Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

kerro_minulle_jotain_hyvaa”’Jää vielä hetkeksi. Puhu minulle.’ Hän nielaisi. Hänen silmänsä avautuivat taas, ja hän suuntasi katseensa minuun. Hän näytti hirvittävän väsyneeltä. ’Kerro minulle jotain hyvää.’
Epäröin hetken, ja sitten nojasin hänen vieressään oleviin tyynyihin. Istuimme siinä melkein pimeässä katsellen, kuinka lumihiutaleet leijuivat hetken valossa ja hävisivät mustaan yöhön.

Tutustuin Jojo Moyesin romaaneihin ensimmäistä kertaa, kun Me Before You eli suomeksi Kerro minulle jotain hyvää tuli heinäkuussa elokuvateattereihin. En käynyt katsomassa leffaa, mutta sain lainattua kirjan ystävältä ja otin sen ulkomaanmatkalle mukaan. Kerro minulle jotain hyvää osoittautuikin täydelliseksi lomalukemiseksi uima-altaan reunalle.

Louisa Clark elää tuttua ja turvallista elämää pienessä kaupungissa. Kun hän menettää työpaikkansa kahvilassa, hänen on pakko keksiä jotain uutta. Koska muutakaan ei ole, hän ottaa vastaan paikan henkilökohtaisena avustajana. Vapisevan vanhan papan sijasta avustettava onkin yllättäen rikas nuori mies, joka oli elänyt elämäänsä täysillä kunnes vammautui onnettomuudessa. Nyt Will Traynor istuu neliraajahalvautuneena ja kovissa kivuissa pyörätuolissa ja on menettänyt elämänhalunsa.

Vaikka Will vaikuttaa vihaavan Louisaa, tämä ei kuitenkaan lannistu eikä suostu antamaan miehelle mitään erityiskohtelua. Hän tekee parhaansa auttaakseen ja piristääkseen miestä. Kun hänelle sattumalta selviävät Willin todelliset suunnitelmat, alkaa epätoivoinen taistelu. Louisa haluaa näyttää, että elämä on elämisen arvoista. Päähenkilöiden välille kehittyy vähitellen romanssi, mutta mikään ei ole helppoa. Riittääkö rakkaus kääntämään Willin pään? Lou yrittää epätoivoisesti muuttaa Williä, mutta tarinan kuluessa hän käy itse läpi suurimman muutoksen.

Vaikeita asioita puidaan monen eri henkilön näkökulmasta, eivätkä asiat ole mustavalkoisia. Kuvaukset henkilökohtaisen avustajan työstä ovat mielenkiintoisia ja tuntuvat aidoilta. Lou yrittää epätoivoisesti järjestää Willille mielekästä tekemistä, mutta harvat paikat ovat tarpeeksi esteettömiä pyörätuolilla liikkuvalle. Tämä on varmasti todellisuutta monille.

Kirjaa voisi kuvailla melko lailla täydelliseksi chick litiksi: se on sopivan kevyttä ja sujuvaa luettavaa, mutta sisältöä ja tunnetta riittää paljon harlekiinikirjoja enemmän. Ensimmäisiltä sivuilta sain vaikutelman että kirja olisi jonkinlainen Fifty Shadesin ja Intouchables-leffan sekasikiö ja että Louisa olisi samanlainen avuton typykkä kuin Anastasia Steele, mutta näin ei onneksi ollut. Hän osoittautui aidon oloiseksi ja sisukkaaksi päähenkilöksi, ja kirjaan mahtuu myös paljon huumoria.

Kirjan jatko-osa Jos olisit tässä päätyy ehdottomasti lukulistalleni. Olisi nyt mukavaa nähdä myös elokuva, sillä Emilia Clarken roolisuoritusta on kovasti kehuttu.

Kirja pääsee mukaan Lukuhaasteeseen 2016 kategoriassa Kirjassa juhlitaan. 

Subjektiivinen tuomio: *****

Jojo Moyes
Kerro minulle jotain hyvää
Suom. Heli Naski

487 sivua
Gummerus 2016

Jaa postaus:

8 kommenttia artikkeliin ”Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää”

 1. Hei kiitos vinkistä jälleen kerran! Tämä pistetään lukulistalle ennen elokuvan katsomista :) Mielenkiintoista myös tuo henkilökohtaisenavustajan näkökulma, kun olen itsekin niitä hommia tehnyt (tosin näkövammaiselle).

  Vastaa
  • Hauska kuulla! Minäkin olen aloittanut nyt syksyllä henkilökohtaisen avustajana :D sen takia tuli kiinnitettyä Loun työhön erityisesti huomiota.

   Vastaa
 2. Minäkin sain tietää kirjasta elokuvan mainostuksen myötä. En erityisemmin välitä chick-litistä, mutta tämän tarina vaikutti niin kiinnostavalta, että päätin antaa sille tilaisuuden ja se kannatti: rakastuin siihen täysin.

  Jos olisit tässä ei yllä edeltäjänsä tasolle, mutta oli silti mieluisaa luettavaa. Suosittelen myös elokuvan katsomista, se oli oikein hyvä, vaikkei vetänyt vertoja kirjalle (se tuskin on yllätys). Sekä Emilia Clarken että Sam Claflinin suoritukset olivat minusta loistavia. :)

  Vastaa
  • Oho, muistin vähän väärin jatko-osan nimen (korjattu nyt) :D mutta kiva kuulla että sekin oli mukiinmenevää luettavaa!

   Vastaa
 3. Itse luin kirjan jo vuosi? puolitoista sitten ja odotin elokuvaa kovasti. Kuitenkin elokuviin asti ei ikinä päästy kun lastenvahtishow petti kolme kertaa. Ehkä katson elokuvan DVD:ltä kun se tulee. Itse kirjasta pidin todella kovati, kevyttä mutta ei liian höttöä. Ja muutama kyynel tuli myös tirautettua lopussa :)

  Vastaa
  • No höh! Mäkin ajattelin tähdätä siihen DVD/BluRay-julkaisuun, jos saisi vaikka kirjastosta varattua leffan.

   Vastaa
 4. Vitsi kun kaikki kehuu tätä kirjaa niin paljon. Ite sain luettua n. 300 sivua, kun iski paha lukujumi enkä oikein edennyt niin jätin suosiolla kesken, vaikka kirpaisi. Mutta en halunnut, että lukujumi vaikuttaa tämän kirjan kohdalla mielipiteeseen alentavasti.

  Asiaan saattoi vaikuttaa se, että kävin kesken lukemisen kattomassa leffan, josta tykkäsin tosi kovasti. Siksi myös harmittaa, kun kirjan kanssa kävi miten kävi. Mutta aion tämän lukea vielä joskus loppuun, kun saan lukuinnon takaisin. Mutta Emilia Clarke oli kyllä tosi hyvä Louna :)

  Vastaa
  • Joo aina ei vain nappaa :D minä tuskailin joku aika sitten Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupungin kanssa. Kaikki tuntuvat rakastavan sitä, mutta minulta meni moni asia ihan täysin ohi.

   Katsoin leffan trailerin ja Emilia Clarke vaikutti kyllä loistavalta :D

   Vastaa

Jätä kommentti