7 kamalinta asiaa Twilight-saagassa

edward-staring-bella

Murtaudun öisin huoneeseesi kyyläämään kun nukut. Rakkaudella, Edward.

Rakastuin Twilight-saagaan viisitoistavuotiaana. Eräs luokkakaverini oli ihan pähkinöinä kirjoista, ja lainasi minulle oman Houkutus-kappaleensa. Luin sen pikavauhtia ja olin myyty. Ah, ihanan täydellinen komea pitkä herkkä mystinen Edward!  Houkutus jatko-osineen on ollut erinomaista lukemista akuuttiin teiniromantiikannälkään pimeinä ja yksinäisinä iltoina.

Nyt parikymmentä ikävuotta ylittäneenä olen kuitenkin alkanut tarkastella sarjaa ehkäpä hieman kriittisemmin. No mikä siinä sitten mättää?

VAROITUS: Sisältää juonipaljastuksia kaikista neljästä kirjasta. Teksti saattaa myös loukata vannoutuneen Twilight-fanin tunteita. 

1. Edwardin ikä
Edward oli 17-vuotias muuttuessaan vampyyriksi ja jähmettyi siihen, eli ruumiillisesti hän on samanikäinen kuin sankarittaremme Bella. Hän on kuitenkin syntynyt vuonna 1901, eli on ensimmäisessä kirjassa 104-vuotias. Alaikäisen tytön ja satavuotiaan ukon rakkaussuhde ei kuitenkaan haittaa meitä, koska Edward on jumalaisen komea. Entä jos hän näyttäisi ikäiseltään?

2. Bellan luonne
”Minun oli laadittava suunnitelma. Sillä jäljellä oli enää yksi vaihtoehto: mennä peilisaliin kuolemaan.” Bella on rasittava ja koko ajan syöksymässä tahallaan vaikeuksiin. En kerta kaikkiaan pysty käsittämään hänen jatkuvaa tahtoaan uhrautua ja tapattaa itsensä. Tervettä kuin mikä.

3. Näin jatkat erosta eteenpäin
Bella näyttää hyvää esimerkkiä teinitytöille; kun Edward jätti hänet, Bella vajosi noin viiden kuukauden koomaan. Hän hoiti koulun ja välttämättömät puuhat, mutta muuten lakkasi täysin elämästä. Olemme taas terveen käytöksen äärellä! No mutta kun Edward oli Se Oikea niinku. Suosta tyttösen veti vasta uuden uroon ilmaantuminen eli ihmissusipoju-Jacob, josta päästään myöhemmin toki repimään mehukkaat mustasukkaisuusdraamat.

4. Twilight-elokuvat
’Nuff said.

5. Renesmee
5.1 Miten petipuuhat ja lapsen alullepaneminen ylipäätään onnistuvat vampyyrimieheltä, jolla ei ole enää verenkiertoa missään ruumiinosassa? Eikö… ai niin, ei tämä ei olekaan realitya. Edwardin lisääntymiskykyä on muuten puitu netissä aika syvällisestikin.
5.2 Se, että joku nimeää lapsensa Renesmee Carlieksi. Nomutq isovanhemmat on Renée ja Esme ja Charlie ja Carlisle.
5.3 Leimaantuminen, tai: Ihmissusipoju alkaakin äidin sijaan pitää tyttärestä, mutta ei toki mitenkään pervosti vaan vain sillee suojelevan isovelimäisesti.

6. Hän katselee ikkunasi takana kun nukut
”’Oletko sinä vakoillut minua?’ En kuitenkaan onnistunut kuulostamaan kovin vihaiselta. Olin pikemminkin imarreltu. Edward ei hätkähtänyt. ’Mitä muuta minä öisin tekisin?'” Ihan kiva, varsinkin kun muistaa Edwardin edelleenkin olevan satavuotias papparainen.

7. Liian täydellinen loppu
Edward saa satavuotisen sinkkuuden jälkeen naisen, Bella toteuttaa haaveensa ja saa torahampaat. Kaikki saavat Happily Ever Afterinsa, eikä edes Jacob ei jää yksin koska voi nyt fantasioida pikkutytöstä. Vampyyrihybridi-olemuksestaan huolimatta Renesmeekin elää ikuisesti ja sen lisäksi kasvaa pikavauhtia aikuiseksi, jotta Bellan ei tarvitse vaihtaa juurikaan vaippoja eikä Jacobin tarvitse odottaa niin kauaa. Volturit häipyivät tappamatta ketään, ihmissudet ovat kavereita vampyyrien kanssa ja ai että. Ihan kiva.

+ BONUS Koska jaksoit lukea tähän asti, saat bonarina katsoa Youtubesta rehelliset Twilight-trailerit: Honest Trailer Twilight, Honest Trailer New Moon, Honest Trailer Eclipse ja Honest Trailer Breaking Dawn. Saattaa aiheuttaa akuutteja naurukohtauksia.

Jaa postaus:
13 kommenttia

13 comments

Hehkuvainen

:D

Ei Edward ole vanha. Hän kuoli, eikä sen jälkeen enää vanhentunut. Hän on siis 17-vuotias, joka on vain elänyt pirun pitkään. Ikinuori! Tämä siis oma teoriani :D.

Mutta oli nuori tai vanha, on silti erityisen luotaantyöntävää tuollainen stalkkaus. Hyi!

(En ole lukenut kirjoja enkä katsonut elokuvia, joten helppo mun on sanoa.)

Jotain tuollaista oon selittänyt itsellenikin, että voin nauttia tarinasta ilman ikäviä pedofiliaviboja :D :D

Eka osa eli Houkutus on ihan kivaa luettavaa! Jatko-osat voi lukea tai skipata, mutta älä missään nimessä vaivaudu käyttämään aikaa elokuviin.

Kohta 2. Olen huomannut saman itsetuhoisen käytöksen esim. Outolintu-trilogian Trisillä. Aina uhriutumassa ja syöksymässä etunenässä vaaroihin oman henkensä uhalla. Nuortenkirjojen (sekä Twilight fanifiktion Fifty Shades of Grey) hahmojen luonteet ovat muutoinkin todella outoja: pinnallisia, epäuskottavia ja todella ”terveen” mallin antavia.

Jep! Outoa :D

”Murtaudun öisin huoneeseesi kyyläämään kun nukut. Rakkaudella, Edward.”

Voi apua, meinas tulla taatelikakku nenästä! :DD Trailerit oli muuten myös ihan mahtavia, oli pakko katsoa.

Hahaha kuolin tähän meinas silmät pullahtaa päästä ku yöllä naurua pidättelin, btw oon itekkin miettiny tota erektio juttuu, just tänään viimeks

Hauskaa jos viihdytti :D

Twilight fani

Heheh on kyllä hyvät lauseet ja niin edes päin mutta siis en kyllä ite loukkaantunut tästä teksistä, ja toivottavasti ei kukaan :) itse tykkään twilight elokuvista ja kirjoista, tulee luettua paljon! ^_^ leffatkin on kivoja

Kiitos kommentista! Pari viikkoa sitten törmäsin yllättäen kirjastossa Houkutuksen juhlapainokseen, jossa oli sama tarina niin että sukupuoliroolit oli käännetty ympäri. Naisvampyyri stalkkasi siis ihmispoikaa :D mietin että täytyy ottaa luettavaksi ihan viihtymismielessä!

Itsekkyyttä

Bella on yksitoikkoinen, masentava, anatominen kaikenlisäksi hemmetin ärsyttävä, kellään muulla ei oo väliä kuin edwartilla, sitä naikkosta ei kiinnosta myöskään mikään muukuin oma perse tai no kuollahan se tahtoo. Kavereitakaan ei halua, isäänsä kutsuu ihan nimeltä, kaikista iloinen loppu olisi ollut se et bella ois vaan kuollut heti eka osassa!

Bella vois vaan kuolla

Kaiken lisäksi bella on aina niin anatominen ei mitään tunteita ei kasvoilla eikä ilmekään värähdä kaikki samalla äänensävyllä ja ilmeillä

No jaa, enpäs nyt lähtisi Bellaa tappamaan kuitenkaan :D

Vastaa