräänä päivänä ilmoittaa, ettei Nana voi enää jäädä hänen luokseen. Mies ja kissa lähtevät matkaamaan löytääkseen Nanalle uuden kodin. Matkallaan läpi Japanin he tapaavat Satorun vanhoja ystäviä ja kasvavat yhdessä ymmärtämään rakkauden merkityksen.

Tämä ei ehkä muuten olisi niin kiinnostava, mutta kirja on kerrottu kissan näkökulmasta. Juuri kasan animeleffoja katsoneena en yhtään ihmettele, miksi alkuperäisteos on Japanissa suosittu. Kissat <3


Rikoksia

Hideo Yokoyama: 64
Suom. Markus Juslin
Bazar 2019

Seitsemänvuotiaan tokiolaistytön vanhemmat istuvat aloillaan ja kuuntelevat heidän tyttärensä kidnappaajan vaatimuksia. Vanhemmat eivät koskaan saa tietää kaappaajan henkilöllisyyttä. Vuosia myöhemmin poliisi Yoshinobu Mikamin oma tytär katoaa jälkiä jättämättä. Epätoivoinen Mikami ryhtyy käymään läpi neljäntoista vuoden takaisia muistiinpanoja kidnappauksesta ja törmää hälyttävään yksityiskohtaan, jota kukaan ei kaappauksen tapahtuessa huomannut.

Ei aavistustakaan, pitäisinkö tästä oikeasti, mutta japanilainen dekkari on lähtökohtaisesti kiinnostava ajatus. Juonikin kuulostaa varsin jännittävältä. Kyseessä on ensimmäinen suomennettu teos Hideo Yokoyamalta. Jos ei muuta, niin tästä saa hyvän rastin Maailman kirjat -haasteeseen.

Sujata Massey: Murha Bombayssa
Suom. Maija Heikinheimo
Gummerus 2019

Perveen Mistry on juuri aloittanut työt isänsä lakitoimistossa Bombayssa. On vuosi 1921. Oxfordissa opiskellut Perveen on erityisen kiinnostunut naisten oikeuksista, eikä se ole sattumaa. Mistryt ovat saaneet tehtäväksi hoitaa varakkaan myllynomistajan Omar Faridin testamentin. Tutkiessaan asiapapereita Perveen huomaa jotain merkillistä: Faridin kolmesta leskestä jokainen on luovuttanut perintönsä hyväntekeväisyyteen. Yksi vaimoista on allekirjoittanut lomakkeen pelkällä ruksilla – eli tuskin osaa edes lukea. Yrittääkö joku käyttää leskien tilannetta hyväksi? Kun tapahtuu murha, varmistuu, että Perveen on osunut ounasteluissaan oikeaan.

Toinen vähän erilainen dekkari! Vaikuttaa kiinnostavalta, ja kansi on suorastaan herkullinen. Yhdysvaltalaiskirjailijan kirja on saanut inspiraationsa Intian ensimmäisestä naisasianajajasta.


Spekulatiivista fiktiota

Naomi Alderman: Voima
Suom. Marianna Kurtto
Gummerus 2019

Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden kuolettavan voiman. He pystyvät antamaan sormenpäillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman. Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään. Maailma on nyt asettumassa radikaalisti uuteen asentoon, jossa voima kuuluu naisille.

Tämä kirja löytyy jo hyllystäni, koska Gummerus lähetti pyytämättä ja yllättäen siitä ennakkokappaleen. Kirjaa on kehuttu paljon ja sen asetelma on varsin kiinnostava, joten se tulee varmasti luettua jossain vaiheessa.

Nora Roberts: Ensimmäinen vuosi
Suom. Lauri Sallamo & Heidi Tihveräinen
Gummerus 2019

Sitä kutsutaan Surmaksi – kulkutautia, joka alkaa levitä Skotlannin maaseudulta eräänä kylmänä uudenvuodenaattona. Viruksessa on jotain selittämätöntä. Miljardit sairastuvat ja menehtyvät, mutta on myös selviytyjiä ja heidän joukossaan niitä, joissa syntyy uudenlaisia kykyjä. Newyorkilainen kokki Lana pystyy liikuttelemaan tavaroita ja ihmisiä tahdonvoimalla. Fred osaa loihtia valoa pimeyteen. Jonah, ensihoitaja, näkee välähdyksiä tulevaisuudesta. Katie synnyttää kaksoset, joiden hän uskoo pystyvän ihmeellisiin tekoihin. Mutta Surma vaikuttaa ihmisiin myös päinvastaisella tavalla, ja valon rinnalla nousee synkkiä voimia.

Romantiikkakirjoistaan tunnettu Nora Roberts aloittaa uuden spefi-trilogian, joka kuulostaa mielenkiintoiselta.

Sjón: CoDex 1962
Suom. Maarit Kalliokoski, Tuomas Kauko & Kirsi Luoma
Like 2019

”Juutalainen Leo pakenee natseja toisen maailmansodan kurimuksessa. Rakastettunsa kanssa hän muovailee savesta pienen pojan, Josefin. Maailman myllerrykset vievät Leon ja savipojan Islantiin, ja vuonna 1962 Josef herää henkiin. Vuosikymmenien jälkeen aikuinen Josef herättää saaliinhimoisen geenitutkijan mielenkiinnon nykypäivän Reykjavikissa, jonka bioteknisessä dystopiassa kansallismielisyys ja ahneus vallitsevat. CoDex 1962 on historian, sadun, psykologian ja fantasian häikäisevä yhteentörmäys, islantilainen versio Tuhannesta ja yhdestä yöstä.”

Arvioiden perusteella tämä saattaa olla vähän liiankin vaikea kirja minun makuuni, mutta kuvaus on joka tapauksessa kiinnostava. En ole lukenut aiemmin islantilaista kirjallisuutta, ja tästäkin saisi rastin Maailman kirjat -haasteeseen.


Nuorille aikuisille

Nicola Yoon: Aurinko on tähti
Suom. Helene Bützow
Tammi 2019

Natasha uskoo tieteeseen ja tosiasioihin. Ei kohtaloon eikä toteutumattomiin unelmiin. Kun hän tapaa New Yorkissa Danielin, hänen perhettään odottaa maasta karkotus samana iltana, eikä rakastuminen ole vaihtoehto. Daniel on ollut aina hyvä oppilas ja tehnyt mitä häneltä odotetaan. Hän ei ole ollut runoilija, saati unelmoija. Mutta kun hän näkee Natashan, kaikki muu unohtuu. Jokin tytössä saa Danielin uskomaan, että kohtalo tarjoaa heille kahdelle poikkeuksellista tarinaa. Edessä on miljoona erilaista tulevaisuutta: mikä niistä toteutuu?

Nicola Yoonin edellinen teos Kaikki kaikessa vakuutti niin, että myös tämä kirja kiinnostaa.

Vacklin & Parhamaa: Glitch – Sensored Reality #2
Tammi 2019

Vuoden 2118 hypertalvi hautaa Helsingin kaupunkisaaren kauniit kanaalit lumeen ja jäähän. Hurjien lumimyrskyjen lisäksi kuusitoistavuotiasta Bugia, nyt maailman kuuluisinta videopelaajaa, vainoavat kummalliset näyt Shadow Warriors II -pelissä kuolleesta historianopettajasta sekä tuntemattoman tytön muistot menneisyyden maailmasta. Voiko todellisuudessakin olla glitchejä?

Beta oli kiinnostava avaus Sensored Reality -nuortenkirjatrilogialle. Tarina jäi sen verran kesken, että toinenkin osa täytynee lukea.

Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
WSOY 2019

”Krakova 1824. Wiktor on kellosepän oppipoika, joka haaveilee seikkailuista ja on korviaan myöten ihastunut kauniiseen Zofiaan. Kun Wiktor joutuu onnettomuuteen oudon taivaankappaleen räjähtäessä joenrannassa, hänen elämänsä muuttuu. Wiktorin hengen pelastaa salaperäinen Tom – vaikka on itsekin vaarassa.

En ole vieläkään lukenut hyllyssäni odottavaa Mikaman esikoisteosta Taikuri ja taskuvaras, mutta se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Huijarin oppipoika jatkaa fantasiasarjaa. Pisteet hienoista kansista!


Ilmiöitä

Heini Maksimainen: Vauvattomuusbuumi – kun lakkasimme lisääntymästä
Atena 2019

’Jos en tee lapsia, mitä minä teen?’ Kun ystävät katoavat äiti- ja isäversumiin, vauvakysymys alkaa leijua ilmassa. Vauvattomuusbuumi näyttää, minkälaista elämä voi olla, jos lapsia ei ole eikä tule: kolmekymppinen nainen järjestää sterilisaatiojuhlat, nelikymppinen mies luo perheensä kämppiksistä, kuusikymppinen pari valitsee Karibian-purjehdukset. Lapsettomien tarinoista teos laajenee tarkastelemaan yleistyvää ilmiötä.

Luin syksyllä vapaaehtoista lapsettomuutta käsittelevän kirjan Ei äitimateriaalia, jonka mainostettiin olevan ensimmäinen suomenkielinen kirja kyseisestä ilmilöstä. Kiinnostavaa nähdä, miten tämä vertautuu siihen. Kansi on ainakin mukavan pirteä.

Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt
Suom. Kirsimarja Tielinen
Kustantamo S&S 2019

Yhdysvaltalainen teknologiaguru Jaron Lanier väittää, että onnellisen elämän avaimet löytyvät, kun ihminen sulkee kaikki sosiaalisen median tilinsä lopullisesti. Sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää empatiakykyämme.

Tiedetään, sosiaalinen media tekee meidät onnettomiksi. Itse keksin heti ainakin kaksi syytä olla tuhoamatta kaikkia sometilejä – esimerkiksi työ ja blogi. Mutta voisihan tämän jossain välissä lukea, vaikka somesta vouhotetaankin jatkuvasti joka paikassa.

Matti Merivirta: Sörkan muurin varjossa – Sörkan vankilan kirjasto
Avain 2019

Sörkan muurin varjossa kertoo kirjallisuudesta ja lukemisesta vankilassa. Helsingin vankilassa kirjojen lainaaminen on toiminut tiettävästi jo vankilan alkuajoista, vuodesta 1881 lähtien. Kirja pureutuu vankilan ja vankien alakulttuuriin, jonka vaikutukset heijastuvat myös lukuharrastukseen.

No nyt on mielenkiintoinen lähestymiskulma kirjoihin! Vankilat eivät muuten kiinnosta niin paljoa, mutta kirjastot kyllä.


Henkilöitä

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
Suom. Tero Valkonen
Bazar 2019

Walter Isaacson on punonut Leonardo da Vincin muistiinpanojen tuhansien sivujen pohjalta unohtumattoman kertomuksen, joka paljastaa sekä tieteilijän, taiteilijan että ihmisen ainutlaatuisten ja vertaansa vailla olevien saavutusten takana. Isaacson osoittaa, miten da Vincin nerous pohjautui taitoihin, joita voimme jokainen kehittää, kuten intohimoiseen uteliaisuuteen, tarkkaan havainnointiin ja leikkisään mielikuvitukseen, joka da Vincin tapauksessa sai jopa fantastisia piirteitä.

Leonardo ei ehkä muuten kiinnostaisi kokonaisen elämäkerran verran, mutta pidin Walter Isaacsonin kirjoittamasta Steve Jobsin elämäkerrasta niin paljon, että tähänkin voisi hyvin tutustua. Melkoinen järkäle on kuitenkin kyseessä, nimittäin kirjassa on noin 700 sivua.

Catherine McIlwaine: Tolkien – Mies joka loi Keski-Maan
Suom. Jaakko Kankaanpää & Seppo Raudaskoski
WSOY 2019

Yli 400-sivuinen kuvateos avaa ainutlaatuisen ikkunan J. R. R. Tolkienin teosten syntyyn. Oxfordin Bodleian-kirjaston arkistoista ja muista Tolkien-kokoelmista ammentava kirja esittelee yli 300 kuvaa Tolkienin käsikirjoituksista, piirroksista, kartoista, kirjeistä ja elämän varrelta. Lisäksi teokseen sisältyy kuusi asiantuntevaa esseetä fantasian mestarin elämänvaiheista, kirjallisesta piiristä, tarinankerronnan perusteista, haltiakielistä, mytologisista lähteistä ja omasta kuvataiteesta.

Tolkieniin voisin perehtyä tarkemminkin, ja kuvitettu teos kuulostaa aina hyvältä.


Harrastuksia

Saramäki, Kaipaanlahti & Palmu: Joka tyypin parhaat kaavat
WSOY 2019 

Luo tyylisi persoonallisilla ja eettisesti kestävillä vaatteilla. Klassikko-huppari, suorat housut tai silkkinen toppi, kaikki oman ompelukoneen ulottuvilla. Joka tyypin parhaat kaavat sisältää seitsemän peruskaavaa erillisillä kaava-arkeilla ja selkeät ohjeet kaavojen muokkaamiseen.

Nuorempana lainasin useaan otteeseen tämän kirjan edeltäjää Joka tyypin kaavakirjaa. Ompelukoneeseen asti vaateideat eivät kuitenkaan koskaan päässeet, ja olen ommellut lähinnä ilman kaavoja. Koska sain kesällä ompelukoneen omaan käyttöön, tämän avulla voisi kokeilla päästä harrastuksessa eteenpäin.

Maria Lyytinen: Slämäri – aikuisten kaverikirja
WSOY 2019

Muistatko kun koululuokassa kiersi vihko, johon oli kirjattu kinkkisiä kysymyksiä, kuten ”Luettele luokan söpöimmät top 5”? Nyt tuo nerokas kysymyskirja eli ”slämäri” tekee paluun, tällä kertaa aikuisen tyylikkäänä, muttei vieläkään tylsänä tai totisena. Kirjailija, toimittaja Maria Lyytisen laatiman ja graafikko Laura Noposen kuvittaman Slämärinkysymykset liikkuvat arkisesta absurdiin, syvällisestä hulvattomaan, romanttisesta melkein ronskiin.

Nostalgiapisteitä sataa WSOY:n laariin! Meillä kaverivihkoja ei koskaan kutsuttu slämäreiksi, mutta yhtä kaikki idea on hauska.


Tasa-arvoa

Kotro & Ohisalo: Sinua on petetty – Kirjoituksia sukupuolten tasa-arvosta
Like 2019

Maria Ohisalo ja Arno Kotro ovat koonneet yhteen joukon kirjoittajia, jotka tarkastelevat puheenvuoroissaan tasa-arvoa valitsemastaan näkökulmasta. Mukana ovat Koko Hubara, Katleena Kortesuo, Saara Särmä, Juho Pylvänäinen, Anna Moring, Nasima Razmyar, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Maria Pettersson. Kirjoitukset pohtivat muun muassa kiltin tytön syndroomaa, sukupuolirooleja, sukupuolen moninaisuutta, feminismiä mediassa, feminististä hauskuutta ja sukupuolijärjestelmän ilmenemistä arjessa.

Kiinnostavasta aiheesta kirjoittaa joukko kiinnostavia suomalaisia eturivin kirjoittajia, joten mukana on varmasti paljon erilaisia näkökulmia.

Jenni Karjalainen: Setäkuiskaajan käsikirja
Art House 2019

Mahtaileva setämies. Tärkeä ja fiksu setä. Jurottava setä. Epävarma setänen. Runosieluinen setäliini. Masentava myrkkysetä. Turhauttavatko valta-asemissaan nököttävät setämiehet? Setäkuiskaajan käsikirja kertoo, kuinka hankalistakin sedistä voi saada kullanarvoisia yhteistyökumppaneita ja uskollisia tukijoita.”

Ahahahahahah, kirjan kuvaus on ainakin timanttinen. Listalle!


Lapsille

Tittamari Marttinen: Lasten matkaopas Suomeen
Avain 2019

Mikä onkaan Suomen pienin museo? Löydätkö Hämeen linnasta kummituskissan tassunjäljen? Millaista on vaeltaa tuntureilla? Lähimatkailu on hauskaa! Suomi on suuri maa, ja siellä riittää näkemistä, tutkimusta ja retkeilemistä.

Hei, hauskaa! Luin viime vuonna Marttisen mainion Lasten matkaoppaan Eurooppaan. Toivoin matkailun ekologisen puolen mukaantuomista kirjaan, ja nyt saammekin kokonaisen lähimatkailun oppaan. Jos kirja on yhtä tasokas kuin edeltäjänsä, se innostaa varmasti tutkimaan kotimaan matkakohteita.

Jäkkö & Salusjärvi: Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille)
Into Kustannus 2019

”Martti Ahtisaari, Arvo Ylppö, Antti Tuisku, Heikki Hursti, Aleksis Kivi, Jani Toivola, Paleface, Perttu Häkkinen, Tuure Boelius, Kalle Könkkölä ja Syksy Räsänen… ja kymmeniä muita sankareita. Nämä urheat miehet ovat olleet rohkeita, vahvoja ja pelottomia, mutta myös auliita, uteliaita, herkkiä ja neuvokkaita.”

Olisikohan tämä viimeinen sankaritarinakirja vähään aikaan? Pojille suunnattu teos täydentää viime vuonna ilmestynyttä kotimaista kirjaa Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Suurnaisten ja -miesten tarinoiden alkuperäinen idea on ehkä vähän hämärtynyt, kun monet kuvauksessa olevista miehistä ovat nuoria ja ehtivät porskuttaa elämässään vielä paljon eteenpäin. No on siellä sentään Aleksis Kivi!

Uusintapainokset: Salapoliisin käsikirja & Vakoilijan käsikirja
Tammi 2019

”Löydä johtolangat ja ratkaise kiperät arvoitukset! Pidä salaisuudet turvassa vihollisvakoojilta!”

No nyt on kunnollista! Erityisesti Vakoilijan käsikirjaa tuli luettua muksuna, ja taisipa meillä olla omatkin vakoilumuistikirjat kotipihan tapahtumista. Tammelle nostalgiapisteet 6/5.


Päätyikö mikään näistä omalle lukulistallesi?