Syksyn 2021 kirjatärpit lapsille ja nuorille

Kirjasyksy on taas täällä! On aika kerätä yhteen kiinnostavimmat lasten- ja nuortenkirjat kotimaisilta kustantamoilta. Nämä ovat sellaisia, jotka haluaisin itsekin lukea. Poimi tästä kirjavinkit syksylle 2021 itsellesi tai muille!

Tue kirjabloggaajaa ja tilaa kirjoja mainoslinkkini kautta:
*Kirjaostoksille Adlibrikseen

Kuunteletko mieluummin äänikirjoja tai luetko e-kirjoja?
*Kokeile Bookbeatia ilmaiseksi 30 päivää! Tarjous koskee uusia asiakkaita.


Lukemista pienille lapsille

Jenna Salo: Yllättävät yöjuhlat
Kumma Kustannus 2021

Mitä tehdä, kun nukkumaan mennessä uni ei tulekaan? Kun Arttu-nalle ei eräänä iltana millään saa unta, se päättää luottaa mielikuvituksen voimaan. Arttu päätyy avaruuden yöjuhliin, jotka eivät olekaan ihan tavalliset kekkerit. Vastassa on muun muassa linnunradalla luistelevia lampaita! Menevissä juhlissa riittää katseltavaa ja koettavaa, mutta jossain vaiheessa pientä nallea alkaa kovasti väsyttää. Lempeä ja yllätyksiä täynnä oleva kirja johdattelee lasta rauhoittumaan mielikuvituksen avulla.

Tähän kirjaan törmäsin jokin aika sitten Instagramin kautta. Luistelevat lampaat kuulostavat hyvältä, ja pastellivärinen kansikuva on ihana!

Bright & Field: Lisää, sanoi valas
Suom. Katariina Kallio
Kustannus-Mäkelä 2021

Elipä kerran syvissä vesissä valtava valas. Sitä vaivasi kova halu saada aina jotakin enemmän, uutta ja parempaa. Il­lat se kiillotti aarteitaan, mutta jostain syystä ne eivät aa­mulla enää hohtaneetkaan. Vaikka valaan ympärillä oli tavaraa, se ei ollut onnelli­nen. Lopulta valas havahtuu huomaamaan, mikä on veden­alaisessakin elämässä kaikkein tärkeintä.”

Kuulostaa sellaiselta kirjalta, joka aikuistenkin kannattaisi lukea.

Docherty & Docherty: Ruutusyöppö
Suom. Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2021

Yksinäinen Sini tahtoisi kavereita, mutta kaikki vain laahus­tavat katse kiinni ruudussa. Silloin Sini pistelee poskeensa muutaman puhelimen, ja ruokahalu kasvaa syödessä. Pian se popsii tabletteja ja hotkii lounaaksi tietokoneen näyttöjä… Riemukas riimitelty tarina kertoo siitä, miten hauskaksi elämä voi muuttua, kun malttaa nostaa katseen ruudusta.

Omassa lapsuudessani yksi suosikkikirjoistani oli Anna ahmii kirjoja. Nykyään ahmitaan ajanmukaisesti älylaitteita. Kuulostaa myös aikuisille sopivalta muistutukselta!

Katajavuori & Baltscheit: Oravien sota
Tammi 2021

”Oravaveljekset Valtteri ja Pekka asuvat naapuripuissa. Valtterin puussa on paljon käpyjä, mutta Pekan puu antaa vähemmän satoa. Kun ankara talvi koittaa, Valtterilla ja hänen ystävillään on lokoisat oltavat, mutta Pekalta loppuu ruoka. Silloin veljesten välille puhkeaa iso riita. Lukutavasta riippuu, kertooko hurja eläinsatu oravaveljesten keskinäisestä taistelusta vai Suomen vuoden 1918 sisällissodasta.”

Okei, allegorinen oravasatu Suomen sisällissodasta. Tämä täytyy lukea.


Ahmittavaa alakoululaisille

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat (Pages & Kumppanit #1)
Suom. Marja Helanen
HarperCollins 2021

11-vuotias Tilly on asunut isovanhempiensa kirjakaupan yläpuolella siitä lähtien, kun hänen äitinsä katosi mystisesti. Eräänä päivänä Tilly huomaa, että klassisia lastenkirjojen hahmoja alkaa vaellella kaupassa. Hahmot hyppäävät kirjojen sivuilta oikeaan elämään mystisellä kirjoissa matkustamisen taialla. Apulaisinaan Vihervaaran Anna ja Ihmemaan Liisa, Tilly päättää ratkaista hänen äitinsä katoamisen mysteerin.

Ihanaa, kirjakauppaan ja kirjoihin liittyvä seikkailu! Tämä menee omaan lukujonoon.

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu – Täynnä kuoppia! (#2)
Suom. Tuula Syvänperä
Sitruuna kustannus 2021

”Nyt jännittää! Kuka luokassa saa seuraavaksi maagisen eläimen? Schoki ei toivo mitään muuta niin kovasti kuin omaa eläintä. Häntä ei kiinnosta koulunäytelmät, ei luokan juoruilijat saati salaperäiset kuopat koulun pihalla. Olisikohan pian jo hänen vuoronsa saada oma maaginen eläin?

Keväällä 2021 ilmestynyt Maagisten eläinten koulun ensimmäinen osa oli sen verran hauska, että toinen osa ansaitsee paikkansa listalla.

Matt Haig: Hiiri nimeltä Miika
Suom. Sarianna Silvonen
Aula & Co 2021

Hiiri nimeltä Miika uskoo, että juustoa on olemassa, vaikka kaikki muut hiiret ovat ihan tyhmiä ja väittävät muuta. Miika päättää todistaa heille, että on oikeassa, ja joutuu suureen seikkailuun, jonka myötä oppii arvostamaan muita olentoja (ja juustoa) aivan uudella tavalla. Hiiri nimeltä Miika on pieni mutta eeppinen seikkailukertomus rakkaudesta (juustoon) ja suurista vaaroista – sekä sisäisestä vahvuudesta.

En ole lukenut yhtään Matt Haigin kirjaa, vaikka Keskiyön kirjasto onkin lukujonossa. Haig kirjoittaa näemmä ahkerasti myös lastenkirjoja. Tämä kuulostaa hienolta!

Kocjan & Dineen: Hirviöt – Vinksahtanut valikoima
Suom. Sanna Kangasluoma
Lasten Keskus 2021

Oletko joskus törmännyt Mörkkiin, Liposomiin, Tuppajäärään, Kriisiäiseen tai Pep-Buliin? Tämä vinksahtanut hirviövalikoima on vuosikausien tutkimustyön tulos. Se on uskomattoman hyödyllinen opus kaikille, joita hirviöt kiehtovat, pelottavat tai kiinnostavat. Joskus kammotuksia näkee kaikkialla, mutta kun huomaa hirviöiden hassut puolet, alkaakin hillittömästi hekotuttaa.

Hirviökirja pääsi listalle mainion kuvituksensa takia.

Hiro Kamigaki: Sakke sokkelosalapoliisi ja taivaslinnan arvoitus
Suom. Jade Haapasalo
S&S 2021

Sokkelovaltakunnan kadut ovat täynnä väkeä, sillä on karnevaalin aatto. Karnevaalin aarre, legendaarinen sokkelomuna on kuitenkin kadonnut. Pian hätiin kutsutaankin Sakke ja Carmen. Jännittävä sokkeloseikkailu vie uskomattomien rakennusten, maisemien ja pilviin kurottavan puulinnan läpi kohti arvoituksen ratkaisua. Reitti kunkin sokkeloisen aukeaman läpi selvitetään vihjeiden avulla.

Kuvaustekstistä ei aivan täysin selviä, millainen kirja on kyseessä, mutta ilmeisesti pelimäinen sokkeloseikkailu. Sarjaa on suomennettu useampikin osa. Mielenkiintoista!

Walliams & Ross: Jäätynyt jättiläinen
Suom. Kaisa Kattelus
Tammi 2021

Eeppisen hauska mammuttiseikkailu! Vuoteen 1899 sijoittuvassa lastenromaanissa tavataan orpotyttö Elsie, joka karkaa karusta lastenkodistaan. Samaan aikaan Lontoossa kohistaan luonnontieteelliseen museoon näytteille tuodusta mammutista. Hyväsydäminen ja neuvokas Elsie päättää vapauttaa karvaisen jättiläisen jäisestä vankilastaan ja palauttaa sen löytöpaikkaansa pohjoisnavalle.

Kuulostaa hauskalta! Alkuteos oli saanut erinomaiset arviot Goodreadsissa.

Catherine Doyle: Ebenezerinkadun ihme
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Kumma Kustannus 2021

Valloittava uudelleentulkinta Charles Dickensin rakastetusta Saiturin joulusta! On kulunut kolme pitkää vuotta siitä, kun Georgen äiti kuoli ja hänen isänsä päätti peruuttaa joulun. Kun George löytää jouluputiikista mystisen lumisadepallon, jotain erikoista tapahtuu. Pallon sisällä oleva näkymä on kuin suoraan Georgen menneisyyden joulusta, jolloin kaikki oli vielä hyvin. George ja hänen isänsä pyyhkäistään seikkailuun, joka vie heidät kolmeen eri jouluun – menneeseen, nykyiseen ja tulevaan.

Syksymmällä on mukavaa käpertyä sohvannurkkaan lukemaan jouluisia tarinoita.


Kirjavinkkejä nuorille

Lucy Ivison: Unelmien muotitalo – Silkkiä ja salaisuuksia
Suom. Aila Herronen 
WSOY 2021

Suloinen uutuussarja sukeltaa muodin maailmaan Downton Abbeyn hengessä! Aatelistyttö Sylvialla on rajaton mielikuvitus ja pettämätön tyylitaju. Palvelustyttönä työskentelevä Myrtle taas on räätälin tytär, joka on perinyt isänsä ompelutaidon. Kun Sylvian isosiskon tanssiaispuku osoittautuu katastrofiksi, päättävät tytöt yhdistää voimansa.

1920-luvun Lontooseen sijoittuva, vaatteisiin liittyvä tarina Downton Abbeyn hengessä. Olen myyty.

Emiko Jean: Tokion prinsessa
Suom. Susanna Sjöman
Otava 2021

Izumi on vähän tavallista hauskempi kalifornialainen 18-vuotias tyttö. Kun selviää, että hänen kauan kadoksissa ollut isänsä on Japanin tuleva keisari, ei viimeinen vuosi high schoolissa menekään suunnitelmien mukaan. Izumi matkaa Japaniin totuttelemaan prinsessan rooliin. Opittavaa on paljon: kieli, kulttuuri, komean henkivartija Akion mielenliikkeet…

Kivaa ja kevyttä lukemista syksyyn. Alkuteos oli saanut hyvät arviot Goodreadsissa.

Parvela & Pitkänen: Varjot. Kirja 1: Helähdys
Tammi 2021

Pete Valo on epätoivoinen. Sara, hänen paras ja ainoa ystävänsä, on sairas, eikä parannuskeinoa ole. Viimeisenä keinonaan 13-vuotias Pete kuiskaa toiveensa tavaratalon joulupukin korvaan. Hän saa lupauksen, että Sara paranee, mutta vain yhdellä ehdolla: Peten on annettava vastalahjaksi varjonsa. Se ei kuulosta paljolta, mutta on enemmän kuin kukaan on osannut kuvitella.

Vaikea kuvitella, miten varjon menettäminen haittaisi menoa, mutta ilmeisesti se on astetta isompi juttu.

B. B. Alston: Amari ja yön veljet
Suom. Ilkka Rekiaro
Otava 2021

Amari löytää kadonneen veljensä huoneesta tikittävän salkun, joka johtaa hänet Yliluonnollisten asiain viraston pääsykokeisiin. Paljastuu, että hänen veljensä on ollut Viraston salainen agentti, joka on kadonnut kesken vaarallisen tehtävän. Amari joutuu heti vaikeuksiin, sillä hänen kykynsä paljastuvat laittomiksi. Amari ei kuitenkaan voi luovuttaa. Hänen on pakko selvittää, mitä hänen veljelleen tapahtui.”

Uusi fantasiasarja alkaa! Alkuteos on saanut vaikuttavan keskiarvon 4,52/5,0 Goodreadsin arvioissa.

Jakob Wegelius: Hudson Queenin ruusu
Suom. Kati Valli 
WSOY 2021

”Itsenäinen jatko-osa rakastetulle Merten gorillalle. Sally Jonesin ja Henry Koskelan Hudson Queen -laivan uumenista löytyy ruusuriipuksinen helminauha, jonka jäljet johtavat Skotlantiin. Koneenkäyttäjägorilla ja suomalaiskapteeni lähtevät sinne palauttaakseen arvokkaan korun oikealle omistajalle. Glasgowin sumuisessa satamakaupungissa matka saa kuitenkin kohtalokkaan käänteen…”

Merten gorilla on minulla vielä lukulistalla, ja tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

Anniina Mikama: Myrrys
WSOY 2021

15-vuotias orpo Niilo elää kovissa oloissa Kivihalmeen talon kasvattina. Hän ei muista omaa menneisyyttään, mutta siihen liittyy jotakin, mistä ei puhuta. Kun talossa tarvitaan tietäjän apua, ottaa mahtava myrrys palkkioksi avustaan Niilon rengikseen ja päättää perehdyttää hänet parantamisen ja tuonpuoleisen taikuuden saloihin. Elämä korpimetsän armoilla kasvattaa Niilosta vahvan ja rohkean ja hän löytää omat voimansa.

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras -trilogia on yksi kotimaisista suosikeistani. Odotan tältäkin paljon!

Victoria Averyard: Maailmojen murtaja
Suom. Jussi Korhonen
Aula & Co 2021

Pimeys hiipii Allwardin valtakuntaan ja jopa syrjäisessä merenrantakylässä asuva Corayne tuntee sen. Coraynelle selviää, että hän on muinaisen sukulinjansa viimeinen – ja samalla viimeinen toivo koko tunnetun maailman lopullista tuhoa vastaan.

Victoria Averyardin aiempi teos Punainen kuningatar on edelleen lukujonossa, mutta Maailmojen murtaja aloittaa uuden fantasiasarjan. Kuvaustekstin perusteella kuulostaa melko perinteiseltä maailmanpelastusmeiningiltä, mutta kiinnostelee silti.


Tietokirjallisuus

Salovaara & Salovaara: Kosa ja Muka muuttavat maailmaa – Kestävän kehityksen jäljillä
Avain 2021

Kosa on utelias lapsi, joka keksii lähteä tutkimaan, mistä vesi tulee ja minne se menee. Seurakseen hän saa hiukan vastahakoisen serkkunsa, Mukan. Lapset kulkevat yhden päivän ajan kaupungissa ja tapaavat matkan varrella muun muassa hamstraaja-rotan, aktivisti-mupan ja hänen riitasointuisen papukaijansa sekä kuivuutta paenneen norsun.

Kestävästä kehityksestä lapsille sopivasti. Kiva ulkoasu!

Mikama & Da Cruz: Päivä maapallolla – Lääkärit
Karisto 2021

Millaista mahtaa olla kirurgin, kätilön tai ambulanssin ensihoitajan työ? Kuka auttaa, kun lemmikkihamsteri sairastuu? Päivä maapallolla – Lääkärit esittelee kaksitoista lääketieteen ja hoitoalan ammattilaista sekä heidän tärkeimmät työvälineensä, perheensä ja vapaa-ajan harrastuksensa.”

Anniina Mikama on ehtinyt laajentaa myös tietokirjallisuuden puolelle. Eri kulttuurit ja kielet kiinnostavat, joten tämä voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen. Miksei tällaisia tehdä myös aikuisille :D

Linda Liukas: Hello Ruby – Mahtava tietokoneseikkailu
Otava 2021

Suositun Hello Ruby -kirjasarjan kaikki osat yksissä kansissa. Rubyn seurassa tutustut ohjelmoinnin perusteisiin ja kurkistat tietokoneen sisälle. Kattavassa kirjassa on neljä tietokoneiden maailmaan sijoittuvaa tarinaa. Opit, miten internet toimii ja miten koneita voi kouluttaa.

Suosittu Hello Ruby -sarja tutustuttaa lapsia tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Tässä saisi luettua kaikki kätevästi kerralla.

Joona Leppälä: ZoneVD kiehtovan tiedon jäljillä
Tammi 2021

Miltä avaruus haisee? Voiko ihmisestä tulla kuolematon? ZoneVD selvittää! Suosittu, tiedonjanoinen tubettaja etsii vastauksia maailmankaikkeuden kiehtovimpiin kysymyksiin. Jo vuodesta 2008 videoillaan inspiroinut tubettaja ZoneVD eli Joona Leppälä vie sinut seikkailulle mielenkiintoisiin mysteereihin. ZoneVD etsii taatun hauskalla tyylillään vastauksia kysymyksiin, jotka ovat jo kauan kiinnostaneet ihmisiä.

Vaihteeksi vähän erilainen kirja tubettajalta, ja sopii kyllä loistavasti ZoneVD:n kanavan aiheisiin.

Dara Mcanulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja
Suom. Leena Ojalatva
Karisto 2021

15-vuotiaan Daran puhuttelevat päiväkirjamerkinnät vievät Pohjois-Irlannin kuvankauniisiin maisemiin. Kirja kattaa yhden vuodenkierron keväästä kesään, syksystä talveen, kotona ja koulussa, luonnossa ja hänen sisimmässään. Teos tarkastelee maailmaa vivahteikkaasti autistisen teinipojan näkökulmasta: tarkkanäköinen luontoaktivisti kuvailee kohtaamisia niin mustarastaiden, sammakoiden, voikukkien kuin jänistenkin kanssa, aina kunnioituksen vallassa ja hämmästellen.”

En muista mitä kautta törmäsin tähän kirjaan, mutta alkuteos on saanut loistavat arviot Goodreadsissa. Menee lukulistalle!

Löytyikö listalta uutta luettavaa?

Jaa postaus:

Jätä kommentti