Johan Idema: How to be a better tourist

Maailman kirjat -haaste: Alankomaat
Mistä lukujonoon: 
Barcelonasta Picasso-museon museokaupasta.

Ennakko-odotukset: Lomalla sitä on aina vähän hövelimpi ostosten suhteen… Kirja oli muovikääreessä kun ostin sen, joten en pystynyt silmäilemään sisältöä tarkemmin. Tarkistin kuitenkin Goodreads-arviot etukäteen, ja ihan pommi ei ainakaan ollut kyseessä.

Vacations are made of freedom. Pure freedom. Our busy lives, full of obligations, mean that vacations may be the only times we can do whatever we want, wherever we want. So just how weird is it that we all spend that precious time doing the same things?

Juoni: How to be a better tourist jakautuu 28 lyhyeen lukuun, joista jokainen on yksi vinkki parempaan matkustamiseen. Johan Idema herättelee lukijaa miettimään, miten omasta matkasta saa enemmän irti ja miten olla parempi turisti. Kannattaa esimerkiksi fiilistellä matkaa jo ennakkoon, tavata paikallisia ihmisiä, tsekata museoiden lisäksi supermarketit, viettää aikaa yksin ja tutustua pääkaupunkien lisäksi myös toiseksi suurimpiin kaupunkeihin.

Mikä toimi:

  • Nopeasti luettava teos (paljon kuvia).
  • Sisältö ei ole maatamullistavaa, mutta saa kuitenkin ajattelemaan omia matkustustottumuksia. Miksi haluamme vältellä toisia turisteja ja teeskennellä että kohteessa ovat vain paikalliset ja me? Miksi lähdemme lomalle aina vain uusiin paikkoihin, kun toinen matka samaan paikkaan on yleensä paljon parempi? Loman idea on olla arjen vastakohta. Miksi täyttää lomapäivät kiireisellä tekemisellä, kun niin tekee kotonakin?

Mikä ei toiminut: 

  • Kirjan taitto on hieman levoton.
  • Matkustamisen ekologisuus ja ilmastovaikutukset jäävät vähemmälle huomiolle. Tosin ensimmäisessä vinkissä pohditaan, mitä jos pitäisikin vaihteeksi staycationin eli lomailisi kotona. Testattu ja toimivaksi todettu!

Subjektiivinen tuomio: ***

Kirja pääsee Helmet-lukuhaasteeseen 2019 kategoriassa Kirjassa ollaan yksin.

Johan Idema
How to be a better tourist – tips for a truly rewarding vacation
BIS Publishers 2018
128 sivua

Jaa postaus:

Jätä kommentti