Kevään 2021 kirjatärpit aikuisille

Kirjakevät on jo hyvässä vauhdissa, ja on taas aika kerätä yhteen kiinnostavimmat teokset kotimaisilta kustantamoilta. Tällä kertaa vinkkejä tuli niin paljon, että jaoin lasten ja nuorten kirjat omaan postaukseensa. Poimi tästä omaan listaasi kirjavinkit keväälle 2021!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Fantasiaa

Siri Pettersen: Rautasusi
Suom. Eeva-Liisa Nyqvist
Art House 2021

”Rautasusi on vangitseva pohjoinen mysteeri verestä, halusta ja riippuvuudesta. Se aloittaa itsenäisen Vardari-trilogian, joka sijoittuu samaan fantasiauniversumiin kuin palkintoja ja kansainvälistä ylistystä kahminut Korpinkehät-sarja.

Uutta Siri Petterseniltä! Korpinkehät-trilogian avausosa Odininlapsi jätti hieman ristiriitaiset fiilikset, mutta norjalaiskirjailijan luoma pohjoinen fantasiamaailma ja sen sisältävä magia kiehtovat.

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä
Suom. Mika Kivimäki
Karisto 2021

Lumoava fantasia oman paikkansa löytämisestä sekä ennakkoluuloista ja niiden murenemisesta. Linus Baker on säntillinen sosiaalityöntekijä, joka elää yksinäistä elämää kissansa ja rakkaiden vinyylilevyjensä kanssa. Kun Linus saa salaiseksi luokitellun työnannon ja matkaa Marsyasin saaren salaperäiseen orpokotiin, hän joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken oppimansa.

Hurmaava kansi! Kävin kurkkaamassa alkuteoksen saamat arviot Goodreadsissa, ja keskiarvo 4,5/5 tähteä lupaa varsin hyvää.

Madeline Miller: Kirke
Suom. Irmeli Ruuska 
WSOY 2021

Kirken tarina omin sanoin kerrottuna – tulossa HBO:n sarjana. Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Madeline Millerin uudelleenkerronta Odysseian tarinasta ei koskaan vääristele suuren seikkailun tapahtumia, vaan tuo näkyviin yksityiskohtia, joita ei ole aikaisemmin huomattu.

Antiikin myyteistä ammentavaa fantasiaa! Luin muutama vuosi sitten Homeroksen Odysseian, joka yllätti positiivisesti. Odysseuksen pitkäksi venähtäneeseen kotimatkaan kuului vuoden mittainen piipahdus Kirke-noidan saarella. Mutta miten meni noin niinkun Kirken näkökulmasta?


Romantiikkaa

Beth O’Leary: Vaihtokauppa
Suom. Taina Wallin 
WSOY 2021

”Burnoutin partaalla sinnitellyt Leena Cotton romahtaa töissä ja joutuu lomalle. Hänen isoäitinsä Eileen haluaisi treffeille, mutta yorkshireläiskylästä ei löydy miestä. He päättävät tehdä vaihtokaupat kahdeksi kuukaudeksi: Leena osallistuu kylätalkoisiin kumisaappaissa, ja Eileen muuttaa Lontoon trendikaupunginosaan ja kirjautuu deittisovellukseen.”

Beth O’Learyn Kimppakämppä oli parhaita viime vuonna lukemiani kaunokirjoja. Tämäkin menee siis heittämällä lukulistalle.


Historiallista fiktiota

Johanna Valkama: Katariinanpyörä
Otava 2021

Historiallisen viihteen tähti aloittaa uuden sarjan, jossa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa. Verinen nuijasota on ohi, mutta teilatun kapinapäällikön Jaakko Ilkan leski Susanna Katariina on yhä vaarassa, sillä Kyrön kirkonkylän väki syyttää Ilkan perikuntaa kapinan epäonnistumisesta.

Johanna Valkaman esikoisteos Itämeren Auri vei minut täysin mukanaan muinaissuomalaiseen maailmaan, joten tältäkin voi odottaa paljon.

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
Gummerus 2021

Historiallista romantiikkaa ja viihdyttäviä juonenkäänteitä 1800-luvun Turussa. Puuvillatehtaan varjossa aloittaa Puuvillatehdas-sarjan. Se kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jona säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Canthin hengessä tasa-arvoa.”

Kiinnostavan oloinen uusi kirjasarja! Turkuun sijoittuvaa historiallista romanssia ei olekaan tullut vielä luettua.


Jännitystä

Christina Sweeney-Baird: Viimeiset miehet
Suom. Kirsi Luoma
Like 2021

Otteessaan pitävä kirjallinen trilleri taudista, joka muuttaa kaiken​. Skotlannissa alkaa levitä tappava virus, joka tarttuu vain miehiin. Viruksen löytänyt naislääkäri leimataan vainoharhaiseksi, kunnes häntä vähätelleet miehet sairastuvat itse.

Jos nyt huvittaa lukea pandemiakirjoja, tässä olisi yksi. Kuvaustekstistä tulee mieleen Naomi Aldermanin Voima, vaikka asetelma onkin aivan erilainen. Alkuteoksen Goodreads-arvioiden keskiarvo 4,3/5,0 lupaa kuitenkin hyvää.

Stuart Turton: Pimeitten vetten paholainen
Suom. Jaakko Kankaanpää
Otava 2021

”Sherlock Holmes kohtaa Pirates of the Caribbeanin pirullisen yllättävässä dekkarissa. Vuonna 1634 valtamerilaiva Saardam lähtee matkalle Itä-Intiasta kohti Amsterdamia. Aluksella matkaa myös tunnettu mestarietsivä Sammy Pipps, joka on kuitenkin suljettu laivan vankityrmään. Merellä selittämättömät tapahtumat alkavat seurata toisiaan: yössä loistaa outoja valoja, laivaan lastattu karja kuolee kuin salamaniskusta ja yksi matkustajista löydetään murhattuna lukitusta huoneesta.”

1600-luvun Sherlock Holmes Pirates of the Caribbeanin tunnelmissa kuulostaa ohittamattomalta kombolta.

Ragnar Jónasson: Pimeys
Suom. Vilja-Tuulia Huotarinen 
Tammi 2021

Hulda Hermannsdóttirin pitkä ura Reykjavikin poliisissa on päättymässä ennenaikaiseen eläkkeeseen, kun nuoremmat työntävät hänet tieltään. Huldalla on edessään viimeinen tapaus, kadonnut nuori nainen, jonka kohtalosta kukaan ei välitä. Mitä lähemmäs Hulda pääsee totuutta, sitä vaikeammaksi tutkinta käy, ikään kuin kollegatkin haluaisivat estää häntä tekemästä työtään.

En ole koskaan lukenut islantilaista dekkaria (tai kovin montaa islantilaista kirjaa ylipäätään), joten tässä olisi hyvä ehdokas. Vähän erilaista nordic noiria?


Netflix-sarjoja kirjoina

Julia Quinn: Salainen sopimus
Suom. Laura Liimatainen 
Tammi 2021

Bridget Jones kohtaa Jane Austenin Bridgertonin perheen tarinassa! Astu Bridgertonin taianomaiseen maailmaan ja tapaa kahdeksan sisarusta 1800-luvun alun Englannissa. Herttua Simon Basset on päättänyt välttää avioliiton kahleet hinnalla millä hyvänsä. Avuksi löytyy parhaan ystävän sisar Daphne Bridgerton – jos he esiintyisivät rakastavaisina, Simon saisi olla rauhassa ja Daphnea tavoittelisivat kaikki.

En ole katsonut vielä Bridgertonia, mutta olen kuullut siitä paljon. Tiesitkö, että sarja perustuu kahdeksanosaiseen kirjasarjaan?

Deborah Feldman: Unorthodox – Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni
Suom. Ilkka Rekiaro
Tammi 2021

Uskomaton tositarina Netflix-ilmiön taustalla! Hämmästyttävä tarina nuoresta naisesta, joka murtautui tukahduttavasta perheyhteisöstään kohti toisenlaista elämää, vapautta ja onnea Manhattanin pilvenpiirtäjien keskellä.

En ole katsonut myöskään Unorthodoxia, mutta se odottelee Netflix-listallani. Sarja perustuu Deborah Feldmanin tarinaan, joka on julkaistu kirjana alun perin vuonna 2012.


Elämäkertoja ja henkilöhistoriaa

Anna-Liisa Haavikko: Kaari
Siltala 2021

Kaari Utrio (s. 1942) luki pikkutyttönä Jokamiehen maailmanhistorian ja tiesi, mitä halusi tehdä isona: hänestä tulisi historiantutkija. Kun hän valmistui historian maisteriksi, hän tahtoi kirjoittaa historiallisen romaanin työllistääkseen itsensä väliaikaisesti. Vuonna 1968 ilmestyneestä esikoisromaanista Kartanonherra ja kaunis Kirstin alkoi tuottelias ura.

Olin kuuntelemassa Kaari Utrion haastattelua muutama vuosi sitten, ja hänellä on kyllä ollut todella mielenkiintoinen ura. Kansi saa tämän kirjan tosin näyttämään siltä, että se olisi ilmestynyt 80-luvulla.

Hanna-Reetta Schreck: Säkenöivät ja oikukkaat
Like 2021

”Ellan Edelfelt, Anni Simberg ja Aino Sibelius muistetaan ensisijaisesti tunnettujen miestensä vaimoina, mutta millaisia ihmisiä he olivat pyrkimyksineen ja unelmineen? Kaunokirjallisella vetävyydellä kirjoitettu teos piirtää uudenlaisen kuvan vuosisadan vaihteen kiihkeästä ja ristiriitaisesta ajasta.

Historian jännät vaimot! Kuuntelen juuri äänikirjana Aino Sibeliuksen elämäkertaa, ja hän ainakin vaikuttaa kiinnostavalta henkilöltä.

Anu Lahtinen: Ebba, kuningattaren sisar
Atena 2021

Ensimmäinen 1500-luvun naisesta kertova suomalainen elämäkerta kuvaa, miten perhe ja valtakunta liittyivät yhteen. Ebba, kuningattaren sisar kertoo Ebba Stenbockin (k. 1614) elämänmittaisesta tiestä Turun linnan puolustajaksi vuonna 1597 sekä yhteenoton seurauksista.”

En ole ikinä kuullutkaan Ebba Stenbockista, mutta 1500-luvulla eläneistä naisista ei ole tosiaan liikaa elämäkertoja.


Yhteiskunnallista

Eliot Higgins: Me olemme Bellingcat – Tiedustelupalvelu verkossa
Suom. Antero Helasvuo
Docendo 2021

Kansalaisjournalisti Eliot Higginsin perustama Bellingcat tutkii ja paljastaa sotarikoksia ja salamurhaajia, jopa ennen valtiollisia tiedustelupalveluja. Bellingcatin toiminta perustuu avointen lähteiden tietoihin, tietotekniikkaan, älypuhelimiin, uteliaisuuteen ja loputtomaan kärsivällisyyteen.

Bellingcat on minulle tuttu vain nimenä, mutta aihe kiinnostaa. Goodreads-arviot lupaavat hyvää, vaikka niitä onkin vielä vähän.

Jukka-Pekka Raeste & Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä
Otava 2021

”Se, joka hallitsee teknologiaa ja tietojamme, hallitsee maailmaa. Tässä kehityksessä niskan päällä eivät enää ole valtiot, vaan koko ajan suuremmiksi kasvavat mahtiyhtiöt. Niihin kannattaa tutustua, koska ne pitkälti määräävät sen, millaisessa maailmassa elämme. Tunnettujen taloustoimittajien opas etenee kuin trilleri!”

Törmäsin tähän kirjaan jo aiemmin Hesarin lyhyessä jutussa Amazonista. Varmasti hyödyllistä luettavaa kelle tahansa nykymaailmassa elävälle kuluttajalle.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista
Suom. Saana Rusi
Gummerus 2021

”Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä. Se on käsikirja jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miltä rasismi näyttää, miten sen tunnistaa ja miten sitä vastaan voi toimia.

Alkuteos Why I’m No Longer Talking to White People About Race on pyörinyt ahkerasti somefiideissäni. Omia etuoikeuksiaan on hankala hahmottaa, joten tämä on varmasti tarpeellinen kirja.


Tiedettä

Jari Louhelainen: Murha mikroskoopissa
Docendo 2021

Kyllikki Saari, Bodom, Tulilahti, Raisa Räisänen… Murha mikroskoopissa katsoo näitä murhia ensimmäisen kerran puo­lueettoman analyyttisestä näkökulmasta. Se kysyy, mitä olisi voitu tehdä aikanaan toisin? Tekikö poliisi virheitä tutkimuksissa? Miten rikostutkijat toimisivat nykyisin? Voimmeko kenties vielä ratkaista nämä henkirikokset?”

Sain juuri kuunneltua viime syksyn tärpeistä löytyneen Epäluonnolliset syyt, joka kuvaa kiinnostavasti oikeuslääkärin työtä. Tässä voisi olla true crimen ystäville sopiva kotimainen vastine.

Markus Hotakainen: Mustat aukot – Ajan ja avaruuden rajalla
Otava 2021

”Huima sukellus avaruuden salaperäisimpään ilmiöön. Vielä 1960-luvulla mustat aukot olivat kammottuja kummajaisia, nyt niitä näyttää olevan ympäri avaruutta. Mustat aukot selittävät monia maailmankaikkeuden ilmiöitä, mutta niiden itsensä selittämisessä on yhä haasteita. Mustasta aukosta ei pääse valokaan karkuun ja sen rajalla aika näyttää pysähtyvän.

Avaruus on kiinnostanut suurin piirtein siitä lähtien kun luin Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjaa. Ja mikäpä olisi siellä jännempää kuin mustat aukot?


Matkailua

Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia – 100 ideaa maata pitkin matkailuun
Gummerus 2021

”Moni miettii, miten vähentää lentämistä ja tehdä aiempaa kestävämpiä matkoja. Maitse matkustamisessa on kyse myös hitaan matkanteon nautinnosta. Matkalla ollaan jo matkaa tehdessä, ei vasta perillä. Tämä kirja tarjoaa ideoita siihen, mihin maata pitkin voisi seuraavaksi suunnata.

Tätä olen odottanut! Matkablogini Välimatkoja on ollut korona-aikaan varsin hiljainen, mutta haaveilen pitkistä junamatkoista ja maata pitkin matkustamisesta. Kelolan kirja menee siis ehdottomasti lukulistalle.

Aino Huilaja: Pakumatkalla
Otava 2021

Uutisankkurin työhön sekä onttoon arkeen kyllästynyt nainen taistelee itsensä irti oravanpyörästä ja pakkaa elämänsä pakettiautoon. Edessä on tuhansien kilometrien mittainen seikkailu halki muuttuvan Euroopan. Mitä oravanpyörän jättäminen vaatii ja millaisen maailman tienpäällinen kulkurielämä avaa?

Lisää maata pitkin matkailua, tällä kertaa matkakertomuksen muodossa. Oravanpyörän jättäminen on aika kulunut kertomus, mutta pakettiautomatka halki Euroopan kuulostaa hyvältä.

Satu Rämö: Talo maailman reunalla
WSOY 2021

”Hurja ja hykerryttävä kertomus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen ei niin tavallisesta arjesta yhden arktisen vuodenkierron aikana. Uusi kotiseutu Länsivuonot on henkeäsalpaavan kaunis, mutta vain 6 000 ihmisen asuinpaikka. Rämön perheen kotina on ikivanha kivitalo, yhtä omintakeinen kuin seudun asukkaat.

Olen tykännyt Satu Rämön aiemmista Islanti-kirjoista sekä unelmaduunarien kirjoista. Tämäkin siis kiinnostaa!


Kulttuuria ja harrastuksia

Irene Vallejo: Papyrus – Kirjan katkeamaton tarina
Suom. Taina Helkamo
Kustantamo S&S 2021

”Kirja on ainutlaatuinen esine, joka on suunniteltu kuljettamaan sanoja ja ajatuksia ajan ja tilan halki. Papyrus vie lukijan huikealle matkalle: pysähdymme Aleksanteri Suuren taistelukentillä, Vesuviuksen purkaukseen jääneessä Papyrusten huvilassa, Kleopatran palatseissa, Hypatia Aleksandrialaisen murhapaikalla, ensimmäisissä tunnetuissa kirjastoissa, käsikirjoitusten kopiointipajoissa, kiellettyjen kirjojen rovioiden äärellä, gulagissa, Sarajevossa ja lopulta päädymme Oxfordin maanalaiseen kirjalabyrinttiin.

Jee! Kirja kirjan historiasta. Metakirja?

John Garth: J. R. R. Tolkienin maailmat
Suom. Jaakko Kankaanpää 
WSOY 2021

”J. R. R. Tolkienin maailmat on kattava ja komeasti värikuvitettu katsaus todellisiin ja kuvitteellisiin paikkoihin, joiden innoittamina Tolkienin tarumaailma muotoutui. Arvostettu Tolkien-tutkija John Garth selvittää uutuuskirjassaan niin Hobittilan, Rivendellin kuin Kimaltelevien luolienkin alkuperäiset innoittajat Britanniassa, muualla maailmassa ja mytologioissa.”

Pakollista luettavaa vannoutuneille Tolkien-faneille.

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?
Atena 2021

”Miksei kukaan enää sävellä kaunista klassista musiikkia? Onko nykytaidemusiikki oikeasti olevinaan musiikkia? Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä kertoo kirjassaan, kuinka juuri musiikissa on päädytty vuosisatoja vanhojen taideteosten valtaan muiden taiteenalojen arvostaessa tuoreita näkökulmia.

Erittäin hyviä kysymyksiä!

Amarilys Henderson: Piirrä ja maalaa veikeitä kasvoja
Suom. Taina Wallin
Karisto 2021

Haluaisitko piirtää ihmisiä, mutta kasvojen piirteet menevät aina vinksin vonksin? Tämän herkullisesti kuvitetun piirustusoppaan avulla opit piirtämään ja maalaamaan persoonallisia ja värikkäitä kasvokuvia.”

Kivan näköinen piirustusopas. Kasvojen piirtäminen on kivaa, mutta tosiaan vaikeaa!


Huumoria

Katie Kirby: Oispa kaljaa – Aikuiselämän sietämätön vaikeus
Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen
Bazar 2021

”Vietämme koko lapsuutemme odottaen aikuiselämää, ja sitten kun saavutamme sen, huomaamme että se koostuu kaikenlaisesta velvoitesälästä, tekemättömistä töistä ja kasvorasvoista, joiden pitäisi saada meidät näyttämään yhtä iättömiltä kuin Angelina Jolie.”

Luin pari vuotta sitten Katie Kirbyn Kuppi nurin kirja epätäydellisille vanhemmille. Musta huumori uppoaa, joten tämäkin todennäköisesti kutkuttaa nauruhermoja.

Jaa postaus:

Jätä kommentti