Videolla käyn läpi kaikki juhannukseen mennessä lukemani 50 kirjaa ja kerron, mitä pidin niistä. Kiinnostaisi tietää, kuinka monta näistä sinä olet lukenut!
”Sinä päivänä luennolle ilmaantui hiiri, jota professori ei ollut nähnyt koskaan aikaisemmin. Viimeisen istuinrivin takaa kurkisti pieni kuononpää. Pikku hiiri odotteli kärsivällisesti omalla paikallaan, että professori saisi opetuksen päätökseen ja kaikki hiiret lähtisivät kotimatkalle. Sitten hiirulainen astui epäröiden luentopöydän eteen. ’Anteeksi, että häiritsen, herra professori, mutta tarvitsen kipeästi apuanne…’ hiiri aloitti ujostellen. ’Minä olen nimittäin etsimässä aarretta.’”
Edison – Kadonneen hiiriaarteen arvoitus on sympaattinen tarina nuoresta Pete-hiirestä, joka haluaa etsiä esi-isänsä aarteen. Aarre on uponnut kauan sitten Atlantin valtamereen. Pete saa värvättyä mukaan hiiriyliopiston professorin, ja yhdessä he rakentavat toimivan pikku sukellusveneen ja matkaavat meren pohjaan. Mitä aarrearkusta lopulta löytyy?
Tartuin tähän kirjaan hiirihahmojen ja hienon kannen vuoksi. Torben Kulhmannin vanhanaikainen kuvitus onkin upeaa. Tarina itsessään jäi sivuosaan, kun ihastelin jokaisen aukeaman taideteosta erikseen. Kuville täydet viisi tähteä!
Kirja jätti jonkin verran avoimia kysymyksiä – miten ihmisten nurkissa asuvat hiiret saivat tuosta noin valmistettua sukellusveneen ja jyrsijänkokoiset sukelluspuvut? (Muutenhan puhuvat, yliopistoa käyvät hiiret ovat tietenkin täysin looginen asia.) Hieman harmistusta aiheutti se, että harvoin tulee luettua kokonaista kirjaa jossa ei ole ainuttakaan naispuolista hahmoa. Jopa kuvituksessa seinät on tapetoitu pelkillä historian ”suurmiesten” kuvilla. Tarina jääkin kolmen tähden suoritukseksi.
Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin aikuisten kirjatärpit omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkkejä lapsille ja nuorille keväälle 2021 – nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itse lukea.
Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu tähdellä (*). Ostamalla niiden kautta sinä saat kirjat ja minä hieman taskurahaa.
”Nuorten tieteisseikkailu ympäristökatastrofin turmelemassa Suomessa. Vaaroja kuhiseva Silkkomaa vei Ilveksen vanhemmat. Hän haluaisi lähteä selvittämään näiden kohtaloa ystävänsä Västäräkin kanssa. Kun metsästä löytyy kuollut kyläläinen ja sitten muukalainen nimeltä Aino, Ilves huomaa tilaisuutensa tulleen.”
Olen törmännyt Joonas Riekkolaan somen puolella ja Hesarin artikkelissa. Nuorille suunnattu tieteiskirja herätti kiinnostuksen. Kivan näköinen kansi!
Jack Meggitt-Phillips & Isabelle Follath: Hirviö ja Helmikki WSOY 2021
”511-vuotiaan Ebenezer Pinsetin ullakolla asuu hirviö, joka vaatii ruoakseen kaikkea mahdollista kaktuksista kotikissaan ja toimittaa vastineeksi Ebenezerille nuoruuseliksiiriä. Yhtenä päivänä hirviö kääntää nälkäisen katseensa Helmikin puoleen, mutta tyttö onkin pippurinen tapaus… Hirviö ja Helmikki on herkullinen yhdistelmä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-, Itse ilkimys- ja Pieni kauhukauppa -elokuvien henkeä.”
Kirjan kuvausteksti ja kuvitus tuovat mieleen Roald Dahlin kirjat. Alkuteos on saanut muikean keskiarvon 4,4/5 Goodreadsissa.
”Kadonnut äiti. Umpeen muurattu ovi. Suvun vaiettu salaisuus. Mielikuvitusta kutkuttava tarina pikkukaupungin sisaruksista, jotka saavat tietää olevansa aikamatkaajien sukua. Varhaisnuorille suunnattu teos yhdistää arkitodellisuuteen fantasian ja kauhun kihelmöiviä väreitä.”
”Kuinka pieleen treffit ovat menneet, jos toinen alkaa niiden jälkeen kirjaimellisesti ghostata? Mustankirjava Hurme yhdistelee urbaanin fantasian, kauhun ja romantiikan piirteitä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Hirtehisellä huumorilla varustetussa teoksessa Mullan alla kohtaa Addams Familyn.”
En ole lukenut Helmisen aiempaa Väkiveriset-sarjaa, mutta uuden Lujaverinen-sarjan aloittava kirja kuulostaa kielmättä mielenkiintoiselta.
Christopher Paolini: Infinitum. Tähtien meri Tammi 2021
”Kosminen avaruusseikkailu vie lukijan galaksien äärirajoille taisteluun koko ihmiskunnan tulevaisuudesta. Captain Marvel meets Star Wars! Rutiinitutkimusmatkalla asumattomalle planeetalle tutkija Kira Navárez tekee mullistavan löydön, joka heittää hänet painajaisten ja ihmeiden keskelle ja muuttaa paitsi hänet itsensä, myös koko historian.”
Eragonin kirjoittaja yllättää uudella avaruuteen sijoittuvalla romaanilla. Tällä kertaa mukana ei ilmeisesti ole lohikäärmeitä.
Kari Kakkonen & Adrienn Széll: Dragons out! Avain 2021
”Opi ohjelmistotestausta hauskalla tavalla, lukemalla tarinoita lohikäärmeistä ja ritareista. Kirja myös sopii erinomaisesti kenelle vain, joka haluaa tietää, mitä ohjelmistotestaus on.”
Ohjelmistotestaus ja lohikäärmeet kuulostavat lukemisen arvoiselta yhdistelmältä.
Torben Kuhlmann: Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailu Otava 2021
”Hiiret uskoivat, että kuu oli juustoa. Vain yksi hiiri ajatteli toisin. Se halusi lentää kuuhun ja näyttää muille. Mutta miten? ’Nokkelat hiiret selviävät kaikesta!’ se ajatteli ja löysi onneksi liittolaisen.”
Näissä Kuhlmannin hiirikirjoissa on niiiin sympaattinen kuvitus!
”Leevi on keräilijä, joka kätkee purkkeihin erilaisia asioita. Ihan tavallisia juttuja — niittyleinikkejä, sulkia ja sydämenmuotoisia kiviä. Mutta kun Leevi tapaa Elvin, he päättävät kerätä talteen jotain aivan muuta! Kurkistellessaan purkkeihin, he muistavat kaikki ihmeelliset asiat, joita ovat yhdessä nähneet ja kokeneet.”
Tässä kiinnitti ensimmäisenä huomiona upea kansi ja hauskat kanihahmot. Arvostan, kun kustantamot laittavat lastenkirjoista esille näytesivuja kirjan tietosivulle. Helpottaa lahjaksi ostamista!
Margit Auer & Nina Duller: Maagisten eläinten koulu Sitruuna kustannus 2021
”Mikään ei ole entisellään sen jälkeen kun lemmikkikauppias Mortimer Morrison vierailee koulussa. Hänellä nimittäin on mukanaan joukko maagisia eläimiä, jotka etsivät itselleen omaa ihmistä. Ujo Benni toivoo ystäväkseen villiä saalistajaa, mutta kilpikonna Henrietta osoittautuukin hänen parhaaksi ystäväkseen.”
Tämä kirjasarja on myyty yli 25 maahan ja on mitä ilmeisimmin aikamoinen bestseller. Kiva saada suomeksikin!
Silja Sillanpää & Marja Siira: Salasaaren salaisuudet WSOY 2021
”Ylen lastenohjelmissa syksyllä 2020 starttaavaan sarjaan pohjautuva kuvakirjaseikkailu kertoo Edlan tutkimuksista salaperäisellä saarella. Silja Sillanpään kirjoittama tarina on täynnä kiehtovia karttoja, salamyhkäisiä vihjeitä ja nokkelia sanaleikkejä.”
Silja Sillanpää on tullut itsellekin aikoinaan hyvin tutuksi lastenohjelmista. Tässä kirjassa kiinnostuksen herätti erityisesti hieno kansi.
Silja Vuorikuru: Titanic – Maailman suurin laiva Avain 2021
”Titanic kiinnostaa monia ihmisiä edelleen. Se on monien kirjojen ja elokuvien aihe. Koko perheelle sopiva selkokirja kertoo Titanicista, sen ensimmäisestä matkasta ja onnettomuudesta. Kirja kertoo myös Titanicin erilaisista matkustajista. Kirjan kirjoittaja Silja Vuorikuru on kirjallisuudentutkija, joka on tutkinut Titanicia suomalaisessa kirjallisuudessa.”
Jep, Titanic on tuttu juurikin Siitä Elokuvasta. Kiinnostaa, miten Titanicin kokoisesta onnettomuudesta saa lapsille sopivan selkokirjan.
Freya Hardy & Sara Mulvanny: Suuri tiedekirja Into 2021
”Suuri tiedekirja tutustuttaa lukijansa 15 isoon tieteelliseen ideaan aina atomeista ja painovoimasta tekoälyyn ja massadataan. Jokaiselle idealle on varattu kaksi värikkäästi kuvitettua aukeamaa, joilla tutustutaan itse idean lisäksi yli 50 nerokkaaseen ajattelijaan idean takana. Kuka oli Marie Curie tai Isaac Newton?”
Tuija Mäki: Lasten ja nuorten jatko- ja sarjakirjat Avain 2021
”Tuija Mäen kokoamaan teokseen on koottu kirjat, joiden pääosassa ovat samat hahmot tai henkilöt kirjasarjan eri osissa. Asiasanat auttavat löytämään kiinnostavaa luettavaa. Keskeisiä asiasanoja ovat muun muassa fantasiakirjallisuus, helppolukuiset kirjat, sadut, sarjakuvat ja tieteiskirjallisuus.”
Jos lukeminen jossain vaiheessa loppuu, tästä voinee kerätä uusia kirjasarjoja lukujonoon.
Löytyikö listasta uutta luettavaa? Kommentoi alle!
Päivitys 30.6.2021
Jokavuotinen perinteeni on lainata kirjastosta enemmän kirjoja kuin ehdin lukea. Videolla esittelen kesäloman kirjapinoni.
Lukujonossa käyttää evästeitä. Hallitse asetuksiasi tästä.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Asetukset
Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.