21 elokuvaa, joiden kirjoja en ole lukenut

Tykkään yleensä lukea kirjat ennen kuin katson niistä tehdyn elokuvan. En ole esimerkiksi katsonut Game of Thronesia kakkoskautta pidemmälle, koska haluan lukea sarjan loppuun (enkä ole vielä saanut aikaiseksi). Useimmissa tapauksissa (kuten Harry Potterit) elokuvat eivät vedä vertoja kirjoille.

Kuitenkin – kun aloin tehdä listaa sellaisista elokuvista ja tv-sarjoista, joiden kirjoja en ole lukenut, listasta tuli yllättävän pitkä. Monista suosituista elokuvista tai tv-sarjoista tulee jopa yllätyksenä, että ne pohjautuvat romaaniin tai novelliin. Käytin tätä listaa apuna tehdessäni internetin erilaisia movies based on books -listoja.

Pienellä vaivalla sain kerättyä listalle 21 nimekettä, ja niitä on varmasti paljon enemmänkin:

1. P. S. Rakastan sinua
Perustuu Cecelia Ahernin samannimiseen romaaniin
2. The Notebook
Perustuu Nicholas Sparksin romaaniin Kuuntele vain muistojasi
3. Les Miserables
Perustuu Victor Hugon romaaniin Kurjat
4. Liikkuva linna
Perustuu Diana Wynne Jonesin samannimiseen romaaniin
5. Uusi Sherlock / Holmes NYC (tv-sarjoja)
Perustuu Arthur Conan Doylen teoksiin
6. Vihreä maili
Perustuu Stephen Kingin kirjaan Kuoleman käytävä
7. Järki ja tunteet
Perustuu Jane Austenin samannimiseen romaaniin
8. Avain pakoon
Perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Rita Hayworth and Shawshank Redemption
9. Vettä elefanteille
Perustuu Sara Gruenin samannimiseen romaaniin
10. Bridget Jones: Elämäni sinkkuna / Bridget Jones: Elämä jatkuu
Perustuvat Helen Fieldingin samannimisiin romaaneihin
11. Paholainen pukeutuu Pradaan
Perustuu Lauren Weisbergerin samannimiseen romaaniin
12. V niin kuin verikosto
Perustuu Alan Mooren ja David Lloydin samannimiseen sarjakuvaromaaniin
13. The Revenant
Perustuu Michael Punken samannimiseen romaaniin
14. The Great Gatsby
Perustuu F. Scott Fitzgeraldin romaaniin Kultahattu
15. Piin elämä
Perustuu Yann Martelin samannimiseen romaaniin
16. Anna Karenina
Perustuu Leo Tolstoin samannimiseen romaaniin
17. Yksin Marsissa
Perustuu Andy Weirin samannimiseen romaaniin
18. Poldark
Perustuu Winston Grahamin kirjasarjaan
19. Pilvikartasto
Perustuu David Mitchellin samannimiseen romaaniin
20. Benjamin Buttonin uskomaton elämä
Perustuu F. Scott Fitzgeraldin samannimiseen novelliin
21. Suljettu saari
Perustuu Dennis Lehanen samannimiseen romaaniin

Varmasti joku jäi vielä puuttumaankin. Hauskaa muuten, että Stephen King ja F. Scott Fitzgerald esiintyvät listassa kumpikin kahdesti – ja kaikki neljä hyviä elokuvia.

Haastan muutkin kirjabloggaajat tekemään vastaavan listauksen! Tuleeko sinulla pitkä lista, vai oletko lukenut kaiken ennen kuin katsot sarjan tai leffan? Ovatko oman listasi teokset sinulla myös lukulistalla? Linkkaa postauksesi tähän alle!

Jaa postaus:

6 kommenttia artikkeliin ”21 elokuvaa, joiden kirjoja en ole lukenut”

 1. Hoo, listasta tulisi pitkä (vaikka kohtalaisen pitkä tulisi myös listasta tapauksista joista olen sekä nähnyt leffan että lukenut kirjan). Ja ehdottomasti en pidä sääntönä lukea kirjaa ennen kuin olen katsonut leffan, koska varsin huomattava osa merkittävistä elokuvista perustuu kirjoihin jotka ovat jokseenkin unohdettuja: mm. Alfred Hitchcock harrasti näitä paljon, ja aika harva taitaa olla lukenut Psykon, Takaikkunan, Vertigon tai Lintujen alkuteoksia vaikka leffat ovatkin klassikoita (Rebecca taitaa olla tuotannossaan poikkeus siinä että myös kirja on pysynyt tunnettuna). Enkä ole minäkään.
  Aika vähiin jäisi elokuvien katselu jos haluaisi ensin lukea kirjat.

  Vastaa
  • Kiitos kommentista, hyvä pointti!

   Ei se mullakaan ole ehdoton sääntö, mutta yritän lukea kirjan ensin jos luulen että se on parempi (esim. viime vuonna Kerro minulle jotain hyvää), tai jos tiedän etten tule kirjoja kuitenkaan lukemaan enää leffan/sarjan katsomisen jälkeen (Game of Thrones) :D

   Vastaa
   • Jooh, mä yleensä oletan että kirja ja leffa on sen verran erilaisia että jos arvelen molempien olevan hyviä niin järjestyksellä ei ole niin väliä…mutta olen kyllä myös katsonut joitain leffoja sen vuoksi että perustuvat johonkin tunnettuun kirjaan jota ei varsinaisesti kiinnosta lukea mutta hieman uteloittaa mistä on kysymys (kuten listaamistasi olen ekan Bridget Jonesin katsonut).
    Ennemminkin en halua ainakaan kovin lähekkäin sekä lukea kirjaa että katsoa leffaa.

 2. Huomioiden, että (ainakin lähes) kaikki Disneyn elokuvat perustuvat johonkin kirjaan, niin listastani tulisi pitkä. :) Ja esimerkiksi Gone Girlin nähtyäni harmitti, että nyt sitten menetin luultavasti kerrankin yllättävän dekkarin lukukokemuksen, enkä ole kirjaa enää leffan jälkeen viitsinyt lukea.

  Yleensä yritän lukea kirjan ensin, jos aion sen lukea, ja jos olen tietoinen siitä, että jokin elokuva perustuu kirjaan. Itse asiassa minulle ei tule heti mieleen muita esimerkkejä kuin Kerro minulle jotain hyvää ja Piin elämä, joista olisin nähnyt ensin elokuvan ja sen jälkeen vielä lukenut kirjankin. Toisin päin homma toimii minulla paremmin (ensin kirja, ja sitten leffa).

  Vastaa
  • Aah totta, Disneyn elokuvat! Niitä en ottanut tähän mukaan kun monet perustuvat satuihin ja tarinoihin, joiden alkuperää on vaikea löytää. Poikkeuksena ehkä Tarzan, se unohtui listasta :)

   Mullakin on aika vähän semmoisia, että olisin ensin nähnyt leffan ja sitten lukenut vielä kirjan. Mieleen tulee Geishan muistelmat ja Austen-teemaa eli Ylpeys & Ennakkoluulo ja Syystanssiaiset / Death comes to Pemberley.

   Vastaa

Jätä kommentti