Syksyn 2022 kirjatärpit nuorille ja nuorille aikuisille

Hyvää alkavaa kirjasyksyä! Keräsin kasan kiinnostavia nuortenkirjoja ja YA-kirjoja kotimaisilta kustantamoilta. Jos lukumakusi on samantyylinen, saat toivottavasti tästä kirjavinkkejä itselle tai lahjaksi.

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkattu tähdellä (*). Ostamalla niiden kautta sinä saat kirjat ja minä hieman taskurahaa.


Nuortenromaaneja (12+)

A.F. Steadman: Skandar ja yksisarvisvaras
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Tammi 2022

Skandar Smith on aina halunnut yksisarvisen ratsastajaksi. Lopulta koittaa se hetki, että hänen on aika osallistua hautomotenttiin – kuten kaikkien Mantereen kolmetoistavuotiaitten. Tentti ratkaisee, kuka pääsee Saareen kokeilemaan, avautuuko Hautomon ovi.”

En lukenut nuorempana juurikaan heppakirjoja, mutta yksisarviskirjat olisivat varmasti kiinnostaneet. Tämän kirjan ikäsuositus lähtee jo 10 vuodesta eteenpäin.

*Osta kirja Adlibriksesta

Rick Riordan: Syvyyksien tytär
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2022

Ana on aloittanut opinnot kuuluisassa merentutkijoita kouluttavassa laitoksessa. Lukuvuosi huipentuu merellä järjestettävään kokeeseen, jonka yksityiskohdat on pidetty visusti salassa. Opiskeluhuolet kuitenkin unohtuvat, kun luokka todistaa kammottavan tragedian ja vihanpito kilpailevan koulun kanssa kasvaa vaarallisiin mittasuhteisiin. Anan kyvyt joutuvat odottamattomalle koetukselle.”

Minulla on vielä kreikkalaiseen mytologiaan perustuva Percy Jackson -sarja lukematta, mutta Riordanin tuotanto kiinnostaa kovasti. Tämä kirja on ”nykyaikainen kunnianosoitus Jules Vernelle”.

*Osta kirja Adlibriksesta

Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys
Tammi 2022

Miksi vihreän lohikäärmeen kuva ilmestyy seinään yhä uudestaan? Juuri lukion aloittanut Viggo tietää, että alkuperäisen maalauksen teki hänen veljensä Joel. Joel on ollut kadoksissa yli kaksi vuotta, eikä poliisilla ole minkäänlaista johtolankaa. Onko hän lähtenyt vapaaehtoisesti vai joutunut rikoksen uhriksi?

Leena Lehtolainen on tunnettu ainakin aikuisille suunnatuista Maria Kallio -kirjoistaan. Nuortendekkari kiinnostaa!

*Osta kirja Adlibriksesta

Ulpu-Maria Lehtinen: Kalmanperhon kutsu
Kustantamo S&S 2022

Neljätoistavuotias Lilja on tottunut luottamaan kaikessa veljeensä Joonataniin. Kaikki ei kuitenkaan ole ennallaan: sisarusten välille puhkeaa paha riita, ja Joonatan alkaa käyttäytyä oudosti. Kerran Lilja huomaa veljen piirroksista tutun, kummallisen perhosen ja lähtee seuraamaan sitä. Lilja päätyy toiseen maailmaan, keskelle Kalmansyrjän kyläläisten elämää ja pulmia. Hänen on opittava uusia asioita, tultava rohkeammaksi ja kuunneltava omaa ääntään.”

Sain tästä ennakkokappaleen, mutta en ole ehtinyt vielä tutustua. Vaikuttaa lupaavalta kotimaisen fantasiasarjan avaukselta!

*Osta kirja Adlibriksesta

Jenny Han: Kesä, jolloin minusta tuli kaunis
Suom. Antti Hulkkonen
WSOY 2022

Jenny Han vangitsee kuuman kesätunnelman ja unohtumattoman rakkaustarinan, josta on tekeillä myös Amazon Prime -tv-sarja. Kaikki hauska ja taianomainen tapahtuu kesällä, kun Isabel eli Belly viettää kesäloman äitinsä ja tämän parhaan ystävän perheen kanssa rantatalossa meren äärellä. Belly on tuntenut Jeremiahin ja Conradin aina, he ovat olleet hänelle kuin veljiä, toisinaan pieniä ihastuksia. Mutta tänä ihanana, kaameana kesänä kaikki on toisin. Kaikki muuttuu.”

Tämä on jäänyt mieleen, koska Youtubessa tulee vastaan mainoksia tästä Amazonin tv-sarjasta. Vaikuttaa kiinnostavalta!

*Osta kirja Adlibriksesta


Nuorten tietokirjoja

Tinashe Williamson & Thea Jacobsen (kuv.): Nuoren antirasistin käsikirja
Suom. Terhi Width
Otava 2022

Yksi rasistinen kommentti on kuin vesipisara – se ei vielä kastele. Tuhat vesipisaraa kastelee kuitenkin läpimäräksi. Nuoren antirasistin käsikirja opettaa tunnistamaan rasismin ja puuttumaan siihen.”

Tietokirja tärkeästä aiheesta.

*Osta kirja Adlibriksesta

Angie Thomas: Sun vuoro
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2022

Jokaisella meistä on tarina kerrottavana. Mutta miten muuttaa ajatukset tekstiksi? Nuorille kirjoittajille suunnatussa oppaan ja kirjoituspäiväkirjan yhdistelmässä kansainvälisesti arvostettu nuortenkirjailija paljastaa omat työvaiheensa kohta kohdalta. Sivuilla on paljon tilaa kirjoittaa sekä taitovinkkejä, tsemppausta ja harjoituksia: kuinka keksiä tarinan idea, luoda henkilöhahmot, suunnitella rakenne ja pyytää palautetta.

Jee, kirjoitusopas! Angie Thomasin menestysromaani Viha jonka kylvät odottaa vielä hyllyssäni, mutta sitä on kehuttu todella paljon.

*Osta kirja Adlibriksesta

Roni Back: Matkani somen huipulle
Otava 2022

Ronin 18-vuotiaana aloittama harrastus on johtanut tubekanavaan, jota seuraa yli puoli miljoonaa ihmistä. Hän on julkaissut lähes 2000 videota, kiertänyt ympäri maailmaa, tavannut kiinnostavia ihmisiä ja kokenut uskomattomia asioita. Nyt hän avaa itsestään sitä puolta, joka ei usein näy. Esiin pääsevät tarinat videoiden taustalla, sekä epäonnistumiset ja julkisuudessa elämisen varjopuolet.

Tämä pitää varmaankin lukea ihan vaan sen takia että olen itsekin tubettaja.

*Osta kirja Adlibriksesta


Nuorten aikuisten romaaneja (15+)

Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas
Tammi 2022

Tapahtumat sijoittuvat Venäjälle vuoteen 2002, jolloin toinen Tšetšenian sota oli yhä käynnissä. Dima ja Aljona kohtaavat Siperian junaradan varressa. Moskovalainen Dima on karannut armeijan kutsunnoista, Aljona taas ei halua jättää kotikyläänsä, vaikka kaivosteollisuus varjostaa sen ja koko paikallisen evenkiyhteisön tulevaisuutta. He ehtivät viettää yhdessä kolme kuukautta, kunnes Aljonan upseeri-isä palaa komennukseltaan. Kolme kuukautta, jotka riittävät kyseenalaistamaan aivan kaiken…

Elina Rouhiainen tunnetaan urbaanista fantasiasta, mutta tämä on hänen ensimmäinen realistinen YA-romaaninsa. Sota-aihe on kylmäävän ajankohtainen.

*Osta kirja Adlibriksesta

Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet
WSOY 2022

Kadun nimi on Turnaround ja se näyttää aivan tavalliselta englantilaiselta pikkukadulta. Viimeisessä talossa tapahtunut onnettomuus on kuitenkin sysännyt liikkeelle asioita, joita ei voi pysäyttää. Teini-ikäinen Ian asuu yksin ja tekee konemusiikkia. Suomeen adoptoitu Elias perii kadulta talon biologiselta isältään ja unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Kun samalle kadulle ilmaantuu salaperäinen hupparipäinen K, nuorten kohtalot kietoutuvat toisiinsa yllättävällä tavalla.”

Marisha Rasi-Koskinen voitti vuonna 2019 Lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon teoksellaan Auringon pimeä puoli.

*Osta kirja Adlibriksesta


Young adult -fantasiaa (15+)

Leigh Bardugo: Korppien kehä
Suom. Meri Kapari
Aula & Co 2022

Ketterdam on vilkas kansainvälinen satamakaupunki, ja 17-vuotias Kaz Brekker osaa ottaa siitä kaiken hyödyn irti. Kaupungin kylmimmälle toimijalle tarjoutuu tilaisuus keikkaan, joka voi tehdä hänestä joko hyvin rikkaan tai hyvin kuolleen. Kaz tarttuu tilaisuuteen ja värvää mukaan joukon tuttuja ja uusia rikoskumppaneita – kostonhimoisen vangin, rikkaan perheen karkulaisen, mestarikiipeilijän, tarkka-ampujan sekä grisha-vakoilijan.

Kuulostaa kiinnostavalta ryöstökeikkakirjalta! (Heist-genrelle ei taida olla vakiintunutta suomennosta?) Alkuteos Six of Crows on näkynyt paljon kirjasomessa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Victoria Aveyard: Miekan murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2022

Coraynen on saatava muu maailma puolelleen vastarintaan tai Allward tuhoutuu. Mutta vaarat piilevät kaikkialla, ja kumppanusten on kohdattava toisten ulottuvuuksien petojen lisäksi salamurhaajia ja raivoavia valtameriä. Lisäksi Taristan on nostattanut jotain vielä pahempaa kuin kuolleiden legioonat.

Miekan murtaja on toinen osa Maailmojen murtaja -sarjaa. Olen lukenut ensimmäisestä osasta hieman nihkeitä arvioita, ilmeisesti kyseessä on aika perus matkafantasia. Nostin kuitenkin kirjan listalle, koska ei tätä genreä liikaa julkaista suomeksi.

*Osta kirja Adlibriksesta

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Tuhkan valtiatar osat 1 & 2
Suom. Sarianna Silvonen
Gummerus 2022

Hänen matkansa alkoi miekasta. Hänen kohtalonsa päättyy kruunuun.”

Rakastettu fantasiasarja päättyy ja seitsemännen osan suomennos julkaistaan kahdessa niteessä. Olen lukenut vasta kaksi ensimmäistä osaa enkä ole vielä vakuuttunut, mutta sarja lähtee kuulemma vetämään viimeistään neljännessä osassa.

*Osta kirjat Adlibriksesta

Stephanie Garber: Olipa kerran särkynyt sydän
Suom. Kaisa Kattelus
WSOY 2022

Kun 17-vuotiaalle Evangeline Foxille valkenee, että hänen suuri rakkautensa onkin naimassa toisen tytön, Evangelinen unelmat hajoavat pirstaleiksi. Hän päättää estää epätoivotut häät ja solmii sopimuksen avusta suudelmia vastaan vetovoimaisen mutta viekkaan Herttaprinssin kanssa. Pian käy kuitenkin selväksi, että on hengenvaarallista hieroa kauppoja väkevän kuolemattoman kera…

Uusi fantasiasarja alkaa Caraval-kirjan maailmassa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Elina Pitkäkangas: Sang
WSOY 2022

”Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin. Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menetettävää ei enää ole, Daweilla on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä.”

Tämä on minulle ehkäpä syksyn odotetuin kirja! Lisää fantasiaherkkua Kuura-sarjan ja Hukan perimät -kirjan kirjoittajalta.

*Osta kirja Adlibriksesta


Romantiikkaa ja viihdettä (15+)

Estelle Maskame: Joku sinun kaltaisesi
Suom. Maija van de Pavert
Gummerus 2022

Mila on aivan tavallinen 16-vuotias tyttö – lukuun ottamatta sitä, että hänen isänsä on kaikkien tuntema näyttelijä. Kun isän seuraavan hittielokuvan ensi-ilta lähestyy, Milan pieni lipsahdus saa aikaan valtaisan mediakohun, ja isän manageri on raivoissaan. Mila saa lähteä Los Angelesista viettämään kesää pikkukaupunkiin Tennesseehen, kauas paparazzien kameroista. Elämä pikkuruisessa Fairview’ssa vaikuttaa tylsältä ja paikallisen pormestarin poika Blake raivostuttavan ylimieliseltä.”

Jaa-a, kuinkas sitten mahtaakaan käydä? Estelle Maskame on suositun DIMILY-sarjan kirjoittaja.

*Osta kirja Adlibriksesta

Emiko Jean: Tokion prinsessa – Suuria unelmia
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2022

Kun Izumi sai tietää isänsä olevan Japanin kruununprinssi, hän muuttui lukiolaisesta prinsessaksi yhdessä yössä. Nyt hän elää keisarillisessa palatsissa unelmaelämää haisevan koiransa Tamagotchin kanssa. Lisäksi hänen vanhempansa ovat rakastuneet uudelleen. Kuninkaalliset hääkellot soivat! Paitsi että hovi ei hyväksy kihlausta äidin rahvaaseen taustaan vedoten.”

Tykkäsin ensimmäisestä osasta Tokion prinsessa viiden tähden verran, joten tämäkin on ehdottomasti lukujonossa.

*Osta kirja Adlibriksesta

Kiera Cass: Kihlattu
Suom. Laura Haavisto
WSOY 2022

Lady Hollis Brite on elänyt suojattua elämää ja tavoitellut muiden nuorten ylhäisönaisten tapaan kuninkaan suosiota. Kun kuningas julistaa rakkautensa häneen, Hollis odottaa elämän mittaista onnenhuumaa. Elo kuningattarena ei kuitenkaan lunasta odotuksia, ja kun Hollis tapaa aatelittoman miehen, joka tuntuu näkevän syvälle hänen sydämeensä, yhtäkkiä hän pystyy kuvittelemaan tulevaisuuden, josta ei olisi ennen osannut edes unelmoida.”

Kaksiosaisen sarjan aloitus Valinta-sarjan tekijältä. Tämä uusi tarina on saanut melko nihkeitä arvioita, mutta täytynee silti kokeilla!

*Osta kirja Adlibriksesta

Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot
Suom. Helene Bützow 
Tammi 2022

17-vuotias Evie ei vanhempiensa eron jälkeen usko rakkauteen. Varsinkaan kun hän yhtäkkiä saa kyvyn nähdä, miten kaikkien rakkaustarinat ovat alkaneet — ja ennen kaikkea miten ne päättyvät. Mutta sitten Evie kohtaa tanssistudiolla pojan, joka on kaikkea mitä hän itse ei ole: seikkailunhaluinen, intohimoinen ja rohkea.”

Jee, uusi teos Nicola Yoonilta pienellä fantasiavivahteella! Olen lukenut häneltä aiemmin Kaikki kaikessa ja tykkäsin paljon.

*Osta kirja Adlibriksesta

Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä
Suom. Johanna Auranheimo
Tammi 2022

Mitä tapahtuu, kun Yhdysvaltain presidentin poika ja Englannin prinssi rakastuvat? Alex Claremont-Diazin äiti pyrkii toiselle presidenttikaudelle, ja virheisiin ei ole varaa. Kun Alex sitten aiheuttaa skandaalin sössimällä Englannin kruunupäiden häissä, hänen on teeskenneltävä ystävyyttä vihaamansa prinssi Henryn kanssa. Teeskentely johtaa kuitenkin todellisiin tunteisiin, ja pian kaikkien osapuolten on päätettävä, ovatko he valmiita tekemään historiaa.”

Kuulostaa hauskalta lähtöasetelmalta! Alkuteos Red, White and Royal Blue on näkynyt kirjasomessa PALJON. Päähenkilöt ovat parikymppisiä, joten luokitukseltaan ja sisällöltään kirja menee New Adultin puolelle (18+ vuotta).

*Osta kirja Adlibriksesta


Mysteerejä ja kauhua (15+)

Tiffany D. Jackson: Rajaton
Suom. Peikko Pitkänen
Karisto 2022

Legendaarinen R&B-tähti Korey Fields bongaa koe-esiintymisessä Enchantedin, nuoren laulajanalun, ja tytön unelma tähteydestä lähtee liitoon. Enchanted on Koreyn luksuselämän lumoissa, mutta pian unelma muuttuu painajaiseksi. Kun Enchanted herää kädet veren peitossa, Korey on kuollut ja poliisi koputtaa oven takana. Kuka tappoi Korey Fieldsin?

Kuulostaa kiinnostavalta jännäriltä!

*Osta kirja Adlibriksesta

E. Lockhart: Valehtelijoiden saari
Suom. Riina Vuokko
WSOY 2022

Tuulen pieksemä yksityissaari Massachusettsin rannikolla. Nälkäinen valtameri täynnä salaisuuksia ja surua. Onneton, rakkaudenkipeä, moitteeton tyttö. Vastustamaton, arvaamattomasti käyttäytyvä poika. Anteeksiantamattomien petosten ja kammottavien virheiden kesä. Tervetuloa takaisin Sinclairin perheen seuraan. He olivat aina valehtelijoita.

Ahmaisin E. Lockhartin koukuttavan Me olimme valehtelijoita -kirjan muutamassa tunnissa. Tämä esiosa vie Beechwoodin saarelle yhtä sukupolvea aikaisemmin.

*Osta kirja Adlibriksesta

A. R. S. Horkka: Korvaaja
Tammi 2022

18-vuotias historianharrastaja Taika loukkaantuu turnajaisnäytöksessä vakavasti, kun hän näkee aaveen. Sairaalassa hän saa kuulla, että hänellä on aivokasvain. Taika vetäytyy syrjäiseen pikkukylään ja saa mystisesti yhteyden kolmen eri aikakauden ihmiseen: viikinkisoturiin, keskiaikaiseen ylhäisörouvaan sekä sisällissodan aikaiseen sotavalokuvaajaan. Taika alkaa nähdä ja kuulla, mitä eri aikojen ihmiset tekevät, ja nämä taas tuntuvat näkevän ja kuulevan, mitä hän itse kokee.”

Luen tosi vähän kauhua, mutta ehkä nuorille aikuisille suunnattua kauhua voisin uskaltaa?

*Osta kirja Adlibriksesta

Jaa postaus:

Jätä kommentti