5 x kirjakauppa Barcelonassa

Lähdin helmikuun alussa ensimmäistä kertaa yksin reissuun ja vietin viikon Barcelonassa.

Heti ensimmäiseksi huomautan, että jos tavoitteenasi on ensisijaisesti shoppailla kirjoja, Barcelona ei ole ehkä oikea kohde. Alueen toinen virallinen kieli on katalaani, ja myös iso osa myytävistä kirjoista on katalaaniksi. Vaikka osaa espanjaa, saa siis huomata että puolet kirjavalikoimasta on väärällä kielellä. Kaikissa kirjakaupoissa oli kyllä jonkinlainen englanninkielinenkin hylly tai osasto, mutta ei kovin suuri.

Hintataso ei myöskään ole erityisen edullinen verrattuna Suomen hintoihin: uudet kirjat maksavat helposti pari-kolmekymppiä. Muutamia kiinnostavia löytöjä tein kuitenkin näistäkin paikoista! Ja totta kai kaupunkilomalla on aina hauskaa katsastaa paikalliset kirjalliset kohteet.

1. La Central

Tätä kirjakauppaa suositteli Barcelona Free Walking Tour -kierrokseni opas, joka lähetti kierroksen päätteeksi sähköpostilla vinkkejä paikallisista ravintoloista ja kaupoista. La Central -kirjakauppoja on kaupungissa parikin kappaletta, mutta kävin rouheassa Ravalin kaupunginosassa sijaitsevassa La Central del Ravalissa, joka on lyhyen kävelymatkan päästä La Ramblalta.

La Central on viehättävä, vanhanaikainen ja valtavan kokoinen kirjakauppa kahdessa kerroksessa ja useassa sokkeloisessa huoneessa. Pääosin kaupassa myydään espanjan- ja katalaaninkielistä kirjallisuutta, mutta omat pienet osastonsa löytyvät myös englannille ja muille kielille. Pidin erityisesti lastenosastosta! Lisäksi myynnissä oli kaikenlaista pientä kulttuuriaiheista krääsää.

La Central del Raval
Carrer d’Elisabets, 6
Lähimmät metroasemat: Catalunya / Liceu / Universitat

2. Casa del Libro / Casa del Llibre

Casa del Libro, tai katalaaniksi Casa del Llibre, vaikuttaa olevan paikallinen Suomalainen kirjakauppa. Liikkeitä on kaupungissa useita, mutta minä vierailin vain pääkadulla Passeig de Gràcialla sijaitsevassa kaupassa. Sekin on mukavan kokoinen, monipuolinen ja moderni.

Henkilökunta tosin supatteli keskenään niin kiihkeästi, etten viitsinyt kysyä eräästä kirjasta ja ostin sen myöhemmin toisaalta. Täälläkin on mukavan kokoinen lastenosasto, sekä erilaisia teemahyllyjä kaupan suosittelemista teoksista.

Casa del Libro
Passeig de Gràcia, 62
Lähin metroasema: Passeig de Gràcia

3. Hibernian

Espanjaa taitamattomat huomio: Hibernian keskittyy nimenomaan englanninkieliseen kirjallisuuteen. Kauppa on antikvariaatti, joten kirjojen taso (ja hinta) vaihtelee. Muutaman vilkaisun perusteella kierrätyspokkarien hinta oli jotain 4-10 euron väliltä. Valikoimaa kuitenkin riittää. Täältä voi tehdä varsin kiinnostavia löytöjä aina keittokirjoista trillereihin ja klassikko-scifikirjoihin.

Hibernian – Secondhand English Bookshop
Carrer del Montseny, 17
Lähin metroasema: Fontana

4. El Corte Inglésin kirjaosasto

El Corte Inglés on hyvätasoinen, Stockmannin tyylinen tavaratalo Plaça de Catalunyalla. Sen ylimmästä kerroksesta löytyy ihan mukiinmenevän kokoinen kirja- ja paperitarvikeosasto. Erikseen sinne ei kannata matkustaa, mutta tsekkaa osasto toki jos olet kaupoilla muutenkin. Englanninkielisiä kirjoja löytyy yhden hyllyn verran. Suosittelen myös kellarikerroksen herkkuosastoa!

El Corte Inglés
Avinguda del Portal de l’Àngel, 19
Lähin metroasema: Catalunya

5. Museokaupat

Useimmilla Barcelonan museoilla ja nähtävyyksillä on oma pieni putiikki, ja useimmissa kaupoissa on myytävänä myös paljon kirjoja. Monet teokset liittyvät taiteeseen, Gaudiin tai museon erityisalaan, mutta yleensä mukana on kaikenlaista muutakin kiinnostavaa. Kirjoja on turisteja varten tarjolla paljon myös englanniksi.

Erityisen paljon pidin Picasso-museon kaupasta, jonka valikoima yllätti monipuolisuudellaan.

Museu Picasso
Carrer Montcada, 15-23
Lähimmät metroasemat: Jaume I, Barceloneta, Urquinaona, Arc de Triomf


Omat kirjalöytöni

Paremmaksi turistiksi

Ensimmäinen ostokseni oli Picasso-museon kaupasta löytynyt Johan Ideman How to be a better tourist – tips for a truly rewarding vacation. Kirja oli tiukassa muovikääreessä, mutta takakansitekstin ja Goodreads-arvion perusteella päättelin, ettei kyseessä voi olla täysi pommi.

Kirjassa Ideman antaa vinkkejä parempien matkojen tekemiseen, siis sellaisten jotka ovat muutakin kuin massaturismia samoissa kaupungeissa ja tungeksimista samojen nähtävyyksien ääressä. *Köh*, vähän niin kuin matka Barcelonaan. Ehkä minäkin osaan olla parempi turisti seuraavalla matkallani.

Joka tapauksessa, on kiinnostavaa lukea kirja myös matkailualaa opiskelleen näkökulmasta.

Minä matkustan yksin!

Meinasin jo lähteä Kirjan talosta, siis Casa del Librosta, tyhjin käsin pois, kun tämä pomppasi näkökenttääni. Suositeltujen lahjakirjojen löydällä minua odotti Andrea Bergarechen tuore teos Yo viajo sola – explora el mundo a tu manera. Karkeasti käännettynä siis Minä matkustan yksin – tutki maailmaa omalla tavallasi.

Vaikka kirja onkin suunnattu etupäässä ensimmäistä yksinmatkaansa vasta harkitsevalle tyypille, se oli täydellinen kirja hankkia ensimmäiseltä sooloreissulta. En ole lukenut yhtään kokonaista kirjaa vielä espanjaksi, mutta tässä yhdistyvät kiinnostava aihe, ilmava taitto ja kohtalaisen simppeliltä vaikuttava kirjoitustyyli. Odotan innolla, että ehdin tarttua tähän!

Kirjaa ei harmillisesti näytä saavan englanniksi, mutta lupaan kirjoittaa tänne parhaat palat kunhan saan opuksen luettua.

Voimauttavat tiedenaiset

Rachel Ignotofskyn Mujeres de Ciencia – 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo (Tieteen naiset  – 50 pioneeria jotka muuttivat maailmaa) ei ole alun perin espanjankielinen kirja, joten oli ehkä vähän pöllöä ostaa se espanjaksi. Kiehtova kansi osui kuitenkin silmääni La Centralin lastenosastolta, ja kun en heti ostanut sitä, asia jäi harmittamaan. Casa del Librosta kirja olisi löytynyt katalaaniksi, mutta lopulta löysin sen Natura-nimisen ekohippikaupan kirjahyllystä.

Kapinallisten tyttöjen iltasatujen tyyliin Ignotofsky kertoo viidenkymmenen tieteentekijänaisen tarinan, yksi aukeama per henkilö. Hän on itse myös kuvittanut kirjan. Luotan siihen, että lastenkirjan kieli on tarpeeksi helppoa ymmärtää, etten heitä opusta seinään. Ignotofsky on tehnyt myös muita herkullisen näköisiä kirjoja, muun muassa vastaavan teoksen urheilun naisista. Nämä löytyvät myös englanniksi!

Kokemuksia kirjallisuuden opinnoista osa 2

Lue myös: Kokemuksia kirjallisuuden opinnoista osa 1

Olin ajatellut kirjoitella kirjallisuusopintojen etenemisestä useammankin kerran, mutta niin se vuosi vain vierähti. Ilmoittauduin Jyväskylän avoimeen yliopistoon kirjallisuuden perusopintoihin viime elokuussa. Tavoitteena oli puuhastella 25 opintopisteen suuruinen kokonaisuus vuodessa, kokopäivätyön ohessa. Kuinkas sitten kävikään?

Työn ohessa opiskelu ei itse asiassa ole kovin vaikeaa. Arki-iltaisin en jaksa tehdä mitään älyllistä, mutta minulle toimiva tapa oli rauhoittaa kokonaisia viikonloppuja opiskeluun. Mahdotonta on sen sijaan yrittää opiskella kesäloman ohessa. Kiihkeä loppukiri jäi tekemättä, kun olen antanut aivojen viipertää vapaalla ja sulkeutunut helteiseen kammiooni lukemaan Dan Brownia ja Stephenie Meyeriä.

Opinto-oikeuteni loppui viime viikolla, ja tällä hetkellä olen suorittanut varmasti 15 opintopistettä ja hyvin luultavasti vielä 5 pistettä, josta kurssi on arvioitavana. Yhteensä siis 20/25.

Suoritetut kurssit:

  • Länsimaisen kulttuurin teemat ja kuvasto 5 op
    Tämän kurssin suoritin innosta soikeana heti elokuussa. Kuten aikaisemmassa kokemuspostauksessa kuvasin, jaksoin vielä siinä vaiheessa lukea vaikka mitä taustamateriaaliakin. Suoritin kurssin tekemällä itsenäisen 20 sivun oppimistehtävän. Uujeah.
  • Kirjallisuustieteen perusteet 5 op
    Kävin syksyllä yhtenä viikonloppuna Jyväskylässä lähiopetuksessa, ja tein sen jälkeen vielä noin 10 sivun oppimistehtävän. Oli mukavaa käydä myös ihmisten ilmoilla ja tavata muita opiskelijoita. Yleensä opin parhaiten luentoja kuuntelemalla ja muistiinpanoja tekemällä.
  • Kotimaisen kirjallisuuden tuntemus 5 op
    Tähän kurssiin tuli onneksi uusi suoritusvaihtoehto, lukupiiri. Vaikka työmäärä oli iso, se tuntui silti paremmalta vaihtoehdolta kuin yhdentoista kaunokirjallisen teoksen tenttiminen. Tapasimme parin viikon välein kahden muun opiskelijan kanssa ja kirjoitimme vajaa 30-sivuisen lukupiiriraportin. Alkukevät menikin tehokkaasti kotimaisten klassikoiden lukemiseen, ja olen arvioinut niitä myös blogissa. Tästä saimme viitosen, jee! Tämä kurssi on tarkoitettu viimeisenä opiskeltavaksi, joten minun piti ennakkomateriaalina lukea analyysikurssin ja kotimaisen kirjallisuushistorian kirjat. Meni aika monta kuukautta, ennen kuin jaksoin tämän jälkeen aloittaa seuraavaa kurssitehtävää.
  • Kirjallisuuden analyysi 5 op
    Osallistuin keväällä toiseen lähiopetusviikonloppuun, jonka lisäksi piti kirjoittaa vielä runoanalyysi, novellianalyysi ja romaani- tai draaman analyysi. Tämä tehtävä on vielä arvioitavana, joten pienellä jännityksellä odotan lopputulosta. Tein mielestäni mahdottoman hienon novellianalyysin Gabriel García Márquezin tekstistä Valo on kuin vesikin, mutta runo- ja romaanianalyysini eivät yltäneet aivan samalle briljantille tasolle.

Tekemättä jäi kaksi pientä kurssia, 3 opintopisteen Länsimaisen kirjallisuuden historia ja 2 opintopisteen Kotimaisen kirjallisuuden historia. Kumpikin on todella kiinnostava aihe, mutta en saanut itseäni niskasta kiinni tekemään yhteensä kolmeakymmentä sivua itsenäisiä oppimistehtäviä. (Voisin kyllä lukea tuon kuvassa jököttävän Länsimaisen kirjallisuuden historia -tiiliskiven ihan muuten vaan.)

Tämmöiselle suorittajaihmiselle asioiden kesken jättäminen tuntuu harmilliselta, mutta toisaalta kyseessä on kuitenkin harrastus eikä kukaan näitä opintopisteitä ole vaatimassa. Ylipäätään jo se, että sai opiskeltua parikymmentä opintopistettä yliopistossa hyvin arvosanoin, hivelee amk-restonomin itsetuntoa.

Yksittäisille kursseille voi helposti ilmoittautua uudestaan ja saada puoli vuotta lisäaikaa per kurssi, mutta opintomaksut joutuu luonnollisesti maksamaan toiseen kertaan. Harkitsen ilmoittautuvani syksyllä länsimaisen kirjallisuuden verkkokurssille ja keväällä kotimaiselle, jolloin olisi ”pakko” opiskella ryhmän tahdissa eikä tarvitse tuhertaa tekstejä yksin. Tai sitten jätän nämä hautumaan.

Äidille olen jo joutunut lupaamaan, etten ala hetkeen opiskelemaan mitään uutta. Pyysin muistuttamaan asiasta kun seuraavan kerran innostun taas jostain. Ehkä alan seuraavaksi kirjoittaa vaikka romaania, näillä samoilla sivumäärillä minulla olisi vuoden kuluttua koossa ihan mukava paketti. Jyväskylän avoimessa yliopistossa voisi myös opiskella kirjoittamista…

Kirjavuoden 2017 kooste Lukujonossa

Vuosi 2017 alkaa olla paketissa, ja on perinteisen vuosikoosteen aika. Viime vuonna listasin 7 parasta lukemaani kirjaa, tänä vuonna ajattelin tehdä hieman kattavamman katsauksen. Aloitin tammikuussa käyttämään vihdoin Goodreadsia, joten olen ensimmäistä kertaa dokumentoinut koko vuoden lukemiset kunnolla.

Asetin vuoden lukutavoitteeksi 50 kirjaa, ja lopulta yllätin itseni lukemalla 62 kirjaa vuoden aikana.
Olen vieläkin aika hämmästynyt, koska vuosi on tuntunut todella kiireiseltä. Välillä on ollut pitkiäkin aikoja (lue: viikko tai pari) kun en ole juurikaan lukenut. Kaikista kirjoista en myöskään ole blogannut. Osa luetuista on ollut vanhojen teosten uusintalukua, ja muutamasta kirjasta on vielä postaus odottamassa varastossa.

Osallistuin myös vuoden 2017 Helmet-lukuhaasteeseen, ja tähän mennessä olen täyttänyt 31/50 kohtaa.
Muutamia kohtia tulee vielä lisää, kun julkaiset loput postaukset vuonna 2017 luetuista. Lähinnä sijoittelin lukemiani kirjoja sopiviin haastekohtiin, en siis aktiivisesti etsinyt lukemista haastekohtien perusteella. Sitäkin olisi hauskaa kokeilla tulevissa lukuhaasteissa.
Vuoden 2017 Helmet-lukuhaasteeni

Osallistuin vuoden aikana yhteen lukumaratoniin. Tulos jäi omasta näkökulmastani hieman vaisuksi, vain reilut 400 sivua. Goodreads on kuitenkin avuliaasti laskenut koko vuoden luetun sivumäärän: 20 385 sivua. Cool!

Lukutilastot 2017 Goodreads-tililtäni.

Tilastoista näkee, että suurimman osan luetuista kirjoista olen tähdittänyt neljällä tai viidellä tähdellä. Olen siis pääasiassa oppinut valitsemaan kirjallisuutta, josta pidän. Myös kolmen tähden ihan hyviä teoksia on listassa, ja yhdelle teokselle annoin kaksi ja yhdelle teokselle yhden tähden. Pisin lukemani kirja on vanha kunnon Harry Potter ja Feeniksin kilta – 1050 sivua on vähän hankala ylittää.

Lukemani kirjat julkaisuvuoden mukaan.

Goodreadsista löytyy myös mielenkiintoinen tilasto luetuista kirjoista julkaisuvuoden mukaan. Oma tilastokäppyräni näyttää aika tasaiselta, koska syksyllä lukemani pari tuhatta vuotta vanha Odysseia hieman vääristää sitä. Ihan uusien kirjojen lisäksi olen kyllä lukenut teoksia myös 1900-luvun puolivälin tienoilta ja siitä eteenpäin (esimerkiksi Kätköpaikka, Paholaisen kirjeopisto, Anne Frankin päiväkirja, vielä bloggaamattomat Näkymätön lapsi ja Poldark – Kapinallinen).

Aloitin syksyllä myös kirjallisuuden perusopinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Vaikka en ole vähään aikaan postannut kuulumisia, opinnot ovat edelleen käynnissä. Tähän mennessä olen suorittanut 10 opintopistettä ja nyt tammikuussa meillä alkaa kolmen opiskelijan yhteinen lukupiiri kotimaisen kirjallisuuden tuntemuksen kurssille. 11 kirjaa kolmessa kuukaudessa, vähän hirvittää! Yhtään en ole tietenkään lukenut valmiiksi. On siis todennäköistä, että 1800-1900-luvun suomalaiset klassikot näkyvät täällä bloginkin puolella.

Kaiken kaikkiaan kirjavuosi 2017 onnistui oikein hyvin. Ensi vuodeksi pitäisi keksiä vähän vaativampi lukutavoite! 65 kirjaa ehkäpä, vai pitäisikö tähdätä vielä korkeammalle?

Pääkuva: Pixabay